توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 487209
روزشمار آزادسازی موصل و پایان گروه تروریستی داعش
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۸ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۰۱
حضور آمریکایی ها و اعمال نفوذ آنان در عراق برای تحقق اهداف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی نیز از جمله چالش های دوران پساداعش است. آمریکایی ها حضور و نفوذ جمهوری اسلامی ایران را در عراق برنمی تابند و به همین دلیل با الگوی بسیج (حشدالشعبی) در عراق به شدت مخالفند.

این روزها شاهد پیشروی های موفقیت آمیز نیروهای عراقی در محله های قدیمی غرب موصل هستیم. طبق گزارش های میدانی کمتر از یک درصد موصل یعنی حدود ۷۰۰ متر مربع از موصل (با ۱۸۰ کیلومتر مربع مساحت) در دست داعش است. در واقع می توان کار داعش را تمام شده دانست و عراقی ها هر لحظه آماده جشن آزادسازی موصل و نابودی کامل داعش هستند.

به گزارش طنین، مسئولان بلندپایه عراق نوید آزادسازی قریب الوقوع موصل و نابودی داعش را در این کشور داده اند. نخست وزیر عراق طی سخنانی اعلام کرد که زمان اعلام پیروزی نهایی بر داعش بسیار نزدیک است و نیروهای امنیتی می توانند در خلال ایام عید سعید فطر، کل شهر موصل را از لوث داعش آزاد کنند. به این ترتیب آزادی موصل و شکست داعش در عراق را باید تمام شده تلقی کنیم. عملیاتی که بیش از ۹ ماه پیش برای آزادسازی موصل به عنوان آخرین دژ داعش رقم خورد، اینک به ثمر نشسته و تومار این گروهک تکفیری ـ تروریستی در عراق پیچیده شده است.

با این حال عراقی ها به رغم چشیدن طعم شیرین پیروزی، در آینده و در مرحله پساداعش با چالش های متعددی مواجه خواهند بود. سازمان داعش از هم پاشیده و بسیاری از رهبران و احتمالا سرکرده آنان ابوبکر بغدادی کشته اند. چندی پیش وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که به احتمال قوی، «ابوبکر بغدادی» سرکرده داعش در حمله نیروهای هوایی روسیه علیه مواضع فرماندهی داعش در حومه رقه اواخر ماه می سال جاری میلادی کشته شده است.

این در حالی است که سخنگوی ائتلاف آمریکایی در واکنش به خبر کشته شدن ابوبکر بغدادی گفته است که ما نمی ‎توانیم صحت این خبر را تائید کنیم. یک منبع عراقی در استان نینوی هم اعلام کرد که گروه تروریستی تکفیری داعش اطلاعیه ‎ای را درباره سرنوشت ابوبکر بغدادی در بیشتر مساجد «تلعفر» در غرب استان نینوی پخش کرد. داعش در این اطلاعیه تاکید کرد که درباره سرنوشت ابوبکر بغدادی بیانیه مهمی منتشر خواهد شد و داعشی‌ ها منتظر صدور این بیانیه مهم باشند.

از سوی دیگر، برخی منابع میدانی عراقی خبرهای منتشر شده درباره کشته شدن «ابو بکر بغدادی» را رد کرده و با توجه به تحرکات مشکوک در برخی از مناطق مرزی با پوشش آمریکایی و افزایش تعداد خودروها و نوع آن ها و اسکورتی که از آن صورت می گیرد، احتمال می دهند بغدادی همچنان در قید حیات است و به همراه معاونان و محافظان خود، برای عدم شناسایی محل اقامت در مناطق بیابانی عراق و سوریه در حال نقل و انتقال است، به نحوی که اقامت وی در یک نقطه بیش از یک روز طول نمی کشد.

به هر حال ابوبکر بغدادی چه کشته شده باشد و چه زنده باشد، کار داعش در عراق پایان یافته است. اما تفکر تکفیری در عراق و منطقه همچنان وجود دارد. بسیاری از عناصر داعش که از معرکه گریخته و زنده مانده اند به مثابه آتش زیرخاکستری هستند که در صورت فراهم شدن شرایط میدانی و سازمانی، بار دیگر حاضر به جنگ هستند و اگر هم چنین شرایطی مهیا نشود، دست کم وارد فاز امنیتی شده و دست به عملیات های انتحاری و انفجارات کور خواهند زد. در این میان، دست های خارجی خصوصا سعودی ها که خود را در عرصه عراق و سوریه شکست خورده می بینند، وارد میدان خواهد شد.

موضوع آوارگان و بازسازی مناطق آسیب دیده نیز از دیگر چالش های دولت عراق است که به گفته حیدرالعبادی نیاز به حداقل ۱۰۰ میلیارد دلار بودجه دارد. موصل که که این روزها شاهد وزیدن نسیم آزادی است، تبدیل به یک شهر ویرانه شده است. اهالی باقی مانده در این شهر عید فطر را بدون داعش جشن گرفتند، اما کمتر خانواده ای است که عزیزی  را از دست نداده باشد و یا خانه و کاشانه اش سالم مانده باشد.

بسیاری از مناطق موصل توسط داعش نابود شده و بخشی هم در اثر بمباران های ائتلاف ضد داعش منهدم شده است. تکیه بر ظرفیت های داخلی و نیز کمک متحدانی چون جمهوری اسلامی ایران، یاریگر عراق را برای عبور از این مرحله خواهد بود.

حضور آمریکایی ها و اعمال نفوذ آنان در عراق برای تحقق اهداف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی نیز از جمله چالش های دوران پساداعش است. آمریکایی ها حضور و نفوذ جمهوری اسلامی ایران را در عراق برنمی تابند و به همین دلیل با الگوی بسیج (حشدالشعبی) در عراق  به شدت مخالفند.

جدیدترین گزارش‌ های میدانی از مناطق مرزی مشترک بین عراق و سوریه حاکی از تحرکات جدید آمریکایی ‌ها در منطقه «وادی القذف» در صحرای الانبار می باشد. گفته می شود هدف آمریکا مقابله با گسترش نفوذ نیروهای حشد الشعبی است که آن ها را بازوی اجرایی ایران در عراق و سوریه می خواند.
بر اساس این گزارش ‌ها آمریکا اقدام به استقرار شماری از نظامیان خود در منطقه وادی القذف در بیابان الانبار کرده که نقطه مقابل منطقه مرزی «التنف» در سوریه است و عمدتا منطقه عملیاتی سه گروه حزب الله عراق، الخراسانی و النجباء وابسته به حشدالشعبی عراق می ‌باشد.

نکته قابل توجه در باره آمریکایی ها آن است که تلاش دارند از شرایط جنگ و بحران در عراق بهره برداری کرده و حضور خود را به ویژه در بعد نظامی در این کشور تثبیت کنند. این موضوع مهم از دید نافذ مقام معظم رهبری بدور نمانده و لذا در دیدار اخیر با حیدر العبادی نخست وزیر عراق، نسبت به آن هشدار دادند. 

زمزمه های گریز از مرکز مانند استقلال خواهی کردها و اعلام موعد همه پرسی در ۲۵ سپتامبر سال جاری نیز برای دولت مرکزی عراق چالش آفرین خواهد بود. بعید نیست این زمزمه ها به سنی های عرب عراق هم تسری یابد و در حالی که عراق سال آینده میلادی خود را برای برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای استانی آماده می کند، دور تازه ای از تنش و قطب بندی های سیاسی، قومی و طائفه ای را شاهد خواهد بود.
 
کلمات کلیدی : موصل ، عراق ، داعش
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.