توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 357790
پشت پرده جنگ تازه سعودی ها علیه ایران در فضاي مجازي
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۳۱
جدا از ابعاد فني وقوع حملات متعدد و متقابل هكرهاي عربستاني و ايراني به برخي پايگاه هاي اينترنتي همديگر، دلايل پشت پرده چنين رويدادهايي در چارچوب دانش ژئوپليتيك فضاي مجازي قابل تفسير است، زیرا امروزه و با پيشرفت تكنولوژي، برخي كشورها به دنبال آن هستند تا با دست اندازي به فضاي مجازي تحت حاكميت رقبا، آنها را با چالش هاي جديدي روبه رو كنند.

به گزارش تابناك، در روزهاي اخير هكرهايي منتسب به عربستان، اقدام به نفوذ و دست اندازي به برخي پايگاه هاي اينترنتي و دولتي ايران از قبيل وبسايت مركز آمار، قوه قضائيه و سازمان ثبت اسناد كشور كردند و از سوي ديگر، هكرهاي ايراني نیز در مقام پاسخ، به برخي پايگاه هاي اينترنتي و دولتي عربستان از قبيل سازمان آمار كل عربستان و دانشگاه ملك عبدالعزيز دست اندازي كردند. نبردی که تفسیر آن بیسار بیشتر از توانایی ها و ظرفیت های فنی است.

فارغ از ابعاد فني اين اتفاق ها و پاسخ به چگونگي وقوع چنين رويدادهايي كه در توانايي و حيطه وظايف دانش هايي نظير مهندسي سخت افزار، نرم افزار و فناوري اطلاعات است؛ اما يكي از دانش هايي كه قادر است به چرايي وقوع اين رويداد پاسخ دهد، دانش ژئوپليتيك فضاي مجازي است. در اين اقدامات و رقابت هاي مجازي، دو كشور به نوعي دنبال يك رقابت و جنگ ژئوپليتكي هستند كه مي توان نشانه هاي آن را به خوبي در قالب دانش ژئوپليتيك فضاي مجازي دید و دنبال كرد.

همانند گذشته كه تسلط بر درياها و خشكي ها اهميت فوق العاده اي داشت، امروز نيز تسلط بر امواج، كنترل شبكه هاي اينترنتي، جاسوسي و نفوذ در پايگاه هاي اينترنتي و... مي تواند علاوه بر تسلط سياسي و اقتصادي، به نوعي تسلط فرهنگي نيز منجر شود و از اين روی هر اقدامي كه در راستاي حمله و نفوذ در پايگاه هاي اينترنتي بازيگران سياسي رقيب رخ دهد، آغازي بر رقابت ژئوپليتيك مجازي ميان كشورهاست.

به بيان بهتر، امروزه و با پيشرفت تكنولوژي مفهوم قدرت و عناصر تشكيل دهنده آن را مي توان به عنوان ابزار و هدف اساسي در عملكردهاي سياسي جوامع و كشورها دانست كه به نسبت زيادي در ارتباط مستقيم با ميزان توسعه و پيشرفت كشورها در زمينه فناوري هاي الكترونيكي و فضاي مجازي نمود و بروز عملي يافته است. امروزه شبكه اينترنت و فضاي مجازي، شاخص و انعكاس قدرت برتر كشورهايي است كه آن را به وجود آورده و مديريت مي كنند، زيرا بدون دانش، علم و فناوري و نيز توان اقتصادي، امكان چنين کارهایی نیست.

نكته اي كه در رابطه با رقابت هاي بازيگران سياسي بين المللي در چارچوب ژئوپليتيك فضاي مجازي قابل اشاره است، آن است كه در عصر فناوري اطلاعات و در جنگ نرم سايبري، كشورها تلاش مي كنند با استفاده از فناوري هاي مبتني بر اينترنت مانند ايميل، وبلاگ، وب سايت و شبكه هاي اجتماعي و با توانمندي هايي نظير هك و نفوذ، خرابكاري و اختلال در پايگاه هاي اطلاع رساني و اطلاعاتي رقباي ژئوپليتيكي به وجود آورند، تا به نوعي برتري جويي خود را نسبت به دشمن يا رقباي ژئوپليتيكي به تصوير بكشند.

در همين رابطه، «جوزف ناي» دانشمند و تحليلگر سرشناس آمريكايي ـ كه اصطلاح «قدرت نرم» به نام او به ثبت رسيده ـ بر این باور است که «قدرت در عصر اطلاعات جهاني به يك بازي شطرنچ پيچيده شباهت دارد که در رأس آن، قدرت نظامي، در ميانه ي آن قدرت اقتصادي و در انتهاي آن ـ كه بازيگران متنوع و فرامرزي وجود دارند ـ قدرت نرم و سايبري وجود دارد كه از جمله بازيگران آن، راهزنان و هكرهاي اينترنتي هستند. كساني كه هدف اصلي آنها آن است كه عمليات هاي اينترنتي رقبا را مختل مي كنند».

اكنون با وقوع چندين حمله متقابل هكرهاي ايراني و عربستاني به پايگاه هاي اينترنتي دولتي يكديگر و با علم بر اينكه دو قدرت منطقه اي خاورميانه يعني ايران و عربستان در بهترين شرايط رقيب ژئوپليتيكي يكديگر هستند، مي توان ادعا كرد كه حمله هكرهاي عربستاني به پايگاه هاي اينترنتي و دولتي ايران و اقدام متقابل هكرهاي ايراني دقيقاً در چارچوب جنگ نرم و رقابت ژئوپليتيك فضاي مجازي قابل تفسير و تبيين است.

به ديگر سخن، هكرهاي منتسب به دولت و كشور عربستان در اقدام خرابكارانه خود، به نوعي اهداف اصلي و پشت پرده ديگري نظير به رخ كشيدن توانمندي علمي، تكنولوژيكي و اقتصادي خود را داشتند و اين اقدام آنها نيز در كنار ساير اقدامات ضد ايراني آنها در فضاي واقعي در راستاي ايجاد چالش هاي جديد براي دولت و ملت ايران قابل تفسير است.

نكته ديگري نيز كه در رابطه با رقابت هاي فضاي مجازي ايران و عربستان مي توان به آن اشاره كرد، اینكه رقابت هاي پيشين اين دو كشور در عرصه هاي سياسي، نظامي و... كه با آفرينش چالش هاي عديده اي از سوي عربستان براي ايران در فضاهاي جغرافيايي نظير شرق درياي مديترانه، جنوب شرق ايران، خليج فارس و... ادامه دارد و اخيراً نيز در رابطه با مناسك حج نيز نمود و بروز يافت، اين بار توسط حاكمان آل سعود در چارچوب جنگ سايبري به رخ كشيدن قدرت نرم پديدار شد.

عربستاني ها با اين کار خود به دنبال آن بودند، تا به جامعه جهاني بگويند، ما در عرصه تكنولوژي و دانش هاي جديد نيز توانمندي هاي بالايي داريم و نسبت به ايران از دست برتر برخوردارتم؛ موضوعي كه البته با حملات بهنگام و هوشمندانه سايبري برخي فعالان فضاي مجازي ايران ـ كه به هك شدن پايگاه هاي اينترنتي مهم و دولتي عربستان نظير مركز آمار و دانشگاه عبدالعزيز منجر گشت ـ پاسخ داده شد و مانند بسياري از چالش آفريني هاي ضد ايراني عربستان عقيم ماند.
 
کلمات کلیدی : عربستان، هکر
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.