نظر منتشر شده
۳۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 262443
باید و نباید های پدیده طلاق
سعید معیدفر* ، 14 اسفند 93
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۰۰
آمار اعلام شده از سوی مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال مبنی بر ثبت ١٨طلاق در هر ساعت در کل کشور، از جهاتی می تواند نگران کننده باشد. اگر بخشی از این جدایی ها به سبب شرایط نامساعد اقتصادی یا فقدان شغل و به خطر افتادن رفاه و تامین اجتماعی خانواده ها باشد و به کاهش جدی ضریب تحمل افراد بینجامد، حتما باید نسبت به آن بیش از پیش حساس بود.

این بعد آسیب زای طلاق برای افراد و جامعه است. به بیان دیگر، عدم کارکرد درست بخش های خارج از خانواده، سبب افزایش تنش بین زوجین شده و افراد را به این نتیجه می رساند که به زندگی مشترک خاتمه دهند، اما این اتفاق می تواند سویه دیگری هم داشته باشد و ناشی از تحولات سبک زندگی جامعه و گروه های خاص آن باشد که اگرچه اتفاق مثبتی نیست، اما پیام منفی ای هم ندارد.

در واقع بخشی از اقتضائات دنیای جدید است که شهروندان الزاما و تحت هر شرایطی، «زندگی تمام عمری» با یکدیگر را دنبال نمی کنند. بعضا دیده شده در کشورهای توسعه یافته نیز آمار طلاق بالاست و این به معنای آن است که افراد تا زمانی که پیوندها و اشتراکات میان آنها پابرجاست، به زندگی مشترک ادامه می دهند و زمانی که احساس می کنند فاصله ها افزایش یافته، تنش ها بالا گرفته و مشاوره و راه های منطقی برای تداوم زندگی به بن بست رسیده است، به طلاق می اندیشند.

برای بررسی دقیق تر آمار اعلام شده و پدیده افزایش ١٠درصدی طلاق نسبت به سال٩٢، باید به تفکیک هر مورد طلاق، سطح تحصیلات، میزان درآمد، طبقه اجتماعی و مسایلی ازاین دست مورد تحلیل قرار گیرد.

آن گاه می توان گفت آیا زندگی نوینی درحال رخداد است و روند فردگرایی تقویت شده یا پارامترهای دیگری در آن دخیل است؟ تفاوت شرایط امروز با گذشته که افراد تحت هر شرایطی، خود را ملزم به حفظ زندگی مشترک می دانستند را باید در نظر داشت. طلاق های عاطفی یا حس سرخوردگی ناشی از «کوتاه آمدن» توسط یکی از زوجین، آسیب جدی آن شرایط بود، اما نقطه مثبت آن، کنارگذاشته شدن نگاه های شخصی به زندگی مشترک بود.

امروز به دلیل ارتقای سطح آگاهی زوجین، نمی توان شرایط را با گذشته مقایسه کرد. درواقع زندگی به یک جاده دوطرفه میان مرد و زن تبدیل شده و جاده یک طرفه نیست. به همین دلیل باید نقش و کارکرد زوجین را در کنار هم تحلیل کرد. در دهه های پیشین، خانواده ها ذیل خانواده بزرگ تر مانند قوم و طایفه تعریف شده و بر همان اساس عمل می کردند.

حمایت های بستگان و در عین حال ارزش ها و باورهای جمعی، قومی و طایفه ای، یکی از دلایل کم بودن میزان طلاق ها بود، اما امروز جامعه از عصر این نوع ارتباطات خارج شده است. با توجه به نیاز حقیقی به حمایت های مختلف از نهاد خانواده در یک جامعه، حتما باید به گونه ای دیگر به کمک خانواده ها شتافت.

در دنیای توسعه یافته امروز، کانون های متعدد مردمی شکل گرفته اند که همراه خانواده در مشکلات پیش رو هستند. فقدان این نهادهای مردم محور در کشور ما در کنار ضعیف شدن کارکرد روابط قومی و طایفه ای، نیازمند مساله شناسی و تدبیر به موقع است. برای تقویت ضریب استحکام پیوندهای خانوادگی، باید به فکر ایجاد نهادهای مدنی در این حوزه بود.
*؛ جامعه‌شناس
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۳:۲۳:۳۶
مسئله را نباید بغرنج نشان داد. بعضی در مقولاتی مانند طلاق همیشه به وجوه منفی آن نگاه می کنند، اما وجوه مثبت را نمی بینند. برخی از وجوه مثبت طلاق به قرار زیر است:
1 ـ عده ای برای هم ساخته نشده اند و اشتباهی با هم ازدواج کرده اند. لذا باید بلادرنگ از هم جدا شوند تا به هم خیانت نکنند.
2 ـ وقتی زن و شوهری دعوا و مرافعه دارند، بچه ها در خانه احساس آرامش نمی کنند. پس چه بهتر از هم جدا شوند تا بچه ها در سایه یکی از آنها به آرامش برسند. فرزند طلاق نسبت به فرزندی که در محیطی پرتنش و سراسر دعوا و جنگ بزرگ می شود، به مراتب آینده بهتری دارد.
3 ـ در برخی موارد، طلاق بر اثر خیانت طرفین است. در چنین مواردی، همان بهتر که طرفین از هم جدا شوند تا در کنار هم نباشند که خاطره خیانت آنان را آزرده خاطر و بی اعتماد کند. زیرا بی اعتمادی مزمن بسی خطرناک است، اما اگر طرفین از هم جدا شوند، این حس بی اعتمادی مزمن نخواهد بود. (2723979) (alef-13)
 
محمود
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۸:۳۶:۲۸
دوست عزیز! مسئله از این جهت باید بغرنج انگاشته شود که بخش عظیمی از ازدواجها به دلایلی که شما فرمودید از ابتدا غلط بوده و البته قابل پیشگیری. مسئله مشورتهای قبل از ازدواج چه با استفاده از اطرافیان و چه با مشاور دولتی در کشور ما ساده انگاشته می شود. (2724638) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۹:۳۰:۴۴
این دیدگاه به طلاق را کسی مطرح می کنه که نمی دونه چه عواقب سختی برای یک خانواده از هم پاشیده مطرحه، یا بعد از طلاق چه قدر آسیب های روانی و عاطفی سخته.یا نمیدونه بچه ها چه اسیبی می بینن.....
متاسفم (2724730) (alef-10)
 
حسین
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۹:۵۳:۱۴
داداش اینایی که شما گفتین همه میدونن...منظور کسانی که درباره آمار طلاق با نگرانی صحبت میکنن این هست که باید با دقت و به صورت اصولی ازدواج انجام بشه. در واقع میخوان بگن علاج واقعه باید قبل از واقعه باشه.
والا ما که دانشجو هستیم این قدر برامون سیمنار و همایش گذاشتند که خودمون دیگه داریم مشاور میشیم. خیلی برامون مفید بوده. اما به نظرم خود جوان ها باید به دنبال یادگیری این مسائل هم باشند. (2724757) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۲۳:۲۵:۵۷
راجع به طلاق كه شنيع ترين عمل حلال است حرف زيادگفته شده و علتهاى اين بسيار و بسيار
١- بى ايمانى و كم ايمانى
٢- عدم توجه به قران و احكام قران در ارتباط با ازدواج و كلاق
٣- زياده طلبى و خودخواهى هاى زوجين
٤- دخالتهاى نادرست خانواده ها
٥- چشم و هم چشميها
٦- شكاف طبقاتى ناشى از نامديريتى و بد مديريتى حكومت
٧- وجود دانشگاهها و تحصيلاتى كه نتيجه اش جزء بيكارى تحصيلكرده ها چيز ديگرى نبود
٨- بجاى انكه بزنان اموزش زندگى و همسردارى و تربيت فرزندان داده شود همه انواع و اقسام ليسانسها و فوق ليسانسها را دارند و اتفاقا اينها مشكل بيشترى دارند
٩- گرانى مسكن
١٠- روزمره نگرى افراد و دورانديش نبودن
و بسيارى مسايل ديگر (2725131) (alef-13)
 
فرهنگی بازنشسته
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۴:۱۹:۴۳
به جای به روزکردن مبلغ مهریه فکردیگری بایدکردزیراهمین به روزشدن موجب بسیاری ازطلاق هاشده است نصف اموال مردبه اضافه مهریه ی به روزمردان رابدهکاروروانه زندان کرده است .ومردان بایدهمه اموال شان رابدهندوجیب شان رابتکانندوازخانه بیرون بیایند.اگرزنان حق دارندوسالیان سال مورداجحاف قرارگرفته انداین بارمردان هستندکه دارندتقاص گذشتگان رامی دهند.مرددیگردرخانه قدرت نداردکه نظربدهدکه همسرش نبایدبه جایی که نبایدبرود.زنان دارندزورگومی شوند.موضوع مهریه وزندان باعث شده مردان جوان ازازدواج بترسندوازدواج نکنندوبه قول خودشان درخیابان کسی راپیداکنندکه بااووقتش رابگذراندواین به ضرر دختران جامعه شده است.چراحق یک طرفه بایدباشد؟بعضی زنان کاری می کنندتامرداقدام به طلاق کندتابتوانندهمه ی حق وحقوق شان رابگیرنددرحالیکه خودشان واقعاًتصمیم به طلاق دارند.می گویندپول مهریه مان رادربانک می گذاریم وزندگی می کنیم وبه شمااحتیاج نداریم بعضاًپس ازسه ماه عده وقتی مرددرخانه حضورنداردکل اثاثیه منزل رابارمی زنندومی برندوکسی هم نمی تواند آدرس شان راپیداکند.نمونه اش درهمین هفته گذشته برای یکی ازاقوام اتفاق افتاد.بنده خودیک مادرم وبسیارمتاسفم ازرفتاروعمل بعضی خانمهاکه خانواده راازهم می پاشندبچه هاطرف مادررامی گیرندزیراهنوزدرکی ازآینده خودندارند. (2724102) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۸:۴۰:۱۴
اگر حق یک طرفه خوب نیست در باره حق طلاق نظرتان چیست؟زور گویی و زیاده خواهی هم حدی دارد. (2724649) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۸:۴۱:۳۸
بچه ها بزرگ می شوند و متوجه می شوند حق با کیست؟ (2724652) (alef-10)
 
ا.ر
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۰۲:۵۸:۳۴
هر دو طرف خوب و بد دارند. شما بر اساس اتفاقي كه در اطرافتون افتاده نميتونيد يك طرفه قضاوت كنيد.
ضمنا بيشترين درخواست طلاق از طرف خانمها صورت ميگيره. (2725351) (alef-10)
 
نادر اصلی
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۰۸:۰۹:۴۸
مردی گه عرضه راه بردن زندگی مشترگ رو نداره بیخود میگنه دختر مردم رو بدبخت میگنه.گسی گه خربزه میخوره پای لرزشم باید بشینه (2725446) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۷ ۱۱:۳۲:۵۶
قرارنیست در ازدواج فقط مرد زن را خوشبخت کند بلکه آن دو بعنی هم زن و هم مرد باید همدیگر را خوشبخت کنند... (2729144) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۲۵ ۱۰:۰۲:۴۹
مرد گناه کرده مگه که بخواد ارزوهای دست نیافته خونه پدر دختر را براورده کنه (2821055) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۴:۲۳:۲۷
آمار سازمان ثبت و احوال رو که نگاه می کردم متوجه شدم بیشترین تعداد طلاق از نظر طول سال های زندگی مشترک مربوط به کمتر از یکسال زندگی بعد ازدواج است . آمار طلاق تا 5 سال اول زندگی مشترک ، تقریبا بالاست. بعد از گذر 5 سال اول ، میزان طلاق ها کمتر می شود ولی یکباره بعد 20 تا 24 سال زندگی مشترک ، دوباره به اندازه تعداد طلاق های 5 سال اول ازدواج افزایش پیدا می کند ! (2724109) (alef-13)
 
مجید
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۴:۵۹:۳۳
دکتر شریعتی ( ره ) : عاقلانه ازدواج کن تا عاشقانه زندگی کنی . (2724182) (alef-3)
 
آریابان
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۵:۳۶:۳۰
تازه این فقط آمار مشخص ، علنی و ثبت شدۀ مربوط به "طلاق محضری" است ؛
یک نگاه به دور و بر نشون میده که شمار زوجهائی که دچار "طلاق عاطفی" اند ، داره بیداد میکنه ؛ (2724261) (alef-13)
 
مجید
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۲۰:۲۵:۵۴
وقتی عاقلانه ازدواج کنی مهریه ات هم 1000 سکه نمیشود و دهها امضاء در زیر قباله ازدواج . (2724802) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۵:۳۴:۵۲
استخدام زنان بجاي مردان درسازمانها وادارات مختلف , پخش سريالهاي پرازهتاکي نسبت به مرددر تلويزيون و ازبين بردن قدرت مرد درخانواده , تعيين مهريه هاي خيلي سنگين که درکنار اختلافات طبقاتي موجود ,وتماشاي فيلمهاي بدآموز ماهواره زنان بخصوص زنان جوان را به ناسازگاري و عاصي کردن مرد تا پاي طلاق تحريک ميکند (2724257) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۸:۴۲:۴۶
در کدام سریال به ساحت مردان هتاکی شده؟ (2724655) (alef-10)
 
ضعیفه
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۸:۴۴:۰۴
و چه عواملی باعث می شود مردان دنبال همسر دوم . سوم و صیغه باشند؟ (2724659) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۵:۴۲:۰۶
نبود مسکن و کار دلیل اصلی طلاق هست نظام و حکومت به جوانان میگوید زن بگیرید نمی گوید اگر زن گرفتی در کجا میخوابی غذا چی میخوری کار داری یا نداری و..... (2724280) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۵:۵۷:۴۸
بیکاری بیداد میکند نتیجش همینه دیگه (2724308) (alef-13)
 
فرزام
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۶:۱۰:۱۷
بیکاری ، اختلاس ، رانت ، باند بازی ، دخالت خانواده ها ، عدم رضایت از شغل ، عدم آزادی بیان ، عدم رضایت از درآمد و.... ریشه های طلاق هستن (2724339) (alef-13)
 
ستاره
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۶:۵۸:۴۲
به نظر می رسد اگر قوانین مربوط به ازدواج کمی تغییر کند شاهد جدایی کمتری خواهیم بود .مثلا حق طلاق برای هر دو طرف و تجدید نظر کلی در باره مهریه . (2724450) (alef-13)
 
کارون
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۷:۰۲:۲۰
در شرایط فعلی متاسفانه زن و مرد هیچکدام احساس امنیت نمی کند مرد از مهریه های بالا وحشت دارد و زن از حق طلاقی که ندارد .از سوی دیگر هر دو گرفتار شرایط بد اقتصادی هستند البته مواد مخدر هم نقش پررنگی در این بین دارد. (2724456) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۷:۲۱:۳۵
مجید دلبندم شعارنده فرداصبح که همسرت برودوحکم جلبت رابگیردوبگویدمهریه ام رامی خواهم می فهمی مهریه عقل نداردبلکه آن تعهدی است که داده ای تاازدواج کنی بی مهریه هم کسی حاضربه ازدواج نیست مهریه معمایی است که هرگزحل نشده و عزم حل شدن هم نداردهمیشه انسانهای باشرف واصیل ازمهریه ضربه می خورندزن باشندیامردزن خوب می گذرداگردلش نخواهدزندگی کندمردخوب هم می دهداگردلش نخواهدبازنی زندگی کند.دراین بازی آنکه حیله گراست برنده است ومی گیردمهریه رایانمی دهدمهریه را. (2724494) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۸:۳۷:۲۶
و کم نیستند اقایانی که پنهانی می روند زن می گیرند. (2724641) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۸:۴۵:۱۰
مهریه در برابر حق طلاق. (2724662) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۹:۲۰:۰۹
اگر حق طلاق براي هر دو در نظر گرفته شود و زن بتواند پس از طلاق مشكل مالي نداشته باشد(مثلا نوعي بيمه) ديگر نياز به موريه نيست. (2724714) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۲۳:۴۱:۱۳
در واقع بايد به جاي ريشه يابي طلاق ف به دنبال ريشه ازدواج هاي غلط باشيم ف اصرار بر ازدواج به هر نحو ممكن منجر به اين مي شود كه بسياري از زندگي ها سامان نمي يابد .
تحت فشار قرار دادن جواناني كه از نظر اجتماعي و مادي آمادگي ازدواج ندارند هم در اين مشكل موثر است .
امروز رسم شده است ، اولين خواستگاري بايد به نتيجه برسد ،
حتس دخترها هم اولين خواستگار را قبول مي كنند زيرا مي دانند با بالا رفتن سن و شرايط بد اقتصادي جوانان ، رد كردن اولي مي تواند به از دست رفتن فرصت ازدواج براي هميشه شود (2725162) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۰۸:۱۵:۳۱
اینجا معلوم میشود که بودجه های فرهنگی این کشور را مسئولین با سیاستهای غلط خود هدر داذند. (2725449) (alef-10)
 
نادر
۱۳۹۴-۰۱-۰۶ ۱۴:۵۱:۱۴
متاسفم از اینکه بغیر از کسانی که دستخوش پدید طلاق شده اند نفهمیده اند که بیش از پنجاه درصد طلاقهای جاری کشور بخاطر اوضاع اقتصادی است اگر چه ظاهرا علت چیز دیگری باشد! کو فهمی که درک کند . . .؟! (2767315) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.