نظر منتشر شده
۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 344082
اهداف پنهانی ملک سلمان از سفر به مصر و ترکیه
بخش خارجی الف، 22 فروردین 95
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۲ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۰۷
ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی از هفته پیش سفر منطقه ای خود به دو کشور مصر و ترکیه را آغاز کرده است. سلمان بن عبدالعزیز پنجشنبه هفته قبل وارد قاهره، پایتخت مصر شد و قرار است ۲۳ فروردین ماه برای دومین بار از زمان به قدرت رسیدن به ترکیه مسافرت کند و ۲۶ و ۲۷ فروردین نیز در کنفرانس سازمان همکاری اسلامی در استانبول شرکت کند.

سفر یک هفته ای پادشاه کهنسال عربستان به دو کشور ترکیه و مصر موجب گمانه زنی‌های فراوانی درباره دلایل آن شده است.
در سفر به قاهره، دو طرف بر سر ساخت یک پل خاکی بین دو کشور به توافق رسیدند. عبدالفتاح السیسی پیشنهاد کرده که نام این پل «ملک سلمان بن عبدالعزیز» باشد.

مشابه این طرح قبلاً نیز بین عربستان و بحرین به اجرا درآمده بود. پل دوستی که ۲۵ کیلومتر دارد، برروی خلیج فارس ساخته شده و بحرین را به عربستان متصل می‌سازد. با استفاده از این پل و لشکر کشی ریاض به منامه، آل خلیفه و آل سعود توانستند قیام مردم بحرین را سرکوب نمایند؛ اما درباره پل ارتباطی جدید اعلام شده که بیشتر در راستای تقویت سفر و تجارت میان دو کشور بوده است.

همچنین برخی رسانه‌ها از توافق دو کشور برای ترسیم مرزهای دریایی و چشم پوشی مصر از دو جزیره تحت حاکمیت خود یعنی تیران و صنافیر خبر داده‌اند. اگر چه مصر و عربستان سعودی هنوز درباره ماهیت توافق حاصل شده هیچ مطلبی را عنوان نکرده‌اند، اما این رسانه‌ها از پرداخت سالانه ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار از جانب ریاض به قاهره و سهم ۲۵ درصد از منابع موجود در این جزایر به مصر سخن گفته‌اند.

اما بدون شک سفر ملک سلمان به مصر در این مقطع زمانی دارای ابعاد سیاسی نیز می‌باشد. در حال حاضر، ریاض که به طور بی سابقه ای در مناقشات و تنش‌های منطقه ای وارد شده و به یکی از ارکان ایجاد ناامنی تبدیل شده بدنبال جلب حمایت‌های بیشتر منطقه ای می‌باشد. درگیر شدن عربستان در جنگ یمن، سرکوب مردم بحرین، تلاش برای سرنگونی نظام بشار اسد در سوریه، ورود جدی به تنش‌های لبنان و عراق و ... تنها بخشی از سیاست‌ها عربستان در چند سال اخیر برای مقابله با نفوذ ایران در منطقه و از بین بردن محور مقاومت است. به همین دلیل است که در طول این سال‌ها، عربستان تلاش کرده حمایت‌های مالی و معنوی کشورهای مختلف را بدست آورد و با مرگ ملک عبدالله و روی کار آمدن پادشاه جدید، سیاست ایران هراسی و تضعیف منطقه ای قدرت تهران به مهم‌ترین سیاست آل سعود تبدیل شده است.

البته ناگفته نماند که دولت سیسی، سیاست‌های متفاوت و بعضاً متعارضی نسبت به ریاض در قبال تحولات منطقه ای داشته است. به عنوان مثال مصر به شدت مخالف کناره گیری بشار اسد از قدرت می‌باشد؛ چرا که این امر را در افزایش ناامنی منطقه و قدرت یابی تروریست‌ها که در شمال صحرای سینا فعالیت می‌کنند و به داعش وابسته هستند مؤثر می‌داند. همچنین سیسی به رغم حمایت‌ها و قول و قرارهای اولیه، توانست تا حد امکان خود را از درگیری عربستان در یمن دور نگه دارد؛ اما پیش از سفر ملک سلمان به مصر، سیسی برای خوشایند وی و در راستای تلاش کشورهای عربی برای محدود کردن بیشتر حزب الله، اقدام به حذف شبکه المنار از روی ماهواره نائل ست مصر کرد.

قرار است ملک سلمان بعد از مصر، راهی ترکیه شود. گفته می‌شود یکی از اهداف سفر همزمان پادشاه عربستان به این دو کشور، تلاش برای آشتی دادن آن‌ها می‌باشد. رابطه ترکیه و مصر بعد از سقوط دولت اخوانی محمد مرسی و روی کار آمدن سیسی وارد مرحله ای از درگیری‌های لفظی شد که تقریباً تا به امروز ادامه پیدا کرده است. همچنین در واقع با گذشت بیش از دو سال از روی کار آمدن سیسی، ترکیه دولت او را هنوز به رسمیت نشناخته است.

عنوان شده که ملك سلمان در طول اقامت پنج روزه خود در مصر تلاش خواهد كرد كه عبدالفتاح سیسی را برای شركت در نشست سران سازمان همكاری اسلامی و آشتی با تركیه متقاعد كند. به نظر می‌رسد ریاض تلاش دارد تا با آشتی دادن کشورهای ترکیه و قطر با مصر، جبهه ای هماهنگ برای دست یابی به اهداف منطقه ای خود که همان محدود کردن ایران می‌باشد تشکیل دهد؛ امری که با توجه به اختلافات اساسی که طرفین دارند اگر نگوئیم غیر ممکن ولی بسیار سخت می‌باشد.

گفتنی است ریاض و آنکارا دو بازیگر مهم در بحران‌های سال‌های اخیر در خاورمیانه بوده‌اند و دو کشور سیاست مشترکی در قبال تحولات منطقه علی الخصوص در سوریه و سرنگونی بشار اسد دارند.
 
کلمات کلیدی : ملک سلمان+مصر
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۲۲ ۱۶:۳۲:۵۹
ایران باید خودش عاقل شود تا محدود از طرف کشورهای همسایه یا سازمان ملل نشود . (3639412) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۲۲ ۱۶:۳۳:۲۱
این سفر نشون داد که ترکیه نوکر واقعی اعرابه هدف سفر هم ایجاد اجماع علیه ایران هست تا بتونن داعش و بقیه تروریستها رو بر منطقه مسلط کنن (3639414) (alef-3)
 
امیر محمد فاطمی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۲۲ ۱۷:۳۴:۲۴
1- راهبرد منطقه ای و بین المللی عربستان با اتکال بر رویکرد گسترش و تعمیق نفوذ و اثرگذاری بر دو گزینه اولا : همسان سازی کشورهای پیرامونی و منطقه ای و دوما : همراه سازی کشورهای دور استوار می باشد.
2- عربستان برای تحقق جریان نفوذ و اثرگذاری بر سه گزینه اولا : خادم الحرمینی دوما: عربی و سوما:توانمندی بالای اقتصادی توجه دارد.
3- عربستان با جایگزین سازی رویکرد تهاجمی بجای همزیستی و دفاعی در برابر ایران عملا در تلاش برای اجرای پروژه شبیه سازی شده از مدل غربی ایران هراسی است.
4- تحقق هدف راهبردی ایران هراسی عربستان نیازمند تحقق اهداف فرعی است که باید به باورپذیری کشورهای پیرامونی و حوزه همسایگان منجر گردد بطوریکه کشورهای همسایه و پیرامونی خواسته یا ناخواسته سطحی از ایران هراسی را بعنوان تهدیدی پیرامونی و بالقوه باور کنند.
5- کشورهای غربی و قدرتهای بین المللی در برخورد با پروژه راهبردی ایران هراسی عربستان از گزینه های انتخابی مختلفی برخوردار خواهند بود بطوریکه عربستان علی رغم کسب همسانی مواضع حوزه پیرامونی و بخشی از همسایگان و حتی علی رغم هزینه های قابل برآوردی که ایران باید متحمل گردد قطعا قادر به همراه سازی سایر قدرتها و کشورهای دور برای رویارویی مجدد با ایران نائل نخواهد شد.
6- گسترش فعالیت منطقه ای عربستان به سمت ترکیه ، عراق ، پاکستان و حتی برخی از کشورهای آسیای میانه و قفقاز یا آفریقا و آفریقای شمالی و تلاش این کشور برای ایفای نقشی موثر در رفع و رجوع تنشهای منطقه ای و ایفای نقش هماهنگ کننده و محوری در شکل گیری حرکتهای جمعی چنانکه در تهاجم به یمن یا برگزاری مانور نظامی رعد و برق یا ایجاد زمینه های مثبت پذیرش آمریکا یا برخی کشورهای غربی برای حضور وزرای خارجه یا سطحی بالاتر از مقامات در نشست های دوره ای شش کشور شورای همکاری و غیره بیانگر تلاش مستمر و جدی برای تحقق اهداف راهبردی منطقه ای و بین المللی این کشور می باشد.
7- اتخاذ رویکرد برخورد تهاجمی و غیر منفعل با ایران با تکیه بر اقدامات مذکور نی از اهمیت ویژه برخوردار است چنانکه مقامات عربستانی برخلاف راهبرد و رویکردهای گذشته به صراحت به رویارویی با ما پرداخته و به اتخاذ سیاستهای اقدامی مانند برخورد در موضوع فرودگاه جده ، منا ، قطع روابط ، ممانعت از پرواز خطوط هوایی ایرانی ، زمزمه های تحریم خطوط نفتی پهلوگرفته در بنادر ایرانی و غیره می پردازند که طبیعتا می توانند به مرور زمان کشورمان را در تنظیم روابط منطقه ای ، پیرامونی و حتی بین المللی با چالشهای جدی مواجه کنند
8- کشورمان برای رویارویی با راهبردهای تهاجمی عربستان و با تکیه بر واقعیات عیدیه پیرامونی و بین المللی که می تواند موجبات آسیب پذیری طرفین گردد نسبت به گزینه های رفتاری اثرگذاری مانند موارد ذیل اقدام کند.
8-1 جمهوری اسلامی ایران ضمن حفظ توان فزاینده دفاعی باید از ایجاد زمینه هایی رفتاری و اقدامی که فرصت انگیزه سازی در سایر کشورهای منطقه و حوزه پیرامونی را در اختیار عربستان قرار می دهد(شیعه و ایران هراسی) پرهیز نماید.
8-2 جمهوری اسلامی ایران ضمن تلاش برای افزایش توانمندی دفاعی باید در جهت افزایش توانمندی و اقتدار اقتصادی منطقه ای برنامه ریزی و تلاش پییری را داشته باشد چنانکه عربستان بیش از هر چیزی با بهره گیری از توان اقتصادی و مالی نسبت به اثرگذاری سیاسی و بین المللی اقدام می کند لذا برنامه میان و بلند مدت کشورمان باید در چهارچوب سند چشم انداز بیست ساله همچنان در مسیر تحقق اقتدار اقتصادی تنظیم و اجرایی گردد.
8-3 جمهوری اسلامی ایران باید با افزایش کم و کیف مولفه های اقتدار ملی نسبت به افزایش ضریب اثرپذیر سازی کشورهای پیرامونی و منطقه تلاش نماید بطوریکه با مشابه سازی برخی مولفه های قدرت توسط عربستان و کشورهای هم پیمان با اتکا بر سایر مولفه های قدرت قادر به باز تولید اقتدار منطقه ای و بین المللی باشیم.
8-4 تولید اقتدار منطقه ای از طریق بازیابی قدرت بین المللی از جمله راهکارهای راهبردی است که جمهوری اسلامی ایران می تواند به افزایش ضریب اثرپذیری منطقه دست یابد بنابراین جمهوری اسلامی ایران ضمن تلاش مستمر برای گسترش روابط پیرامونی و منطقه ای پایدار باید در صدد افزایش کمی و کیفی روابط پایدار و راهبردی با سایر بازیگران موثر بین المللی باشد تا بدینوسیله اثرگذاری مدلهای اعمال فشار پیرامونی و منطقه ای به حداقل ممکن کاهش یابند.
8-5 کشورمان کما فی السابق 36 سال گذشته برای عبور از هر بحران پیرامونی ، منطقه ای و بین المللی و با پذیرش مشکلات بسیاری که می توانند در مسیرمان قرار دهند و هزینه هایی که می توانند به ما تحمیل کنند قادر است با اتکا بر بازیابی مولفه قدرت ملی متکی بر همسویی و وحدت ملی یا به فرمایش رهبری همدلی و همزبانی از موانع هر چند پر فشار بیرونی عبور کرده و منطقه را ناچار از پذیرش حضور موثر و سیادت کشورمان نماید. لذا بیش از هر زمانی باید بی توجه به بسیاری از دلایل قابل شمارش وقوع جدایی و رودرویی داخلی در صدد همصدایی و باز تولید چهره قدرتمند ایران اسلامی باشیم تا هر کشور و دولتی اعم از حاکمان نورسیده عربستانی تا قدرتهای جهانی حتی در رویاهای خود در فکر تعددی به ایران با کابوسهای ماندگار مواجه گردند. (3639519) (alef-13)
 
نادر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۲۵ ۱۱:۰۷:۱۶
جناب فاطمی ضمن تشکر از مطالب ارزشمندی که ارائه فرمودید سوال من اینکه با اتکا بر انسجام ملی می توانیم بی توجه به ضرورتهای همراهی و همکاری منطقه ای و بین المللی به شکوفایی اقتصاد و اقتدار ملی دست یافت (3643703) (alef-13)
 
Seychelles
۱۳۹۵-۰۱-۲۲ ۲۲:۳۳:۲۱
با کاهش وابستگی آمریکا به واردات نفت به خاطر تولید نفت شیل، الان عربستان برای آمریکا بیشتر دشمن حساب میشه تا دوست. مخصوصا به خاطر حمایت عربستان از تروریستها و ترویج ایدولوژی افراطی و تروریست زای وهابیت!
به همین خاطر آمریکا داره از عربستان دور میشه و از اونطرف به نفعشه که به ایران نزدیک بشه. من حتی بعید نمیدونم آمریکا دنبال ضربه زدن جدی به عربستان باشه. احتمالا الان فرصت خوبیه که ایران با آمریکا برای تضعیف و یا فروپاشی مهمترین مرکز و حامی تروریسم در جهان همکاری کنه.
البته این یک فرضیه است و ممکنه آمریکا فقط به دنبال موازنه قدرت باشه و ایران باید احتیاط کنه و همینطور به هیچ وجه خودش رو به جنگ نزدیک نکنه چون ممکنه از پشت خنجر بخوره. (3639984) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.