نظر منتشر شده
۴۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 375330
احمد توکلی:با فساد سیستمی باید سیستماتیک مبارزه کرد نه نقطه ای
به خاطر دارم زمان آقای هاشمی بود، رهبری فرمودند نهی از منکر کنید، بچه های مذهبی رفتند میدان ولیعصر و به این خانم هایی که موهایشان بیرون بود گیر دادند. من نوشتم منکرات بزرگ را دریابید. منکرات بزرگ منکراتی هستند که اگر سراغشان نروید، به زودی زلف و گیس و ساق و ساعد، همه می افتد بیرون!
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۳۹
احمد توکلی یکی از مردان سیاست ایران است که تمرکز او در تمام این سال ها عمدتاً نه روی بازی های سیاسی، که روی اقتصاد بوده است. توکلی در دولت محمدعلی رجایی سخنگوی دولت بود و در کابینه اول میرحسین موسوی وزارت کار و امور اجتماعی را برعهده داشت. او اما به دلیل اختلافش با سیاست های چپ گرایانه اقتصاد دولتی موسوی، از این سمت کناره گرفت تا نشانی باشد بر مخالفت شدیدش با اقتصاد دولتی. با این حال میانه این اقتصاددان با سیاست های اقتصادی راست گرایانه دولت هاشمی نیز چندان بهتر نبود و در این سال ها یکی از منتقدان بزرگ سیاست های تعدیل اقتصادی و مدل نئوکلاسیک بوده است. توکلی حالا و بعد از چهار دوره نمایندگی مجلس، همچنان به اقتصاد دولتی و مدل نئوکلاسیک پیاده شده در ایران نقد دارد و مشکلات امروز اقتصاد ایران و نیز فساد موجود در آن را ناشی از این دو می داند. او همچنین فساد اقتصادی را در ایران سیستماتیک می داند، به این معنا که خودِ دستگاه های مقابله با فساد آلوده شده اند. «تابناک» با احمد توکلی درمورد اقتصاد ایران، مشکلاتش و نیز فسادی که دامنگیر آن شده، گفت و گو کرده است که مشروح آن را می خوانید.
************************************
هیچ کس فساد سیستمی را انکار نمی‌کند

آقای توکلی، شما بارها از فساد سیستماتیک در ایران سخن گفته اید. به این معنا که «نهادهای مسئول مبارزه با فساد خودشان به درجاتی از فساد مبتلا هستند، مثل قوه قضائیه، نیروی انتظامی، مجلس، بازرسی کل کشور». ولی رئیس قوه قضاییه مدتی پیش گفتند به فساد سیستماتیک معتقد نیستند و تاکید کردند «هر کسی می گوید فساد سیستماتیک است، نشان بدهد تا پیگیری کنیم». نظرتان درمورد اظهار نظر آیت الله آملی لاریجانی چیست؟

فکر می کنم آیت الله آملی در تعریف با ما همراه نیست و تلقی من از صحبت های ایشان این بود که وقتی ما می گوییم فساد سیستماتیک یعنی کل سیستم خراب است. در حالی که اگر کل سیستم خراب بود دیگر جای مبارزه ای باقی نمی ماند و ما از مبارزه قوه قضاییه دفاع نمی کردیم. مقصود از فساد سیستمی این است که دستگاه های مسئول مبارزه با فساد، خودشان مشکل پیدا کرده اند. این واقعیت را هیچ کس انکار نمی کند. خود آیت الله آملی هم گفتند پارسال ۵۰ قاضی را معلق کرده اند. این عدد در مقابل تعداد کثیر قاضی پاک، زیاد نیست، اما چون این ها در یک جا متمرکز نیستند و پخش هستند، محیط را خراب می کنند و تلقی مردم هم این است که وضع بیشتر از این ها خراب است. البته طبیعتا هم باید این عدد از ۵۰ تا بیشتر باشد، چون باید پذیرفت که همیشه تمام مجرمان پنهان یک باره به تله نمی افتند. در نتیجه اعتمادی که باید به این دستگاه که محل پناه است، وجود داشته باشد مخدوش می شود. وقتی اعتماد به دستگاه قضا مخدوش شد، همچنین بازرسی کل، دیوان محاسبات، کمیسیون اصل ۹۰، سازمان حسابرسی و همه جاهایی که مسئول مبارزه با فساد هستند، همین طور اعتماد به آنها مخدوش شد؛ دیگر سیستم به راحتی نمی تواند از خودش دفاع کند. درست مانند وضعیتی که گلبول های سفید که حافظ سلامت و مدافعان بدن هستند کارشان مخدوش شود، سیستم «ام.اس» می گیرد و به این صورت از هرجا امکان دارد آسیب ببیند.

ما ادعایمان این نیست که همه سیستم خراب است، ما می گوییم سیستم بخشی از قدرت دفاع خود را از دست می
آقای هاشمی و دوستانش مروج روشی بودند که من به اشرافیت اداری و اشرافیت شخصی تعبیر کرده ام. در حالی که اشرافیت و تجمل گرایی در یک حکومت مدعی دین و دیانت، سم مهلک برای حکومت است. یعنی اعتماد مردم را به حکومت ضایع می کند
دهد و لذا نمی تواند فعالانه برخورد کند. لذا می گوییم فساد سیستمی است. اگر ما قانع شویم که فساد سیستمی است، آنگاه با آن سیستماتیک مبارزه می کنیم و مبارزه نقطه ای نمی کنیم. می فهمیم که باید خیلی چیزها را با هم ببینیم و لذا بر اساس این تحلیل نظام یافته، با فساد نظام یافته برخورد می کنیم.

افراد فاسد در مجاری تصمیم‌گیری کشور نفوذ کرده‌اند
البته یک مرحله وسیع تر و عمیق تر از این هم به عنوان فساد سیستمی هست و آن وقتی است که افراد فاسد می توانند در مجاری تصمیم گیری کشور نفوذ کنند. متاسفانه این سطح فساد نیز در کشور هست. من با صراحت عرض می کنم در مجلس شورای اسلامی در سال های اخیر وقتی چیز جدیدی مطرح می شد، مخصوصا وقتی بدون مقدمه بود، ما همیشه نگران این بودیم ببینیم به جز اینکه خود حرف چیست، پشت حرف چیست. مثلا پیشنهادی در حین بررسی لایحه ای در سال ۹۴ می آمد که قاعده ای مالیاتی را تغییر دهیم بعد در انتهای پیشنهاد این جمله بود که این حکم شامل پرونده های در دست بررسی باقی مانده از سال ۱۳۹۰ تا کنون نیز می گردد. ما اینجا حساس می شدیم که پرونده چه کسانی از سال ۹۰ تا الان مانده است؟ قاطعانه می گویم که حق داشتیم شک کنیم. نمی گویم حتما شک ما درست بوده، ولی حق داشتیم. چون ما دیده ایم که در مجالس تصمیم گیری، آدم های فاسد نشسته اند. وقتی آن کسی که رئیس کمیسیون است، بعد ردصلاحیت می شود، معنی این چیست؟ این یعنی سابقه فساد دارد و شورای نگهبان می گوید او صلاحیت ندارد در انتخابات شرکت کند و البته در موارد خاص حق با شورای نگهبان بوده است.

یا مثلا درمورد مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن، ما چند بار خیز برداشتیم و هر بار ناموفق بودیم. مجلس اصولگراها هم بود. موضوع از این قرار است که وقتی سرمایه برای تجارت و سوداگری وارد بخش مسکن می شود، این سرمایه مالیات نمی دهد. ۲ در ۱۰۰۰ قیمت منطقه ای مالیات می دهد و این یعنی هیچ! از آن طرف نرخ تورم در بخش مسکن بالاتر از نرخ تورم متوسط است. یعنی اگر زمین و مسکن دیرتر فروخته شود، سودآورتر است. اینجا احتکار هم هزینه ندارد. شما مثلا وقتی یخچال می خرید و احتکار می کنید بعد از مدتی از رونق میفتد چون مدل جدیدتر به بازار می آید؛ یا زنگ می زند و مجبورید بعد از مدتی آن را وارد بازار کنید. اما اگر زمین خریدید و گذاشتید بماند، خراب نمی شود و احتکارش هزینه ندارد و چون نرخ تورمش از نرخ تورم متوسط بیشتر است، همواره نگه داشتن آن سود دارد. آپارتمان هم همین طور است و به ندرت پیش می آید که مثل این چند سال اخیر قیمت آن بالا نرود. درواقع وقتی یک نفر خانه می خرد که آن را خالی نگه دارد و بعد بفروشد، این سوداگری است، یعنی پول در بخش مسکن به شکل تجارت می چرخد. این پول مالیات ندارد، بیمه ندارد، موجب افزایش تقاضای کاذب است، قیمت را در بخش مسکن بالا می برد، به اجاره نشین ها فشار می آورد، به بی¬خانه¬هایی که می¬خواهند خانه بخرند فشار می آورد و لذا همه اش ضرر است. و چون مالیات ندارد و سودش هم بی حساب کتاب تر از همه جاست، محل جذب سرمایه از بخش تولید کالایی می شود، صنعت آسیب می بیند، کشاورزی آسیب می بیند، پول از آنجاها به اینجا منتقل می شود و می چرخد و در هر چرخشی چون مبادلات چرخشی است و نه توزیعی، فشار بر مردم را زیادتر می کند. لذا خیلی عاقلانه است که ما در اینجا مالیات را بالا ببریم تا این مسیر برعکس شود. در این صورت خرید برای نگهداری حذف می شود، تقاضای مسکن می آید پایین، قیمت می آید پایین، اجاره خانه می آید پایین و ... . حال امری به این وضوح و روشنی را ما جان کندیم تا بالاخره دوستان در رودربایستی پذیرفتند و آن را به صحن گزارش کردند. اما آقای وزیر مسکن نامه نوشت به رئیس مجلس و گفت این کار تورم زاست. رئیس مجلس هم قانع شد و موضع مخالف گرفت و یک عده هم موضع مخالف گرفتند و در نهایت ۳-۴ تا رای کم آورد.

یک سال بعد ما دوباره اقدام کردیم و نشد. علتش این است که زمینه سازی شده بود و در ذهنشان جا گرفته بود که این کار مناسب نیست. هرچند رئیس مجلس و وزیر مسکن در ذهن من مبرا هستند یا لااقل متهم نیستند، اما تحت تاثیر مشاورانشان به چیزی رسیده اند که غلط است. لذا من می گویم این اتفاق تحت تاثیر عواملی که ذی نفع بوده اند افتاده است نه تحت تاثیر عقل و منطق و علم.

آقای هاشمی رهاسازی کرد، نه آزادسازی

شما یکی از بزرگ
ما ادعایمان این نیست که همه سیستم خراب است، ما می گوییم سیستم بخشی از قدرت دفاع خود را از دست می دهد و لذا نمی تواند فعالانه برخورد کند. لذا می گوییم فساد سیستمی است. اگر ما قانع شویم که فساد سیستمی است، آنگاه با آن سیستماتیک مبارزه می کنیم و مبارزه نقطه ای نمی کنیم.
ترین علل فساد را مدل نئوکلاسیک و سیاست تعدیل اقتصادی صندوق بین المللی پول می دانید که در دوره ریاست جمهوری آقای هاشمی اجرا شد. اما این سیاست در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان اجرا می شود و فساد در این کشورها کمتر است، پاسخ شما چیست؟


من اقتصاد دولتی و همچنین اقتصاد نفتی را مهم تر می دانم. علتش هم این است که این دو با هم دولت مداخله جو را به دولت توزیع‌کننده جوازها و توزیع‌کننده امکانات تبدیل می کند. از یک طرف دولت باید منابع نفتی را توزیع کند. از طرف دیگر مردم برای هر کاری باید اجازه بگیرند، امضای طلایی پیدا می شود. در نتیجه هر دو این ها فسادزاست. بنده با این ها از اول مخالف بودم و سر همین مسئله استعفا دادم و از دولت موسوی بیرون آمدم.

مدل نئوکلاسیک دستور اکیدش این است که در بازارهای چهارگانه کالا، کار، پول و سرمایه قیمت را به عرضه و تقاضا واگذار کند. ظاهرا من که با دخالت دولت مخالف بودم و آن را یکی از عوامل مهم فساد می دانسته‌ام با این رویکرد باید موافق مدل نئوکلاسیک باشم. اما چرا همواره مخالفت کرده‌ام؟ چندین دلیل دارد:

۱. این مدل رشد محور است. یعنی می گوید تنها رشد باید موضوع سیاست گذاری دولت ها باشد و آثار نشتی، منافع آن را به فقرا نیز می رساند.

۲. پیش‌فرض‌هایی دارد که حتی در غرب هم اهداف جامعه را تأمین نمی کند.

۳. چون اصالت را به سرمایه می دهد، با اثر صورت بخشی(Formative Effect) با تقویت روحیه فردگرایی و سودپرستی، اخلاق و فرهنگ خودش را بر جوامع دیگر تحمیل می کند.

۴. اجرای آن در اکثریت قاطع کشورهای جهان بحران آفرین بوده است. ثبات يكي از وعده‌هاي مناديان جهاني‌سازي با مدل نئوکلاسیک بوده است. در حالي كه طي دهه‌هاي آزادسازي، بحران‌ها افزايش يافت. اگر بحران مالي، به معنای عام شامل بحران بانكي، بحران بدهي خارجي، بحران در ذخاير بين‌المللي، بحران پول داخلي‌، بحران تراز پرداخت‌ها و بحران قيمت سهام باشد با اين گستره از تعريف، بر اساس گزارش بانك جهاني در سال ۲۰۰۲، طي ۱۹۶۰-۱۹۹۹، در چهل سال آخر قرن بيستم، ۱۳۲ بحران در ۱۱۸ كشور، اعم از توسعه يافته و در حال توسعه رخ داده است. تحقیقی هم که در صندوق بين‌المللي پول انجام شده نتايج مشابهي داده یعنی طي ۲۵ سال آخر قرن بيستم، ۸۰ تا۱۰۰ بحران در جهان اتفاق افتاده و بحران‌ها هر دفعه سخت‌تر شده است.

۵. نتیجه این مدل از حیث توزیع درآمدی نیز خلاف وعده هایش بود. به طوری که تمام تحقیقات علمی نشان می دهد طی دهه های اخیر در کشورهای OECD توزیع درآمد نابرابرتر از دهه های پیش شده است. در کتاب جدیدی که سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه،OECD در ماه مه ۲۰۱۵ منتشر کرد (In It Together: Why Less Inequality Benefits All) در مقدمه فصل نخست تأکید می کند که طی سه دهه اخیر تقریبا در همه کشورهای عضو آن نابرابری درآمد افزایش یافته است. در کشورهای در حال توسعه وضع بدتر است. به قول جوزف استیگلیز برنده نوبل اقتصاد در ۲۰۰۱ که درباره مدل نئوکلاسیک تعدیل می گوید، وقتی پزشکی از ۱۰۰ بیمارش ۹۵ تا می میرند، باید در نسخه بیمار مشکلی باشد نه در بیمار!

۶. این مدل که با نام سیاست های تعدیل به اعضای صندوق بین المللی پول با تزویز، تطمیع و حتی تهدید، طی سه چهار دهه تحمیل شد، در ۹۵ درصد موارد به شکست انجامید. از جمله در کشور ما یکی از عوامل وضعیت خراب فعلی از جمله در زمینه رشد فساد، تبعیت غیربصیرانه از این مدل است. به طور مستمر، از صدارت آقای هاشمی تا امروز، بلا انقطاع، حتی در دوره آقای احمدی نژاد که ظاهرا حرف های دیگری می زد، این مدل تعقیب شده است.

آقای هاشمی که آمد و مدعی شد که می خواهد کار را درست کند، یعنی از نقش دولت کم کند و به بخش خصوصی روی آورد، همین نسخه نئوکلاسیک تعدیل را پذیرفت و از آن طرف بام افتاد. یعنی به بازاری که پر از تبانی و انحصار بود، گفتند تو آزادی هرطور می خواهی تصمیم بگیری. درواقع رهاسازی کردند نه آزادسازی به معنای منطقی آن که یک مقدماتی دارد که باید رعایت کرد.

آقای هاشمی و دوستانش مروج روشی بودند که من به اشرافیت اداری و اشرافیت شخصی تعبیر کرده ام. در حالی که اشرافیت و تجمل گرایی در یک حکومت مدعی دین و دیانت، سم مهلک برای حکومت است. یعنی اعتماد مردم را به حکومت ضایع می کند و وقتی مردم به حکومت و کارگزارانشان اعتماد نداشته باشند، با آن همراهی نمی کنند. مالیات نمی دهند، قوانینش را ظالمانه تلقی می کنند و می گویند این ها بیت المال را خرج خودشان می کنند. مثلا یک کاری که برای حکومت ۱۰۰۰ تومان خرج دارد، مردم ۵۰۰ تومان می دهند به مامور دولت، ۱۰۰ تومان
رئیس بانک مرکزی بایدکسی باشد که وقتی نماینده ای از او بپرسد متوسط دریافتی ماهانه طی سال و امتیازاتش مانند دریافت قرض الحسنه(!) چقدر است، از خجالت مجبور به کتمان نباشد
می دهند به دولت و به این ترتیب ۴۰۰ تومان صرفه جویی می کنند. اینکه آقا فرمودند ریشه این حرام خواری ها تجمل گرایی است، واقعیت را فرمودند.

پیشنهاد واردکرن تجهزات ضدشورش برای مقابله با شورش مستضعفان بود

شما سال ها در مرکز پژوهش های مجلس بودید. آیا پژوهشی درخصوص اقتصاد ایران داشته اید و آیا تاکنون نسخه پیشنهادی خود را برای اقتصاد ایران ارائه کرده اید؟

نسخه آری اما مدل نه. رویکرد و راهبرد داریم. رویکرد ما تعقیب تؤامان رشد و عدالت است و راهبر توجه به اقتضائات ملی به ویژه نهادها است و تأکید بر حرکت عقلانی، قانونی و برنامه ای است که در وضع فعلی در اقتصاد مقاومتی مؤلفه هایش جمع شده است. با حفظ این ها و استفاده از مدل های موجود نسخه می نویسیم ولی مدل کاملی الان در دسترس نداریم، برای اینکه کار سختی است. هرچند نشدنی نیست. بزرگ ترین مانع هم عدم اعتماد مسئولان است، چراکه مدل ها باید اجرا شوند و نقص هایشان برطرف شود.

به خاطر دارم زمان آقای هاشمی بود، رهبری فرمودند نهی از منکر کنید، بچه های مذهبی رفتند میدان ولیعصر و به این خانم هایی که موهایشان بیرون بود گیر دادند. من نوشتم منکرات بزرگ را دریابید. منکرات بزرگ منکراتی هستند که اگر سراغشان نروید، به زودی زلف و گیس و ساق و ساعد، همه می افتد بیرون! بعد از این مدل نئوکلاسیک تعدیل که دولت آن را پذیرفته بود، یاد کردم و گفتم این مدل فرهنگش را هم با خودش می آورد که با فرهنگ ما سازگار نیست. این مدل اصالت را به سرمایه می دهد و سرمایه دارها محترم و معزز می شوند. آدم های معزز هم به جامعه خط می دهند. البته این از تمایل مقامات و مسئولان به اشرافیت و تجملات آغاز می شود. وقتی چنین تمایلاتی جوانه زد، توجه و تکریم زراندوزان اندک اندک افزایش می یابد. در تخصیص منابع یواش یواش مستضعفان از کانون سیاست گذاری ها فاصله می گیرند. اساسا آن ها تغییر ماهیت می دهند و اسمشان هم از مستضعف به آسیب پذیر عوض می شود؛ یعنی از کسانی که به ناحق ضعیف نگاه داشته شدند و مسئولیت توانمند کردنشان بر عهده حاکمیت است، تبدیل می شوند به افرادی که در فرایند تعدیل استعداد پذیرش آسیب را دارند و ممکن است زیر چرخ های توسعه کاملا آسیب را بپذیرند و له شوند و چون این احتمال هم هست که شورش کنند، باید پلیس ضد شورش با تجهیزات پیشرفته مجهز شود. این حرف ها قصه نیست، قسمت شورش و لزوم سرکوب مضمون سخنان مرحوم دکتر نوربخش وزیر اقتصاد در هیئت دولت آقای هاشمی رفسنجانی است که پیشنهاد واردکردن تجهیزات ضد شورش را به همان دلیل داده بود!
منکرات بزرگ را دریابید
در همان ایامی سرمقاله های منکرات بزرگ را نوشتم و در روزنامه رسالت منتشر شد، طی تماسی که با معاون رئیس جمهور داشتم، او گفت تو می گویی ما که اینجا نشسته ایم منکرات بزرگیم؟ تو می گویی ما چه کار کنیم؟ گفتم اگر من جای شما بودم دو کار می کردم که شما نمی کنید. اول این که از بین مدل های اقتصادی موجود آن را انتخاب می کردم که با اقتضائات دینی و ملی ایران سازگارتر است. دوم اینکه گفتم اگر من جای شما بودم ۲۰ تا اقتصاددانی که به تمامیت اسلام برای معاش و معاد باور دارند و ۲۰ تا طلبه اقتصادخوانده ای که فهم گزینش دارند را انتخاب می کردم و یک ساختمان به آن ها می دادم با همه امکانات و آخرین کتاب های خارجی. این ها بنشینند و ظرف ۵ سال به من بگویند چه کار کن و بعد من حرفشان را می پذیرم و به آن عمل می کنم و اگر اشتباه داشت آن اشتباهات در عمل آشکار و اصلاح می شود . دیگر ۵ سال بعد کاسه چه کنم دستم نیست. لذا ساختن مدل سختی دارد ولی غیرممکن نیست.

اما ما در بانک مرکزی شورای فقهی داریم ولی شما وضعیت بانکداری ما را می بینید.

اگر رئیس بانک مرکزی کسی باشد که وقتی نماینده ای از او بپرسد متوسط دریافتی ماهانه طی سال و امتیازاتش مانند دریافت قرض الحسنه(!) چقدر است، از خجالت مجبور به کتمان نباشد و خودش و اقتصاددانان اطرافش تمامیت اسلام را واقعا باور داشته باشند و اعضای شورای فقهی هم شرایط گفته شده را می داشتند، وضع به این فضاحت نبود. از وضع فعلی تنها اسلام مالی کردن ربا بر می آید.


بخش دوم این گفت‌وگو فردا منتشر می‌شود.
۱۳۹۶/۰۶/۰۶ ۱۶:۴۰
 
۱۳۹۶/۰۶/۰۱ ۱۲:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۵/۳۰ ۱۸:۲۱
 
۱۳۹۶/۰۵/۲۵ ۱۵:۱۲
 
۱۳۹۶/۰۵/۲۲ ۱۸:۱۷
 
۱۳۹۶/۰۳/۱۹ ۲۳:۲۱
 
۱۳۹۵/۱۲/۰۸ ۱۶:۴۳
 
۱۳۹۵/۱۲/۰۷ ۲۳:۲۷
 
۱۳۹۵/۰۷/۱۸ ۰۷:۵۲
 
۱۳۹۵/۰۵/۲۳ ۱۱:۵۹
 
 
کلمات کلیدی : احمد توکلی+فساد سیستمی
 
ماز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۳:۰۲:۲۱
توکلی عزیز ٬بسیار بسیار زیاد ممنونم از شما بخاطر پرداختن به موضوع فساد در ایران ولی زمانی که نماینده مجلس بودید بهتر میتوانستید با فساد مبارزه کنید .چرا اونموقع به این موضوع توجه نمی کردید ؟....لطفا به این کار ادامه دهید دارید به کشور خدمت میکنید تشکر (3842356) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۹:۱۴:۲۴
آقای توکلی همان موقع هم به این موضوع توجه داشت (3843061) (alef-13)
 
رزمنده دفاع مقدس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۹:۵۷:۲۵
در تأیید فرمایش شما دوست عزیز... یادمه اول انقلاب وقتی هویدا نخست وزیر شاه را محاکمه میکردند میگفت من مقصر نبودم و هر کس دیگر هم بجای من بود فرقی نمیکرد زیرا سیستم اینگونه بود و اینگونه میخواست ..
حالا جناب توکلی برای ملت توضیح دهید اینکه میفرمائید: « با فساد سیستمی باید سیستماتیک مبارزه کرد » یعنی چی و این سیستم چیست و یا کیست؟
------------------------------------------------
الف جان ترا به خود خدا قسم منتشر کن . (3843109) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۲۰:۳۳:۴۸
امیدوارم جناب توکلی منبعدهیچ پست وسمتی رانپذیرند وهمین دیده بانی راادامه دهند والبته باقدرت بیشتروشفاف تر.من یقین دارم این سیستم رفته رفته به سرطان بدخیمی از فساددچارخواهدشدمگر اینکه دست غیبی بیاید وبرسینه نامحرم زند. (3843159) (alef-13)
 
بنده خدا. اصل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۳:۱۴:۴۴
حاج احمد آقا. این سیستماتیک یعنی چه!!!؟ (3842386) (alef-13)
 
امیر حامد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۱۲:۰۹:۰۷
مفهوم آن اینست که روش ها انجام کارها از جمله نظارت ناقص است و مشکلات خود را باز تولید میکند. خلاصه آنکه هر کس خصوصا آدم های سالم در هر نقطه آن نصب شوند کار چندانی در جهت اصلاح نمیتوانند انجام دهند و در آن حل میشوند. (3844068) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۳:۲۳:۲۰
طبق معمول فقط حرف میشنویم و شعار. باید اینطور بشود. باید انطور بشود. اما چه میشود؟!!! هیچ! کماکان در بر همان پاشنه میچرخد. (3842414) (alef-13)
 
ولایتی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۳:۴۶:۵۷
قابل توجه کسانی که فقط شعار"تدبیر"رامی دهند! (3842462) (alef-13)
 
ایالتی
United States
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۸:۲۱:۵۵
و قابل توجه کسانی که فقط شعار "عدالت" می‌دادند و عدالت را جلوی پای قبیله خود ذبح کردند. (3842976) (alef-13)
 
Estonia
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۹:۲۲:۴۹
متاسفانه با تمام احترامی که برای اقای دکتر توکلی قایلم ایشان در سردرگمی اقتصادی بسر میبرد!!!
اقتصاد دولتی رو قبول ندارین پس چی رو قبول دارین؟؟؟؟
برعکس تصورات شما اقتصاد خصوصی زمینه ساز فساد در کشور ماست بدین ترتیب که اول درامد حاصل از نفت به عده ای خاص داده شده بود انگاه ان جماعت با پشتوانه مالی در سایه خصوصی بازی تمام ثروت کشور را تصاحب کردند با اشاعه چنین فرهنگی انتظار فاسد شدن مدیران دولتی و خصوصی را هم باید میداشتید
اساسا شما نمیتواین بگویید من مذل نئوکلاسیک را قبول ندارم و فلان مدل را قبول دارم و در عین حال عدالت طلبم!!!!
البته کامنت جای بحث در این باب نیست (3843072) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۳:۵۵:۴۳
دولت آقای رفسنجانی ، متأسفانه پایه گذار و منشأ اصلی فساد اقتصادی و تبعیض و اشرافیت و ویژه خواری و رانت و زیاده طلبی و طغیان و بی رحمی و ولنگاری فرهنگی و بی قیدی اجتماعی و سرمایه داری و برتری طلبی و فراماسونی بوده .

و تفکرات و اعمال خلاف عقل و شرع و اخلاق امروز هم محصول همان بنیان است .

جالب اینجاست که ایشان خود را امیر کبیر میدانند !!!!! (3842489) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۹:۱۸:۵۹
پایه گذار فساد دولت احمدی نژاد بود نه هاشمی ! (3843067) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۲۰:۲۲:۲۴
چرا حرف بی ربط میزنی؟ یعنی این دولت آقای رفسنجانی بود که 800 میلیارد دلار درآمد نفتی را که دو برابر درآمد نفتی طول تاریخ ایران بود را خورد و یک آب هم روش؟ اگه دین نداری آزاده باش . (3843140) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۴:۰۷:۳۳
در فیزیک در درس خطاهای اندازه گیری مبحثی داریم بنام خطای سیستماتیک.
خطای سیستماتیک درکش خیلی سخت است.
برای مثال.
من جدیدا چشمم ضعیف شده. ذرات ریز روی فرش را نمی بینم. لذا متوجه کثیفی می شوم. به همین علت هم اگر نقاش دیوار را خوب رنگ نزند باز هم متوجه نمی شوم.
در حالی که در گذشته ها اثر قلم مو را روی دیوار نقاشی شده ایراد می گرفتم. حالا اصلا متوجه نمی شوم. اینها خطای سیستماتیک است. ای شما داد می زنی می گویی خانه کثیف است تمیزش کن و من اصلا این را نمی بینم که قبول کنم. (3842510) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۵ ۱۸:۳۱:۵۷
یعنی اینکه
آقای توکلی در درک رشه فساد دچار خطای سیستماتیک شده.
ای من به ایشان داد می زنم می گویم آقای دکتر توکلی عزیز ریشه این فساد های اقتصادی در فساد سیاسی و رانتهای حاصل از آن است. اما ایشان نمیبیند که قبول کند. یعنی آنقدر شیفته یک جریان سیاسی شده که نمی تواند خطای سیاسی را ببیند.
فکر می کند اگر ادم حزب الهی بگذارد مسئله حل است.
ای داد می زنیم بابا این دزدان چه آنان که هزار میلیارد تومانی قورت می داددند چه آنان که دل نفتی را سر به نیست کردند چه آنان که فیش حقوقی انچنانی داشتند هیچکدامشان ریششان را تیغ نمی زدند. بلکه بیشترشان جای مهر بر پیشانی داشتند و بعضا چپیه گردنشان بود. ( من در جلسه ای کنار خاوری نشسته بودم و او با چپیه بود)
همه اینها نشان می دهد که ریشه فساد ها در انتخاب آدم های حزب الهی و غیرو نیست. بلکه رشه در فساد سیاسی و رانتهای حاصل از آن است.
اما افسوس دوست عزیز من احمد توکلی مثل چشمان من دچار خطای سیستماتیک است. نمی شنود و باور نمی کند . یعنی نمی خواهد که باور کند. اگر باور کند باورهایش به هم می ریزد. (3847247) (alef-13)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۴:۰۸:۴۱
الان در شرایطی هستیم که نیاز به مختار گونه ایی بشدت احساس می شود تا خولیان زمان را از لانه هایشان بیرون کشیده وبه سزای اعمالشان برساند (3842512) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۴:۳۶:۱۶
سیستمیک هم با توسعه دموکراسی امکان پذیر میشه (3842575) (alef-13)
 
ali
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۴:۵۸:۲۸
بنظر میرسد منظور آقای توکلی از فساد سیستمی ، رویه نادرست و یا مدل نادرست بوده باشد چرا که یک معنای سیستم نظام است و دارای معانی دیگری از جمله قا عده - رویه - اسلوب -روش و............ میباشد.

فساد هم میتواند به اعتبار معادل انگلیسیش -corruption - انحراف و نادرست هم معنا شود .

لذا روی هم رفته گفته ایشان معادل همان رویه و مدل نادرست ، و غیر بومی مد نظر بوده است . البته توضیحات خود ایشان هم همین معنا را مستفاد مینماید .

به هر حال جای سئوال است . اگر مدل و رویه اقتصادی به این صراحت وو ضوح نتیجه رسان نمیباشد .

چرا در این 37 سال آن 20 نفر را دور هم جمع نکرده اند تا مدلی را مشخص و طی ان مدل رفتار شود .

البته ضمانت اجرائی مدلی را که هنوز شاکله و جزئیات آن مشخص نیست . جناب آقای توکلی چکونه مدل موفقی ارزیابی میکنند .

آیا این مدل همان اقتصاد مقاومتی نیست .

آیا صرف دست یابی به مدل که فراوان از این مدل ها را و در زمینه ای دیگر داریم همچون همان حجاب موفق به اسقرار شده ایم .

احتمالا همان فساد سیستمی پاسخ این سئوال باشد. (3842627) (alef-13)
 
Spain
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۵:۳۸:۳۳
اما ظاهرا این دولت حتی به نقطه ای حل کردن این مسئله فکر نمی کنه چه برسه به سیستماتیزه اش (3842715) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۵:۴۷:۱۵
ولی مبارزه سیستماتیک با فساد سیستمی لوازمی می خواهد که متاسفانه در دسترس نیست ، به نظر شما چرا تغییر روسای جمهور و دولتها که تفاوتهای ظاهرا" بنیادی دارند ، هیچ تغییری در ساختار اداری کشور به وجود نمی آورد ؟

کارمندان ارشدی که به رتبه مدیریت رسیده اند با خیال راحت تا سالها پس از بازنشستگی هم در همان رده باقی مانده و فقط عنوان مدیریتشان تغییر می کند ،
چند نفر مدیر دولتی می شناسید که همزمان از صاحبنظران و اساتید برجسته دانشگاه در همان حوزه باشد ؟

چرا نخبگان واقعی کشور راهی به مدیریت و حتی پست های تخصصی ندارند ؟
چند نفر را می شناسید که مانند جواد ظریف و یا دکتر هاشمی واقعا" متخصص رشته خود باشند ، سلسله مراتب را به تدریج طی کرده و در جایگاهی بنشینند که حقشان است ،
متاسفانه شعار مبارزه با فساد موضوع خنده داری شده است که کسی باور نمی کند ، (3842726) (alef-13)
 
محبوب از تبریز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۶:۳۴:۳۳
با سلام جناب توکلی اراده قوی برای برخورد با فساد وجود ندارد به قول خودتا ن
فساد همه جا را فرا گرفته است الان طبق دستور می گویند بهره بانکها کاهش یافته است بلی برای سپرده های مردم بهره کاهش یافته ولی در موقع دادن وام اهشی در کار نیست بانک سپه چها میلیون تومن وام جعاله می دهند با 14 درصد با باز پرداخت شش ساله ولی در عمل از سی در صد هم بیشتر بهره می گیرد می گویند چهل میلیون در بانک پس انداز کن بعد ا ز یکسال چهل میلیون وام بگبر کجای این وام 14 در صد است بانکها به این راحتی از سود های کلان دست بردار نیستند فقط مردم را سر کار گذاشته اند (3842814) (alef-13)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۷:۱۲:۳۵
مجازات ها باز دارنده نیست کافی است برای تخلف بالای 100 هزار تومان مجازات اعدام گذاشت وواقعا اجرا کرد (3842876) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۰۷:۵۳:۵۴
مهم اینه که همین قانون هم درست اجرا نمیشه (3843595) (alef-13)
 
رضا پور
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۸:۲۵:۵۲
آقای توکلی متاسفانه انتقاد شما از سیستم نئوکلاسیک اصلا منطقی نیست وقتی ما چیزی نداریم دولت چه چیزی جز فقر را می تواند عادلانه توضیح کند؟ اجرای عدالت ادعای خیلی دهن پرکنی است اما متاسفانه مثل یک مصیبت بزرگ بسیاری از کشورها را در طول تاریخ به خاک سیاه نشانده است و بر عکس اقتصاد لیبرال به دلیل رشد اقتصادی بالا ، صنعتی شدن، تجارت آزاد و جریان آزاد سرمایه و از طریق ایجاد فرصتهای شغلی برای همه مردم جامعه یک طبقه متوسط مرفه و قدرتمند شکل داده است اگر چه شما به خوبی می دانید که همین کشورها در اجرای سیستم تامین اجتماعی مانند بیمه های بیکاری بسیار درخشان تر از کشورهای مدعی عدالت عمل کرده اند. (3842989) (alef-13)
 
محبوبب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۸:۳۶:۲۰
دوست گرامی علی اق با اعدام کار ها درست نمی شود اگر قرار باشد با اعدام مشکل حل شود تا حالا مسله مواد مخدر و دزدی حل می شد برای ادراه کردن کشور مدیریت قوی و کاردان لازم است با بان بازی نمی شود کشور را اداره کرد تعئائ چند نفر را علم شنگه کرده اند حقوقهای نجومی می گیرند در صورتیکه خیلی از مدیران در سایر ارگانها حقوق نجومی می گیرند ولی کسی نمی گویید و نمی تواند بگوید بالای چشمت ابروست اگز قرار بر این باشد که دریافت کنندگان حقوقهای نجومی زندانی و از کار برکنار شوند باید انهایی که دستور چنین حقوقهایی را صادر کرده اند انها هم مشخص شود چرا تا حالا مشخص نشده وارد کننده گوشت خارجی که کیلویی 55000 ریال بود الان 210000 ریال است مشخص نیست چرا تا حالا مشخص نشده واردات انحصاری دست چه کسانی است چطور می شود چندین کانتینر کالای قاچاق را از گمرگات کشور وارد و خارج کرد در صوریتکه من فرد معمولی نمی توانم حتی بدون پاسپورت از کشور خارج شوم دوستان گرامی اقتصاد کشور فلج شده است و کسی هم جوابگو نیست منتشر کردن این فیشهای حقوقی برای سرگرمی مردم است نه برای مبارزه (3843012) (alef-13)
 
علی
Netherlands
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۸:۴۲:۳۶
آقای توکلی بنده به عنوان یک شهروند عادی عاجزانه از شما خواهشمندم که به این به سوال پاسخ بدهید که چگونه فکر می کنید اقتصاد لیبرال آلمان، ژاپن، آمریکا،فرانسه، بریتانیا، ایتالیا، کشورهای اسکاندیناوی و ... بد است و ما خوبیم؟ شما قطعا میدونید که چین هم رشد اقتصادیش رو مدیون همین مدل اقتضادی است.
و سوال دوم این که آیا شما کشوری به عنوان نمونه سراغ دارید که با مدل شما عدالت و رشد و اقتصادی و همه چیزهای خوب را با هم فراهم کرده باشد یا اینکه شما فکر می کنید اقتصاد فعلی ایران همین نمونه موفق است و باید الگوی جهان شود؟ و یا اینکه نه برنامه دارید در آینده مدل اقتصادیتان را اجرا کنید و مثلا 40 سال دیگه به اهدافی که فرمودید برسید.

التماس پاسخ
ما را از این احساس زجرآور بی شعور بودن مسئولین برهانید (3843020) (alef-13)
 
حیدر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۸:۵۷:۵۷
باید برویم از کشورهایی که در این مبارزه تجربه عملی دارند والان در دنیا در رتبه های تک رقمی مبارزه با فساد هستند یاد بگیریم.البته لازمه این مبارزه دموکراسی است. (3843050) (alef-13)
 
صادق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۹:۵۹:۳۶
چرا هر دولتی که بر سر کار می اید اخرش با کوله باری از فساد اقتصادی خدا حافظی می کند در صورتی که همه افرادی که مارک فساد خورده انذ از افراد مومن ومخلص وخدا تر س بوده اند وسوابق مدیرتی پاکی دارند واز فیلتر های بسیار حساسی نمره قبولی گرفته اند دیگر حتی در این اشفته بازار نمی توان به چش مان خود اعتماد گرد من فکر میکنم درخوراک این افاراد چیزی ریخته اند واز انان درحالت غیر عادی امضا یا نامه گرفته اند بنا بر این دولت ها با ید دردوران صدارت خود را در قرتطینه قرار دهند تا از ویرس فساد در امان باشند (3843111) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۲۰:۲۰:۴۷
الف جان عزیز راجع به یک دروغ شاخداری که روزنامه ایران چاپ کرده هم مطلب بگذارید لطفا " رضایت 3 میلیون بنگاه اقتصادی از توافق مالیاتی" !!! اولا که توافق کاملا اجباری است و با زور و تهدید به افزایش بیشتر است و شرعا و وجدانا جنبه ی قانونی ندارد. ثانیا کلمه ی (رضایت) دیگه خیلی چاخان است . چه کسی از افزایش مالیاتش در این شرایط خراب رضایت میتونه داشته باشه. خودشون میگویند سود بانکی باید بیاد پایین چون اقتصاد کشش ندارد بعد چطور افزایش مالیات کشش دارد؟ اون هم با رضایت !!!! خجالت هم خوب چیزیه. (3843139) (alef-13)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۲۲:۴۰:۱۲
بزرگترین منکر این است که با طرح مسائل
حاشیه ای بابک زنجانی،سعید مرتضوی و
خاوری را به فراموشی بسپاریم (3843323) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۲۳:۵۰:۳۸
وقتي اراده اي جدي وواقعي براي مبارزه با فساد سازمان يافته درتمام دستگاه هاي حاكميتي نيست فساد هرروز رشد مي كند،از اول انقلاب همانگونه كه بد حجابي رشد كرد،بيكاري افزايش پيدا كرد،اعتيادجوانان بيشتر شد،تورم افزايش چشمگير داشت،فسادهم درسيستم حاكميتي رشد فوق العاده اي داشته ولي در ازدواج جوانان كاهش بوده،در اخلاق كاهش داشتيم ،در ارتباطات فاميلي كاهش داشتيم و... (3843407) (alef-13)
 
ش الف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۰۰:۵۲:۵۰
بسمه تعالی - وقتی در جامعه ای فقط به فکر مادیات آینده فرزندانشان آن هم به شکل رقابتی و به هر شکل ممکنی هستند و اصلا به امنیت فکری و اجتماعی آینده آنها و نسل های بعد فکر نمی کنند دیگر نیازی نیست این فساد سیستماتیک را تفسیر و تایید کرد. (3843476) (alef-13)
 
بهلول
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۰۱:۰۶:۱۵
فساد از هر توطئه و دشمنی خطرناک تر است
اولأ: رئیس قوه قضائیه ، بنظر میرسد نمی خواهد واقعیت انکار ناپذیر فساد در جامعه ایرانی قبول کند البته این فساد ربطی به ایشان ندارد چون ایشان فقط 8 سال مسئول قوه قضائیه است
ثانیأ :خطر و هزینه فساد برای کشور بیشتر از خطر داعش یا هر زلزله یا سیل یا هر آفت دیگری است
ثالثأ :امکان مبارزه با فساد در ایران اگر غیر ممکن نباشد تقریبا ممکن هم نیست چون نه برنامه ای وجود دارد و نه اراده ای و نه سازمان مخصوص مبارزه با فساد و پاسخگو . مصداق این ادعا ، فرمان هشت ماده ای رهبری در مبارزه با فساد و قانون ارتقاء سلامت نظام ادارای و مقابله با فساد و قانون حمایت از امر به معروف و نهی از منکر است و مصداق خیلی دقیق تر عدم امکان مبارزه با فساد در ایران ، جمله تاریخی رهبر معظم انقلاب است که میفرماید با دستمال کثیف امکان تمیز کردن شیشه وجود ندارد . معظم له با اشراف اطلاعاتی و آگاهی این جمله را فرموده
رابعا :حداقل دو دهه است که ستاده مبارزه با مفاسد اقتصادی متشکل از سران ارشد قوا و ستاد مبارزه با قاچاق و ارز و ستاد مبارزه با مواد مخدر فقط جایی شده برای جمع شدن مسئولین و خوش و بش کردن و ... وگرنه از این ستادها تاکنون آبی برای مردم گرم نشده و نخواهد شد. و مبارزه با فساد ،با اعلامیه و همایش و سفارش و ستاد امکان ندارد چون اگر امکانش داشت ، هم اکنون ایران باید در رتبه اول سلامت اقتصادی و ادارای جهان قرار داشته باشد.
خامسأ : سیستم انتخاب و انتصاب مدیریتی ایرانی در مدت 3 دهه اخیر ، براساس سفارش ، قوم و خویش سالاری و فامیل سالاری و وصلت و پیوندهای مصلحتی و کنترل از راه دور و پروازی بنیان گذاشته شده ، نه براساس شایستگی و لیاقت و توانایی . بنابراین از چنین سیستم مدیریتی وصلتی وتودرتو ب که قول شاعر مصداق " زسستی کجی زاید و کاستی" نباید از درخت گز انتظار میوه سالم و سایه مناسب داشت!!!
سادسأ : حکایت مبارزه با فساد در کشور ما ، حکایت آفتابه لگن هزار دست شام و ناهار هیچی!!! است . علیرغم وجود حراستها ، سازمانها و ادارههای بازرسی حسابرسی و اطلاعاتی و قضایی و امنیتی ، نتیجه و آثار این مبارزه همین اوضاع افتضاحی است که همه شاهد و ناظر آن هستیم و مجبور به تحمل آن هستیم. اگر جناب رئیس قوه قضائیه و معاون ایشان ، حاضرند قبول کنند و قول بدهند که با افشاکنندگان مفاسد برخورد قهریه نکنند ، خیلی ها حاضرند ،آنچنان آمار و اطلاعات تکان دهنده ای از فساد موجود در کشور تقدیم مسئولین عزیز بکنند که اگر کوچکترین وجدان بیداری باشد اگر سکته نکند ولی خودش را تا ابد سرزنش و برای همیشه استعفا میدهد
از جناب آقای دکتر توکلی که سمبل مبارزه با فساد گردیده استدعا دارم ، موارد زیر را که تاکنون مغفول و فراموش گردیده ، مورد واکاوی و اظهار نظر قرار بدهند:
الف- سهم و نقش حراست عریض و طویل و پرمدعای سازمانها ، ادارهها ، بانکها و شرکتها در سلامتی مالی اداری مجموعه های تحت امرشان چقدر بوده است؟ اصلا این حراستها که خودشان بیشترین هزینه را به اقتصاد کشور تحمیل کرده اند ، بود و یا نبودشان هیچ تاثیری ، دارد؟؟؟ اگر وجود منور و متدین این مدیران پرمدعای حراستها ، تاثیری داشت پس چرا این بحث شیرین " فیش حقوقی مدیران دولتی" و "پروژه وامهای کلان بانکی" در همان بدو دریافت افشا و گزارش و پیگیری نشد؟؟؟
ب- جناب آقای دکتر توکلی آیا قبول دارند که در 38 سال گذشته هیچ مبارزه ای با فساد نشده و اگرهم بعداز مدتی خبر کشف مفاسدی مانند خداداد زاذه و شهرام جزایری و مه آفرین خسروی و سلطانهای نوظهور شکر ،چای ف گوشت و.... در جراید و رسانه ملی منتشر گردیده ، همه اینها مچ گیری و افشای اختلافات درونی جناحهای حاکم است.
ج- جناب آقای دکتر توکلی آیا قبول دارند که قوه قضائیه بیشتر از آنکه نگران و درفکر حفاظت و صیانت از بیت المال باشد بیشترین هم و غم خود صرف حفظ آبرو و اعتبار خلافکاران و مفسدین کرده و فرهنگ :ب. ز" "د. خ." " الف. ض." دیگر بعنوان یک فرهنگ و الفبای کشور ما جا افتاده و روز به روز هم بیشتر رونق و رواج میگیرد
خلاصه جناب اقای دکتر توکلی خوب میداند که همانطور سازمان مبارزه با مفاسد اقتصادی پیشنهادی ایشان و همکارانشان در مجلس قبلی ،هنوز معلوم نیست به چه سرنوشتی دچار شده ، مبارزه با انواع و اقسام فساد هم در حد همین حرفها و مصاحبه ها و گفتگوهای زنده و مرده ، بیشتر پیشرفتی نخواهد داشت.امروزه در بین مردم کشور ما هر کارمندی که با زد و بند و خلافکاری به نون و نوایی میرسد و صاحب ماشین آخرین سیستم و چند باب خونه میگردد ، بجای سرزنش و شماتت ، از چنین افرادی بعنوان کارمندان زرنگ و توانا(!!!) تعریف و تمجید میکنند.البته امیدوارم جناب دکتر توکلی ناامید نشود وگرنه این راه که ما میرویم به ترکستان منتهی میگردد و نصف جامعه ایران و مخصوصا 25 الی 30 میلیون جمعیت روستایی از شدت فقر و محرومیت و درد باید از طریق
کمیته امداد امام خمینی فقط شکمشان ، سیر کنیم تا هم وطنانی دیگر بتوانند اندکی از سرمایه ملی را به اسم خودشان و سایر اعضای خانواده شان به خارج منتقل و در بانکهای کشور دوست و برادر مانند انگلیس کانادا و امریکا و ... پس انداز و چند آلونک کوچیک هم برای خودشان جهت تفریح و جهانگردی در همان کشورهای دوست و برادر دست و پا کنند
نکته ای که شاید دکتر توکلی بخاطر معذوریت و محدویت نخواهد عنوان کند، نقش و جایگاه روحانیت معظم و فرزندان آنها در مبارزه با فساد میباشد. علیرغم رشد چشمگیرجمعیت روحانیت معظم در 38 سال گذشته که مبارزه با انواع مفاسد و انحرافات اخلاقی و مالی و اجتماعی از وظایف ذاتی ورسالت اصلی آنها میباشد ولی عملا ،هیچ علاقه و تمایلی به ایفای نقش و رسالت ذاتی خویش ندارند. چرا؟؟ (3843485) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۰۵:۱۰:۰۳
آدم میمیره برای اون سیستماتیکی که همه دارایی مردم را در یکجا جمع کرده. (3843548) (alef-13)
 
راسخ
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۰۹:۰۷:۵۲
براي شروع با مفاسد در گام اول نهاد ويا مرجع مبارزه با فساد بايد تطهير و از هر الايندگي پاك گردد لذا اين صحبتها و نظرات عملا فاقد ارزش ميشوند. اگر حاكميت واقعا بفكر مبارزه با فساداست يقين بداند فساد جاري وساري نميگردد مگر با قدرت پشت ان حال چه كساني صاحب قدرت هستند كه با توان كسب شده مانع از اجراي قانون ميگردند كه اينها بر همگان مشخص هستند. چرا خودمان را گول ميزنيم اين موضوع تبديل شده به كوبيدن همديگر ان يكي جناح مخالف را مسول و حتي مفسد ميداند واين يكي اورا .اقايان-دلسوزان- اتقلابيون- مسولان اگر اراده برخورد است لطفا از مسولان شروع كنيد و وقت خود را با پايين تر ها تلف نكنيد.شروع نيز يك انقلاب اداري درون قوه قضاييه است كه خود بايد از هر بزهي تطهير گردد. گويا رياست محترم از درون قوه واقعا بي خبر است. (3843725) (alef-13)
 
Spain
۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۱۰:۵۰:۰۵
آقای توکلی شما سالیان سال در قوه مقننه به عنوان چهره شاخص و تاثیر گذار حضور داشتید چرا قوانین را خوب کارشناسی نکردید که این همه سوراخ سنبه داشته باشد و چرا مرتبا" اصلاح نکردید؟ و هزاران چرا؟؟؟؟؟؟
ولی مشکل ما چیز دیگری است که متاسفانه به آن اشاره نکرده اید. به نظر من برای ریشه یابی مشکلات بایستی مرتبا" سئوال و پاسخ ایجاد کنیم و بهبود مستمر را سرلوحه امور قرار دهیم به عنوان مثال برخی از سئوالات اینگونه می تواند مطرح شود:
- چشم انداز نظام ما در جهان چه بود و الان در کجا قرار داریم؟
- ماموریت و اهداف ما برای مردممان چه بود و الان به چند درصد اهداف امان رسیده ایم؟
- آیا در تعیین اهداف، مردم را که بایستی در تعیین سرنوشت خود سهیم باشند چقدر دخالت داده ایم؟ جواب این سئوال این نیست که مردم نماینده انتخاب کرده اند و آنان برای سرنوشت موکلین اشان تصمیم می گیرند. بلکه نظر سنجی های علمی است که مراکز علمی آزاد از هرجای جهان بتوانند نظر سنجی کنند و نه یک سری مراکز مدیریت شده و یا ارگان های حکومتی!
- ارزش ها کدام هستند و برای حفظ ارزش ها چه قوانینی(قوانینی که هم مطلوبیت و هم قابلیت اجری توامان دارند) وضع کرده ایم؟
- برای اثر بخش قوانین چه ساز و کار اندازه گیری مستقل(نه حکومتی که نتیجه اش به به و چه چه باشد) اندیشیده ایم؟
و.............. (3843916) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۱۱:۰۳:۲۲
آیا کشور هائیکه با فساد مواجه نیستند معجزه میکنند ؟
با وجود سازمان های بازرسی بازهم تشکیلات دیگری راه بیاندازیم ؟
مدیریت انقلابی دولت گذشته واگزاری محموله های نفت خام به افراد و نقل و انتقالات چمدانی ارز زمینه ساز فسادهائی شدند که هیچگاه روشن هم نخواهند شد . آنچه از بین رفته در این میان اعتماد مردم است .
معجزه لازم نیست دست از شعار و دروغ بمردم بر داریم دشمن واقعی مردم ایران بین خودمان است کدام یک از این مفسدین نماز و روزه و رفتار اسلامی نداشتند و جای مهر برپیشانی . (3843937) (alef-13)
 
سید علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۱۲:۱۱:۵۲
مسئله اصلی اینه که در شرایط فعلی هر کسی داره فکر می کنه که چیکار کنه تا بیشتر جمع کنه واسه فردای خودش. البته از بعد مادی را میگم. چون اعتقاد به اون دنیا خداییش دیگه فقط یک بحث تئوری است. کم نیستند افرادی(از هر قشر، حتی قشر مذهبی اش) که در پست هایی قرار گرفتند و بالاخره دیدند که ممکنه منافعشون زیر سوال رود و شدند همراه سیستم. الان آقای توکلی به این توجه نمی کند که کسی که وارد سیستم می شود و می خواهد کاری را درست کند می بیند که یا باید خانه خودش خراب شود یا باید با سیستم همراه شود. واقعا سخت شده. آن چنان دست ها در سیستم به هم گره خورده (و شده بر خلاف مصداق «و لا تعاونوا علی الاثم و العدوان») و آن قدر این سرطان در درون سیستم پیشرفت کرده که مرگ نزدیک است. دیگه شوک و احیای قلبی هم ظاهرا بیفایده است. متاسفانه بعضی ها هم هنوز در خوابند و خبر از سرطان ندارند. در خوابی دراز ناشی از غفلت. رها کنید این تن بیچاره را تا بمیرد. بگذارید راحت باشد. کاری برایش نمی شود کرد. می شود؟ قاصدک هان ، ولی ... آخر ... ای وای
راستی ایا رفتی با باد ؟
با توام ، ای! کجا رفتی ؟ ای
راستی ایا جایی خبری هست هنوز ؟
مانده خاکستر گرمی ، جایی ؟
در اجاقی طمع شعله نمی بندم خردک شرری هست هنوز ؟
قاصدک
ابرهای همه عالم شب و روز
در دلم می گریند. (3844078) (alef-13)
 
Sweden
۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۱۵:۵۲:۴۳
در جواب کسانی که میگویند فریدون بیگناه است
"رستگار سرخه در همان زمان فقط در یک مورد که رسانه ای شد کمک 50 میلیاردی به بردار رئیس جمهور داشته است" (3844628) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۵-۰۵-۰۵ ۱۶:۲۸:۵۴
خطاب من به جناب آقای توکلی و همکاران مجلسی ایشان است این همه اظهار و نظر در خصوص حقوقهای نجومی و اختلاسها چه فایده ای داشته است!!!!
دستگاه قضایی که قاعدتاً به دلیل در راس امور بودن مجلس چگونه برخورد کرده که بیش از 30 سال است باز هم از این خبرهای فساد اقتصادی به کررات شنیده میشود به نظر من فساد قطعاً سیستماتیک است.
این خبرهای متعدد خوکشی ها به دلیل فقر مالی که چند مدتی است در شهرها اتفاق می افتد دل هر انسان باوجدانی را به درد می آورد و آنوقت فلان آقا زاده با پورشه تصادف میکند فلان مسئول ماهی 300 میلیون حقوق میگیرد بابک خان زنجانی رقم اختلاسش که به کمک نزدیکان دولت قبل انجام شده قابل شمارش نیست.چه بگویم!!!!!
این انقلاب چه دوست داشته باشیم و چه دوست نداشته باشیم دیگر انقلاب مستضعفین نیست. (3846944) (alef-13)
 
محمد ولی زاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۵ ۱۶:۴۳:۳۲
با سلام .قای دکتر توکلی به راستی درست تشخیص داده اید که جانا سخن از زبان ما میگوئی . با یک مفسده سیستماتیک باید سیتماتیک بر خورد کرد .بایدساختار های سیاسی ،اقتصادی ، قضائی ،تقنینی وقضائی باز مهندسی شود . بایددر قوانین وآیین نامه ها بازبینی وتغییرا ت اساسی صورت گیرد .نباید مدیریت در کشور بر مبنی اضطرار باشد چون بنای بی پایه واساسی است نباید اضطرار به معنی تسلیم وضعیت موجود شدن آنهم با توجه به ناتوا نی در ایجاد شرایط ووضعیت سالم ومدیریت بحران مبنی سیاست گذاری ها شود .
پس از 37 سال که ملتی بزرگ انواع هزینه های مادی ومعنوی برای ایجاد جامعه نمونه اسلامی پرداخت نمود،متاسفانه به تاکید بر سیاست عجالتا"وبسیار کوتاه مدت وبه سبب عدم تعیین نقطه کمال اجتماعی ،سیاسی ِاقتصادی وفرهنگی ونیز عدم تبیین رهنامه معطوف به نقطه کمال وعدم هدفگذاری مناسب ونیز عدم راهبرد برای نیل به هدف وتدوین برنامه های مخدوش ،مبهم ومملو از ایهام وبدون شرایط بررسی وبازرسی اوضاع کشور به اینجا رسیده که مسئولین کشور راهی جز تسلیم شرایط موجودشدن راهی ارائه نمی دهند .آقا ی توکلی شما وما شاگردان شما اگر قرار بود تسلیم وضع موجود شویم همان زمان پهلوی تسلیم نظام فاسدشاهنشاهی می شدیم .ولی ما آمدیم تا کشور مورد نظر امام زمان را بنا کنیم که جهان را به رستگاری برساند .
این حقیر"طرح تثبیت امنیت وتوسعه پایدار"را آماده کرده ام وخلاصه آن را تقدیم کردم .معاد حتمی است .عمر یکبار مصرف است ،جهان محضر خداست وانسان موجودی ابدی است . (3846980) (alef-13)
 
ک
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۵ ۱۷:۰۲:۳۵
جناب آقای دکتر توکلی با سلام
در سازمان مدیریت فردی که هیچ تجربه اجرایی نداشته فقط به دلیل مسول ستاد انتخاباتی بودن طی دو سال گذشته مدیر دفتر حقوقی شده و در کمال افسوس از امکانات سازمان مدیریت سوء استفاده می کند بطور نمونه در هفته گذشته با فوت پدرشان از امکانات و تسهیلات سازمان سوء استفاده کرده بدون هزینه ای از جیب همه را از جیب سازمان خرج کرده است این را کجای دلم بگذارم آیا اقای نوبخت خبر دارد ایا این مدیر نباید به دستگاه قضایی معرفی شود (3847037) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۰۹:۵۵:۴۰
اقای توکلی هم مثل هزاران شعار دهنده دیگری که در مملکتمان داریم و صبح تا شب شعار عدالت و ... میدهند فقط شعار میدهد .اغلب شعار دهندگان خواهان عدالت راه درست وصول و نزددیک شدن به عدالت نسبی را نمیدانند ولی اقلیتی از جمله اقای توکلی میدانند .اما چون اعتقاد قلبی به شعار های خودشان را ندارند و حاضر به پشت پا زدن به منافع خود و همفکران و پشتیبانان اقتصادی خود نمی باشند در نتیجه شعار های ظاهر بین پسند را تکرار میکنند .اقای توکلی و هم فکرانشان اگر راست میگویند اقرار نمایند که برای وصول به عدالت نسبی باید ازادی سخن و ازادی پس از بیان سخن ازادی مطبوعات و ازادی احزاب و ازادی داشتن رادیو وتلویزیون غیر دولتی و مخصوصا و هزاران بار مخصوصا ازادی سندیکا ها و اتحادیه های واقعی کارگری را و ازادی n g oهای مردمی را بپذیرند و در جهت رونق و پا گرفتن این موارد گفته شده حاضر به پرداخت بها بشوند .چطور در این کشور صده اری دقت فرمایید صد ها انجمن و اتحادیه و صنف سرمایه داران و کارخانه داران و واردکنندگان و صادر کنندگان و انواع و اقسام حرف دلالی و واسطه گری بطور قانونی و در ظل حمایت قانون و دولت وجود دارد ولی حتی یک سندیکای کارگری یا کارمندان حقوق بگیر دولت و ... واقعی وجود ندارد .اقای توکلی شما با کدام ابزار میخواهید به جنگ فساد بروید ؟اگر با موعظه و نصیحت امکان داشت که شب و روز دارد انجام میشود .پس چرا بعد از 37 سال به اینجا رسیدیم .برادر قبول کن که باید ره چنان رفت که رهروان رفتند . کشور های اسکاندیناوی جلوی چشم ما هست .انان را الگو قرار بدهیم با قبول تمام تبعات ان که ازادی داشتن .... برای همه اقشار میباشد نه مثل ایران فقط ازادی اقشار مرفه و سرمایه دار و کارفرما . اقای توکلی چاقوی شما باید اول دسته خودش را ببرد و شما دریابید که راه وصول به عدالت نسبی چیست . (3848476) (alef-13)
 
عباس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۱:۳۵:۲۰
آفرین بهلول جان همه حرفها رو زدی همه ما داریم سرهم رو شیره میمالیم و قطار اقتصاد افتاده رو ریل فساد و ترمز بریده . اقای توکلی دنبال اقتصاد اسلامی هستند .ما چطور میتونیم با دنیا ارتباط اقتصادی داشته باشیم وقتی دنیا اقتصاد آزاد وپیچیده ای داره وبه سیاست گره خورده به نظر یه کم ایده آل فکر کردن هست . من اقتصاد دان نیسم اما به نظرم یه اقتصاد خوب اقتصادی هست که توزیع ثروت در جامعه داشته باشه کشورهایی که بطور نسبی این کار رو کردن از الگوی انها استفاده شود . ما الگو رو داریم وهمه چیزهای لازم دیگه رو مثل سواد وتخصص وشعور و سرمایه ومنابع اما یه چیز رو نداریم صداقت وتعهد و پاک دستی (3848686) (alef-13)
 
عباس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۱:۴۲:۴۴
یادم میاد حدودا سی سال پیش چهره اقای توکلی رو تو تلوزیون سیاه وسفیدی که داشتیم دیدم که کاندیدای ریاست جمهوری بود و با اقای رفسنجانی رقابت میکرد . اون زمان من بچه بودم از همان زمان تا حالا اقای توکلی در مبارزه با فساد فعال بوده اما تنها (3848707) (alef-13)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۱:۴۶:۳۴
حضرت علی در نهج البلاغه میفرماید من بیت المال رو برمیگردانم حتی اگر جواهراتی در دست وپای زنهایشان باشد ویا با ان غلام ونوکر خریده باشند .علی در این راه جانش رو گزاشت کی حاضره (3848720) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.