نظر منتشر شده
۲۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 243282
رشد مبهم یا رشد بدون اشتغال؟
بخش اقتصادی الف، 6 مهر 93
تاریخ انتشار : يکشنبه ۶ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۲۵
متغیرهای اقتصادی، ارقام وابسته به هم هستند و عدم حرکت متناسب آنها به سرعت مشخص می شود.

در همین زمینه، عدم همخوانی نرخ رشد با ایجاد اشتغال یکی از معماهای عملکرد اقتصادی دولت گذشته بود. این عدم همخوانی بعضا از سوی منتقدین دولت های نهم و دهم به مخدوش بودن چگونگی محاسبه نرخ رشد نسبت داده می شد و بعضا به پدیده رشد بدون ایجاد اشتغال.

ادامه این وضعیت در بهار امسال (رشد بالای چهار درصد و افزایش بیکاری)، بار دیگر به گمانه زنی های سابق دامن زده است. در همین زمینه و با هدف حساستر شدن دولتمردان به این نکته مهم، گزارش زیر نقل می شود،‌ با این امید که یا کیفیت رشد ارتقاء پیدا کند یا نحوه محاسبه آن.

به هر ترتیب، رسیدن به یک یا دو درصد رشد با کیفیت ایجاد کننده شغل، بهتر از چهار یا هشت درصد نرخ رشد بی کیفیت است.

به گزارش مشرق،آمار اعلامی بانک مرکزی درباره نرخ رشد اقتصادی کشور از آن جهت مایه تعجب شد که نرخ رشد ۲/۵ درصدی مورد استناد روحانی که توسط مشاور اقتصادی‌اش مسعود نیلی تهیه شده، نیز مورد پذیرش کارشناسان و اقتصاددانان مستقل قرار نگرفته است.

با این حال، بانک مرکزی که پیش‌بینی می‌کرده آمارش مورد انتقاد و خدشه قرار گیرد، در کنار گزارش آماری رشد اقتصادی فصل بهار امسال، نکاتی را نیز در جهت رفع شائبه‌های احتمالی بیان کرده است.

اما برای بررسی صحت آمار بانک مرکزی درباره رشد ۴/۶ درصدی اقتصاد کشور می‌توان به وضعیت جاری بازارهای کشور و همینطور سایر شاخص‌های اقتصادی نگاه کرد. طبیعی است اگر واقعا اقتصاد کشور در فصل بهار امسال ۴/۶ درصد رشد کرده بود، بایستی شاهد بازگشت رونق به بازارهای کشور و رفع کسادی می‌بودیم؛ اما چنین پدیده‌ای رخ نداده است. بنابراین طبیعی است که مردم و کارشناسان با دیده تردید به آمارهای بانک مرکزی بنگرند.

با این حال، یکی از راه‌ها برای صحیح‌تر بودن آمار بانک مرکزی، مقایسه رشد اقتصادی اعلام‌شده با وضعیت بیکاری است. انتظار طبیعی این است که با رونق اقتصادی و رشد اقتصادی نسبتا بالای۴/۶ درصدی، هم‌زمان شاهد افزایش اشتغالزایی و کاهش نرخ بیکاری باشیم؛ ولی آمار نرخ بیکاری در فصل بهار امسال، افزایش یافته است.

اتفاقا مسئولان ارشد دولت یازدهم نیز بارها بر ضرورت مراجعه به رابطه معکوس میان رشد مثبت اقتصادی و نرخ بیکاری برای راستی‌آزمایی آمارهای مربوط به یکی از این دو شاخص تاکید کرده‌اند.

مثلا آقای علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی حدود یک ماه پیش در این باره گفت: «برای سال ۱۴۰۰ نیاز به ایجاد هفت میلیون شغل در کشور داریم و تحق این امر نیز به رشد اقتصادی نیاز دارد. هر یک درصد رشد اقتصادی می‌تواند حدود ۱۵۰هزار فرصت شغلی در کشور ایجاد کند.»

عدم تطابق رشد ۴/۶ درصدی با وضعیت بیکاری
البته این فقط وزیر کار دولت یازدهم نیست که چنین دیدگاهی دارد، بلکه اکثر اقتصاددانان اصلاح‌طلب و مدیران دولت یازدهم، در سال‌های اخیر بارها به رابطه معکوس میان رشد مثبت اقتصادی و نرخ بیکاری تصریح کرده‌اند.

این اصل اقتصادی خصوصا پس از آن مورد تاکید آنها قرار گرفت که دولت احمدی‌نژاد در ابتدای سال‌ ۱۳۹۰ وعده اشتغالزایی ۲/۵ میلیونی را داد و در انتهای همان سال هم مدعی شد که نزدیک به ۲ میلیون شغل ایجاد کرده است.

آن زمان، اقتصاددانانی که هم‌اینک در دولت آقای روحانی پست و منصب گرفته‌اند، برای رد آمار دولت اعلام کردند که هر ۱۰۰ هزار شغل حداقل یک درصد رشد اقتصادی می‌خواهد؛ بنابراین ایجاد ۲ میلیون شغل در یک سال باید با رشد اقتصادی ۱۰ تا ۲۰ درصدی همراه باشد و از آنجا که رشد اقتصادی سال ۱۳۹۰ بسیار کمتر از این رقم است، پس آمار اشتغال زایی، نادرست و کاذب است.

از این دست اقتصاددانان می‌توان به حسن طایی اشاره کرد که هم‌اینک اتفاقا معاون وزیر کار دولت یازدهم شده است و در مصاحبه‌های اخیرش نیز اظهارات گذشته‌اش را تایید کرده است.

حسین عبده تبریزی مشاور وزیر راه دولت یازدهم نیز چنین عقیده‌ای دارد.

عبده تبریزی معتقد است طبق محاسبات کلی اقتصادی، باید به نسبت هر یک درصد رشد صد هزار فرصت شغلی ایجاد شود. این درحالی است که رشد اقتصادی ما در طول سال گذشته منفی بوده و البته کشور نتوانسته در سال های قبل از آن از درآمدهای بالای نفتی برای اشتغالزایی استفاده کند.

البته این فقط اقتصاددانان اصلاح‌طلب نبودند که این فرمول اقتصادی را بیان می‌کردند، بلکه محمد خاتمی رئیس دولت اصلاحات نیز به این موضوع اشاره کرده است.

در هر صورت برخلاف گزارش بانک مرکزی از رشد ۴/۶ درصدی اقتصاد کشور که بایستی متناسب با آن چند صد هزار شغل ایجاد می‌شد و نرخ بیکاری به طور قابل توجهی کاهش می‌یافت، مراجعه به اطلاعات مرکز آمار نشان می‌دهد در فصل بهار امسال، نرخ بیکاری نه تنها کم نشده بلکه افزایش هم یافته است.

 
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۰۹:۳۴:۱۴
مقالات در دو هفته اخیر این بود که چرا رئیس جمهور بدون مدرک نرخ اعلام کرده الان شده رشد 4 درصدی درست نیست و....
من یک نکته فقط خدمت شما عرض می کنم اگر عدد 4.6 را بهش شک دارید و میفرمایید درست نیست و مثلا حدس میزنید 1درصد است. یقین داشته باشید که عدد منفی 5.8- هم درست نیست و احتمالا -8 تا -12 باید باشد بر این اساس حداقل دو سه سال طول میکشه تا به وضع نرمال بر سیم بنابراین:
1-یا شما عدد 4 را قبول داری که هیچی
2-شما عدد 4 را قبول نداری در این صورت عدد-5.8 دولت قبل هم قابل اعتماد نیست به عبارت دیگر احتمال دارد -10 درصد بوده و اگر رشد امسال ما هم عدد 4 نباشد و +1 باشد سالها!!! طول خواهد کشید تا از رکود خارج بشویم(رکود اینجا منظورم رسیدن به وضع سابق و جبران عدد منفی است)
منطق من در این نتیجه گیری این بوده که اگر دولت کنونی امار درست نمیدهد دولت قبلی خیلی بیشتر امار درست نمیداد.(اگر +4 را قبول ندارید یقینا -5.8 هم ساختگیه) (2395613) (alef-13)
 
مهناز نیازی خواه
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۰۹:۴۰:۳۹
ای بابا !!! بابا جون تو را خدا گوش کن تنها در شرایطی اشتغال رشد میکند که نرخ رشد 8 در صد تثبیت شده باشد درآن هنگام نرخ اشتغال شروع به افزایش میکند.نه نرخ 4/6 که اونم فصل اول سال چون در زمستان این عدد پایین ترهم خواهد آمد و به احتمال زیاد نرخ 2 درصد برای سال 93 تثبیت بشه!!!!!حالا میگید حالا که ما مثبت شدیم چرا اشتغال نداریم ؟؟ خب همین که بیشتر بیکار نشن و ظرفیت کارخونه ها حفظ بشه باید خدا را شکر کنید. (2395627) (alef-13)
 
اسماعیل
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۰۹:۵۳:۴۵
آیا در شرکت های دولتی و غیر دولتی بزرگ در هنگام رکود اخراج گسترده کارگرانداشتیم؟ که اکنون با رونق نسبی دوباره به کار برگردند. این افراد سربار شرکت ها بودند. مثل صنایع خودرو سازی. این رشد اقتصادی فقط در نتیجه پر کردن بخشی از ظرفیت های موجود کشور است. (2395655) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۰:۰۰:۴۱
حرف نادرست زدن که کنتور نداره خوب بگذارید ارقام سازی هم بکنند مردم که خودشان میدانند چه خبره با جیب های خالی و بی کاری و گرانی. (2395665) (alef-3)
 
دانش اموخته اقتصاد
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۰:۱۶:۲۰
شخصا در مورد واقعی بودن این ارقام شک دارم اما اگر از طریق قانون اوکان می خواهید رابطه بین رشد و اشتغال را بیابید، در این مورد احتمالا چندان صادق نباشد. این قانون زمانی صادق است که بنگاه های اقتصادی از حداکثر ظرفیت خود استفاده کنند و نه اینکه ظرفیت خالی داشته باشند و در نتیجه بهره وری عوامل تولید پایین باشد. به عبارت دیگر، وقتی بنگاه ها از حداکثر ظرفیت نیروی انسانی و سرمایه خود برای تولید استفاده نکنند، قانون اوکان می تواند نقض شود و بدون ایجاد شغل جدید و صرفا از طریق افزایش بهره وری، بتوان تولید و رشد را افزایش داد. (2395694) (alef-13)
 
بیگی
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۰:۲۳:۴۳
از سرنوشت کفش ملی..کفش وین...بلا...مبل مبلیران ... و هزاران صنایع اشتغال زای دیگر چه خبر؟؟؟؟؟ تا واردات لگام گسیخته از سنگ قبر تا انواع مبل از چین و ترکیه و ....دارید رشد اقتصادی و اشتغال فقط شعار است. سری به کارگاه های تولیدی بزنید بد نیست. (2395712) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۰ ۰۱:۴۱:۲۹
سنگ قبر چینی و افغانی که در بازار بسیار هست (2404086) (alef-10)
 
سعید
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۰:۳۷:۳۵
آره اگه گرانیه این ماشین های صفر و گوشی های چندمیلیونی و تفریحا و شمال کیش و قشم انتالیا چیه پولندارند برو ببین بازار موبایل و تبلت چخبره. (2395744) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۰:۴۷:۵۵
شما تا حالا گيرتون اين بود كه آمار بانك مركزى و مركز آمار درسته. حالاام كه اونا آمار دادن چون مطابق ميل شما نيست مى گين مبهم! معلوم نيست دل نگران منافع خودتون هستيد يا مملكت! يك بار هم كه دولتى سر كار اومده كه لااقل به لحاظ اقتصادى داره كاملا شفاف و علمى عمل مى كنه، شما با نقدهاى غيرعلمى و به نظر غرضدارتون انگار دارين سعى مى كنين به هر قيمتى كه شده مانع راهش بشيد و عليهش جوسازى كنيد (2395763) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۴:۱۹:۱۸
ما از دولت حمایت می کنیم تا مشکلات مردم مرتفع بشه.
حل مشکلات مردم مهم تر از جناح بازی و سیاسی کاری شماهاست.
گرچه شیب تورم کم شده و اگر مردم حس نکنن لا اقل من حس می کنم ولی نباید منکر شد که بیکاری بیداد میکنه (2396369) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۰:۵۱:۵۰
روحانی مچکریم که جا پای احمدی نژاد گذاشتی..مردم چیزی دیگر می بینند و شما چیز دیگر ...آنقدر فاصله از مردم نگیرید (2395776) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۰:۵۲:۱۹
باز هم میگویم اینها هم از ضعف دموکراسی است.
اگر دموکراسی باشد، سیاسیون بایست هزینه گفتار و کردارشان بدهند، ولی چون ضعف دموکراسی است، مسئولیتها هر دمبیل است. (2395782) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۰:۵۶:۳۰
این ارقام حاصل جو سازی رئیس جمهور در سخنرانی در مشهد بود و الا در خوشبینانه ترین حالت رشد منفی به صفر رسیده , در ضمن به عمل کار بر آید به سخنرانی نیست. (2395796) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۹:۴۶:۵۲
کی باعث رشد منفی شد اونوقت؟ احمدی جون شما نبود؟ (2397192) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۰۷ ۰۸:۲۷:۲۴
من کاری به این مناقشات ندارم ولی متوجه شدم یه عده مثل شما نمی دانید رشد اقتصادی و نرخ آن چیست و چگونه محاسبه می شود. این که میگید در خوش بینانه ترین حالت صفر شده، یعنی تولید ناخالص داخلی یا ملی هیچ تغییر ی نکرده. که درست نیست بلکه احتمالا افزایش یافته و همین یعنی رشد مثبت و اگر نسبت به سال گذشته کمتر شده می شود رشد منفی.
من نمی دانم کسی که از یه فرمول ساده سر در نمی آره برای چی نظر می ده؟! (2397889) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۰:۵۶:۵۷
به نظر میرسه شما راه سو استفاده از آمار رو خوب بلدید.
اگه به دنبال آمار واقعی می بودید، بایستی نرخ بی کاری در آخرین ماه با رشد اقتصادی منفی رو با الان مقایسه می فرمودید.
نه این (2395798) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۱:۰۴:۰۵
اگر کسی گفته رشد اقتصادی با اشتغال رابطه معکوس دارد حرف درستی است ولی این مربوط به بلند مدت و با تاخیر است. در سالهای بعد از رکود اقتصادی در آمریکا رشد اقتصادی قابل ملاحظه ای بدست آمده ولی اشتغال و وضعیت طبقه متوسط تغییر چندانی پیدا نکرده. ضمنا گفتن اینکه در ایران هر یک درصد رشد باید همراه با 100 هزار اشتغال خالص باشد آنهم در کوتاه مدت و بطور همزمان حرف مهملی است. (2395813) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۱:۱۲:۲۴
تا وقتی که رشد منفی سال های گذشته جبران نشود نرخ بیکاری کاهش محسوسی نخواهد یافت.
1-رشد 4.6 درصدی فعلی نشان دهنده ایجاد بنگاه های جدید یا افزایش ظرفیت های تولید نیست بلکه بیشتر نشان دهنده بازگشت به ظرفیت های پیشین است.
2- کشور باید چند سال ثبات و رشد اقتصادی داشته باشد تا بنگاه ها ریسک استخدام نیروی کار جدید را قبول کنند. در حالی که هنوز به آن ثبات نرسیده ایم. این درباره همه کشورهایی که در حال خروج از رکود هستند صادق است.
یک نکته هم برای اقتصاددانان (!) الف: با توجه به چگونگی محاسبه آمار بیکاری، آمار سالانه با آمار فصلی قابل مقایسه نیست. (2395837) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۱:۲۶:۲۶
الف جان مثل اينكه خيلى سوختى و توى شوكى چون انتظارشو نداشتى (2395869) (alef-13)
 
سراج
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۱:۳۴:۵۴
در صورتی که واحد های تولیدی کمتر از ظرفیت تولیدی کار کنند ،می شود بااستفاده از ظرفیت بلا استفاده، استفاده کرد بدون استفاده از جذب نیوی انسانی جدید ؟ (2395888) (alef-13)
 
یک نکته
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۴:۱۹:۱۴
مسئله مهمی که به آن توجه نشده است این است که نرخ رشد اعلام شده توسط بانک مرکزی یا رئیس جمهور، نرخ رشد فصلی می باشد.
نرخ رشد فصلی از الگوی فصلی تبعیت کرده و نوسان دارد. بنابراین نرخ رشد فصل اول 1393 قابل مقایسه با نرخ رشد سالانه مربوط به 91 یا 92 نیست.
از طرف دیگر با توجه رکود دو سال قبل و وجود ظرفیتهای خالی در اقتصاد چندان دور از انتظار نیست که نرخ رشد فصل اول 93 نرخ بالایی باشد.
با توجه به شواهد موجود، به احتمال زیاد نرخ رشد سال 1393 در حدود 2 الی 3 درصد خواهد بود. (2396367) (alef-10)
 
الف ر
۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۲۰:۳۹:۴۷
قربان دولت خوش غيرت قبلي برم كه بازاي يك شغل چيني ها 3 نفر جون ايراني را بيكار كرده (2397312) (alef-3)
 
علیرضا
۱۳۹۳-۰۷-۰۷ ۰۳:۳۳:۴۷
البته این نکته دقیقی است که برای کاهش بیکاری باید رشد اقتصادی افزایش یابد. اما این ارتباط دینامیک است و نه استاتیک. به عبارتی اگر امروز رشد اقتصادی منفی شود به معنی این نیست که همین امروز بیکاری هم افزایش می یابد و بالعکس. فعالان اقتصادی به محض اینکه فروش محصولاتشان بیشتر شد شروع به استخدام نمی کنند. در واقع در ابتدا رشد اقتصادی حاصل استفاده کاملتر از ظرفیت های موجود است و بعد به تدریج که اطمینان به ثبات سیاست های اقتصادی بیشتر شد، سرمایه گذاری بیشتر و بعد از آن بیکاری کاهش می یابد. نگاهی به متغیرهای اقتصادی اقتصادی کشورهایی که در سال 2008 دچار بحران مالی بین المللی شدند نشان دهنده همین روند دینامیک (پویا) است. (2397742) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۰۷ ۱۴:۴۷:۵۷
رشد سبدکالایی توافق کامرونی مذاکره ملتمسانه به جای نرمش قهرمانه سودبانکی 22% برای فامیلان (2398829) (alef-3)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۷-۰۷ ۱۸:۱۹:۱۰
کو کارمند و کارگر کار کن
به سایتها و روزتامه ها سری بزنید خودتان متوجه میشوید که کسی که تعهد کار مستمر و سالم دارد بیکار نیست
همه میخواهند ساعت 9 ژیگول بیایند تازه صبحانه بخورند از ساعت 11.30 دنبال غذا داغ کردن و سفارش غذا هستند سر ساعت 4.55 هم که انگار گاز اشک آور انداخته اند
به جرات میگم کسی که کار میخواهد بیرون نیست. (2399360) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.