نظر منتشر شده
۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 411069
طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی کشور
بخش تعاملی الف - نقی عبدالجوادی دستجردی
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۱۴


سازمان محیط زیست سرعت استفاده از منابع آب زیرزمینی در ایران را در قیاس با استاندارد جهانی سه برابر بیشتر تخمین می‌زند. لذا منابع آب زیرزمینی کشور در حال نابودی است. نویسنده تقاضا دارد؛ این نوشته را بخوانید و انتشار دهید تا اطلاع رسانی شود.

1- معرفی طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی:

وضعيت بحراني منابع آب زيرزميني در حال حاضر باعث تشديد افت سطح آب زيرزميني و كسري حجم مخزن دشت‌ها شده به گونه‌اي كه حدود 306 محدوده از 609 محدوده مطالعاتي کشور در وضعيت ممنوعيت توسعه بهره‌برداري قرار گرفته و ساليانه با حدود 6 ميليارد متر مكعب كسري مخزن مواجه شده است.

كاهش منابع آب زيرزميني خصوصاً در دهه اخير به طور مستمر ادامه داشته به طوري كه در طول دوره آماري بيست سال اخير 120 ميليارد مترمكعب اضافه برداشت از ذخاير استراتژيك آب زيرزميني مواجه بوده‌ايم.

تداوم اين امر باعث تشديد افت مستمر سطح آب و هجوم آب شور به سمت آب‌هاي شيرين، ايجاد فرونشست زمين، ايجاد فروچاله و تراكم آبخوان‌ها و بالاخره ميرایی آن‌ها خواهد شد و اگر با بسيج كليه امكانات فني و اعتباري در برطرف نمودن اين معضل گامي اساسي برداشته نشود، در آينده‌اي نه چندان دور در تامين آب شرب جمعيتي بالغ بر 50 ميليون نفر نيز ناتوان خواهيم بود.

وزارت نيرو با توجه به تجربيات حاصل از عملكرد وظايف و تكاليف قانوني مندرج در قانون‌هاي برنامه‌ چهارم و پنجم توسعه كشور مبني بر جبران 25 درصد از كسري حجم مخزن دشت‌هاي داراي بيلان منفي در هر دوره و علي‌رغم تحقق اين هدف در طول برنامه‌هاي ياد شده، به منظور برون‌رفت از اين وضعيت بحراني نسبت به تنظيم و پيشنهاد طرح احيا و تعادل‌بخشي منابع آب زيرزميني کشور مشتمل بر پانزده پروژه‌ به شرح زير به شوراي عالي آب اقدام و خواستار افزايش عملكرد تعادل بين منابع و مصارف در آبخوان‌هاي كشور در سال 1394 و سال‌هاي برنامه ششم مي‌باشد. در اين طرح براي تثبيت سطح آب زيرزميني در شرايط فعلي، جبران كل كسري حجم مخزن دشت‌هاي داراي بيلان منفي (به طور متوسط به ميزان 4.6 ميلياردمتر مكعب در هر سال)، براي اجرا در سال 94 و سال‌هاي برنامه ششم توسعه برنامه‌ريزي شده است.

اهداف و چشم‌انداز اين طرح و مجموعه پروژه‌هاي آن در پانزدهمين جلسه شوراي عالي آب به تصويب رسيده و تامين اعتبارات مورد نياز مورد تأكيد تمام اعضاي شورا بوده و تامين و تخصيص اعتبارات كافي براي اجراي آن‌ها ضروري است. در این راستا 15 پروژه تعریف شده است. متولی اجرای پروژه‌ها در استان‌های مختلف کشور شرکت‌های آب منطقه ای، سازمان‌های جهاد کشاورزی، ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری و سازمان زمین‌شناسی می‌باشند. ضمنا وزارت نیرو برای نظارت بر حسن اجرای این پروژه‌ها کشور را به سه منطقه عملیاتی تقسیم کرده و نظارت بر هر منطقه را به یک مشاور سپرده است.

2- پروژه‌های 15 گانه طرح احیا و تعادل‌بخشی منابع آب زیرزمینی:
پروژه 1- حفر 5200 حلقه چاه پيزومتري (مشاهده اي) در دشت‌هاي كشور و تجهيز آن‌ها
پروژه 2- نصب 20900 مورد تجهيزات اندازه‌گيري منابع آب بر روي پيزومترها و چاه‌هاي اكتشافي
پروژه 3- تهيه بيلان و بانك اطلاعاتي براي 609 محدوده‌ مطالعاتي كشور به صورت برخط (on line)
پروژه 4- پهنه‌بندي و بررسي مخاطرات ناشي از فرونشست زمين در 609 محدوده مطالعاتي (سازمان زمين‌شناسي)
پروژه 5- ايجاد و استقرار 1200 بازار محلي آب در كشور
پروژه 6- ايجاد 1200 مورد تشكل‌هاي آب‌بران و انجام حمايت‌هاي مالي و فني از آن‌ها
پروژه 7- به روز نمودن سند ملي آب در 609 محدوده مطالعاتي كشور (وزارت جهاد كشاورزي)
پروژه 8- خريد چاه‌هاي كم بازده كشاورزي براي تعادل بخشي منابع آب زيرزميني
پروژه 9- ساماندهي شركت‌هاي حفار و نصب دستگاه رهیاب(GPS) بر روي دستگاه‌هاي حفاري
پروژه 10- جايگزيني پساب با چاه‌هاي كشاورزي در دشت‌هاي ممنوعه
پروژه 11- تقويت و استقرار گروه‌های گشت و بازرسي در سراسر كشور
پروژه 12- تهيه و نصب كنتور حجمي و هوشمند آب و برق، اطلاع‌رساني و ايجاد سامانه پايش و كنترل برداشت از چاه‌ها
پروژه 13- كنترل،‌ نظارت و مسلوب‌المنفعه نمودن چاه‌هاي فاقد پروانه مضر به مصالح عمومي
پروژه 14- اجراي 400 پروژه تغذيه مصنوعي و پخش سيلاب در دشت‌هاي ممنوعه
پروژه 15- مطالعه و اجراي پروژه‌هاي آبخيزداري (وزارت جهاد كشاورزي)
 
کلمات کلیدی : نقی عبدالجوادی دستجردی
 
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۱۷ ۰۷:۳۰:۵۱
چرا كسي با شهرداري تهران برخورد نميكنه اينهمه فضاي سبز رو با اب چاه دارن ابياري ميكنن به خدا اب تهران كشش نداره چرا همه جا سياسي كاريه
الف لطفا سليقه جناحي رو بذار كنار اين مطلب رو چاپ كن (4004661) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۷ ۰۸:۰۷:۳۶
با تشکر از گزارش وپیشنهادات مفیدتان بنظر میرسد متولیان بخش آب هنوز در خوابند وبی توجه به وضعیت بحران آب در حال حاضر هم چاه های غیر مجاز حفر می گردد بعلت پو سیدگی لوله آبها هدر می رود ولی آبفا بسیار بی تفاوت از کنار مسایل می کذرند جالب اینکه حفر تعدادی از چاها ی غیر مجاز تبدیل به باغات عروسی می شود............. (4004697) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۷ ۰۸:۱۶:۴۹
خدا بخیر کنه :
حتما باز یک طرح مطالعاتی با بودجه های هنگفت / گرفتن کلی نیرو از اقوام و خویشاندان / خرید ساختمان های مجلل و خودرو شاسی بلند / و ..اخرش هم هیچی برای مردم و مملکت !!!
از دهه 40 کلی هزینه شده برای همین کار ولی معلوم نیست چرا نتیجه نداده
برای یک عده نون فراوان و برای مملکت دریغ از یک قطره اب !
کاش یک روز یک نفر بیاد کلی بساط و دکان درست شده در بودجه های عمرانی رو جمع کنه یا حداقل بپرسه با این همه پول نتیجه چی شد ؟ (4004714) (alef-11)
 
عباس دستمالچی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۸ ۰۰:۲۰:۳۲
بادرود و سپاس از اطللاع رسانی جنابعالی آیا بررسی جلوگیری ویا کاهش تلفات تبخیر از سفره سطحی دراین طرح انجام میشود ؟ چون اقدام دراین زمینه نیزمیتواند نقش مهمی ایفاء نماید (4006140) (alef-13)
 
نقی عبدالجوادی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۸ ۰۷:۵۵:۴۹
سلام. ممنون از شما. این طرح فقط مختص احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی است و در زمینه کاهش تلفات تبخیر از سفره سطحی در این فعالیتی وجود ندارد. (4006264) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.