نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 146406
تلاش ۱۸ماهه ای که نتیجه داد؛
برد جهانی کتابخانه فاطمه ها
بخش فرهنگي الف، 20 اسفند 90
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۰ ساعت ۱۲:۳۳
تلاش ۱۸ماهه "فرزاد میرشکاری" دانشجوی زبان انگلیسی برای کتابخوان کردن بچه های روستاي محروم و دورافتاده دهکهان در جنوب کهنوج، ثابت كرد جهانی شدن یک حرکت فرهنگی بیش از حمایت دولتی و عِدّه و عُدّه به یک "نیت خالص" و یک "یاعلی" نیاز دارد. مغازه متروک پدر فرزاد که حتی درب نداشت حالا با تلاش وی شهرت جهانی یافته است: "کتابخانه فاطمه ها!" ؛ سه فاطمه ای که اولین اعضای این کتابخانه کوچک در روز اول راه اندازی اش بودند و کتابخانه به نام آنها نام گذاری شده است.

تنها کتابخانه روستای فرزاد و فاطمه ها اتاقکی با دیوارهای قدیمی وگلی و سقف چوبی و فرشی حصیری است که بضاعت اولیه اش تنها ۴۰ کتاب اهدایی خود فرزاد بود که حال بعد از شهرتش، با اهدا پول و کتاب از سوی دوستداران این حرکت فرهنگی از داخل و خارج کشور به بیش از ۲ هزار جلد رسیده است.

اینک "فاطمه ها" نه تنها فعالترین اعضای این کتابخانه نود عضوی هستند بلکه هر یک مسئولیتی در این کتابخانه برعهده دارند. یکی از فاطمه ها مسئول آموزش دیگر بچه های روستاست که بازیهای سنتی و آداب و رسوم روستا را از بزرگترها می پرسد و سپس آنها را به بچه های روستا آموزش می دهد. یکی دیگر از فاطمه ها مسئول اقتصادی کتابخانه است که توانسته با تولید صنایع دستی روستا و فروش آنها در این کتابخانه ۱۰۰ جلد کتاب خریداری کند. یکی دیگر از فاطمه ها نیز مسئول فرهنگی کتابخانه است. آنها هر روز بعد از کلاس درس و صرف ناهار به مدت چهار ساعت در کتابخانه حضور می یابند و بعد از انجام تکالیف درسی ، شروع به مطالعه می کنند وبه مراجعه دیگر هم سن وسالانشان نیز پاسخ می گویند.

حالا بعد از یک سال ونیم فعالیت های این کتابخانه ،شور و شوق کودکان روستا به کتاب و کتابخوانی آنقدر زیاد شده که حتی مسئولان مدرسه ای که فاطمه ها در آن درس می خوانند نیز کتابخانه راکد مدرسه را دوباره سروسامان داده اند و البته مسئولیتش را نیز سپرده اند به "فاطمه ها".

بعد از پخش گزارشی درباره "کتابخانه فاطمه ها" در برنامه پیک بامدادی رادیو ایران توجه های مردمی به این حرکت فرهنگی دو چندان شده است :از کمک یک میلیونی خانمی ساکن تهران خواسته نامش مخفی بماند، تا "استیونس کراسکیان" از ارامنه ایرانی كه حاصل دسترنج چندماهه خود را به این کتابخانه اهدا کرده است و همچنین یک ایرانی ساکن هلند که قول داده با بازگشتش به ایران در تعطیلات نوروز یک دستگاه رایانه و تعدادی کتاب در اختیار کتابخانه بگذارد.همچنین سیل کتابهایی که از تبریز، خراسان شمالی، قم و اصفهان به این روستا سرازیر شده است. البته یکی از نهادهای دولتی متولی در امر کتاب و کتابخوانی نیز قول مساعدت صد هزار تومانی ای داده است که به گفته میرشکاری هنوز خبری از آن نشده است!

حالا ایده کتابخانه فاطمه ها دارد فراگیر می شود و فعالان فرهنگی چندین روستا از فرزاد خواسته اند که تجربیاتش را در اختیار آنها قرار دهد تا آنها شبعه کتابخانه فاطمه ها را در روستای خود راه اندازی کنند. به علت کمبود فضا برای نگهداری کتابهای اهدایی در کتابخانه فاطمه ها، فرزاد درنظر دارد تعدادی از کتابها را به نمایندگی های کتابخانه فاطمه ها در روستاهاي ديگر اهدا کند.

فرزاد در گفتگو با خبرنگار الف مشکل فعلی کتابخانه فاطمه ها را کمبود فضا و قفسه های کتابخوانی می داند. به گفته وی یکی از کسانی که جذب ایده ی کتابخانه فاطمه ها شده، برای راه اندازی یک کمپین برای ساخت ساختمان کتابخانه فاطمه ها اعلام آمادگی کرده است. فرزاد برای ارتباط بهتر با کسانی که قصد اطلاع بیشتر و ارتباط و کمک به فعالیتهای این کتابخانه را دارند وبلاگ "کتابخانه فاطمه ها" را راه اندازی کرده است. وی در این وبلاگ ایده اولیه راه اندازی کتابخانه فاطمه ها در روستای دهکهان در ۲۰ کیلومتری کهنوج را اینچنین روایت می کند:

عصر که کتاب ها را در قفسه ای کهنه که زمانی گوشه اتاق گلی اجناس خوراکی دکان مان را در خود جا داده بود، چیدم خیلی زود به این فکر افتادم که می توانم کتابخانه ای راه بیاندازم و کتاب هایم را در اختیار دیگر بچه های محله قرار دهم تا بخوانند. اما چگونه می توانستم کودکان و نوجوانان محله مان را به مطالعه و خواندن کتاب تشویق کنم؟ آیا این کتابخانه کوچک عضوی هم خواهد داشت؟ خیلی دوست داشتم رویاهایی که در سر داشتم با راه اندازی این کتابخانه به حقیقت بپیوندد. از طرفی هم دوست داشتم که آخرین و بهترین شیوه ها را برای فرهنگ سازی مطالعه این محله به کار بگیرم. این عادتم بود که همیشه باید بهترین و جدیدترین را انتخاب می کردم. از طرفی هم فکرم به جایی نمی رسید. چند ساعتی گذشت. تقریبا داشتم به بن بست می رسیدم.

شب شد، فاطمه دختر همسایه مان که کلاس سوم ابتدایی بود در خانه را زد و خواهرم-که مسول موقتی کتابخانه بود- را صدا کرد. مدتی بعد خواهرم برگشت و گفت: "این سومین باری است که فاطمه برای عوض کردن کتاب می آید. انگار از کتاب ها خوشش آمده.

فردا صبح زود که از خواب بیدار شدم، فاطمه ها را دیدم که با عضو جدیدی که اسم او هم فاطمه بود جلوی کتابخانه ای که هنوز درب نداشت منتظر بودند که کتاب بگیرند. پس از تماشای این همه صحنه زیبا تنها بعد از چند ساعت از راه اندازی کتابخانه، با آرامشی وصف ناشدنی از فاطمه ها خواستم که وارد کتابخانه شوند و چند ساعتی در این مکان کتاب بخوانند. به خواهرم هم گفتم: "خوب است! همین طور ادامه بده که خدا بزرگ است! ضمنا اسم کتابخانه را هم میگذاریم: کتابخانه فاطمه ها. ..."

وبلاگ کتابخانه فاطمه ها
کوچکترین کتابخانه ایران
 
دوست کتاب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۲-۲۰ ۱۴:۰۷:۲۱
اصل 44 در آرمان ها!
از مهمترین آسیب هایی که پس از تشکیل جمهوری اسلامی( در کنار تمام برکات آن )هر روز بیش از پیش عیان تر می شود "دولتی شدن آرمانها"، " بروکراتیک شدن فعالیت های فرهنگی " و" کمّی گرایی در فعالیت ها" ی دغدغه مندان دین و فرهنگ در این سرزمین است.از این جهت که ایشان اولا هر حرکت فرهنگی و اجتماعی را که ارتباط مستقیمی با حفظ یا تحقق آرمان هایشان دارد را یا به دولت محول می کنند یا چشم به کمک و مساعدت دولت دارند. در ثانی فکر می کنند هر چقدر یک کار از لحاظ حجمی و کمّی بزرگتر باشد تاثیر و برد بیشتری دارد. اما تجربه سی ساله بعد از انقلاب نشان داده که به خاطر مساله "مصلحت" اولا همیشه نامحرمان در دریافت و هزینه کرد این مساعدت ها مقدم تر بوده اند! و در ثانی هر چقدر کار بزرگ تر بوده نتیجه عکس تر! برای مثال کافیست به لیست هزینه های میلیونی دستگاههای دولتی و نیمه دولتی در حمایت های مالی از فیلمهای هر ساله ی جشنواره فجرکه البته در تهاجم به فرهنگ خودی! کورس گذاشته اند نگاهی بیاندازیم.حالا بماند هزینه های سرسام آور انواع همایشها،سمینارها،جوایز سال و فصل، نشریات و... که مشخص نیست واقعا "بُرد واقعی" آنها چقدر است و قرار است کدام یک از نیازهای فرهنگی مردم جامعه ما را پوشش دهند؟ کتابخانه فاطمه ها نشان می دهد یک حرکت خودجوش و مردمی تاثیر گذار چیزی نمی خواهد جز یک "نیت خالص" و یک "یاعلی! شاید به جای اصل 44 در اقتصاد باید ابتدا آرمانهایمان را خصوصی کنیم. (697740) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۲-۲۲ ۱۵:۵۶:۳۹
درود بر فرزاد میر شکاری ، سلام بر مردم قهرمان ایران (701853) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۲-۲۰ ۱۴:۱۵:۵۵
خدا خیرتان دهد که همان برای همیشه کافی میباشد
در این وا نفسای سیاست بازی ما از این کارها دلمان تسکین میابد تا قدری نیروی بیشتز ذخیره کنیم برای روز دادخواهی خود که همان قیامت است (697766) (moderator18)
 
احمد توكلي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۲-۲۰ ۱۵:۱۳:۵۷
سلام بر فاطمه و پدرش، قاطمه و همسرش، و فاطمه و پسرانش. سلام خدا بر فاطمه هاي كتابخانه دهكهان. سلام خدا بر فرزادها (697866) (moderator22)
 
Mehbod
۱۳۹۰-۱۲-۲۰ ۱۵:۵۴:۱۶
روشنفکران ما شاید یک سده است که به بیراهه رفتند و متاسفانه هنوز هم می روند . کمی به گذشته برگردیم قرار بود این خانم ها و آقایان به اصطلاح روشنفکر این ملت را از بدبختی و فقر به سوی پیشرفت و ترقی ببرند . یک عده ای رفتند مائو ییست شدند ، یک عده ای رفتند چسبیدن به سبیل رفیق استالین ، عده ای دیگر عکس چگووارا را تو اتاقشون زدند و پیپ و سیگار برگ کشیدند به خیال خودشون شدند روشنفکر ، عده ای دیگر شدند چریک و سلاح به دست گرفتند شروع به آدمکشی کردند که آینده ما رو بسازند !!! و صد افسوس که بسیاری از نخبگان ما جذب اینها شدند و عمر و جوانی و استعداد شان رو که میتوانستند صرف ابادانی این سرزمین کنند تباه کردند . آخه مائو و استالین و چگووارا و ... چه نسبتی با فرهنگ جامعه ما داشتند . اگر تمام این گروه ها به جای این کارها می رفتند تو روستا ها با آموزش سواد، اصول کشاورزی ، دامداری ، باغداری و ... سطح فرهنگ و درآمد روستاییان ما رو بالا میبردند ما اکنون توی این بدبختی و فلاکت واضح و آشکار دست و پا نمی زدیم. درسته این حرکت ها نقش مهمی در انقلاب 57 داشت .اما وقتی 80 درصد مردم بیسواد بودند و باقی مانده باسواد هاشون هم غالبن فقر فرهنگی دارشتند . نتیجه میشه این وضعیت که هر روز هم بدتر میشه . ما اول باید از درون خدمون شروع کنیم . این حرکت فرزاد ستودنی و شایسته هزاران پاسداشت است . فرزاد جان برایند کوشش های تو در آینده به بار خواهد نشست . درود بر تو و پاینده باشی ! (697958) (moderator18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۲-۲۰ ۱۸:۱۱:۰۴
با وجود همه نقدي كه مي توان به جريان روشنفكري معاصر در ايران داشت اما بسياري از مطالبي كه در مورد اين جريان فكري به خورد جامعه داده مي شود عاري از نقد عالمانه و بيطرفانه است. صحبتهاي جنابعالي نيز هر چند ربطي به خبر درج شده در الف نداشت اما با در نظر نگرفتن جنبه هاي مثبت فعاليت افراد اين جريان نامهربانانه است. (698163) (moderator22)
 
Mehbod
۱۳۹۰-۱۲-۲۰ ۱۹:۲۷:۴۲
دوست من نکته اصلی اینجاست که این درد دل یک جوان نسل انقلاب بسیار هم به این خبر مربوط است . نسلی که بخش بزرگی از مشکلاتی و نابسامانی را که داریم را از چشم همون روشنفکران که به خیال خودشون مبارزه می کردند، می بینه . ما رو از چاله درآوردند و توچاه انداختند . و هنوز هم درک درستی از واقعیت های اجتماع ندارند ، مردمی که از بام تا شام مشغول کلاه کلاه کردند هستند ،اخلاق و انسانیت از بین رفته . خوب اول ما باید خودمون رو درست کنیم . اصول مدنیت و برابری رو تو خانواده ، خویشان ، روابط کاری ، رانندگی و ... رعایت کنیم .پس از اون به خودی خود جامعه هم ساخته میشه. حتمن لازم نیست که رفت تو خیابون چشم ها رو بست و فریاد کشید . فریاد با چشم بسته نتیجه اش همین میشه که توش گرفتار شدیم !!! (698261) (moderator22)
 
۱۳۹۰-۱۲-۲۰ ۱۶:۱۵:۳۶
من اگر بنشینم
تو اگر بنشینی
پس چه کس برخیزد

من اگر برخیزم
تو اگر بخیزی
همه بر می خیزند
امیدوارم آینده این کتابخانه مانند آینده خانه حمایت از کودکان بی سرپرست نشود (698002) (moderator18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۲-۲۵ ۱۱:۰۴:۰۲
مگه خانه حمایت از کودکان بی سربرست چه شد؟ (707885) (moderator21)
 
رنجبر کلهرودی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۲-۲۰ ۱۷:۲۹:۴۴
بنام خدا

جمله ای از شیخ طوسی رحمت الله علیه در خاطرم مانده است که نقل شده است : آن عالم بزرگوار وقتی در نیمه های شب در هنگام مطالعه حقیقتی را می فهمید آنچنان ذوق زده می شد و می گفت "کجایند شاهان و شاه زادگان تا این حظ و لذتی را که من از درک این حقیقت برده ام ، ببرند ". واقعا بعضی از امور از جمله کتابخوانی و ترویج آن و توسعه دانش و حکمت و معرفت حلاوتی دارد که جایگزینی ندارد.
در حدود 30 سال پیش باجهاد سازندگی بصورت افتخاری و با چند تن از دوستان تجربه مشابهی داشتیم که با گذشت سالیان دراز و تجربیات گوناگون هنوز نسبت به آن دوران و آن خدمت فرهنگی بی ادعا ، احساس دلتنگی می کنم. (698102) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۲-۲۰ ۱۸:۵۷:۳۲
لطفاً آدرس بدهید برای این مکان واقعاً مقدس، کتاب ارسال کنیم. (698226) (moderator22)
 
کتابخانه فاطمه ها
۱۳۹۱-۰۱-۱۲ ۱۳:۵۶:۳۱
با سلام و احترام؛

در راستای اعتلای فرهنگ کتاب خوانی اقدام به راه اندازی وب سایت کتابخانه فاطمه ها نمودیم.
کتابخانه ای که کوچکترین کتابخانه ایران است، و در روستای «دهکهان» سی کیلومتری شهرستان «کهنوج» از توابع استان کرمان واقع شده است.
این کتابخانه در ابتدا فقط سه عضو داشت و هر سه نفر ، نامشان «فاطمه» بود و به همین علت نام کتابخانه شد: "کتابخانه ی فاطمه ها".
همه دوستداران کتاب، فعالان فرهنگی، موسسه های دولتی و غیر دولتی و همه نهاد های مرتبط با امر کتاب و کتابخوانی می توانند در این سایت عضو شوند و کتاب ها و سایر منابع را در اختیار کتابخانه فاطمه ها قرار دهند تا این کتابخانه بتواند شعبه های خود در روستاهای مختلف راه اندازی و حمایت کند.
امیدواریم که نهادهای مربوط به کتاب نهایت همکاری را در این زمینه با کتابخانه فاطمه ها بکنند.
وب سایت کتابخانه فاطمه ها : www.fatemeha.ir (721135) (moderator21)
 
مجید از مشهد
United States
۱۳۹۰-۱۲-۲۰ ۲۲:۴۰:۰۱
با سلام برای وزارت ارشاد و کانونهای مساجد آن استان بسیار متاسفم بجای هزینه های هنگفت و بی حساب و کتاب بسیاری از جشنواره ها به اینگونه موارد که در کشور زیاد هم هست توجه شود اگر آدرس را اعلام کنید ماهم از مشهد کتاب می فرستیم (698466) (moderator18)
 
مصطفی بکان
۱۳۹۰-۱۲-۲۰ ۲۳:۴۶:۳۵
عشق یعنی همین
این ارزش آفرینی و زنده نگه داشتن یک ارزش بسیار ستودنی است (698530) (moderator18)
 
۱۳۹۰-۱۲-۲۱ ۱۱:۰۴:۳۱
ناشران بسیاری هستند که در انبارشان پر از کتاب از سالیان بسیار قبل است. اینها اگر یک کمی فکرشان را راه بیندازند می‌توانند کتاب‌هایی را که دیگر نمی توانند بفروشند را به این جور کتاب‌خانه‌ها اهدا کنند و آن را هزینه تبلیغاتی محسوب کنند. در واقع هر کتابخوانی که به جامعه اضافه شود، مشتری آینده همین ها خواهد بود. بذری می افشانند که دیر یا زود حتما ثمر خواهد داد. اجر خدایی‌اش به جای خود. دولت هم می‌تواند این کتاب‌های اهدایی را جزو هزینه‌های ناشر محسوب کند و آن را از مالیات معاف کند. (699026) (moderator18)
 
فرزاد میرشکاری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۲-۲۱ ۱۷:۳۰:۰۰
با سلام خدمت همه دوستان بازدید کننده.
من فرزاد میرشکاری مدیر کتابخانه هستم. تشکر میکنم از این همه لطف شما دوستان عزیز. بعضی از دوستانم آدرس کتابخانه را برای ارسال کتاب خواسته بودند.
آدرس: استان کرمان،شهرستان کهنوج،کتابخانه عمومی شهید مطهری، پشت سینما شوباد. لطفا روی بسته های خود بنویسید که کتابها هدیه به کتابخانه فاطمه هاست.
شماره تماس:09394121020
آدرس وبلاگ:www.kfatemeha.blogfa.com
آدرس سایت فاطمه ها:www.fatemeha.ir
منتظر شما و هستیم. (699943) (moderator18)
 
احمد
United States
۱۳۹۰-۱۲-۲۱ ۲۲:۵۹:۴۷
دوستانی که مایلند کتاب بفرستند با شماره موسس جوان این کتابخانه تماس بگیرن

0939412102

آدرس ارسال کتاب
کهنوج بعد از مسجد جامع نمایندگی هفته نامه رودبارزمین
یا
جیرفت میدان امام دفتر هفته نامه رودبارزمین (700544) (moderator18)
 
مرتضی رضایی
۱۳۹۰-۱۲-۲۳ ۰۸:۲۰:۵۹
طلبه ای هستم اهل هرات افغانستان
خوشحالم از این اینکه در ایران هنوز کتاب و کتاب خوانی جایگاه خودش رو حفظ کرده، بلکه با ابتکارات و تلاش های جوانان مومن وفرهنگی روبه گسترش هست.
خدا قوت خسته نباشید (702713) (moderator22)
 
احسان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۲-۲۵ ۰۰:۰۷:۰۱
فرزاد،ایده نابت باعث می شودبه هموطن تو بودن افتخار کنم. ازصمیم قلب آرزو میکنم روزی با همدلان و همزبانان افغان و تاجیک مان اتحاد فرهنگی وسیاسی ناگسستنی ایجاد کنیم. (707204) (moderator21)
 
علیرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۱-۳۱ ۱۳:۲۲:۰۲
زنده باد فرزاد ، موسس کتابخانه که بدور از هیاهوی جامعه به محرومین کمک می کند (747905) (moderator21)
 
United States
۱۳۹۱-۰۲-۳۱ ۱۹:۴۷:۲۶
هنوز در ایران جایگاه خودشو حفظ کرده؟؟ آیا این بدبینی شدید نسبت به روند رو به رشد سواد و مطالعه در کشور نیست؟؟ (795396) (moderator21)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.