نظر منتشر شده
۸۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 201602
فقر فرهنگی یا مشکل اقتصادی؛
گره کار ازدواج جوانان کجاست؟
بخش داخلی الف، 20 مهر 92
برخی مسائل فرهنگی را عاملی برای تأخیر در ازدواج جوانان می‌دانند اما در نقطه مقابل تعدادی دیگر از کارشناسان، مسائل اقتصادی را عامل این امر برمی‌شمارند.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۲۸
در نهمین مناظره تلوزیونی شاهد بررسی علل اصلی بالا رفتن سن ازدواج جوانان میان مسئولان و کارشناسان مربوطه اعم از حسین باهر جامعه شناس، مهری سویزی رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش‌پژوهان جوان، محمد عباسی وزیر ورزش و جوانان دولت دهم، علی مطهری نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و حجت الاسلام ولی الله نقی پورفر عضو هیات علمی دانشگاه قم بودیم که مشروح آن به شرح زیر است.

«اقتصاد» و «فرهنگ» تنها ۲ نمونه از دلایل ۴۰گانه مشکلات ازدواج هستند
حسین باهر، جامعه شناس در ابتدای این مناظره اظهار داشت: بحث جالبی که شاید به نظر بنده می‌طلبد به آن توجه کنیم حماسه فرهنگی « مسئله ازدواج » است که همه با آن سروکار داریم در واقع در هستی خداوند وجود دارد و زوج نیز در این هستی آفریده شده است. وی ادامه داد: شخص، زمانی به شخصیت تبدیل می‌شود که به زوجین تبدیل شده باشد چرا که جریان انسانیت حتما باید در مسیر ازدواج طی شود. ولی این به این معنا نیست که کسانی که ازدواج نکرده‌اند مانند حضرت مریم(س)، انسانیت ندارند بلکه به طور کلی این جریان در مسیر ازدواج صورت می‌گیرد.

این جامعه شناس با بیان اینکه برق در صورت اتصال جریان مثبت ومنفی به وجود می آید بنابراین ازدواج نیز باید مانند این امر انجام شود، گفت: ازدواج امر مهمی است و برای انسانیت لازم است.وی ادامه داد: بحث جوانان بحث مورد اهمیتی بوده که این امر که چرا جوانان ازدواج نکرده و این مقوله کم شده است و طلاق زیاد به دلایل متعددی بستگی دارد در واقع این موضوع مربوط به ۴۰ دلیل است که موضوع اقتصادی و فرهنگی ۲ دلیل این امر هستند.

باهر بیان کرد: مشکلات اقتصادی امروز در جامعه مهم بوده که از جمله آن می‌توان به مسکن اشاره کرد چرا که این امر حرف اول را می‌زند زیرا جوانان در این زمینه از طرف پدر ومادر حمایت می‌شود و بسیاری از حوانان هستند که شغل نیز ندارند که این خود مشکل دیگر این قشر است.

این جامعه شناس بیان کرد: موضوع فرهنگی از جمله دلایل کاهش ازدواج است که مسئولیت پذیری جوانان بسیار کاهش یافته است. ولی باید مسئول این موضوع را در نسل گذشته نیز بدانیم چرا که آنها نیز به ازدواج کم توجهی کرده‌اند و اکنون فرزندان هزینه این اقدام پدر و مادر را می‌پردازند.باهر گفت: ماهواره‌ها از دیگر عوامل موثر هستند که در خانه و خانواده وجود دارد و همچنین امر اشتغال برای جوانان بسیار مهم بوده که بسیاری از آنها از این امر به دور هستند.

تأهل سالم، حداقل شرط سلامت روانی در مناسبات است
حجت‌الاسلام ولی‌الله نقی پورنفر اظهار داشت: در دین مبین اسلام جامعه سالم مساوی است با خانواده‌های سالم، این تفکر که انسان پایدار محور توسعه پایدار است کلیت آن از نظر اسلام مورد قبول نیست، انسان در بستر خانواده اعتبار دارد، انسان بدون خانواده نه هویت سالم دارد و از نظر اجتماعی نیز اسلام آن را نمی‌پذیرد.

وی افزود: بنابراین تاهل سالم حداقل شرط سلامت روانی در روابط اجتماعی، اداری و سیاسی ما به حساب می‌آید، بحث خانواده ۳ مساله اساسی دارد، یک تشکیل خانواده، دوم تحکمی خانواده و سوم تعالی خانواده. خانواده یک کلان شاخص کنترل صحت و سقم تدبیرهای نظام است که نقش سرنوشت‌سازی دارد.نقی‌پورنفر با اشاره به سوال پیامکی برنامه مناظره عنوان کرد: حداقل ۶۰ درصد مسائل خانواده فرهنگی است و حداکثر ۴۰ درصد مسائل خانواده اقتصادی است. مسائل فرهنگی خانواده هم یک بعد آموزش دارد، بعد مشاوره قدم به قدم دارد و بعد سوم همسریابی است. مسائل اقتصادی هم ۳ مقوله دارد حداقل تامین مسکن، درآمد ماهیانه و حداقل امکانات زندگی است.

وی ادامه داد: از نظر منابع انسانی اگر بخواهیم آسیب‌شناسی کنیم طبیعتاً خانواده در مسائل اجتماعی بسیار تاثیرگذار است، خود جوانان نقش نخست را ایفا می‌کنند، به خصوص در تمام تحولات، در مساله خانواده در هر جامعه سالم محوری زنان در نقش همسری و مادری تعریف می‌شود. زنان با ازدواج شاغل می‌شوند و دو شغل الهی پیدا می‌کنند و تضمین سلامت خانواده با جایگاه مناسب خانم‌ها تعریف می‌شود یعنی اصلاح جامعه باید از خانواده شروع شود.

نقی‌پورنفر تصریح کرد: تمام سازمان‌های اجتماعی باید در خدمت خانواده تعریف شوند و اگر ببینیم این ساختارها و قوانین تدبیری اندیشیده شده است خیر آن باید در خانواده سرریز شود. اصلا بشر با خانواده پا روی زمین گذاشته است و هرگز انسان فرادا نداشته‌ایم. افراد با خانواده زندگی را شروع کرده‌اند و این ساختارهای اجتماعی ضرورت خانواده را خواسته است پاسخ بدهد.

وی بیان داشت: مدیران ما هم مدیران فرهنگی و هم مدیران اجرایی ما نقش حیاتی در سرنوشت جامعه دارند، ما در وهله نخست مشکلات در زمینه مدیریت‌های فرهنگی و اجرایی داریم، اولین تحول باید در زمینه انقلاب فرهنگی در اتاق‌های فکر کشور رخ دهد و این اتاق‌های فرهنگی ما مجمع تشخیص مصلحت و مجلس هستند. یک نمونه روشن بیان کنم ما پیشنهاد داده بودیم در مرکز پژوهش‌های مجلس اگر بخواهیم سازمان جوانان را ادغام کنیم باید زنان و خانواده را نیز داشته باشیم ولی بدون اینکه جواب مناسبی را به ما بدهند آمدند وزارت جوانان و ورزش را ایجاد کردند. در حالی که ورزش اولویت اول جوان نیست.

سهولت روابط نامناسب در برابر دشواری تشکیل خانواده
مهری سویزی رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان در بخش نخست مناظره که مربوط به اعلام نظرات در خصوص سوال طرح شده بوده، اظهار داشت: پرداختن به خانواده پرداختن به حقیقت انسان است اما چرا می‌بینیم که در رهروان ازدواج کم هستند؟ طبیعی است چرا که روابط نادرست و دوستی با جنس مخالف ارزان،‌آسان و فراوان هستند اما در مقابل شرایط تشکیل خانواده سخت و دشوار است.

وی با بیان اینکه باید تشکیل خانواده را آسان کنیم،‌ادامه داد: بنده ۷ عامل را در کاهش ازدواج موثر می‌دانم که دو عامل آن اقتصادی و ۵ عامل آن در حوزه فرهنگی است؛ وفور معاشرت‌های غلط زمینه را برای ازدواج کاهش می‌دهد، افزایش طلاق بین جوانان ناامیدی ایجاد می‌کند هجوم هنجارشکنی از نوع ماهواره‌ها و فضای مجازی و همچنین کمبود الگوهای ازدواج آسان و سعادتمند از مواردی است که باعث کاهش ازدواج محسوب می‌شود.

رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان به فیلم کوتاهی که ابتدای برنامه مناظره پخش شد و مربوط به زوجی بود ۱۴ سکه مهر ازدواج‌شان بود، اشاره کرد و گفت: فیلم‌های تلویزیونی چقدر در ترویج این هنجارسازی‌ها تلاش کرده است؟ نکته بعدی که در کاهش ازدواج تاثیرگذار است بیکاری چشم‌گیر جوانان و رهاشدن گرگ تورم در زندگی مردم است.

وی افزود: وقتی ثبات قیمت‌ها وجود نداشته باشد بازتاب آن در زندگی مردم ظهور و بروز پیدا می‌کند در حین حال باید دید رسانه‌ها در امر ترویج ازدواج آسان چه اقداماتی کرده‌اند. نکته بعدی موضوع شناخت‌های درست است زیرا بسیاری از طلاق‌ها به دلیل این است که شناخت زوجین از یکدیگر به درستی انجام نمی‌شود چرا دخترها و پسرها بای دفکر کنند آغاز زندگیشان به جای نقطه صفر باید از نقطه بیست باشد.


مسائل فرهنگی دغدغه اصلی ازدواج است اما مسائل اقتصادی اثرگذاری بیشتری دارد
دکتر محمد عباسی وزیر سابق ورزش و جوانان با بیان اینکه هدف از زندگی، تکامل بشر است عنوان کرد: در حقیقت به گفته‌ تمامی حکما و دانشمندان هدف از زندگی تکامل بشر است و مولفه‌های تکاملی نشان دادند که انسان در رکن خانواده یکی از مهمترین عناصر اثرگذار در جریان تکامل بخشی بشر است.

وی با اشاره به اهمیت رکن ازدواج در تمامی تاریخ گفت: شرکت بزرگان و علما در جریان ازدواج نشان‌دهنده اهمیت این رویداد است و ازدواج علاوه بر تکلیفی که برعهده زوجین می‌گذارد تکلیفی را بر دوش سایر جریانات اجتماعی قرار می‌دهد.عباسی تاکید کرد: ازدواج اگر بتواند مختصات حقیقی خودش را داشته باشد و آسان و به موقع اتفاق بیفتد می‌تواند جامعه را مورد حمایت قرار دهد.

وزیر سابق ورزش و جوانان با اشاره به پرداختن به موانع و دغدغه‌های موجود در امر ازدواج افزود: پرداختن به موانع و دغدغه‌های ازدواج می‌تواند هدایت‌گر باشد ولی نمی‌توان مشخصا عنوان کرد که کدامیک از عوامل اقتصادی یا فرهنگی در این مسئله مهمتر است.وی ادامه داد: گرچه فرهنگ نقش اساسی را در این مسئله داراست ولی پرداختن به اقتصاد و پایش آن نیز باید اتفاق بیفتد.عباسی تاکید کرد: از نگاه جوانان و دانشجویان مسائل اقتصادی مهمتر از مسائل فرهنگی است ولی امیدوارم در ادامه برنامه بتوانیم با پرداختن به مسائل فرهنگی به عنوان پایه مسائل اقتصادی به جمع‌بندی درستی برسیم.

وزیر سابق ورزش و جوانان تاکید کرد: من معتقد هستم که مسائل فرهنگی دغدغه اصلی در امر ازدواج است ولی به لحاظ اجتماعی اقتصاد اثرگذاری بیشتری دارد.

جانشینی هوس‌های سطحی به جای عشق از عوامل به تاخیر افتادن ازدواج جوانان
علی مطهری نماینده مردم تهران در ادامه این مناظره اظهار داشت: اولاً‌ باید مطرح کنم که روز اول ذی‌الحجه در قانون تسهیل ازدواج، تحت عنوان ازدواج جوانان نام گذاشته شده است که نسل آینده متعلق به جوانان و نسل فعلی متعلق به گذشته است.وی ادامه داد: کشورهایی که به دنبال توسعه هستند روی نسل جوان سرمایه گذاری می‌کنند که ما نیز باید این اقدام را انجام دهیم و به امر ازدواج توجه ویژه کنیم.

این نماینده مجلس بیان کرد: در قرآن کریم در خصوص محبت زن و مرد به عنوان نشانه‌های خدا صحبت به میان آمده است و این امر را مقدس دانسته است.مطهری اظهار داشت: در کلیسا به ازدواج بدبین هستند و این موضوع را نامقدس می‌دانند؛ ازدواج را برای تولید نسل و جلوگیری از روابط نامشروع دانسته و به همین دلیل در خصوص ازدواج اجازه می‌دهند. ولی باید بگوییم ازدواج نقش تربیتی دارد و در اسلام مقدس و به عنوان عبادت شناخته شده است که موجب تکامل زن و مرد می‌شود.

وی با بیان اینکه با ازدواج از خوددوستی به غیردوستی می‌رسیم، افزود: تنها با ازدواج به کمال می‌رسیم و این امر با مطالعه و جهاد صورت نمی‌گیرد .این نماینده مجلس گفت: مشکل روابط خانوادگی مختص کشور ما نیست بلکه این موضوع جهانی بوده و نباید فکر کنیم که مخصوص کشور ما است؛ شانه خالی کردن جوانان از مسئولیت ازدواج، جانشینی هوس‌های سطحی به جای عشق و نادر شدن وحدت و صمیمت در تمدن امروز از عوامل به تاخیر افتادن ازدواج در جوانان است.

در غرب، خانواده را به چشم یک شرکت تجاری نگاه می‌کنند
مطهری بیان کرد: خانواده در اسلام با غرب بسیار متفاوت است چرا که یک همدلی ، وحدت و همرنگی در ایران وجود داشته و در غرب خانواده را به عنوان یک شرکت تجاری می‌دانند بنابراین ما نمی‌توانیم به مسائل مربوط به ازدواج و خانواده مانند مسائل راهنمایی و رانندگی و لوله کشی برق نگاه کنیم. وی با بیان اینکه فریاد غرب در خصوص مشکلات خانوادگی بیشتر از ما است و ما نمی‌توانیم از آنها تقلید کنیم، ادامه داد: معتقدم علت اصلی افزایش سن ازدواج از موضوع فرهنگی است.

علی مطهری در این مناظره درباره تشریح قانونی که برای مسائل ازدواج در مجلس مصوب شده بود اظهار داشت: قانون تسهیل ازدواج جوانان در سال ۸۴ تصویب شد یعنی در مجلس هفتم که البته آن موقع در مجلس حضور نداشتم، در آنجا تمهیدات خوبی برای تسهیل ازدواج جوانان پیش‌بینی شده است، مانند صندوق اندوخته ازدواج جوانان، کمیته سامان ازدواج که این کمیته باید هر ۶ ماه یک بار و دولت نیز هر سال، یک بار به کمیسیون فرهنگی مجلس گزارش می‌داد.

وی افزود: مساله مسکن موقت برای کسانی که به تازگی ازدواج می‌کنند ظاهرا تا مدت ۳ سال و کمک هزینه زندگی برای زوج‌هایی که به تازگی ازدواج کرده‌اند و هیچ‌کدام محل درآمدی ندارند به مدت ۲ سال به صورت قرض‌الحسنه و همین طور در اختیار قرار دادن فضاهای مناسب برای برگزاری جشن و مراسم ازدواج از طرف نهادها، شهرداری‌ها و موسسات عمومی که از اینگونه امکانات دارند صورت پذیرد.

مطهری ادامه داد: این مسائل پیش‌بینی شده است و قرار بوده است که آیین‌نامه اجرایی این قانون هم حداکثر ظرف ۳ ماه توسط دولت تهیه و به تصویب هیئت وزیران برسد که ظاهرا این کار انجام نشد و این قانون به طور جدی اجرا نشد به نظر می‌رسد قانون خوبی است و می‌توانست بخشی از مشکلات را حل کند.

تحریم و ادغام سازمان‌های ملی جوانان و تربیت بدنی، از دلایل اجرا نشدن قانون تسهیل ازدواج
وی در پاسخ به سوال مجری درباره اینکه این قانون بیشتر جنبه‌های اقتصادی دارد عنوان کرد: البته جنبه‌های فرهنگی نیز دارد مثلا در ماده ۵ بند الف این قانون آمده است، تسهیل باورها و آداب و رسوم مانع و مزاحم ازدواج جوانان در مناطق مختلف کشور، تشویق جوانان و خانواده‌ها به برپایی مراسم‌های گروهی و کاهش هزینه‌های تشریفاتی ازدواج، و همین که روز اول ذی‌الحجه روز ازدواج جوانان نامگذاری شد، تا باعث تشویق مساله ازدواج شود. مثلا این قانون جنبه فرهنگی هم دارد حتی بحث صداوسیما نیز مطرح شده است زیرا در این مقوله وظایفی دارد ولی به هر حال بیشتر این قانون جنبه اقتصادی دارد و می‌توانست بخشی از این مشکل را حل کند.

مطهری بیان داشت: به هر حال امروز ما در یک شرایط خاصی هستیم یعنی از حدود ۲ سال پیش با توجه به تحریم‌های اقتصادی ما الان در شرایط ویژه‌ اقتصادی هستیم و مشکلات دوچندان شده است بنابراین شاید اجرای بخشی از این مواد قانونی به خاطر کم شدن درآمدهای دولت شاید برای آن مشکل بوده است. به هر حال این قانون به درستی اجرا نشد و شاید ادغام سازمان ملی جوانان و سازمان تربیت بدنی به شکل وزارت ورزش و جوانان که خودش باعث شد وقفه‌ای ایجاد شود این مساله نیز باعث یکی از علت‌های درست اجرا نشدن این قانون باشد.

مجلس دغدغه داشت اما بخش‌هایی از قانون اجرایی نشد
عباسی وزیر سابق ورزش و جوانان دولت یازدهم در بخش دوم این مناظره که مربوط به ارائه راهکارها بود، اظهار داشت: در زمان تصویب طرح قانونی که توسط مجلس انجام شد بنده نیز حضور داشتم؛ مفاد این طرح قانونی نشانگر این بود که مجلس دغدغه مهمی در تسهیل امور ازدواج داشته است اما در حال حاضر دغدغه مهم مسائل اقتصادی است به همین دلیل بیشترین مفاد این قانون به نیازهای جوانان پرداخته است.

وی افزود: اصل موضوع خوب بود اما بنده به عنوان یک فرد مطلع از فرایند تصویب این طرح می‌دانم قانون دلسوزی‌های خوبی داشته اما بخش‌هایی از آن اجرایی نشده است زیرا قانون آن را به دولت ابلاغ کرد و دولت آن را به سازمان مدیریت ارجاع داد. در ادامه اجرای این قانون وام قرضه‌الحسنه مطرح بود که در این زمینه نظام بانکی ارائه این وام را از محل قرضه‌الحسنه می‌دانست و این موضوع یکی از دغدغه‌هایی بود که برطرف نشد. زیرا صندوق مهر به عنوان ارائه وام ازدواج مطرح شد اما صندوق اندوخته جوانان که قرار بود تشکیل شود و در صورت تحقق آن می‌توانست اثرگذار باشد عملی نشد.

عباسی خاطر نشان کرد: مسکن مهر نیز بدل بسیار خوبی بود اما نقش شهرداری‌ها در این زمینه با توجه اینکه تحت تسلط دولت نیستند نادیده گرفته شد و در واقع آنهایی که باید در این امر مشارکت می کردند، نکردند. این در حالی بود که بخش بسیاری از افرادی که شامل مسکن مهر می‌شدند جوانان بودند.


عده‌ای از بیکاری می‌نالند و عده‌ای از بی‌عاری
دکتر باهر در پاسخ به این سوال که اگر مسائل اقتصادی نقش ویژه‌تری در بالارفتن سن ازدواج دارند چرا سن ازدواج در افرادی که از تمکن بالایی برخوردارند نیز بالاست، گفت: باید به این مسئله به صورت ذوالجنبتین نگاه کرد و اقتصاد شمشیر دولبه است و فقیر و غنی می‌توانند در برابر آن آسیب ببینند. یک عده از بیکاری می‌نالند و عده‌ای از بی‌عاری.

وی تاکید کرد: اقتصاد به عنوان فرهنگ است و همانطور که خداوند در قرآن فرموده به طور ضمنی تاخیر در ازدواج را به مسئله اقتصاد ربط می‌دهد و می‌گوید که خداوند در این مسئله کمک می‌کند.باهر با اشاره به حدیث "من لا معاش له، لا معاد له" گفت: به عبارت ساده‌تر اقتصاد زیربنای سلامت و مرض جامعه است و فرهنگ، اجتماع و عرفان روبنای جامعه هستند.

وی با اشاره به مشکلات پسران در امر ازدواج تاکید کرد: امروز با اینکه بیش از ۶۰ درصد پسران تحصیلات لیسانس دارند ولی چند درصد از آنها دارای شغل هستند؟ و چرا برخی برای به دست آوردن شغل مناسب به دنبال مهاجرت هستند.

باید برای پسران آماده ازدواج تسهیلات اشتغالی در نظر گرفت
باهر تاکید کرد: باید برای مسئله ازدواج مکانیزمی عملی پیشنهاد داد به عنوان مثال باید برای پسرانی که از آمادگی ازدواج برخوردارند اولویت اشتغال یا معافیت از سربازی را در نظر گرفت.وی همچنین مشکلات دختران در امر ازدواج را تحصیل بالا و به طبع توقع بالا دانست که باعث شده در عین حال از بیکاری نیز رنج ببرند.باهر در پایان با اشاره به فرمول ازدواج گفت: ازدواج برابر است با توفیقات مضاعف پسران بخش بر توقعات کم دختران.


دختران نگاه واقع‌گرایانه به ازدواج ندارند
رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان در ادامه گفت: معتقدم سر راه پسران مشکل اقتصادی و سرراه دختران مشکل فرهنگی برای ازدواج وجود دارد چرا که دختران نگاه واقع‌گرایانه به ازدواج ندارند که این امر بسیار مهم است که باید مورد توجه قرار گیرد.وی ادامه داد: انسان‌هایی که به دنبال بهترین سالن‌ها و آرایشگا‌ه‌ها برای مراسم جشن ازدواج بودند حال به دنبال وکیل‌ها می‌دوند تا طلاق بگیرند بنابراین این موضوع خوشبختی نمی آورند.

سویزی با بیان اینکه بحث کارآفرینی برای پسران باید فراهم شود، عنوان کرد:در قانون ۱۳ ماده و ۴ تبصره در خصوص موضوع اقتصادی مطرح شده است که این قانون برای سال ۱۳۸۴ است ولی موضوع مهم این است که برای بازگشایی و اجرایی کردن این قانون چه کرده‌ایم. زمانی عطر قانون در فضا پخش می‌شود که آن قانون اجرایی شود.

رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان با اشاره به اینکه برخی از افراد که ازدواج نمی‌کنند در واقع مشکلات خود را به شکل دیگری حل می‌کنند،‌گفت: تحصیلات بالای دختران مانع به تاخیرافتادن ازدواج نیست چرا که دانش بالا اشکال ندارد بلکه بینش غلط مشکلات را به وجود می آورد.

دختری با مدرک فوق‌لیسانس، زندگی را فقط آب‌گوشت درست کردن می‌بیند/باید بینش‌ها را تغییر داد
سویزی گفت: چندی پیش دختری جوان به بنده مطرح کرد که چرا ازدواج کنم وقتی قرار است در زندگی آبگوشت درست کنم. این دختر فوق لیسانس داشت .اینجا باید بگویم دانش بالا غلط نیست بلکه بینش دچار مشکل است بنابراین باید در کنار دانش با عناصر تربیت ساز بینش را به جوانان آموزش دهیم. وی گفت: باید روی موضوع فرهنگ‌سازی ازدواج ساده و مستحکم و کاهش توقعات و تغییر نگرش‌ها اقدام کنیم که این کار باید ابتدا از خانواده و بعد الگوهای اجتماعی صورت گیرد.


سریال‌ها، «آه» مرفهان را هم درمی‌آورد
سویزی با اشاره به نقش رسانه‌ها در ازدواج آسان گفت: کدام برنامه ازدواج آسان را به جوانان نشان داده است در سریال‌ها زندگی را به نمایش می‌گذارند که حتی خانواده‌ دارا به آن زندگی آه می‌کشند چه برسد به نسل جوان.وی ادامه داد: در دوران جنگ وضع اقتصادی ما نیز دچار مشکل بود و ما با کوپن جهیزیه را فراهم میکردیم؛ در آن دوران دشواری اقتصادی داشتیم ولی روند اقتصاد اینگونه نبود.

سویزی با بیان اینکه در حال حاضر بچه پولدارها نیز میل و رغبت به ازدواج ندارند، اظهار داشت:مشکل معیشتی جوانان و خانواده مسئله دردناک است که نمی توان در این خصوص چشم پوشی کرد چرا که برای گام نخست باید ۴۰ میلیون هزینه کنیم که افرادی که سرمایه نداشته باشند حرف از ازدواج هم نمی‌زنند.

سردمداران فکری کشور دچار چالش هستند و وحدت رویه ندارند
ولی‌الله نقی‌پورنفر در ادامه این مناظره اظهار داشت: ما اگر بخواهیم یک رفتار را عملیاتی کنیم قدم اول قانون آن است و قدم دوم ایجاد ساختارهای مناسب آن است و بعد منابع انسانی که می‌خواهد این موارد را عملیاتی کند منتها هر رفتاری یک پیوست فرهنگی نیاز دارد. اینکه اهمیت و اولویت خانواده‌ها در اتاق‌های فکر چقدر است از نظر بنده جای اشکال دارد. وقتی که یکی از افراد کاندیداای ریاست جمهوری می‌آید و عنوان می‌کند که اگر بنده رئیس‌جمهور شدم و اولویت اشتغال را به خانم‌ها می‌دهم نشان می‌دهد که اصلا الزامات خانواده را نمی‌شناسد. خانم‌ها با ازدواج طلبکار می‌شوند و آقایان بدهکار. این بند هم قانونی است و هم شرعی. یعنی مرد با ازدواج نیازمند شغل است ولی خانم با ازدواج صاحب شغل و درآمد می‌شود و از نظر قانونی نیز چون همسری و مادری اکثر آن جزء الزامات فقهی ما نیست.

وی افزود: خانم‌ها حق همسری و مادری نیز باید دریافت کنند که برای آنان تعریف نشده است یعنی ما هم نقص قانونی داریم و هم ساختارهای مناسب تعریف نکرده‌ایم و اتاق‌های فکر ما از یک تفکر واحدی برخوردار نیستند. هم حوزه دچار این چالش است. مثلا دانشجوی دکترای بنده آمده است و نزد من گریه می‌کند که شوهر پیدا نمی‌کنم و باید چه کار کنم. یعنی یک بحران‌ها و نگاه‌های غلطی در خانواده‌ها و اتاق‌های فکر ما وجود دارد و این مساله باید تسهیل شود و این سردمداران فکری کشور دچار چالش‌های فکری هستند و وحدت رویه و نظر ندارند. این مساله مشکل اساسی ما است اصلا در حوزه‌های علمیه این تفکر وجود دارد که ازدواج مانع درس‌خواندن می‌شود و به طلبه‌ها عنوان می‌کنند که تا ۶-۷ سال که درس می‌خواهی بکنی ازدواج نکنند و این تفکر غلط است. یعنی آن اتاق‌فکرهای فرهنگی ما از یک حداقل استاندارد قابل قبول ارزشی برخوردار نیستند و دچار چالش هستند و در حوزه هم همین‌مشکل وجود دارد. دخترها در حوزه‌ها درس می‌خوانند و سن‌شان بالا می‌رود و برای طلبه‌های پسر نیز همین‌طور است و یک حلقه وصل وجود ندارد که آنها را به هم برساند.
نقی‌پورنفر تصریح کرد: نهادهای فرهنگی باید آن آموزش، مشاوره و همسریابی را باید انجام دهد، در حالی که مثلا در آموزش و پرورش یک لشکر آقایان و خانم‌های مجرد حضور دارند و تدریس می‌کنند.


طلاق بین نقاط ثروتمند بیشتر از نقاط فقیر است
عباسی بعد از اظهارات نقی‌پورفر اظهار داشت: در مطالبات مردمی مسائل اقتصادی نقش پررنگ‌تری دارند و مردم فکر می‌کنند فقط این مسئله جز کمبودها است اما آیا واقعا تحصیلات در این زمینه اثرگذار نیست؟ آمارهای موجود نشان می‌دهد رابطه معناداری بین ازدواج و تحصیل وجود دارد همچنین طلاق بین نقاط ثروتمند بیشتر از نقاط فقیر صورت می‌گیرد.

وی افزود: لازم است به بخشی از حقایقی که با آنها مواجه هستیم توجه بیشتری کنیم حتی در بخش ارایه راهکارها می‌توان به این نکته اشاره کرد که دانشگاه‌ها به جای ارائه دروس کنترل جمعیت به ارائه درس زندگی سعادتمند بپردازند. این در حالی است که در آیات قرآنی نیز مسئولیت‌هایی تعیین شده تا افراد شرایط ازدواج را برای جوانان فراهم کنند یعنی در این حوزه دولت و خانواده باید مسئولیت های خود را بپذیرند. اولیای نظام اجتماعی یعنی دولت باید مسئولیت خود را در این زمینه به صورت دقیق برشمارند و آن چه تعیین شده را نیمه کاره رها نکنند.


در اثر انقلاب صنعتی سن ازدواج بالا رفته است
مطهری در ادامه این مناظره اظهار داشت: اگر ازدواج زود صورت بگیرد در کشور ما به طور مثال اگر دختری چهارم دبیرستان باشد و ازدواج کند دیگر به مدرسه او را راه نمی‌دهد که این خود یک مشکل است و باید حل شود در حقیقت وقتی مطرح می‌کنیم که ازدواج باید زود صورت گیرد باید مشکلات را نیز رفع کنیم. وی ادامه داد: بالارفتن سن ازدواج را اگر نسبت به ۴۰ سال پیش درنظر بگیریم مسئله مهمی نیست چرا که فاصله بین بلوغ طبیعی و بلوغ جنسی و قدرت تشکیل خانواده بیشتر شده است که این به دلیل سرعت صنعت و کارهای تخصصی در جامعه است بنابراین این موضوع طبیعی است ا

این نماینده مردم تهران گفت: دختر و پسری که در رشته ای بخواهد تخصص پیدا کند باید حداقل به ۲۵ سالگی رسیده و در آن رشته متخصص شود ولی در گذشته پسر در ۱۵ سالگی بالغ و در ۱۸ سالگی به سن ازدواج می‌رسید و کاری را یاد گرفته و دارای شغل بود و در گذشته سن ازدواج پایین بوده است. مطهری بیان کرد: در اثر انقلاب صنعتی طبیعی است که سن ازدواج بالا برود مشکل این است که جوانان ما از ۱۳ در دختران و از ۱۵ در پسران میل جنسی داشته و باید دید این فاصله و افزایش سن ازدواج را چگونه باید طی کنند آیا باید ریاضت جنسی توصیه شود یا آزادی روابط و یا ازدواج که در این جا نیز ازدواج دائم و موقت در اسلام مطرح شده است.

وی ادامه داد: اینکه سن ازدواج بالا رفته است نسبت به سالهای قبل امر طبیعی بوده و باید او را قبول کنیم ولی اینکه سن ازدواج در دو سال اخیر افزایش یافته و نسبت به ۴ سال رشد چشمگیری را شاهد بودیم باید دید علت اقتصادی است یا فرهنگی که به نظر بنده علت این امر فرهنگی بوده و علت اقتصادی را نمی‌توان نادیده گرفت.


طلاق و افزایش سن ازدواج در خانواده مرفه نیز وجود دارد
این نماینده مردم تهران گفت: طلاق و افزایش سن ازدواج نیز در خانواده مرفه وجود دارد که با توجه به فشار و تحریم‌ها ما شاهد تفاوت‌های زیادی در راستای افزایش سن ازدواج نبودیم. مطهری در خصوص دلایل افزایش سن ازدواج در جوانان افزود: گرایش به فرهنگ غربی، دور شدن از سطح زندگی اسلامی و آزاد شدن روابط بین جنس مخالف، و همچنین تشریفات و آداب رسوم از علل مهم افزایش سن ازدواج در جوانان است.

علی مطهری در ادامه بحث افزود: در اسلام سن خاصی برای ازدواج در نظر گرفته نشده است و تنها ۳شرط بالغ، عاقل و رشید بودن برای ازدواج پسران و دختران مطرح شده است. وی در توضیح لفظ رشید بودن گفت: رشید بودن به این معنا است که فرد بداند که ازدواج یعنی چه و با چه هدفی انجام می‌شود. با تمام این شرایط در اسلام توصیه شده تا ازدواج هرچه زودتر انجام شود.

آسیب‌های ازدواج‌هایی با منشأ دوستی خیابانی و اینترنتی
در این لحظه از مناظره باهر در پاسخ به مطهری گفت: شرط مهمی که فقه آمده و در قانون ذکر نشده کفاوت است که متاسفانه خانواده‌ها هم کفو یکدیگر را انتخاب نمی‌کنند و متاسفانه برخی از ازدواج‌ها از روی دوستی‌‌های خیابانی و سایت اینترنتی انجام می‌شود که مشکلات خانوادگی و نهایت به دادگاه منجر می‌شود. نقی‌پورفر نیز در پاسخ به مطهری تاکید کرد: سن ازدواج در اسلام تعیین شده و با توجه به سه مرحله ۷ ساله‌ای که در اسلام عنوان شده سن ۲۱ سالگی سن مناسب ازدواج است.

وی سیادت، عبودیت و وزارت و مشارکت اجتماعی را ۳مرحله عنوان شده در اسلام دانست و گفت: فرد پس از دوره وزارت و مشارکت اجتماعی باید زندگی مستقلی داشته باشد و این نشان می‌دهد که سن ۱۸ تا ۲۱ سال سن مناسب ازدواج است. نقی‌پورفر با اشاره به سوره نسا تاکید کرد: اگر نظام آموزش و پرورش مهارت‌های لازم را در اختیار پسران گذاشته باشد باید پسرها در سن ۱۸ تا ۲۱ سالگی قابلیت تشکیل خانواده را داشته باشند چرا که مسئولیت تدبیر خانواده بر عهده پسران است.

وی با انتقاد از آموزش و پرورش گفت: متاسفانه در کتاب مطالعات اجتماعی سال سوم سن ۲۴ سال را به عنوان سن ازدواج خانم‌ها و آقایان عنوان کرده‌اند که این در حالی است که اعلام این سن بدون هیچ پشتوانه‌ای انجام شده است .تقی پورفر خطاب به صدا و سیما گفت : صدا وسیما باید با دعوت از نخبگان محوری برای همگرایی در اعلام سن ازدواج شوند. وی همچنین به سن مناسب دختران برای ازدواج اشاره کرد و افزود: ما برای دختران ۳ بازده سنی ۶ ساله داریم ولی در سند آموزش و پرورش نظام ۶-۳-۳ در نظر گرفته شده که به جنسیت توجه‌ای نداشته و سکولار است.

نقی‌پورفر تاکید کرد: متاسفانه در نظام آموزش و پرورش رشد پسر و دختر به صورت یکسان اتفاق نمی‌افتد چرا که فارغ التحصیلان پسر و دختر باید بتوانند با یکدیگر ازدواج کنند که عملا این اتفاق نمی‌افتد و این مسئله نشان‌دهنده ان است که در نظام آموزش و پرورش ما به اختصادات اسلام توجه نشده است.

تأخیر بیش از حد بین سن بلوغ و سن ازدواج دختران معنا ندارد
وی سن نرمال ازدواج دختران را ۱۸ سال دانست و گفت: ۶ سال بعد از سن بلوغ دختران زمان مناسبی برای ازدواج است و تاخیر بیش از این میان سن بلوغ و ازدواج دختران معنایی ندارد.

ازدواج دانشجویی؛ موفق و ناموفق
باهر نیز در این بخش گفت: متاسفانه ما در مسائل خانواده متخصص فوق دکترا در ایران داریم که به کار گرفته نمی‌شود. ما عدد طلایی برای سن ازدواج را متناسب با فرمول سن ازدواج دختران مساوی با سن ازدواج پسران بخش بر ۲ به اضافه ۶ سال. حسین باهر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا موضوع ازدواج دانشجویی موفق بوده یا خیر؟ اظهار داشت: این سوال بسیار بجاست چراکه بنیانگذار تفکر ازدواج دانشجویی در دانشگاه شهید بهشتی بنده بودم و این امر در آنجا خوب اجرا شد.

وی ادامه داد: موضوع ازدواج دانشجویی از مردمی بودن در آمد و برخی دانشجویان در این راستا سوءاستفاده کرده‌اند چراکه ازدواج آنها هدف‌دار و نظام‌مند نبود.متأسفانه در خوابگاه شاهد حضور بسیاری از این دانشجویان بودیم. باهر در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه طرح ازدواج دانشجویی موفق بوده یا خیر؟ تصریح کرد: این طرح هم موفق بوده و هم ناموفق.سویزی در ادامه اظهارات علی مطهری گفت: موضوع ازدواج در راس امور کشور قرار ندارد زمانی که ۸ سال جنگ تحمیلی را پشت سر می‌گذاشتیم همه دنیا در برابر ما بود اما ما بر آنها فائق شدیم این نشان می‌دهد عزم ملی در برابر مشکلات پیروز است.

وی با بیان اینکه باید باور کنیم که ازدواج ضرورت جامعه ما است تصریح کرد: ۸ تا ۱۳ میلیون جوان در آستانه ازدواج قرار دارند اما اگر این میزان علاقمند به تحصیل وجود داشت و در دانشگاه‌ها بسته بود همه جا فریاد و فقان می‌کردند. مسئله ازدواج نیز باید راس امور باشد و برای آن عزم ملی به کار گرفته شود. سویزی خاطرنشان کرد: همانطور که خیرین مدرسه ساز در کشور وجود دارد باید جامعه خیرین را برای ازدواج جوانان با مدیریتی درست بسیج کنیم همچنین می‌توان به ایجاد تعاونی خویشاوندی پرداخت چرا که اگر این امر نیز با یک مدیریت صحیح عملی شود بسیار از مشکلات مالی در فضای صله رحم برطرف خواهد شد.

وی افزود: ۵ سال نخست زندگی جوانان به یاری نیاز دارد و بعد از این دوران آنها می‌توانند زندگی خود را به شکل بهتری ادامه بدهند. بنابراین مسکن مهر در این حوزه با در نظر گرفتن اجاره بهای سبک می‌تواند در ۵ سال نخست زندگی جوانان مثمرثمر باشد. همچنین می‌توان از تشویقات و تسهیلات دیگری استفاده کرد و در این زمینه راهکارهای لازم را از مردم جویا شد. رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان خاطر نشان کرد: متاسفانه مسئله چشم هم چشمی اصل زندگی را زیر سوال برده و فدای خود کرده است در واقع با چشم هم چشمی فرصت جوانی سوزانده می‌شود.

تقی‌پورفر در ادامه مناظره بررسی مسائل ازدواج به موضوع ازدواج دانشجویی اشاره و تصریح کرد: طرح ازدواج دانشجویی در وزات علوم مطرح شد که باید بگوییم موضوع آموزش، مشاوره و همسریابی باید آموزش و در دانشگاه‌ها تشکیل شود. وی افزود: باید معرفت در ازدواج و تشکیل خانواده را به جوانان منتقل کرده و انگیزه ازدواج را در آنها کشف کرد چراکه ۶۰ درصد مشکلات از مقوله فرهنگی نشأت می گیرد بنابراین زمانی که ۲ نفر هم کُفو یکدیگر باشند بهتر می توانند با مشکلات اقتصادی کنار بیایند. عضو هیات علمی دانشگاه قم ادامه داد: ساختار در خصوص ازدواج دانشجویی تعریف نشده و اخیراً پیوستی در این راستا داده شده است ولی به طور کلی این موضوع بر عهده هیچ نهادی در دانشگاه و هیچ معاونت فرهنگی نیست. بنابراین باید بگوییم این موضوع نیازمند بازوی اجرایی است.


حضور دانش‌آموزان متأهل کنار دانش‌آموزان مجرد ایراد دارد؟
در یکی از سوالات مناظره از آقای مطهری پرسیده شد که آیا موافقید دختران متاهل در کنار دختران مجرد به مدرسه بروند زیرا آموزش و پرورش در حال حاضر این اجازه را نمی‌دهد که مطهری عنوان کرد به نظر من اشکالی ندارد، بنده نیز در این مساله انتقاد کردم به خاطر اینکه نگرانی آنها این است که به اصطلاح برخی مسائل زناشویی در مدرسه بازگو شود و این مساله را خطری برای دختران می‌دانند در حالی که امروز فکر نمی‌کنم چیز مجهولی برای دختران و پسران وجود داشته باشد. حجت‌الاسلام نقی‌پورفر در ادامه پاسخ به این پرسش عنوان کرد: هر چیزی آفتی دارد و به خاطر آفت نباید صورت مساله را پاک کرد و این کار غلط است.

مهری سویزی نیز در ادامه این سوال عنوان کرد: صرف یک صحنه و یک لحظه نیست که روی آن داوری شود همکاران و مدیران مدارس گزارش می‌دادند و عنوان می‌کردند دختر ازدواج کرده آمده بود سر کلاس رعایت هم کرده بود و به وی نیز تذکر داده شده بود که عکس‌هایش را نشان کسی ندهد و قصه‌هایش را برای کسی بازگو نکند تا دیگران را تحریک نکند. معلم آمده بود سر کلاس و آن دانش‌آموز دختر متاهل تکلیف خود را به درستی انجام نداده بود و این دختر مورد بازخواست قرار گرفته بود و فردای آن روز آقایی آمده بود جلوی در مدرسه و عنوان کرده بود که من شوهر این خانم هستم و شما چرا با زن بنده اینگونه رفتار کرده‌اید زیرا همسر بنده باردار است و رفتار شما باعث مشکل شده است.

وی ادامه داد: ببینید یک صحنه و یک لحظه نیست که روی آن داوری شود ولی با این حال برای اینکه باب ازدواج را در سنینی که تقاضا وجود دارد و خانواده نیز تمایل دارد و پسر خوبی نیز برای خواستگاری آمده است و برای اینکه باب ازدواج را نبندیم بنده که سال‌ها مشاور وزیر در امور زنان بودم یعنی در سال ۸۴ و ۸۵ آمدیم یک بخشنامه‌ای آماده‌سازی کردیم و به مدارس فرستادیم و مدیران نیز توجیه شدند موارد خاصی را که چنین موضوعاتی وجود دارد اگر بتوانند بیایند از کمیسیون مجوز بگیرند و مدیریت کنند این مساله بلااشکال است. سویزی در پاسخ به این پرسش که آیا هنوز این بخشنامه اعتبار دارد تصریح کرد: بنده نشنیدم که این بخشنامه ابطال شده باشد.

برخی دانشجویان از ازدواج دانشجویی سوءاستفاده کردند
سویزی در ادامه این مناظره با بیان اینکه باب سوءاستفاده در هیچ چیز را نمی‌توان بست، تاکید کرد: موضوع ازدواج دانشجویی باب سواستفاده برای برخی از دانشجویان را باز کرده است به این شکل که برخی دانشجویان در ازدواج دانشجویی و مراسم آن شرکت می‌کنند و بعد به شهرستان خود برگشته و در آنجامراسم مفصل می‌گیرند در واقع از امکانات استفاده کرده و بعد مراسمی جدا از مراسم ازدواج دانشجویی می‌گیرند. وی بیان کرد: باید فرهنگ وساطت را به نوع جدید احیا کنیم چرا که این امر نیاز است عملاً وقتی روش غیرسنتی کنار رود دوست شدن تایید شده و جذابیت غریزه باعث می‌شود که جوانان در روابط یکدیگر را نشناسند که این خود مشکل اساسی است.

سویزی با بیان اینکه باید فرهنگ وساطت به طور جدی احیا شود، عنوان کرد: در ازدواج خویشاوندی ما شاهد ۵ درصد طلاق هستیم که ۲۵ درصد طلاق‌ها مربوط به ازدواج‌های غیراین امر است در حقیقت رفت و آمدها باعث می‌شود که خصلت ها از چشم یکدیگر پوشیده نشود. مطهری در ادامه پرسش درباره حضور دختران متاهل در کنار دختران مجرد در مدارس عنوان کرد: بنده یک جمله اضافه کنم یکی از آثار خوب حضور دختران متاهل در کنار دختران مجرد در مدارس این است که بقیه نیز برای ازدواج تشویق شوند و این مساله یکی از آثار خوب است ولی ما به خاطر درصد کمی از مسائلی که وجود داشت نباید جلوی این کار درست را بگیریم.

سویزی نیز در ادامه این سوال عنوان کرد ما نیز اقداماتی در این زمینه انجام دادیم تا باب درست این قضیه بسته نشود ولی جلوی مشکلات ان نیز گرفته شود. باهر نیز در ادامه پاسخ به این پرسش بیان داشت باید آموزش خانواده در دانشگاه‌ها و مراحل مختلف ارائه شود تا بچه‌ها از همدیگر نخواهند کلمات ناجور را فراگیرند. همه ما دوران نوجوانی و جوانی را گذرانده‌ایم. آموزش‌های غلط را از هم‌نوعانمان گرفته‌ایم و چه بهتر است که آموزش‌های خوب را یک بزرگواری به ما یاد دهد. بنده خوب یادم هست کلاس هفتم بودم آسیدرضا برقعی تمام مسائل جنسی را بسیار رک و ساده و صاف برای همه ما عنوان می‌کرد.محمد عباسی تاکید کرد: هر کدام از مزایایی که برای تسهیل در ازدواج در مدارس تعیین شده حتما دارای آسیب‌هایی است ولی نباید به واسطه این آسیب‌ها مانعی برای این تسهیلات ایجاد کرد.

تقسیم وظایف بین وزارت ورزش و مرکز امور زنان ریاست‌جمهوری برای تسهیل در ازدواج جوانان
وی در ارتباط با ازدواج دانشجویی تاکید کرد: ما نباید همه مسائل را از هر سازمانی توقع داشته باشیم و هدف از ازدواج دانشجویی آن بود که افرادی که امکان برگزاری جشن را نداشتند با استفاده از ازدواج دانشجویی عنوان کنند که مراسمی به مناسبت ازدواجشان برگزار شده است و اخیرا توافقی میان وزارت ورزش و جوانان و تعدادی از سازمان‌ها انجام گرفت که تقسیم کاری در این عرصه انجام شود.

عباسی ادامه داد: در این توافقنامه مقرر شد تا مسائل قبل از ازدواج و ترغیب جوانان به ازدواج توسط وزارت ورزش و جوانان دنبال شود و مسائل مرتبط با پایداری ازدواج به معاونت امور زنان ریاست جمهوری سپرده شود. همچنین آسیب‌های پس از ازدواج به دلیل برخورداری از نقش مشاوره‌ای به سازمان بهزیستی واگذار شود.وزیر سابق ورزش و جوانان تاکید کرد: اگر این تقسیم‌بندی‌ها انجام شود و به صورت تخصصی با آنها برخورد و پیگیری شود می‌توان همه مسائل را در جای خودش حل کرد.


وی در پاسخ به این سوال که آیا بود و نبود وزارت ورزش در امر تسهیل ازدواج تاثیری داشته گفت: با توجه به قوانین فعلی پاسخ منفی است چرا که در قانون، تسهیل ازدواج خطاب به وزارت ورزش و جوانان نبوده و در برنامه چهارم و پنجم نقشی برای ورزش و جوانان قائل نشده و سازمانی می‌تواند در این زمینه موثر باشد که دارای اختیارات لازم باشد.

در بخش دیگری از این مناظره از نقی‌پورفر پرسیده شد آیا تسهیل ازدواج ضروری‌تر است یا گشت ارشاد و وی گفت: مجازات آخرین راهکار دینی است و به امر به معروف و نهی از منکر تقدم دارد.عباسی ادامه داد: ستاد امر به معروف و نهی از منکر به صورت برعکس کار می‌کند. چرا که قرآن می‌فرماید باید ابتدا همه حوزه‌ها را تحت پوشش امر به معروف قرار داد و نه نهی از منکر و پس از آن باید الزامات امر به معروف و نهی از منکر را مهیا کرد.

وزیر سابق ورزش و جوانان افزود: اگر دختر و پسر جوانی را بگیرند و آنها عنوان کنند ما برای ازداوج مشکل داریم و شما چه راهکاری را پیشنهاد می‌دهید ستاد عنوان می‌کند این مسئله به ما ربطی ندارد. لذا ستاد بر اساس مفاد قرآن کارکردی به صورت عکس دارد و دعوت به خیر مقدم به نهی از منکر است و تسهیل ازدواج بر گشت ارشاد شرعا و عقلا مقدم است.وی تاکید کرد: نهادهای فرهنگی ما نقش اساسی را در این زمینه دارند و معنا ندارد همه فشارها بر روی نیروی انتظامی باشد.


اصل زندگی فدای دکور زندگی شده است
سویزی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چطور می‌توان بینش‌ها را ارتقا داد، اظهار داشت: در این موضوع نقش خانواده بسیار اساسی است به ویژه مادرانی که قدرت انتقال ارزش‌های خود را به فرزندانشان دارند. دخترانی که تحصیلات عالی دارند خانواده در ایجاد بینش صحیح در آنها نقش قابل توجهی دارند اما اینکه می‌گویم اصل زندگی فدای دکور زندگی شده است به این شکل است که در خانواده تحصیلات فرزند خود را نادیده می‌گیرند و او را با افراد دیگر مقایسه می‌کنند که فلانی چه چیز‌هایی دارد و او هم باید داشته باشد.

وی افزود: بعضاً جهیزیه‌ای که به یک دختر جوان داده می‌شود تکمیل است ولی آنقدر کنار آن تکبر وجود دارد که دیگر آرامشی وجود ندارد. برای ایجاد بینش دانشگاه‌ها نیز نقش دارند ولی به دلیل آنکه آنها نهاد مسئول نیستند نمی‌توان به آن اندازه از آنها توقع داشت.

نقی‌پورفر در ادامه اظهارات سویزی با بیان اینکه در ۷ سال نخست زندگی آموزشی نداریم و این در حالی است که تربیت از نطفه آغاز می‌شود، گفت: این مسئله نیاز به تعلیم دارد ما باید ازدواج را مدیریت کرده و آن را از مشاوره و آموزش در بخش همسریابی آغاز کنیم اگر این مسئله که یک خانم و آقا هم کوف یکدیگر هستند یا خیر را از ابتدا مورد بررسی قرار دهیم وضعیت بهتری حاصل خواهد شد. وی با بیان اینکه خانواده باید تحت پوشش آموزش قرار گیرد و اگر این امر در خانواده‌ها عملی شود نسل مناسبی تربیت خواهد شد، تصریح کرد: ۷ سال اول و دوم عمر افراد عمر شکل گیری شخصیت و دوره سوم دوره آموزش‌های حرفه‌ای است.

عباسی نیز در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا درباره مسائل اساسی ازدواج وحدت نظر وجود ندارد، گفت: ازدواج یکی از مهم‌ترین مقوله‌های زندگی است و نمی‌توان توقع داشت در این حوزه همه هم نظر باشند.اما اتحاد عملکرد و منابع در این حوزه بسیار لازم است و همه وظیفه دارند مسئولیت پذیر باشند در واقع والدین و دولت باید مسئولیت‌شان در این زمینه بپذیرند.وی ادامه داد: اگر منظور سوال کننده این است که ارکان مربوطه در ارتباط با این امر همنظر نیستند اینطور نیست زیرا در کلیت همنظر هستند.

علی مطهری نیز در ادامه اظهارات عباسی گفت: ما بر اینکه ازدواج جوانان به موقع انجام شود تاکید داریم اما اگر کسی هم دیر ازدواج کند مهم نیست زیرا بحث درباره جوانانی است که علاقمند به ازدواج هستند اما به دلیل مشکلات اقتصادی و نظرات غلطی که در این حوزه وجود دارد ازدواج‌شان به تاخیر می‌افتد.

حجت‌الاسلام نقی‌پورفر در ادامه این مناظره اظهار داشت: باید از امام حسن و امام سجاد که در ۱۸ سالگی ازدواج کردند الگو بگیریم و اگر اکنون شاهد افزایش سن ازدواج هستیم این موضوع مربوط به بعد از انقلاب، همراه با انقلاب صنعتی است؛ اگر نخبگان ما در سن مناسب و به هنگام ازدواج کنند می‌توانند پتانسیل خود را برملا کنند. وی با بیان اینکه قانون برای اکثر قاطع جامعه یعنی ۹۵ درصد است که باید برای آنها تصمیم گرفته شود، اظهار داشت: برای ۹۵ درصد از جامعه قاعده وضع می‌شود که در چه سنی باید ازدواج کنند.

ازدواج زود مدنظر نیست بلکه ازدواج به موقع مهم و مدنظر است
عباسی در ادامه این مناظره بیان کرد: به طور حتم باید افراد در سن متناسب ازدواج کنند و این موضوع باید به شکلی باشد که طرفین آمادگی داشته و بتوانند ازدواج کنند.وی ادامه داد: ازدواج زود مدنظر نیست بلکه ازدواج به هنگام و به موقع مدنظر است که باید براساس شرایط این اتفاق رخ دهد.

نمایندگان از نظر اقتصادی قشر متوسط جامعه هستند
علی مطهری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سن متوسط ازدواج فرزندان نمایندگان کی است، اظهار داشت: نمی‌توان که سن متوسط ازدواج فرزندان نمایندگان کی است، چرا که باید آمار این موضوع را درآورد.

وی در خصوص اینکه آیا نمایندگان قشر مرفه هستند یا خیر، گفت: معمولا نمایندگان جزء قشر متوسط جامعه از نظر اقتصادی هستند وجزء قشر مرفه نیستند. به طور مثال پسر بنده اخیرا در سن ۲۷ سالگی ازدواج کرد که حتی به آن گفتیم بسیار دیر ازدواج کرده است.مطهری در پاسخ به سوال مجری مبنی بر اینکه آیا پسر شما فرمول آقای باهر را رعایت کرده است، گفت: بله عروس بنده ۲۲ ساله است و این فرمول رعایت شده است.

اولویت و اصل بر تک همسری است
باهر، جامعه‌شناس در ادامه این مناظره بیان کرد: ازدواج باید به شکلی صورت بگیرد که هر دو طرفین به ساحت زوجین جنسی رسیده باشند و موضوع ازدواج دوم و سوم در موضوعی دیگر مطرح است، سویزی در ادامه صحبت‌های آقای باهر بیان کرد: نباید ازدواج دوم و سوم را عادی‌سازی کنیم.

تقی‌پورفر بیان کرد: اصل ازدواج بر تک همسری است و تعدد زوجین شرط عدالت است.وی بیان کرد: در حال حاضر جوانان دچار مشکل هستند که ۳ الی ۴ میلیون مطلقه در جامعه داریم بنابراین باید موضوع تک‌همسری در اولویت قرار گیرد و جامعه ما مبنی بر تک‌همسری است.

سایت‌های همسریابی؛ تهدید یا فرصت؟
سویزی در پاسخ به این پرسش که آیا شما موافق سایت‌های همسریابی هستید عنوان کرد: این سایت‌های همسریابی تعدد و تکثر خیلی گوناگونی دارند بعضی از آنها واقعا شکار سوژه‌ها است برای یک نیت‌های غلط. اما اگر موردی وجود داشته باشد که کاملا شناسنامه‌دار با عملکرد درست باشد و واقعا بتواند این سایت‌ها طرفین را زمینه گفت‌وگو، مشاوره و شناخت را برایشان فراهم کند و همان فرهنگ وساطت نوین را مهیا کند یعنی همان چیزی که در خانواده قرار بود اتفاق بیفتد و دریک محیط گسترده اجتماعی صورت پذیرد بتوانند در چارچوب شئونات انسانی و حرمت‌گذاری به کرامت دختر و زمینه برای شناخت انجام دهند قطعا می‌تواند مفید واقع شود. ولی به طور خاص اطلاعی ندارم چه سایت‌هایی در این حوزه موفق هستند ولی فرهنگ وساطت باید احیاء شود و از ظرفیت‌ها و بسترهای جدید نیز استفاده شود.

حجت‌الاسلام نقی‌پورفر نیز در ادامه پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا با فعالیت سایت‌های همسریابی موافق هستید عنوان کرد: بنده هم نظرم این است که از این فرصت که یک نعمت روز است باید استفاده کنیم و از این کج سلیقیگی و بی‌سلیقگی که از این امکانات استفاده نمی‌کنیم برحذر باشیم.

وی افزود: با یک هیئت امنای قدرتمند و قابل اعتماد که به مردم نیز باید معرفی شود مبنی بر اینکه این افراد امین آنها هستند می‌توان ۵۰ درصد مسائل فرهنگی ما که مربوط به همسریابی است را حل کرد. بنده تجربه بیش از ۳۰ سال در این حوزه را دارم و می‌بینم که افراد آمده‌اند ولی همسر خود را پیدا نمی‌توانند بکنند. از در و همسایه می‌خواهند شروع کنند ولی موردی پیدا نمی‌شود یا باید از دانشگاه‌ها این کار را انجام دهیم که هنوز هم این کار را نکرده‌ایم. حتما قدرت انتخاب به خصوص در دختران را بالا ببریم.

نقی‌پورفر ادامه داد: ما الان شرایطی پیدا کرده‌ایم که دختر منتظر است که چه کسی می‌آید خواستگاری او؛ اگر خودش بخواهد اقدام کند آسیب بعدی را همراه دارد و بعدها بر سرش منت می‌گذارند که تو دنبال من آمده‌ای من که دنبال شما نیامده‌ام. این عزت خانم‌ها را باید داشته باشیم و این عزت خانم‌ها باید همیشه باشد حتی فرصت مناسب نیز به دختر بدهیم و باید سایت‌های همسریابی با کمک نهادها در دانشگاه‌ها استفاده کنیم که می‌توانند ازدواج‌های سالم را چندبرابر کنند. زیرا همسریابی بخش بسیار مهم است. دانشجوی دختری در دوره دکترا پیش من می‌آید و می‌گوید استاد آیا امکان دارد دانشجوی پسری که برای خواستگاری من آمده است را چکاب کنید زیرا آنها نیاز دارند و باید افراد پخته از خانم‌ها و آقایان که فرهیخته هستند موارد راشناسایی کنند، مشاوره دهند و سرویس‌دهی به طرف دیگر بدهند.وی در پاسخ به این پرسش که آیا زشت است که خانمی به آقایی پیشنهاد ازدواج دهد، گفت: این یک فرهنگ است که خانم همیشه طلبکار باشد و آقا بدهکار و ناز خانم را بکشند و این مسئله بسیار مهم است تا شاکله شخصیت خانم حفظ شود و قدرت انتخاب خانم بالا رود.

علی مطهری در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری تسنیم، مبنی بر اینکه با وجود ۱۳ میلیون مجرد در آستانه ازدواج و مشکلات اقتصادی، چرا آنها را به ازدواج به هنگام تشویق می‌کنیم در حالی که شغل و درآمد مناسبی ندارند چرا قانون تسهیل ازدواج اجرایی نمی‌شود و مجلس برای حل مشکلات اقتصادی در بودجه ۹۳ چه خواهد کرد، گفت: اینطور نیست که قانون تعیین شده قابل اجرا نبوده باشد اما اینکه گفته می‌شود مشکل اصلی جوانان در حوزه اقتصادی است باید باز شود .وی افزود: اگر فکر می‌کنیم یک جوان برای ازدواج باید یک خانه یا شغل پردرآمد داشته باشد و ادب و تشریفات خاص را عمل کند این مشکلات حل نخواهد شد؛ اما اگر اینطور نگاه کنیم که خانواده‌هایی که یک طبقه از محل سکونتشان خالی است یا چند اتاق اضافه دارند که می‌توانند در اختیار زوج خود بگذارند به آنها کمک کرده‌ایم. متاسفانه براساس عرفی که حاکم شده برخی‌ها برای اینکه خودی نشان دهند حاضر نیستند در محل سکونت خانواده‌شان زندگی کنند این مسائل است که ازدواج را به تاخیر انداخته است.

عباسی نیز در ادامه اظهارات مطهری گفت: به طور حتم قانون تسهیل ازدواج باید قابل اجرا باشد اما مجلس جلوی آیین‌نامه ساماندهی مراکز مشاوره که ۱۱ ماه برای آن زحمت کشیده شد را گرفت.

حسین باهر نیز در ادامه این سوال که آیا با سایت‌های همسریابی موافق هستید عنوان کرد: یک نکته‌ای که هم دینی و هم علمی و عملی است، آن است که در هستی، انتخاب همیشه توسط جنس مونث اتفاق می‌افتد. حتی از زمان عقول اسپرم تا عقد ازدواج باید وکیل زن انشاء آن عقد را انجام دهد ولی در عمل انجام به دستورات اسلام ما ۱۸۰ درجه فرق کرده است یعنی ما الان دخترمان باید صبر کند تا یکی بیاید یا نیاید و به قول حاج آقا(تقی‌پورفر) ناز هم بکند. در حالیکه ناز برای آن است که زن مظهر ناز است و مرد مظهر نیاز؛ و بایستی این دو مظهر همچون گل و درخت با یکدیگر همخوانی داشته باشند.باهر در پاسخ به این پرسش که شما مخالف این نیستید که خانمی از آقایی برای خواستگاری ازدواج کند عنوان کرد: فرهنگ باید بالا برود که اگر چنین کاری صورت پذیرفت مشکلی پیش نیاید.

خواستگاری دختر از پسر خلاف طبیعت است
مطهری نیز با اشاره خواستگاری خانم‌ها از آقایان گفت: اینکه به طور استثنایی خانمی از آقایی خواستگاری کند حرام نیست ولی خلاف طبیعت است.وی تاکید کرد: خواستگاری مرد از زن احترامی است که از سوی مرد به زن گذاشته می‌شود و همواره در طبیعت زن مظهر ناز است و مرد مظهر نیاز و طلب. بنابراین زنی که از مردی خواستگاری می‌کند ارزش خودش را پایین آورده و در آینده به ضرر خودش خواهد بود.

سویزی نیز در ارتباط با خواستگاری زن از مرد تاکید کرد: اولین ازدواج هستی الگویی است برای تمام ازدواج‌های عالم و بنا بر روایاتی که از خواستگاری حضرت آدم (ع) عنوان شده آمده که حضرت آدم خداوند را مورد خطاب قرار داد و گفت من در برابر خودم کسی را می‌بینم که نسبت به او میلی دارم و خداوند فرمود او را از من بخواه و اینچنین خواستگاری را به او آموخت. وی ادامه داد: نکته دیگر در این خواستگاری آن است که خواستار بودن متفاوت از مسئله خواستگاری است. اگر زنی با مردی برخورد کرد و به این نتیجه رسید که ویژگی‌ها و الگوهای او متناسب با آن مرد است می‌تواند خواستار او باشد ولی وقتی این خواستار بودن اظهار شد تبدیل به خواستگاری می‌شود و مناسب‌تر آن است که خواستگاری از سوی مرد انجام شود.

سویزی با اشاره به محیط‌های مجازی و استفاده از فرهنگ وساطت تاکید کرد: محیط های مجازی برای فرهنگ وساطت باید فعال شود چرا که متاسفانه بسیاری از دخترها و پسرهایی که امروز آمادگی ازدواج دارند قادر به شناسایی هم‌کفوان خود نیستند و باید دیگران در امر همسریابی و همسرشناسی آنها را یاری دهند لذا محیط‌های مجازی اگر به وسیله افرادی صلاح‌اندیش اداره شوند می‌توانند کمک بسیاری را در این مورد داشته باشند.

مطهری نیز در بخش دیگری از این مناظره به سایت‌های همسریابی اشاره کرد و با بیان اینکه وزارت ورزش و جوانان مسئول صدور مجوز سایت‌های همسریابی است و سازمان بهزیستی مسئول صدور مشاوره‌های قانونی است تاکید کرد: اگر سایت‌های همسریابی تحت نظارت مراکز مشاوره و به طبع وزارت ورزش و جوانان به فعالیت خود ادامه دهند و بتوانند اعتماد مردم را جلب کنند مسئله‌ای پسندیده است ولی رها کردن آنها باعث می‌شود سوء استفاده‌هایی در این رابطه انجام شود لذا از وجود سایت‌های همسریابی در صورت وجود داشتن نظارت بسیار خوب است.

وی در پایان مشاوره، پدر و مادر و دختر و پسر را ۳ راس ازدواج دانست و تاکید کرد: هماهنگی عمل میان این ۳ راس باعث می‌شود تا ازدواج‌ها به سرانجام خوبی برسد.

در شرایط برابر، تسهیلات اول باید به پسران تعلق گیرد
مطهری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه قانون تسهیل ازدواج جذب کننده نیست و در آن مشکلاتی نظیر سربازی مطرح نشده و همچنین زمانی که جوانان در دانشگاه که سن ازدواج است می‌خواهند ازدواج کنند باید به سربازی بروند و از این امر به دور می‌شوند در این خصوص توضیح دهید، اظهار داشت: در قانون صندوق اندوخته جوانان،‌اجاره ۳ ساله مسکن به جوانان و کمک هزینه و مراسم جشن عروسی در فضای مناسب در نظر گرفته شده است درست است این موارد به قدر کافی و میسر نبوده ولی می‌توان آن را افزایش داد.

وی ادامه داد: اگر اولویت برای جوانان در نظر بگیریم بین دختر و پسری که در شرایط مساوی هستند اولویت را برای پسران در نظر می‌گیریم چرا که آنها در آستانه ازدواج مسئول پرداخت نفقه هستند بنابراین ابتدا آنها را در اولویت قرار می‌دهیم. این نماینده مردم بیان کرد: در برخی از کشورها تسهیلات خودرو نیز داده می‌شود که ما هم باید تسهیلات بیشتری برای ازدواج به جوانان بدهیم به طور مثال در خصوص تخفیف خودرو می‌توانیم اقداماتی مناسب را داشته باشیم. مانند عربستان که به زوج‌های جوان قیمت خودرو خود را یک سوم ارزانتر می‌دهند؛ ما هم باید در کشور چنین کارهایی را برای تشویق جوانان به ازدواج داشته باشیم.

مطهری بیان کرد: این قانون اجرا نشد که اگر اجرا می‌شد بسیار موثرتر بود ما باید بگوییم که موضوع اشتغال و مسکن از مواردی است که باید به طور جدی به آن توجه کرد.

نقی‌پورفر در این راستا گفت: باید تسهیلات ازدواج برای جوانان را جدی در نظر بگیریم.

دولت بدون قانون نمی‌تواند امتیاز و تسهیلات دهد
عباسی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه با توجه به نظرات مردم اگر مشکلات اقتصادی حل شود مشکلات فرهنگی نیز حل خواهد شد، توضیح دهید‌ و اینکه بگویید قانون برای تسهیل ازدواج موفق بوده یا خیر؟ و اینکه برای تشویق به ازدواج باید چه کرد و این موضوع که بازپرداخت وام آنقذر سنگین است که جوانان ترجیح می‌دهند وام نگرفته و به طلاق روی می آورند اظهار داشت: بنده مدتی نماینده مجلس بوده‌ام و باید بگویم که دولت به هیچ‌وجه نمی‌تواند تا زمانی که قانون نباشد، امتیازی دهد و همچنین فرصتی در این راستا پیش‌بینی کند.وی ادامه داد: بنده توصیه کردم قانون را شعاری ننویسید چرا که وقتی اجرا نشود مشکلات بسیاری را ایجاد می‌کند.

وزیر ورزش و جوانان دولت دهم در پایان بیان کرد: سالانه ۸۰۰ هزار ازدواج در کشور شکل میگیرد که باید به هر یک از آنها ۳ میلیون تومان بدهیم اگر این میزان ۱۰ میلیون تومان بود چطور می‌توانستیم این مبلغ را به آنها پرداخت کنیمین برنامه «مناظره» با رویکردی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی هر هفته ساعت ۱۶.۳۰ تا ۱۹ روی آنتن شبکه یک سیما می رود که امروز با توجه به هفته ازدواج مسئولان در خصوص " علل بالا رفتن سن ازدواج جوانان" به گفت‌و‌گو می‌پردازند.

«اقتصاد» و «فرهنگ» تنها ۲ نمونه از دلایل ۴۰گانه مشکلات ازدواج هستند
حسین باهر، جامعه شناس در ابتدای این مناظره اظهار داشت: بحث جالبی که شاید به نظر بنده می‌طلبد به آن توجه کنیم حماسه فرهنگی « مسئله ازدواج » است که همه با آن سروکار داریم در واقع در هستی خداوند وجود دارد و زوج نیز در این هستی آفریده شده است.

وی ادامه داد: شخص، زمانی به شخصیت تبدیل می‌شود که به زوجین تبدیل شده باشد چرا که جریان انسانیت حتما باید در مسیر ازدواج طی شود. ولی این به این معنا نیست که کسانی که ازدواج نکرده‌اند مانند حضرت مریم(س)، انسانیت ندارند بلکه به طور کلی این جریان در مسیر ازدواج صورت می‌گیرد.این جامعه شناس با بیان اینکه برق در صورت اتصال جریان مثبت ومنفی به وجود می آید بنابراین ازدواج نیز باید مانند این امر انجام شود، گفت: ازدواج امر مهمی است و برای انسانیت لازم است.وی ادامه داد: بحث جوانان بحث مورد اهمیتی بوده که این امر که چرا جوانان ازدواج نکرده و این مقوله کم شده است و طلاق زیاد به دلایل متعددی بستگی دارد در واقع این موضوع مربوط به ۴۰ دلیل است که موضوع اقتصادی و فرهنگی ۲ دلیل این امر هستند.

باهر بیان کرد: مشکلات اقتصادی امروز در جامعه مهم بوده که از جمله آن می‌توان به مسکن اشاره کرد چرا که این امر حرف اول را می‌زند زیرا جوانان در این زمینه از طرف پدر ومادر حمایت می‌شود و بسیاری از حوانان هستند که شغل نیز ندارند که این خود مشکل دیگر این قشر است.این جامعه شناس بیان کرد: موضوع فرهنگی از جمله دلایل کاهش ازدواج است که مسئولیت پذیری جوانان بسیار کاهش یافته است. ولی باید مسئول این موضوع را در نسل گذشته نیز بدانیم چرا که آنها نیز به ازدواج کم توجهی کرده‌اند و اکنون فرزندان هزینه این اقدام پدر و مادر را می‌پردازند.باهر گفت: ماهواره‌ها از دیگر عوامل موثر هستند که در خانه و خانواده وجود دارد و همچنین امر اشتغال برای جوانان بسیار مهم بوده که بسیاری از آنها از این امر به دور هستند.

تأهل سالم، حداقل شرط سلامت روانی در مناسبات است
حجت‌الاسلام ولی‌الله نقی پورنفر اظهار داشت: در دین مبین اسلام جامعه سالم مساوی است با خانواده‌های سالم، این تفکر که انسان پایدار محور توسعه پایدار است کلیت آن از نظر اسلام مورد قبول نیست، انسان در بستر خانواده اعتبار دارد، انسان بدون خانواده نه هویت سالم دارد و از نظر اجتماعی نیز اسلام آن را نمی‌پذیرد.

وی افزود: بنابراین تاهل سالم حداقل شرط سلامت روانی در روابط اجتماعی، اداری و سیاسی ما به حساب می‌آید، بحث خانواده ۳ مساله اساسی دارد، یک تشکیل خانواده، دوم تحکمی خانواده و سوم تعالی خانواده. خانواده یک کلان شاخص کنترل صحت و سقم تدبیرهای نظام است که نقش سرنوشت‌سازی دارد.

نقی‌پورنفر با اشاره به سوال پیامکی برنامه مناظره عنوان کرد: حداقل ۶۰ درصد مسائل خانواده فرهنگی است و حداکثر ۴۰ درصد مسائل خانواده اقتصادی است. مسائل فرهنگی خانواده هم یک بعد آموزش دارد، بعد مشاوره قدم به قدم دارد و بعد سوم همسریابی است. مسائل اقتصادی هم ۳ مقوله دارد حداقل تامین مسکن، درآمد ماهیانه و حداقل امکانات زندگی است.

وی ادامه داد: از نظر منابع انسانی اگر بخواهیم آسیب‌شناسی کنیم طبیعتاً خانواده در مسائل اجتماعی بسیار تاثیرگذار است، خود جوانان نقش نخست را ایفا می‌کنند، به خصوص در تمام تحولات، در مساله خانواده در هر جامعه سالم محوری زنان در نقش همسری و مادری تعریف می‌شود. زنان با ازدواج شاغل می‌شوند و دو شغل الهی پیدا می‌کنند و تضمین سلامت خانواده با جایگاه مناسب خانم‌ها تعریف می‌شود یعنی اصلاح جامعه باید از خانواده شروع شود.

نقی‌پورنفر تصریح کرد: تمام سازمان‌های اجتماعی باید در خدمت خانواده تعریف شوند و اگر ببینیم این ساختارها و قوانین تدبیری اندیشیده شده است خیر آن باید در خانواده سرریز شود. اصلا بشر با خانواده پا روی زمین گذاشته است و هرگز انسان فرادا نداشته‌ایم. افراد با خانواده زندگی را شروع کرده‌اند و این ساختارهای اجتماعی ضرورت خانواده را خواسته است پاسخ بدهد.

وی بیان داشت: مدیران ما هم مدیران فرهنگی و هم مدیران اجرایی ما نقش حیاتی در سرنوشت جامعه دارند، ما در وهله نخست مشکلات در زمینه مدیریت‌های فرهنگی و اجرایی داریم، اولین تحول باید در زمینه انقلاب فرهنگی در اتاق‌های فکر کشور رخ دهد و این اتاق‌های فرهنگی ما مجمع تشخیص مصلحت و مجلس هستند. یک نمونه روشن بیان کنم ما پیشنهاد داده بودیم در مرکز پژوهش‌های مجلس اگر بخواهیم سازمان جوانان را ادغام کنیم باید زنان و خانواده را نیز داشته باشیم ولی بدون اینکه جواب مناسبی را به ما بدهند آمدند وزارت جوانان و ورزش را ایجاد کردند. در حالی که ورزش اولویت اول جوان نیست.

سهولت روابط نامناسب در برابر دشواری تشکیل خانواده
مهری سویزی رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان در بخش نخست مناظره که مربوط به اعلام نظرات در خصوص سوال طرح شده بوده، اظهار داشت: پرداختن به خانواده پرداختن به حقیقت انسان است اما چرا می‌بینیم که در رهروان ازدواج کم هستند؟ طبیعی است چرا که روابط نادرست و دوستی با جنس مخالف ارزان،‌آسان و فراوان هستند اما در مقابل شرایط تشکیل خانواده سخت و دشوار است.

وی با بیان اینکه باید تشکیل خانواده را آسان کنیم،‌ادامه داد: بنده ۷ عامل را در کاهش ازدواج موثر می‌دانم که دو عامل آن اقتصادی و ۵ عامل آن در حوزه فرهنگی است؛ وفور معاشرت‌های غلط زمینه را برای ازدواج کاهش می‌دهد، افزایش طلاق بین جوانان ناامیدی ایجاد می‌کند هجوم هنجارشکنی از نوع ماهواره‌ها و فضای مجازی و همچنین کمبود الگوهای ازدواج آسان و سعادتمند از مواردی است که باعث کاهش ازدواج محسوب می‌شود.

رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان به فیلم کوتاهی که ابتدای برنامه مناظره پخش شد و مربوط به زوجی بود ۱۴ سکه مهر ازدواج‌شان بود، اشاره کرد و گفت: فیلم‌های تلویزیونی چقدر در ترویج این هنجارسازی‌ها تلاش کرده است؟ نکته بعدی که در کاهش ازدواج تاثیرگذار است بیکاری چشم‌گیر جوانان و رهاشدن گرگ تورم در زندگی مردم است.

وی افزود: وقتی ثبات قیمت‌ها وجود نداشته باشد بازتاب آن در زندگی مردم ظهور و بروز پیدا می‌کند در حین حال باید دید رسانه‌ها در امر ترویج ازدواج آسان چه اقداماتی کرده‌اند. نکته بعدی موضوع شناخت‌های درست است زیرا بسیاری از طلاق‌ها به دلیل این است که شناخت زوجین از یکدیگر به درستی انجام نمی‌شود چرا دخترها و پسرها بای دفکر کنند آغاز زندگیشان به جای نقطه صفر باید از نقطه بیست باشد.

مسائل فرهنگی دغدغه اصلی ازدواج است اما مسائل اقتصادی اثرگذاری بیشتری دارد
دکتر محمد عباسی وزیر سابق ورزش و جوانان با بیان اینکه هدف از زندگی، تکامل بشر است عنوان کرد: در حقیقت به گفته‌ تمامی حکما و دانشمندان هدف از زندگی تکامل بشر است و مولفه‌های تکاملی نشان دادند که انسان در رکن خانواده یکی از مهمترین عناصر اثرگذار در جریان تکامل بخشی بشر است.

وی با اشاره به اهمیت رکن ازدواج در تمامی تاریخ گفت: شرکت بزرگان و علما در جریان ازدواج نشان‌دهنده اهمیت این رویداد است و ازدواج علاوه بر تکلیفی که برعهده زوجین می‌گذارد تکلیفی را بر دوش سایر جریانات اجتماعی قرار می‌دهد. عباسی تاکید کرد: ازدواج اگر بتواند مختصات حقیقی خودش را داشته باشد و آسان و به موقع اتفاق بیفتد می‌تواند جامعه را مورد حمایت قرار دهد.

وزیر سابق ورزش و جوانان با اشاره به پرداختن به موانع و دغدغه‌های موجود در امر ازدواج افزود: پرداختن به موانع و دغدغه‌های ازدواج می‌تواند هدایت‌گر باشد ولی نمی‌توان مشخصا عنوان کرد که کدامیک از عوامل اقتصادی یا فرهنگی در این مسئله مهمتر است. وی ادامه داد: گرچه فرهنگ نقش اساسی را در این مسئله داراست ولی پرداختن به اقتصاد و پایش آن نیز باید اتفاق بیفتد.

عباسی تاکید کرد: از نگاه جوانان و دانشجویان مسائل اقتصادی مهمتر از مسائل فرهنگی است ولی امیدوارم در ادامه برنامه بتوانیم با پرداختن به مسائل فرهنگی به عنوان پایه مسائل اقتصادی به جمع‌بندی درستی برسیم.وزیر سابق ورزش و جوانان تاکید کرد: من معتقد هستم که مسائل فرهنگی دغدغه اصلی در امر ازدواج است ولی به لحاظ اجتماعی اقتصاد اثرگذاری بیشتری دارد.

جانشینی هوس‌های سطحی به جای عشق از عوامل به تاخیر افتادن ازدواج جوانان
علی مطهری نماینده مردم تهران در ادامه این مناظره اظهار داشت: اولاً‌ باید مطرح کنم که روز اول ذی‌الحجه در قانون تسهیل ازدواج، تحت عنوان ازدواج جوانان نام گذاشته شده است که نسل آینده متعلق به جوانان و نسل فعلی متعلق به گذشته است.وی ادامه داد: کشورهایی که به دنبال توسعه هستند روی نسل جوان سرمایه گذاری می‌کنند که ما نیز باید این اقدام را انجام دهیم و به امر ازدواج توجه ویژه کنیم.این نماینده مجلس بیان کرد: در قرآن کریم در خصوص محبت زن و مرد به عنوان نشانه‌های خدا صحبت به میان آمده است و این امر را مقدس دانسته است.

مطهری اظهار داشت: در کلیسا به ازدواج بدبین هستند و این موضوع را نامقدس می‌دانند؛ ازدواج را برای تولید نسل و جلوگیری از روابط نامشروع دانسته و به همین دلیل در خصوص ازدواج اجازه می‌دهند. ولی باید بگوییم ازدواج نقش تربیتی دارد و در اسلام مقدس و به عنوان عبادت شناخته شده است که موجب تکامل زن و مرد می‌شود.وی با بیان اینکه با ازدواج از خوددوستی به غیردوستی می‌رسیم، افزود: تنها با ازدواج به کمال می‌رسیم و این امر با مطالعه و جهاد صورت نمی‌گیرد .

این نماینده مجلس گفت: مشکل روابط خانوادگی مختص کشور ما نیست بلکه این موضوع جهانی بوده و نباید فکر کنیم که مخصوص کشور ما است؛ شانه خالی کردن جوانان از مسئولیت ازدواج، جانشینی هوس‌های سطحی به جای عشق و نادر شدن وحدت و صمیمت در تمدن امروز از عوامل به تاخیر افتادن ازدواج در جوانان است.

در غرب، خانواده را به چشم یک شرکت تجاری نگاه می‌کنند
مطهری بیان کرد: خانواده در اسلام با غرب بسیار متفاوت است چرا که یک همدلی ، وحدت و همرنگی در ایران وجود داشته و در غرب خانواده را به عنوان یک شرکت تجاری می‌دانند بنابراین ما نمی‌توانیم به مسائل مربوط به ازدواج و خانواده مانند مسائل راهنمایی و رانندگی و لوله کشی برق نگاه کنیم.وی با بیان اینکه فریاد غرب در خصوص مشکلات خانوادگی بیشتر از ما است و ما نمی‌توانیم از آنها تقلید کنیم، ادامه داد: معتقدم علت اصلی افزایش سن ازدواج از موضوع فرهنگی است.

علی مطهری در این مناظره درباره تشریح قانونی که برای مسائل ازدواج در مجلس مصوب شده بود اظهار داشت: قانون تسهیل ازدواج جوانان در سال ۸۴ تصویب شد یعنی در مجلس هفتم که البته آن موقع در مجلس حضور نداشتم، در آنجا تمهیدات خوبی برای تسهیل ازدواج جوانان پیش‌بینی شده است، مانند صندوق اندوخته ازدواج جوانان، کمیته سامان ازدواج که این کمیته باید هر ۶ ماه یک بار و دولت نیز هر سال، یک بار به کمیسیون فرهنگی مجلس گزارش می‌داد.

وی افزود: مساله مسکن موقت برای کسانی که به تازگی ازدواج می‌کنند ظاهرا تا مدت ۳ سال و کمک هزینه زندگی برای زوج‌هایی که به تازگی ازدواج کرده‌اند و هیچ‌کدام محل درآمدی ندارند به مدت ۲ سال به صورت قرض‌الحسنه و همین طور در اختیار قرار دادن فضاهای مناسب برای برگزاری جشن و مراسم ازدواج از طرف نهادها، شهرداری‌ها و موسسات عمومی که از اینگونه امکانات دارند صورت پذیرد.

مطهری ادامه داد: این مسائل پیش‌بینی شده است و قرار بوده است که آیین‌نامه اجرایی این قانون هم حداکثر ظرف ۳ ماه توسط دولت تهیه و به تصویب هیئت وزیران برسد که ظاهرا این کار انجام نشد و این قانون به طور جدی اجرا نشد به نظر می‌رسد قانون خوبی است و می‌توانست بخشی از مشکلات را حل کند.

تحریم و ادغام سازمان‌های ملی جوانان و تربیت بدنی، از دلایل اجرا نشدن قانون تسهیل ازدواج
وی در پاسخ به سوال مجری درباره اینکه این قانون بیشتر جنبه‌های اقتصادی دارد عنوان کرد: البته جنبه‌های فرهنگی نیز دارد مثلا در ماده ۵ بند الف این قانون آمده است، تسهیل باورها و آداب و رسوم مانع و مزاحم ازدواج جوانان در مناطق مختلف کشور، تشویق جوانان و خانواده‌ها به برپایی مراسم‌های گروهی و کاهش هزینه‌های تشریفاتی ازدواج، و همین که روز اول ذی‌الحجه روز ازدواج جوانان نامگذاری شد، تا باعث تشویق مساله ازدواج شود. مثلا این قانون جنبه فرهنگی هم دارد حتی بحث صداوسیما نیز مطرح شده است زیرا در این مقوله وظایفی دارد ولی به هر حال بیشتر این قانون جنبه اقتصادی دارد و می‌توانست بخشی از این مشکل را حل کند.

مطهری بیان داشت: به هر حال امروز ما در یک شرایط خاصی هستیم یعنی از حدود ۲ سال پیش با توجه به تحریم‌های اقتصادی ما الان در شرایط ویژه‌ اقتصادی هستیم و مشکلات دوچندان شده است بنابراین شاید اجرای بخشی از این مواد قانونی به خاطر کم شدن درآمدهای دولت شاید برای آن مشکل بوده است. به هر حال این قانون به درستی اجرا نشد و شاید ادغام سازمان ملی جوانان و سازمان تربیت بدنی به شکل وزارت ورزش و جوانان که خودش باعث شد وقفه‌ای ایجاد شود این مساله نیز باعث یکی از علت‌های درست اجرا نشدن این قانون باشد.

مجلس دغدغه داشت اما بخش‌هایی از قانون اجرایی نشد
عباسی وزیر سابق ورزش و جوانان دولت یازدهم در بخش دوم این مناظره که مربوط به ارائه راهکارها بود، اظهار داشت: در زمان تصویب طرح قانونی که توسط مجلس انجام شد بنده نیز حضور داشتم؛ مفاد این طرح قانونی نشانگر این بود که مجلس دغدغه مهمی در تسهیل امور ازدواج داشته است اما در حال حاضر دغدغه مهم مسائل اقتصادی است به همین دلیل بیشترین مفاد این قانون به نیازهای جوانان پرداخته است.

وی افزود: اصل موضوع خوب بود اما بنده به عنوان یک فرد مطلع از فرایند تصویب این طرح می‌دانم قانون دلسوزی‌های خوبی داشته اما بخش‌هایی از آن اجرایی نشده است زیرا قانون آن را به دولت ابلاغ کرد و دولت آن را به سازمان مدیریت ارجاع داد. در ادامه اجرای این قانون وام قرضه‌الحسنه مطرح بود که در این زمینه نظام بانکی ارائه این وام را از محل قرضه‌الحسنه می‌دانست و این موضوع یکی از دغدغه‌هایی بود که برطرف نشد. زیرا صندوق مهر به عنوان ارائه وام ازدواج مطرح شد اما صندوق اندوخته جوانان که قرار بود تشکیل شود و در صورت تحقق آن می‌توانست اثرگذار باشد عملی نشد.

عباسی خاطر نشان کرد: مسکن مهر نیز بدل بسیار خوبی بود اما نقش شهرداری‌ها در این زمینه با توجه اینکه تحت تسلط دولت نیستند نادیده گرفته شد و در واقع آنهایی که باید در این امر مشارکت می کردند، نکردند. این در حالی بود که بخش بسیاری از افرادی که شامل مسکن مهر می‌شدند جوانان بودند.


عده‌ای از بیکاری می‌نالند و عده‌ای از بی‌عاری
دکتر باهر در پاسخ به این سوال که اگر مسائل اقتصادی نقش ویژه‌تری در بالارفتن سن ازدواج دارند چرا سن ازدواج در افرادی که از تمکن بالایی برخوردارند نیز بالاست، گفت: باید به این مسئله به صورت ذوالجنبتین نگاه کرد و اقتصاد شمشیر دولبه است و فقیر و غنی می‌توانند در برابر آن آسیب ببینند. یک عده از بیکاری می‌نالند و عده‌ای از بی‌عاری.

وی تاکید کرد: اقتصاد به عنوان فرهنگ است و همانطور که خداوند در قرآن فرموده به طور ضمنی تاخیر در ازدواج را به مسئله اقتصاد ربط می‌دهد و می‌گوید که خداوند در این مسئله کمک می‌کند. باهر با اشاره به حدیث "من لا معاش له، لا معاد له" گفت: به عبارت ساده‌تر اقتصاد زیربنای سلامت و مرض جامعه است و فرهنگ، اجتماع و عرفان روبنای جامعه هستند. وی با اشاره به مشکلات پسران در امر ازدواج تاکید کرد: امروز با اینکه بیش از ۶۰ درصد پسران تحصیلات لیسانس دارند ولی چند درصد از آنها دارای شغل هستند؟ و چرا برخی برای به دست آوردن شغل مناسب به دنبال مهاجرت هستند.

باید برای پسران آماده ازدواج تسهیلات اشتغالی در نظر گرفت
باهر تاکید کرد: باید برای مسئله ازدواج مکانیزمی عملی پیشنهاد داد به عنوان مثال باید برای پسرانی که از آمادگی ازدواج برخوردارند اولویت اشتغال یا معافیت از سربازی را در نظر گرفت.وی همچنین مشکلات دختران در امر ازدواج را تحصیل بالا و به طبع توقع بالا دانست که باعث شده در عین حال از بیکاری نیز رنج ببرند.باهر در پایان با اشاره به فرمول ازدواج گفت: ازدواج برابر است با توفیقات مضاعف پسران بخش بر توقعات کم دختران.


دختران نگاه واقع‌گرایانه به ازدواج ندارند
رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان در ادامه گفت: معتقدم سر راه پسران مشکل اقتصادی و سرراه دختران مشکل فرهنگی برای ازدواج وجود دارد چرا که دختران نگاه واقع‌گرایانه به ازدواج ندارند که این امر بسیار مهم است که باید مورد توجه قرار گیرد.وی ادامه داد: انسان‌هایی که به دنبال بهترین سالن‌ها و آرایشگا‌ه‌ها برای مراسم جشن ازدواج بودند حال به دنبال وکیل‌ها می‌دوند تا طلاق بگیرند بنابراین این موضوع خوشبختی نمی آورند.

سویزی با بیان اینکه بحث کارآفرینی برای پسران باید فراهم شود، عنوان کرد:در قانون ۱۳ ماده و ۴ تبصره در خصوص موضوع اقتصادی مطرح شده است که این قانون برای سال ۱۳۸۴ است ولی موضوع مهم این است که برای بازگشایی و اجرایی کردن این قانون چه کرده‌ایم. زمانی عطر قانون در فضا پخش می‌شود که آن قانون اجرایی شود.

رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان با اشاره به اینکه برخی از افراد که ازدواج نمی‌کنند در واقع مشکلات خود را به شکل دیگری حل می‌کنند،‌گفت: تحصیلات بالای دختران مانع به تاخیرافتادن ازدواج نیست چرا که دانش بالا اشکال ندارد بلکه بینش غلط مشکلات را به وجود می آورد.

دختری با مدرک فوق‌لیسانس، زندگی را فقط آب‌گوشت درست کردن می‌بیند/باید بینش‌ها را تغییر داد
سویزی گفت: چندی پیش دختری جوان به بنده مطرح کرد که چرا ازدواج کنم وقتی قرار است در زندگی آبگوشت درست کنم. این دختر فوق لیسانس داشت .اینجا باید بگویم دانش بالا غلط نیست بلکه بینش دچار مشکل است بنابراین باید در کنار دانش با عناصر تربیت ساز بینش را به جوانان آموزش دهیم. وی گفت: باید روی موضوع فرهنگ‌سازی ازدواج ساده و مستحکم و کاهش توقعات و تغییر نگرش‌ها اقدام کنیم که این کار باید ابتدا از خانواده و بعد الگوهای اجتماعی صورت گیرد.


سریال‌ها، «آه» مرفهان را هم درمی‌آورد
سویزی با اشاره به نقش رسانه‌ها در ازدواج آسان گفت: کدام برنامه ازدواج آسان را به جوانان نشان داده است در سریال‌ها زندگی را به نمایش می‌گذارند که حتی خانواده‌ دارا به آن زندگی آه می‌کشند چه برسد به نسل جوان. وی ادامه داد: در دوران جنگ وضع اقتصادی ما نیز دچار مشکل بود و ما با کوپن جهیزیه را فراهم میکردیم؛ در آن دوران دشواری اقتصادی داشتیم ولی روند اقتصاد اینگونه نبود.

سویزی با بیان اینکه در حال حاضر بچه پولدارها نیز میل و رغبت به ازدواج ندارند، اظهار داشت:مشکل معیشتی جوانان و خانواده مسئله دردناک است که نمی توان در این خصوص چشم پوشی کرد چرا که برای گام نخست باید ۴۰ میلیون هزینه کنیم که افرادی که سرمایه نداشته باشند حرف از ازدواج هم نمی‌زنند.

سردمداران فکری کشور دچار چالش هستند و وحدت رویه ندارند
ولی‌الله نقی‌پورنفر در ادامه این مناظره اظهار داشت: ما اگر بخواهیم یک رفتار را عملیاتی کنیم قدم اول قانون آن است و قدم دوم ایجاد ساختارهای مناسب آن است و بعد منابع انسانی که می‌خواهد این موارد را عملیاتی کند منتها هر رفتاری یک پیوست فرهنگی نیاز دارد. اینکه اهمیت و اولویت خانواده‌ها در اتاق‌های فکر چقدر است از نظر بنده جای اشکال دارد. وقتی که یکی از افراد کاندیداای ریاست جمهوری می‌آید و عنوان می‌کند که اگر بنده رئیس‌جمهور شدم و اولویت اشتغال را به خانم‌ها می‌دهم نشان می‌دهد که اصلا الزامات خانواده را نمی‌شناسد. خانم‌ها با ازدواج طلبکار می‌شوند و آقایان بدهکار. این بند هم قانونی است و هم شرعی. یعنی مرد با ازدواج نیازمند شغل است ولی خانم با ازدواج صاحب شغل و درآمد می‌شود و از نظر قانونی نیز چون همسری و مادری اکثر آن جزء الزامات فقهی ما نیست.

وی افزود: خانم‌ها حق همسری و مادری نیز باید دریافت کنند که برای آنان تعریف نشده است یعنی ما هم نقص قانونی داریم و هم ساختارهای مناسب تعریف نکرده‌ایم و اتاق‌های فکر ما از یک تفکر واحدی برخوردار نیستند. هم حوزه دچار این چالش است. مثلا دانشجوی دکترای بنده آمده است و نزد من گریه می‌کند که شوهر پیدا نمی‌کنم و باید چه کار کنم. یعنی یک بحران‌ها و نگاه‌های غلطی در خانواده‌ها و اتاق‌های فکر ما وجود دارد و این مساله باید تسهیل شود و این سردمداران فکری کشور دچار چالش‌های فکری هستند و وحدت رویه و نظر ندارند. این مساله مشکل اساسی ما است اصلا در حوزه‌های علمیه این تفکر وجود دارد که ازدواج مانع درس‌خواندن می‌شود و به طلبه‌ها عنوان می‌کنند که تا ۶-۷ سال که درس می‌خواهی بکنی ازدواج نکنند و این تفکر غلط است. یعنی آن اتاق‌فکرهای فرهنگی ما از یک حداقل استاندارد قابل قبول ارزشی برخوردار نیستند و دچار چالش هستند و در حوزه هم همین‌مشکل وجود دارد. دخترها در حوزه‌ها درس می‌خوانند و سن‌شان بالا می‌رود و برای طلبه‌های پسر نیز همین‌طور است و یک حلقه وصل وجود ندارد که آنها را به هم برساند. نقی‌پورنفر تصریح کرد: نهادهای فرهنگی باید آن آموزش، مشاوره و همسریابی را باید انجام دهد، در حالی که مثلا در آموزش و پرورش یک لشکر آقایان و خانم‌های مجرد حضور دارند و تدریس می‌کنند.

طلاق بین نقاط ثروتمند بیشتر از نقاط فقیر است
عباسی بعد از اظهارات نقی‌پورفر اظهار داشت: در مطالبات مردمی مسائل اقتصادی نقش پررنگ‌تری دارند و مردم فکر می‌کنند فقط این مسئله جز کمبودها است اما آیا واقعا تحصیلات در این زمینه اثرگذار نیست؟ آمارهای موجود نشان می‌دهد رابطه معناداری بین ازدواج و تحصیل وجود دارد همچنین طلاق بین نقاط ثروتمند بیشتر از نقاط فقیر صورت می‌گیرد.

وی افزود: لازم است به بخشی از حقایقی که با آنها مواجه هستیم توجه بیشتری کنیم حتی در بخش ارایه راهکارها می‌توان به این نکته اشاره کرد که دانشگاه‌ها به جای ارائه دروس کنترل جمعیت به ارائه درس زندگی سعادتمند بپردازند. این در حالی است که در آیات قرآنی نیز مسئولیت‌هایی تعیین شده تا افراد شرایط ازدواج را برای جوانان فراهم کنند یعنی در این حوزه دولت و خانواده باید مسئولیت های خود را بپذیرند. اولیای نظام اجتماعی یعنی دولت باید مسئولیت خود را در این زمینه به صورت دقیق برشمارند و آن چه تعیین شده را نیمه کاره رها نکنند.


در اثر انقلاب صنعتی سن ازدواج بالا رفته است
مطهری در ادامه این مناظره اظهار داشت: اگر ازدواج زود صورت بگیرد در کشور ما به طور مثال اگر دختری چهارم دبیرستان باشد و ازدواج کند دیگر به مدرسه او را راه نمی‌دهد که این خود یک مشکل است و باید حل شود در حقیقت وقتی مطرح می‌کنیم که ازدواج باید زود صورت گیرد باید مشکلات را نیز رفع کنیم.وی ادامه داد: بالارفتن سن ازدواج را اگر نسبت به ۴۰ سال پیش درنظر بگیریم مسئله مهمی نیست چرا که فاصله بین بلوغ طبیعی و بلوغ جنسی و قدرت تشکیل خانواده بیشتر شده است که این به دلیل سرعت صنعت و کارهای تخصصی در جامعه است بنابراین این موضوع طبیعی است ا

این نماینده مردم تهران گفت: دختر و پسری که در رشته ای بخواهد تخصص پیدا کند باید حداقل به ۲۵ سالگی رسیده و در آن رشته متخصص شود ولی در گذشته پسر در ۱۵ سالگی بالغ و در ۱۸ سالگی به سن ازدواج می‌رسید و کاری را یاد گرفته و دارای شغل بود و در گذشته سن ازدواج پایین بوده است.

مطهری بیان کرد: در اثر انقلاب صنعتی طبیعی است که سن ازدواج بالا برود مشکل این است که جوانان ما از ۱۳ در دختران و از ۱۵ در پسران میل جنسی داشته و باید دید این فاصله و افزایش سن ازدواج را چگونه باید طی کنند آیا باید ریاضت جنسی توصیه شود یا آزادی روابط و یا ازدواج که در این جا نیز ازدواج دائم و موقت در اسلام مطرح شده است.

وی ادامه داد: اینکه سن ازدواج بالا رفته است نسبت به سالهای قبل امر طبیعی بوده و باید او را قبول کنیم ولی اینکه سن ازدواج در دو سال اخیر افزایش یافته و نسبت به ۴ سال رشد چشمگیری را شاهد بودیم باید دید علت اقتصادی است یا فرهنگی که به نظر بنده علت این امر فرهنگی بوده و علت اقتصادی را نمی‌توان نادیده گرفت.

طلاق و افزایش سن ازدواج در خانواده مرفه نیز وجود دارد
این نماینده مردم تهران گفت: طلاق و افزایش سن ازدواج نیز در خانواده مرفه وجود دارد که با توجه به فشار و تحریم‌ها ما شاهد تفاوت‌های زیادی در راستای افزایش سن ازدواج نبودیم. مطهری در خصوص دلایل افزایش سن ازدواج در جوانان افزود: گرایش به فرهنگ غربی، دور شدن از سطح زندگی اسلامی و آزاد شدن روابط بین جنس مخالف، و همچنین تشریفات و آداب رسوم از علل مهم افزایش سن ازدواج در جوانان است.

علی مطهری در ادامه بحث افزود: در اسلام سن خاصی برای ازدواج در نظر گرفته نشده است و تنها ۳شرط بالغ، عاقل و رشید بودن برای ازدواج پسران و دختران مطرح شده است. وی در توضیح لفظ رشید بودن گفت: رشید بودن به این معنا است که فرد بداند که ازدواج یعنی چه و با چه هدفی انجام می‌شود. با تمام این شرایط در اسلام توصیه شده تا ازدواج هرچه زودتر انجام شود.

آسیب‌های ازدواج‌هایی با منشأ دوستی خیابانی و اینترنتی
در این لحظه از مناظره باهر در پاسخ به مطهری گفت: شرط مهمی که فقه آمده و در قانون ذکر نشده کفاوت است که متاسفانه خانواده‌ها هم کفو یکدیگر را انتخاب نمی‌کنند و متاسفانه برخی از ازدواج‌ها از روی دوستی‌‌های خیابانی و سایت اینترنتی انجام می‌شود که مشکلات خانوادگی و نهایت به دادگاه منجر می‌شود.

نقی‌پورفر نیز در پاسخ به مطهری تاکید کرد: سن ازدواج در اسلام تعیین شده و با توجه به سه مرحله ۷ ساله‌ای که در اسلام عنوان شده سن ۲۱ سالگی سن مناسب ازدواج است. وی سیادت، عبودیت و وزارت و مشارکت اجتماعی را ۳مرحله عنوان شده در اسلام دانست و گفت: فرد پس از دوره وزارت و مشارکت اجتماعی باید زندگی مستقلی داشته باشد و این نشان می‌دهد که سن ۱۸ تا ۲۱ سال سن مناسب ازدواج است.

نقی‌پورفر با اشاره به سوره نسا تاکید کرد: اگر نظام آموزش و پرورش مهارت‌های لازم را در اختیار پسران گذاشته باشد باید پسرها در سن ۱۸ تا ۲۱ سالگی قابلیت تشکیل خانواده را داشته باشند چرا که مسئولیت تدبیر خانواده بر عهده پسران است.وی با انتقاد از آموزش و پرورش گفت: متاسفانه در کتاب مطالعات اجتماعی سال سوم سن ۲۴ سال را به عنوان سن ازدواج خانم‌ها و آقایان عنوان کرده‌اند که این در حالی است که اعلام این سن بدون هیچ پشتوانه‌ای انجام شده است.

نقی پورفر خطاب به صدا و سیما گفت : صدا وسیما باید با دعوت از نخبگان محوری برای همگرایی در اعلام سن ازدواج شوند. وی همچنین به سن مناسب دختران برای ازدواج اشاره کرد و افزود: ما برای دختران ۳ بازده سنی ۶ ساله داریم ولی در سند آموزش و پرورش نظام ۶-۳-۳ در نظر گرفته شده که به جنسیت توجه‌ای نداشته و سکولار است. نقی‌پورفر تاکید کرد: متاسفانه در نظام آموزش و پرورش رشد پسر و دختر به صورت یکسان اتفاق نمی‌افتد چرا که فارغ التحصیلان پسر و دختر باید بتوانند با یکدیگر ازدواج کنند که عملا این اتفاق نمی‌افتد و این مسئله نشان‌دهنده ان است که در نظام آموزش و پرورش ما به اختصادات اسلام توجه نشده است.

تأخیر بیش از حد بین سن بلوغ و سن ازدواج دختران معنا ندارد
وی سن نرمال ازدواج دختران را ۱۸ سال دانست و گفت: ۶ سال بعد از سن بلوغ دختران زمان مناسبی برای ازدواج است و تاخیر بیش از این میان سن بلوغ و ازدواج دختران معنایی ندارد.

ازدواج دانشجویی؛ موفق و ناموفق
باهر نیز در این بخش گفت: متاسفانه ما در مسائل خانواده متخصص فوق دکترا در ایران داریم که به کار گرفته نمی‌شود. ما عدد طلایی برای سن ازدواج را متناسب با فرمول سن ازدواج دختران مساوی با سن ازدواج پسران بخش بر ۲ به اضافه ۶ سال. حسین باهر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا موضوع ازدواج دانشجویی موفق بوده یا خیر؟ اظهار داشت: این سوال بسیار بجاست چراکه بنیانگذار تفکر ازدواج دانشجویی در دانشگاه شهید بهشتی بنده بودم و این امر در آنجا خوب اجرا شد.

وی ادامه داد: موضوع ازدواج دانشجویی از مردمی بودن در آمد و برخی دانشجویان در این راستا سوءاستفاده کرده‌اند چراکه ازدواج آنها هدف‌دار و نظام‌مند نبود.متأسفانه در خوابگاه شاهد حضور بسیاری از این دانشجویان بودیم. باهر در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه طرح ازدواج دانشجویی موفق بوده یا خیر؟ تصریح کرد: این طرح هم موفق بوده و هم ناموفق.

سویزی در ادامه اظهارات علی مطهری گفت: موضوع ازدواج در راس امور کشور قرار ندارد زمانی که ۸ سال جنگ تحمیلی را پشت سر می‌گذاشتیم همه دنیا در برابر ما بود اما ما بر آنها فائق شدیم این نشان می‌دهد عزم ملی در برابر مشکلات پیروز است. وی با بیان اینکه باید باور کنیم که ازدواج ضرورت جامعه ما است تصریح کرد: ۸ تا ۱۳ میلیون جوان در آستانه ازدواج قرار دارند اما اگر این میزان علاقمند به تحصیل وجود داشت و در دانشگاه‌ها بسته بود همه جا فریاد و فقان می‌کردند. مسئله ازدواج نیز باید راس امور باشد و برای آن عزم ملی به کار گرفته شود.

سویزی خاطرنشان کرد: همانطور که خیرین مدرسه ساز در کشور وجود دارد باید جامعه خیرین را برای ازدواج جوانان با مدیریتی درست بسیج کنیم همچنین می‌توان به ایجاد تعاونی خویشاوندی پرداخت چرا که اگر این امر نیز با یک مدیریت صحیح عملی شود بسیار از مشکلات مالی در فضای صله رحم برطرف خواهد شد.

وی افزود: ۵ سال نخست زندگی جوانان به یاری نیاز دارد و بعد از این دوران آنها می‌توانند زندگی خود را به شکل بهتری ادامه بدهند. بنابراین مسکن مهر در این حوزه با در نظر گرفتن اجاره بهای سبک می‌تواند در ۵ سال نخست زندگی جوانان مثمرثمر باشد. همچنین می‌توان از تشویقات و تسهیلات دیگری استفاده کرد و در این زمینه راهکارهای لازم را از مردم جویا شد. رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان خاطر نشان کرد: متاسفانه مسئله چشم هم چشمی اصل زندگی را زیر سوال برده و فدای خود کرده است در واقع با چشم هم چشمی فرصت جوانی سوزانده می‌شود.

تقی‌پورفر در ادامه مناظره بررسی مسائل ازدواج به موضوع ازدواج دانشجویی اشاره و تصریح کرد: طرح ازدواج دانشجویی در وزات علوم مطرح شد که باید بگوییم موضوع آموزش، مشاوره و همسریابی باید آموزش و در دانشگاه‌ها تشکیل شود. وی افزود: باید معرفت در ازدواج و تشکیل خانواده را به جوانان منتقل کرده و انگیزه ازدواج را در آنها کشف کرد چراکه ۶۰ درصد مشکلات از مقوله فرهنگی نشأت می گیرد بنابراین زمانی که ۲ نفر هم کُفو یکدیگر باشند بهتر می توانند با مشکلات اقتصادی کنار بیایند.

عضو هیات علمی دانشگاه قم ادامه داد: ساختار در خصوص ازدواج دانشجویی تعریف نشده و اخیراً پیوستی در این راستا داده شده است ولی به طور کلی این موضوع بر عهده هیچ نهادی در دانشگاه و هیچ معاونت فرهنگی نیست. بنابراین باید بگوییم این موضوع نیازمند بازوی اجرایی است.

حضور دانش‌آموزان متأهل کنار دانش‌آموزان مجرد ایراد دارد؟
در یکی از سوالات مناظره از آقای مطهری پرسیده شد که آیا موافقید دختران متاهل در کنار دختران مجرد به مدرسه بروند زیرا آموزش و پرورش در حال حاضر این اجازه را نمی‌دهد که مطهری عنوان کرد به نظر من اشکالی ندارد، بنده نیز در این مساله انتقاد کردم به خاطر اینکه نگرانی آنها این است که به اصطلاح برخی مسائل زناشویی در مدرسه بازگو شود و این مساله را خطری برای دختران می‌دانند در حالی که امروز فکر نمی‌کنم چیز مجهولی برای دختران و پسران وجود داشته باشد. حجت‌الاسلام نقی‌پورفر در ادامه پاسخ به این پرسش عنوان کرد: هر چیزی آفتی دارد و به خاطر آفت نباید صورت مساله را پاک کرد و این کار غلط است.

مهری سویزی نیز در ادامه این سوال عنوان کرد: صرف یک صحنه و یک لحظه نیست که روی آن داوری شود همکاران و مدیران مدارس گزارش می‌دادند و عنوان می‌کردند دختر ازدواج کرده آمده بود سر کلاس رعایت هم کرده بود و به وی نیز تذکر داده شده بود که عکس‌هایش را نشان کسی ندهد و قصه‌هایش را برای کسی بازگو نکند تا دیگران را تحریک نکند. معلم آمده بود سر کلاس و آن دانش‌آموز دختر متاهل تکلیف خود را به درستی انجام نداده بود و این دختر مورد بازخواست قرار گرفته بود و فردای آن روز آقایی آمده بود جلوی در مدرسه و عنوان کرده بود که من شوهر این خانم هستم و شما چرا با زن بنده اینگونه رفتار کرده‌اید زیرا همسر بنده باردار است و رفتار شما باعث مشکل شده است.

وی ادامه داد: ببینید یک صحنه و یک لحظه نیست که روی آن داوری شود ولی با این حال برای اینکه باب ازدواج را در سنینی که تقاضا وجود دارد و خانواده نیز تمایل دارد و پسر خوبی نیز برای خواستگاری آمده است و برای اینکه باب ازدواج را نبندیم بنده که سال‌ها مشاور وزیر در امور زنان بودم یعنی در سال ۸۴ و ۸۵ آمدیم یک بخشنامه‌ای آماده‌سازی کردیم و به مدارس فرستادیم و مدیران نیز توجیه شدند موارد خاصی را که چنین موضوعاتی وجود دارد اگر بتوانند بیایند از کمیسیون مجوز بگیرند و مدیریت کنند این مساله بلااشکال است. سویزی در پاسخ به این پرسش که آیا هنوز این بخشنامه اعتبار دارد تصریح کرد: بنده نشنیدم که این بخشنامه ابطال شده باشد.

برخی دانشجویان از ازدواج دانشجویی سوءاستفاده کردند
سویزی در ادامه این مناظره با بیان اینکه باب سوءاستفاده در هیچ چیز را نمی‌توان بست، تاکید کرد: موضوع ازدواج دانشجویی باب سواستفاده برای برخی از دانشجویان را باز کرده است به این شکل که برخی دانشجویان در ازدواج دانشجویی و مراسم آن شرکت می‌کنند و بعد به شهرستان خود برگشته و در آنجامراسم مفصل می‌گیرند در واقع از امکانات استفاده کرده و بعد مراسمی جدا از مراسم ازدواج دانشجویی می‌گیرند.

وی بیان کرد: باید فرهنگ وساطت را به نوع جدید احیا کنیم چرا که این امر نیاز است عملاً وقتی روش غیرسنتی کنار رود دوست شدن تایید شده و جذابیت غریزه باعث می‌شود که جوانان در روابط یکدیگر را نشناسند که این خود مشکل اساسی است. سویزی با بیان اینکه باید فرهنگ وساطت به طور جدی احیا شود، عنوان کرد: در ازدواج خویشاوندی ما شاهد ۵ درصد طلاق هستیم که ۲۵ درصد طلاق‌ها مربوط به ازدواج‌های غیراین امر است در حقیقت رفت و آمدها باعث می‌شود که خصلت ها از چشم یکدیگر پوشیده نشود.


مطهری در ادامه پرسش درباره حضور دختران متاهل در کنار دختران مجرد در مدارس عنوان کرد: بنده یک جمله اضافه کنم یکی از آثار خوب حضور دختران متاهل در کنار دختران مجرد در مدارس این است که بقیه نیز برای ازدواج تشویق شوند و این مساله یکی از آثار خوب است ولی ما به خاطر درصد کمی از مسائلی که وجود داشت نباید جلوی این کار درست را بگیریم. سویزی نیز در ادامه این سوال عنوان کرد ما نیز اقداماتی در این زمینه انجام دادیم تا باب درست این قضیه بسته نشود ولی جلوی مشکلات ان نیز گرفته شود.

باهر نیز در ادامه پاسخ به این پرسش بیان داشت باید آموزش خانواده در دانشگاه‌ها و مراحل مختلف ارائه شود تا بچه‌ها از همدیگر نخواهند کلمات ناجور را فراگیرند. همه ما دوران نوجوانی و جوانی را گذرانده‌ایم. آموزش‌های غلط را از هم‌نوعانمان گرفته‌ایم و چه بهتر است که آموزش‌های خوب را یک بزرگواری به ما یاد دهد. بنده خوب یادم هست کلاس هفتم بودم آسیدرضا برقعی تمام مسائل جنسی را بسیار رک و ساده و صاف برای همه ما عنوان می‌کرد.

محمد عباسی تاکید کرد: هر کدام از مزایایی که برای تسهیل در ازدواج در مدارس تعیین شده حتما دارای آسیب‌هایی است ولی نباید به واسطه این آسیب‌ها مانعی برای این تسهیلات ایجاد کرد.

تقسیم وظایف بین وزارت ورزش و مرکز امور زنان ریاست‌جمهوری برای تسهیل در ازدواج جوانان
وی در ارتباط با ازدواج دانشجویی تاکید کرد: ما نباید همه مسائل را از هر سازمانی توقع داشته باشیم و هدف از ازدواج دانشجویی آن بود که افرادی که امکان برگزاری جشن را نداشتند با استفاده از ازدواج دانشجویی عنوان کنند که مراسمی به مناسبت ازدواجشان برگزار شده است و اخیرا توافقی میان وزارت ورزش و جوانان و تعدادی از سازمان‌ها انجام گرفت که تقسیم کاری در این عرصه انجام شود.

عباسی ادامه داد: در این توافقنامه مقرر شد تا مسائل قبل از ازدواج و ترغیب جوانان به ازدواج توسط وزارت ورزش و جوانان دنبال شود و مسائل مرتبط با پایداری ازدواج به معاونت امور زنان ریاست جمهوری سپرده شود. همچنین آسیب‌های پس از ازدواج به دلیل برخورداری از نقش مشاوره‌ای به سازمان بهزیستی واگذار شود. وزیر سابق ورزش و جوانان تاکید کرد: اگر این تقسیم‌بندی‌ها انجام شود و به صورت تخصصی با آنها برخورد و پیگیری شود می‌توان همه مسائل را در جای خودش حل کرد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا بود و نبود وزارت ورزش در امر تسهیل ازدواج تاثیری داشته گفت: با توجه به قوانین فعلی پاسخ منفی است چرا که در قانون، تسهیل ازدواج خطاب به وزارت ورزش و جوانان نبوده و در برنامه چهارم و پنجم نقشی برای ورزش و جوانان قائل نشده و سازمانی می‌تواند در این زمینه موثر باشد که دارای اختیارات لازم باشد.در بخش دیگری از این مناظره از نقی‌پورفر پرسیده شد آیا تسهیل ازدواج ضروری‌تر است یا گشت ارشاد و وی گفت: مجازات آخرین راهکار دینی است و به امر به معروف و نهی از منکر تقدم دارد.

عباسی ادامه داد: ستاد امر به معروف و نهی از منکر به صورت برعکس کار می‌کند. چرا که قرآن می‌فرماید باید ابتدا همه حوزه‌ها را تحت پوشش امر به معروف قرار داد و نه نهی از منکر و پس از آن باید الزامات امر به معروف و نهی از منکر را مهیا کرد. وزیر سابق ورزش و جوانان افزود: اگر دختر و پسر جوانی را بگیرند و آنها عنوان کنند ما برای ازداوج مشکل داریم و شما چه راهکاری را پیشنهاد می‌دهید ستاد عنوان می‌کند این مسئله به ما ربطی ندارد. لذا ستاد بر اساس مفاد قرآن کارکردی به صورت عکس دارد و دعوت به خیر مقدم به نهی از منکر است و تسهیل ازدواج بر گشت ارشاد شرعا و عقلا مقدم است. وی تاکید کرد: نهادهای فرهنگی ما نقش اساسی را در این زمینه دارند و معنا ندارد همه فشارها بر روی نیروی انتظامی باشد.

اصل زندگی فدای دکور زندگی شده است
سویزی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چطور می‌توان بینش‌ها را ارتقا داد، اظهار داشت: در این موضوع نقش خانواده بسیار اساسی است به ویژه مادرانی که قدرت انتقال ارزش‌های خود را به فرزندانشان دارند. دخترانی که تحصیلات عالی دارند خانواده در ایجاد بینش صحیح در آنها نقش قابل توجهی دارند اما اینکه می‌گویم اصل زندگی فدای دکور زندگی شده است به این شکل است که در خانواده تحصیلات فرزند خود را نادیده می‌گیرند و او را با افراد دیگر مقایسه می‌کنند که فلانی چه چیز‌هایی دارد و او هم باید داشته باشد.

وی افزود: بعضاً جهیزیه‌ای که به یک دختر جوان داده می‌شود تکمیل است ولی آنقدر کنار آن تکبر وجود دارد که دیگر آرامشی وجود ندارد. برای ایجاد بینش دانشگاه‌ها نیز نقش دارند ولی به دلیل آنکه آنها نهاد مسئول نیستند نمی‌توان به آن اندازه از آنها توقع داشت.

نقی‌پورفر در ادامه اظهارات سویزی با بیان اینکه در ۷ سال نخست زندگی آموزشی نداریم و این در حالی است که تربیت از نطفه آغاز می‌شود، گفت: این مسئله نیاز به تعلیم دارد ما باید ازدواج را مدیریت کرده و آن را از مشاوره و آموزش در بخش همسریابی آغاز کنیم اگر این مسئله که یک خانم و آقا هم کوف یکدیگر هستند یا خیر را از ابتدا مورد بررسی قرار دهیم وضعیت بهتری حاصل خواهد شد. وی با بیان اینکه خانواده باید تحت پوشش آموزش قرار گیرد و اگر این امر در خانواده‌ها عملی شود نسل مناسبی تربیت خواهد شد، تصریح کرد: ۷ سال اول و دوم عمر افراد عمر شکل گیری شخصیت و دوره سوم دوره آموزش‌های حرفه‌ای است.

عباسی نیز در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا درباره مسائل اساسی ازدواج وحدت نظر وجود ندارد، گفت: ازدواج یکی از مهم‌ترین مقوله‌های زندگی است و نمی‌توان توقع داشت در این حوزه همه هم نظر باشند.اما اتحاد عملکرد و منابع در این حوزه بسیار لازم است و همه وظیفه دارند مسئولیت پذیر باشند در واقع والدین و دولت باید مسئولیت‌شان در این زمینه بپذیرند. وی ادامه داد: اگر منظور سوال کننده این است که ارکان مربوطه در ارتباط با این امر همنظر نیستند اینطور نیست زیرا در کلیت همنظر هستند.

علی مطهری نیز در ادامه اظهارات عباسی گفت: ما بر اینکه ازدواج جوانان به موقع انجام شود تاکید داریم اما اگر کسی هم دیر ازدواج کند مهم نیست زیرا بحث درباره جوانانی است که علاقمند به ازدواج هستند اما به دلیل مشکلات اقتصادی و نظرات غلطی که در این حوزه وجود دارد ازدواج‌شان به تاخیر می‌افتد.

حجت‌الاسلام نقی‌پورفر در ادامه این مناظره اظهار داشت: باید از امام حسن و امام سجاد که در ۱۸ سالگی ازدواج کردند الگو بگیریم و اگر اکنون شاهد افزایش سن ازدواج هستیم این موضوع مربوط به بعد از انقلاب، همراه با انقلاب صنعتی است؛ اگر نخبگان ما در سن مناسب و به هنگام ازدواج کنند می‌توانند پتانسیل خود را برملا کنند. وی با بیان اینکه قانون برای اکثر قاطع جامعه یعنی ۹۵ درصد است که باید برای آنها تصمیم گرفته شود، اظهار داشت: برای ۹۵ درصد از جامعه قاعده وضع می‌شود که در چه سنی باید ازدواج کنند.

ازدواج زود مدنظر نیست بلکه ازدواج به موقع مهم و مدنظر است
عباسی در ادامه این مناظره بیان کرد: به طور حتم باید افراد در سن متناسب ازدواج کنند و این موضوع باید به شکلی باشد که طرفین آمادگی داشته و بتوانند ازدواج کنند. وی ادامه داد: ازدواج زود مدنظر نیست بلکه ازدواج به هنگام و به موقع مدنظر است که باید براساس شرایط این اتفاق رخ دهد.

نمایندگان از نظر اقتصادی قشر متوسط جامعه هستند
علی مطهری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سن متوسط ازدواج فرزندان نمایندگان کی است، اظهار داشت: نمی‌توان که سن متوسط ازدواج فرزندان نمایندگان کی است، چرا که باید آمار این موضوع را درآورد.وی در خصوص اینکه آیا نمایندگان قشر مرفه هستند یا خیر، گفت: معمولا نمایندگان جزء قشر متوسط جامعه از نظر اقتصادی هستند وجزء قشر مرفه نیستند. به طور مثال پسر بنده اخیرا در سن ۲۷ سالگی ازدواج کرد که حتی به آن گفتیم بسیار دیر ازدواج کرده است. مطهری در پاسخ به سوال مجری مبنی بر اینکه آیا پسر شما فرمول آقای باهر را رعایت کرده است، گفت: بله عروس بنده ۲۲ ساله است و این فرمول رعایت شده است.

اولویت و اصل بر تک همسری است
باهر، جامعه‌شناس در ادامه این مناظره بیان کرد: ازدواج باید به شکلی صورت بگیرد که هر دو طرفین به ساحت زوجین جنسی رسیده باشند و موضوع ازدواج دوم و سوم در موضوعی دیگر مطرح است، سویزی در ادامه صحبت‌های آقای باهر بیان کرد: نباید ازدواج دوم و سوم را عادی‌سازی کنیم.تقی‌پورفر بیان کرد: اصل ازدواج بر تک همسری است و تعدد زوجین شرط عدالت است.وی بیان کرد: در حال حاضر جوانان دچار مشکل هستند که ۳ الی ۴ میلیون مطلقه در جامعه داریم بنابراین باید موضوع تک‌همسری در اولویت قرار گیرد و جامعه ما مبنی بر تک‌همسری است.

سایت‌های همسریابی؛ تهدید یا فرصت؟
سویزی در پاسخ به این پرسش که آیا شما موافق سایت‌های همسریابی هستید عنوان کرد: این سایت‌های همسریابی تعدد و تکثر خیلی گوناگونی دارند بعضی از آنها واقعا شکار سوژه‌ها است برای یک نیت‌های غلط. اما اگر موردی وجود داشته باشد که کاملا شناسنامه‌دار با عملکرد درست باشد و واقعا بتواند این سایت‌ها طرفین را زمینه گفت‌وگو، مشاوره و شناخت را برایشان فراهم کند و همان فرهنگ وساطت نوین را مهیا کند یعنی همان چیزی که در خانواده قرار بود اتفاق بیفتد و دریک محیط گسترده اجتماعی صورت پذیرد بتوانند در چارچوب شئونات انسانی و حرمت‌گذاری به کرامت دختر و زمینه برای شناخت انجام دهند قطعا می‌تواند مفید واقع شود. ولی به طور خاص اطلاعی ندارم چه سایت‌هایی در این حوزه موفق هستند ولی فرهنگ وساطت باید احیاء شود و از ظرفیت‌ها و بسترهای جدید نیز استفاده شود.

حجت‌الاسلام نقی‌پورفر نیز در ادامه پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا با فعالیت سایت‌های همسریابی موافق هستید عنوان کرد: بنده هم نظرم این است که از این فرصت که یک نعمت روز است باید استفاده کنیم و از این کج سلیقگی و بی‌سلیقگی که از این امکانات استفاده نمی‌کنیم برحذر باشیم.

وی افزود: با یک هیئت امنای قدرتمند و قابل اعتماد که به مردم نیز باید معرفی شود مبنی بر اینکه این افراد امین آنها هستند می‌توان ۵۰ درصد مسائل فرهنگی ما که مربوط به همسریابی است را حل کرد. بنده تجربه بیش از ۳۰ سال در این حوزه را دارم و می‌بینم که افراد آمده‌اند ولی همسر خود را پیدا نمی‌توانند بکنند. از در و همسایه می‌خواهند شروع کنند ولی موردی پیدا نمی‌شود یا باید از دانشگاه‌ها این کار را انجام دهیم که هنوز هم این کار را نکرده‌ایم. حتما قدرت انتخاب به خصوص در دختران را بالا ببریم.

نقی‌پورفر ادامه داد: ما الان شرایطی پیدا کرده‌ایم که دختر منتظر است که چه کسی می‌آید خواستگاری او؛ اگر خودش بخواهد اقدام کند آسیب بعدی را همراه دارد و بعدها بر سرش منت می‌گذارند که تو دنبال من آمده‌ای من که دنبال شما نیامده‌ام. این عزت خانم‌ها را باید داشته باشیم و این عزت خانم‌ها باید همیشه باشد حتی فرصت مناسب نیز به دختر بدهیم و باید سایت‌های همسریابی با کمک نهادها در دانشگاه‌ها استفاده کنیم که می‌توانند ازدواج‌های سالم را چندبرابر کنند. زیرا همسریابی بخش بسیار مهم است. دانشجوی دختری در دوره دکترا پیش من می‌آید و می‌گوید استاد آیا امکان دارد دانشجوی پسری که برای خواستگاری من آمده است را چکاب کنید زیرا آنها نیاز دارند و باید افراد پخته از خانم‌ها و آقایان که فرهیخته هستند موارد راشناسایی کنند، مشاوره دهند و سرویس‌دهی به طرف دیگر بدهند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا زشت است که خانمی به آقایی پیشنهاد ازدواج دهد، گفت: این یک فرهنگ است که خانم همیشه طلبکار باشد و آقا بدهکار و ناز خانم را بکشند و این مسئله بسیار مهم است تا شاکله شخصیت خانم حفظ شود و قدرت انتخاب خانم بالا رود.

علی مطهری در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری تسنیم، مبنی بر اینکه با وجود ۱۳ میلیون مجرد در آستانه ازدواج و مشکلات اقتصادی، چرا آنها را به ازدواج به هنگام تشویق می‌کنیم در حالی که شغل و درآمد مناسبی ندارند چرا قانون تسهیل ازدواج اجرایی نمی‌شود و مجلس برای حل مشکلات اقتصادی در بودجه ۹۳ چه خواهد کرد، گفت: اینطور نیست که قانون تعیین شده قابل اجرا نبوده باشد اما اینکه گفته می‌شود مشکل اصلی جوانان در حوزه اقتصادی است باید باز شود .

وی افزود: اگر فکر می‌کنیم یک جوان برای ازدواج باید یک خانه یا شغل پردرآمد داشته باشد و ادب و تشریفات خاص را عمل کند این مشکلات حل نخواهد شد؛ اما اگر اینطور نگاه کنیم که خانواده‌هایی که یک طبقه از محل سکونتشان خالی است یا چند اتاق اضافه دارند که می‌توانند در اختیار زوج خود بگذارند به آنها کمک کرده‌ایم. متاسفانه براساس عرفی که حاکم شده برخی‌ها برای اینکه خودی نشان دهند حاضر نیستند در محل سکونت خانواده‌شان زندگی کنند این مسائل است که ازدواج را به تاخیر انداخته است. عباسی نیز در ادامه اظهارات مطهری گفت: به طور حتم قانون تسهیل ازدواج باید قابل اجرا باشد اما مجلس جلوی آیین‌نامه ساماندهی مراکز مشاوره که ۱۱ ماه برای آن زحمت کشیده شد را گرفت.

حسین باهر نیز در ادامه این سوال که آیا با سایت‌های همسریابی موافق هستید عنوان کرد: یک نکته‌ای که هم دینی و هم علمی و عملی است، آن است که در هستی، انتخاب همیشه توسط جنس مونث اتفاق می‌افتد. حتی از زمان عقول اسپرم تا عقد ازدواج باید وکیل زن انشاء آن عقد را انجام دهد ولی در عمل انجام به دستورات اسلام ما ۱۸۰ درجه فرق کرده است یعنی ما الان دخترمان باید صبر کند تا یکی بیاید یا نیاید و به قول حاج آقا(تقی‌پورفر) ناز هم بکند. در حالیکه ناز برای آن است که زن مظهر ناز است و مرد مظهر نیاز؛ و بایستی این دو مظهر همچون گل و درخت با یکدیگر همخوانی داشته باشند.

باهر در پاسخ به این پرسش که شما مخالف این نیستید که خانمی از آقایی برای خواستگاری ازدواج کند عنوان کرد: فرهنگ باید بالا برود که اگر چنین کاری صورت پذیرفت مشکلی پیش نیاید.

خواستگاری دختر از پسر خلاف طبیعت است
مطهری نیز با اشاره خواستگاری خانم‌ها از آقایان گفت: اینکه به طور استثنایی خانمی از آقایی خواستگاری کند حرام نیست ولی خلاف طبیعت است. وی تاکید کرد: خواستگاری مرد از زن احترامی است که از سوی مرد به زن گذاشته می‌شود و همواره در طبیعت زن مظهر ناز است و مرد مظهر نیاز و طلب. بنابراین زنی که از مردی خواستگاری می‌کند ارزش خودش را پایین آورده و در آینده به ضرر خودش خواهد بود.

سویزی نیز در ارتباط با خواستگاری زن از مرد تاکید کرد: اولین ازدواج هستی الگویی است برای تمام ازدواج‌های عالم و بنا بر روایاتی که از خواستگاری حضرت آدم (ع) عنوان شده آمده که حضرت آدم خداوند را مورد خطاب قرار داد و گفت من در برابر خودم کسی را می‌بینم که نسبت به او میلی دارم و خداوند فرمود او را از من بخواه و اینچنین خواستگاری را به او آموخت.

وی ادامه داد: نکته دیگر در این خواستگاری آن است که خواستار بودن متفاوت از مسئله خواستگاری است. اگر زنی با مردی برخورد کرد و به این نتیجه رسید که ویژگی‌ها و الگوهای او متناسب با آن مرد است می‌تواند خواستار او باشد ولی وقتی این خواستار بودن اظهار شد تبدیل به خواستگاری می‌شود و مناسب‌تر آن است که خواستگاری از سوی مرد انجام شود.

سویزی با اشاره به محیط‌های مجازی و استفاده از فرهنگ وساطت تاکید کرد: محیط های مجازی برای فرهنگ وساطت باید فعال شود چرا که متاسفانه بسیاری از دخترها و پسرهایی که امروز آمادگی ازدواج دارند قادر به شناسایی هم‌کفوان خود نیستند و باید دیگران در امر همسریابی و همسرشناسی آنها را یاری دهند لذا محیط‌های مجازی اگر به وسیله افرادی صلاح‌اندیش اداره شوند می‌توانند کمک بسیاری را در این مورد داشته باشند.

مطهری نیز در بخش دیگری از این مناظره به سایت‌های همسریابی اشاره کرد و با بیان اینکه وزارت ورزش و جوانان مسئول صدور مجوز سایت‌های همسریابی است و سازمان بهزیستی مسئول صدور مشاوره‌های قانونی است تاکید کرد: اگر سایت‌های همسریابی تحت نظارت مراکز مشاوره و به طبع وزارت ورزش و جوانان به فعالیت خود ادامه دهند و بتوانند اعتماد مردم را جلب کنند مسئله‌ای پسندیده است ولی رها کردن آنها باعث می‌شود سوء استفاده‌هایی در این رابطه انجام شود لذا از وجود سایت‌های همسریابی در صورت وجود داشتن نظارت بسیار خوب است. وی در پایان مشاوره، پدر و مادر و دختر و پسر را ۳ راس ازدواج دانست و تاکید کرد: هماهنگی عمل میان این ۳ راس باعث می‌شود تا ازدواج‌ها به سرانجام خوبی برسد.

در شرایط برابر، تسهیلات اول باید به پسران تعلق گیرد
مطهری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه قانون تسهیل ازدواج جذب کننده نیست و در آن مشکلاتی نظیر سربازی مطرح نشده و همچنین زمانی که جوانان در دانشگاه که سن ازدواج است می‌خواهند ازدواج کنند باید به سربازی بروند و از این امر به دور می‌شوند در این خصوص توضیح دهید، اظهار داشت: در قانون صندوق اندوخته جوانان،‌اجاره ۳ ساله مسکن به جوانان و کمک هزینه و مراسم جشن عروسی در فضای مناسب در نظر گرفته شده است درست است این موارد به قدر کافی و میسر نبوده ولی می‌توان آن را افزایش داد.

وی ادامه داد: اگر اولویت برای جوانان در نظر بگیریم بین دختر و پسری که در شرایط مساوی هستند اولویت را برای پسران در نظر می‌گیریم چرا که آنها در آستانه ازدواج مسئول پرداخت نفقه هستند بنابراین ابتدا آنها را در اولویت قرار می‌دهیم.این نماینده مردم بیان کرد: در برخی از کشورها تسهیلات خودرو نیز داده می‌شود که ما هم باید تسهیلات بیشتری برای ازدواج به جوانان بدهیم به طور مثال در خصوص تخفیف خودرو می‌توانیم اقداماتی مناسب را داشته باشیم. مانند عربستان که به زوج‌های جوان قیمت خودرو خود را یک سوم ارزانتر می‌دهند؛ ما هم باید در کشور چنین کارهایی را برای تشویق جوانان به ازدواج داشته باشیم.

مطهری بیان کرد: این قانون اجرا نشد که اگر اجرا می‌شد بسیار موثرتر بود ما باید بگوییم که موضوع اشتغال و مسکن از مواردی است که باید به طور جدی به آن توجه کرد. نقی‌پورفر در این راستا گفت: باید تسهیلات ازدواج برای جوانان را جدی در نظر بگیریم.

دولت بدون قانون نمی‌تواند امتیاز و تسهیلات دهد
عباسی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه با توجه به نظرات مردم اگر مشکلات اقتصادی حل شود مشکلات فرهنگی نیز حل خواهد شد، توضیح دهید‌ و اینکه بگویید قانون برای تسهیل ازدواج موفق بوده یا خیر؟ و اینکه برای تشویق به ازدواج باید چه کرد و این موضوع که بازپرداخت وام آنقذر سنگین است که جوانان ترجیح می‌دهند وام نگرفته و به طلاق روی می آورند اظهار داشت: بنده مدتی نماینده مجلس بوده‌ام و باید بگویم که دولت به هیچ‌وجه نمی‌تواند تا زمانی که قانون نباشد، امتیازی دهد و همچنین فرصتی در این راستا پیش‌بینی کند. وی ادامه داد: بنده توصیه کردم قانون را شعاری ننویسید چرا که وقتی اجرا نشود مشکلات بسیاری را ایجاد می‌کند.

وزیر ورزش و جوانان دولت دهم در پایان بیان کرد: سالانه ۸۰۰ هزار ازدواج در کشور شکل میگیرد که باید به هر یک از آنها ۳ میلیون تومان بدهیم اگر این میزان ۱۰ میلیون تومان بود چطور می‌توانستیم این مبلغ را به آنها پرداخت کنیم
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۰:۳۴:۲۲
مشکل اقتصادی دلیل بزرگی است ولی دلیل اصلی تاخیر ازدواجها مشکلات فقر فرهنگی موجود در کشور است، توقعات بسیار بالا رفته. (1711816) (alef-13)
 
حامد
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۲:۴۷:۳۹
اتفاقا انتظارات و توقعات بالا نشانه رشد فرهنگی است نه فقر فرهنگی. خواهشا فقر فرهنگی را تفسیر به رای نکنید. (1712120) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۷:۰۰:۴۱
اتفاقا نظر شما درباره فرهنگ تفسیر به رای هست! (1712700) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۱۸:۳۷
مسؤلیت ازدواج نکردن جوانان فقط والدینشان هستند.
مقصر آنها هستند که پول فراوان ندارند
از لحاظ فرهنگی هم همینطور ...بچه هایشان را بد تربیت کرده اند که نمیتوانند همسر مناسب را شناسایی کنند و سراغ فرد نامناسب میرن
یه موقع فکر نکنید مسؤلیتی متوجه نهادهای دولتی هست. به دلیل اینکه فرزندان مسؤلین راحت و آسوده ازدواج میکنند و حمایت میشن . دیدین همه چی برمیگرده به پدر و مادرها (1712311) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۶:۰۷:۳۶
6 ماهه عقد نامه بدست دنبال وام ازدواجم .بلکه اونو بدم رهن اتاقکی اما دریغ از پاسخی با کدوم درامد با کدوم شرایط با کدام حمایت خانواده که نداره خودم که ندارم الان دیگه وحشت زده ام که خدایا چطور ادامه بدم! (1712538) (alef-6)
 
ایرانی
۱۳۹۲-۰۷-۲۱ ۲۰:۳۱:۴۷
عزیزم خوب تو که هنوز برای رهن خونه محتاج وام ازدواجی زود ازدواج کردی پسرم صبر کن صبر !!!
به قول شاعر:

گر صبر کنی ز قوره حلوا سازم (1715415) (alef-10)
 
مراديان
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۵۶:۵۶
من جواني هستم كه پنج شش سالي هست ازدواج كرده ام.بايد به جوانان حق داد كه مشكل و معضل بزرگ براي ازدواج ، بيكاري و گراني است.من به عنوان يك فرد متاهل از پس اين مخارج روزمره زندگي بر نميام تا چه برسه به اين جوانها كه بايد به فكر مسكن و شغل و بعد از آن هم هزينه هاي روزانه باشند.امثال من متاهل زياد هستند كه شبها وقتي به سمت خانه مي رويم با خجالت فراوان مي رويم كه دستمان خالي است و چيزي نمي توانيم براي خورد و خوراك معمولي خانه تهيه كنيم.به جاي اين همه جلسات بي نتيجه برگرديم به تاريخ ببينيم در دهه هاي قبل مردم حداقل در مورد خود و خوراك روزانه مشكل نداشتند و به راحتي ازدواج مي كردند. (1712392) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۳ ۰۹:۲۸:۳۰
واقعا برای صدا و سیما متاسفم که با طرح چنین مسایلی اذهان رو از آنچه باید منحرف می کند. به نظرم سوال اصلی مناظره از اساس ایراد دارد. چون دولت باید بدوا تمامی موانع اقتصادی را مرتفع کند طوری که دغدغه اقتصادی مطرح نباشد و بعد اگر آمار ازدواج در این وضع اسف ناک باقی ماند بیاید و روی فرهنگ سازی برنامه ریزی کند نه اینکه با طرح چنین مباحثی اذهان را از وظیفه ای که باید انجام بدهد و نداده منحرف کند... (1718706) (alef-10)
 
متقاضي اخذ وام از صندوق مهر رضا
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۶:۰۵:۰۹
مشكل ازدواج جوانان در صندوقي به نام « صندوق مهر امام رضا ( ع ) كه ساخته و پرورده دولت مهر پرور !!!!!! احمدي نژاد است ، ميباشد .
اين صندوق براي دادن 2 ميليون وام ازدواج هم ضامن ميگيره . هم چك ميگيره !!! هم سفته !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
خدا نگذره از كساني كه اين صندوق رو بنا كردند .
نفرين خدا بر كسانيكه به نام ائمه اطهار ( عليهما سلام ) در حال اخذ ربا از اين مردم هستند . (1712528) (alef-6)
 
جوال دوز
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۷:۱۰:۱۵
دوست عزیز اینکه مشکل اقتصادی هست شک نکن. البته قبول دارم خیلی ها نگاهشون به زندگی حداکثری هست اما الان برای داشتن حداقل ها که به حق هست باید کلی خرج کرد که از عهده خیلی ها بر نمیاد.

اگر میبینی که آقایون توپ رو میندازن تو زمین فرهنگ به خاطر این هست که لازم نیست هزینه کنن.

اگر خودشون هم بخوان قبول کنن مشکل اقتصادی هست اون موقع باید فکر هزینه هاش باشن.

الان با حداقل هزینه می گن فرهنگی هست حالا شما پیدا کن پرتقال فروش رو.

نماینده میگه من متولی نیستم، دولت میگه من چیکارم باید به من قانون بدن. قوه قضاییه هم که مطمئن باش وقتی اون ۲ تای دیگه میگن کاری از دست ما بر نمیاد میگه خوب من چی بگم. (1712731) (alef-10)
 
صادقی
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۲۱:۲۳:۱۴
بیکاری = بلاتکلیفی (1713172) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۱ ۰۰:۰۰:۴۰
بگویید اول اینهایی که سالهای گذشته ازدواج کرده اند با این گرانی چه خاکی بسرشان کنند؟ بقیه حل خواهد شد. (1713476) (alef-10)
 
محسن
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۰:۴۱:۱۳
بیکاری بیکاری بیکاری
این که دیگه نیاز به تحلیل نداره (1711834) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۲۳:۳۲:۳۴
مشکل فرهنگیه؛اگه ما مشکل اقتصادی داریم و جوونای ما فقر فرهنگی نداشته باشند میتونند قناعت کنند و وضع موجود رو درک کنند و خب یه زندگی ساده تجربه کنند تا وقتی که اوضاع بهتر بشه؛مشکل اینجاست که باید سعی کنیم دخترا و زنا رو بیشتر وارد جامعه کنیم تا مشکلات رو بفهمند پولشونو خرج خونه کنند تا بفهمند به ازای هر یه هزار تومن چقدر باید زحمت بکشی؛اون وقت دیگه قدر خیلی چیزا رو میدوند...اول فرهنگ بعد اقتصاد (1713426) (alef-10)
 
حسین
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۰:۴۵:۵۴
مشکل ما بی اعتمادیست،تو کشوری که معلوم نیست به چه سمتی داره میره چرا باید خانواده جدید تشکیل بشه؟ما اشتباه پدرانمون رو تکرار نخواهیم کرد (1711845) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۲:۴۶:۰۴
صداقت کم شده و مثل گذشته مردم یک رو نیستند. (1712114) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۳:۱۸:۰۸
از طرف خودت حرف بزن. امید من به خداست. (1712181) (alef-10)
 
m
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۰:۵۵:۱۲
موقع پخش این برنامه کانال رو عوض کردم،اینقدر آتیش میگیرم اینا به اسم کارشناس میان تلویزیون (خوب دیگه صدا و سیما یه جوری وقتش رو پر کنه) آخه این که دیگه کارشناسی نمیخواد مامان بیسواد منم میدونه که دلیل ازدواج نکردن جوونا چیه؟ گرونی و بیکاری، من یه پسر 29 ساله ام مامانم هیچ وقت بشکل جدی نگفته که چرا بفکر ازدواج نیستی؟ چون خودش یه عمره داره با حداقل ها سر میکنه!! این آقایون بهتره به جای گل لگد کردن(جلسه،مناظره،سمینار،کنفرانس،همایش) عملا وارد میدون بشن %80جوونا بخاطر مسائل اقتصادی ازدواج نمی کنند شما بفکر اون %80 درصد یاشید اون %20 هم میخوان اروپایی زندگی کنن اونا هرکاری میکنن از سر شکم سیری و دل خوش زیاده،با این قشر کاری نداشته باشین هیچ وقت واسه ازدواج اینا دیر نیست هر وقت اراده کردن میتونن ازدواج کنن،بنابراین به فکر اون قشری که بخاطر بی پولی و بیکاری و گرونی نمی تونند ازدواج کنن باشید (1711861) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۳:۳۴:۰۷
واقعا"حق داری که گفتی آتیش می گیرم اینا یا خودشون و به خواب زدند یا مردم را امل ونفهم فرض می کنند !!! والا وافعیت روشن و کاملا"مشخصه آقایان مشکل جوان ها اقتصادیه . بیکاریه.فقر مالیه کم اعصاب ما جوان ها را با حرف های بی ربط خراب تر کنید.چگونه است که جوان های چهل سال قبل فرهنگ ازدواج داشتند اما جوان های امروزی ندارند ؟؟؟!!! حاضرنیستند واقعیات جامعه را بیان کنند !!! (1712219) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۱:۰۲:۲۰
نداشتن کارمناسب ودرامدمکفی وگرانی فزاینده سبب ازدواج نکردن است.والا هرقشری باهرفرهنگی خودشان همدیگرراپیدامی کنندشماغصه فقرفرهنگی رانخوریدغصه بیکاری وبی پولی رابخورید.ضمنن مسئولین 10شغله کمی ازطماعی دست بردارندوهمه مشاغل راخودوخانواده هایشان اشغال نکنند.هی نشسته ایدوحرف می زنیدحرفهایی که سالهاست زده می شود.کارگروه .بسته پیشنهادی برای ازدواج وازاین حرفهای قلمبه سلمبه ای که مردم کوچه وبازارهم دیگربرایشان تکراری شده است ومی دانندفقط حرف است. (1711881) (alef-13)
 
امین
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۱:۰۴:۳۹
بنده نزدیک 29 سالمه و کارمند هستم. الان یکساله که میخوام همسر انتخاب کنم ولی متاسفانه نتونستم حتی به خانواده و فامیل هم سپردم ولی هنوز کسی که بتونم با اون زندگی کنم رو پیدا نکردم. انتخاب همسر خیلی سخت شده اکثر دخترها توقع زیادی دارند و البته شرایط خانواده هاشون خیلی با درآمد یه کارمند فاصله داره. واسه همین تصمیم گرفتم که همسرم هم کارمند باشه ولی بیشتر دخترخانم های کارمند یه حالت طلبکار دارن اصلا نمیشه باهاشون صحبت کرد. یکی به این دخترها بگه دختر باید یه سری دلبری ها و طنازی هایی هم داشته باشه. همیشه عبوس و همیشه متکبر که نمیشه (1711890) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۳۱:۴۱
برادر من دلبری باید داشته باشه اما نه برای مرد نامحرم! که آیا خوشش بیاید یا نیاید و بعد بیاید خواستگاری؟!
عاقلانه ازدواج کن و عاشقانه زندگی کن. (1712333) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۱:۰۹:۲۲
iاین همه حرف زدن و برنامه دادن برای ازدواج اسان خیلی خوبه ولی بی فایده است، تا حلا چه گلی به سر این جوانها زده شده، روزبه روز اوضاع اقتصادی بدتر شده و لی هیچ کار اساسی صورت نگرفته
فکر می کنم اول باید وضع اقتصاد مملکت رو درست کنید و بزارید این جوانهای بدبخت یه نفسی بکشن بعد، یه روز گشت ارشاد، یه روز تفکیکی جنسیتی، از بس می خواین که برای همه چیز قانون و چهارچوب بزارید مردم و جوانها را خسته کردید (1711896) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۱:۱۱:۲۰
خیلی‌ها رو میشناسم که دوست دارند ازدواج کنند (چه دختر و چه پسر) اما متاسفانه شرایط مالی برای ازدواج و تهیه جهیزیه را متصور نیستند....

باید افسوس خورد. آنهایی هم که ازدواج می‌کنند باز هم عمدتا به دلایل مسائل اقتصادی در رنج هستند و اتفاقا زندگی آنهایی که می‌توانند ازدواج کنند و در مرحله بعد دچار مشکل می‌گردند باعث ایجاد ترس در جوانان کرده است. (1711904) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۱:۱۷:۱۸
بیکاری و در نتیجه وضعیت بد اقتصادی. حدود 65 تا 70 درصد جوانان تحصیلکرده بیکار هستند. (1711919) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۱:۲۰:۵۳
1-مشکلات اقتصادی زندگی
2- پایین بودن خیلی خیلی زیاد وام ازدواج-
3 مشکل مسکن حتی اجاره مسکن هر چقدر هم که خانه ساده باشد بازهم مشکل است (1711933) (alef-13)
 
1362
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۱:۲۱:۰۱
وقی در دانشگاه تفکیک جنسیتی میکنید وقتی همه چیز رو مردانه زنانه میکنی جوانان چطور همدیگرو ببینن و عاشق بشن و ازدواج کنن بابا زمانه عوض شده دیگه کسی تن به ازدواج سنتی نمیده
الان طوری شده همه هم خونه میشن بدون هیچ تعهدی این خوب نیست مشکلات اقتصادی باید حل بشه دولت باید هرسنگی جلوی تحرک اقتصادیو گرفته برداره
بیکاری درامد پایین ومشکلات فرهنگی باعث شده سن ازدواج روی 30 تا 40 برسه باید فکری اندیشید وگرنه......... (1711934) (alef-13)
 
سعید
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۱:۳۰:۱۹
من نفهمیدم ازدواج تو غرب چه ربطی به این بحث داشت که بازم اینجا یه سیخ بهش زدن!
بعدم نمیدونم چه اصراریه دلایل فرهنگی رو به ازدواج ببندیم در حالی که این دلایل خودشون زاده ی دلایل اقتصادی هستند!
میل به جنس مخالف میل طبیعیه که ازدواج منطقی ترین و بی ضرر ترین راه ارضاشه!
در ابتدای امر هیچکس از ازدواج گریزان نبود ولی وقتی مشکلات اقتصادی این کار رو غیر ممکن میکنه جامعه به سمت راه های دیگه میره که از قضا تاریخ بشر نشون داده که بسیار جذاب تر از ازدواج هست!
جامعه ای که به این وادی بره و این راحتی و لذت رو تجربه کنه این مسئله واسش مشکل فرهنگی میشه!
ولی افسوس که مسئولین ما همیشه یه قدم جلو خودشونو میبینن!
طبیعیم هست چون توانشون همینه
روزی که بجای شایسته سالاری رو به ارزش های بی ارزش آوردیم باید فکر اینجارم میکردیم! (1711957) (alef-13)
 
آریابان
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۱:۳۱:۱۱
این فرمول دکتر باهر ( که البته مبنا و آزمایشگاه محل کشف و تولیدش !!!! رو کماکان نا گفته گذاشت ) ، در عین شگفت انگیزی ، بسیار مرد-سالارانه است :
اول اینکه از دید یک احتمال ریاضی ، تا پیش از 12 سالگی پسر ، کفۀ ترازو به نفع دختر است و سن شوهرش از خودش باید کمتر باشد ؛
یعنی اگر مثلا برای یک پسر 11 ساله بخواهند زوجه اختیار کنند ، سن عروس خانم باید 11/5 = 6+ 5/5 باشد و البته 12 سالگی مرز میان تغییر جهت کفه های ترازوست و سن دختر و پسر مساوی در می آید ؛ ولی پس از این سن ، جهت کفۀ ترازو ، شدیدا و تصاعدی !!!! به نفع مرد در حرکت مداوم می باشد ؛
طبق این فرمول ، برای یک مرد 30 ساله ، یک دختر جوان 21 ساله مناسب است
( یعنی با 9 سال تفاوت مثبت به نفع شوهر !!!!) و برای یک مرد 60 ساله نیز یک خانم 36 ساله !!!!! و ..... ؛
حتما رعایت این فرمول از جانب دوشیزگان !!!! و سرکار خانم ها !!!! ، باعث خواهد شد که آقایون فراری از امر خطیر همسر- گزینی ، در این زمینه به بازنگری بپردازند ، به نحوی که حتی شتابزدگی و ایجاد ترافیک شدید توسط آقایون ، برای انجام خواستگاری و ورود دوباره به امر دلپذیر ولی فراموش شدۀ ازدواج ، به نظر کاملا محتمل می رسد ؛ (1711958) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۵:۴۱:۲۷
اصلا چی گفتی آقا؟!!!! (1712472) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۱ ۱۲:۵۶:۲۱
اینکه خیلی هم واضحه ؛
یا دقیق نخوندیش و یا اصلا حوصلۀ ریاضیات دبستانی رو نداری !!!! ؛ (1714320) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۱:۳۶:۳۶
1- حضرت مریم زمان تولد عیسی (ع) ازدواج نکرده بود ولی بعد ازداج کرد.
2- من یک پسر خوب از چندین تا دختر خوب خواستگاری کردم ولی وقتی نمیتونم یه خونه اجاره کنم طرف هم حق داره بگه نه.
3- پسرها برای مرد شدن و دخترها برای زن شدن و مادر شدن تربیت نمیشن. بلکه تربیت میشن که دکتر و مهندس شن و کار کنن و عزیز دل بابا و مامانشون باشن.
بنابر این ما باید نسل رو تربیت کنیم که مشقات زندگی مشترک رو بپذیره و این یعنی اینکه حداقل بیست تا سی سال دیگه این مشکل رو میشه امیدوار بود حل بشه. (1711973) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۳۵:۱۱
همه گزینه های شما درسته به جز گزینه یک، چون حضرت مریم بر اساس روایات موثق هیچگاه ازدواج نکرد چون همتایی در زمان ایشان وجود نداشت. (1712343) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۲:۰۲:۰۶
اگر اقتصاد کشور خوب باشد 99.999%مردم ایران چون به ازدواج و داشتن خانواده ارزش قایل هستند ازدواج مناسب و پایدار می داشتند.پس به فرهنگ ایرانی و اسلامی مردم گیر ندهید مشکل اقتصادی را حل کنید.شاید ما ایرانی ها ایراداتی داشته باشیم ولی فرهنگ تغذیه ،بهداشت ،خانواده دوستی،دینداری و عدالت خواهی ما در بین سایر ملل جزو برترین بوده وهست که حتی برای حفظ این ارزش ها انقلاب هم کردیم. (1712026) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۴۹:۳۷
فرمایش جنابعالی ربطی به موضوع نداشت. تا یک حرف از مسایل اجتماعی زده می شود، بلافاصله آن را با مسایل سیاسی مخلوط می کنید. (1712376) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۶:۲۹:۲۶
هر کس که رییس جمهور باشد باید اقتصاد را درست کند کجای این سیاسی است حال قسمت سیاسی اش را می گویم احمدی نژاد که اصلا" قبول نداشت ما مشکل اقتصادی داریم و این اواخر تقصیر تحریم ها می انداخت.و روحانی هم می گوید من تازه آمده ام و باید به من فرصت بدهید.هردو هم می گویند سخن حق می گوییم ولی آنکه این وسط سرش بی کلاه می ماند جوانان ما هستند که محروم از شغل مناسبی هستند که حقوقش جوابگوی تورم باشد یا اصلا" شغلی ندارند. (1712591) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۶:۰۲:۲۱
کی گفته؟ همین جور الکی آمار میدی.! (1712518) (alef-10)
 
یه نفر
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۲:۱۷:۱۰
ازدواج کردن یک طرف ماجراست و ادامه دادن زندگی طرف مهم تر آن . مشکلات اقتصادی خانواده هایی را که 10 یا 15 سال از تشکیلشان گذشته دچار بحران کرده است . خدا به داد خانواده های جدید برسد . (1712056) (alef-13)
 
منیری
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۲:۱۸:۳۴
اولاً: مطلب خیلی خیلی طولانی است واز حوصله یک صفحه وب کاملاً خارج است.
ثانیاً: مهمترین مشکل در بحث ازدواج، سردرگمی است. اینکه آیا در ازدواج به آسایش و آرامش می رسم؟ و آیا کسی که قرار است با وی ازدواج کنم، همان است که معیارهای مورد نظر مرا دارد؟ و سوالاتی از این دست که نشانه سردرگمی است. علاه بر این: مشکل اقتصادی دومین مانع بزرگ بر سر راه ازدواج است که اگر با اولی بتوان به طریقی کنار آمد، با دومی به هیچ عنوان نمی توان کنار آمد و حتماً باید دو به اضافه دو 4 بشود. (1712058) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۲:۲۶:۲۴
با سلام، برای یک پسر دانشجو که قصد ازدواج دارد، خدمت سربازی بزرگترین مانع است، بعد از آن فقط و فقط اشتغال مانع این امر است، از مسوولینن خواهش میکنم این قانون خدمت اجباری رو بردارن چون شرایط جامعه تغییر کرده. (1712072) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۲:۲۷:۲۴
همین الان هم اکثر دانشجویان، در واقع با برای برای به تاخیر انداختن رفتن به سربازی، دانشجو شدند و یا فرار از بیکاری. وگرنه همه میدونیم که این همه دانشگاه بی کیفیت، مورد تائید شرکت ها ی خصوصی و حتی دولتی نیستند و اونا نیروهاشونو از بین داشنگاه های خاصی انتخاب میکنند.
در ضمن، تاخیر در ازدواج هیچ ربطی به ماهواره نداره، تازه شاید با دیدن سریال ها، تشویق به ازدواج هم بشن چون اکثر سریال ها، عشقی هست. حواله دادن به ماهواره، و فیسبوک دیگه کلیشه ای و بیخود شده.
مشکل در یک کلام: اقتصاد، تورم، گرانی، بیکاری، مهریه، و جهیزیه هست (1712079) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۴۵:۰۴
سریالهای ماهواره عشقی نیستند بلکه هوی و هوس ارضای غرایز هستند! (1712362) (alef-10)
 
دختر تحصیلکرده مجرد
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۲:۵۵:۴۱
بی اعتمادی دختر و پسر به هم، فرار از زیر بار مسولیت، اقتصاد و گرانی و درآمد کم، نداشتن خواستگار مناسب، خیانت... دلایل مناسبی بودند.
ابتدای مناظره خیلی خوب و منطقی شروع شد مخصوصا صحبت خانم سویزی که خوب داشت پیش می رفت تا رسید به مثال آبگوشت درست کردن دختر دانشجوی فوق لیسانس. واقعا به نظر شما این دختر باید مثل دیگران زندگی کنه؟؟... حرفهای بی ربط هم زیاد زدند.
من دخترتحصیلکرده28ساله در یک خانواده کاملا سنتی بزرگ شدم، سختی های زندگی بیسوادی و کمبود امکانات و رفاه را دیدم، مشکلات خواهرها و برادران ازدواج کرده ام را دیدم، سربار بودن و منت کشیدن برای گرفتن پول را در خانه پدری تجربه کردم. ترسیدم. بنابراین تلاش کردم تا با ورودم به دانشگاه زندگی ام با انها یک تفاوت هایی وجود داشته باشه، امروزی بشوم، ادامه تحصیل بدهم، شاغل بشوم و با همسری با شعور و باسواد زندگی ام را بهبود ببخشم. در نهایت بچه ام والدین باسواد و اجتماعی داشته باشه و مثل من نشه...
خواستگارهای من زیاد چنگی به دل نمی زنند یا مشکل اقتصادی وحشتناک دارند یا مشکل فرهنگی، لااقل همسطح خودم هم نیستند تا به یکی شان جواب مثبت بدهم. بالاخره یا مجبورم با یکی که از خودم پایین تره ازدواج کنم یا شاهد بالا رفتن سن ازدواج و سرخوردگی در خانواده باشم.
تشکر (1712134) (alef-10)
 
شهرام
۱۳۹۲-۰۷-۲۱ ۰۸:۰۹:۳۱
کاملا موافقم ، منطقی و درست گفتی ...جالبه هم نگاه پسرانه به این موضوع و هم نگاه دخترانه به این موضوع حاوی مطالبی منطقی ودر خور اندیشه است ... اما بازهم گره هایی هست که با چند جلسه شاید آنها هم باز شوند ... بنظر من یک جلسه میزگرد کافی نیست . (1713679) (alef-6)
 
بهرامی
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۲:۵۷:۲۲
به جای وزارت ورزش وزارت خانواده و جوانان تاسیس می کردید (1712136) (alef-10)
 
صبا
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۳:۰۱:۲۰
گره کار مشخصه، کافیه شما این چند جمله زیر رو کنار هم بذارید:
- وام ازدواج 6 میلیون تومان
- حقوق کارمندی حدود 800 تومن
- حداقل پول پیش خانه 40 متری سی سال ساخت در نواب 10 میلیون تومن
- اجاره همان خانه 500 هزار تومن
- یک دست جهیزیه بسیار سطح پایین حدود 12 میلیون تومان
- قیمت مخارج زندگی (مواد غذایی و ...) هم معرف حضور همه هست.
ضمنا من فرض کردم که هیچ مراسم عروسی ای هم در کار نباشد و هیچ سرویس طلایی هم خریداری نشود و کلا اینجور چیزها رو هم حذف شده فرض کردم.
خب حالا پسر یا دختر بیچاره چطور جرات می کنه ازدواج کنه؟
البته من خودم با اعتقاداتی که داشتم رفتم جلو و همه چیز هم خدا رو شکر به موقع خودش درست شد ولی بالاخره جامعه باید طوری برنامه ریزی بشه که جوون بتونه با دو دو تا چهار تا راحت تصمیم بگیره که ازدواج کنه. (1712143) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۳:۱۶:۳۲
مسکن مهریه (1712179) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۳:۳۰:۲۵
من ازدواج کردم اما میخواهم جدا بشوم میدانیدچرا؟ همسرم دائم بهانه گیری میکند! مدام از درخواست مهریه اش میگوید و مخصوصا با گران شدن سکه هرروز در خانه بر سر مهریه اش داد و فریاد میکرد . دائم از حق و حقوقش میگوید و همین الان هم بسیار ی از وظائف زناشویئش را انجام نمیدهد و میگوید در این زمینه وظیفه ای نسبت به شوهر ندارد!! کارهای خانه را فقط در حد کارهای خودش انجام میدهد و این اعمال را وظیفه خودش نمیداند نمونه بارز ان غذا پختن نظافت خانه و رسیدگی به خود !!! تا این قوانین اصلاح نشود حرکت ازدواج کندتر و طلاق تندتر خواهد شد . متاسفانه قانون گذارهای مجلس ایران بیش از اندازه به زنان اهمیت داده اند تا اینجا پیش امده ایم که زن همسر داری را جزو وظایفش نمیداند و در عوض لیستی از وظایف مردان نسبت به زنان در جیب دارد برای مثال خرید خانه در کنار خانه پدرشان !!برای مثال داشتن شخصی در خانه تا خانه را نظافت کند .باز برای مثال تفریح و مسافرت و اینها به غیر از پرداخت نفقه و پولهای دیگر و خرید طلا و ... است و باز من نمیدانم قانون گذاران چه فکری میکنند که مینشینند و این قوانین را وضع میکنند . جوانان چرا باید ازدواج کنند وقتی دو طرف پس از ازدواج آرامششان به هم میخورد ؟ دیگر نیازی به ازدواج نیست. من پس از جدایی دیگر ازدواج نخواهم کرد مگر ازدواج موقت (1712210) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۱ ۰۰:۲۶:۰۰
شما یه سر به دادگاه خانواده بزن بعد بگو قوانین به نفع خانم هاست. قانون نه تنها برای مسافرت و امثالهم هیچ حقی برای خانم شما قایل نیست، بلکه این خانم به خاطر رعایت نکردن وظایف زناشویی حکم ناشزه بودن دریافت می کنه و این به خودی خود ایشون رو از دریافت مهریه محروم می کنه. حتی اگر چنین حکمی هم براشون صادر نشه، در عمل گرفتن مهریه بسیار مشکله؛ برای مثال شما 3000 سکه هم که مهر کرده باشی، می تونی بگی توانایی پرداخت رو نداری، قاضی هم یه مبلغی رو با تایید و مشورت شخص شما مشخص می کنه که ماهیانه پرداخت کنی.
البته یه نکته ی مهم دیگه هم بگم که اگر تقاضای طلاق از سمت ایشون باشه همین مبلغ قسطی رو هم می تونی ندی.
من کاری ندارم که تو قانون چه حقی برای چه کسی در نظر گرفته شده اما موارد بالا اصولی که تو دادگاه های خانواده برقراره.
اما یه چیز خیلی مهم اینه که ما اینجا فقط صحبت های یک طرف قضیه رو خوندیم؛ حالا بیاید فقط فرض کنیم که شما آدم خوبی نیستی و تمام این حرف ها رو به دروغ گفتی(اطمینان دارم که از این قبیل موارد هم وجود داره)، حالا باید به حال اون خانم گریه کرد که می خواد تو این دادگاه ها حقشو از (فرضا)شما بگیره. (1713481) (alef-10)
 
ش
۱۳۹۲-۰۷-۲۱ ۰۸:۲۰:۱۷
اگه موقع انتخاب بیشتر دقت می کردی اینجوری نمی شد.
من هم ازدواج کردم ولی کاملا راضی هستم چون همسرم حتی یکبار هم چیزی برای خودش از من نخواسته است چون وضع اقتصادی من را می داند.
هیچ وقت غر نمی زند و بیش از وظایفش را انجام می دهد.
مبنای زندگی باید محبت باشد نه حقوق و دادگاه و اینجور چیزها!
خیلی از جوان ها متاسفانه موقع ازدواج چشمشان بسته است.
شما اصلا قبل از ازدواج راجع به این چیزها از همسرت سوال کرده بودی؟
اگر همسرت رو نمی شناختی چطور اون رو انتخاب کردی؟
اشکال از خود شماست نه ازدواج. (1713688) (alef-6)
 
javad
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۳:۳۶:۱۷
خدا لعنت مند كساني رو كه من جون رو به اين روز انداختند . بنده دانشجوي دكترا 29 ساله بيكار ... بدون مسكن و اشتغال ....

چرا سال 65 كه من متولد شدم امثال شريعتمداري ها براي اينده ي من فكري نكرده اند .و..

لعنت الهه علي قوم اظالمين...

(1712227) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۲۰:۵۷:۴۱
شصت و پنج تا نود و دو میشه بیست و هفت ساله (1713125) (alef-10)
 
عباس
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۳:۳۸:۵۸
مشکل در این جاست که ما علت را کنار گذاشته و معلول را تحلیل میکنیم
بابا تو این کشور نزدیک سی سال است که آدم ها (بچه ها ) را برای زندگی تربیت نمی کنند تو مدارس و دانشگاهها از همه چیز سخن گفته میشه الا زندگی واقعی (1712234) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۳:۴۲:۵۹
اي کاش در مورد موانعي که خدمت سربازي براي پسرهايي که در شرف ازدواجند يا متاهلند دارد نيز بحث مي شد... (1712245) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۳:۵۳:۳۲
پسر ها رو دو جا سر کار میزارن تا بی کاریشون رو بپوشونن : 1. دانشگاه 2.سربازی

همین دو تا مورد حداقل 6 تا 8 سال وقت و زندگی رو اونم تو ایام جوانی که فصل پویایی و تحرک است تلف میکنه . (1712262) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۰۱:۵۵
مشکل ازدواج برای افراد ابتدا از مشکلات اقتصادی به تاخیر می افتد و انگاه به دلیل نیازهای طبیعی سرکوب شده تبدیل به معضل فرهنگی ماندگار در وجود افراد می گردد .

و هر چه سن دختر و یسر بالاتر برود به دلیل روابط اشکار در جامعه وسواس انتخاب بیشتر و بیشتر می گردد. (1712272) (alef-10)
 
مارمولك
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۳۲:۳۹
متاسفانه مسئولين ما به موضوع مهمي بنام جبر تاريخ اعتقادي ندارند براي همين در موضوعات مختلف سياسي- اقتصادي - اجتماعي -حتي مذهبي وووو.بيراهه ميروند ودر توهم خودشان غرق هستند واز كارشان تعريف وتمجيد مي كنند .يكي از آنها هم بحث شيرين ازدواج است 34 سال بر طبل ازدواج وصيغه كوبيدند غافل از اينكه در كشوري كه در همه موضوعات بالا از غرب پيروي مي كند نمي تواند در يك يا دو موضوع مثل دين وفرهنگ راه ديگري برود . در كشوري كه مشروبات الكلي نيست اعتياد زياد است در كشوري كه فاحشه خانه نيست تجاوز و خيانت و هوس زياد است .باور كنيد بد حجابي كه در ايران است در اروپا نيست حالا شما هي سرنا را از ته بزنيد و از خود در تلويزيون تعريف كنيد . نتيجه خودش را نشان داده است شما نميخواهيد قبول كنيد . ما سريعا در فرهنگ و ازدواج راه غرب را ميرويم . ميگوييد نه خواهيد ديد . (1712336) (alef-6)
 
!!!!1
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۳۳:۱۰
اقصادی اقتصادی اقتصادی نباید خودمونو گول بزنیم (1712338) (alef-10)
 
خلیل مهاجر
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۳۴:۱۸
من از نظرات این کارشناسان در مورد ازدواج در شگفت و تعجبم. محصور کردن معضل ازدواجهای پایدار و موفق به مشکلات اقتصادی و "تهاجم فرهنگی" بدون در نظرگیری دیگر انتظارات جوانان برای شروع یک زندگی مشترک سعادتمند به ما اجازه نمیدهد که از چرخه سنت حاکم بر ازدواج نسل ما یا همان نسل پیشین و نسل اولیای ما پا را فراتر بگذاریم و نقش خود و اولیای خود را به عنوان الگوی زندگی مشترک جوانان در نظر بگیریم. اینکه صرفا به ماهواره و غرب بتازیم بدون آنکه تاثیرات عمیق و بنیادی رفتار خود به عنوان زن و شوهر را در اعماق وجود فرزندان خود درک نکنیم به بیراهه رفته ایم.

ازدواج امریست که نه میتوان با کسب تجربه به آن گام نهاد و نه اینکه فرصت کار آموزی را برای همسران فراهم نماید. فرزندان ما با الگوی رفتاری ما به عنوان شوهر و یا زن است که به ازدواج تن درمیدهند و توقعات خود را از همسر خویش در ذهن میپرورانند که این امر اگر چه در برخی موارد راهگشاست ولی در مجموع چالش بر انگیز است. اگر برخی توقعات مرد از همسرش آن باشد که در مادر خود مشاهده کرده و بالعکس زنی همسر ایده آل حود را در قامت پدرش جستجو کند، در نتیجه هرگونه شاخصه فردی همسر این پتانسیل رادارد که تخم دلسردی و نفاق را در خانواده جدید بپروراند. پارادیمی گه جوانان ما در ذهن خود به عنوان خانواده و نقشی که قرار است در آن ایفا نمایند به یکباره شکسته میشود و آنها را وادار به گام گذاشتن در حریمی مینماید که برای آنها نا مانوس بوده و شاید ادراک و قدرت تطبیق با آن را نداشته باشند. در نظر داشته باشیم که این همه در حالیست که پارادیم فوق بر اساس الگوی مثبت قرار دادن روابط زناشویی ما شکل گرفته است. حال اگر این مثال را کمی بسط داده و اشکال ویرانگر سوختن و ساختن و یا خود سالاری خود را نیز به آن اضافه کنیم، ابعاد به مراتب جدیتری از فاجعه فرهنگی نمایان میگردد. لذا نمیبایستی روایط قبل از ازدواج جوانان را که موجبات آشنایی با پارادیمهای دیگر زندگی مشترک و توقعات از یکدیگر را آشکار مینماید تقبیح نمود و یک نو جوان هیجده ساله را مستقیم به ازدواج تشویق کرد. شانس اینکه این زناشویی خانه بخت وی نباشد بسیار بالاست.

در این راستا باید به مولفه های مسئولیت پذیری، امنیت و اشتیاق خاطر را نیز به آن بیفزاییم که فقدان یا کمیود هریک از آنها در زندگی مشترک ما تاثیرات مخربی را بر اذهان فرزندان ما میگذارد و آنها را از الگوی سعادتمندی محروم مینماید و جوان در جستجوی سعادت را در معرض الگوهای سخیف و بی مقدار ولی در بیشتر موارد فریبنده قرار میدهد. اگر چه که به ندرت به جوانی برخورد کرده ام که تمول همسر را شرط اصلی ازدواج بداند ولی قبول مسئولیت همسر در قبال خانواده و جامعه از جایگاه والایی برخوردار است که تحصیلات و شغل آبرومند و شرافتمندانه و حفظ آن مختصات اصلی آن است که بالنسبه ضامن امنیت و ثبات نیز هست. ریشه اصلی گرایش به تمول در همسر را باید در خانواده ای جستجو کرد که قربانی کردن هویت فردی به ازای امنیت در پناه تمول مجاز شمرده میشود. دیگر اینکه اشتیاق خاطر به همسر رکن اصلی و عمود خانواده است که جوان در ازای کمبود توجه در جهت جبران بر می آید و چه بسا که در این جستجو به ظاهر بیش از آن چیزی که واقعا اهمیت دارد معطوف شود تا جایی که قادر به تشخیص اشتیاق خاطر از تحسین جمال نیست.

اگر ما به عنوان پدر و مادر چه به دلایل فقر فرهنگی و چه به دلایل دیگر الگوی مناسبی از این موهبت الهی و ابدی برای فرزندان خود فراهم نکردیم، آئینه شکستن دردی را دوا نمیکند. اگر فرزندان ما بیاموزند که ما به درگاه پرودگار شکر میکنیم که هر روز چشممان به دیدار همسرمان باز میشود و شب در کنار وی به آرامش میرسیم و تا آخر عمر از این نعمت برخوردار گشته ایم، برنامه های ماهواره و آن چیزی که تهاجم فرهنگی مینامیم تاثیر چندانی بر بینش فرزندان ما برای یک زندگی مشترک موفق نخواهد گذاشت. شغل و اقتصاد و رقابت شاید آن را به تاخیر بیندازد، اما به سختی میتواند ایده آل دیگری را جایگزین آن نماید. (1712340) (alef-10)
 
علی صاحب الزمانی
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۳۵:۲۹
علاوه بر تایید نظرات اکثر دوستان چند مورد هم هست که کمتر مورد بررسی قرار می گیرند :
الف) باور پذیری بسیار بالا نسبت به رسانه های دیداری و شنیداری که متاسفانه اغلب در بین خانمهاست و معمولا بدون در نظر گرفتن شرایط جذب مخاطب برای ساخت فیلم هر آنچه نمایش داده می شود باور می کنند و سطح رویاهای خود با آن تطبیق می دهند .
ب) گریز از فرهنگ ساده زیستی که بطور کامل از مدیران ارشد مملکتی و خانواده های با اصل و نسب شروع شده و تا پایین ترین سطح خانواده ها رسیده است . که برای رسیدن به این سطح ساده زیستی بطور جدی یه همدلی واقعی نیاز مند است .
ج) فقدان آموزشهای درست جهت زندگی پس از ازدواج . نا اینکه جوانان را تا پای ازدواج برد و بعد از شب اول عروسی آنها را رها کرد که در اینصورت تازه شروعی برای مشکلات بعدی است. خانمها بعد از متاهل شدن به نوعی بشدت خیالشان راحت شده و تلاشی برای جذب همسر نمی کنند و آقایان هم با مشکلات جدید تری مواجهه اند .
ج)کار دائم با در آمد متوسط و در خور شان جهت تشکیل یک زندگی متوسط . برای این منظور نباید فقط از دولت و دولت مردان انتظار داشت بلکه همه مردم باید دست در دست هم بدهند و در این صورت و نبود همدلی این کار هیچگاه محقق نخواهد شد .
د) حذف دوره سربازی برای مشمولان متاهل و قوانینی که مشمولان متاهل را در جهت عدم انجام خدمت سربازی کمک نماید باید مورد توجه قانون گذاران باشد .
ن)عدم اختصاص مشاغل حساس و دائمی به افراد مجرد و اخذ تعهد مبنی بر ایجاد تاهل در کوتاه مدت برای کارمندان در حال استخدام چه بانوان و چه آقایان .
ی) ایجاد وظیفه برای سازمان یا نهاد و ارگانی ویژه مثل بنیاد مسکن و یا وزارت تعاون مبنی بر ساخت انبوه مسکن و اجاره به شرط تملیک صرفا برای زوجها جوان .
همه مشکلات قابل حل اند ... اگر و فقط اگر همدلی واقعی و حقیقی و اعتماد بین مردم و دولتمردان وجود داشته باشد. (1712344) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۴۴:۴۳
سربازی اجباری رو هم اضافه کنید (1712361) (alef-10)
 
مصطفى
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۴۷:۱۱
مناظره روى من تأثير شگرف گذاشت!!!... همين هفته مى رم ازدواج مى كنم هر چه بادا باد . . . (1712367) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۴:۵۴:۵۸
سلام مشکل شدن ازدواج برای جوانان بخاطر اینست که فاصله سطح توقعات این قشر نسبت به افرادی که در سالهای گذشته ازدواج نموده اند خیلی زیاد شده است در گذشته یک زوج جوان هنگامیکه ازدواج میکرد یک خانه 12 متری و حداکثر 24 متری اجاره میکرد . اثاثیه ای که خانواده عروس بعنوان جهیزیه تهیه میکرد اینقدر گسترده و شامل همه چیز نمی شد . سطح زندگی خیلی ساده و بی آلایش بود . از هر 50 خانواده یک خانواده ماشین شخصی معمولی داشت. بعضی از خانواده ها هر سه و یا چهار سال یکبار به مسافرت میرفتند . تهیه لباس نو فقط در ایام عید غدیر خم و یا عید نوروز صورت میگرفت و ... الان جوانی که میخواهد ازدواج بکند حتما باید یک طبقه آپارتمان لوکس داشته , یک دستگاه ماشین لوکس خودش و یکدستگاه هم زوجش , درآمد ماهی ... , هر ماه برای خود و خانواده اش لباس بخرد , خرید لوازم آرایش ( برابری میکند با حقوق یک ماهه یک کارمند ) , و مسئله دیگر اینست که مثلا یک فرد کارگر که در یک کارخانه مشغول بکار میباشد خودش را با رئیس و مالک کارخانه مقایسه میکند , با حقوق اندکی که میگرد میخواهد سطح زندگی خودش را با رئیسش وفق دهد . کار هم توی این مملکت زیاد است ولی همه میخواهند یک کار راحت داشته باشند و باصطلاح پشت میز نیشین باشند . من خودم فردی را سراغ دارم در یک کارخانه آینه سازی ماشین با حقوق ماهی 4000000 ریال کار میکرد و کفاف زندگی آنها را نمی داد لذا از کارخانه آمد بیرون و به شهر پدری خود مهاجرت کرد و آنجا اقدام به تاسیس یک فروشگاه لباس با سرمایه حدود 5 میلیون تومان نمود الان بعد از گذشته دو سال مطلع شدم ایشان در ماه 5 میلیون تومان درآمد دارد خوب الهی شکر . جوانان نباید توی خانه بنشنند که کار بیاید در خانه بلکه باید خودشان بدنبال کار بروند و خداوند متعال هم آنها را یاری خواهد نمود . از تو حرکت از خدا برکت . باتشکر (1712389) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۶ ۰۳:۴۱:۵۶
اگه بخوايم هي به گذشته رجوع بكنيم , بهتره يهو بريم به دوران غارنشيني و اونا رو سرمشق قرار بديم , فرق آدميزاد با ديگر مخلوقات خدا اينه كه به سمت جلو پيشرفت كنه نه درجا بزنه يا عقب گرد داشته باشه . قناعت چيز بدي نيست ولي اگه به حدي برسه كه ترمز پيشرفت آدم رو بكشه اصلا چيز خوبي نيست . (1724645) (alef-6)
 
mostafa
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۵:۱۸:۰۶
اگه پول داشتم الان بچم اینجا داشت تایپ میکرد جای بابای 26سالش... (1712432) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۶ ۰۳:۴۵:۳۵
بنده خدا من نزديك به پنجاه سالمه , ازدواج هم نكردم , از زندگيم هم راضيم , تو كه سني نداري , فكر كردي كشيدن پاي يه بچه بي گناه به اين دنياي وانفسا خيلي كار خوبيه ؟ خودت داري ميگي مشكل داري ميخواي بچه ات هم فردا همين مشكلات رو چند برابر تحمل كنه ؟ (1724647) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۵:۳۵:۲۹
فک کنم مااسلام رو با رسوم غربی قاطی کردیم. از یه طرف میگیم مهریه و نفقه، از یه طرف شرایط 50 50 می خواهیم. حق طلاق و ... برای زنا می خواهیم. ما کلا قاطی کردیم. جدیدا شنیدم پسری که 750 سکه مهریه کرده، دیگه در مقابل شروط ضمن عقد مقاومت کرده (که حق هم داشته) و کلا قضیه به هم خورده. (1712462) (alef-10)
 
نورى
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۵:۴۵:۴۰
خود ازدواج كه ترسناك نيست. اتفاقات و ماجراهاى بعد از فرداي روز ازدواج مهمه: گرفتاري ها ، مشكلات ، گردش بد اقتصاد . . . (1712486) (alef-10)
 
جوینی
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۵:۵۲:۱۶
همه مباحث بالا بنحوی خوب بود، اما چیزی که به نظر من به آن اشاره نشده بود عدم التزام به ازدواج از سوی نهادهای دولتی است.
مثلا در زمان استخدام یک نفر بعنوان کارمند به هر شکل قراردادی، پیمانی یا رسمی از آقایان مجرد تعهد بگیرند در صورتیکه تا 3 سال بعد از شروع کار ازدواج نکردند، قرارداد کار آنها ملغی شود یا برای خانمها تا 2 سال.

با اجرای چنین برنامه هایی عملا میزان ازدواج بدون بهانه بیکاری بشدت پایین می آید. (1712496) (alef-10)
 
زينب ٢
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۵:۵۹:۴۶
يواش يواش سبك و شيوه زندگى مون داره فتوكپي سبك و مدل غرب ميشه؛ رفتارهامون، چيدمان منزل و محل كارمون،لباس پوشيدن و مدل مو (ظاهر)، انتخاب همسر و مدل ازدواج كردنمون، سبك موسيقى و ...
پس زندگى سنتى پيشينيان ايرادهايى داشته و داره كه من جوان ازش فرارى شده ام يا فرارى ام داده اند! (1712512) (alef-10)
 
وكيلى
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۷:۰۹:۳۵
برادر
چرا قبل از موج گرانى و تورم ازدواج نكردى؟ اون موقع هم واقعأ مشكلاتت همينا بودند؟! (1712729) (alef-10)
 
لرستانی
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۷:۲۸:۲۵
گره کار پر کردن بیش از 60درصد دانشگاهها از دختران و بالارفتن سن آنها و افزایش توقع آنها ااست . همین و بس (1712774) (alef-10)
 
ب.شام آهويى
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۱۷:۳۱:۰۰
با اين شرايط خيلى بد بد اقتصادى ازدواج ميكنم، باشه قبول.
اما بچه م...فردا نيازهاى فرزندمو چطورى تأمين كنم؟ آيا فرزندم با من و مادرش اختلاف پيدا نخواهد كرد؟ (1712781) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۲۰:۳۶:۵۹
فقر مالی فقر فرهنگی و فقر معنوی می آورد و فقر فرهنگی باعث تشدید فقر معنوی می شود و هر چه پول به چنین جامعه ای تزریق شود چون از نظر فرهنگی و معنوی دچار انحطاط است فایده ای ندارد . باید فرهنگ و توان مالی با هم رشد کنند تا معنویت بتواند در آن جامعه رشد کند . بنا بر این این کار گرو هها و وامها و پول های بلا عوض کاری از پیش نخواهند برد (1713094) (alef-10)
 
مهندس ازدواج
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۲۱:۱۲:۲۱
همه فقط بلدند حرف بزنند. وقتی نتونی یک وام ساده ازدواج رو بگیری( چند ماه علافی، فقط برای گرفتن یک وام 3 میلیونی)، چه جوری توی این شرایط تورم می تونی ازدواج کنی، کرایه خونه بدی، قسط بدی.... ؟ (1713150) (alef-10)
 
مریم
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۲۱:۴۴:۱۸
مشکل بالارفتن توقعات جوانهاست.البته نه در اخلاقیات بلکه در ظواهر و مادیات.مشکل اینه که دیگه کسی نمیره خواستگاری یک دختر نجیبب.همه میرن خواستگاری یک دختر پولدار.گرچه نجیب نباشه.گرچه هزارتا مشکل دیگه داشته باشه.مشکل اینه که کسی زن یک پسر سالم بی پول نمیشه.مشکل اینه که دیگه آدم نرمال که اخلاقیات براش مهم باشه خیلی به ندرت پیدا میشه.برای همین کسانی که پولدار نیستند یا دخترانی که به هر قیمتی نمیخوان با یک پسر آشنا بشن برای ازدواج یا کلا افرادی از این دست برای ازدواج سنشون میره بالا.یکسریها هم بی بند وبار هستند و اصلا اعتقادی به ازدواج ندارند. فقر اقتصادی مشکل اصلی نیست.فقر فرهنگیه که مشکل ماست. (1713204) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۰ ۲۲:۰۷:۱۲
نگذارید مزدوجها و متاهلها از فرط تنگناهای اقتصادی جدا شوند , ازدواج و متاهل شدن جوانان پیشکش .
تا زمانیکه اقتصادمان اینست و جیب جوانانمان خالی , ازدواج شروع جدائیست (1713253) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۱ ۱۰:۰۷:۲۱
واقعا مشکل فرهنگی است !!!! من یک پیشنهاد دارم فرهنگ زندگی در دهات هندوستان و بولیوی و ویتنام و... را در تلوزیون نشان بدهید (چون شنیدم ارزش پولمان به اون حد رسیده ) تا مردم ایران با فرهنگ اون جور زندگی هم آشنا شوند . نمیشه که زورکی بگیم ایرانی هستیم ولی قدرت خریدمان در حد آفریقایی ها باشه کسی که بعد از تصادف مصدوم شده بالاخره یکی باید بهش بگه آقا جان شما دیگه نمی توانی راه بروی چه برسد که بدوی! (1713901) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۱ ۱۰:۱۳:۳۲
اگر بگیم فقط فقر فرهنگی مقصر است یک جور توهین به اشخاص محترم است . بالاخره کالاها و اجناس پیشرفته تری نسبت به 30 سال پیش وجود دارد جوان چطور به آنها بی توجه باشد (1713916) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۱ ۱۱:۴۵:۲۹
فقط اثر فرهنگ منحط غربی و شبکه فارسی 1 است
اشتباه نفرمایید تورم وگرانی ونبود مسکن وبیکاری و نبود شغل پایدار و در آمدکم و
همه بهانه است !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

کریمیان (1714133) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۱ ۱۸:۴۱:۲۰
آخه یکی به این حضرات کارشناس بگه یه جوون که پدرش نتونه بهش کمک کنه چه جوری ازدواج کنه؟
700 تومن حقوق میگیره ، 500 باید بده اجاره خونه! (1715197) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۰۷:۳۶:۱۵
گره کار تو کارگروههایی است که دنبال حل مشکل ازدواج جوانان است (1715956) (alef-6)
 
دم بخت
۱۳۹۲-۰۷-۲۶ ۱۰:۵۵:۵۱
تقصير گره هاى اشتباه علف هرز سيزده بدر است. (1724811) (alef-6)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.