نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 430031
پیشنهاد کتاب/«دام‏های اجتماعی و مسئله اعتماد»؛ بو رونستاین؛ ترجمه گروهی ؛ آگه
اعتماد به مثابه سرمایه
دکتر علی سرزعیم*؛ 12 دی 1395
همکاری با دکتر سرزعیم از همان هفته های نخست آغاز به کار «الفِ کتاب» از بخت یاری ما بود؛ اتفاق فرخنده ای که برای ما قوت قلب بود و برای صفحه کتاب اعتبار بیشتر به همراه داشت. مراتب فضل ایشان خاصه در حوزه اقتصاد نیاز به اشاره ما ندارد؛ کتابها و نوشته های مطبوعاتی شان به قدر کفایت گویای این حقیقت هستند؛ طرفه اینکه این فضل با فروتنی در خور ستایشی همراه است که متاسفانه هر چه پیش می رویم در نسل های جدید کمیاب تر می شود و ای کاش که جوانان ما این صفت برجسته بزرگان این دیار را از آنها بیاموزند. اما غرض از این اشاره مختصر که به مناسبت انتشار پانصدمین نوشته مطبوعاتی دکتر سرزعیم نوشته شده گرامی داشت سالروز تولد ایشان است. در الف کتاب همزمانی این دو اتفاق را به فال نیک می گیریم و امیدواریم افتخار انتشار هزارمین نوشته مطبوعاتی ایشان را نیز ما داشته باشیم.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۲ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۰۶
«دام‏های اجتماعی و مسئله اعتماد»
نویسنده: بو رونستاین
مترجم: لادن رهبری، محمود شارع‌پور، محمد فاضلی، سجاد فتاحی
ناشر: آگه، چاپ اول 1393
384 صفحه، 22000 تومان

شما می‌توانید کتاب «دامهای اجتماعی و مسئله اعتماد» را  تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب خرید کنید.
 
****

توسعه یافتگی بیش از آن که شبیه به موفقیت در مسابقات پینگ پنگ یا کاراته باشد شبیه موفقیت در مسابقات فوتبال و والیبال است به این معنی که توسعه یعنی موفقیت جمعی. این موفقیت جمعی وقتی حاصل می‌شود که همه مردم کار خود را به درستی انجام دهند. به عنوان مثال، وقتی یک کشور در صادرات یک محصول موفق می‏ شود که زنجیره‌ای از افراد کار خود را به درستی انجام دهند. یک بازرگان باید بتواند به خوبی در بازارهای بین المللی بازاریابی کند، باید سیاست ارزی بانک مرکزی مشوق صادرات باشد، باید زیرساختها طوری فراهم باشد که کالای ساخته شده با هزینه کم به کشتی‌ها منتقل شود، باید فساد گمرک کم باشد تا با هزینه کم کالاها ترخیص شوند، باید کارخانه یک کالا را با کیفیت خوب تولید کند، باید موسسه استاندارد وظیفه نظارتی خود را به خوبی انجام دهد، باید قانون کار خوبی وجود داشته باشد که رابطه بین کارگر و کارفرما در آن شرکت خاص را به خوبی تنظیم کند، باید دادگاه‏های سالمی باشند که اگر قراردادها اجرا نشد بتوان به آن‌جا شکایت کرد، باید حکومت امنیت خوبی برقرار کرده باشد که اموال کارخانه به سرقت نرود، باید دانشگاه‏ها کارشناسان و متخصصان خوبی تربیت کرده باشند که بتوانند محصولات خوبی را طراحی و تولید کنند، باید شرکتهای مشاور مدیریت خوبی وجود داشته باشند که بتوانند مدیران یک شرکت را در انجام درست وظایف خود یاری رسانند. معنای این امر آن است که رقابت در بازار جهانی محصولات منوط به یک همکاری جمعی است. مشکل آن جاست که اگر در این زنجیره برخی اجزا درست کار نکنند، کل فرآیند مختل می‌شود مثل این که اگر در تیم فوتبال همه خوب بازی کنند ولی دفاع ضعیف باشد آن تیم نهایتاً بازنده خواهد شد.
 
حال سوال این است که چطور می‌شود مطمئن بود که همه افراد وظیفه خود را درست انجام می‌دهند؟ اگر همه وظیفه خود را سمبل کنند آن گاه من نیز انگیزه نخواهم داشت که وظیفه خود را به درستی انجام دهم. چه کسی حاضر است چراغ قرمز عابر را رعایت کند وقتی هیچ کس به آن احترام نمی‏گذارد؟ با این اوصاف مشخص می‏شود که مسئله اساسی توسعه چگونگی ایجاد هماهنگی در انجام درست وظایف است و توسعه نیافتگی به دلیل عدم توفیق در ایجاد این هماهنگی (coordination failure) ایجاد می‏ گردد.
 
حال این سوال مطرح می شود که چطور برخی جوامع موفق به ایجاد این هماهنگی می‌شوند در حالی که جوامعی دیگر در این کار ناموفق می‌مانند و نهایتا توسعه نمی‌یابند. نویسنده کتاب با مقایسه دو جامعه روسیه و سوئد به این سوال به طور دقیق پاسخ می‏ دهد. او بر این باور است که ایجاد هماهنگی منوط به وجود مقوله اعتماد و سرمایه اجتماعی است در غیر این صورت جوامع به دام اجتماعی یا همان تله توسعه نیافتگی می‌افتند و نمی‌توانند از آن بیرون آیند.
 
مزیت این کتاب در دو امر است. نخست آن که اهمیت هماهنگی و نقش اعتماد اجتماعی در ایجاد آن را به شکل بی نظیری تشریح می‌کند و برای خواننده جا می‌اندازد. در گام دوم او به نسخه‌ای طلایی برای ایجاد اعتماد دست می‌یابد.
 
برخلاف بسیاری از تحلیلگران که صرفا به این بسنده می‌کنند که در سوئد اعتماد هست و در روسیه خیر، این نویسنده به این سوال نیز می‌پردازد که چطور شد در سوئد اعتماد در طول زمان ایجاد شد. اعتماد برخلاف تصور رایج چیزی صرفا فرهنگی نیست که بر اساس آن سرنوشت خود را تقدیر شده از گذشته بپنداریم. نویسنده راه حلی ارزشمند از مطالعه دقیق تجربه سوئد برای کشورهای در حال توسعه عرضه می‌کند که دانستن آن را برای خوانندگان کتاب باقی می‌گذاریم.
 
ترجمه کتاب نسبتاً موفق و روان است و کتاب از کیفیت چاپ خوبی برخوردار است. خواندن این کتاب را به همه افراد علاقه‌مند به موضوع توسعه توصیه می‌کنم.

* دکترای اقتصاد
کلمات کلیدی : نش آگه
 
محمدرضا وثوق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۳ ۱۱:۴۴:۲۴
پیشنهاد می کنم از این کتاب چندین جلد به مدیران کشوری هدیه بدهید تا بدانند که فوندانسیون سرمایه گذاری اعتماد ملی است و مشروعیت هر نظام سرمایه اعتماد مردمیست. (4096686) (alef-15)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
اعتماد به مثابه سرمایه