نظر منتشر شده
۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 240950
از آزمون و خطا کردن لذت می بریم
بخش تعاملی الف - مهدی یاراحمدی خراسانی
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۸ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۲۸
اصولاً در کشور ما آزمون و خطا کردن چیز خوبی است! آن قدر خوب که اصلاً هزینه هایش برایمان اهمیت ندارد. این جمله تنها یک ادعا نیست بلکه واقعیتی است که همه ی ما بارها و بارها در سطوح مختلف با چشمان خود دیده ایم. حتی مشاهده شده است کارهایی که بسیار مهم بوده و در گستره ی وسیعی از فرآیندهای اداری و اجرایی اثرگذارند با آزمون و خطا کردن انجام می شود. حال اگر شانس آوردیم و همان بارِ اولِ آزمون، خطا نکردیم و تیرمان به هدف خورد فبهاالمراد! در غیر اینصورت تمامی گزینه های روی میز را یکی یکی امتحان می کنیم تا به هدف برسیم. عیبی هم ندارد! چون ما در کشور مشکلی بابت وقت، پول و... نداریم و...

چندی پیش یکی از اعضای فراکسیون جوانان مجلس از این که مسایل مربوط به امور جوانان در وزارت ورزش و جوانان مغفول مانده است و وزیر مربوطه صرفاً به مسائل امور ورزش می پردازد گلایه کرد و گفت: در این زمینه به سازمانی نیاز داریم که امور مهم جوانان از قبیل؛ ازدواج، اشتغال و ... را دنبال کند، لذا احیای سازمان ملی جوانان امری ضروری است.

علاوه بر این هر از چند گاهی اظهارات این چنینی(که تعداد آن کم هم نیست) از سوی برخی مقامات مسئول، کارشناسان و یا صاحب نظران مطرح می شود که ضمن اشاره به در حاشیه قرار گرفتن امور جوانان در «وزارت ورزش و جوانان» به ضرورت احیای سازمان ملی جوانان اشاره می نماید.

بدون شک با توجه به تبلیغات گسترده و حاشیه های فراوان ورزش و هزینه های چشمگیر لیگ ها، فدراسیون ها و مسابقات مختلف داخلی و خارجی کمرنگ شدن امور جوانان در این وزارت خانه امری بدیهی است. به گونه ای که علی رغم تلاش های صورت گرفته مسائل ورزش قهرمانی حتی فرصت قابل توجهی برای عرض اندام و توسعه ورزش همگانی باقی نمی گذارد چه رسد به مسائل مربوط به جوانان! البته این مسأله اتفاق غیرمترقبه ای هم نیست کما این که از ديماه سال ۸۹ که وزارت ورزش و جوانان با مصوبه مجلس هشتم شکل گرفت بسیاری از مخالفینِ این مصوبه وقوع چنین مواردی را پیش بینی کرده بودند.

حال سؤال اساسی اینجاست که آیا مشکلات و مسائل مربوط به جوانان با تشکیل مجدد سازمان ملی جوانان حل و فصل می شود؟ به بیان دیگر اگر فرآیند تشخیص مسأله در وزارت ورزش و جوانان که بر اساس آن امور مربوط به جوانان در حاشیه هیاهوی ورزش قهرمانی گم شده است را صحیح بدانیم آیا راه حل عنوان شده برای حل این مسأله یعنی همان احیای سازمان ملی جوانان هم درست است؟ آیا احیای سازمان ورشکسته ای که در زمان حیات خود هیچ خدمت قابل توجهی برای حل و فصل امور جوانان انجام نداد بازگشت به عقب و امری ناصواب نیست؟ مگر سازمان ملی جوانان در زمان خود چه گلی بر سرجوانان و سرمایه های این کشور زد که بخواهیم دوباره آن را احیا کنیم؟ تا چه اندازه در ازدواج، اشتغال و طرح های خانواده ی پایدار موفق بودند که اکنون دوباره همان مسیر تکرار شود؟ به نظر می رسد این گونه اظهار نظر کردن که نتیجه ی آن جز آزمون و خطایی دیگر نخواهد بود صحیح نمی باشد.

مسلماً قبل از تشکیل هر نهاد و یا سازمانی باید نحوه نگرش برخی افراد مؤثر در این راستا به جوانان اصلاح گردد سپس با نیاز سنجی و مطالعات علمی مناسب ساختار اجرایی قابل قبولی ارائه شود که ضمن تناسب با سیاست های کوچک سازی دولت بتواند به حل نیازهای جوانان نیز کمک کند. نه اینکه تا احساس کردیم امور جوانان کمرنگ است بار دیگر بدون صرف وقت لازم برای شکل گیری یک اندیشه منطقی حرکتی بر مبنای آزمون و خطا انجام بدهیم که نتیجه ی چند سال دیگر آن مثل اوضاع امروزِ وزارت ورزش و جوانان باشد.

قطعاً اگر در این زمینه مطالعات دقیقی صورت پذیرد به فکرهای بهتری نیز خواهیم رسید. مثلاً شاید به این نتیجه رسیدیم که امورجوانان را مجرد از مسائل حوزه ی خانواده دنبال نکرده و نهاد و یا ساختاری تشکیل دهیم که بر اساس آن برنامه های مربوطه به مسائلی مثل؛ خانواده، جوانان، جمعیت و ... را به صورت سیستمی و پیوسته دنبال نماید.
۱۳۹۵/۰۹/۱۸ ۱۰:۱۹
 
۱۳۹۵/۰۸/۱۴ ۱۰:۲۱
 
۱۳۹۵/۰۷/۲۷ ۰۸:۲۷
 
۱۳۹۵/۰۷/۱۶ ۱۰:۳۸
 
۱۳۹۵/۰۷/۱۱ ۰۶:۴۲
 
۱۳۹۵/۰۶/۱۴ ۰۶:۴۷
 
۱۳۹۵/۰۶/۰۸ ۱۰:۵۱
 
۱۳۹۵/۰۵/۲۷ ۰۹:۴۹
 
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۰۹:۳۳
 
۱۳۹۵/۰۲/۱۴ ۰۲:۱۲
 
 
کلمات کلیدی : مهدی یاراحمدی خراسانی
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۱۲:۳۱:۰۴
من در وزارت خانه ای کار میکردم...

اشتباه یک معاون وزیر را به او تذکر دادم.... حکم اخراج بنده را زدند...
چون من کارمند قراردادی بودم زندگی ام کلا تحت تاثیر قرار گرفت...

--
همه ی معاونین ایشان بله قربان گو بوند. بنده چون انتقاد میکردم و نظر کارشناسی میدادم شده بودم کارشناس بدیه وزارت ..

اما چون اعتقاد بهم داشتند... کمی هم بعضی ها نظری به من داشتند...


حالا تصمیم گرفته ام دیگه مخالفت نکنم
چون هر جا نظر مثبت و به نفع مردم داده ام به ضرر خودم بوده

بعد از 15 سال هنوز کارشناسم ...
اما همکاران من همه مدیر شده اند..

فقط به چند دلیل مهم

1- پاچه خوار نبوده ام
2- انتقاد منصفانه داشته ام
3- به فکر مناقع مردم بوده ام
4- صادق و رو راست و رک بوده ام
5- هیچوقت به فکر خودم نبوده ام
6- اصلا زمان برای من مهم نیست .. چقدر برای اداره کار میکنم.. حتی شبها هم سر کار خوابیده ام
7- اگر الف دوست داشت اینجا پیام بزاره همه ی مدارک موجود است. جلسه ی حضوری داشته باشیم در خصوص این مشکلات ریشه ای در سازمانهای دولتی پیشنهاد های خوبی جهت رفع معضلات دارم (2366398) (alef-10)
 
فرزاد
۱۳۹۳-۰۶-۲۰ ۰۱:۲۷:۰۱
خب شما اولش میتونستی حرفشون رو گوش کنی این اسمش پاچه خواری نیست...اگه انتقادی داشتی میتونستی وقتی مدیر شدی حداقل بخش خودت رو اصلاح کنی. با این کاری که شما کردی همون خدمت صادقانه ای رو که به تنهایی میکردی هم الان دیگه ازش محروم شدی. صداقت شما خوبه ام به نظر من گناه دیگران و اشتباهاتشون رو اگر شما به عنوان کارمند انجام میدادی برای شما نمی نویسند. گاهی انسان اگه به فکر خودش باشه زندگی رو واسه بقیه هم مناسب میکنه... اینکه شب ها سر کار خوابیده اید به نظر افراط بوده و حتی خدا هم اینو از شما نمی خواد، ممکنه بعدا سرخورده بشین و از کارهاتون پشیمان...این رو در نظر داشته باشین که ایده آل ها بسیار بسیار به سختی بدست میان و حتی شاید تا آخر عمر بهشون نرسی. واقع بین باش
نیازی به ارائه مدارک نیست. چون اونوقت کارتون به جاهای باریک میکشه چون این بازخواست ها اصلا وظیفه شما نیست. این میتونه ایرادی برای شما باشه که توی حیطه خودتون هیچوقت قرار نداشتین.
گفتم این بازخواست ها وظیفه شما نیست چون به جایی هم نخواهد رسید. یکی از شرایط نهی از منکر این هست که احتمال بدین با این کار به نتیجه خواهید رسید و ضرری برای شما نداشته باشه. قطعا شما خانواده هم دارید.
باید بگم چیز هایی که شما فرمودین دردهای ما هم هست. افسوس... (2369191) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۱۲:۴۹:۵۷
موقعی که یک عمله را بجای مهندس طراح استخدام کنند، به قول معروف تا این گوساله گاو شود دل صاحبش آب گردد. به این نکته هم توجه داشته باشید که این گوساله ها قبل از این که گاو شوند، در پست دیگری گمارده شده وقبل از کسب تجربه از خطا های انجام داده روز از نو و روزی از نو. البته زبانم لال و بلا تشبیه قصد توحین به کسی را ندارم. من فقط از ضرب المثلهای شیرین پارسی د رابراز نظر بهر جستم. (2366441) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۱۳:۱۴:۵۵
چون در کشور ما مدیران تند تند عوض می شوند فقط فرصت خطا کردن را پیدا می کنند و مدیر بعدی هم خطاهای قبلی ها را تکرار می کند و صحیحی در کار نیست (2366494) (alef-10)
 
آزاد
۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۱۵:۴۸:۴۳
اين امر دلايل مختلفي دارد:
1- ما اصولا اهل فكر كردن نيستيم و قطعا فكر كردن سخت ترين كار دنيا هم هست. ما دوست داريم تقليد كنيم يعني ديگران به جاي ما فكر كنند.
2- از تجربيات عيني ديگران و گذشته خودمان استفاده نمي كنيم چون باز هم كار سختي است و نياز به تامل دارد كه حوصله نداريم.
3- مگر مسئولين غير از تعهد زيادي كه دارند! تخصص مرتبط هم دارند؟!
4- مگر كسي هم باقي مانده كه در موضوعات تخصصي صاحب نظر بوده و بتواند استراتژي تهيه كند. (2366744) (alef-10)
 
حسین
۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۱۹:۲۳:۴۹
خب خود مجلس با فلسفه این که بتونن رئیس سازمان تربیت بدنی رو به مجلس بکشند و مورد بازخواست قرار بدن، درخواست کرد وزارت ورزش رو تاسیس کنند. منتها چون سازمان تربیت بدنی یخورده واسه وزارت خونه شدن کوچیک بودند سازمان جوانان رو هم بهش اضافه کردند! دقیقا همینطوری بود... این از اول هم بدیهی بود که موضوع جوانان کمرنگ بشه
مملکت داریمااااا...لطفا حذف نکنین. (2367005) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۲۳:۲۴:۲۰
براى اينكه براى مديريت كشور و برنامه ريزى و سياست و طراحى و مهندسى كلرها درس و كلاس و دانشگاه بروز نگذاشته ايم. و همينطور مديران ما ياد نگرفته اند كه كارى انجام شود كه نتيجه اش مثلا بيست سال بعد و يا ده سال بعد باشد ، ان دسته از مديران خدمتگذار هم بر انند كه مارى را انجام دهند كه زود به نتيجه اش برسند و افتخارش را بشنوند ! هرگز در اين مملكت اگر كسى بيست سال پيش كارى صحيح و عالى را انجام داده كه امروز جواب ميدهد را تشويق و تكريم نكرده اند . (2367268) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۲۰ ۱۰:۳۹:۲۲
اری لذتش را مسئولین و ذلتش را مردم میچشند. (2369378) (alef-10)