نظر منتشر شده
۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 235037
دولت، نخبگان را شناسایی کند
بخش تعاملی الف - شهرام معینی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۹ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۵۵
نیروی انسانی توانمند، خلاق، کارآمد و همزمان متعهد و اخلاقی، تنها و تنها عامل نهایی کامیابی سازمان ها، شرکت ها و موسسات تولیدی و خدماتی در بخش دولتی و خصوصی در همه کشورها است. این مسئله اختصاصی به کشورمان ندارد و در دیگر کشورها هم صلاحیت قوی تخصصی و صلاحیت کافی اخلاقی، تواما شرط موفقیت در انجام وظایف و دستیابی به اهداف سازمانی است.

در کشورمان به تدریج طی دهه های گذشته مشخص شد که در موسسات دولتی از هر نوع، دادن اختیار انتخاب و استخدام افراد به مدیران این موسسات در سطوح مختلف، مانع بزرگی در استخدام بهترین ها است، به این منظور، راهبرد برگزاری آزمون برای انتخاب دو تا سه برابر ظرفیت نیروی مورد نیاز به کار گرفته شد که در مرحله بعد، مدیران می توانستند از بین این افراد با مصاحبه علمی از یکسو و مصاحبه و تحقیق در خصوص ویژگی های اخلاقی-اعتقادی، بهترین ها را برگزیده و استخدام کنند. صرف نظر از جنبه عادلانه کردن انتخاب، این راهبرد، زمینه انتخاب نیروهای توانمند را فراهم کرده و مکانیسم های رانتی استخدام را کم اثر نموده است. البته تردیدی نیست که بخشی از مستخدمان دولت را افرادی تشکیل می دهند که قبلا بدون این روش استخدام شده اند و نیز می دانیم که حتی در سال های اخیر هم برخی مدیران ولو در حد محدود توانسته اند تحت عناوینی چون استخدام قراردادی، نیروهای را بدون شرکت در آزمون های تخصصی، وارد دولت کنند اما این فرایند رو به اتمام است.

آنچه بسیار مهم است اینکه در هر موسسه ای، نیروی انسانی مهمترین عامل کامیابی یا ناکامیابی است، اما در این میان نقش مدیران، بسیار بیشتر از نیروی انسانی عادی است. امروزه و در موسسات دولتی در کشور مهمترین عامل ساختار بروکراتیک و ناکارامد، مدیران ناکارامد و فاقد توانمندی تخصصی قوی توام با صلاحیت اخلاقی کافی است. مدیران بر اساس همان ارتباطات شخصی انتخاب می شوند که قبلا افراد استخدام می شدند. در واقع باید مکانیسمی داشته باشیم که قبلا تمام نامزدان بالقوه انتساب به یک پست مدیریتی مشخص از طریق آزمون با هم رقابت کرده و افراد برتر (به اندازه دو تا سه برابر ظرفیت) انتخاب شده و پس از مصاحبه های لازم علمی و اخلاقی و بررسی اخلاقی-اعتقادی به سمت های مدیریتی انتخاب شوند.

بر این اساس مکانیسم زیر، پیشنهاد می شود:

الف- در سمت هایی که مستقیما انتخاب و انتصاب افراد بر عهده روسای قوا است، روسای قوا حق دارند افراد مورد نظر خود را راسا انتخاب کنند. مهمترین مصداق این سمت ها، طبعا سمت وزارت یا ریاست سازمان های دولتی است. در واقع فرض می شود افرادی در حد رئیس قوه، کمتر محتمل است دست به انتخاب های نابهینه بزنند.

ب- برای سایر سمت های مدیرتی اعم از معاونت وزارتخانه، مدیر کلی و... تا معاونت مدیر کل، اینگونه اقدام می شود که کل این پست ها شمارش شده و همه کارکنان دولت که از حداقل دو سال سابقه خدمت و حداقل مدرک کارشناسی/کارشناسی ارشد برخوردارند، می توانند در آزمون یکپارچه ای شرکت می کنند که در آن باید به سوالات آزمون استاندارد هوش و استعداد مدیریتی (GMAT) و سوالات تخصصی مرتبط با رشته تحصیلی و حوزه کاری و شغلی خود پاسخ دهند. آنگاه اگر کل پست های مدیریتی از معاونت وزیر تا معاونت مدیر کل، فرضا ۱۰۰۰۰ پست باشد، حداکثر ۳۰۰۰۰ نفر از شاغلان دولت با آزمون مناسب انتخاب می شوند و انتخاب افراد برای پست های مدیریتی تنها از بین همین ۳۰۰۰۰ نفر ممکن خواهد بود.

طبعا مدیر بالادست حق خواهد داشت از بین این پایگاه داده و لیست ۳۰۰۰۰ نفری با انجام مصاحبه و بررسی های لازم، هر فردی را که خود می خواهد انتخاب کند و پس از استعلام های لازم در خصوص صلاحیت اخلاقی-اعتقادی، فرد را در پست مربوطه منتصب کند. نوع رشته و مدرک تحصیلی مناسب برای هر پست مدیریتی باید قبلا مشخص شده و افراد در آزمون با توجه به سهمیه رشته، سهمیه استان و ... برگزیده شوند. همچنین می توان برای مواردی مثل سوابق علمی و پژوهشی، سوابق مدیریتی، جانبازی و ... هم امتیازی تا ۲۰ درصد نمره آزمون تعیین کرد، یا سهمیه معینی در نظر گرفت. نهایتا این فرایند هر دو سال یکبار تکرار شده و لیست و مجموعه نیروی انسانی نخبه و برگزیده دولت، مجددا بروز رسانی می شود. پیگیری چنین طرحی در قالب طرح قانونی در مجلس و توسط همین سایت الف یا مدیر آن و یا توسط معاونت نظارت راهبردی رییس جمهور ممکن است.
کلمات کلیدی : شهرام معینی
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۱:۴۹:۱۲
دولت لطف کنه به جای ورود این همه کالای چینی اجازه ی ساخت و تولیدش رو به نخبگان خودمون بده و از شون حمایت کنه و دست دلالان را از زندگی جوانان جویای کار خارج کنه. بقیه اش رو خودمون درست می کنیم. دستش درد نکنه (2264015) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۱:۰۸:۴۵
دوباره سهمیه پس بدرد نمی خوره باز (2264260) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۲:۲۷:۴۴
سلام عزیز دل برادر
مشکل تنها آزمون و الگو گزینش نیست. مشکل این است که اگر این آزمون توسط خود سیستم دولتی انجام شود، نمونه سوالات از قبل به افراد گزینش شده (!) داده شده و آنها در نهایت و پس از آزمون فراگیر گزینش خواهند شد. این یک امر عادی و بدیهی است که من، اگر چه در آغاز خدمتم در سیستم دولتی آن را باور نمی کردم اما تجربه چندین ساله این امر را برای من مسلم ساخته است. البته داشتن الگو یک قدم به جلو است، اما در کنار آن، مجری حرفه ای و ذیصلاح برای آزمون و گزینش شامل اعضای هیئت علمی دانشگاهها و انجمن های حرفه ای مدیریت و نیز داشتن رویه شفاف، داشتن حق اعتراض برای شرکت کنندگان می تواند در این زمینه مفید باشد. (2264735) (alef-14)
 
ساغشکی
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۲:۴۸:۰۹
نیروی نخبه با آزمون انتخاب نمیشود کرد!
نخبه اگر هوشمندی همراه کارآیی باشد (IQ & EQ) از راه بررسی سابقه است.
دست کم پنج سالی یک نخبه بایست در ادارات و سازمانها فعالیت مثبت داشته باشد.
در سطوح بالا مراحل طی شود.
در ژاپن به ندرت یک جوان پستهای سطح بالا مدیرتی را میگرد و مثلا بشود وزیر و ویکل و نخست وزیر.
ولی اینجا این وطر نیست. کافیست گوش و چشم مقامات باشی ، 30 سالت بود و یک لیسانس الکی دانشگاه آزاد هم داشتی حلست! (2264804) (alef-10)