نظر منتشر شده
۴۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 165116
تهران، دریاچه چیتگر و خطری به نام زلزله
محمد خاکسار* ، 6 شهریور 91
تاریخ انتشار : دوشنبه ۶ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۱۴:۴۷
چندی پیش و پس از وقوع زلزله تأسف بار آذربایجان یک بار دیگر بحث احتمال وقوع زلزله در تهران بالا گرفت و در این میان برخی از تحلیل گران نیز با اشاره به عوامل انسان ساز و تأثیر آن بر افزایش احتمال وقوع زلزله، هشدارهایی به مردم و مسوولان دادند.

از جمله این مطالب می توان به نوشته ای تحت عنوان "زلزله آذربایجان حتی ثانیه اول زلزله تهران هم نیست" اشاره کرد که در سایت الف منتشر شد و نویسنده در بخشی از آن با هشدار نسبت به ساخت دریاچه ای مصنوعی در شمال غرب تهران، نوشته بود: " ... می دانیم که هر دریاچه مصنوعی به واسطه وزن زیادی که به طور ناگهانی به پوسته زمین اضافه میکند نقش بارزی در بیدار شدن گسلهای پیرامون دارد. حالا وزن آن برجهای غیر مجاز به جای خود، در قالب یک پروژه تبلیغاتی و بازاریابی دارند مابین آنها دریاچه هم می سازند. دریاچه یی که قطعا احتمال وقع زلزله در شمال تهران و بیدار شدن گسل شمیران را افزایش می دهد. آیا مدیران و کارشناسان شهرداری از چنین نکته فنی بدیهی و ساده ای بی اطلاع هستند یا با وجود اطلاع قصد آبگیری و تکمیل دریاچه مذکور در ماههای آینده را دارند؟ ..."

آنچه که نویسنده محترم این یادداشت به آن اشاره دارد، پدیده ای است زمین شناختی که از آن به عنوان "لرزه خیزی القایی" یاد می شود.

لرزه خيزى القايى زلزله هايى را توصيف مى کند که به نوعی در ارتباط با فعاليت هاى انسانى بر روى پوسته زمين مى باشند. در دهه هاى اخير به علت دستکارى زياد انسانى در محيط با چنين پديده هايى مواجه هستيم. اين رويدادهاى لرزه اى يا به طور کامل انسان زاد مى باشند و يا اينکه در مناطق فعال تکتونيکى در اثر تغيير وضعيت کلى استرس روى مي دهند. اين حرکات معمولاً با آشفتگى و برهم زدن موازنه طبيعت همراهند و نسبت مستقيمى بين زلزله هاى تحريک شده و فعاليت هاى انسانى وجود دارد. بنابر اين بايد انتظار داشت که مراکز اين نوع زلزله هاى کاذب در نواحى فعاليت انسانها و حوالى آن قرار گيرد. يکى از عمده ترين عوامل ايجاد کننده زلزله مصنوعى ، مخازن و درياچه سد هاى بزرگی مى باشد که مخازن آنها بيش از ۸۰ تا ۱۰۰ متر عمق دارند يا حجم مخزن زيادی را دارا هستند.

به طور کلى زلزله هاي القايي يكي از فرايندهاي خاص ژئوفيزيكي در ناحيه اي است كه سد، آبگیر و یا دریاچه های مصنوعی ساخته مي شود . با احداث سد و ايجاد يك مخزن بزرگ آب، چند ميليارد تن بار جديد بركف مخزن وارد مي آيد. شواهد موجود نشان مي دهد كه مخازن ساخته شده توسط انسان ، موجب بروز لرزه هاي كم عمق در اثر افزايش بار اعمال شده در مناطق با خط هاي گسله حساس مي شود . اين پديده اولين بار در اثر ايجاد درياچه ميد (Mead) برروي رودخانه كلرادو در سال ۱۹۳۵ مشاهده شد.

تحقيقاتي در مورد وقوع زلزله القايي در نتيجه آبگيري ۲۰ سد بزرگ دنيا انجام شده است و هم اكنون مي توان اين عقيده را باور داشت كه هنگام پر شدن درياچه سد ، زلزله هاي القايي با شدت هاي مختلف اتفاق افتاده است .

نکته قابل توجه در این باره آن است که دریاچه چیتگر با ارتفاع تاج سد ۱۲ متری و حجم آبگیری حدود ۶ میلیون متر مکعب دارای آنچنان ابعاد بزرگی نیست که بتواند محرک جدی برای گسل های تهران باشد.

از سوی دیگر از آنجا که در سنوات گذشته که ایده ساخت دریاچه مذکور مطرح شده بود، صحبت از ساخت دریاچه ای به مساحت ۳۵۰ هکتار بود که این مختصات در چندین نوبت تعدیل شد و نهایتاً به ۱۳۸ هکتار تقلیل یافت، احتمال می دهم یکی از عوامل موثر در تعدیل ابعاد پروژه مذکور مطالعات صورت گرفته در زمینه احتمال بروز لرزه های القایی توسط شهرداری تهران و طراحان پروژه باشد.

البته ذکر این نکته نیز ضروری است که در سدها و دریاچه هایی که اندازه کوچکترى دارند ولى در نواحى حساس به لحاظ زمين ساختى قرار گرفته اند نیز این نوع زلزله ها مشاهده شده است.

بديهي است كه احتمال وقوع زمين لرزه ها به فعاليتهاي تكتونيكي در محل، گسلها، دوري يا نزديكي به مراكز زلزله هاي قبلي، سابقه زمين لرزه در محل و همچنين ارتفاع آب در مخزن بستگي دارد . با توجه به گزارشات موجود به نظر مي رسد كه بررسي زلزله هاي القايي در مخازني كه بيش از يك ميليارد متر مكعب ظرفيت دارند، ضروري مي باشد. هر چند همانطور که گفته شد مخازنی با ظرفیت کمتر از این مقدار نیز بی خطر نمی باشند.

در این رابطه پیشنهاد میکنم شهرداری تهران گزارش مطالعات ژئوفیزیکی صورت گرفته در پروژه مذکور را جهت اطمینان خاطر مردم و اطلاع کارشناسان منتشر نماید.

مکانیسم لرزه خیزی القایی
نظريه غالب در مورد علت وقوع زلزله هاى القائى، بر اساس افزايش تراز سطح آب مخازن سد و درياچه های مصنوعی می باشد، که منجر به افزايش فشار منفذى داخل سنگها مى گردد. تحت اين فشار ممکن است شکستگی داخلى سنگهاى پوسته زمين شروع شود. اثرات اين شکست به صورت زمين لرزه هاى در حد بزرگی های کم مشاهده مى شود. بديهى است که در اين امر ضريب نفوذپذيرى، وجود گسل و درز و ترک در سنگ نيز از اهميت بسزايى برخوردار است. البته در شرايط نادر با تغييرات کم در تنش و يا مقاومت سنگ، فشار منفذى به عنوان يک محرک باعث مى شود تا مقدار عظيمى از انرژى موجود در لايه ها آزاد گردد و در اين حالت زلزله هاى القائى در حد متوسط پديد خواهند آمد. در بعضى از گزارشات تحقيقاتى از ساير عوامل تحریک کننده نظير تغييرات دمايى، فشار جو و ... نيز نام برده شده است.

البته مشكل خطرناكي كه ممكن است زلزله القايي در پي داشته باشد، ( و این نکته درباره شهر تهران با شرایط خاص ژئوفیزیکی آن و سوابق لرزه خیزی آن هشدار دهنده است.) به جلو انداختن زلزله های طبيعي و يا تشديد آنها می باشد. همچنين زمين لغزش ها از بلاياي ثانويه حاصل از زمين لرزه ها هستند كه درمناطق داراي شيب و تپه ماهوري رخ مي دهند .

*کارشناس ارشد زمین شناسی
 
متخصص
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۵:۱۹:۴۴
"حالا وزن آن برجهای غیر مجاز به جای خود، در قالب یک پروژه تبلیغاتی و بازاریابی دارند مابین آنها دریاچه هم می سازند"

جناب کارشناس ارشد زمین شناسی لطفا اطلاعات غلط تحویل مردم ندهید
وزن هر یک از این برج ها تقریبا معادل با وزن خاک برداری انجام شده قبل از احداث برج است و از این نظر هیچ مشکلی ایجاد نمیشود
اگر این طور بود اطراف همه برج های بلند دنیا از جمله برج میلاد به کانون زلزله مبدل میشد !
خواهش می کنم شایعه پراکنی نکنید
با سپاس (931498) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۵:۴۷:۳۶
برادر متخصص!
شما ظاهراً برای نظر دادن اینقدر عجله داشته اید که وقت نکردید متن را کامل بخوانید!
نویسنده این بخشی که شما به آن اشاره کرده اید را از مطلبی دیگر نقل کرده و در نوشته علمی خود به آن جواب داده است.
لطفاً از حول حلیم تو دیگ نیافتید! (931531) (moderator16)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۷ ۰۳:۱۱:۲۰
خوب خاکی هم که برای ساخت دریاچه برداشته شده وزنش خیلی با وزن آب فرق نداره (932044) (moderator16)
 
+ ناشناس
۱۳۹۱-۰۶-۱۱ ۰۹:۵۷:۴۹
بالام جان آيا پوسته زمين نازك نميشود (935885) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۵:۲۰:۴۸
اگر ساخت دریاچه باعث ایجاد زلزه می شود، پس خشک شدن دریاچه ارومیه هم باعث زلزه اخیر آذربایجان شده است!!!
مطالب این مقاله تنها یک سری حدسیات و در حد فرضیه است.
وقوع زلزله را کسی نمی تواند پیش بینی کند. زلزله مانند آب و هوا نیست که هواشناسی آن را پیش بینی می کند. (931499) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۵:۵۳:۲۸
حال شما خوبه؟! چه ربطی داشت؟ البته معلومه که هیچ اطلاعات علمی در این باره ندارید ولی تعجب میکنم با این وجود چه اصراری به اظهار نظر دارید؟!
برادر جان گفته ایجاد دریاچه بار وزنی زیادی به پوسته زمین وارد میکنه. خشک شدن دریاچه چه وزن و یا نیرویی به پوسته زمین وارد میکنه؟ البته اگه جا داشت خدمتتون عرض میکردم که خشک شدن مخازن آبی نیز به نوبه خودش باعث ایجاد تنش هایی در لایه های زمین و تحریک گسل ها میشه که به نظرم بحثش یه کم برا شما سنگینه!
خودتو اذیت نکن! (931542) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۷:۱۵:۵۶
جناب کارشناس ارشد،

1) خواهشمند است رزومه کاریتان را هم منتشر کنید تا بدانیم در کدام دانشگاه درس خوانده اید، اساتیدتان چه اشخاصی بوده اند و تجربیات کاریتان در چه زمینه ای است.
کسی که پروژه شهرداری را زیر سوال می برد باید خیلی از خودش مطمئن باشد.

2) از نحوه نگارشتان، کنایه زدن هایتان و کودن پنداشتن کامنت گذار مشخص است که جوانی احساسی هستید. از آندسته آدمهایی که فقط نظرات خود را درست می پندارد و هیچگونه نفدی را برنمی تابند.

3) جناب کارشناس ارشد، با توجه به فرضیات شما، خشک شدن دریاچه با کاستن از وزن در پوسته آن ناحیه، هم می تواند القا زلزله نماید. (931646) (moderator16)
 
محمد خاکسار
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۷:۳۷:۵۵
دوست گرامی سلام
از نوشته تان متوجه شدم که مخاطب تان بنده هستم.
1- بنده کامنتی که به آن اشاره و اعتراض دارید را ننوشته ام. در این باره اشتباه نموده اید.
2- نظرات تمام خوانندگانی که لطف نموده و نوشته بنده را مطالعه کرده اند، برای بنده قابل احترام بوده و هرگز جسارتی نسبت به ایشان نمی کنم.
3- اگر یک بار دیگر نوشته بنده را بخوانید متوجه می شوید من پروژه شهرداری را زیر سوال نبرده ام. حتی نوشته ام که شهرداری حتماً مطالعات لازم را درباره این پروژه انجام داده است و برای آن قرینه نیز ذکر کرده ام. البته اگر اشکال فنی و قابل ذکری در این پروژه و یا هر پروژه دیگری مشاهده کنم از باب وظیفه شرعی و اخلاقی هشدار خواهم داد و دلیلی یرای سکوت نمی بینم.
4- در رابطه با خشک شدن دریاچه ارومیه و ارتباط آن با وقوع زلزله آذربایجان که شما اصرار دارید رابطه ای میان آنها برقرار کنید، منتظر دلایل علمی و ارزشمند شما هستم و البته پیشاپیش نیز قضاوتی در این باره نمی کنم (931670) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۸:۱۷:۳۵
1)شما در این مقاله گفته اید:

"با احداث سد و ايجاد يك مخزن بزرگ آب، چند ميليارد تن بار جديد بركف مخزن وارد مي آيد."
"به طور کلى زلزله هاي القايي يكي از فرايندهاي خاص ژئوفيزيكي در ناحيه اي است كه سد، آبگیر و یا دریاچه های مصنوعی ساخته مي شود."
"البته مشكل خطرناكي كه ممكن است زلزله القايي در پي داشته باشد، ( و این نکته درباره شهر تهران با شرایط خاص ژئوفیزیکی آن و سوابق لرزه خیزی آن هشدار دهنده است.) به جلو انداختن زلزله های طبيعي و يا تشديد آنها می باشد"

شمابا این حرفها عملا دارید در مورد احداث دریاچه چیتگر و وقوع زلزله رابطه برقرار کرده و غیر مستقیم شک وتردیدهایی در مورد درست بودن احداث دریاچه بیان می کنید.

2) سوال این است اگر بر اساس فرضیه شما ،با احداث سد و احداث مخزن چند میلیارد تن بار جدید بر پوسته زمین در یک ناحیه وارد می شود که می تواند باعث القا زلزله شود، اگر همین بار از آن ناحیه برداشته شود( بواسطه خشک شدن سد و یا دریاچه)، سبک شدن پوسته زمین در آن ناحیه هم ممکن است باعث بر هم خوردن تعادل بردارهای نیرو به یک گسل شده و القا زلزله کند. کجای این حرف غلط است؟ لطفا توضیح دهید. (931712) (moderator16)
 
کم شناس
۱۳۹۱-۰۶-۰۹ ۰۹:۳۰:۲۲
خشک شدن آب یهنی کم شدن و برداشتن فشار روی پوسته آن قسمت که ممکن است خود سبب جابجایی لایه های زیرین و آزادسازی انرژی گردد و این یعنی مقدمه ای برای وقوع زلزله یا تسریع و کمک و تشدید به زلزله طبیعی (933916) (moderator16)
 
حسین زاده
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۶:۰۱:۵۴
شاید اگر دریاچه ارومیه خشک نمیشد شدت زلزله هم بیشتر میشد از کجا معلوم . (931553) (moderator16)
 
Germany
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۲۱:۲۳:۵۵
نمی توان منکر شد که سد ستارخان می تواند عامل زلزله اخیر بوده باشد. دانشمندان اخیرا شواهد محکمی بر تاثیر سد سچوان چین و زلزله بسیار دهشتناک انجا اورده اند. (931859) (moderator16)
 
دکتر
۱۳۹۱-۰۶-۱۰ ۰۰:۴۵:۱۵
با سلام به همه دوستان
من دانشجوی دکتری تکتونیک هستم
میخواستم به این دوست عزیزم که سد ستارخان را باعث ایجاد زلزله میداند بگویم که زلزله های ایجاد شونده بر اثر ایجاد عزیم ترین سد ها فقط میتوانند حدود 1 تا 3 ریشتر قدرت داشته باشند. و زلزله های بالاتر از 3 یا 4 ریشتر منشاء تکتونیکی دارند نه القایی.
با تشکر (934789) (moderator16)
 
پفففت
۱۳۹۴-۰۳-۱۶ ۰۲:۱۹:۰۶
عظيم جناب دكتر نه عزيم (2940592) (alef-11)
 
غلامی . دانشجوی دکترا زمین شناسی مهندسی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۶:۰۱:۵۹
همکار گرامی این مطلب در جایی صادق می تواند باشد که ارتفاع آب بیش از 100 متر باشد مثلا سد های خیلی بزرگ ( که البته آنهم در حد نظریه است ) چون محدوده تاثیر تنش بسیار کوچکتر از محدده عمق تاثیر پذیر گسلها می باشد .

پیش نهاد می کنم از پروزه مذکور بازدید فرمایید . ارتفاع آب در بیشترین نقطه حتی به 10 متر هم نمی رسد به علاوه در بستر این دریاچه از ژئوسنتتیک های لازم استفاده شده است که که با توزیع تنش تنش ها را حتی از مقادیر معمول در سازه های آبی یا حتی مسکونی موجود هم کمتر ساخته است.

بدیهی است که این ارتفاع آب و تنش های اجاد شده ناشی از آن کمتر از بارگذاری خیلی از سازه هایی است که شما روزانه در شهر از کنار آنها می گذرید . امیدوارم با انتسار این نظر از نگرانی احتمالی کاسته شود . (931554) (moderator16)
 
مهندس ژئوتکنیک
Canada
۱۳۹۱-۰۶-۰۷ ۰۲:۴۹:۰۴
جناب آقای مهندس خاکسار،
از آنجاییکه وزن مخصوص آب 1000 کیلوگرم بر متر مکعب و وزن مخصوص خاک (بطور متوسط) 1800 کیلوگرم بر متر مکعب است، لذا جایگزین کردن خاک با آب بالعکس باعث کاهش وزن سربار می شود و نه افزایش آن! (932039) (moderator16)
 
1360
United States
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۶:۰۵:۰۲
دریاچه چیتگر یکی از پروژه های خوب شهرداریه حتما کار متالعاتی انجام شده ضمنا به جای ترسوندن مردم از طرحی حمایت کنید که خانه های چندین ساله قدیمی رو به صورت تشویقی باز سازی یا ضد زلزله کنه (931558) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۲۱:۰۲:۴۰
دوست گرامی،خیلی برای نظر دادن عجله داشتید بطوریکه کلمه ی مطالعاتی را اشتباه نوشتید. (931842) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۷ ۰۸:۴۸:۵۶
شما به جای غلط گیری املا، جوابش را بده! (932143) (moderator16)
 
Seychelles
۱۳۹۱-۰۶-۰۷ ۱۱:۵۶:۰۹
ضد زلزله يعني چي ؟؟؟!!! (932336) (moderator16)
 
1360
United States
۱۳۹۱-۰۶-۱۰ ۰۱:۱۹:۱۷
پسرم ضد زلزله یعنی نظارت سازمان مهندسی در ساختمان که استاندارد ضد زلزه تهران از 5ریشتر به 7.5ریشتر برسه (934811) (moderator16)
 
Canada
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۶:۱۰:۳۵
فعالیت های انسانی در سطح پوسته با توجه به وزن صفحات تکتونیکی مانند وزن یک پشه روی دست انسان است. باید با محاسبات علمی دقیق و وضعیت صفحات و گسل ها و به طور موردی در این مورد صحبت کرد. (931564) (moderator16)
 
محمد خاکسار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۶:۵۶:۵۷
دوست عزیز اگه منظورت اینه که فعالیت های انسانی نمی تواند تأثیرگذار باشد، باید بگم که یکی از عوامل تحریک کننده گسل ها و ایجاد زمین لرزه (مخصوصأ زمین لرزه های القایی) فعالیت های انسانی می باشد. با مطالعه بیشتر به این نکته پی خواهی برد.
در همین رابطه میتوانی به کتاب ژئوفیزیک نوشته مهندس شهاب توکلی از انتشارات دانشگاه پیام نور و چندین کتاب و دهها مقاله دیگر که در اینترنت هم قابل جستجو هستند، مراجعه کنید (931627) (moderator16)
 
کریم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۷:۵۷:۰۱
به جای ساخت دریاچه بیایید اب تهرانسر و محله های اطراف این دریاچه را درست کنید

اب تهرانسر صبح مزه صابون عصر هم به جای اب ماده شیری رنگی از لوله میاید

در ضمن شهرداری تهرانسر طرح حمایت از موش را اجرا میکند چون هر روز سایز موشها بزگتر شده و شهرداری هم با جمع نکردن درست و اصولی زباله کمک به پرواربندی موشها میکند (931697) (moderator16)
 
امین
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۸:۲۰:۴۹
به عنوان کارشناس ارشد مهندسی زلزله ضمن تایید گفته های آقای خاکسار، از نحوه ارائه مطلب و پاسخگویی ایشان به کامنتها تشکر می کنم. دوستان ییننده سایت الف چه خوب است در مواردی که در این جو سیاست زده وقتی مطلبی بصورت علمی و با ارائه مرجع بیان می شود قدر آن را بدانیم نه اینکه بدون داشتن اطلاعات کافی و یا بطور شتابزده و بدون مطالعه دقیق مطلب درمورد آن نظر دهیم. (931714) (moderator16)
 
امینی
United States
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۸:۲۴:۱۸
امینی - کارشناس ارشد ژئوتکنیک

محدوده تنش وارده از سوی آب دریاچه به لایه های زمین بستگی به طول و عرض زمین دریاچه و همچنین مشخصات مکانیکی لایه های زمین دارد.
با این همه اثرگذاری ارتفاع آب و وزن آن بر ساختارهای زمین ساختی محل که موجب تشدید یا القای زلزله گردد، بعید میرسد و دور از ذهن است.
فشار وارده از سوی دریاچه به بستر با توجه به ارتفاع آب، حداکثر 200 کیلوپاسکال می باشد که این مقدار در محدوده تنش های وارده از ساختمانهای متداول است.
به هر حال به منظور ارزیابی دقیق تر اثرات احداث دریاچه بر روی گسل های منطقه می توان از تحلیل های ژئوتکنیکی و لرزه ای بهره جست و به جواب منطقی دست یافت. (931718) (moderator16)
 
مهدی
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۹:۵۷:۵۲
فکر نکنم دلایل گفته شده کارشناسی باشد. مگر دریاچه ارومیه خشک نشده پس چه چیزی باعث بیداری گسلها در آن منطقه شده. فکر نکنم نویسنده محترم زیاد جو زده شده! (931781) (moderator1)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۲۲:۵۳:۴۰
عزيزم حداقل مقال رو ميخونهدي بعد اظهار نظر ميكردي اين قسمتي كه ميگي نقل قوله و مقاله جواب نقل قول رو داده (931922) (moderator16)
 
ناصر
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۲۰:۳۸:۱۳
مقاله خوبی بود(من اولین بار هست که این جمله رو در مورد یک مقاله الف به کار می برم) بر خلاف مقاله قبلی که در پی فریب خواننده به دلایل سیاسی بود.شخصا فکر می کنم پایدار سازی سازه های موجود از اهمیت بیشتری برخوردار هست وپرداختن به بحث زلزله های القایی اهمیت چندانی ندارد (931817) (moderator16)
 
Norway
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۲۰:۵۹:۱۷
مسئولین محترم سایت الف! لطفا قبل از انتشار چنین مقالات حساسی آن را به دست یک متخصص بدهید و در صورت صحت آن را منتشر کنید. افتتاح یا تعطیل آن دریاچه تاثیر فراوانی بر روی قیمت زمین و ملک در آن منطقه دارد و بعید نیست افرادی برای مقاصد مادی به انتشار شایعه نیز بپردازند. مقاله فوق سرشار از تناقض است. از طرفی میگوید برای سدهای بالای یک میلیارد متر مکعب آب باید بررسی شود و از طرفی خودش اذعان دارد که حجم آب آن دریاچه نما فقط 6 میلیون متر مکعب است! ظاهرا فاصله 6 و 1000 فراموش شده. اگر وزن 10 متر آب بخواهد باعث زلزله شود وزن برجهای 20 طبقه سرشار از وسایل و انسانها (که چگالی آنها چند برابر آب است) چه بر سر شهر خواهد آورد؟؟؟ پس برجها را تخریب و مردم در چادر زندگی کنند. وسایل نقلیه سنگین هم نباید تردد کنند چون وزن آنها از آب بیشتر است و باعث زلزله خواهند شد. (931837) (moderator16)
 
حلاج
Germany
۱۳۹۱-۰۶-۰۸ ۰۱:۰۲:۰۴
اخوی اگه دانشمندی بگو که برای سلامتیت دعا کنیم , اگه نیستی لابد خودت هم اونطرف ها بیزینسی داری . لطفأ فرهنگ انگ نزدن به دیگران را رعایت کنید . اینجوری شما جو خفقان را تبلیغ می کنید که دیگه هیچ کس نه مقاله و نه ....بنویسد و یا اظهار کند . اتفاقا من از این مقاله علمی و خصوصأ نظر بینندگان کلی مطلب یاد گرفتم بنابراین این را بگذارید خود بینندگان سایت تتیجه و نظر بدهند و این یعنی شعور خود مخاطب سایت . (932949) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۲۱:۱۲:۴۶
کارشناس ارشد
از اینکه مطالب مفید در اختیار بازدیدکنندگان قرار دادید متشکریم (931848) (moderator16)
 
فرید
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۲۱:۵۶:۴۳
ظاهرا کامنت گذاران محترم متن نوشته را نخوانده‌ اند. اگر دوستان زحمت کشیده و متن را با دقت و تا انتها بخوانند متوجه میشوند که نویسنده نیز با دلایلی اعلام نموده است که دریاچه چیتگر تاثیری در بروز زلزله ندارد. (تکرار میکنم ندارد) (931882) (moderator16)
 
fered
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۷ ۰۹:۴۱:۰۱
منهم شنیده ام این پدیده زلزله برای سدهای بلند میباشد ولی همانطور که میدانید در اثر برداشت غلط توسط چاهها سفره زیر زمینی حدود 150 متر پائین رفنه بطوریکه غرب تهران کلآ حدود 2متر نشست کرده حالا این دریاچه کم عمق کمی جبران کم شدن فشار روی زمینهای اطراف را مینماید .بعبارت دیگر اثر جبرانی دارد ولی در این کم ابی احداث دریاچه و تبخیر سطحی اب چه توجیهی دارد. (932191) (moderator16)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۷ ۰۹:۴۵:۰۰
پس اين همه ساختمان در تهران كه چند گسل در آن هست در چندين سال اخير ساخته شده شده چه مقدار مقدار وزن تهران را بر روي گسل ها افزايش داده با حساب شما ما بايد زودتر از اين ها شاهد زلزله مخرب مي بوديم . (932193) (moderator16)
 
سعیدی
United States
۱۳۹۱-۰۶-۰۷ ۱۱:۴۰:۲۷
من واقعاً نمیدونم این تحلیلها کار چه کسی هست. من خودم تازه وارد مهندسی عمران شدم. اما با یه حساب سرانگشتی میشه فهمید که این دریاچه هیچ وزنی رو به گسل اضافه نکرده. چرا که برای احداث این دریاچه به همون مقداری که قراره آب وارد اونجا بشه خاک برداشت میشه. بنابراین میزان خاک کم شده از اونجا با میزان آب اضافه شده یکیه و هیچ تغییری برای گسل به وجود نمیاد. (932326) (moderator16)
 
حسن
۱۳۹۱-۰۶-۰۷ ۱۱:۴۷:۵۱
باسلام
یکی از بهترین روشهای جلوگیری از بحرانهای طبیعی وحتی انسان ساخت ارائه نظرات کارشناسانه هل فن و اطلاع رسانی صحیح ، موثر و به موقع است.بنا بر این نباید بدون مطالعه و از روی حدس و گمان مطالعات دیگران که زحمت کشیده اند را زیر سوال برد. (932328) (moderator16)
 
سیدمهدی موسوی
۱۳۹۱-۰۶-۰۷ ۱۳:۲۲:۳۱
هنوز که هنوز است جای مقاله های علمی و کارشناسانه اساتید علمی و نخبگان دانشگاهی و اجرایی در سایتهای ایران بالاخص الف خالی است.

مشخصات طرح مطالعاتی دریاچه تفریحی چیتگر بقرار ذیل است:


•حجم مخزن ۹.۵ میلیون متر مکعب
•مساحت محدوده دریاچه بر اساس طرح تفصیلی ۳۳۰ هکتار
•مساحت مخزن دریاچه حدود ۲۲۰ هکتار
•تراز تاج سد: 1269 متر
•طول تاج: 730 متر
•عرض تاج: 12 متر
•تراز نرمال دریچه: 5/1267 متر

•حجم دریاچه پشت سد: 5/6 میلیون متر مکعب
•سطح دریاچه: 138 هکتار
•طول دریاچه: 1650 متر
•طول دایک دور دریاچه: 4880 متر
•تراز تاج دایک دور دریاچه: 1269 متر
•حجم خاکبرداری: 869،000 مترمکعب
•حجم بتن ریزی: 10،700 مترمکعب

عمق متوسط گسل در محدوده جنت آباد شمالی تا منطقه ورد آورد4 الی 6 کیلومتر می باشد گسلی که از منطقه دماوند-مشاء-رودهن-بومهن-شهر جدید پردیس- لشگرک -جماران الی تجریش- سعادت اباد و شمال شهر قدس- پونک- حصارک و جنت آباد شمالی -کن-شهران-دهکده المپیک و شهرک راه آهن الی ورد آورد و ... ادامه یافته مطمئنا" با چنین تغییراتی و خراش های پوسته دچار تنش ( بصورت زلزله القایی و شکستگی پوسته نخواهد شد) چرا که در مجاورت این دریاچه با مقیاس کمتر دریاچه مجموعه آزادی و سازه های آن مجموعه ورزشی و در شرق تهران سد لتیان با آن دریاچه و ساختار سنگین بتنی و .. را داریم که می بایست تاکنون منشاء زلزله های عظیمی بوده باشد که خوشبختانه بطلان این نظریه ثابت شده است.
دوستان و خوانندگان عزیز این سایت اگر تمایل داشته باشند به منظور تنویر افکار عمومی مباحث علمی سازه و ساختمان سازی ایمن را مطرح کنیم تا فرهنگ ایمن سازی جای سیاست سازی و کاندیدا سوزی انتخاباتی را بگیرد
چون هیچ کاندیدای ناجی شهر زلزله خیز تهران یا کشوری ایران که بر روی کمربند لرزه خیز قرار دارد نخواهد بود. (932440) (moderator16)
 
متین
۱۳۹۱-۰۶-۱۱ ۱۲:۳۸:۳۱
با نظر شما کاملا موافق هستم. (936020) (moderator16)
 
مهرداد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۸ ۱۴:۱۴:۵۱
بله بهنظر موافق من میتوانید دریاچه ها را خشک کنید و زمینش را چهارلاپهنا به مردم بفروشند! اقا بس کن. مانع آبادانی نشو . زلزله بخشی از زندگیست. (933457) (moderator16)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۹ ۱۶:۳۸:۴۰
در هر صورت تغییرات بارگذاری بر روی پوسته زمین چه مثبت و چه منفی میتواند باعث عدم پایداری گسلها نسبت به همدیگر گردد و این نظریه میتواند جای بحث و بررسی بیشتری داشته باشد.کما اینکه در مبحث دروس فیزیکال ژئودزی به صراحت به این موضوع اشاره شده است. (934396) (moderator16)
 
حس
۱۳۹۱-۰۶-۱۰ ۰۳:۴۷:۲۶
وقت ان رسیده بجای هزینه در تهران وحومه باشیم مسئولان تلاش کنند با سرمایه گذاری در شهرهای دیگر که امکانات لازم را دارند از رشد بی رویه تهران و کلان شهرها جلو گیری کند نه اینکه امکانات و منابع را از جایگاه اخدادای به کلان شهرها منتقل کنیم دولتی که توانائی و جر ئت حذف یارانه را دارد بعید است توانائی انتقال پایتخت به مکان را نداشته باشد والله هیچ شهری پیدا نمیشه که مردمش توانائی کمک به شهری مثل تهران ویا چند شهر بزرگ کشور را در صورت اتفاقی مثل زلزله را داشته باشند اگر قبول کنیم مردم ایران مردمی بالغ و عاقل هستند اگر خطرها ی احتمالی را به انها گوش زد کنند بشرطه انکه بشرطه انکه امکانات را به شهرهای کوجکتر و امن تر منتقل کرده و درامد های دولت در جایگاه خود هزینه شود ابتدا ممکن است با اکراه و لی به شرطه اعتماد به مسئو لین در عمل بمرور ترجیح مردم اینست که در شهر های با جمعیت کمتر از 1000000 با امکانات لازم جابجا شوند تنها راه جلوگیری از دلالی و واسطه گری و ایجادشغلهای کاذب و شفاف سازی مالی و مالیات و سلا متی و بهداشت و حل معضلات فر هنگی و غیر در کشور م جز این نیست و هر راه دیگر که برویم فقط به ترکستان ختم میشود (934859) (moderator16)
 
دانشجو- سيدني
۱۳۹۱-۰۶-۱۰ ۱۸:۵۰:۵۶
بعد از مدتها صفحات اخبار داخل ايران را مرور كردم. دوباره همون بداخلاقي هاي مسري مشمئز كننده. يعني ميشه درست بشه؟ ميشه خيرخواه هم باشيم؟ ميشه دوست باشيم و نيشنزنيم؟به خدا گسلي كه بين دلهاي ما ايجاد شده از گسل هاي تهران خطرناكتره! (935468) (moderator16)
 
روح ا...
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۱۱ ۱۹:۵۳:۵۳
چرا همه گیر دادن به وزن........!!!!
من که در قسمت مکانیسم لرزه خیزی القایی که در انتهای مقاله آمده، متوجه شدم عوامل دیگه ای هم به غیر از وزن در ایجاد زلزله القایی تأثیرگذارند!! (936556) (moderator16)
 
نوید
۱۳۹۳-۰۱-۲۳ ۱۹:۳۲:۱۵
این را میشود گفت فرضیه سازی یعنی ممکن است به واقعیت به پیوندد (2075118) (alef-11)
 
مهرانه
۱۳۹۴-۰۳-۲۱ ۱۶:۲۲:۰۸
سلام
اتفاقی اومدم اینجا چه خبره؟
چرا این همه بحث کمی آرامش
شما هرچقدر هم بحث کنین هیچ تغییری اعمال نمیشه و اونیکه مسئولش کار خودشو میکنه
پس شاد باشید روز خوش پسرای درسخون من (2956867) (alef-11)
 
میلاد عزیزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۹ ۱۵:۰۹:۱۶
سلام دوستان
فرض کنید این دریاچه ها باعث زلزله نمی شوند اما این رو نمیتوانیم انکار کنیم که جمع کردن حجم عظیمی از آب بر خلاف طبیعت زمین یک عدم توازن را به وجود می آورد اگر به خودی خود باعث زلزله نشود باعث تشدید زلزله می شود چرا که ضربات هیدوردینامیکی مخزن به جداره قابل ملاحظه هست البته باز این رو باید متذکر شد که بستگی به حجم مخزن دارد و برای مخازن کم عمق چندان نیرویی تولید نمی شود . دریاچه چیتگر چندان حجیم نیست . برای سد های بزرگ این موضوع باید قبل از احداث بررسی و مطالعه شود . یکی از اختلافات بین شرکت توسعه منابع اب و نیروی ایران و سازمان محیط زیست همین بحث است. (4022437) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.