نظر منتشر شده
۸۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 175700
تورم و بحران ارزی در ایران: ۱۳۵۹-۱۳۹۱
ریال در معرض حمله سوداگرانه!
دکتر عبدالله صوفی*، 24 دی 91
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۱ ساعت ۰۲:۱۱
«هیچ کشورسرمایه داری درحال توسعه درتاریخ، من جمله ایالات متحده آمریکا که درسال ۱۷۷۹ تورمی برابر ۲۰۰ درصد داشت، نتوانسته است که از حمله تورم بالای قیمت ها رهائی پیدا کند.»
کارمن راینهارت و کنیت روگاف

دو نمونه از معضلات بزرگ اقتصادی که نظام جمهوری اسلامی با آن روبرو است تورم در سطح بالای قیمت ها و افت دراز مدت و پایدار ارزش پول ملی است. این مقاله بطور اجمالی، تورم و نوسانات ارزی ایران را بعد از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ مورد بررسی قرار میدهد، سازوکاری که بر اساس آن تحریم های اقتصادی غرب باعث افت شدید ارزش ریال میشود بیان می کند و بالاخره پیشنهاداتی برای جلوگیری تورم و ثبات ارزی کشور ارائه می نماید.

همانطوری که در نمودار ۱ دیده می شود، سطح قیمتها به خصوص در دوران بعد از جنگ تحمیلی رو به افزایش گذاشته و از سال ۱۳۷۳ با شتاب بی سابقه ای در تاریخ اخیر ایران رشد کرده است. نمودار ۲نیز، نرخ رشد شاخص قیمت های کالا ها و خدمات مصرفی را در ایران طی سالهای ۱۳۵۸-۱۳۹۱ نشان می دهد.




نمودار ۲: نرخ تورم سالیانه درایران

مطابق نمودار ۲، تورم به غیر از سالهای ۱۹۸۵ و ۱۹۹۰ که بترتیب ۴.۳۸ و ۷.۶ درصد بود، بیش از ۱۰ درصد در سال بوده است. میانگین تورم طی این دوران اندکی بیش از ۱۹ درصد در سال است. به علاوه، نرخ شاخص قیمت ها بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۵ حدود ۳.۵ برابر رشد داشته و در سال ۱۹۹۵ به ۵۰ در صد رسیده است. ولی از آن سال تا سال ۲۰۱۱ تورم بطور نسبی در مقایسه بین سالهای ۱۹۹۰ و ۱۹۹۵ مهار شده، هر چند سطح قیمت ها روند مثبت تصاعدی داشت ولی در بین سالهای ۱۹۹۵ و ۲۰۱۰ در مجموع نرخ تورم روند نزولی داشته است.

علت اصلی تورم شدید سال ۱۹۹۰-۱۹۹۵ آزاد سازی قیمت ها بود که طی دهه ۱۹۸۰ به خاطر بی ثباتی سیاسی بعد از پیروزی انقلاب در کشور و جریان جنگ تحمیلی تحت کنترل بودند.

همانطوری که نمودار ۳ نشان می دهد همزمان و متناسب با رشد بالای تورم قیمت ها، ارزش ریال نیز در مقابل دلار و سایر ارزها تنزل کرده و در این مدت بخصوص در سه ماه آخر سال ۲۰۱۲ میلادی ارزش ریال سقوط عمودی داشته است. ملاحظه اجمالی این نمودار، نوسانات ارزی بحران ارزی را که همان افت سریع و زیاد ارزش ریال است در سه دوره نشان میدهد: سالهای ۹۵-۱۹۹۳ ، سالهای ۲۰۰۰-۱۹۹۹ و سالهای ۲۰۱۲-۲۰۰۸ .



اولین بحران ارزی در دوران بعد از انقلاب در ماه اکتبر سال ۱۹۹۳ شروع شد. بعد از یکی کردن سه نرخ رسمی مختلف ارز از طرف بانک مرکزی در ماه مارس۱۹۹۳ و با بحرانی شدن بازار ارز آزاد، قیمت ریال سقوط کرد و منجر به تغییر قیمت دلار از ۶۷ ریال به ۱۷۵۸.۶ ریال در ماه دسامبر همان سال از طرف بانک مرکزی گردید.

تجربه دوم افت شدید ارزش ریال در ایران بعد از انقلاب در طی سالهای ۱۹۹۹ و ۲۰۰۰ بود که قیمت رسمی دلار از طرف بانک مرکزی ایران از ۱۷۵۲.۳ ریال به ۲۲۶۲.۹ ریال تبدیل شد و بالاخره سقوط عمودی ریال در ماه سپتامبر ۲۰۱۲ بود که از قیمت ۱۱۶۵۰ ریال به قیمت رسمی ۲۴۵۸۵ ریال در ۲۷ دسامبر ۲۰۱۲ خاتمه پیدا کرد، هر چند که قیمت یک دلار در بازار در این روز عبارت بود از ۳۳۴۰۰ ریال.

عامل اصلی بحران ارزی در ایران در شهریور-آبان ۱۳۹۱
آمار موجود نشان میدهد که در تاریخ ۱۴ شهریور ۱۳۹۱ قیمت یک دلار آمریکا در بازار آزاد عبارت بود از ۲۱۷۲۰ ریال. این قیمت ظرف کمتر از یک ماه یعنی در تاریخ ۱۱ مهر ۱۳۹۱ به ۳۵۵۰۰ ریال افزایش پیدا کرد.

در فاصله ۱۱ مهر تا ۸ دی این سال قیمت دلار در حال نوسان بود و در تاریخ ۷ دی عبارت بود از ۳۳۴۰۰ ریال، یعنی ریال ظرف کمتر از ۴ ماه ۵۳ در صد نزول کرد. نمودار ۴ افت قیمت ریال نسبت به دلار را طی ۱۴ شهریور و ۷ مهر نشان میدهد.



با توجه به نمودار ۴ و با توجه به این واقعیت که افت شدید ارزش ریال طی مدت کوتاه تقریباً یک ماهه نمیتواند بر پایه تغییرات اساسی در متغیر های اصلی اقتصاد صورت گیرد نتیجه می گیریم که ریال مورد حمله سوداگرانه قرار دارد.

حال لازم است که عامل اصلی شروع حمله سودگرانه علیه ریال در این زمان خاص را که همان تشدید تحریم های اقتصادی غرب به رهبری آمریکا است معرفی کنیم.

در ماه جولای ۲۰۱۰ که باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا لاحیه «تحریم های جامع، پاسخگوئی و کاهش سرمایه گذاری در ایران» را امضا نمود ارزش دلار در بازار آزاد تقریباً برابر بود با نرخ ارز دلار بانک مرکزی که حدود ۱۱۰۰۰ ریال بود. در ۱۴ دسامبر ۲۰۱۱ مجلس نمایندگان آمریکا لایحه «کاستن از تهدیدهای ایران و حقوق بشر در سوریه» را به تصویب رساند و در همین ایام یعنی از ماه دسامبر ۲۰۱۱ ارزش ریال سیر نزولی پیدا کرد و در ماه آوریل ۲۰۱۲ قیمت دلار به کمی بیشتر از ۲۰۰۰۰ ریال افزایش یافت.

در۱۰ اوت سال ۲۰۱۲ مصادف با ۲۰ مرداد ماه ۱۳۹۱، باراک اوباما لایحه «کاستن از تهدیدهای ایران و حقوق بشر در سوریه» را که مجلس نمایندگان در ۱۴ دسامبر ۲۰۱۱ بتصویب رسانده بود امضا کرد. این قانون، تحریم های جدیدی بر بخش های معدن، نفت و مالی اقتصاد ایران تحمیل نمود. همانطور که دیده شد در مدت کمتر از یک ماه بعد از در دستور کار قرار دادن این قانون، حمله علیه ریال شروع گردید و ارزش ریال تقریبأ با سقوط آزاد به ۳۵۰۰۰ ریال برای هر دلار در ماه اکتبر ۲۰۱۲ رسید و این نرخ دلار از آن تاریخ تاکنون حول و حوش این قیمت نوسان داشته است.

با این ترتیب، دیده می شود که بحران ارزی ریال رابطه مستقیم و تنگاتنگی با فشارهای مالی و اقتصادی آمریکا و غرب علیه ایران دارد. به علاوه، اثر تورم قیمت ها بر ارزش ریال را نباید نادیده گرفت. در بخش بعدی این مقاله دو عامل اصلی بحران اخیر ریال را یعنی تحریم های غرب و تورم را مورد بررسی قرار می دهیم. نخست رابطه تورم و بحران ارزی مورد بررسی قرار می گیرد و بعد سازوکاری که براساس آن قانون گذاری در آمریکا علیه ایران باعث حمله سوداگرانه علیه ریال می شود توضیح داده میشود.

ادامه دارد ...

* استاد اقتصاد دانشگاه ویسکانسین
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۲:۴۵:۵۴
ما رکورد زدیم! (1084362) (alef-7)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۶:۲۶:۱۶
به امید روزی که ریال در جایگاه اصلی خود به عنوان یک پول معتبر بین المللی در

معاملات مورد استفاده قرار گیرد. آرزو بر جوانان عیب نیست!

ضمنا با تغییر نام واحد پول و ارزش گذاری آن چیزی درست نمی شود. (1084979) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۳:۰۲:۰۰
برسد به دست دکتر سید محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور دانشگاهی ایران. بخصوص پیرامون تفسیرشان که تحریمها را کاغذ پاره می دانستند. (1084365) (alef-7)
 
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۳:۲۷:۳۶
اینو یه آدم بیسواد هم بدون این آماروارقام شما می دانست (1084370) (alef-7)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۱۰:۲۰:۵۸
با سلام خدمت شما دوست عزیز. حرف و نظر علمی باید بر پایه عدد و رقم و آمار و مستندات علمی باشه. وگرنه اکبر اقا سبزی فروش سر کوچه ما هم استاد دانشگاه ویسکانسین می شد (1085803) (alef-13)
 
مجید 1
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۷:۱۵:۱۸
اگر اجازه میدهید ما بیسوادها آمار و ارقامش را هم بدانیم . (1086847) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۳:۵۵:۱۹
گزارش منطقی و علمی اقتصادی که یکی از عوامل سقوط ارزش پول ملی را تحریمها تشخیص داده شده و عامل دوم تورم که میتوان گفت خود تورم به چند عامل بستگی دارد الف- درگیریهای اشفتگی سیاسی ب. کمبود درامدهای ارزی از بابت صادرات نفت و مشتقات نفتی پ- عدم همکاریهای سه قوه با یکدیگر. بهر حال بایستی مثبت بیاندیشیم و امید وار باشیم خردمندان ستادی مملکت و استراتژیستهای اندیشمند و با تجربه تحت مدیریت رهبر معظم کشور را از بحران محترمانه خارج نمایند. انشا الئه. (1084371) (alef-7)
 
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۴:۱۹:۱۸
مواردی که دکتر فرمودند توضیح علمی‌ و آماری آنچه در ۳۰ سال اخیر بر اقتصاد کشور رفته است بود و مطلب جدیدی از آن دریافت نمی‌شود به جز اینکه ایشان تلاش ضمنی‌ داشته تا گران شدن دلار را نه به دلأئل اقتصادی بلکه به دلأئل غیر واقعی‌ مانند حملات سوداگرنه در نتیجه تحریمهای آمریکا مرتبط بداند که به نظر من خلط مطلب است، آقای دکتر باید بهتر از هر کس بداند که در هیچ اقتصادی در جهان و در هیچ دوره‌ای تاریخی‌ وجود ناداشته که کشوری دارای تورم متوسط حدود ۲۰ درصد باشد و توانسته باشد قدرت پول خود را برای مدت طولانی‌ تثبیت نماید، هر چند دولتهای مانند دولت ایران در یک دهه گذشته با اتکا به درآمد هنگفت نفت و از آنجا که میزان درآمد نفتی‌ بیشتر از مصرف بوده توانسته بود نرخ دلار به ریال را تثبیت نماید ولی به محض به وجود آمدن یک دلیل واقعی‌ اقتصادی که همان کاهش شدید درآمد نفتی‌ که به دلیل تحریمهای خرید نفت بود ، ارزش ریال شدیدا کاهش یافت، اصولاً در هر سه دره از کاهش ارزش ریال که ایشان اشاره کردند عامل اقتصادی مهمترین و اساسی‌‌ترین دلیل را داشته تا حملات سوداگریانه...در ۱۹۹۳ همینطور که ایشان هم اشاره کردند بحران آرزی کشور نتیجه یک ده تثبیت مصنوعی قیمتهیا به خاطر جنگ بود و در ۱۹۹۹ بحران ارزی در نتیجه کاهش شدید قیمت نفت به زیر ۱۲ دلار و در نتیجه کاهش شدید درآمد ارزی ایران و در بحران اخیر نیز دوباره کاهش شدید درآمد نفتی‌ ولی اینبار به خاطر تحریم خرید نفت می‌باشد، و مخلص کلام اینکه عملیات سوداگرایانه در بازار ارز ایران تنها زمانی‌ میتواند موفق شود که دلأئل واقعی‌ اقتصادی باعث کاهش درآمد نفتی‌ شده باشد و نه بلعکس و این بحران آرزی اخیر حتّی اگر تحریمها وجود نداشت به دلیل تورم ۲۰ درصدی دهه اخیر و زمانیکه به هر حل مصرف آرزی از درآمد ارزی پیشی‌ می‌گرفت قطعا به وقوع میپیوست ولی تحریم خرید نفت ایران فقط آنرا ۲ تا ۳ سال تسریع کرد... (1084374) (alef-2)
 
عبداله صوفی
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۲۳:۲۹:۲۲
درست میفرمائید. رجوع کنید به قسمت دوم مقاله برای توضیح دقیقتر در رابطه تورم و کاهش درآمد ارزی و بحران ارزی. (1085457) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۷ ۱۴:۱۴:۰۵
آقاي دكتر با عرض سلام
به عنوان يك اقتصاد خونده كه در تمام تحليل‌ها قائل به ارائة شواهد و آمار دقيق مي‌باشم اما متاسفانه مي‌بايست عرض كنم كه مشكل عمده يادداشت شما به كارگيري آمار رسمي در تحليل شرايط مي‌باشد. واقعيت شاخص‌هاي قيمت و تورم در كشور با آمارهاي رسمي به خصوص در دوره احمدي‌نژاد بسيار متفاوت است! (1088441) (alef-10)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۴:۳۱:۴۵
سقوط ریال هیچ معادله پیجیده ای ندارد
منافع دولت در حفظ ارزش دلار در سطح کنونی است
هزینه های انتخابات اینده ، یارانه ها ، کسری بودجه و ..... از جمله عواملی است که دولت مجبور به حفظ قیمت دلار در سطح فعلی و جلوگیری از کاهش ان است
متاسفانه راه اندازی مرکز ارز مبادله ای باعث فاصله همیشگی بین ارز ازاد و دولتی است و تا کاهش محسوسی در این زمینه صورت نگیرد ارز ازاد در قیمت فعلی نوسان خواهد داشت
از طرفی کنترل بازار ارز ازاد هم چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیر مستقیم در دست دولت بوده و در بهترین شرایط و حتی لغو کلیه تحریم ها قیمت ارز ازاد هیچکاه از ارز مبادله ای کمتر نخواهد شد
بنابراین رسم نمودارهای مختلف و بررسی علل مختلف شاید کار بیهوده ای باشد چون هیچ جای این معادلات نفوذ دستوری و امنیتی دولت دیده نشده است
برسرکار ماندن عوامل دولت فعلی در 4 سال اول بحران را دو چندان کرده و شاید پیروزی کاندید دیگری که یحتمل هزینه های دیگری برای نظام دارد جهت جلب نظر مردم به صورت مقطعی کاهش داشته باشیم
که در دراز مدت و با توجه به تجربه دولت فعلی در این زمینه و پوشش هزینه های سربار خود از طریق فروش ارز چند نرخی دولتهای بعدی هم همین روال را ادامه می دهند
و کل مشکل به این برمی گردد که قانون در این زمینه توان مقابله نداشته و یا انگیزه ای برای ان وجود ندارد و یا منافع قانونگذاران نیز در حفظ حالت فعلیست. (1084375) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۵:۲۹:۲۲
باسلام
تحریم ها از دو سال تصویب شده بود و می دونستیم که اجرا خواهد شد. اما اینکه در این تاریخ تاثیرش بر کاهش ارزش ریال شروع شد فقط تحریم ها نبود دلایل دیگری هم داشت از جمله سوداگران داخلی و بی توجهی دولتمردان ایران و سودی که ایشان از این موضوع در پرداخت یارانه ها بردند. (1084380) (alef-2)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۷:۰۰:۵۴
قرار بود که تحریمها کاغذ پاره ای بیش نباشند!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (1084389) (alef-2)
 
Latvia
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۷:۰۱:۴۰
فکر کردم می‌خواهید جمشید بسم الله رو به مردم معرفی کنید (1084390) (alef-2)
 
ابوالحسن-ع
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۷:۵۸:۱۳
داداش علم آن است که با منطق احمدی نژاد همخوانی داشته باشد.!؟ (1084402) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۸:۱۵:۲۷
چقدر از این تورم هم از سیاست های اقتصادی دولت هاست و چقدر به کمبود دلار ربط دارد ایا قیمت ها همینجوری رو به بالاست و یا پایین هم می اید مخصوصا خودرو که داشتن مرکب خوب سفارش دینی است (1084412) (alef-2)
 
صالحی
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۸:۱۵:۳۲
دلاردرسال پنجاه وهفت 7 تومان بود.فرض بگیریم دلار امسال(1391)یعنی سی وچهارسال بعداز سال پنجاه وهفت 1050تومان میباشد.

7 150=1050یعنی دلار نسبت به سال پنجاه وهفت یکصدوپنجاه برابرشده ویا به عبارت دیگر سالی چهارونیم برابراز ارزش ریال نسبت به دلار کم شده که معنی دیگرش آنست که ارزش ریال نسبت به دلار در این سی وچهارسال اگرهمین فردا دوباره 1050تومان شود15000درصد کاهش پیدا کرده!!!تازه بگذریم از اینکه دلارآمریکا در این سی وچهارسال چه نزولی کرده وچه وچه که از حوصله این بحث خارجه.ولی مثل اینکه دلار1000تومانی هم هنوز برای بعضی سوداگران ودولت وبعضی سرمایه داران به قول آقای غضنفری(ایلنا: وزیر معدن و صنعت گفت: چند سال پیش برخی از سرمایه داران از ما می خواستند تا ارز را به ۲۵۰۰ تومان افزایش دهیم)کافی نیست.حال سوال اینجاست که پول ملی کشور به چه ذلتی بیفته آقایان رضایت خواهند داد؟آیا دلار1000تومانی یا نزول 15هزاردرصدی ویکصدوپنجاه برابری پول کشور هم در این سی واندی سال برای شما کافی نبوده؟خجالت هم خوب چیزیست. (1084413) (alef-2)
 
فهم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۸:۲۳:۴۶
پس نتيجه ميگييم که مادراين مملکت نه سوء مديريت نه رانت خواري وغيره داريم
اگرقيمتها لحظه اي شده اگرهواالوده است اگرخيابانهاپرازچاله است اگرجاده هااستانداردنيست اگرخودروهايمان تابوتمان است اگرگراني بيدادميکند اگرمدارسمان درسال 2013ميلادي هنوزبخاري نفتي دارداگربيکاري فراوان وموادمخدربيشماراست اگرواگرهاي زيادهمه وهمه به گردن اين امريکاي گردن شکسته است که ماراتحريم کرده امامگرماتازه تحريم شده ايم ولي نميدانم که چرابه تازه گي دچاراين همه مشکل شده ايم
اين عادت ماايرانيهاست که ازکودکي باخودداريم که هروقت اشتباهي ميکريم به گردن ديگران ميگذاشتيم اي کاش قدري فقط قدري مردبوديم علي رغم اينهمه ادعاي مردي واشتباهاتمان رابگردن ميگرفتيم (1084420) (alef-2)
 
بهزادی
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۸:۲۶:۰۲
دولت بی مسولیت در قبال سرمایه مردم واقتصاد کشور وقدرت خرید مردم،بعضی اقتصاددانان بیسواد وبی مسولیت در قبال ارزش پول ملی کشور وقدرت خرید عمومی مردم کشورشون وزمین حاصلخیز اقتصاد کشور برای دلال بازی وسوجویی یک مشت انگل اقتصادی بزرگترین حملات سوداگرانه را به ریال داشته اند.به حدی که شاید حملات سوداگرانه تحریمهای کشورهای غربی در مقایسه با این حملات سهمی چهل درصدی بیشتر نداشته.فقط برای نمونه بانک مرکزی کشور برای اینکه قیمت سکه زیر یک میلیون نیاد قیمت ارز رو در بازار آزاد بالا وپایین میکنه.آخه تا این حد بی مسولیتی در قبال ارزش پول کشور؟ (1084421) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۱:۳۳:۴۱
راه حلش برای دولت ساده است. یا پول بیشتری چاپ می کنه و یا 4 صفر از پول ملی کم میکنه... به همین سادگی! (1086766) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۸:۳۲:۴۲
اصلا معلوم است شماها چی میگید؟ یه روز مقاله میزارید که اوضاع فعلی به خاطر ندانم کاری دولت است و احمدی نژآد ، یه روز مقاله میزاری که این وضع نتیجه تحریمهای امریکاست . اگر این طور است پس باید تمام حرفهای گذشته تان پس بگیرید و از دولت احمدی نژاد طلب بخشش نمایید چون تحریمها به احمدی نژاد مربوط نمیشود . (1084423) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۶:۲۲:۰۹
دوست عزیز این مقاله از یک استاد دانشگاه در آمریکاست نظر آقای توکلی نیست که. (1084978) (alef-2)
 
احسان
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۰:۲۱:۲۳
عزیز برادر وقتی سایت آقای توکلی یک چیز رو منتشر میکنه یعنی اون مقاله نزیک به نظر آقای توکلی است (1087055) (alef-13)
 
طه
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۸:۳۷:۵۳
این حرفها همه درست.اما بسیاری از این نابسامانیها از بی کفایتی مدیران ارشد خود ماست.از وزیر اقتصاد گرفته تا رییس بانک مرکزی.تحریم ها همه زمان بوده.چطور در مدت یکماه ارزش پول ملی نصف میشود؟؟؟تحریم یا بی مسئولیتی؟؟؟مطمئنا بی مسئولیتی. (1084425) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۸:۳۸:۳۴
چقدر از این تورم هم از سیاست های اقتصادی دولت هاست و چقدر به کمبود دلار ربط دارد ایا قیمت ها همینجوری رو به بالاست و یا پایین هم می اید مخصوصا خودرو که داشتن مرکب خوب سفارش دینی است (1084427) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۸:۵۵:۳۲
ظاهرا کاغذ پاره های امریکایی جنسشون از فولاد چینی بهتره!!! (1084437) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۹:۰۵:۱۸
اونوقت هی داد بزنین که تحریم هیچ اثری نداشته و برای ما نعمت بوده
آقا ما اگه نعمت نخوایم کیو باید ببینیم (1084444) (alef-2)
 
عبداله صوفی
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۲۳:۳۶:۴۵
تحریم ها دست آورد های مثبتی هم داشته. عمده ترین این دست آوردها توسته صنعتی و فناوری کشور بخصوص در صنایع نظامی بوده است. (1085466) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۹:۱۱:۰۹
ما اگر دشمنی به نام امریکا نداشتیم
بی کفایتی خودمان را گردن کی می انداختیم (1084448) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۹:۳۱:۱۵
شما که می گفتید قطعنامه ها و تحریمها کاغذ پاره ای بیش نیستند.پس چه شد؟ شماها به خاطر خیانت و دروغگویی به این مردم باید محاکمه شوید. اما حالا طلبکار هم هستید و از رشد 5درصدی صحبت می کنید. (1084459) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۰۹:۵۲:۳۹
حالا اینها به چه کار میاد.یعنی با خوندن اینها قیمت دلار ارزون میشه.شما دعا کن دلار تا شب عید به 4000 تا 4500 نرسه. (1084473) (alef-2)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۰:۲۰:۲۵
باید گفت که مسئولان چه سیاسی و چه اقتصادی خراب کردن حالا هرچی هم دوست داشته باشید با تحلیلای دقیق و غیر دقیق علمی و غیر علمی بار رو از دوش خودتون بردارین فایده نداره (1084505) (alef-2)
 
علی
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۰:۳۶:۰۸
حداقل این را هم بپذیریم که یکی از دلائل اصلی این نابسامانی اقتصادی که از دید این اقتصاددان آمریکانشین مغفول مانده بی کفایتی مسلم و بی چون و چرای مسؤولین اقتصادی (پولی و مالی) کشور طی این ۸ سال گذشته است. حالا که کفگیر همه این بی کفایتیها و بی برنامه گیها به ته دیگ خورده و بهیچ وجه نمی خواهند مسؤولیت آنرا هم بپذیرند علم اعتراض به تحریم های ناجوانمردانه آمریکای جهانخوار و ایادی ار دنیا بی خبر آن را بلند کرده و همه این مصیبت عظما را به گردن آنها می اندازند. چه بهتر از این...پشت این تحریمها پنهان شویم تا کسی مقصر اصلی را نبیند و همه کاسه کوزه ها را سر تحریم کننده ها بشکنیم...تا کی؟؟؟؟استاد اقتصاد دانشگاه ویسکانسن هم که نظر ما را تأیید می کند..چه عالی،،،به به،،،از این بهتر نمی شه...
.پس هیچ وقت به دنبال علتها و پیدا کردن راه حل مشکلات نخواهیم رفت...فقط و فقط فرافکنی...آخرش هم دود آن به چشم مردم و عمدتا قشر حقوق بگیر خواهد رفت. و بس...خدا بخیر بگرداند...والسلام... (1084514) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۰:۴۴:۴۳
چرا در مورد اعتماد مردم به دولت و رابطه ی آن با ارزش پول ملی صحبتی به میان نیامده است؟ فکر می کنم این مورد خود اثری عمیق در وضعیت کنونی ارزش پول ملی داشته باشد. (1084520) (alef-2)
 
reza
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۰:۴۵:۲۸
موضوع گراني بحث كهنه اي شده و ديگر براي هيچ كس اهميت ندارد. لطفا از طرح مباحث تكراري خودداري كنيد چون
گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله من آنچه البته به حايي نرسد فرياد است . (1084521) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۰:۵۷:۲۶
برای مردم از قیمت نخود و لوبیا بگو . والی نمودار که نون و اب نمیشه! (1084539) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۱:۳۷:۱۱
آقای دکتر صوفی، نکنه شما هم از اون افراد تحت نفوذ آمریکا و انگلیس و اسراییل هستین که تو ایران زندگی می‌کنین؟! چون این روزها هر کی اعتراضی می‌کنه یا مطلبی می‌نویسه که ناکارآمدی مدیریت داخلی‌رو نشان می‌ده، مد شده سریع ربطش می‌دن به کشورهای بیگانه جوری که انگار ایرانی‌ها بلانسبت همه دوستان فهم و شعور ندارن و فقط آمریکا و انگلیس و اسراییلن که می‌فهمن. یکی نیست بگه اگه اونها حرفی می‌زنن دارن از اطلاعات موجود در داخل ایران استفاده می‌کنن نه از زاییده‌های ذهنی‌شون.
خلاصه اینکه ما هیچ مشکلی نداریم و خودمون خواستیم ارزش ریال بیاد پایین که کسی ازش سواستفاده نکنه (1084586) (alef-2)
 
محمد
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۲:۱۳:۳۶
امریکا یه فکری به حال خودش بکنه وگر نه با این بالا و پایین رفتن نرخ دلارش دچار بحران مالی میشه .
از ما گفتن بود به هر حال ما 1% اونا 99%
(1084633) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۲:۲۱:۳۱
جناب استاد عزیز! ضمن تشکر از گزارش تان توجه شما را به سخنرانی آقای غضنفری (وزیر بازرگانی..) در شصت وسومین اجلاس عمومی شورای عالی استان‌ها جلب می کنم که صراحتا اعتراف کردند که : "... چند سال پیش برخی از سرمایه داران از ما می‌خواستند تا ارز را به ۲۵۰۰ تومان افزایش دهیم اما ما با آن مخالفت کردیم، در خلال این تحریم‌ها خود ما مشکل نظام بانکی را درست کردیم كه برگرفته از تحریم‌ها نبود تا با افزایش ارز به اهدافمان دست یابیم ..."
حالا اینکه سوداگران عامل بودند و دولت هم از کانالهای متعددی به این جریان کمک کرده تا اقتصادمان را به فنا بدهند نتیجه این شد که یک عده ای ره صد ساله را یک شبه رفتند و مستضعفین بیشتر به استضعاف کشیده شدند. (1084642) (alef-2)
 
ببو
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۲:۴۲:۱۲
پس تحریمها کاغذ پاره نبودن .راستی چرا بقیه دنیا تحریم نیستن؟ (1084663) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۹:۲۸:۱۵
براي اينكه اونها استعداد تحريم شدن ندارند (1085176) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۲:۵۲:۳۶
جناب الف بنده از شما کاملا نا امید شدم . وضعیت کشور بسیار نگران کننده و بحرانی است . چنین وضعیتی نیازمند حل مشکلات است و نه توجیه آنها و سرپوش گذاری . حال فرق شما با خبر گزاری ایرنا و فارس چیست ؟ برادر من شما تنها با چند انتقاد و بالا بردن صدا نمیتوانید روی سیاست های غلط بسیاری از مسئولین ( چه کابینه دولت احمدی نژاد و چه دیگر نهادها که تحت امر ریس جمهور نیستند ) سرپوش گذاشت . امروز ما باتورم افسار گسیخته مواجه هستیم به طوری که حالا هر چند روز یک بار خود نهادهای ناظر بر افزایش قیمتها قیمت اجناس و ... را افزایش میدهند و دارند این کار را به امری عادی تبدیل میکنند ، وضعیت فرهنگی کشور بسیار وخیم است به عنوان مثال سینمایی که در ابتدای انقلاب اسلامی و با کمترین امکانات کارهای بسیاری قوی ( حتی میتوان گفت در سطح جهانی ) ارائه میداد امروز تنها کار خاصش تولید کارهای سفارشی است با پایین ترین کیفیت به طوری که بسیاری از مردم نگران اند که کارگردان بزرگی مثل آقای مجیدی هم با ارائه کاریی سفارشی علاوه بر برباد دادن ابروی کاری خود چهره ای ضعیف از اسلام در فیلمی که از پیامبر اسلام درست میکند ارائه دهد ، در بحث اجتماعی هم امروز ما شاهد عدم امنیت در جامع هستیم زور گیری این روزها چهره ای جدید به خود گرفته و مردم روز روشن و در جلوی دیدگان مردم مورد تعرض و خفت گیری قرار میگیرند و کسی به دادشان نمیرسد و تنها وقتی مانند تصویر اخیر بحثی داغ میشود مسئولین با برخوردهایی شدید و احکام سنگین سعی در فرو نشاندن اعتراض مردم دارند و در سوی دیگر خلافهای صورت گرفته در بدنه دولت ( به معنی عام ) که ضرر مالی و ... انها تاثیر مستقیم بر روی زنگی همه مردم دارند همواره سکوت معنا دار پیشه کرده و طرح دعوا ها غالبا به نتیجه خاصی نمیرسد ، امینت اخلاقی جامعه سالهاست به فنا رفته و طرح هایی چون گشت ارشاد و تک جنسیتی کردن مراکز اموزشی هم نتوانسته از میزان فحشا بکاهد و اشتغال به فحشا امروز یکی از ساده ترین و پول ساز ترین درامدهای افراد بزه کار شده و تنها فرق ان با کشورهای غربی این است که نهتنها هیچ نظارتی بر روی ان نیست تا از بروز بیماریهای واگیر جلوگیری شود بلکه در بسیاری از موارد با کتمان آمار و ارقام این موارد و وارونه نشان دادن انها سعی در نادیده گرفتن انها میشود ، نظام اموزش کشور در همه مقاطع و هرگروه تنها به مراکز بزرگ اخذ شهریه و دادن مدرک تبدیل شده و اصل اموزش پرورش به دست فراموشی سپرده شده و بسیاری مشکلات دیگر .
حال من از شما میخواهم به من بگویید در چنین وضعیتی آیا این خواست مردم مهم نیست که افرادی سر کار باشند در همه امور که توانایی سر و سامان دادن به اوضاع را دشته باشند نه خرابتر کردن ان را ؟ آیا دیده نشد به عنوان مثال طرح هدفمند کردن یارانه ها امروز چه ضربه ای بر پیکره اقتصاد کشور و زندگی مردم زده که امروز باز هم صدای اجرای فاز دوم ان می آید و ظاهرا هیچ قدرتی یارای توقف ان را ندارد ؟ ایا برای شما (همه مسئولین کشور ) تکلیف نیست مطالبات به حق مردم را که همانا داشتن زندگی در یک وضعیت رفاهی قابل قبول و استاندارد هست را برآورده کنید ؟
پس چرا به کاری جز این مشغولید ؟ چرا با پرداختن به موضوعات حاشیه ای و برخی توجیهات برخی نهادها خون مردم را به جوش میآورید ؟
این که هزاران دلیل دارد که به عنوان مثال گوشت 12000 تومنی میشود 22000 تومن و یا ماشین 8 میلیونی میشود 16 میلیون درست ولی چرا کسی درست به این نمیپردازند که افراد جامعه میبایست با همان حقوق 500 ، 600 تومنی باید با این مشکلات مواجه شوند که تازه در همان قبل تورم هم زندگی با ان به سختی میگذشت ؟ با چنین وضعی آیا افزایش 15 درصدی حقوق یک بازنشسته کشوری از کار افتاده که در ماه 600 تومان دریافت میکرد جوابگو هزینهای درمان و خورد و خوراک سایر امورش میشود ؟میگویند اگر بیش از این حقوق زیاد شود تورم بیشتری میاورد . اگر این طور هست نمیبایست تمام تلاش مسئولین به بازگرداندن تورم و قیمت ارز به وضعیت قبل شود ؟

شاید نظر این جانب ربطی متن شما نداشته باشد ، ولی هرچه هست مطالبه امروز غالب مردم در جامعه است . از شما خواهش میکنم این متن را یا چیزی شبیه ان را در جایی جلوی چشم همه مردم تحت عوان نظر ، خبر ، مقاله و یا هرچیزی قرار دهید و نظرات مردم را جویا شوید تاببینید آیا مطالبه عمومی هست یا خیر ؟ و اگر بود خواهش میکنم به جد پیگیر ان باشید و در این راه از محاکمه و خلع ید هر مسئولی که دارد خیانت میکند تا رسیدن به شرایط مساعد اجتناب نکنید . (1084675) (alef-2)
 
میثم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۰۶ ۰۲:۳۱:۲۸
نه عزیزم الان سال 95 هست و آقای مجیدی فیلمی بسیار با کیفیت درست کرده اند (3616015) (alef-3)
 
دكتر ابراهيم ملايمي
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۳:۱۷:۰۶
در حال حاضر حداقل 80 در صد افت ارزش پول ملي در مقابل ارزهاي معتبر خارجي ناشي از افزايش نقدينگي و چاپ پول و شبه پول است. به عبارت ديگر هر ثانيه حداقل 2 ميليون تومان پول بدون پشتوانه به بازار پمپاژ مي شود و تا اين وضعيت ادامه داشته باشد ساير متغيرها هم پابرجا هستند. (1084708) (alef-2)
 
محمد
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۳:۴۰:۳۷
و دولت هم در تمام این مدت نه تنها دفاع نکرد بلکه مرتبا عقب نشینی کرد و آب به آسیاب دشمن ریخت (1084735) (alef-2)
 
علداله صوفی
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۲۳:۴۴:۰۸
ببقیه مقاله که بعدأ در سایت درج خواهد شد رجوع بفرمائید. (1085480) (alef-13)
 
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۳:۵۸:۳۹
از یک استاد اقتصاد آن هم در سطح بین المللی انتظار داشتم که فقط وقایع اتفاقیه را بازگو نکند ( به قول آن بنده خدا اینها را که خودمان هم میدانستیم)
کاش این استاد عزیز تحلیل های خودشان در خصوص رابطه تحریم ها با سقوط ارزش پول ملی را نیز ارائه می نمودند (1084757) (alef-2)
 
ع. صوفی
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۲۳:۵۱:۴۳
منظور از واقعیات اصلی اقتصادی (Economic Fundamentals) متغیر ها ی نظیر تولید ناخالص ملی ، سرمای گزاری خارجی و داخلی، تجارت خارجی و غیره میباشد. این متغیر ها نمیتوانددر ظرف مدت کوهتاهی که قیمت ارز افت کرد تغییر رادیکال داشته باشد. (1085497) (alef-13)
 
بهنام
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۴:۱۹:۳۴
با توجه به نمودار ۴ و با توجه به این واقعیت که افت شدید ارزش ریال طی مدت کوتاه تقریباً یک ماهه نمیتواند بر پایه تغییرات اساسی در متغیر های اصلی اقتصاد صورت گیرد نتیجه می گیریم که ریال مورد حمله سوداگرانه قرار دارد.

چه کسی گفته نمیتواند؟ انتظارات بازار خیلی خوب هم میتواند.

وقتی بانک مرکزی شما از یک طرف مدام پول بدون پشتوانه چاپ میکند و از طرف دیگه بازار انتظار تحریم و بدتر شدن اقتصاد رو دارد چرا نباید ارزش ریال پایین بیاد؟ (1084790) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۴:۳۷:۱۶
جناب صوفی وضعیت اسفبار اقتصادی فعلی رو نمیشه با نمودار ترسیم کرد باورکن از داربست فلزی ساختمان هم میزنه بیرون !!!! (1084819) (alef-2)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۴:۳۹:۵۹
در آخرين گزارشات مالي كه شركتهاي سايپا و ايران خودرو به سازمان بورس ارائه داده اند اين شركتها پيش بيني سود امسالشان را به ترتيب منفي 6 و منفي 7 تومان به ازاي هر سهم اعلام كرده اند يعني هر دو شركت بزرگ خودروسازي كشور علي رغم حمايتهاي همه جانبه دولتي و ... زيان ده شده اند!!
پس كو آن شعارهاي گوش كر كن حمايت از توليد دولت؟! اين شركتهاي انحصاري كه از حمايت دولت برخوردار بودند اينطوري زيان ده شده اند چه برسه به كارخانجات بخش خصوصي كه هيچ حمايتي هم از طرف دولت نمي شوند! چطور با اين شرايط و با اين سوءمديريت و ناكارامدي . دولت به دنبال اجراي فاز دوم هدفمندي يارانه هاست؟! همان مرحله اول هدفمندي هم كمر خيلي از خانواده ها را شكسته و بسياري از طبقه متوسطي ها را هم به سطح مستمندان و فقرا سقوط داده. براي هفت پشتشون بسه. (1084824) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۴:۴۰:۲۲
با اين كاغذ پاره كه افغانستان و عراق كه هيچ يك سفر داخلي هم نمي تونيم بريم. (1084825) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۴:۴۱:۱۴
خدا اصولگرايان و حاميان احمدي نژاد در قدرت و سياسيون خارج از قدرت را نبخشد. خدا خودش جوابشان را بدهد. (1084829) (alef-2)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۴:۴۲:۳۳
آيا با اين ويرانه اي كه آقايان اصولگرا براي مردم ساخته اند آيا باز هم نيازي به حضور اصلاح طلبان در انتخابات و ورود به ساختار قدرت . نمي بينند؟! آقايان اصولگرا به فكر منافع مردم و منافع ملي هستند يا به فكر منافع شخصي و باندي و جناحي خودشان؟! آقايان اصولگرا آيا شيفته خدمت هستند يا تشنه قدرت؟! (1084831) (alef-2)
 
حامد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۴:۵۷:۲۷
در نمودار شکل 2 شما نرخ تورم در سال 2010 و 2011 را به ترتیب در حدود 10 و 20 درصد نشان داده اید و بر آن اساس به تحلیل اقتصادی پرداخته اید. تحلیل هایتان همگی مشکل دارد چرا که نرخ تورم در این دو سال قطعاً به مراتب بیشتر از مقدار گفته شده است. بطور کلی تحلیل اقتصادی شما بر اساس آمار بانک مرکزی است و بنابراین همه آنها خدشه دار است. (1084868) (alef-2)
 
عبداله صوفی
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۹ ۲۱:۰۵:۴۰
خواننده محترم جناب حامد

اولأ که شما مشخص ننمودید که آمار نرخ تورم را که مطرح کردید از کجا آورده اید. دومأ حتی اگر فرض کنیم که آمار بانک مرکزی غلط و آماری که شما قبول دارید و معلوم نیست از کجا آمده است درست باشد تنها تاثیری که روی نمودار ها میگذارد این است که ارتفاع متغیر را بسطح بالتر ی میبرد. هیچ تغییری در روند نمودار ها نمیدهد.

برای مثال، اگر سطح قیمت ها در ایران بیش از آنچیزی است که صندوق بینالملل پول گزارش داده است تنها تاثیری که أن در نمودار 6 خواهد داشت این است که فاصله دو منحی را از هم زیادتر میکند.

مطلبی که بسیاری از خوانندگان محترمی که نظرات خود را کتبأ مطرح کردن و از نادرست بودن نرخ تورم شکایت داشتند بآن باید توجه بفرمایند این است که آمار ارائه شده در مقاله از صندوق بین المللی پول میباشد. هر چند صندوق آمار ها را از کشور های عضو دریافت میکند ولی اینطور نیست که صندوق بدون توجه به صحت آمار هر آماری را قبول کند. کشور ها عضو مسئولیت دارند که آمار صحیح تحویل دهند و اگر صندوق دلیلی داشته باشد که آمار ارسالی از کشور عضو ساختگی است کشور متخلف مورد بازرسی قرار میگیرد. برای مثال کشور آرژانتین بخاطر ارائه آمار ساختگی تورم مورد ماخزه صندوق است.

آن عزیزانی که مشکوکند که آمار تورمی بانک مرکزی ساختگی است با صندوق تماس گیرند و با ارائه مدارک خواستار شوند که موضوع مورد بستگی قرار گیرد. (1091305) (alef-10)
 
Netherlands
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۵:۵۲:۰۱
بعد از ساعتها چهارتا نظر خنثی وبی سرته گذاشتید که چی بشه؟برای خواننده ارزش بیشتری قائل باشید.ممنون (1084934) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۶:۰۶:۲۹
آقای توکلی دیر نشه یک وقتی چهارشنبه می توانید کاری بکنید (1084952) (alef-2)
 
ع. صوفی
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۲۳:۵۵:۵۵
بقسمت بعدی مقاله رجوع بفرمائید نقش دولتهای بعد از انقلاب در ایجاد بحران ارزی و تورمی کاملأ مطر و توضیح داده شده. (1085505) (alef-13)
 
احمد ک
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۶:۱۱:۲۳
جناب دکتر تااین قسمت مقاله اثبات میکند البته به زعم جنابعالی که کل نوسانات ارز وطلا وتضعیف بول ملی فقط نقش غرب واختصاصا امریکا بوده دولتهای ما دراین انگولک کردن متغیرهای اقتصادی نقشی نداشته اند نه اقای محترم بهتر بود نقش دولتها را در تصمیمات غلط ودر مقاطع مختلف که به نفع رانت خواران صورت گرفته با استفاده از صورتحساب وصورتهای سود زیان بانکها از یک طرف وامارهای صادرات وواردات کالا وخدمات از طرف دیگر از دستگاه های ذیربط مثل صنایع ومعادن وکشاورزی بازرگانی وگمرک اخذ میفرمودید واخبار واطلاعات تصمیمات دولتها را در همان تاریخ ها بررسی میکردید وان ذینفعان را که سود کلان از این مجموعه عملیات برده اند شناسایی بعد متوجه میشدید که انگولک کردن این فاکتورها ومتغیر ها به نفع چه جماعتی بوده تعدادشان همان 3000نفر خواهد شد که که اقای احمدی نژادبرای دق دل دادن مردم هر از چند گاهی در برابر دوربینها روی جیب بغلش دست میگذارد وبگم بگم راه میاندازد که احتمالا جنابعالی هم جزئ ان لیست واقعی هستید هرچند رییس جمهور محبوب 8سال است این بازی را دربرابر دوربینها انجام میدهد برادر عزیز نقش تحریم همیشه حداقل بوده ونقش مسئولین محترم وتاثیرگذاران حداکثری این به سادگی که عرض کردم قابل اثبات است همین سال گذشته که معاون اقتصادی معاون اول که تصمیمات شورای بول واعتبار را تکذیب کرد بیاد دارید که نرخ دلار به چه مقدار رسید وقبل ازان 20 میلیارد دلار بین خواص توزیع شده بود چه اتفاقی افتاد وهزاران شاهد مستند دیگر از همان سال 57 تاکنون میشود مدرک همه را اسبخراج کرد که دولتها نقش اساسی را داشته اند وتحریم ها جزیی بوده اند بس تحقیقات خود را از طریق دانشجویانتان دامنه وسیعتر ی بدهید که حداقل مردم را دچار ابهام نفرمایید که بله مشکل کلا از تحریم بوده ودولتهای ما اعضای اصلی وفرعی معصومی هستند ودر استانه انتخابات بازی سیاسی زیبنده یک محقق نیست وبازهم عرض میکنم مردم را به حساب اورده وکل متغیرها را بررسی ونتیجه گیری فرمایید هرچند دراین فسمت اول سمت وسو را مشخص کرده اید (1084962) (alef-2)
 
ع. صوفی
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۰۰:۰۲:۲۵
لطفأ «مدیریت نا مطلوب » را تعریف کنید. خواهید دید که بگفته «المعنی فی بطن اشاعر» مواهید رسید.

معمولأ کسانی که شکایت از مدیریت نا مطلوب میکنند کسانی هستند که معتقدند که اگر آنها در مصدر کار بودن همه چیز بخوبی پیش میرفت و مدیریت مطلوب بوجود می آمد. حالا باید کلاهمان را قاضی کنیم که آیا چنین نظری درست است. (1085512) (alef-13)
 
بوالخیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۶:۱۲:۵۹
به غیر از این تحریمها , سوء مدیریت هم نقش بسزایی در بی ارزش شدن ریال داشت . تحریمها 30 درصد و سوء مدیریت 70 درصد در کاهش ارزش ریال تاثیر مستقیم داشت (1084964) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۹:۴۲:۲۰
تحريم هم نتيجه سوء مديريت است . پس همه مشكلات اقتصادي و بيكاري و .... نتيجه سوء مديريت است (1085198) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۱۰:۲۲:۲۵
کاملا موافقم (1085806) (alef-13)
 
قاف
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۶:۱۸:۴۰
خطاب به رییس جمهور محترم................... . چرخ کجرو نیست تو کج بینی ای دور از حقیقت.................................. .....................................گر همه کس را نکو خواهی برو خود را نکو کن . (1084975) (alef-2)
 
والا
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۷:۱۰:۴۲
فکر می کنید این مسئولین اقتصادی کشور ما نمی دانند که دارند چیکار می کنند ؟ آنها ساعتها نشستند و تجزیه و تحلیل کردند که فشار از بیرون ( مانند تحریم بانک مرکزی - تحریم خرید نفت و..... ) و فشار از درون ( هدفمندسازی با فازهای نا مشخصش - تورم - افزایش نقدینگی و.... ) ریال را آبدیده می کند . (1085012) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۷:۱۱:۴۴
خيلي ظلمه كه كارگر و راننده و كارمند و كاسب هر روز بايد شاهد كم شدن ارزش درآمدشون و كاهش قدرت خريدشون باشن بعد يه عده دلال و محتكر سودهاي بادآورده ببرند (1085013) (alef-2)
 
علی
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۰۹:۵۰:۰۲
درهم امارات ۹۰۲ تومان در۲۴-۱۰-۱۳۹۱ (1085765) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۷:۱۳:۲۳
مدام ارزش پول ملی را تنزل میدهید و میزنید توی دهان ملت که بنزین در امارات قیمتش با ایران فرق میکند ما باید توی دهان بی عرضه های بی لیاقت بزنیم که چرا اجازه دادید پول ملی اینقدر بی ارزش شود که کارمان به انجا برسد که درهم امارات که سال گذشته سیصدو پنجاه تومان بود الان شده هفتصد تومان.
بجای عذر خواهی بخاطر اینکه قیمتها برابر شوند گران میکنید بجای اینکه ارزش پول ملی را تقویت کنید خوب امدیم تا سال دیگر ارزش پول ملی را از این هم کمتر کردید ان وقت باز باید گران کنید
راه حلش بالا بردن ارزش ریال است نه گران کردن خاک برسرتان با این راه حل پیدا کردنتان (1085018) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۰۱:۱۸:۰۹
درهم امارات الان 890 تومانه عزیز (1085551) (alef-13)
 
k
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۷:۴۸:۳۵
مشخص شد که سایت الف هم به صف ماله کشان بسیار زیاد دیگر پیوسته است ! (1085063) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۸:۰۴:۰۶
آخه هیچ کس از آقایان دولتمرد ومجلس نشین هم پیش بینی نکرده بود که با تحریمها ارزش پول پایین میاد.تورو بخدا برید دنبال یه کار دیگه تااین ملت یه نفس راحت بکشه. یه روز مرغ نیست یه روز برنج نیست فرداهم فکر کنم نان نباشه (1085076) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۸:۰۸:۳۲
فکر می کنید دود این مشکلات اقتصادی چشم کی خواهد رفت ؟به خدا دیگه برای خرج روزانه هم موندم این تحلیل های اقتصادی به چه درد می خوره /چه دردی از من درمان خواهد شد که با حقوق 700 تومن در ماه کرایه خونه باید بدم خرج خونه دوا و درمون و...ادمایی مثل من زندگیشون به جنون و بدبختی کشیده شده (1085082) (alef-2)
 
hh22
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۸:۱۱:۲۲
فكر كردم دكتر كشف كرده . اينا سي سال كه ميشنويم (1085086) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۱۸:۲۱:۴۰
وقتی در کشوری به جای اداره کردن کشور بدست افراد متخصص، عده ای بیسواد زمام امور اجرایی را بدست میگیرند و تمام فکر و ذکر آنها شده باشد پیشی گرفتن از یکدیگر در چاپلوسی و چپاول در زیر سایه همین چاپلوسی وضع کشور نه تنها بهتر نخواهد شد بلکه روز به روز به قهقرا خواهد رفت و اینجاست که دل هر ایرانی وطن دوستی به درد خواد آمد و در خود خواهد گریست چون اگر بخواهد حتی این گریستن را علنا انجام دهد به جرم همراهی و جاسوسی استکبار!!!!!!!!مواخذه خواهد شد ،،،،،،،،،،!!!!!!!!!!!!!!! (1085100) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۲۲:۱۰:۴۴
خوب اینهمه بدبحتی را که تجریمها برای مردم اورده عامل ان را از بین بیرید (1085365) (alef-13)
 
ایران
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۲۲:۵۰:۱۸
لطفا نمودار لیاقت مدیریت بحران و ................... را هم درج کنید.!!!!!!!!!!!!! (1085409) (alef-13)
 
قادر
۱۳۹۱-۱۰-۲۴ ۲۲:۵۱:۰۳
ما ملتی هستیم که همیشه دنبال"قهرمان" میگردیم و تا زمانیکه دیدگاه ماها این باشد هیچ چیز عوض نخواهد شد . لیاقت ما همین است و بس!! از کوزه همان تراود که در اوست. قبولش برای بسیاری از ماها سخته ولی واقعیت همینه که هست. (1085411) (alef-13)
 
مازیار
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۰۰:۱۰:۱۵
سازمان سرمایه گذاری کویت برای اولین بار حجم مبالغ ذخیره شده برای نسل های آینده این کشور ثروتمند را فاش می کند.

روزنامه "القبس" افزود سازمان سرمایه گذاری در گزارشی به دیوان حسابرسی کویت اعلام کرد سرمایه های ذخیره شده به 73.63 مليارد دینار کویتی(262 ملیارد دلار) رسیده است."

عبدالمجید الشیط رئیس سابق اتحادیه بانک های کویت به خبرگزاری رویترز اعلام کرد مبلغ اعلام شده بسیار دقیق تر از ارقام اعلام شده در رسانه ها است."

او افزود این رقم شامل صندوق ذخیره ارزی کشور وسرمایه های بانک مرکزی کویت نمی شود.

کویت اغلب این مبالغ را در بازارهای جهانی سرمایه گذاری می کند.

دولت کویت در سپتامبر گذشته سرمایه های اختصاص یافته از درآمد کشور برای نسل های آتی را از 10% به 25% افزایش داد.

............................................................

فرق نگرش مسوولان دو تا کشور . نه نسلهای ما چیزی از زندگی فهمید نه بیچاره آیندگان (1085524) (alef-13)
 
بیسواد
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۰۱:۰۹:۵۱
علت عمده کاهش ارزش ریال، افزایش نقدینگی یا به عبارتی انتشار اسکناس بدون پشتوانه توسط دولت و افزایش قیمت ارز برای جبران کسر بودجه توسط دولت است. (1085545) (alef-13)
 
,m
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۰۹:۲۴:۳۵
بجای عذر خواهی بخاطر اینکه قیمتها برابر شوند گران میکنید بجای اینکه ارزش پول ملی را تقویت کنید " خوب امدیم تا سال دیگر ارزش پول ملی را از این هم کمتر کردید ان وقت باز باید گران کنید "
راه حلش بالا بردن ارزش ریال است نه گران کردن خاک برسرتان با این راه حل پیدا کردنتان (1085724) (alef-13)
 
علی کوچولو
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۰۹:۵۹:۴۴
همه باید این واقعیت را بپذیریم که نظر مردم در مورد نحوه اداره کشور هیچ نقشی ندارد...اینهمه نمرات منفی به عملکرد دولت آقای احمدی نژاد در کامنت های مقالات این سایت خبری چه چیزی را تغییر داده است...هرکس از مسؤولین داخل کابینه هم که با عملکرد ریاست جمهور مخالفت کرد، سرنگون شد...پس چه فایده؟؟؟؟ (1085778) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۱۰:۲۶:۱۹
94هزارتومان قیمت سکه در سال84
و
یک ملیون و500هزارتومان در سال91
این یعنی ارزش پول ملی (1085812) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۱۱:۲۷:۱۷
يكي جواب بده اوايل انقلاب هزار تومان 134 دلار ميشد امروز هزار تومان 0/30 دلار است چرا جرا جرا (1085894) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۱-۱۰-۲۵ ۱۵:۰۶:۱۰
ریال ایا میدانید وقتی بیست سال پیش حقوقم ده هزار تومان بود چه زندگی راحتی داشتیم و هر چی خریدیم با همان حقوق بود حقوق تا صدو پنجاه هزار تومان الان با حقوق ماهی دو میلیون و نیم فقط گذران امور میتوان کرد ایامیتوان ماشین خرید ایا میتوان خانه خرید ضمن اینکه کی باشد دو میلیون و نیم حقوق بگیرد اما خوب بنظر شما میشود یا فقط میشود اموررا گذراند مثل خرج تحصیل بچه ها یا گذران روز مرده زندگی نه مسافرت نه عوض کردن ماشین نه خانه خریدن الان نمیتوان یک زندگی با ماهی دو میلیون تشکیل داد ریال انقدر بی ارزش شده به لطف شما ان وقت میگید در امارات بنزین با دلار ازاد قیمتش بالاست ما چه گناهی کردیم شما بی لیاقتید و ریال روز به روز بی ارزش تر میشود ما چه گناهی کردیم وقتی دولت را تحویل این بی لیاقت دادید دلار نهصد تومان بود الان سه هزار و دویست تا سیصد تومان است خوب همان نهصد تومان کنید ببینیم ایا باز امارات بنزینش گرانتر است خوتان گند میزنید تازه منت هم سر ملت میگذارید خدا لعنتتان کند که به حماقت خود افتخار هم میکنید منت حماقت شمار ا هم باید بکشیم منت بی لیاقتی و اختلاسهای هزاران میلیاردی شما را هم باید بکشیم (1086193) (alef-13)
 
123
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۹:۲۲:۲۶
تمام مشکلات منجمله تورم به خود مردم بر میگردد (1086987) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.