توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 469958
واردات؛ آفت تولید ملی
بخش اقتصادی الف، 18 اردیبهشت 96
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۴۹
جام جم نوشت: صنعت نفت یکی از بزرگ‌ترین صنایع دولتی اقتصاد ایران است که می‌تواند با ایجاد انگیزه و خرید محصولات مورد نیاز، تولید و ظرفیت داخلی را افزایش دهد.

در سال‌های اخیر بحث توانمندسازی تولید داخل در صنعت نفت مطرح شد، اما هنوز شاهد واردات بی‌رویه تجهیزات نفتی هستیم که باعث خالی شدن ظرفیت‌های تولید داخل شده است.

اگر شرکت‌های دولتی صنعت نفت تجهیزاتی را که در داخل تولید می‌شود را بخرند تا حد زیادی مشکل کارخانجات داخلی و اشتغال حل می‌شود، اما گویا رانت واردات، شیرین‌تر از تولید است.

سال گذشته محمدرضا مقدم، معاون وقت پژوهش وزارت نفت از برنامه دولت برای حمایت از تولیدات داخل خبر داد و اظهار کرد: طرح سامانه یکپارچه کالا، طرحی است که حدود 11 سال روی آن کار شده و اکنون در مراحل نهایی طراحی خود قرار دارد.

وی افزود: این سامانه مشکلاتی دارد، اما در حال حاضر عملیاتی شده و به کاهش هزینه و سرعت انجام کارها کمک شایانی می‌کند؛ اما مهم‌ترین بحث ایجاد این سامانه، امکان سیاستگذاری در آن است تا در جهت حمایت از ساخت داخل گام برداشته شود. این سامانه به عنوان قلب حمایت از تولید داخل در نظر گرفته شده است و با توجه به اولویت‌هایی که این سامانه در نظر می‌گیرد، خرید از تولیدکنندگان بر اساس ظرفیت تولیدشان انجام می‌شود.

مقدم ادامه داد: تاکنون حدود 1814 واحد از سازندگان در این سامانه ثبت شده‌اند و براساس این لیست شفاف و اولویت‌هایی که سامانه مشخص خواهد کرد، می‌توان از تولیدکنندگان خرید انجام داد.

وی در خصوص تکمیل فهرست خارجی تولیدکنندگان عنوان کرد: لیست سازندگان خارجی نیز در حال تهیه و تکمیل است. همچنین حدود 24 هزار و 600 واحد تأمین‌کننده در این سامانه ثبت شده‌اند.

اما شواهد نشان می‌دهد این سامانه هنوز به کمک تقویت تولید داخل در صنعت نفت نیامده و بخش خصوصی همچنان نسبت به سیاست‌های وزارت نفت انتقاد دارد.

مصوبه‌ای که اجرا نمی‌شود
رضا برزین، مدیرعامل شرکت لوله گستر اسفراین در گفت‌وگویی که با جام‌جم داشت به وضعیت تولید تجهیزات نفتی اشاره و اظهار کرد: درخواستی که از دولت داشتیم این بود که از واردات کالاهای مشابه تولید داخل جلوگیری کند و ما می‌توانیم ظرفیتی را که وزارت نفت لوله می‌خواهد تأمین کنیم.

وی افزود: در سال 92 شرکت لوله گستر اسفراین تنها 3000 تن لوله تولید کرد، اما سال گذشته ما 25 هزار تن تولید داشتیم. در سال 91 حدود 144 هزار تن لوله وارد شد که الان به 56 هزار تن رسیده، اما درخواست ما این است که این حجم نیز وارد نشود.

برزین تاکید کرد: اگر واردات نشود ما توانایی تأمین لوله‌های مورد نیاز حوزه نفت را داریم. وی با اشاره به مصوبه هیات وزیران درباره ممنوعیت واردات کالاهای مشابه تولید داخل تاکید کرد: متاسفانه این مصوبه رعایت نمی‌شود و برخی شرکت‌ها باز هم اقدام به واردات می‌کنند.

مدیرعامل شرکت لوله گستر اسفراین به مطالبات تولیدکنندگان از دولت تاکید کرد و گفت: اکنون خواسته ما از دولت این است که 90 میلیارد تومان مطالبه‌ای را که داریم، پرداخت کند. به دلیل نپرداختن این مطالبات مجبور به دریافت تسهیلات از بانک دولتی با سود 18 درصد شدیم. اگر مطالبات شرکت پرداخت شود نیازی به تسهیلات نخواهیم داشت.

برزین ادامه داد: با توجه به افزایش ظرفیت تولید در شرکت امیدواریم دولت بدهی‌های خود را بپردازد تا ما توانایی بیشتری برای افزایش ظرفیت داشته باشیم.

دولتی‌ها همدیگر را دور می‌زنند
سیامک صمیمی دهکردی، رئیس کمیسیون تسهیل و توسعه کسب و کار انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت هم به جام‌جم گفت: مصوبه‌ای در هیات وزیران مبنی بر ممنوعیت واردات کالاهای مشابه تولید داخل به تصویب رسید، اما برای اجرای آن باید محاسبات و نظارت‌های زیادی اتفاق بیفتد تا جنبه اجرایی به خود بگیرد.

وی افزود: وزارت صنعت باید از ثبت سفارش این کالاها خودداری کند تا وارد نشود؛ اما وقتی اعتراض می‌کنیم می‌گوید دولتی‌ها ثبت سفارش نمی‌کنند و این کار را توسط شرکت‌های غیر دولتی انجام می‌دهند. به همین دلیل ما متوجه نمی‌شویم این کالا برای دولت است یا خیر.

صمیمی دهکردی ادامه داد: بعد از این که واردات انجام شد و انجمن‌ها متوجه شدند که این کالا را می‌توان در داخل تولید کرد بهانه‌های مختلف گفته می‌شود. چندی پیش ما به طور اتفاقی متوجه شدیم و به وزارت صنعت اعلام کردیم برخی پمپ‌های وارداتی در حوزه نفت در داخل تولید می‌شود و خواسته ما این بود که حداقل از تعرفه گمرکی معاف نشوند. وی اضافه کرد: آن وارد‌کننده به انجمن پیشنهاد کرده بودتا مبلغی به شما می‌دهم و شما دست از سر این کالا بردار.

رئیس کمیسیون تسهیل و توسعه کسب و کار انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت در ادامه تاکید کرد: یک مصوبه داده می‌شود، اما برای اجرای آن باید دستورالعمل نوشته شود و همه دستگاه‌ها آن را اجرا کنند. اکنون 70 درصد از تجهیزات نفتی که وارد می‌شود توان ساخت داخل دارد و باعث شده کارخانجات داخلی با 30 درصد فعالیت ‌کنند. وزارت صنعت تا حدی کار می‌کند اما باید کار بیشتری برای به نتیجه رسیدن این موضوع انجام شود.

وی با اشاره به تسهیلات صندوق توسعه ملی برای توانمندسازی تولید داخل گفت: طبق قانون، افرادی می‌توانند از صندوق توسعه ملی تسهیلات دریافت کنند که دارای شرکت‌های خصوصی باشند و با انجام پروژه‌ها، ارز در اختیارشان قرار می‌گیرد، اما موضوعی که حائز اهمیت است اختصاص ندادن تسهیلات ریالی توسط صندوق توسعه ملی است.

صمیمی دهکردی تاکید کرد: دستگاه‌های دولتی و شبه‌دولتی مجاز نیستند کار را به خارجی‌ها بدهند، از این رو کار را به پیمانکار ایرانی می‌دهند و پیمانکار ایرانی بسیاری از کار را در ایران انجام خواهد داد و به ریال نیاز دارد. اگر انجام کار به یک شرکت خارجی داده شود 500 میلیون دلار هزینه می‌خواهد، اما پیمانکار ایرانی به صد میلیون دلار نیاز دارد و ارز کمتری از کشور خارج می‌شود. در عین حال معادل ریالی 400 میلیون دلار باید به پیمانکار ایرانی برای انجام پروژه‌ها داده شود و طبق قانون صندوق توسعه ملی می‌تواند 10 درصد منابع خود را به صورت ریال تحویل دهد.

وی اضافه کرد: صندوق توسعه ملی به جای دستورالعمل ارزی باید دستورالعمل ارزی و ریالی داشته باشد تا کار به سمت شرکت‌های ایرانی بیاید و بتوان از توان داخلی استفاده کرد و ظرفیت‌ها افزایش یابد.

واردات، قدرت تولید داخل را تضعیف نکند
رهبر معظم انقلاب در بیانات نوروزی 95 تصریح کردند: ما بالاخره تجارت خارجی داریم، واردات داریم، به چیزهایی احتیاج داریم که از خارج وارد کنیم، مجبوریم اینها را بخریم، اشکالی هم ندارد، ولی توجّه کنیم این خریدهای ما، قدرت تولید داخلی ما را ضعیف نکند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تاکید کردند: این که ما همه‌چیز را از خارج وارد کنیم و نگاه نکنیم این خرید ما، واردات ما چه بلایی سر تولید داخلی می‌آورد خطاست؛ پس در خریدها کاری کنیم که تولید داخلی ضعیف نشود.
 
کلمات کلیدی : واردات+وادرات کالا+واردات تجهیزات صنعت نفت+اقتصاد ایران
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.