نظر منتشر شده
۱۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 380145
تيغ اوراق بدهي و اعتیاد به استقراض
صادق مشبك، 21 مرداد 95
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۰۰
تیغ دادن در کف زنگی مست ** به که آید علم ناکس را به دست

يكي دو سالي است كه تيم اقتصادي دولت، يكي از مهمترين كليدهاي گشايش در اوضاع اقتصادي كشور را گسترش بازار بدهي مي داند و به مدد تبليغات رسانه اي در جهت جا انداختن آن است.

تيم دولت هدف از گسترش بازار بدهي را نقد كردن بدهي هاي دولت، گشايش در اوضاع و احوال پيمانكاران و درمان تنگناي مالي دامنگير اقتصاد اعلام مي كند. در اين سناريو، دولت بدهي هاي قبلي خود به پيمانكاران را با انتشار اوراق بدهي صاف مي كند، پيمانكاران به جاي طلب خود، اين اوراق را از دولت تحويل گرفته و در بازار بدهي به مشتاقان آن مي فروشند و به پول خود مي رسند و دولت نيز در مواعد مشخص سود اين اوراق را به خريداران پرداخت مي كند و در پايان نيز اصل آن را تسويه مي كند. ساده است نه؟

نكته نه چندان ظريف و حتي بسيار مشخص در اينجاست كه از همان روزهاي ابتدايي كه اين ايده مطرح شد، مسولان تامين مالي در دولت به اين ابزار به عنوان دريچه اي براي تامين مالي و ايجاد بدهي هاي جديد براي دولت نگاه مي كردند. و به همين دليل هم بود كه در بودجه سال جاري در كنار استفاده از اوراق بدهي براي نقد كردن بدهي هاي گذشته، چند ده هزار ميليارد تومان نيز بابت تامين مالي جديد پيش بيني كردند.

بيان عاميانه تر اين مساله آن است كه دولتي كه تا ديروز براي رتق و فتق امور جاري از نفت كه سرمايه بين نسلي است مي خورد، از حالا قرار است براي گذران امور به قرض كردن هم بيفتد.

اگرچه اين نوع استفاده از اوراق ممكن است در حال حاضر چندان قابل توجه نباشد، اما قابل پيش بيني است كه در سال هاي آتي و به مرور با عادي شدن و گسترش اين نوع تامين مالي، بخش عمده اي از اين اوراق براي هزينه هاي جاري و خرج اتيناي آن صرف خواهد شد.

ممكن است گفته شود كه اين اوراق قرار است براي تامين مالي طرح هاي عمراني صرف شود (استدلال دولت در بودجه امسال). اما نكته در آن است كه حتي اگر اين اوراق صرف تامين مالي بودجه عمراني جديد ( ونه تسويه بدهي هاي قبلي) هم شود، باز هم در كارآمدي آن محل سوال بزرگ وجود دارد. از كجا معلوم دولت مي تواند نماينده خوبي براي جمع كردن پول از مردم براي عمران باشد. چرا اين پول ها مثلا در بورس به دست بخش خصوصي واقعي نرسد؟ بده بستان مشخصي كه ضرر آن به چشم خود مردم و اقتصاد مردمي خواهد رفت.

قابل پبش بيني است چند سال بعد كه اعتياد دولت از نفت به اعتياد دولت به نفت در كنار اعتياد دولت به استقراض از طريق اوراق تبديل شد، همين تيمي كه امروز در جا انداختن عادي شدن اين ابزار پيش قدم شدند،‌ خواهند گفت: منظور ما اين نبود! شرايط ما آن نبود! بسته مورد نظر ما طور ديگري بود!

نكته در اين جاست كه شما كه دولت و ساختار مريض اقتصاد را مي شناختيد چرا اين ابزار را به دست آن داديد و اگر نمي شناختيد به چه جراتي براي آن اين دارو را تجويز كرديد؟

تيم اقتصادي دولت و نمايندگان مقصر در اوضاع به شدت محتمل الوقوع و رسانه هاي مرتبط با آن در آينده مسئول خواهند بود
۱۳۹۶/۰۶/۱۵ ۲۳:۲۳
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۵ ۰۶:۵۰
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۴ ۱۱:۱۲
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۴ ۰۸:۱۰
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۳ ۱۵:۴۹
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۱ ۱۲:۴۱
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۱ ۱۱:۱۵
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۰ ۱۷:۴۱
 
۱۳۹۵/۰۹/۳۰ ۰۹:۱۶
 
۱۳۹۵/۰۷/۲۹ ۱۶:۵۹
 
 
کلمات کلیدی : دولت+استقراض
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۱۰:۴۲:۴۱
دولت اگر اجازه یابد مالیات منصفانه از نهاد شبه دولتی بگیرد دیگر مشکل کسری بودجه نخواهد داشت. (3879228) (alef-11)
 
مشعود
United States
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۱۷:۵۸:۰۸
چی میگی برادر من؟
مالیات نهاد شبه دولتی؟
مگر مالیلت کارمندان قبل از صدور فیش حقوقی شون کسر نمی شه؟
یکم مطالعه داشته باشی بد نیست!!!
اون بخش خصوصیه که با رشوه یا هزار ترفند دیگه از دادن مالیات شونه خالی می کنه و مدیران لایق و با تدبیر هم نمی تونن جلو اونو بگیرن! (3879675) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۱ ۱۰:۲۳:۴۰
منظور مالیات کارمندان نبود داداش,مالیات فروش و بر درامد هزاران میلیاردی که میخورن (3944233) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۱۱:۱۹:۵۹
دولت آنقدر که به فکر توتال و بویینگ و ایرباس و پژو است، تولیدات داخلی برایش اهمیت ندارد. انگار وزیر صنایع شده وزیر واردات کالاهای لوکس، وزیر راه و شهرسازی شده وزیر هواپیما خری و وزیر نفت هم شده نماینده شرکت‌های نفتی خارجی. (3879298) (alef-11)
 
امیری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۱۷:۰۲:۲۹
واقعا متوجه نیستی که بوئینگ و ایرباس کالایی تولید میکنند که ما به ان نیاز داریم و البته قادر به تولید ان نیستیم؟ ثانیا توتال و... تکنولژی دارند که 50 سال از ما جلوتره و ما امروز به ان نیاز داریم؟
حتی اگر در صنعت خودرو ،یک شرکت خارجی بیاد و بجای خودرو با مصرف سوخت صدی 12/14 لیتر، خودرویی را در اینجا تولید کنه که صدی 5 یا 6 لیتر بسوزونه،باز عاقلانه اجازه کار و واردات انها است. البته نه مشارکت با خودرو سازهای فاسد داخلی ! انها مستقل بیان و تکنولژی و مدیریت خود را بیارن .اینطوری کشور پیشرفت خواهد کرد. (3879631) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۱۸:۵۳:۴۵
دولت به قیمت زمین خوردن خودروسازی داخل کشور با شرکت خودروسازی سیتروئن فرانسه وارد عقد قرارداد شده است. اگر تدبیر این است پس بی‌تدبیری چیست؟ (3879722) (alef-3)
 
مقداد
United States
۱۳۹۵-۰۵-۲۲ ۱۵:۰۱:۱۷
امیدوارم حرفت درست باشه. خودرو ساز داخلی چیزی نیست جز قاتل جان مردم که بعد از 60 سال از اغاز به کار صنعتش چیزی جز پر کردن جیبش نداشته (3880452) (alef-11)
 
دهقان سالخورده
United States
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۱۸:۵۶:۰۱
قشر مرفه هواپیما نیاز دارد و بقیه نان برای خوردن.
آقای روحانی باید بداند که برای خود و وزرای خود کار کرد نه مردم. (3879724) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۱۱:۲۱:۳۵
کاش دولت به جای دعوت از سرمایه‌داران غربی برای سرمایه‌گذاری در کشور از تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران اقتصادی داخل دعوت به همکاری می‌کرد، همان قدر که دیدگاه اول در نتیجه به زیان کشور و به کام سرمایه‌داران غربی است، دیدگاه دیگر مقاوم ساختن اقتصاد کشور و خودکفایی و غرور ملی و اشتغالزایی را به دنبال خواهد داشت. (3879303) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۱۳:۳۶:۰۳
صادق زیباکلام:
بنده معتقدم نه‌تنها دریافت آن حقوق‌ها «غیرقانونی»، «غیرشرعی» و «غیرعقلی» نبوده، بلکه اصرار در پس گرفتن آن‌هاست که «غیرقانونی» می‌باشد. ای‌کاش به‌جای طرح مسائل پوپولیستی و شعارزده که عوام را به وجد آورد و بهره‌برداری از «فیش‌های حقوقی» همچون چماقی که آن را بر سر دولت روحانی بکوبیم، برای یک‌بار هم که شده این پرسش را مطرح می‌کردیم که ما چگونه مملکت‌داری بعد از ۳۷ سال به وجود آورده‌ایم که در روز روشن و در چارچوب قانون مهروموم‌ها صدها مدیر می‌توانسته‌اند چنین حقوق‌هایی دریافت کنند؟ (3879441) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۱۴:۲۵:۱۳
کاری از دست دولت در این وضعیت نفت 30 دلاری برنمیاد. (3879495) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۱۸:۵۲:۲۶
خام فروشی پس از برجام جای افتخار ندارد. در گذشته خیلی بیشتر از این را هم فروخته‌ایم. هنر این است که دولت از خام فروشی منابعی که رو به پایان است دست بردارد. (3879718) (alef-11)
 
مصطفي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۱۹:۲۳:۱۰
ايران بهشت بانكداران

همه كشور ، اعم از خصوصي و دولتي
داريم براي درامد بانكها تلاش ميكنيم (3879737) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۱ ۲۱:۰۹:۲۵
نمیدانم اگر باب میلتان نباشد باز هم این مطلب را درج میکنید ؟
از قرار سایت الف زیر نظر اقتصاد دانی قرار دارد . پس حتما میداند که اوراق قرضه دولت ها امریست متداول که در راس آن ایالات متحده است .
رجوع به نقدینگی دست مردم و هدایتش به سرمایه گزاری نه هزینه جاری با کدام منطق اقتصادی در تضاد است . بر اساس تخمین میزان نقدینگی میتوان حدی برای این استقراض متصور شد لذا این سخن که دولت برای جایگزینی نفت در آینده متوصل به آن خواهد شد با واقعیت سازکار نیست جز آنکه گمان بزیم که خارجی ها بخرید این اوراق روی آورند همانند ایاالات متحده که اوراق قرضه اش خریدار خارجی دارد مانند دولت قبلی ایران . تنها اشکالی که میتوان به آن وارد کرد آنستکه این اوراق منجر به خروج سپرده مردم از بانک ها شود که به بانکهای بحران زده ما ضزبه دیگری وارد شود . (3879816) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۲ ۰۹:۴۵:۱۵
بهتر از تحت فشار قراردادن بانک مرکزی برای چاپ پول هست (3880164) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۵-۲۲ ۱۳:۳۴:۰۳
اسنقراض از منابع داخلی دارای سقف محدودی است مگر آنکه برای سرمایه گزار خارجی جاذبه داشته باشد که در شرایط فعلی بعید بنظر میرسد حال آنکه نفت چنین محدودیت ها را ندارد . (3880360) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.