توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 284557
گفت‌وگوهاي محرمانه‌اي كه منجر به مذاكراه با ايران شد
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۰۵
در ماه‌هايي كه گذشت ايران، امريكا و پنج قدرت ديگر براي مذاكرات هسته‌اي با هم ملاقات مي‌كردند، تصاوير زيادي از آنها در هنگام گشت و گفت‌وگو و دست تكان دادن از بالكن هتل منتشر مي‌شد، اما مطمئنا صرفنظر از اين چهره‌هاي عمومي، افرادي هم در پشت صحنه نقش كليدي در مذاكرات داشتند. يكي از اين افراد ويليام برنز بود.

او يكي از ديپلمات‌هاي ارشد و باتجربه ايالات متحده است كه نخستين‌بار در سال ۲۰۰۸ هنگام مذاكرات ايران و پنج قدرت ديگر جهاني از سوي جورج دبليو بوش به اين مذاكرات اعزام شد. اما اين ملاقات كوتاه دستاوردي نداشت. با اين حال پنج سال بعد در سال ۲۰۱۳ مذاكرات پرمخاطره و محرمانه‌اي به رهبري برنز بين مذاكره‌كنندگان ايراني و امريكايي به شكل چهره به چهره برگزار شد.

آن روز او با هواپيمايي بي‌نام دولتي سفر كرد. حالا بايد او را از عوامل معتبر بنيانگذار بزرگ‌ترين موفقيت ديپلماتيك با ايران در ۳۵ سال گذشته دانست. او در گفت‌وگو با «ان‌پي‌آر» درباره مذاكرات اوليه و چالش‌هاي پيش‌رو مي‌گويد. گفتني است اين گفت‌وگو جهت افزايش آگاهي خوانندگان منتشر شده است و به معني تاييد و يا رد نظرات اين مقام پيشين وزارت خارجه امريكا نيست.

‌ به مارس ۲۰۱۳ بازگرديم، زماني كه شما با يك ماموريت واقعا محرمانه براي گفت‌وگوي چهره به چهره با ايرانيان و فراهم كردن يك معامله محتمل پرواز كرديد.
بله من مي‌دانستم كه تا آن زمان، ۳۵ سال بود كه بين ايران و ايالات متحده هيچ نوع ارتباط پايدار ديپلماتيك برقرار نبوده و دو طرف بسيار به هم بي‌اعتماد بودند بنابراين فكر مي‌كنم، آن زمان ما قطعا از اهميت تعامل مستقيم آگاه بوديم و متقاعد شده بوديم كه اين اقدام مهم را بي‌سر و صدا انجام دهيم چون مي‌دانستيم كه بسيار دشوار است و هرگونه كنشي با واكنش گسترده عمومي روبه‌رو مي‌شد اما واقعا قلمرو ناشناخته‌اي بود و شما مي‌دانيد من شك و ترديد داشتم كه ما به پيشرفتي دست بيابيم. به گمانم صادقانه است كه بگويم همتايان ايراني ما هم با توجه به سابقه مساله، شك و ترديد داشتند. ولي قطعا مشخص شد كه چنين اقدامي باعث شد كه ما در مذاكرات جدي به پيشرفت دست يابيم.

‌ بسيار خب! هنگامي كه شما نخستين بار براي شروع اين فرآيند وارد شديد، دولت محمود احمدي‌نژاد در راس قرار داشت، آيا شما آن موقع فكر مي‌كرديد در حال انجام كار درستي هستيد؟
دلايل زيادي براي شك و ترديد وجود داشت اما پس از انتخاب روحاني و انتخاب ظريف به عنوان وزير خارجه، ما پيشرفت‌هايي براي دست يافتن به يك توافق موقت داشتيم و در اين توافق، ما قادر به معرفي برخي روش‌هاي بازرسي سرزده بسيار مهم شديم كه در ازاي آن تحريم‌هايي هم لغو شدند.

يك نمونه از آن بازرسي‌هاي توافق موقت كه در توافق جامع هم آمده به ما به عنوان مثال مي‌گوييد چگونه رخ داد؟
منظور من اين است كه مذاكرات براي ما بسيار مهم بود و كاملا سخت مبارزه شد و تا موضوع داشتن دسترسي روزانه به تاسيسات هسته‌اي ايران هم پيش رفت. به عبارت ديگر، در نطنز و فردو و همچنين به رآكتور آب سنگين اراك و سپس داشتن دسترسي مستمر به كل زنجيره‌اي از فعاليت‌هاي معادن اورانيوم و سانتريفيوژها و سيلوهاي ذخيره‌سازي.

فكر مي‌كنم كه رويه قضايي مهمي كه براي توافق جامع انجام شد، به اين معنا بود كه شما با هر نوع نگاهي بدانيد كه شما مي‌توانيد تشخيص بدهيد كه كل برنامه ايران كار مخفيانه‌اي براي انجام دادن ندارد و با نظارت بر كل زنجيره تامين هسته‌اي، شما قادر به تشخيص هر نوع تلاش براي منحرف كردن مواد به يك برنامه پنهان خواهيد بود.

‌ يكي از انتقادات كه از سوي منتقدان جمهوريخواه و اسراييل مطرح مي‌شود اين است كه وقتي تحريم‌ها برداشته شوند، ايران قادر به استفاده از جريان ميلياردها دلار خود براي سرپا نگه داشتن اسد در سوريه، حزب‌الله در لبنان و هر نوع فعاليت ديگر خواهد بود، آيا ايران نمي‌تواند اين كارها را انجام دهد؟
من در اين سال‌ها يك ديدگاه عملگرايانه يافته‌ام. من انتظار ندارم، در نتيجه يك توافق هسته‌اي، يك تحول يك شبه آنگونه كه شما انتظار داريد در رفتار ايران رخ دهد. من فكر مي‌كنم اقدامات ايران در لبنان، در سوريه در يمن به احتمال زياد منافع ما و دوستان ما را تهديد مي‌كند اما فكر مي‌كنم اين اقدامات مي‌تواند بسيار بيشتر ما را تهديد كند، اگر ايران مسلح به بمب هسته‌اي شود، يا اگر برنامه هسته‌اي خود را نامحدود و نامحسوس ادامه دهد.

در همين حال شما مي‌دانيد، در بهترين حالت، كه ايران هيچ نوع تاسيسات هسته‌اي نداشته باشد و هيچ نوع غني‌سازي انجام ندهد نيز ممكن نيست. اما معتقدم كه دو چالش فوق‌العاده مهم در اين حركت پيش روي ما قرار دارد؛ اول اين است كه اجراي دقيق توافق يك چالش كوچك نيست و همچنين شما مي‌دانيد كه ايالات متحده همواره در گذشته بزرگ نبوده است. اين امر به مقدار زيادي مستلزم توجه روز به روز است تا مطمئن شويد كه ايران و همچنين هر‌كس ديگري در اين توافق به تعهدات خود عمل مي‌كند.

مورد دوم كه بسيار مهم است، جاسازي توافق هسته‌اي در استراتژي منطقه‌اي گسترده‌تر است. چشم‌اندازي كه به نظر روشن است اين است كه چگونه رفتار ايران در بسياري از مناطق ديگر چون خليج فارس و در اسراييل و در جاهاي ديگر دوستان ما را تهديد مي‌كند و اين ما را به مقابله با رفتار ايران سوق مي‌دهد. همان‌طور كه شما مي‌دانيد و من فكر مي‌كنم زمان اين را تعيين مي‌كند و ممكن است كه شما تغييري در رفتار ايران ببينيد، چنانچه هنري كيسينجر يك‌بار گفت، ايران هماني مي‌شود كه نه فقط يك انقلاب يا يك سوژه است بلكه يك ملت، يكي ديگر از قدرت بلند پرواز منطقه است.
منبع: اعتماد
 
کلمات کلیدی : ويليام برنز، هسته ای، احمدی نژاد، ظریف
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.