نظر منتشر شده
۹۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 182748
فقدان شدید کودک در جهان
جاناتان لست*، 9 فروردین 92
جاناتان لست (Johnathan Last) نویسنده ارشد «هفته نامۀ استاندارد» و نویسنده کتاب: «وقتی هیچکس انتظارش را ندارد، چه انتظاری باید داشته باشیم: فاجعۀ آتی، ترکیب جمعیتی آمریکا»(۱) است. این مقاله فشرده ای از این کتاب و به قلم نویسنده است. جاناتان لست از مدافعان سرسخت افزایش جمعیت است. مقاله های او مکررا به مشکلات آتی و اساسی کمبود کودک می پردازد. به اعتقاد او ریشۀ بسیاری از مشکلات فعلی و آتی، پائین تر بودن نرخ باروری از ۱/۲ است. وی مستندات وسیعی برای اثبات سخن خود مطرح می کند و راه حلهایی برای شروع ارائه می دهد.
تاریخ انتشار : جمعه ۹ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۵۰
افول شدید نرخ باروری ملی ریشه بسیاری از مشکلات ماست و این تازه اول کار است. زنان چینی بیش از ۳۰ سال در معرض قانون بیرحمانه تک فرزندی بوده اند. آنهایی که برای فرزند بیشتر تلاش می کنند مشمول جریمه و سقط اجباری می شوند. خانه هایشان ویران و همسرانشان از کار اخراج می گردند. نتیجه اینکه نرخ باروری زنان چینی 1/54 است.

در آمریکا، نرخ باروری زنان سفیدپوست دانشگاهی -که شاخص خوبی برای طبقۀ متوسطند- 1/6 است. آمریکا سیستم تک فرزندی خودش را دارد و ما خودمان انتخابش کرده ایم. آنچه آمریکا عملا با آن روبرست پرتگاه ترکیب جمعیت است: ریشه اغلب مشکلات ما افول نرخ باروری است.
نرخ باروری، تعداد کودکانی است که یک زن، به طور متوسط در طول حیات خود به دنیا می آورد.

نرخ جایگزینی 2/1 است. اگر این زنِ متوسط بیش از این نرخ باروری کند، جمعیت افزایش می یابد. کمتر از آن باعث کاهش جمعیت می شود. بر اساس آمار مرکز پیشگیری و کنترل امراض، اکنون نرخ باروری در آمریکا 1/93 است. نرخ باروری از دهۀ ۷۰ تاکنون از نرخ جایگزینی بالاتر نرفته است.

افول نرخ باروری ملی ریشۀ بسیاری از مشکلات بغرنج ماست. وقتی نرخ باروری کشوری به طور مدام کمتر از نرخ جایگزینی باشد منحنی سنی آن نیز تغییر خواهد کرد. تعداد پیران بیشتر از جوانان شده و نهایتا با کم شدن افراد مسن، انقباض جمعیت آغاز می شود. این مشکل دوجانبه - جمعیتی که به گونه ای نامتناسب سالمند است و نیز عمدتا در حال انقباض است - عواقب شدید اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دارد.

طی دو نسل گذشته همواره از خطرات افزایش جمعیت برایمان گفته اند. اما این عرف ذهنی مرسوم از دو جهت خطاست. نخست این که رشد جهانی جمعیت به ایست رسیده است و طی ۶۰ سال آینده به انقباض می رسد. دو این که همانطور که کار اقتصاددانان استر بوسراپس(۲) و جولیان سیمون(۳) نشان می دهد، افزایش جمعیت در واقع آغاز افزایش ابتکار و حفظ منابع طبیعی است.

گرچه از سال ۱۹۷۰ جمعیت بیش از ۵۰ درصد فزونی یافته ولی قیمت اقلام همواره رو به کاهش بوده و محیط زیست آمریکا تمیزتر و پایدارتر شده است. پیداست که نبوغ بشر ارزشمندترین منبع است.

جوامعی که میزان باروریشان اندک است ابتکاری به خرج نمی دهند. چرا که انگیزۀ مصرف در این جوامع به شکلی قابل توجه به خدمات پزشکی متمایل است. سرمایه گذاری قابل توجهی نیز در این جوامع شکل نمی گیرد. چرا که با توجه به میانگین بالای سن افراد، سرمایه به سوی طولانی کردن زندگی سوق داده می شود و سپس شروع به افت می کند. این جوامع قادر به نگهداشتن سیستم تامین اجتماعی نیستند. زیرا نیروی کار کافی ندارند تا هزینۀ مالی بازنشستگان را بپردازند. به همین دلیل آنها قدرتمند نیز نیستند. چرا که توان سرمایه گذاری در زمینه های دفاعی و نظامی را نیز ندارند.

در سال های اخیر گفتگوهای بسیاری دربارۀ افول آمریکا شده است؛ کشوری که زمانی از آن به مثابه شهری درخشان بر بالای تپه ای یاد می شد. افول آمریکا به این نیست که قدرت دست که باشد. چه باراک اوباما چه میت رامنی؛ هنوز در سراشیبی سقوط به معنای واقعی کلمه هستیم؛ سراشیبی ترکیب جمعیت. ترکیب جمعیت باعث هر چیز دیگر است.

اگر نرخ باروری بیشتر بود -مثلا 2/5 یا حتی 2/1 - بسیاری از مشکلات آسان تر مدیریت می شد. اما نرخ باروری فعلی شدیدا رو به کاهش است؛ بسیار پایین تر از این ارقام.
نرخ باروری در آمریکا به محض پدید آمدن این کشور رو به افول نهاد. در سدۀ ۱۸۰۰ زن سفید آمریکایی به طور میانگین هفت فرزند داشت (نخستین آمار متقن دربارۀ باروری سیاه پوستان در دهۀ ۱۸۵۰ در دسترس قرار گرفت). از آن پس، نرخ باروری در آمریکا مشخصا و به طور مدام رو به کاهش بوده و تنها در یک مرحله(۴) رو به افزایش گذارده است. در سال ۱۹۴۰، نرخ باروری در آمریکا در حال جلو زدن از نرخ جایگزینی بود و پس از جنگ جهانی دوم با جهشی، یک نسل را در بر گرفت. ولی با آغاز سال ۱۹۷۰، مثل سنگی در آب فرو رفت.

دلایل متعددی برای این افول قابل ذکر است: درآمد طبقه متوسط برای مدتی طولانی راکد شد. دانشگاه به عنوان یک تجربه مشترک برای اغلب آمریکایی ها نه تنها سن ازدواج را بالا برد بلکه هزینه فرزند دار شدن را نیز افزایش داد. تعداد زنان در دانشگاهها کم کم از مردان فزونی گرفت. مهم تر آن که زنان شروع به تحصیل در رشته هایی غیر از معلمی و پرستاری کردند. همچنین استفاده از قرصهای ضدبارداری و افزایش زندگی مشترک بدون ازدواج، مثلث آهنین آمیزش جنسی، ازدواج و فرزند آوری درهم شکست. موارد دیگری نیز می توان به این فهرست اضافه کرد. بسیاری از این تحولات کاملا مثبت ارزیابی می شوند. اما حتی یک تحول اجتماعی مثبت، می تواند بهای سنگینی داشته باشد.

در سال ۱۹۷۳، نه آمریکا و نه تقریبا تمامی کشورهای غربی هیچ یک به نرخ جایگزینی نرسیدند. از آن پس پدیدۀ سقوط باروری در سراسر جهان گسترش یافت. اکنون ۹۷ درصد از جمعیت جهان در کشورهایی زندگی می کنند که نرخ باروریشان در حال سقوط است.

کشور ژاپن نمونه دیگری از این دست است. کشوری که نرخ باروری در آن 1/3 است. در دهه ۸۰، همه تصور می کردند که ژاپنی ها دنیا را از آن خود می کنند. اما ظاهر اقتصادِ قدرتمندِ این کشور ساختار جمعیت رو به زوالش را در خود پنهان کرده بود. نرخ باروری در ژاپن از ۱۹۶۰ شروع به کاهش کرد. فشار غرب بر ژاپنی ها برای کاهش نرخ باروری، افزایش هزینه های فرزندداری و کاهش همه جانبۀ نرخ ازدواج از دلایل این امر بود. در دهۀ ۸۰ کاملا روشن شده بود که کشور نهایتا به انقباض جمعیتی خواهد رسید. در سال ۱۹۸۴، جمعیت شناس ناهیرو اُگاوا(۵) اعلام خطر کرد که: «به دلیل کاهش نرخ رشد نیروی کار... احتمالا سرعت اقتصاد ژاپن کاهش خواهد یافت.» وی نرخ رشد سالانه یک درصد یا حتی صفر درصد را برای ربع اول قرن ۲۱ پیش بینی کرد.

از ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۳، «عوامل جمعی بهره وری»(۶) بطور میانگین 5/4 درصد در سال افزایش یافت. از ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۶، این نرخ فقط ۶۳/. درصد در سال افزایش داشت. از سال ۱۹۹۰، نرخ تولید ناخالص ملی ژاپن فقط در چهار سال از 2/5 درصد فراتر رفته است. اما میانگین نرخ رشد سالیانه1/03 بوده است.

با این نرخ باروری ضعیف، جمعیت ژاپن از نقطه اوج خود در سال ۲۰۰۸، تاکنون یک میلیون نفر کاهش داشته است. سال گذشته برای نخستین بار، ژاپنی ها بیش از آنکه پوشک نوزاد بخرند، پوشک بزرگسالان خریدند و بیش از نیمی از کشور در زمرۀ «زمین های حاشیه ای فاقد جمعیت» طبقه بندی شد. با نرخ باروری کنونی، تا سال ۲۱۰۰، جمعیت ژاپن نصف می شود. آیا می توان از ژاپن شدن آمریکا جلوگیری کرد؟ ما برتریهایی داریم که آنها ندارند: استقبال از مهاجران و ایمان مذهبی قوی. هر دوی اینها باروری را ترغیب کرده و از سقوط آن جلوگیری می کنند. اما در درازمدت پاسخ این سوال احتمالا منفی است.

محافظه کاران نوعا فکر می کنند که اگر ما بتوانیم تشویق مالیاتی مکفی برای زاد و ولد ارائه کنیم، آمریکایی ها ممکن است به شیوه باروری ۴۰ سال قبل بازگردند. لیبرال ها نیز فکر می کنند که اگر ما فقط می توانستیم بیشتر مثل فرانسه باشیم، مثلا مهدکودک های دولتی و برنامه های دیگری ارائه می کردیم تا زنان مجبور به انتخاب بین کار و وظیفۀ مادری نشوند، تمام مشکلات حل می شد. شواهد نشان می دهد که بازده هر دو روش سطحی است. مثلا فرانسه با تمام هزینه هایی که برای مهدکودک هایش کرده، نتوانسته است نرخ جایگزینی را حفظ کند.

راه باقیمانده برای ما صادر کردن باروری است. از دهۀ ۷۰ جمعیت انبوهی از کشورهای آمریکای لاتین به آمریکا مهاجرت کرده اند. مهاجرت، آمریکا را از پرتگاه ترکیب جمعیت دور کرده است. حالا تقریبا ۳۸ میلیون نفر از جمعیت آمریکا در جای دیگری به دنیا آمده اند که اقامت دو سوم آنان قانونی است. برای درک بهتر این مطلب توجه داشته باشید که سالیانه تنها ۴ میلیون کودک در آمریکا به دنیا می آیند.

اگر این مهاجرین، و نرخ باروری نسبتا زیاد آنان را از ترکیب جمعیت خارج کنیم، آمریکا ناگهان به شکل غریبی شبیه اروپا با نرخ باروری 1/5 خواهد شد. تکیه بر مهاجرت برای تقویت نرخ باروری مشکلات متعددی نیز دارد که مهمترین آن این است که تداوم آن امکانپذیر نیست. از دید تاریخی، کشورهایی که نرخ باروریشان پائین تر از نرخ جایگزینی است با کمبود نیروی کار مواجه می شوند و مردم کمتری را به خارج می فرستند. در آمریکای لاتین افول نرخ باروری حتی بسیار حادتر از آمریکاست. بسیاری از کشورهای آمریکای جنوبی مدتهاست که زیر نرخ جایگزینی هستند و افراد کمتری را به خارج می فرستند. تک تک کشورهای آمریکای جنوبی و مرکزی در سراشیبی تندی به سمت نرخ جایگزینی در حرکتند.

مثلا در مکزیک این موضوع اتفاق افتاده است. در سال ۱۹۷۰ نرخ باروری در مکزیک 6/72 بود. امروز این نرخ مساوی با نرخ جایگزینی است که نشانگر ۷۲ درصد کاهش طی ۴۰ سال است. مکزیک همواره صدها هزار مهاجر در سال به سوی ما می فرستاد. طی سه سال گذشته برآیند مهاجرت از مکزیک صفر بوده است. بخشی از این کاهش احتمالا محصول رکود اخیر است اما بیشتر آن محتملا نتیجۀ تغییر ساختاری است.

برای تغییر ترکیب جمعیت نمی توان به کمک مهاجرین اسپانیایی برای همیشه تکیه کرد. آنها برای مدتی طولانی بار سنگین این ماجرا را بر دوش کشیده اند: در حالیکه نرخ رشد کل ملت ما 1/93 است، نرخ باروری اسپانیایی-آمریکایی ها 2/35 می باشد. هرچند داده های جدید مرکز PEW نشان می دهد که نرخ باروری اسپانیایی زبان ها به شکلی باورنکردنی در حال سقوط است. برای مثال، طی ۳ سال بین ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱، نرخ تولد مکزیکی هایی که در آمریکا به دنیا می آیند ۲۳ درصد کاهش داشته است. در برابر این افول، تنها چیزی که موقعیت آمریکا را در جهان حفظ خواهد کرد این است که تمام آمریکایی ها (دمکرات، جمهوریخواه، اسپانیایی زبان ها، سیاهان، سفیدها، پیروان ادیان و بی خدایان) همه با هم تصمیم بگیرند که فرزند بیشتری داشته باشند.

مشکل این است که اگر چه فرزند داشتن باعث شادمانی است، بزرگ کردنشان اینگونه نیست. برخی از تحقیقات نشان می دهند که شما اگر دو نفر را با شرایط کاملا یکسان در نظر بگیرید، فرد با فرزند احتمالا ۶ درصد کمتر از فرد بی فرزند «خیلی خوشحال» خواهد بود. این تازه برای یک فرزند است. برای هر فرزندِ بیشتر، چند نمرۀ بیشتر از خوشحالی فرد کم کنید.

حقیقت این است که پدر یا مادر بودن احتمالا هرگز منبع خنده و شادمانی نبوده است. ایده ای هست که می گوید: «شادمانی» ستارۀ راهنمای یک زندگی کامیاب است و چون فرزند داشتن به مثابه شادمانی کمتر است، پس باید از آن دوری کرد. اگر می خواهیم افول نرخ باروری را برعکس کنیم، می باید این فکر را مجددا مطرح و رایج کنیم که دامنۀ شکوفایی انسان گسترده تر و عمیق تر از محاسبات سادۀ میزان خوشحالی است.

به سیاستهای هوشمندانۀ مدافع باروری نیز نیازمندیم. اگر مردم نخواهند، دولت نمی تواند مردم را به بچه آوردن تشویق کند، اما می تواند به آنان کمک کند تا بچه هایی را که می خواهند داشته باشند. برای شروع می توان این سه کار را انجام داد:

۱- تامین اجتماعی: سیستم تامین اجتماعی در ایالات متحده بیشترِ به سالمندان رسیدگی می کند، در حالی که این وظیفه به شکلی سنتی بر عهده فرزندان بزرگ افراد بود. دولتی کردن رسیدگی به سالمندان، انگیزۀ داشتن فرزند را اساسا کاهش می دهد. یکی از مطالعات RAND نشان می دهد که تامین اجتماعی در ایالات متحده نرخ باروری را 0/5 درصد کاهش می دهد. برای برداشتن این مانع، برخی تحلیلگران پیشنهاد کرده اند که رده های مالیات بر درآمد را از هفت رده فقط به دو رده کاهش دهیم و بخشی از مالیات را برای فرزندان به خانواده ها برگردانیم. دیگران پیشنهاد کرده اند که خانواده های کارمند را تا زمانی که مشغول بزرگ کردن فرزند هستند از مالیات بر درآمد برای تامین اجتماعی و خدمات درمانی معاف کنیم؛ مثلا معافیت یک سوم برای کودک اول، دو سوم برای کودک دوم و به طور کامل برای کودک سوم، و وقتی کودکان ۱۸ ساله شدند نرخ مالیات خانواده به حالت عادی برگردد. در هر دو شکل فرض اولیه یکی است: بار مالیاتی کسانی که متقبل هزینۀ بوجود آوردن مالیات دهندگان جدید (کودکان) می شوند را کم کنیم.

۲- دانشگاه: آموزش عالی، باروری را به انحاء مختلف کاهش می دهد. ازدواج را به تاخیر می اندازد، بدهی به بار می آورد، هزینۀ فرصت فرزندآوری را افزون می کند و هزینۀ بزرگ کردن فرزند را به طور چشمگیری افزایش می دهد. اگر در این شک دارید که بُعد اقتصادی سیستم دانشگاهی ویران است این نکته را مد نظر قرار دهید: از سال ۱۹۶۰، هزینۀ واقعی کالاها تقریبا در یکایک بخش های زندگی آمریکایی ها پایین آمده است. هم زمان، هزینۀ واقعی دانشگاه بیش از هزار درصد افزایش یافته است.

اگر دانشگاه صنعت دیگری می بود، همه برای اصلاح آن هم صدا می شدند. در عوض، سیاستمداران در صدد آن هستند که یکایک بچه های آمریکایی را به سوی این سیستم بسیار گران سوق دهند. چگونه می توان هزینه های دانشگاه را کنترل کرد؟ مثلا می توانیم نقش دانشگاه را از دستگاه تولید مدرک تغییر دهیم و به کارفرمایان اجازه دهیم با سیستم خودشان کارکنان آتی را بیازمایند. راه دیگر آن است که دانشگاهها را تشویق کنیم تا به نیروهای بازار، بیشتر عکس العمل نشان دهند. بدین گونه که سازمانی اساسی برای صدور مدرک تاسیس کنند که به دانشجویانی که در امتحان یک موضوع خاص قبول می شوند گواهینامه بدهد.

۳- تفاوت در زمین: یک عامل مهم در تشکیل خانواده بهای زمین است که نه تنها هزینه مسکن بلکه هزینه های حمل و نقل، تفریح، نگهداری از کودک، مدرسه و تقریبا هر چیز دیگر را تحت تاثیر قرار می دهد. در مناطق شهری با جمعیت متراکم (لس آنجلس، نیویورک، واشنگتن و شیکاگو) گرچه بالاترین تمرکز کار مشاهده می شود، هزینۀ بالای زمین بر آن اثر مستقیم می گذارد. بهبود وضع بزرگراه ها و افزایش فرصت کسانی که از فواصل دور همه روزه به محل کار خود رانندگی می کنند به خانواده هایی که در مناطق کم هزینه تر زندگی می کنند کمک بسیاری می کند.

این ایده ها تنها برای شروع گفتگو ارائه شده اند. قطعا اقدامات دیگری نیز لازم است تا از بروز فاجعۀ جمعیتی جلوگیری شود. اگر می خواهیم جهان را رهبری و هدایت کنیم، به سادگی باید راهی بیابیم که کودکان بیشتری داشته باشیم.

پانوشت:
۱. What to Expect When No One's Expecting: America's Coming Demographic Disaster
۲. Esther Boserups
۳. Julian Simon
۴. Baby Boom ، سالهای بین ۱۹۴۶تا ۱۹۶۴، پس از جنگ جهانی دوم
۵. Naohiro Ogawa
۶. Total-factor Productivity، ابزاری برای ارزیابی پویایی اقتصادی


* ترجمه از وال استریت ژورنال، مترجم: مهدی رجب زاده
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۲:۰۴:۴۱
به دلایل زیر میزان زاد و ولد کم شده است:
1

- ماشینی شدن شیوه زندگی

2- افزایش تنوع و راههای گذران زندگی

3- مشکلات اقتصادی

4- تغییر بینش بشر به زندگی (1208325) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۸:۴۳:۰۰
دلیل اقتصادی محم ترین دلیل هست داداش ... !! (1208654) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۰:۴۷:۱۴
سوئد و دانمارک و نروژ بالاترین سطح اقتصاد و رفاه را در جهان دارند، اما دارای رشد منفی جمعیتی هستند.

پس اقتصاد عامل اصلی کاهش زاد و ولد نیست. (1208734) (alef-7)
 
فروغ
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۱:۰۱:۴۸
درباره دانمارک ونروژاطلاعاتی ندارم اما اگر سوئد دارای رشد منفی جمعیتی باشد دلیل ان این است که در این کشور اصولا جوانان رغبتی به ازدواج ندارند.بنا براین طبیعی است که امار فرزند اوری پائین باشد. (1209041) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۲ ۰۷:۴۰:۴۴
خوب بس که سوئد هواش سرده بنده خداها سرد مزاجی دارند (1211454) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۴ ۱۳:۴۳:۴۷
سطح رفاه فعلی را نباید در نظر بگییرید بلکه باید سطح رفاه نسلی را در نگاه کرد که اکنون می خواهند تولید نسل کنند. زیرا حافظه تاریخی آنها مانع تولید تولید نسلی جدید می گردد هر چند که خودشان اکنون در وضعیت مناسبی به سر ببرند (1214389) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۰:۴۲:۲۶
چرا مثبت نمی اندیشید کمی هم به طبیعت فکر کنید بگذارید نسل انسال کمتر شود تا زمین بتواند خود را دوباره بسازد (1209011) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۱:۰۶:۴۶
مردم چرا منفی دادید؟! (1209241) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۱:۱۵:۴۶
من با نظر شما موافقم اگر اینجور جمعیت بخواهد زیاد شود کلا زمین نه تنها نابود می شود بلکه نسل انسان هم پشت آن نابود خواهد شد (1209252) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۶ ۰۲:۵۳:۴۰
می خوای چند تا بمب هم ر کنیم که جمعیت کمتر بشه شما به تفیحاتتون در هوای پاک طبیعت بپردازید (1217400) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۶ ۱۳:۰۵:۳۲
آره راهکار خوبی بود (1217774) (alef-10)
 
معلم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۶:۲۵:۱۰
گرچه موارد اشاره شده مؤثرند اما مهمترين عامل در تمايل مردم به داشتن بچة کمتر، محدود شدن فضای زندگی است. اگر بجای آپارتمان که مانند قفس است خانه ای وسيع با باغی و زمينی برای کشاورزی را در نظر بگيريم آنگاه خواهيم ديد تمايل به فرزند آوری بيشتر، امری عقلايی خواهد بود. حتی در کشورهای برخوردار از منابع افتصادی نيز فضای زندگی مهمترين عامل افزايش يا کاهش جمعيت است. (1209591) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۴ ۱۳:۴۸:۵۰
عدم اعتماد به آینده هم عامل بسیار مهمی است (1214399) (alef-10)
 
گیتی
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۲:۲۳:۱۶
اگر نیم نگاهی به کشور خودمان بیندازیم متوجه می شویم نه تنها امار ازدواج وطلاق باعث تاسف است بلکه زوج های جوان به دلیل فشار های سنگین اقتصادی حاضر به بچه دار شدن نیستند در حالیکه از نظر روانی نیاز به فرزند دارند اما به دلیل نداشتن مسکن وامنیت شغلی وهزینه های سنگین درمان وشهریه های سنگین ودیگر معضلات اقتصادی در حسرت فرزند می سوزند.درضمن اگر میشد اماری از سقط جنین داشته باشیم بد نبود . (1208348) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۴:۲۱:۰۷
ذر قديم هم همين مشكلات بود دليلش بالا رفتن سطح اگاهي وتحصيلات مردم است (1209132) (alef-10)
 
جواد1976
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۲:۴۲:۱۶
گذشته از تمام مواردی که در بالا به آن اشاره شد در کشور خودمان ایران که انفجار جمعیتی در دهه شصت رخ داد بدون اینکه انقلاب نو پای ایران بسترهای لازم را برای این افزایش جمعیت مد نظر داشته باشد تبعات جبران ناپذیری را برای متولدین این دهه در سالهای بعد پدید آورد که اگر بیشترین نرخ بیکاری در کشور را از روی ارقام و آمار مطالعه کنیم بی شک مربوط به این دهه و تقریبا دهه هفتاد می باشد. کودکان بیشتر یعنی مهیا کردن امکانات آموزشی بهداشتی معیشتی رفاهی شغل مسکن بیشتر و ... خیلی چیزهای دیگر که همین حالا که جمعیت ایران دوران ایست خود را میگذراند فراهم کردن آنها برای دولت به یک حماسه تبدیل شده است. حکومتی و دولتی میتواند رشد جمعیت خود را متوازن نگه دارد که تمام سیاستهای مربوط به افزایش جمعیت را در برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت خود لحاظ کرده باشد و اگر اینگونه نباشد و تنها انتظار داشت که فرزندان بیشتری داشته باشیم بدون اینکه از لحاظ اقتصادی خانواده ها را به یک سطح قابل قبول از نظر مادی برسانیم آب در هاون کوبیدن است و نه الان بلکه سالهای بعد هم نه تنها تک فرزندی نیز از بین می رود بلکه میل به تشکیل زندگی هم در جامعه کمرنگتر میشود و این زنگ خطری است که از مدتها قبل در جامعه خودمان به صدا در آمده اما صدایش آنقدر بلند هست که گوش مسئولین امر قادر به شنیدنش نباشند. (1208362) (alef-7)
 
مجید
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۲:۵۰:۱۹
متاسفانه مقالات نشریات بین المللی مانند این تنها مفید برای کشورهای خارجی است و نه ایران. به عنوان مثال:
نرخ تورم هم اکنون در منطقه پولی یورو: 1.7 درصد (در کل سال گذشته که رکورد زد شد 2.6 درصد!)
نرخ تورم امریکا در کل سال 2012 برابر شد با 2.1 درصد
نرخ تورم چین که در مقاله به این کشوراشاره شده: با شکست رکورد در 13 سال گذشته شده 7.8 درصد
نرخ تورم ژاپن که در مقاله به آن اشاره شده: از سال 2003 تا الان یا صفر بوده یا منفی!! (ماه اول سال 2013 بوده 0.3 % - !!!)

میبینید که با همین جمعیت حال حاضر هم نرخ تورم "رسمی " اعلامی از طرف بانک مرکزی برای سال گذشته بالای 30 درصد بوده است. متاسفانه ما قدرت تولید کالا و خدمات برای همین تعداد جمعیت حال حاضر را هم نداریم. حالا می گذریم از آمار رسمی سوء تغذیه در میان کودکان ایرانی که از سوی کمیته امداد که به راحتی از طریق اینترنت قابل دسترس است.
می بینید که احتیاج به تولید مقاله های مبتنی بر شرایط بومی کشور خودمان هستیم و مقالات کشورهای دیگر دردی از ما دوا نمی کند. (1208371) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۱:۵۶:۴۲
فرمایش شما درست است؛ اما این مقاله دید ما را به مسئله گسترش می‎دهد و توان ما را برای برخورد با مشکلات آینده افزایش می‎دهد. برای اینکه برخی از مشکلاتِ امروز جامعه‎ی توسعه یافته‎ی آمریکا ممکن است مشکلات فردای جوامع در حال توسعه باشد؛ برای همین و برخلاف رویه‎ی غالبِ جامعه‎ی ایرانی (که به حل آنیِ مشکل علاقه داریم و اغلب برنامه‎ریزی و نگاه بلندمدت نداریم) بهتر است با مشکلات امروز جامعه‎ی غربی - و به خصوص آمریکا - و ریشه‎های آنها آشنا باشیم. (1209078) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۲:۵۰:۴۹
توایران ک امار ازدواج.منفی صفردرجه شده بچه پیشکش (1208372) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۳:۱۰:۳۹
در ايران ؛ اداره يك كودك ، به اندازه 4 تا بزرگسال هزينه داره .
فكرشو كنيد ، اجابت مزاج براي يه بچه ، در حدود 550 تومن آب ميخوره !
حالا اگه هر بچه روزي 3 بار - بوق - بايد 1650 تومن خرج - بوق - بچه كني !!!!!!!!
براي همين بايد بي خيال بچه شد . (1208385) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۴:۲۸:۴۴
دوست عزیز:

اینها همه بهانه است. از قدیم گفته اند که خداوند خودش روزی رسان است. بچه چراغ زندگی و عصای پیری است. (1208481) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۹:۱۲:۱۷
خدای روزی رسان چیزی به عنوان تفکر و عقل هم داده تا چیزی که در توانت نیست به خودت تحمیل نکنی و نتایج عمل ناشی از جهلت را به گردن خدا نیندازی (1208673) (alef-7)
 
صابر
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۹:۱۵:۳۴
جوانان امروز هم دیگه اغلب یا بیکارن یا درآمدشون کفاف زندگیشونو نمی ده و مادر پدر بازنشسته باید از نظر مالی و غیر مالی ساپورتشون کنن. بچه های امروز هم بتونن از پس مسایل مالی و شغلی خودشون تو آینده بر بیان هنر کردن! عصای پیری و اینا برا قدیم بود دوست عزیز.
درمورد چراغ بودن زندگی بچه هم مگر اینکه بخواین از سوختن بچه در مشکلات مالی و محرومیت ها و حسرت هاش به عنوان نور چراغ استفاده کنین که اون داستان دیگری است... (1208675) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۴:۰۱:۴۸
من بیست سال از زندگیم رو صرف بزرگ کردن خواهر و برادرهایی کردم که قرار بود چراغ زندگی پدری شوند که در 50 سالگی فوت کرد و 7 تا چراغ قد و نیم فد بجا گذاشت. داستان عصای پیری مربوط به زمانی بود که مردم عشایر بودند یا روستایی و از 10 تا بچه 2 تاش زنده میموند . پیشنهاد میکنم مردم مطالعاتشون رو وسیعتر کنند. البته با عرض پوزش (1210487) (alef-10)
 
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۰:۰۵:۳۷
مگه سر جالیز داریم کار میکنیم که به بچه به عنوان عصای پیری نگاه بشه؟

بچه به دنیا بیاریم که یه عمر تو این شرایط بدبختی بکشه که آخر عمر بدون عصا نباشیم؟

پولی که قراره خرج بچه بکنم میرم به جاش صدهزار تا عصا میخرم. نه خودم بی عصا میمونم نه یه آدمو بدبخت میکنم (1208700) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۱:۴۱:۳۳
این حرف را الآن می زنی.
وقتی در سن کهولت تنها در آسایشگاه سالمندان بودی، هیچ عصایی بدردت نمی خورد الی فرزندت. البته اگر فرزند خلفی باشد! (1208783) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۰:۳۳:۴۹
لابد اینهایی که تو خونه سالمندانن همشون بچه ندارن؟ (1209002) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۰:۴۵:۱۵
آینده بچهات می بینیمت آقا (1209014) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۰:۲۰:۵۹
زوجهای ناباروری را می شناسم که حاضرند تمام زندگیشان را بدهند تا خداوند یک

بچه به آنها بدهد! (1209207) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۴:۰۳:۵۹
نمیدونم چرا هر موضوعی که مطرح میشه بعضی ها به اصل اون توجه نمیکنند و فرعیات رو میچسبند. (1210491) (alef-10)
 
اراد
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۵:۱۷:۵۷
وقتي بچه ات رو با هزار عقده تو دلش بزرگ كردي عصايت كه نميشه هيچ اگه عصا هم گير آوردي ميزنه زيرش تا بيفتي (1209142) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۹:۵۹:۲۴
منکه ذکر کرده ام: باید خلف بارش بیاری. (1209197) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۸:۰۶:۵۴
عزیزم فرزندت خودش میبرت خونه سالمندان دیگه گذشت اون دوره که بچه ها پدرمادرشونو نگه میداشتن (1209164) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۰:۲۲:۴۷
اون حاصل اشتباهات خودت بوده که خوب او را تربیت نکردی و از او یک انسان

نساختی. (1209208) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۴:۰۵:۵۹
اون موقع که پسر خونه پدر و مادرش رو نگه میداشت ، همسرش یا دختر عموش بود یا دختر دایی یا .. اما حالا اینطور نیست. (1210495) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۳ ۲۳:۳۹:۵۶
نیست الان بجه ها خیلی پدر و مادر پیرشان را خوب نگه میدارند ! در هر حال عاقبت کار میانسالان امروز با این وضع اقتصادی و اخلاقی جامعه ما ، سرای سالمندان است . (1213615) (alef-10)
 
گیتی
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۱:۱۰:۵۶
اخوی اگر حرف قدیمی ها دراین مورد درست باشد پس چرا این همه ادم در بیافرا وتانزانیا از گرسنگی می میرند یا دچار سو تغذیه هستند؟ ازطرفی هر بچه ای چراغ زندگی وعصای پیری نیست. (1209050) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۰:۲۵:۱۵
و چه بسیار آفریقایی هایی مثل نلسون ماندلا در میان همین فقر بزرگ شده و به مردمانشان خدمت کردند! (1209209) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۳:۱۶:۳۵
با اين اوضاع بي ريخت حاكم بر اقتصاد كشورمون ، كه مردم از سير كردن شكم خودشون هم عاجزند ، يه بچه ، نه تنها كافيست ، بلكه زياد هم هست . (1208389) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۳:۲۲:۵۱
تا وقتي كه براي تعويض پوشك بچه بايد 500 تومن هزينه كني ، نرخ باروري در ايران بايد به صفر برسه . (1208397) (alef-7)
 
مجتبی
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۴:۱۳:۵۵
نظرات کاربرا از خود مطلب جالبتره (1208462) (alef-7)
 
یک مادر ایرانی
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۴:۱۵:۰۸
مرخصی زایمان که قرار بود نه ماه بشه چی شد ؟ با کدام بسته حمایتی دولت خانواده ها فکر بچه دار شدن بکنن ؟ تازه الان خوبه باید منتظر کاهش بیشتر تولد هم باشیم با این همه مشکلات اقتصادی (1208463) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۹:۳۹:۰۴
ببخشید اون نه ماهی که شما تشریف میبرید بچه داری کی باید کارهاتون را انجام بده همکارهای بدبختتون بدون این که حقوقی بگیرن حتما چه طلبکارم هستید (1208686) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۲:۴۶:۵۳
دقیقا تو محل کار ما که اینطوریه!!!! (1209099) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۱:۴۷:۰۰
من نمیدونم وقتی که نفقه با مرد هست و بیکاری شدید داریم شما خانمها چه اصراری دارید که کار کنید؟برید به خونه برسید بچه ها رو بزرگ کنید بذارید یه جوون بیچاره بره سرکار بعدا اگه بیکاری از بین رفت تشریف ببرید سرکار به خدا من نمیدونم اصلا چه خبره نفقه با مرد هست بعد زنها دارن کار می کنن عجیبه (1209073) (alef-10)
 
زن ایرانی
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۰:۰۷:۰۱
اینقد نقفه نقفه نکنید.
ما نفقه نمی خواهیم حقوق برابر می خواهیم. (1209201) (alef-10)
 
ابوذر
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۳:۳۵:۴۵
وقتي در قرآن حقوق زن و مرد برابر دونسته نشده حتمن خداوند دليلي داشته كه اينكارو كرده اونوقت شما كه بنده و ساخته اوني زياده خواهي ميكني؟ (1209409) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۰۹:۳۱:۲۷
شما که قران خونی!!!!!از قران فقط همینو برداشت کردی؟؟؟؟؟ (1210135) (alef-10)
 
حسن
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۲:۰۷:۲۷
حقوق برابر زمانی ایجاد میشه که شرایط برابر باشه
سربازی
سرپرست خانواده بودن
و کلی چیزای دیگه که مردا تحمل میکنن
چرا زنها نباید به سربازی برن
چرا هزینه خانواده به دوش مرد است
چرا زنها فقط کار لوکس میکنن اداری منشی و...
چرا در زباله جمع کردن در ریخته گری و کارگر ساختمانی و ... زنها حقوق مساوی نمیخوان
اصلاً چرا مرد باید مهریه بده ؟اینو اول از همه مشخص کنید؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (1210297) (alef-7)
 
فاطمه
۱۳۹۲-۰۱-۱۶ ۰۲:۴۶:۵۲
منظورت از ما چیه
فکر کردی با کار کردن چی بدست می آری احترام !!! استقلال؟؟؟
خوبه همه می بینن که تو ادارات زنها عصبین و کار ارباب رجوع رو را نمیندازن
ارامش خانمها در خونه است من خودم دبیر هستم آما اگه مجبور نبودم هیچوقت سر کار نمی رفتم (1217397) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۲:۴۸:۴۱
بهتر افکارتو درست کنی

من یک زن هستم که به خاطر شرایط سرپرستی دو خواهرم رو داشتم و اونا رو تامین کردم
اگر درس نخونده بودم و سر کار نرفته بودم واقعا خدا می دونست چی میشد .
امثال شما با این تفکرات عامل بدبختی هستید . (1210374) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۵:۰۳:۵۷
ار خودتون شروع کنید ، شاید تولید بچه تنها کار تولیدی ای است که از دست نویسنده ی مقاله و مترجم و منتشر کننده و ... بر میاد .
فقط بلدید برای همسایه نسخه بپیچید؟! (1208515) (alef-7)
 
افشین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۶:۰۸:۳۲
تا وقتی که برنامه ریزی دقیقی برای افزایش جمعیت وجود نداشته باشد نمی توان به آن امیدوار بود در دهه شصت برای به دنیا آمدن بچه انواع جوایز را در نظر می گرفتند و هر خانواده در عرض ده سال دارای شش الی هفت فرزند می شد ولی در دهه هشتاد همان بچه هایی که فقط برای افزایش جمعیت و جوان شدن چهره کشور به دنیا آمده بودن بزرگ شده و تازه مشکلات خود را نشان داد بیکاری ، عدم امکان ازدواج به دلیل هزینه های بالا و صدها مشکل دیگر سر راه آنها قرار گرفت و آن وقت بود که آنان برای فرار از این مشکلات به انواع مصائب دیگر مانند اعتیاد و خلافهای دیگر روی آوردند که نتیجه اش امروز در کشور نمایان است اصلا" مخالف افزایش جمعیت نمی باشم ولی ابتدا باید برنامه ریزی برای آینده آنها نمود تا تجربه تلخ گذشته تکرار نشود. (1208572) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۰:۴۶:۲۰
یکی بمن بگه چرا منفی دادید (1209016) (alef-10)
 
یک دهه شصتی حسرت به دل
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۷:۰۱:۲۰
الان منظورتون از این مقاله چیه؟ میفرمایید ما جوانان بچه بیاوریم؟؟ اقا جان من 6 سال است ازدواج کرده ام واصلا تا 3-4 سال بعد هم قصد بچه دار شدن ندارم.اون موقع هم که دیگه 33 سالم است و با سلام و صلوات همون یه بچه هم بیارم هنر کردم!!! یکی از بزرگترین ارزوهام اینه که ببینم نرخ رشد جمعیت ایران زیر 1 بشه . شاید شاید یه نسل خوشبخت تو این مملکت هم بوجود بیاد. (1208601) (alef-7)
 
زانیار
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۹:۳۱:۰۰
شما چند سالگی ازدواج کردید!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (1208679) (alef-7)
 
یک دهه شصتی حسرت به دل
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۴:۲۱:۴۱
22 سالگی برای خانمها زود نیست که! (1209468) (alef-7)
 
فروغ
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۷:۰۰:۲۶
نه خانوم برباعث وبانیان افرادی که باعث شدن شما حسرت به دل بشی لعنت.انشاالله درسال جدید هم بخت وبالین مناسبی داشته باشی وهم دامنت سبز بشه(یعنی بچه روی دامنت باشه) (1209625) (alef-7)
 
یک دهه شصتی حسرت به دل تر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۰:۰۱:۲۳
بازم گلی به جمال شما که تونستی حداقل ازدواج کنی ! ما که تو همین هم موندیم . با خوندن این یادداشت یاد اون داستان افتادم که به یه پادشاهی میگن مردم نون ندارن بخورن ، میگه خوب به جاش بیسکویت و شیرینی بخورن ! بابا ما میگیم زن نمیتونیم بگیریم اونوقت شما به در میگی که دیوار بشنوه مثلا یه بچه کافی نیست !! (1208696) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۳:۵۸:۰۲
خیلی زود ازدواج کردی اصلا جوونی نکردی به قول پدرم غوره نشده مویز شدی اخوی من (1208946) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۰:۴۸:۵۵
گل گفتی (1209023) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۷ ۱۵:۵۷:۵۳
زیر 1 نمیشه آقا! خجسته دل و دل به نشاط زیاده.... تو شهرای بزرگ زوج ها تمایلی ندارند ولی شهرای کوچیک ماشالا دست دو تا رو گرفتن سومی هم بغلشونه , واقعا دل به نشاطن تازه یارانه هم میگیرن (1219922) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۷:۳۹:۳۴
چرا فقط مقالات يك طرفه را منتشر ميكنيد من نمي انم چرا وقتي يك چيز در ايران مد ميشه همه فقط همون رو ميگن و فقط براي اون تبليغ ميكنند!! بزارين نظرات مخالف هم شنيده بشه، بالاخره مردم هم حق فكر كردن دارند. (1208625) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۱۹:۵۲:۳۶
چرا امار دقیقی از ناهنجاریهای کودکانی که تازه متولد میشن منتشر نمیشه ما تو فامیلمون و دوستامون چند نفر که تازه بچه دار شدن بچه هاشون مشکل و ناهنجاری دارند و خود من چز کسانیم که خیلی از این موضوع میترسم (1208691) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۰:۱۳:۵۰
ما دو تا بچه داریم. ....بضی مواقع از اینکه دومی را به دنیا آورده ایم پشیمان هستیم. ...هم تو خرجش ماندیم. ....هم توی وقتش. ..هر دومون تا بوق سگ کار می کنیم. ...هنوز بچه ها آرزوی خیلی چیزها دارند. ...که ما توانایی نداریم. ...خودمان هم که کاملا فراموش شده ایم. ..... (1208708) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۰:۱۷:۰۶
عزیزم مگر بچه های ما چه گناهی کرده اند که باید توسط ما به دنیا بیایند و طعم بدبختی و زجر و ظلم و بی عدالتی را بچشند و سپس هم مثل خود ما با هزاران آرزوی بر باد رفته بمیرند و جز آه و اندوه چیزی با خود نبرند . مگر خود ما از زندگی در این جهان چه دیده ایم که دیگران را فقط به خاطر خواسته ی خود شریک بد بختی های خود کنیم . به دور و بر خود خوب نگاه کنید و بد بختی ها را ببینید و نابسامانی های اقتصاد را ببینید و سپس مردم را به زاد و ولد تشویق کنید (1208712) (alef-7)
 
ف .ا
۱۳۹۲-۰۱-۱۶ ۰۲:۳۴:۳۱
بسم تعالی
مشکل تو اینه که نعمت های خدا رو نمی بینی (1217392) (alef-10)
 
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۱:۴۵:۱۵
هر وقت دهه شصت بچه ها رو برديد سر كار بعد مردم تشويق به زاد وولد كنيد ضمن انكه ايران كشور پر جمعيتي است كمي فكر كنيد. (1208786) (alef-10)
 
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۱:۴۸:۰۴
لطفا در خیابانهای تهران گشتی بزنید بچه های بینوایی را ببنید که در سرما وگرما والودگی هوا بین ماشینهاو ادمها می گردند والتماس میکنند تا پولی به انها بدهید تا شب یک گردن کلفت پولها را از انها بگیردواین بیچارگان در معرض انواع خطرات بزرگ شوندتا بدبختی انها کامل شوداول فکری بحال این بچه ها بکنید بعد بفکر افزایش ادمها بیفتید (1208791) (alef-10)
 
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۲:۱۷:۰۹
اون کسایی که باید این صحنه ها رو ببینند متاسفانه خیلی وقته که از جامعه و مردم فاصله گرفته اند. (1208825) (alef-10)
 
علیرضا
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۲:۵۲:۳۲
بنده و همسرم هر دو مهندسیم درآمدمون هم خدا رو شکر بد نیست ولی تصمیم گرفتیم بچه دار نشیم پشیمون هم نمی شیم ، شرایط جامعه مناسب فرزندآوری نیست،قضیه هر آنکس که دندان دهد نان دهد مربوط به طرز فکر نسلهای قدیم بوده تصمیم گرفتیم بدنبال تکامل خودمون بریم نه چند تا بچه بیاریم کلی براشون زحمت بکشیم آخرش هم بدهکار بشیم (1208878) (alef-7)
 
مهدي
۱۳۹۲-۰۱-۰۹ ۲۳:۴۸:۴۹
خوب پس! سربازي هم فك كنم ي ده دوازده سالي بشه در آينده! (1208932) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۳:۱۵:۳۷
اينده اش را كي تضمين ميكنه اين ببچه هاي بينوا را (1209115) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۶ ۰۲:۲۵:۱۷
اینده رو خدا تضمین میکنه فقط (1217387) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۰۹:۰۶:۵۰
اول یک فکری برای همین های که متولد شدند بکنید بقیه اش پیشکش (1209185) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۰:۴۱:۰۱
کاش به اندازه ای که ما باید خودمونو برای جامعه به زحمت میندازیم جامعه هم کمی خودش رو برای بر آورده شدن خواسته های ما به زحمت مینداخت (1209216) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۰:۴۴:۳۶
کاهش رشد جمعیت بشر برای طبیعت و برای کره زمین بسیار مفید است. با رشد فناوری نیازی به وجود این همه انسان نیست. این رفتار طبیعی جهانی است که حکیمانه توسط خدا اداره می شود. (1209221) (alef-10)
 
fered
United States
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۶:۱۰:۱۳
70سال پیش جمعیت ایران میگفتند 15 میلیون نفر است و جهان 2میلیارد حالا ایران 70 میلیون و جهان 7 میلیارد یعنی ما دوبرابر جهان رشد جمعیت داشته ایم فکر نمیکنید هم ما وهم جهان باید ترمز کنیم (1209579) (alef-7)
 
رسول
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۸:۵۹:۰۰
به آمار و ارقام خوبي اشاره كردين ولي نتيجه را چه جوري حساب كردي؟ (1209712) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۶:۲۳:۳۶
گروهی در ایالات متحده همیشه مخالف هزینه کردن بودجه دولت برای تامین اجتماعی هستند . این بخشی که نتیجه گرفتن هزینه کردن برای سال مندان انگیزه فرزند آوری را کاهش می دهد از همین نوع تحقیقات دروغین است. در ایالتهایی که فرهنگ خانواده دوستی وجود دارد یعنی در جنوب امریکا تعداد فرزند آوری بسیار بیشتر است و دلیلش هم نوع فرهنگشان است نه امید به تامین هزینه توسط فرزند. اگر فرهنگ کشوری نگهداری از سالمند باشد فرزندان به ندرت شانه خالی می کنند حتی اگر برایشان سنگین باشد (1209590) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۸:۳۹:۵۱
نسل شیعه باید زیاد بشه. این یه تکلیفه ما کاری به آمریکا نداریم.
این مثل جنگیدن ارزشمنده.
حالا ماکه مجردیم ولی واقعا تکلیفه. (1209702) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۰۹:۱۹:۳۹
ای خدا ،
این عده کی میخوان از این تفکرات کمیتی دست بردارند ؟؟
بابا تو رو خدا یه بار هم که شده به کیفیت بیندیشید !!ضرر نمی کنید ها!!!!!!! (1210130) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۰۹:۴۸:۴۹
خوب عزیزم یک بار به این فکر کردی که افزایش تعداد شیعه تنها از طریق توالد خود شیعیان نیست، می توان غیر شیعیان جهان را شیعه کرد و گرنه شیعه ذاتی درست کردن که هنر نیست شیعه اکتسابی درست کردن هنر است و باید پرسید در این مسیر چه کرده اید و چند نفر را شیعه کرده اید
بله جواب این مسئله خیلی ساده است نسل شیعه زیاد بشه ولی با شیعه کردن غیر شیعه ها و گرنه پاکستان و هند شدن ایران با افزایش جمعیت هنر نیست هست؟ (1210146) (alef-10)
 
United States
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۲:۴۷:۲۵
حدیث از پیغمبره که من تو روز قیامت به زیادی امتم افتخار می کنم.
خب باشه خودمونو مقطوع النسل می کنیم. تا شاید چند سال دیگه کیفیت تربیت بالا بره تا شاید اقتصاد خوب بشه . اون موقع دیگه ایرانی ای وجود نداره!
حدیث حضرت علی: حب وطن از ایمانه. (1210372) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۲۳:۳۲:۵۷
توحتمن خودتو مقطوع النسل کن !!!چون مطمعنم حدیث پیامبر شامل حال تو نمیشه با این طرز تفکرت!!!!!! (1211193) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۲ ۰۸:۰۸:۱۰
واقعا باعث تاسفه که اینقدر سطحی و ابتدایی فکر می کنید تعداد شیعیان با زاد و ولد زیاد نمیشه بلکه تعداد او نها با گسترش تفکر شیعه و قبول مردم در این که شیعه باعث پیشرفت و غیره می گردد گسترش پیدا می کند . همان گونه که در صدر اسلام هم مسلمانان و پیامبر با زاد و ولد اسلام را گسترش ندادند بلکه این نوع تفکر و نگرش اسلام ناب محمدی بود که باعث گسترش اسلام شد (1211458) (alef-7)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۰۱:۱۵:۴۹
راستی بچه کیلو چنده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (1210010) (alef-10)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۰:۲۱:۲۱
من در تعجبم این نرخ تورم 30درصد چگونه بدست میاید ؟وقتی که پنیر 1200تومانی میشود 3200یا......... پوشک 1600تومانی میشود 4500تومان یا..... لطفا راهنمائئ کنید !!!!!!!!!!!!!!!! (1210174) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۲ ۰۷:۴۹:۰۰
نرخ قبر + کفن و دفن+ اب جوب+ قرص ویاگرا+ عصاره خارخاسک کوهی را هم جزئ مایحتاج ضروری جمع میبندند و نرخ تورم از 300%میشه30% (1211457) (alef-7)
 
زهرخند
۱۳۹۲-۰۱-۱۲ ۱۲:۳۵:۴۹
اتفاقاً مثل اینکه از نرخ قبر و کفن و دفن خبر نداری! تورم تو این چند ایتم 400% است! مردن از ازدواج خرج بیشتری داره (1211639) (alef-6)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.