نظر منتشر شده
۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 196897
صنعت دارو سازي و چالش‌هاي جامعه
بخش داخلی الف*، 5 شهریویر 92
«محمدبن زكرياي رازي»؛ پزشک و شيميدان ايراني که آثار ماندگاري در زمينه پزشکي و شيمي نوشته، به‌عنوان کاشف الکل و جوهر گوگرد (اسيد سولفوريک) مشهور است. به گفته بزرگان علم در غرب و شرق وي بزرگ‌ترين پزشک داروساز اسلام و قرون وسطي بود. به پاس زحمات فراوان اين دانشمند فرزانه كشورمان در علم داروسازي روز پنجم شهريورماه (۲۷ اوت)، روز بزرگداشت زکرياي رازي شيميدان بزرگ ايراني و روز داروسازي نام‌گذاري شده است. لذا فرصتي است تا اندكي به وضعيت اين صنعت ارزشمند دركشورمان بپردازيم.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۵ شهريور ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۰۴
رشد صنعت داروسازي در ايران بعد از انقلاب به گونه‌اي بود كه در حال حاضر بيش از ۹۰ درصد داروي مصرف داخل كشور را پوشش مي دهد. اما همچنان بسياري از داروهاي حياتي براي بيماران خاص و سرطاني از خارج كشور وارد مي شود و اين مسئله مشكلات فراواني را براي بيماران به وجود آورده است. صنعت داروسازي نيز همچون ديگر صنايع كشور ازکمبود نقدينگي رنج مي‌برد. اين صنعت، ظاهراً به طورمستقيم در معرض تحريم‌هاي بين‌المللي قرار ندارد، اما به دليل خودداري اکثر کشورهاي غربي از معامله با بانک‌هاي ايراني، خريداران مواد اوليه دارويي با مشکل گشايش اعتبارهاي بازرگاني، اعمال سياست‌هاي انقباضي از سوي نظام بانکداري و بدهي‌هاي انباشته شده بيمارستان‌هاي دولتي و سازمان‌هاي بيمه‌گر به شرکت‌هاي پخش دارو مواجه هستند که اين امر، باعث به وجود آمدن بحران در اين صنعت شده است.

سخت‌گيري‌هاي اعمال شده نظام بانکي براي اعطاي تسهيلات، وضع صنعت داروسازي را در شرايط هشدار قرار داده است و چنانچه هر چه زودتر فکري براي رفع اين مشکل نشود، زمينه ايجاد يک بحران دراين بخش به علت کمبود منابع فراهم خواهد شد. آنچه كه امروز از چند برابر شدن قيمت داروهاي داخلي مشاهده مي كنيم، حاصل همين بي توجهي ها به عرصه توليد دارو مي باشد.ايجاد وحمايت از صنايع پائين دستي (توليد مواد اوليه) ازجمله ضروريات توسعه صنعت داروسازي است. داروسازي يك صنعت استراتژيك مي‌باشد چون به طور مستقيم با سلامت جامعه سروكاردارد. ركود در اين صنعت به منزله بي توجهي به سلامت جامعه قلمداد مي‌شود، لذا ضروريست تا علاوه بر ايجاد تسهيلات براي اين بخش، محدوديت‌هاي برسرراه اين صنعت نيز برطرف گردد.

از ديگرمعضلات اين صنعت، عدم برخورداري از فن آوري روز دنيا و بهينه سازي ماشين‌آلات مي‌باشد كه متاسفانه به سبب سختگيري‌هاي گمركي و بعضاً عدم همكاري بانك‌ها در پرداخت‌هاي ارزي به طرف خارجي اين امكانات از ورود به كشور باز مي‌مانند و يا به سبب ماندن درگمرك دچار خسارت مي‌شوند. ضمن اينكه افزايش قيمت تمام شده داروها، ناشي از فرسودگي خطوط توليد و پايين بودن ظرفيت توليد، نسبت به ظرفيت اسمي در برخي واحدها نيز در توجيه ناپذيري توليد موثر بوده‌اند. صنعت داروسازي تنها صنعتي كه به لحاظ كيفي تحت نظارت‌هاي هميشگي است و اين نشان از اهميت حوزه سلامت دارد. اما بايد به اين امر نيز توجه كرد كه فاكتور كيفيت دركنار تخصيص بودجه و رشد تكنولوژي از ضروريات توسعه اين صنعت مي‌باشد.

اگر ما در سرمايه گذاري و بروز رساني تكنولوژي صنعت داروسازي توجه بيشتري به خرج داده بوديم، شايد امروز بيماران سرطاني چشم به راه داروهاي ترخيصي گمرك نبودند و با استرس نوسانات ارز را دنبال نمي كردند. اميدواريم تغيير نگاه مسولان به امر توليد با الويت بندي حفظ سلامت جامعه، موجب نگاه ويژه به صنعت استراتژيك داروسازي و نخبگان جوان كشورمان دراين زمينه گردد.
*باز نشر از روزنامه ی آفرینش
 
۱۳۹۲-۰۶-۰۵ ۱۰:۲۹:۴۰
"رشد صنعت داروسازي در ايران بعد از انقلاب به گونه‌اي بود كه در حال حاضر بيش از ۹۰ درصد داروي مصرف داخل كشور را پوشش مي دهد"
اینو باور کنیم یا کمبود اکثر دارو هارو؟!!
اگه 90 درصد داخل تولید می شوند، پس این همه کمبود دارو چیست؟! (1595894) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۰۶-۰۵ ۱۲:۱۳:۳۳
جمله اول این مطلب نا درست است :"رشد صنعت داروسازي در ايران بعد از انقلاب به گونه‌اي بود كه در حال حاضر بيش از ۹۰ درصد داروي مصرف داخل كشور را پوشش مي دهد."

واقعیت امر این است که صنعت داروسازی ما به شدت وابسته به خارج است. بیش از 70 درصد مواد اولیه دارو از جمله ماده موثره از خارج وارد می شود و تنها در کارخانه جات داروسازی ترکیب و به شکل قرص، کپسول و آمپول در می آید. برای همین است که با گران شدن ارز قیمت داروهای ساخت داخل نیز چند برابر شد.

فرمولاسیون هر دارو نیز مانند مدل اتوموبیل هر چند سال یک بار ارتقاع می یابد بطوریکه عمل کرد دارو بهتر و اثرات مضر جانبی آن کمتر می شود. برای مثال داروی اموپرازول که ضد اسید معده است تقریبا در کشورهای پیشرفته منسوخ شده است و به جای آن پنتا پرازول تولید می شود. چند سالی است که نوع بهتر آن که ازوپرازول است فرموله و تولید می شود. (1596118) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۰۶-۰۵ ۱۲:۴۷:۵۲
آخه این آمار 90درصدی تولید داخل از کجا میاد؟!آمارهای صدا و سیما و مسئولین؟!!
حتما منظورتون اینه که 90 درصد مونتاژ داخله چون ما که تولید مواد اولیه نداریم...
اگه همش تولید داخله پس چرا حتی سرم هم به کمبود میخوریم؟اون که دیگه مخلوط آب و نمکه!.... (1596198) (alef-9)
 
حسین چاکوتاهی
۱۳۹۲-۰۶-۰۵ ۱۲:۴۹:۴۱
به عنوان یک دانشجوی شیمی، باید بگویم که شیمی و رشته های هم خانواده اش،-از جمله داروسازی،بیوشیمی و ...- خصوصا در دوسال گذشته از کمبود شدید اقل امکانات از قبیل مواد مرغوب آزمایشگاهی، تجهیزات، عدوآلات و پشتیبانی علمی محروم بوده اند. سهم اساسی شیمی در توسعه علم و اقتصاد در کشورها بر اهل فن پوشیده نیست. امیدوارم هم دستگاه دیپلماسی، هم دست اندر کاران علمی و اقتصادی، شیمی را از هجران و غربتی که در بطن جامعه-علی رغم فواید بسیار و پیشرو بودن در تولید علم کشور- گرفتار آن آمده برهانند...در این صورت اثرات قریب الوقوعش را در صنعت نفت و انرژی، پتروشیمی، داروسازی، نساجی و رنگرزی، صنایع غذایی،صنایع سنگین، معدنها و کانی شناسی،آلیاژ شناسی و تولید آلیاژ، زیست شناسی و بیوشیمی و بیوفیزیک،نانو تکنولوژی، بیو تکنولوژی، مسائل زیست محیطی، فیزیک مواد، توان نظامی و گسترش اکتشافات پایه علمی در کشور خواهند دید (1596202) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۰۶-۰۵ ۱۳:۰۱:۵۲
در پاراگراف دوم این مطلب از مواد اولیه دارویی به عنوان صنایع "پایین دستی" یاد شده است! در حالی که مواد اولیه، مواد بالا دستی صنایع داروسازی هستند. (1596223) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۰۶-۰۵ ۱۳:۱۴:۵۰
داروی انسولین که ۳۵۰۰ تومان بود، در مرداد ماه به حدود ۱۳ هزار تومان افزایش پیدا کرد. این در حالی است تنها ۳ هفته پیش انسولین خارجی کمتر از 85 هزار تومان به بیماران دیابتی ایران عرضه می‌شد. (1596252) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۰۶-۰۵ ۱۳:۴۳:۱۹
داروسازی یک صنعت پویا و تحقیق محور است. بودجه ای که تنها در آمریکا صرف تخقیقات دارویی می شود، چندین برابر کل بودجه ایران است.

بر این اساس، خودکفایی در زمینه داروسازی ، صحبت ناپخته ای است. (1596314) (alef-9)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.