نظر منتشر شده
۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 479000
عاقبت تنش عربستان و قطر در بالاترین سطح؛ کودتای ششم یا عقب نشینی دوحه
بخش سیاسی الف، 14 خرداد 96
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۴ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۲۵
 درگیری و کشمکش میان عربستان سعودی و قطر این روزها بسیار بالا گرفته و از حد توهین گذشته و به حد تهدید رسیده است.

چند وقت پیش امیر قطر در سخنانی که بعد از سفر ترامپ به عربستان و جلسه با شماری از سران کشورهای عربی و اسلامی صورت گرفت روابط دوحه با ایران را ستود و تأکید کرده بود که حماس و حزب‌الله جنبش‌های مقاومت هستند. این اظهارات امیر قطر باعث بوجود آمدن تنش در روابط دوحه با عربستان، امارات و چند کشور عربی دیگر شد.

این که سخنان فوق چرا و توسط چه کسی منتشر شده محل حدس و گمانه زنی های بسیاری بوده است.

دیروز برخی منابع قطری از ترور ناکام «خالد العطیه» وزیر دفاع قطر خبر دادند. پایگاه الیوم‌السابع مصر به نقل از برخی منابع قطری گزارش داد که العطیه هدف ترور قرار گرفت اما جان سالم به در برد. این منابع گفتند که العطیه پس از بازجویی در ساختمان دولت قطر درباره درز اظهارات اخیر منسوب به امیر قطر در رسانه‌ها، هدف ترور قرار گرفت اما این ترور وی ناکام ماند.

طبق این گزارش از زمان آغاز تنش در روابط قطر با کشورهای حاشیه خلیج‌فارس، العطیه تحت فشارهای داخلی زیادی از سوی خاندان حاکم قطر است زیرا وی را مسئول درز دادن سخنان منتسب به «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر می‌دانند.

اما آتش رسانه های سعودی هنوز علیه قطر خاموش نشده است. در این راستا یک روزنامه سعودی در پی بالاگرفتن تنش میان ریاض و دوحه، قطر را به کودتا تهدید کرد و نوشت که خاندان حاکم بر این کشور از امیر آن اعلام برائت کرده و وقوع کودتا بعید نیست.

روزنامه سعودی «الریاض» در گزارشی تحت عنوان «5 کودتا در 46 سال... کودتای ششم بعید نیست» به مسئله کودتاها در قطر پرداخت و امیر قطر را به برکناری تهدید کرد.

این روزنامه سعودی نوشت که «خانواده آل ثانی -حاکمان اصلی قطر و پسر عموهای تمیم- از دستورات (امیر بی فکرشان) اعلام برائت کردند» و این مسئله به خاطر کاریکاتورهای موهنی بود که شبکه الجزیره پخش کرد».
 
به گفته الریاض، خاندان آل ثانی با ارسال نامه‌ای به «سلمان بن عبدالعزیز» شاه عربستان از این مسئله عذرخواهی و از خاندان حاکم بر قطر اعلام برائت کرده است.
طبق ادعای الریاض، خاندان آل ثانی در این نامه گفته: «رد سیاست‌های تمیم، حاکم قطر، از سوی خانواده قابل کتمان نیست و پیش ازاینکه به خاطر اقدامات تمیم بن حمد، کشتی خانواده غرق شود، [اعضای خانواده] از این سیاستها اعلام برائت و از سیاستهای تمیم در قبال کشورهای [عربی حاشیه] خلیج [فارس] نیز ابراز خشم میکنند».

روزنامه الریاض در تهدیدی آشکار به براندازی در قطر، نوشته که این نامه‌ی خانواده آل ثانی بیانگر عمق شکاف در میان حکام قطر است و آنان نیز اعلام کرده‌اند که از سیاست‌های تمیم خسته شده‌اند و احتمال دارد که کودتای جدیدی در حکومت قطر صورت گیرد و در جریان آن حکومت به خانواده اصلی حاکم بازگردد.

به گزارش الریاض، کسی که تاریخ قطر را از زمان استقلال خود در دهه هفتاد سده گذشته دنبال کرده باشد، به خوبی از داستان کودتا و شکاف در حکومت این کشور آگاه است.

 این روزنامه در ادامه می افزاید:پس از این مجموعه کودتاها، خیانتها و توطئه ها انتظار میرود که از طریق سناریوهای زیر قطر شاهد کودتای ششم باشد:

سناریوی نخست
پس از چهار سال حکومت، تمیم نتوانست دوستی به دست آورد و فقط دشمنی همه را به سمت خود جلب کرد. لذا نخستین تهدید که متوجه وی است، از سوی خانواده احمد بن علی است که در پی انتقام هستند؛ زیرا آنان صاحب حق اصلی و قانونی در حکومت قطر هستند؛ خاصه اینکه فرستادن پیام به عربستان و عذرخواهی از سیاستهای تمیم، پیامی مهمی از سوی خانواده بن علی برای کنترل خانواده حمد و پس گرفتن قدرت از آنهاست.
 
سناریوی دوم

تهدید دیگری که متوجه تمیم است، از سوی حمد بن خلیفه آل ثانی-پدر او- و مشعل پسرش است؛ شخصی که موزه وی را به خاطر تمیم از عرصه قدرت دور کرد. از این روی مشعل در پی انتقام است.
 
آیا قطر در حال عقب نشینی است
این در حالی است که به نظر می رسد قطر تلاش دارد تا روابط خود با عربستان را مدیریت کند و تا حدی که امکان دارد برخی از خواسته های سران آل سعود را برای کم کردن فشارها قبول نماید یا حداقل اقداماتی نمایشی انجام دهد.

در جدیدترین اقدام، قطر با تحویل دادن لیستی از اسامی اعضای حماس به این جنبش اعلام کرد افراد اعلام شده باید دوحه را ترک کنند. شبکه «المیادین» به نقل از منابع دیپلماتیک آگاه اعلام کرد لیست مذکور به ویژه شامل برخی از اسامی اعضای حماس است که وظیفه هماهنگی با رهبران این جنبش در کرانه باختری را بر عهده داشته‌اند. قطر اعلام کرده طی فشارهای خارجی مجبور به اتخاذ این تصمیم شده و از بابت آن متاسف است.
 
همچنین هر چند ممكن است اين درگيري ها به صورت مقطعي كاهش يابد اما تجربه ثابت كرده اختلافات قطر با عربستان بدليل تضاد ديدگاه هاي بنيادين و مبنايي هرگز پايان نمي يابد. از این رو به نظر می رسد قطر در تشکیل ناتوی عربی به رهبری عربستان، عدم حمایت خود را صریحاً اعلام کرده و سر و کله زدن و جنگ با ایران را دیوانگی محض قلمداد کرد. این در حالی است که بنا به گفته عادل الجبیر، عربستان رویای کشاندن جنگ به داخل ایران را در سر داشته، خواستار ایجاد جنگ داخلی در ایران با ایجاد اختلافات مذهبی - اقلیتی و صرف پول و دادن تسلیحات است. عربستان، سعی در تحریک پاکستان علیه ایران و جنگ با آن کشور دارد. همچنین از آمریکا می‌خواهد تا تحریم‌های شدیدی علیه ایران وضع کند.

دوحه اما در این زمینه واقع گراست. قطر به دلیل کشورهای حاشیه خلیج فارس، آمریکا و اسرائیل ریسک می‌کند و این موضوع را در بحران سوریه ثابت کرد. علیرغم این، حاضر نیست بخاطر دیگران خودکشی کرده و بیعت بدون چون و چرا انجام دهد.
 
کلمات کلیدی : عربستان، قطر،ترامپ، ایران
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۴ ۰۹:۲۳:۵۰
عربستان حاكم بر كشورهاي كوچك حوزه خليج فارس است (4411185) (alef-1)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۳-۱۴ ۱۳:۱۱:۱۱
برجامیان ببینند و درس بگیرند .
از حامیان ایران حمایت کنند و نترسند از کدخدای توهمی . (4411392) (alef-3)
 
Spain
۱۳۹۶-۰۳-۱۴ ۱۹:۲۲:۵۹
مصداق : الهم اشغل الظالمین بالظالمین
چرا اینقدر ساده اید ترکیه وقطر کویت وپاکستان ووو همه شان فهمیدند که ارباب صهیونیستی امریکا و اروپا در جنگ شکست خورده ویک به یک در عین هماهنگی با ارباب به علت شکست وهزینه زیاد متفرق میشوند مطمئن باشید که ماهیت خود را تغیر نداده اند. (4411746) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۴ ۱۰:۳۶:۵۶
مدعیان ،آشوب منطقه ای را ببینند ،همهٔ دلارهای منطقه برای باز داشتن ایران ،از حق منافع ملی خود در خاورمیانه است ،تاریخ گویای آنست که خلفای بنی امیه ،والخصوص خلفای بنی عباس ،برای مهار ،وتسلیم ایرانیان از دو گزینه استفاده میکردند ،یک گزینهٔ خارجی که همه اش ار مردم شرق ایران بود ،( پاکستان ،وافغانستان و منطقهٔ قفغاز ) ،وگزینهٔ دو از مردم محلی ،وداخلی ایران بود ونهایی که دل درگرو ،ریاست ،داشتند مانند ( طاهریان ،ال بویه ،آل زیار .وسردارانی مانند افشین ،ومازیار ،مرداویج ،قابوس ،وحتی سامانیان ،) ،وقبایل ،خوارزم ،و سلجوقی ،غزنویان ، خوب در آن زمان ایران حکومت مرکزی نداشت ،ونزاع های داخلی باعث ضعف ایرانیان گردیده بود ،اما اکنون که ابران دارای حکومت مرکزی قدرتمند ،وانسجام هست ،باید برجامهای داخلی ،وخارجی را به ثمر برساند ،تا این جرصومه فساد ،آل سعود را از آسیب رساندن به ایران ،رفع نماید ،ودر زمان مناسب ،باذهمکاری جهانی ،نقش مخرب سعودیها رانمایان وبا کمک جامعه بین الملل ‌یک حکومت ،پای بند به حقوق بشری ،ومتناسب با منافع منطقه وجهان ،بر سر کار آورند ؟باید بهوش بود که عربها بادلار های نفتی ضربه به ایران وارد نکنند ،،، (4411246) (alef-1)
 
یک معلم
Romania
۱۳۹۶-۰۳-۱۴ ۱۵:۳۹:۵۹
هموطن عزیزم بازهم صحبت از برجام می کنید؟
ندید که یک روز بعد از اعلام نتایج انتخابات ما، کشورهای عربی منطقه روی هم 500 میلیارد دلار از آمریکا سلاح خریدند (چیزی حدود 100 برابر بودجه دفاعی یکسال ایران) و ترامپ با سران عربی، ناتوی عربی تشکیل داد؟ حتی قطر هم ترسید و صدایش درآمد، شما نترسیدید؟ با برجام 1 برای همیشه با غنی سازی بیست درصد که در عین صلح آمیز بودن قدرت باز دارندگی ایجاد می کرد، خداحافظی کردیم، در حالی که برخی از کشورهای عربی در صدد خرید سلاح هسته ای از پاکستان هستند و بیراه نیست اگر بپذیریم که این خرید مدتی است اتفاق افتاده و فقط مسئله زمان اعلام ان مطرح است.
حال از قدرت بازدارندگی ما فناوری موشکی باقی مانده است، اگر فکر میکنید با "برجام 2" از خیر این توانمندی هم بگذریم، پس بفرمایید با چه چیزی از خود در برابر تهدید ناشی از این همه زرادخانه های انباشته از میلیاردها دلار سلاحهای رنگارنگ در برخی کشورهای منطقه از خود دفاع کنیم؟ با کلاشینکف و ژ3؟
چرا واقعیتها را نمی بینید و از فضای احساسی و رویایی خارج نمی شوید؟ صدای قدمهای یک صدام دیگر را در خاورمیانه نمی شنوید؟ بازهم برجام؟ بازهم بتن؟ بازهم پلمپ؟ (4411520) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۴ ۱۱:۰۱:۴۳
ایران باید از طرفداران خود در کشور ها حمایت کند حتی اگر در کشور قطر دستی بسویش دراز شده باید آن را بگیرد (4411272) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۴ ۱۶:۳۹:۰۵
ایران باید از فرصت بدست امده نهایت استفاده رو بکند و انسجام کشور های عربی رو که پایه های لرزان داشته است رو سست تر بکنه.بعد از قطر باید رفت سروقت امارات و اونها رو هم درستشون کرد (4411570) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.