نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 365494
گفت‌وگو با دکتر مسعود درخشان
دلالان تئوری وابستگی می‌گویند «ما نمی‌توانیم»
بخش اقتصادی الف، 2 تیر 95
"اقتصاد مقاومتی، هم عزّت ملّی است، هم گره‌گشایی فعلی است." این جمله‌ای است که رهبرانقلاب در دیدار چند روز پیش خود با جمعی از اساتید دانشگاه بیان فرمودند. از طرف دیگر، از نظر رهبرانقلاب، یکی از وظایف دانشگاه، شرح و بسط گفتمانی موضوعاتی نظیر اقتصاد مقاومتی است. پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR با دکتر مسعود درخشان، استاد اقتصاد انرژی و عضو هیأت علمی دانشکده‌ی اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی که در دیدار اخیر نیز یکی از سخنرانان جلسه بود، در همین زمینه گفت‌وگویی ترتیب داده است. بخش‌های مهم این گفت‌وگو به شرح زیر است:
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲ تير ۱۳۹۵ ساعت ۲۱:۴۷
در سایر نقاط دنیا، در گام نخست دانشگاه‌های شاخصی را ایجاد می‌کنند که سازوکارهای موجود در آن‌ها با دانشگاه‌های دیگر در همه‌ی قسمت‌ها (از گزینش اساتید تا مسائل مالی) متفاوت است. چنین است که نیازهای نهادهای رسمی، متولی مشخصی پیدا می‌کند و به‌صورت دقیق به این نیازها پاسخ داده می‌شود. در سایر نقاط دنیا، دانشگاه‌های پیشرو هستند که با نهاد رسمی ارتباط پیدا می‌کنند و هر دانشگاهی توان این کار را ندارد. برای مثال، همین کینزِ معروف، استاد مدرسه‌ی تربیت نیرو برای مستعمرات انگلستان بود.

این مدرسه به ابتکار مالتوس برای تربیت مدیران در مستعمرات به وجود آمد. جان استوارت میل نیز از اساتید همین مدرسه بود و این مدرسه تا پایان جنگ جهانی دوم به کار خود ادامه داد. کینز در زمان جنگ جهانی دوم تصمیم گرفت که به کمک دولت انگلستان برود. برای همین منظور نیز وارد دفتر اقتصادی دولت انگلستان شد که این دفتر با جذب اساتید معروف انگلستان، به مدیریت کشور در خلال جنگ جهانی دوم کمک می‌کرد. کینز و سایر اقتصاددانان به مدت سه چهار سال به‌صورت تمام‌وقت در این دفتر مشغول
در قراردادهای جدید نفتی باید آثار و نتایج دوردست را ببینیم؛ اینکه پس از سی سال از اجرای چنین قراردادهایی، شرکت ملی نفت ما چه مختصاتی پیدا می‌کند.
به کار شدند. کینز در همین دفتر طرح بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول را ارائه داد و پس از اتمام کارهای خود، مجدداً به دانشگاه بازگشت.
هم‌اکنون دانشگاه علامه طباطبایی از کسی مانند من که ۳۵ سال از عمرم را در راه تبیین اقتصاد اسلامی گذاشته‌ام، مطالبه‌ای ندارد. علی‌رغم اینکه این مدت را صرف مطالعات اسلامی کرده‌ام، سراغ من نمی‌آید. زمانی هم که نوبت به ارتقای علمی من می‌رسد، صرفاً به این موضوع اکتفا می‌کند که چند مقاله نوشته‌ام. اما سؤالی از من نمی‌پرسد که برای تبیین هرچه بهتر اقتصاد اسلامی، چه کرده‌ام.

- همچنین اگر دانش کافی داشته باشیم، می‌توانیم قراردادهای نفتی را بررسی کنیم تا مشکلات قراردادهای فعلی نفتی پیش نیاید. در قراردادهای جدید نفتی باید آثار و نتایج دوردست را ببینیم؛ اینکه پس از سی سال از اجرای چنین قراردادهایی، شرکت ملی نفت ما چه مختصاتی پیدا می‌کند.
- آیا این قراردادها و رشد شرکت ملی نفت در دامن شرکت‌های انگلیسی، مقوم نظامی اسلامی و اقتصاد مقاومتی است؟ ثمره‌ی این قراردادها شکل‌گیری شرکت‌های نفتی است که بدون شک نظام سیاسی ما را نیز تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. بدون شک می‌گویم شرکتی که در دامن BP رشد کند و مانند یک بچه به‌مدت ۲۸ سال آن را پرورش دهد، مقوم جمهوری اسلامی نیست.
- مهندسان نفتی کسانی هستند که در شرایط نبود شرکت‌های خارجی، روزانه سه میلیون و هفت‌صد هزار بشکه نفت استخراج و در زمان جنگ تحمیلی نیز مخازن آسیب‌دیده را تعمیر می‌کردند، اما برخی از مسئولین پایتخت‌نشین که پای دکل حفاری نبوده‌اند، به این توانایی‌ها باور ندارند و قراردادهای مضری را منعقد می‌کنند. چنین فضایی به بخش خصوصی این پیام را القا می‌کند که برای موفقیت تبدیل به «دلال وابستگی» بشو
آیا این قراردادها و رشد شرکت ملی نفت در دامن شرکت‌های انگلیسی، مقوم نظامی اسلامی و اقتصاد مقاومتی است؟
تا موفق شوی. دلالی وابستگی دقیقاً هدف دشمنان است. بر این اساس، یک جریان نفوذی اقتصادی شکل می‌گیرد.

- حدود بیست سال قبل، طی جشن پیروزی انقلاب اسلامی در سفارت ایران در انگلستان بودم که نماینده‌ی BP در آن جشن حضور داشت. وی از ما می‌پرسید چگونه به مردم ایران اثبات کنیم که ما BP زمان مصدق نیستیم و قصد خیانت به مردم ایران را نداریم؟ درحالی‌که امروز این شرکت با جریان فرهنگی و سیاسی که شکل گرفته است، به‌راحتی وارد کشور می‌شود و کسی هم نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد. چرچیل جمله‌ای دارد که می‌گوید: «انگلستان زمانی که به‌جایی می‌رود، می‌گوید ما اینجاییم و اینجا خواهیم ماند.» این جمله دقیقاً در این زمان صحت دارد.
- اساساً هر کشوری که فکر کند و بخواهد اقتصاد خود را براساس دانش پیش ببرد، در وهله‌ی نخست می‌بایست به فکر مقاوم‌سازی باشد. ما برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی اولاً می‌بایست خود را مقاوم کنیم. پس از آن در صورت بروز ناملایمات، با آن‌ها مقابله کنیم و در مرحله‌ی آخر از توان پیش‌بینی و آینده‌نگری برخوردار شویم. همه‌ی کشورهای توسعه‌یافته از این مسیر عبور کرده‌اند و برای این اقدامات شاخص‌سازی نیز نموده‌اند. برای مثال، در انگلستان سیاست‌های انرژی بر این اساس تنظیم شده است که وابستگی این کشور به هریک از حامل‌های انرژی به میزان بیش از چهل درصد، برخلاف منافع ملی انگلستان است. یا آمریکا پس از آنکه در سال ۱۹۷۳ قیمت نفت بالا رفت و هم‌زمان بحران‌های منطقه را پیش‌بینی نمود، بلافاصله وابستگی خود به واردات نفت از خاورمیانه را کاهش داد.
 
کلمات کلیدی : قراردادهای جدید نفتی
 
United States
۱۳۹۵-۰۴-۰۲ ۲۱:۵۵:۳۵
بحث جالبی بود جناب اقای دکتر درخشان دانشجویانی که بخواهند پایان نامه روی اقتصاد مقاومتی کار کنند چه مقالاتی به زبان انگلیسی وجود دارد که به عنوان ادبیات تحقیق استفاده کنند و اصولا پیشینه اقتصاد مقاومتی چه بوده و برای سرچ، کلمه معادل اقتصاد مقاومتی چیست ممنون میشوم خود دکتر یا دانشجویان اقتصاد که روی این مساله کار می کنند راهنمایی فرمایند. کدام اقتصاددان روی این مساله کار کرده و خودتون ایا مقاله ای منتشر کرده اید؟ کدام قصل اقتصاد کلان به این بحث مرتبط است بخصوص در کتاب اقتصاد کلان برانسون کدام قصول منطبق با این بحث است.

با تشکر (3777389) (alef-13)
 
مشکین نقاب
Germany
۱۳۹۵-۰۴-۰۲ ۲۲:۱۱:۱۱
اگه سخنرانی روحانی رو گوش کرده باشین میبینین که اون در راس کساییه که میگن ما نمیتوانیم. (3777408) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۰۲ ۲۲:۳۹:۳۳
مدیریت نقدینگی کشور یک قدم در جهت اقتصاد مقاومتی می‌باشد. چرا دولت در این یک کار هم موفقیت ندارد. در حال حاضر قرار گرفتن نقدینگی در بخش غیرمولد کشور را خفه کرده است. دولت انگار نه انگار که چنین فاجعه‌ای به وجود آمده است. (3777442) (alef-13)
 
جهانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۰۳ ۰۰:۵۸:۱۹
اگر حرف امثال شما را دولت گوش کند باید بشنیم وببینیم که همسایگان عربی ما تمام مخزن مشترک را نخلیه کنند .وسر مایه ملت را به تاراج ببرند. ایقدر تظریه پردازی نکنید با عمل کرد. (3777594) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۰۴ ۱۷:۳۸:۱۹
کاربر گرامی اتفاقا اگر تفکرات جناب استاد پیگیری شود به نظر من ما یک مدل توسعه منظم تری خواهیم داشت.
اولا اینکه باید کاری کنیم که خودمون علم رو به دست بیاریم نه اینکه بدیم خارجی ها برامون کارامون رو انجام بدن و خودمون علم و قدرت خاصی در این فرآیند کسب نکنیم رابطه با غرب بد نیست ولی به شرطی که جوان ایرانی بتونه علم پیشرفته رو کسب کنه و خودش قدرتمند باشه .
در ضمن اگر یک مدت سختی بکشیم و آینده خودمون رو بسازیم بهتر از اینه که همه عمرمون در تهدید و ضعف و عقب موندگی باشیم ... (3781054) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۴-۰۵ ۱۰:۱۳:۵۰
احسنت جواب کامل و جامعی بود برای هوچی گران و کدخدا پرستان با فیش های نجومی (3782186) (alef-11)
 
صداقت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۰۳ ۰۸:۵۷:۱۴
دلالان تئوری وابستگی...

بزرگترین دلال تئوری وابستگی متقابل نامتوازن که شیفته اندیشه غربی توسعه است و فقط ترجمه می می کند و ترجمه می کند مغز منفصل جناب آقای روحانی است.

جناب آقای دکتر محمود سریع القلم که سالها این اندیشه ضد استقلال را به روحانی تزریق کرده و نشریه راهبرد حاصل اندیشه اوست با هزینه بیت المال در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص نظام...

یعنی با پول ملت و نظام تئوری های ضد استقلال که یکی از شعارهای اصلی انقلاب است را تئوریزه می کند ...به نام نظام به کام دشمنان نظام (3777856) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۰۳ ۱۰:۵۰:۲۱
آقای دکتر درخشان همیشه اصرار دارد که با تکیه به توانایی بومی کارها پیش برود.
شرکت های موفق دنیا راببینید .همه بین المللی هستند.
تمام مراکز قوی R&D سامسونگ در اروپاست.
انتقال تکنولوژی لازمه اش برچیدن دیوار بی اعتمادی است.
این برای همه دنیا یک اصل است که تعامل میکنم.اعتماد دارم ولی از منافعم هم کوتاه نمیآیم.
(3778019) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۰۳ ۱۱:۳۰:۰۹
برای انگلیس فرقی نمیکند نفت خلیج فارس را از سمت قطر بمکد یا از سمت ایران فقط تفاوت دراین است که پولش توی جیب قطر میرود یا ایران حالا شما هی بگو ما میتوانیم البته میتوانیم ولی این توانستن هزینه های باور نکردنی دارد که حاصلش وضع موجود است تمام بنگاهها خوابیده و حتی نمیتوانند حقوق کارکنان خود را تامین کنند در حالیکه این کشور یکی از غنی ترین کشورهای جهان از نظر ذخایر زمینی است (3778085) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۰۳ ۱۸:۳۲:۴۸
بعد از ٣٧ سال تلاش حالا كلنگ وارد ميكنيم (3779028) (alef-11)
 
مجتبی فریدونی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۰۳ ۲۲:۳۱:۲۵
استاد گرانقدر دکتر درخشان عزیز... آنچه باید گفت، مظلومیت جمهوری اسلامی عزیز، شهدای گرانسنگ مطهری عزیز، ...دکتر چمران، شهید همت و...شهید تهرانی است؛ کسانی که در غربت و ناملایمات ناامید نبودند و همه تلاس خود را در طبق اخلاص می گذاشتند... شما هم ... اجرکم عند الله ... (3779399) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۰۴ ۱۷:۳۵:۳۴
خدا حفظتون کنه استاد عزیز...
واقعا چرا امثال شما نباید وزیر نفت و ... باشند. چرا .... (3781047) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.