توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 381459
پیشنهاد کتاب/ «قواعد خوردن»؛ مایکل پولان؛ ترجمه آرش حسینیان؛ مثلث
میانه روی رمز موفقیت در هر کار است
مانی مهرآور؛ 24 مرداد 1395
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۴۹
«قواعد خوردن»
(راهنمای تغذیه سالم)
نوشته: مایکل پولان
ترجمه: آرش حسینیان
ناشر: مثلث، چاپ اول ۱۳۹۴
۱۱۰ صفحه؛ ۱۰۰۰۰ تومان

شما می‌توانید کتاب «قواعد خوردن» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.

****

شاید شما نیز با این احساس روبه‌رو شده اید که مواد غذایی (در گونه‌های مختلف) دیگر آن طعم گذشته را ندارند، توت فرنگی های درشت رسیده با ظاهری خوش ترکیب که ما را دعوت به خوردن می کنند، اما بعد از خوردن همان اولی به این نتیجه می رسیم که توت فرنگی های قدیم عجب مزه ای داشت!

اما بدتر از این مشغول خوردن سبزیجات تازه هستیم، و یا مواد لبنی و به خیال خودمان عجب گامهای بزرگی در اه سلامت بدن خود برداشته ایم؛ و احتمالا آنقدر عمر خواهیم کرد که برای خاموش کردن شمع های روی کیک تولدمان مجبور می شویم آتش‌نشانی خبر کنیم... اما شنیدن صحبت های یک متخصص تغذیه و سلامت به ما می فهماند که خیلی خوش خیال نباشیم. محصولات کشاورزی که با آبهای آلوده به مواد صنعتی و کودهای شیمیایی پرورش یافته و به دست ما رسیده است، همچنین لبنیات غنی شده با چربی های مضر که با مواد نگهدارنده به خورد ماداده می شوند نه تنها خوراک مفیدی نیستند که بسیار مضر نیز به حساب می‌آیند.

این درست که پاره ای از ما عادات غذایی نامطلوبی داریم، اما این تمام ماجرا نیست گاه عادات غذایی ما خیلی هم خوب هستند، اما این محصولات غذایی هستند که کیفیت لازم را ندارند و هرچه به پیش می رویم (سال به سال) این مهم شکل شدیدتری نیز به خود می گیرد؛ حال فکر کنید که هم عادات بدی داشته باشیم و هم از مواد مضری تغذیه کنیم و...  با این اوصاف می توانیم خیال آتش‌نشانها را راحت کنیم که لااقل آنها را برای خاموش کردن شمع های پرشمار کیک تولدمان به دردسر نخواهیم انداخت!

حقیقت این است که در جهان امروز تأمین مواد غذایی مورد نیاز جمعیت کره خاکی به روش های گذشته میسر نیست. این یعنی انسانها برای سیر کردن شکم های گرسنه و البته مردم مصرف گرای جوامع صنعتی، نمی توانند به همان روش های سنتی قدیمی بسنده کنند. بنابراین انواع و اقسام روش ها مورد استفاده قرار می گیرد، از دست کاری های ژنتیکی بگیرید، تا استفاده از کودهای شیمیایی، استفاده از روش های گوناگون فراوری مواد غذایی و همچنین راه‌هایی که برای طول عمر بیشتر مواد غذایی بکار می رود و...

زندگی در دنیای صنعتی شده امروز شاید محاسن خاص خودش را داشته باشد، اما مضرات فراوان خود را نیز دارد. به خصوص در رابطه با بیماری هایی که خاص جوامع صنعتی شده غربی هستند؛ بیماری هایی مثل چاقی، دیابت بیماری های قلبی و عروقی و انواع سرطان. نتیجه تحقیقات به شکل روشنی نشان می دهد که چنین بیماری هایی در جوامع غیر صنعتی که تغذیه سنتی نیز در آن رواج دارد بسیار کمتر است.

اما در دنیایی که از صنعتی شدن و پیشرفت گریزی نیست، تکلیف ما چیست؟ کتاب قواهد خوردن (راهنمای تغذیه سالم) اثر مایکل پولان که با ترجمه آرش حسینیان و به همت نشر مثلث به بازار آمده است، کتابی ست در همین باره. کتابی کوچک، جمع جور و با زبانی ساده که در قطع جیبی منتشر شده و می توانید به راحتی با خودتان اینطرف و آن طرف ببرید.

آرش حسینیان پیشتر با کتاب «پژوهش چین» {نشر مثلث}، سیمای مترجمی علاقمند به حوزه تغذیه سالم از خود به نمایش گذاشته بود. آن هم در کتابی نشان می داد که چطور چین به عنوان کشوری با بنیادهای سنتی (در گذشته)، در دهه های اخیر همگام با صنعتی شدن روز افزون، دچار معضلات و بیماری های جوامع صنعتی غربی شده است.

به این ترتیب با حرکت در چنین مسیری همانگونه که ناگزیر از صنعتی شدن هستیم، درگیر شدن با معضلات تغذیه و بیماری های ناشی از تغذیه ناسالم سرنوشت ماست.

غذا خوردن یکی از ساده‌ترین امور زندگی است، اما همین مسئله ساده و بدیهی این روزها به یکی از دغدغه های جوامع پیشرفته غربی بدل شده است. جوامعی که با وجود پیشرفته بودن و توسعه یافته به نظر رسیدن در بسیاری جنبه ها از بیماری های خاصی رنج می برند.

این ماجرایی ست که توجه نویسنده کتاب حاضر را به خود جلب کرده است، مایکل روزنامه نگاری کنجکاو است که کوشیده پاسخ این پرسش را پیدا کند که فرایند ساده غذاخوردن چرا در جوامع صنعتی شده به مسئله ای پیچیده و بغرنج بدل شده است. اما متخصص تغذیه نیست، اما او به عنوان روزنامه‌نگار که در پی رسیدن به جواب مطالعات بسیاری انجام داده و با دسته بندی کردن نتایج تحقیقات خود کوشیده به زبانی قابل فهم برای همه مخاطبان به راز گشایی از این مهم بپردازد. او حاصل کارش را در سه بخش: چه باید بخوریم؟ (غذای واقعی)؛ از چه نوع محصولاتی تغذیه کنم؟ (غالبا گیاهی)؛ چطور باید بخورم (نه چندان زیاد).

اما آنچه کتاب قواعد خوردن را به اثری کاربردی و جذاب برای توده مخاطبان بدل کرده، شیوه دسته بندی ارائه این تحقیقات بوده است. او کتابش را نه به شکل متنی تئوریک، علمی و پیوسته که برای مخاطبان کم حوصله این روزگار خیلی جذاب به نظر نمی رسد، بلکه در قالب ارائه شصت و سه اصل کلی به نگارش در آورده است؛ اصولی که به مخاطب کمک می‌کند تغذیه سالم را از ناسالم تشخیص دهد: خوردنی های شیرین طبیعی را بخورید، خوردن چیزهایی که روی یک پا می ایستند (قارچ و گیاهان) بهتر از چیزهایی است که روی دو پا می‌ایستند (پرندگان) و خودن آنها، بهتر از خوردن چیزهایی است که روی چهارپا (گوسفند، گاو و...) می ایستند؛ هرچه نان سفیدتر، مرگ زودتر؛ تا می توانید خوراکی های وحشی را بخورید؛ ...البته برای درک بهتر مخاطب و نحوه در ست استفاده از این قوانین، هریک از آنها دارای توضیحاتی در حجمی حدود یک یا دو پاراگراف هستند.

نویسنده به عنوان آخرین قانون در این کتاب به نکته جالب و در عین حال مهمی در تغذیه سالم اشاره کرده است. مایکل پولان به عنوان قانون شصت و سوم به این نکته تاکید می کند که گهگاه این قوانین را زیرپا بگذارید! چرا که او معتقد است رژیم های سفت و سخت می توانند به شادابی فرد تاثیر منفی بگذارد. بلکه مهمترین نکته در این راستا رسیدن به یک درک و بینش خاص در تغذیه سالم است. نگرشی مبتنی بر آرامش، تداوم و میانه روی در کار. او کتاب خود را با این نقل کلیدی از اسکار وایلد تمام می کند که میانه روی یکی از رموز مهم موفقیت است و حتی در میانه روی نیز بهتر است میانه رو بود!

خلاصه اینکه کتاب قواعد خوردن راهنمای به دردخوری برای آنهاست که از خودشان می‌پرسند: «چه باید بخورم؟» کتابی که به شکلی عمومی قواعد تغذیه سالم را به آنها می آموزد. البته همانگونه که گفته شد این کتاب، اثری تخصصی نیست و برای مخاطب عام نوشته شده و همین نیز مهمترین فاکتور کابردی شدن آن برای همه خوانندگانش شده است.
 
کلمات کلیدی : نشر مثلث
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
میانه روی رمز موفقیت در هر کار است