توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 379705
مسلمانان كشمير، قرباني رقابت هاي منطقه اي
بخش تعاملی الف - ميرزا سعدين داورپناه
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۹ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۳۹


در پي نا آرامي هاي اخير در «كشمير تحت اختيار هند» درگيري هاي ميان نيروهاي امنيتي هند و مسلمانان بالا گرفته و چند ده مسلمان تاكنون كشته شده اند. متاثر از اين تنش ها يكي از رهبران مسلمانان منطقه «جامو و كشمير» اقدام به ارسال نامه هاي متعدد به سازمان ها و كشورهاي جهان كرد كه گفته مي شود طي اين ياري جويي جهت فيصله خشونت ها، براي نخستين بار به مقصد ايران نيز نامه اي فرستاده شده است.

كشمير بزرگ جغرافيايي واقع ميان پاكستان، هند، چين و افغانستان است و مدتهاست دشمني هاي ميان پاكستان و هند در اين منطقه بروز مي يابد.

كشورهاي اسلامي علي رغم تمام اختلافات و حتي دشمني ها بر سر يك مسئله توافق نظر دارند و آن حفاظت از امت اسلامي در برابر هجوم غير مسلمين است. امروزه پس از فلسطين، كشمير مشهورترين سرزميني مي باشد كه قريب به اتفاق علماي جهان اسلام يك صدا نسبت به سرنوشت مسلمانان آنجا نگراني و حساسيت دارند.

همچنين گروه هاي اسلامگراي مسلح آن منطقه، بر اسلامي بودن خاك كشمير تحت تصرف هند اصرار دارند و همواره جهت نمايش غيرت خود از هر فرصتي براي تهديد غاصب بهره برداري مي كنند كه اين موضع همپوشاني آشكاري با سياست هاي پاكستان در حفاظت از حدود «كشمير آزاد» دارد. اساسا گروهي چون لشكر طيبه با هدف بيرون راندن هند از كشمير بزرگ متشكل شده و حتي داعش نيز در ماه هاي گذشته تهديداتي متوجه هند منتشر نمود و سياهه اقدامات خونين هندي ها عليه مسلمانان را يادآوري كرد.

عملكرد اين گروه هاي مسلح مسلمان كه برخي از آن ها روابط قابل دركي با طالبان دارند، لاجرم به قلمرو افغانستان نيز سرايت كرده و بدگماني مقامات افغانستان به نيات دولت پاكستان را برانگيخته است. علي رغم آنكه پاكستان هم مرز و بزرگترين شريك تجاري افغانستان محسوب مي شود، افغانستاني ها با صداي بلند مدعي هستند كه عدم مديريت تحركات شبه نظاميان از سوي پاكستان تعمدي بوده و لذا در واكنش به ايذاي گروه هاي مسلح، به هند روي خوش نشان داده اند و سياست اتحاد با دشمن را جهت تنبيه و فشار بر پاكستان برگزيده اند!

دولت افغانستان در تبليغات خود از كمك هاي هند بزرگنمايي مي كند و طي اين جنجال نمايشات تحريك كننده، حتي رييس جمهور اشرف غني براي خوشايند هندي ها و دهن كجي به پاكستان، روز «عيد فطر» به ديدار سيك و هندوهاي افغانستان رفت!

پاكستان با سابقه جنگ هاي خونين با هندي ها، در مقاطع حساس مرزهاي خود را خط مقدم اسلامي در برابر هندوهاي متعصب مي خواند و مدعي «كشمير بزرگ» پر منازعه بوده كه در نتيجه جغرافياي حائل ميان افغانستان مسلمان با هند را نگهباني مي كند.

با فرض پايان اختلافات هند و پاكستان و برقرار شدن آرامش در كشمير، هند امكانات بيشتري براي تسلط اقتصادي بر منطقه خواهد داشت و همين يك نگراني نيز انگيزه تن ندادن پاكستان به امكان دسترسي هند به افغانستان از طريق كشمير را توضيح مي دهد.

بعلاوه اين رقابت ها، هند يك اقتصاد بزرگ جهاني محسوب مي شود كه غرب تمايل دارد كه از نقش اين كشور براي فشار بر چين قدرتمند و جاه طلب بهره بگيرد و بنابراين تلويحا با سياست گسترش نفوذ هند به افغانستان به زيان پاكستان همراهي مي كند...

جامعه پاكستان نيز آنچنان آشفته و پر مشغله است كه دولت آن از هماهنگي امنيتي با همسايگان عاجز مانده و بر اين اساس زمينه انتساب پايگاه گروه هاي مسلح منطقه به سرزمين هاي پاكستان فراهم است!

مقامات افغانستان متكي به تحركات فرامرزي طالبان ضمن برشمردن مزاياي نزديكي به دشمن پاكستان، آنچنان پر هياهو به اعتبار دولت پاكستان حمله مي كنند كه مبادا ديگر دول اسلامي به تقويت نقش پاكستان در منطقه رغبت كنند.

همچنين پاكستان با درس گرفتن از تجربه پاكستان خاوري (بنگلادش كنوني)، بيم آن دارد كه كشمير نيز از شمال و جنوب تحت فشار هند قرار گيرد و از كنترل بر ديواره جغرافيايي ميان هند و افغانستان باز بماند لذا بديهي است كه در موضعي حاميانه هر از چندي از ياداوري اهميت حقوق مسلمانان كشمير در برابر هندي ها پروا نخواهد كرد.

تشديد درگيري ها در جامو و كشمير، عده زيادي از مردم پاكستان را به خيابان ها آورد و افكار عمومي جهان اسلام را بار ديگر در حمايت از مسلمانان كشمير برآشفت. در نتيجه اين درگيري ها اكنون پاكستان پيگير برجسته كردن مواضع ضد مسلمان هند شده تا متقابلا سياست دوستي افغانستان با هند مسلمان كش را تقبيح كند!

اخيرا چنين به نظر مي رسيد كه نوعي موازنه قدرت در جنوب آسيا بوجود آمده كه آرامش در كشمير بزرگ را تداوم مي بخشد اما پيامدهاي سياست غريب دولت افغانستان، اين موازنه را به زيان مسلمانان كشمير متزلزل كرده است.

جلوگيري از گسترش بحران در منطقه و بازگشت ثبات به جامو و كشمير، از مسير پايبندي همه كشورهاي منطقه به تعهدات بين المللي مي گذرد و پايان دشمن تراشي و ماجراجويي هاي احساساتي دولت افغانستان عليه پاكستان شرط لازم صلح است.
 
کلمات کلیدی : ميرزا سعدين داورپناه
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.