نظر منتشر شده
۸۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 322653
به بهانه اکران قسمت 4 مستند بعد از خمینی
خوش بینی مفرط به تعدیل اقتصادی در دولت هاشمی چه بر سر ایران آورد؟
زینب مقیم پور بیژنی؛ 16 دی 94
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۶ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۳۰
سیاست تعدیل اقتصادی به نوعی اقتصاد بازار آزاد است که در آن دولت‌ها برای رسیدن به اهداف مورد نظر، اصلاحاتی را در نحوه برنامه‌ریزی‌های کوتاه و بلند مدت اعمال می‌کنند. این اهداف شامل: آزادسازی، تثبیت کالاها، افزایش بهره وری در بخش تولیدی، سیاست‌های تجاری و انقباض دستمزدها و ... می‌باشد. کشورها تنها با اجرای این سیاست‌ها می‌توانستند از وام‌های صندوق بین المللی پول و بانک جهانی بهره‌مند شوند.

این نوع سیاست، نخستین بار در دهه هفتاد قرن بیستم در آمریکای لاتین اجرا شد. صندوق بین المللی پول و بانک جهانی به کشورهای درحال توسعه اجرای آن را را توصیه کرده بود و در ازای اجرای این فرامین، به کشور اجرا کننده وام هایی از سوی این دو نهاد تعلق می‌گرفت. البته هیچ کدام از این طرح‌ها به نقطه مطلوب نمی‌رسید و دولت‌ها به سرعت مجبور به عقب نشینی از اجرای آن می‌شدند. از سوی دیگر، پیامد نهایی اجرای ناقص تعدیل اقتصادی نیز برای آمریکای لاتین رکود اقتصادی بود. دولت‌ها در شرایط اضطرار تن به این برنامه می‌دادند. گفته می‌شود از مجموع کشورهای آمریکای لاتین تنها برزیل توانست از اجرای این برنامه، طی دو دهه پایانی قرن بیستم با ده‌ها ترفند و شگرد پیروز میدان شود.

سال ۶۸ همزمان با پایان جنگ تحمیلی، دولت هاشمی شروع به کار می‌کند. دولت، کشوری جنگ زده را تحویل گرفته که در طی این ده سال و از ابتدای انقلاب درگیر مسائل و درگیری‌های داخلی بوده است. قیمت نفت به عنوان تنها محل درآمد کشور در پایین‌ترین سطح جهانی خود قرار دارد. در طی این ده سال هیچ عملیات عمرانی جدی انجام نگرفته است. اما حالا جنگ تمام شده است، فضا آرام است، برخی از تحریم ها علیه ایران لغو شده و شرایط به ظاهر برای ارتباط با دیگر کشورها محیا است. کشور احتیاج به بودجه دارد و دولت می‌بایست در سریع‌‌ترین زمان ممکن با کاهش هزینه‌های خود بر درآمدهایش بیفزاید. در این شرایط سیاست تعدیل اقتصادی با برنامه اول توسعه همراه می‌شود تا دولت بتواند از وام‌های بین المللی استفاده کند اما کم کم تعدیل بر برنامه اول پیشی می‌گیرد.

اقتصاد بعد از جنگ نیاز به بازسازی در ساختار اقتصادی داشت. اما راه‌اندازی برنامه‌ی تعدیل اقتصادی در کشور با سرعت و بدون مطالعه‌ی کافی روی پیامدهای برنامه و تجربیات دیگر کشورها صورت گرفت که می‌توان این امر را یکی از عوامل عدم موفقیت این سیاست‌ها در ایران دانست.

مدیران اقتصادی کشور دارای یک خوش‌بینی مفرط نسبت به برنامه‌ی تعدیل و خصوصی‌سازی بودند که منجر به نوسان رشد اقتصادی و کاهش مفرط نرخ رشد اقتصادی در سال ۷۳، استقراض نسبتاً بالایی از خارج و نهادهای بین‌المللی و تشویق مردم به مصرف در داخل کشور شد. گسترش مصرف‌گرایی، فشار روی تقاضای کل را به همراه داشت که به نحوی تشدیدکننده‌ی تورم در آن دوره بود به طوری که تورم از ۱۸ درصد در سال اول دولت هاشمی به ۴۹.۵ درصد در سال ۷۴ رسید که این میزان بالاترین نرخ تورم در تاریخ اقتصاد ایران پس از انقلاب است. سرعت آزادسازی در بخش تجارت خارجی نیز اثر تورمی خود را ظاهر کرد. منضبط نبودن دولت، مشخص نبودن جایگاه خصوصی‌سازی، نبود توجیه در ضرورت تعدیل اقتصادی، عدم توجه به بافت سنتی و دینی، تشویق روحیه‌ی سودطلبی و مصرف‌گرایی و... باعث شد که بی‌ثباتی اقتصادی بیشتر شود و بیکاری و تورم به مرز غیر قابل تحملی در جامعه برسد.

در طول دوره‌ی تعدیل اقتصادی و با توجه به اجرای طرح‌های عمرانی زیاد توسط دولت وقت، به صورت کلی، شاهد کاهش سهم هزینه‌های مصرفی و افزایش سهم هزینه‌های عمرانی از هزینه‌های دولت بودیم. همچنین در سال‌های ابتدایی دوره‌ی تعدیل اقتصادی، به دلیل برنامه‌های بازسازی کشور، شاهد کسری بودجه بودیم؛ اما با اجرای سیاست‌های تعدیل، که باعث تعادل در بودجه دولت می شود، کسری بودجه کم کم جبران شده؛ به طوری که در سال‌های پایانی بودجه‌ی دولت با مازاد مواجه شد. یکی از پیامدهای دیگر برنامه‌ی تعدیل اقتصادی توجه کمتر به بخش کشاورزی و اولویت‌بخشی به صنعت مونتاژ در کشور بود. صنعت مونتاژ باعث شد که حجم قابل توجهی از ارز محدود کشور به جای هزینه شدن در ابزار و ماشین‌آلات کشاورزی به سوی صنایع مونتاژ سرازیر شود. لذا در این دوره، رشد این بخش نسبت به رشد بخش مونتاژ صنعتی یا واردات کالاهای لوکس بسیار کمتر بود؛ به گونه­ای که سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی در طول دوره تعدیل کاهش پیدا کرد.

تحقیقات نشان می‌دهد که از جمله مهمترین عوامل شکست سیاست های تعدیل و آزادسازی قیمت‌ها، عدم آمادگی مردم برای تغییر به دلیل جو روانی جامعه و شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه، عدم اجرای سیاست‌های حمایتی از مردم به منظور کاهش تبعات سیاست تعدیل و آزادسازی قیمت‌ها، عدم مطالعه‌ی کافی روی پیامدهای برنامه و تجربیات دیگر کشورها، وجود شکاف طبقاتی و فاصله‌ی بین مردم و مسئولین، نبود زیرساخت‌های لازم برای اجرای سیاست‌های تعدیل بوده است.

برنامه تعدیل اقتصادی قرار بود همزمان با برنامه دوم توسعه نیز به اجرا درآید. اما به عقیده کارشناسان به دلایلی اعم از افت شدید رشد اقتصادی، تورم سرسام‌آور، از کنترل خارج شدن نرخ ارز، فشار بدهی‌های خارجی و بی‌ثباتی اقتصادی، اجرای این برنامه در بهار سال ۱۳۷۴ متوقف شد.

 
حمید
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۲:۴۱:۵۲
من موافق نرخ رشد دولت هفتم و هشتم هستم . بعد از آن چه به سر مملکت آوردند!!! (3447333) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۴:۴۶:۵۲
شما بنظر بیشتر موافق دیدگاه سیاسی هستی تا نرخ رشد کشور (3447836) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۷:۵۵:۰۵
حضرت آقا فرمودند همان‌طوری که آرای مردم حق‌الناس است و باید محترم شمرده شود، نتیجه آرا نیز حق‌الناس است و همه باید از آن تمکین کنند. متاسفانه امثال آقای هاشمی در نتیجه انتخابات 84 و 88 هیچ‌گونه تمکینی از خود نشان ندادند و همچنان بر مواضع خود اصرار می‌ورزند. (3448446) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۷:۵۵:۳۸
در این ایام که یادآور روزهای شیرین شکست فتنه‌گری فتنه‌گران سال 88 و نوکران شیطان بزرگ است باید قدردان رهبر معظم انقلاب و ملت فهیم کشورمان بود که نگذاشتند تیر دشمن به هدف بخورد. (3448449) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۲:۲۹:۱۲
در فتنه باید عمیق شد و دید چه کسی آن را کلید زد و چگونه با نوشتن نامه آن را شعله‌ور کرد و تا امروز هم هیچ کدام از حرکت‌های خلاف قانون آشوب‌طلبان را محکوم نکرده است. اگرچه خسارات فتنه 88 زیاد بود ولی پرده نفاق از چهره برخی افراد برداشت و لذا انقلاب از این ناحیه بیمه شد. (3449065) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۷:۵۶:۵۸
با بصیرت‌افزایی در جامعه و ایجاد زمینه حضور حداکثری و عدم تایید صلاحیت فتنه‌گران انتظار می‌رود ملت انتخابات پرشور و حماسه‌ای را رقم زنند که شایسته آن هستند. کسانی را انتخاب کنند که حقیقتا شیفته خدمتند نه تشنه قدرت و باند و حزب و جناح! (3448455) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۸:۰۱:۲۸
آن کسانی که تهدید می‌کنند در صورت رد صلاحیت فتنه‌گران کشور نا امن خواهد شد بدانند راه دیکتاتوری آنان در این کشور توسط ملت بسته شده است. (3448464) (alef-11)
 
ایرانی
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۸:۵۷:۳۹
دوره محمود با نفت 150 دلاری را نمی بینند به دور هاشمی با نفت 20 دلاری و اقتصاد ویران شده ناشی از جنگ گیر می دهید . (3448610) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۰۹:۲۶:۱۱
چرا هر وقت یک عده خاصی سر کار می آید قیمت نفت به شدت افت می کند؟؟؟ (3449708) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۱۸:۲۶:۳۰
چه ربطی داره همین سایت بارها بخاطر نقد احمدی نژاد مورد حمله و شکایت قرار گرفت (3450897) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۵:۰۴:۱۱
به نظرم شماها بهتره دوره 8 ساله دکتر محمود را تحلیل کنید ببینیم چی به سرمون اومده هاشمی وارث جنگ هشت ساله بود از 8 سال نفت 140 دلاری برامون بگو اقای بیژنی (3447914) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۸:۲۸:۵۵
درود بر شرفت (3448540) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۸:۳۸:۴۳
اثبات شی نفی ما ادا نمیکنه نمیشه گفت چون احمدی نژاد بد بوده هاشمی خوب بوده احمدی نژا سیاست اقتصدی تعدیلی رو پی گرفت که هاشمی پایه ریزی کرده بود از دید من هر دو یکی بودن و زیان های هاشمی به مراتب بیشتر بود. شما کارهای هاشمی رو نگاه کن از دانشگاه ازاد و تعدیل اقتصادی و خصوصی سازی و..ببین چه بر سر مملکت اورد. انرژی هسته و...هم ایده ها و اقدامات هاشمی بود که در راس این کار بود.
احمدی نژاد بد مدیریت کرد کارهای بدی رو که هاشمی پایه ریزی کرده بود. این جمله یادت باشه (3448569) (alef-11)
 
وهاب
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۰۸:۳۸:۱۸
آقای محترم احمدی نژاد دولت رو از هاشمی تحویل نگرفت از خاتمی تحویل گرفت تورم و رشد اقتصادی و صندوق زخیره ارزی که احمدی نژاد تحویل گرفت چی بود وچیزی که تحویل داد چی بود ....... مردم ایندفعه فراموش نمی کنند که اصول گراها با اقتصادشون چه کردند (3449608) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۱۳:۴۷:۰۷
بله دولت رو از هاشمی تحویل نگرفت اما اقتصاد مدل فریدمنی و غربی و اقتصاد تعدیل شده و..رو از هاشمی تحویل گرفت اینکه زمان خاتمی وضع ما بهتر شده بود دلیل نمیشه که کارا خوب پیش میرفته در زمان خاتمی هم بیکاری بیداد میکرد ارزش دلار افزایش پیدا کرده بود و تولیدی ما نداشتیم ما فقط خام فروش میکردیم نفت و معدن و پتروشیمی میفروختیم گکشوری که تولید داشته باشه با اومدن یک رئیس جمهور پنجر نمیشه اقتصاد دولتی ایران به مراتب از کاری که دوستان دهه 70 کردند بهتر بود فقر کمتر بود بیکاری کمتر بود تکلیف مشخص بود الان در این اقتصاد مهندسها همه بیکارن چون ظاهرش لیبرالیستیه ولی تولید نداره و همه بیکارند. نه مزایای اقتصاد بلوک شرق رو داره نه غرب رو ولی معایب هر دو رو داره (3450293) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۵:۵۲:۰۶
طرحها و توصیه های صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در کشوری اجرا نشده جز آنکه مردم آنکشور و مخصوصا قشر متوسط و ضعیف را بیچاره کرده..نمونه اش اجرای طرح هدفمندی توسط دولت دهم که داره در این دولت با شیب کمتر وزیرکی بیشتر وچراغ خاموش ادامه پیدا میکنه و به وضوح قدرت خرید مردم را در این شش سال اندازه بیست سال کاهش داده...اگر فکری برای این تفکر اقتصادی که هفت ساله دست بالا را در کشور گرفته و با قدرت ایده هایش را در کشور اجرا میکنه و مخالفین را با انگها و اتهامات مختلف مثل مارکسیستی و چپی از میدان بدر میکنه نشه عنقریب در کشور شاهد دو قشر فقیر(اکثریت) و سرمایه دار(اقلیت)خواهیم بود وهمین قشر بیست درصدی متوسط که در این طوفان شش ساله باقی مانده نیز از بین خواهد رفت..دلسوزان باید تا دیرتر نشده فکری بکنند. (3448086) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۱:۳۰:۳۰
بعد از 25 سال حالا یادت از نرخ رشد آمده؟
در واقع با نرخ رشد کار نداری. برخوردت سیاسی است. (3448925) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۳:۲۹:۴۵
سلام
رشد اقتصادی دولت هفتم و هشتم روی زیر ساختای ساخته شده دولت پنجم و ششم بود و رشد اقتصادی حال حاضر دولت هم روی زیر ساخت های تحویلی دولت نهم و دهم هست با این فرق که تو اون دوران جنگ تموم شده بود و عملا یک کشور جنگ زده بودیم و در دولت کریمه ما داشتیم نفت تا قیمت 140 دلار می فروختیم و دولت را با رشد اقتصادی چیزی حدود 7 در صد تحویل گرفتن و با رشد اقتصادی حدود منفی پنج و شش تحویل دادند
البته ناگفته نماند در همه دول اشتباهات وجود داشته (3449205) (alef-11)
 
صاحب
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۲:۴۳:۲۳
دولت آقاي هاشمي ، ويرانه ي بعد از جنگ را تحويل گرفت ، بسياري از صنايع و كارخامه هاي بزرگ و كوچك تعطيل بودند ، با اين وضعيت رو به با اين سياست ها آورد ، كه به نظرم نكات منفي آن بر مثبتش چربيد ، فساد اقتصادي و زندگي اشرافي مسئولان نهادينه شد و مردم را به مسئولين بي اعتماد كرد كه خسارت بسيار سنگيني است (3447342) (alef-11)
 
سعید
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۵:۴۴:۰۲
ما در دوران هاشمی زندگی کردیم، اگر تورم بالا بود افزایش حقوقها هم تا حدودی جبران میکرد، پدر من یه کارمند ساده بود و فشاری که در دوران احمدی نژاد تحمل کردیم بسیار بدتر بود

دوره هاشمی دوره اقتصادی ای نبود که این روزها دارن تبلیغ میکنن. بیشتر مخالفتها با آقای هاشمی سیاسی بود

البته در همون دوران افرادی مثل آقای توکلی بودن که حقیقتا انتقاد داشتن و انتقادات درستی مطرح میکردن و کلا حضور آقای توکلی در انتخابات سال 72 اولین نگاه منتقدانه جدی به دولتها در ایران بود و اثرات مثبتی داشت (3448062) (alef-11)
 
صاحب
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۶:۵۴:۵۱
بله دقيقا ، آقاي احمد توكلي در آن دوران به درستي به سياست هاي كلان آقاي هاشمي انتقاد داشتند، كه سالها بعد پيش بيني و تحليل آقاي توكلي به اثبات رسيد، و انتقادات ايشون جنبه ي سياسي و جناحي نداشت ، نكته جالبي كه براي من هميشه مورد توجه است ، اينه كه سياستمداران ما كمي ديد فراجناحي و ملي داشته باشند و چاپلوسي و تملق را فراموش كنند ، در همان سالهاي ابتدايي دهه ٧٠ ، اكثر معترضين فعلي آقاي هاشمي ، جزو سينه چاكان ايشان بودند ، چرا ؟؟؟ شايد نان را به نرخ روز مي خوردند،
اما باز جاي شكرش باقيست ، چند نفري هر چند كم ، آخرت خودشان را فداي چند سال با اين دولت و آن دولت بودن ، نفروختند (3448287) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۹:۲۰:۰۰
ذروان هاشمی دوران تاریک بود (3448652) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۳:۰۰:۱۵
و دقیقا از همان سالهای پس از جنگ، پدیده آقازادگی، فساد اداری مالی و رانتخواری در دولتها رواج پیدا کرد. امان از درد ضعف نظارت و بازرسی (3447409) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۳:۰۲:۲۰
اگر سیاست های اقتصادی دولت هاشمی و سیاست های ، سیاسی و فرهنگی دولت خاتمی در دولت احدی نژاد ادامه پیدا می کرد قطعا مشکلات اقتصادی ما در این دوران کمتر بود. (3447416) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۳:۳۵:۰۶
منظورتون از مشکلات اقتصادی همان رانت و اختلاس و قاچاق هست که در دوران سازندگی باب شد دیگه. (3447549) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۵:۰۳:۰۰
اختلاس در دولت هاشمی نشنیدیم اما تو دولت احمدی نژاد تا دلت بخواد که 3000 میلیارد یکی از عادی ترین هاش بود. (3447909) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۹:۵۷:۴۶
فساد 123 میلیاردی در دوره هاشمی رخ داد و اولین فساد بزرگ کشور بود،و ظهور پدیده ی آقازاده گی و فساد اداری و فشار شدیدی که به طبقه ی ضعیف جامعه آمد باعث اعتراضات مردمی در این دوره شد و به شدیدترین وضع سرکوب شد... (3448731) (alef-11)
 
بیگی29
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۳:۲۸:۴۰
قدیمی ها شنیده اند:
دیگران کاشتند و ما خوردیم----ما میکاریم تا دیگران بخورند.
فساد یک شبه ظهور نکرد.در اون زمان از دو تا 6 میلیون تومان شروع شد و یواش یواش رشد کرد تا به میلیارد ها نه "تومان" بلکه "دلار" و "یورو" رسیده و حتی قابل مقایسه با بودجه کشور است.فکر میکنید میتوان جلو رشدش را گرفت؟ با این روال من فکر نمیکنم. (3449202) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۱:۲۱:۰۰
والا تا جایی که ما میدونیم بیشترین اختلاسهای تاریخ بشری در دوران معجزه هزاره سوم رخ داده (3448912) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۳:۵۰:۴۳
منظورت کرسنته دیگه؟؟؟ بالاتر از اون دیگه اختلاسی نداریم و نخواهیم داشت. (3449248) (alef-11)
 
رضا
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۳:۵۹:۳۰
اتفاقا این مشکلات دقیقا به خاطر سیاست های لیبرالی در حوزه اقتصاد و در حوزه فرهنگ و سیاست هست که ما از دوران سالم و پاک دهه اول انقلاب به این فضای فساد و آلودگی ناگوار در حوزه فرهنگ و اقتصاد رسیدیم و متاسفانه واقعیت تلخ این هست که احمدی نژاد که با شعار دولت اسلامی بر سر کار آمد در حوزه اقتصاد که کمابیش همان اقتصاد لیبرالی را در پیش گرفت که نتیجه اش فساد کلان بانکی شد همانطور که قبلا ما مورد فاضل خداداد و شهرام جزایری و .. را داشتیم و در حوزه فرهنگ هم بی تفاوتی و سهل انگاری را دنبال کرد و به فضای لیبرالی کمک کرد هر چند که خدماتی هم در حوزه فرهنگ ایرانی-اسلامی داشت. (3447667) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۷:۵۱:۲۰
حرفای شما کاملا درسته ولی دولت نهم و دهم اینقدر خرابکاری کرد که برای دولت های قبل خدابیامرزی درست کرد با اینکه دولت هاشمی اقتصاد رو تخریب و بسیاری از چیزها رو از بین برد ولی همه الان فقط خرابکاری های دولت احمدی نژاد رو میبینن و درک نمیکنن که ریشه اینها چه بوده من بخوبی یادمه که سال 84 بود اوایل تابستان بود و شعار هم "فقر و فساد و تبعیض احمدی نژاد بپاخیز بود" و یک جوی علیه باند هاشمی ایجاد شده بود و مردم هم به احمدی نژاد رای دادن بخوبی یادمه که انتخابات رو دولت اصلاحات بدون تفلب برگزار کرد هاشمی انتخابات رو باخت اما اینقدر احمدی نژاد خرابکاری کرد در اقتصاد که الان اون همه تخریب و کارای هاشمی رو همه فراموش کردن.
نظر شخصی من اینه که مشکلات جامعه ما از دولبت هاشمی شروع شد در دولت احمدی نژاد شدت گرفت چون خشت اول رو هاشمی کج نهاده بود لذا این دو نفر رو دو ادم جدا از هم نمیدونم هر دو اقتصاد رو خراب کردن اما از دید من مقصر اصلی کسی است که سیستم تعدیل رو راه انداخت در دهه 70 و اقتصاد دولتی رو خراب کرد لذا تقصیر چندانی رو متوجه احمدی نژاد نمیبینم چون زمین زمین هاشمی بود ...

سیستم اقتصاد دولتی ما نباید اینطوری با نسخه جهانی بر باد میرفت. ضمنا جناب هاشمی هم در زمینه هسته ای نباید این راه رو میرفت و کشور رو دچار مشکل میکرد که احمدی نژاد بیاد چهار تا شعار بدهد و قضیه رو بدتر کنه معمار اقتصاد خصوصی و معمار جریان هسته ای اقای هاشمی بود که نهایتا کشور رو کاراش فلج کرد. احمدی نژاد هم نتیجه حضور خود ایشون در سال 84 بود.
شما یک مهندس رو پیدا کن بگو درامدت چقدره؟ فقط مهندسای ما دارن زندگیشون رو مدیریت میکنن 80 درصدشون هم بیکارن این نتیجه دانشگاه ازاد راه انداختن اقای هاشمی و رفقا بود.
احمدی نژاد هم از فرمانداران دوئلت خود ایشون بود.
ادم باید منصف باشه (3448438) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۴:۰۰:۱۷
ﻋﺠﺐ!!! (3447669) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۴:۲۵:۰۵
..دولت چطور می توانست ادامه راهی باشه که کم و بیش بفکر تعدیل و سازندگی بود؟
بزرگترین مشکل اصلاح طلبان تندروی و نادیده پرفتن همه ی اقشار جامعه بود.دقیقا با همین ضعف عده ای فرصت طلب و پوپولیست ..... توانستند صاحب مسند شوند.
در مملکتی که شهامت نقد کردن و اعتراض گرفته شود عارضه بیماری دلمردگی و بی هدفی و ......متداول می شود.
مطمنم که همین چند خط را هم منتشر نمی کنید. (3447767) (alef-11)
 
محمدامین
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۴:۵۱:۲۰
شما یا توی اون دوران نبودی و یا خبرا خوب بهت نرسیده، بنده هم بودم و هم دیدم. اگر بخواهیم فارغ از جبهه گیری های سیاسی قضاوت کنیم، متاسفانه باید بگویم با رحلت امام عزیز که چشمان بیدار انقلاب بود، و شروع دولت آقای هاشمی ، رانتخواری و هپلی کردن اموال بیت المال به بهانه سازندگی شروع شد.

امتیاز ها بعضا به نا حق به افراد داده شد و حتی به آنهایی که به حق داده شد. اکثرشان کم جنبگی نشان دادند و وضع به این جایی که می بینیم رسید و این وضع بد اقتصادی و علمی و فرهنگی حاصل 2 سال و 5 سال و 10 سال نیست برادر.

دو مورد زیر کمی حقیقت را روشن می کند.

1- اگر ما بعد از اتمام جنگ که بهانه به حقی بود برای نابسامانی اقتصادی، شروع به بومی سازی تمام صنایع مرتبط با پالایش و پتروشیمی می کردیم و از صفر تا صد آنها را بومی سازی به قصد ورود تهاجمی به بازار فراورده های پالایش و پتروشمی جهان می کردیم، الآن خیلی خیلی کمتر کشوری به دلایل بسیار زیادی توانایی تحریم، آنهم به این صورت کامل و آزار دهنده ما را داشت.
اما چه کردند؟ اول شروع به سازندگی و بومی سازی شد، اما وسط راه دستهای پلیدی از هر طرف بیرون آمد و سر ناسازگاری گذاشت که ای بابا این کارها صرفه اقتصادی ندارد و باید برویم محصولات را از خارجی ها بخریم!! البته پر واضح بود که چه نقشه ای دارند و قصدشان جیب عمیق دلالی خودشان است و نه دلایل واهی که می آورند.

2- اگر از همان 27 سال پیش شروع به به روز کردن درآمد ها و هزینه ها، مخصوصا یارانه ها کرده بودیم، الآن این مشکل اینطور حاد نبود.
بعنوان مثال یادمان هست که از تقریبا همان سالها مخابرات هم یارانه می داد و هر خط تلفن 3200 تومان بود و پالسی 2.5 ریال ولی شرکت مخابرات به ناگهان قیمت را بالا برد به 100 هزار تومان و پالسی 30 ریال رساند اما تمهیداتی مانند پرداخت قسطی و امثالهم در نظر گرفت و حالا، هم مردم به شرایط عادت کرده اند و هم این شرکت در ردیف شرکت های سود ده قرار دارد. (3447859) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۱:۵۲:۱۲
تیم اقتصادی روحانی دقیقا هما تیم اقتصادی هاشمی است و به اقتصاد بازار شدیدا علاقه دارد (3448964) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۲:۴۳:۲۰
اگر ان سياستها و درامد ٨٠٠ ميلياردي تفت ادامه پيدا ميكرد ايران قدرتمند ترين اقتصاد منطقه را پيدا ميكرد اما حيف از ٨ سال اشتباه ..... (3449090) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۲:۵۱:۲۱
یه کرسنت برای کل تاریخ کافیه بابا (3449113) (alef-11)
 
طاهر
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۳:۰۵:۳۴
متاسفانه سیاسیون به جای ارایه طرح و راهکار مناسب
درصدد تخریب رقیبان هستند غافل ازاینکه اصلا مدیریت بلد نییتتد باپول نفت مدیریت هنر ه (3447432) (alef-11)
 
سیف
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۳:۲۰:۱۰
جالبه دولت اصلاحات که با شعار توسعه سیاسی اومد،در مهار تورم هم موفقتر بوده. (3447486) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۳:۲۷:۴۴
"در طول دوره‌ی تعدیل اقتصادی و با توجه به اجرای طرح‌های عمرانی زیاد توسط دولت وقت، به صورت کلی، شاهد کاهش سهم هزینه‌های مصرفی و افزایش سهم هزینه‌های عمرانی از هزینه‌های دولت بودیم. همچنین در سال‌های ابتدایی دوره‌ی تعدیل اقتصادی، به دلیل برنامه‌های بازسازی کشور، شاهد کسری بودجه بودیم؛ اما با اجرای سیاست‌های تعدیل، که باعث تعادل در بودجه دولت می شود، کسری بودجه کم کم جبران شده؛ به طوری که در سال‌های پایانی بودجه‌ی دولت با مازاد مواجه شد." ... "از جمله مهمترین عوامل شکست سیاست های تعدیل و آزادسازی قیمت‌ها، عدم آمادگی مردم برای تغییر به دلیل جو روانی جامعه و شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه، عدم اجرای سیاست‌های حمایتی از مردم به منظور کاهش تبعات سیاست تعدیل و آزادسازی قیمت‌ها، عدم مطالعه‌ی کافی روی پیامدهای برنامه و تجربیات دیگر کشورها، وجود شکاف طبقاتی و فاصله‌ی بین مردم و مسئولین، نبود زیرساخت‌های لازم برای اجرای سیاست‌های تعدیل بوده است. "
ممنون خانم بیژنی منصفانه نوشته اید . (3447513) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۳:۲۹:۵۰
حداقل در دولت هاشمی مردم گرسنه نبودند! (3447524) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۸:۱۲:۲۰
فقط از زور گشنگی خود کشی میکردند (3448499) (alef-11)
 
پرتو
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۸:۵۸:۱۹
و بی کار. (3448611) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۳:۵۷:۲۸
هاشمی حاضر بود برای رسیدن به توسعه عده ای زیر چرخهای توسعه له شود،و این چیزی بود که اکثر کارشناسان اقتصادی به او تذکر دادند (3449272) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۳:۳۱:۴۷
اگر نگاهی به قیمت نفت در این سه دوره و درامد نفت در این سه دولت بکنیم میفهمیم احمدی نژاد با درامد نفتی چندین برابری از دولت های قبل نتوست هیچ کدوم از اماری تورم.رشد اقتصادی و بیکاری بهبود بده
تازه کلی بدهی و تحریم برای دولت بعدی گذاشت (3447528) (alef-11)
 
فرزند ایران
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۵:۲۱:۲۹
عزیزم به ارزش دلار هم دقت بفرما
قیمت طلا رو ملاک قرار بده اگه راست میگی (3447986) (alef-11)
 
سعید
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۸:۵۴:۱۸
قیمت طلا ملاک درستی نیست چون قیمت طلای جهانی هم نواسانات خیلی زیادی داشته مثلا قیمت طلا در جهان از سال 2003 تا 2011 پنج برابر افزایش داشته (3448601) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۱۵:۱۸:۵۰
خوب اين كه حالا بيشتر وبه نفع دولت احمدي نژاد بود تازه خيلي از يارانه هاي سابق را هم قطع كرده بود (3450507) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۳:۳۴:۳۶
دولت به اصطلاح سازندگی چیزی جز یک ویرانه از کشور باقی نگذاشت فقط یک عده آقازاده و رانتی و نوچه به میلیاردها ثروت رسیدند. (3447545) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۵:۰۶:۳۰
فکر کردم میخوای بگی دولت سازندگی یک ویرانه تحویل گرفته بود بعد از جنگ 8 ساله که قرار بود 20 سال هم ادامه پیدا بکنه توسط شماها (3447925) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۵:۳۶:۴۴
دولت مهروز خوب بود فقط! (3448038) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۴:۱۱:۰۲
ﺳﻴﺎﺳﺖ ﻫﺎﻯ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻯ ﻫﺎﺷﻤﻰ ﺩﺭ ﻫﻤﺎﻥ ﺩﻭﺭﺍﻥ ﺧﻮﺩﺵ ﺟﻮﺍﺑﺶ ﺭﺍ ﺧﻴﻠﻰ ﺧﻮﺏ ﺑﺲ ﺩﺍﺩ!!!!!!!!!!!! (3447721) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۴:۳۸:۵۵
درود بر دولت هفتم و هشتم که با نفت بشکه ای ده دلار مملکت را بخوبی اداره کردند. (3447821) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۴:۴۸:۳۴
خوب که چی!!
دوران احمدی نژاد خوب بود برای شما کاسبکاران تحریم که هزار میلیلرد دلار پول ملت را دو لپی خوردید (3447844) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۱۱:۲۰:۲۶
کاسبان تحریم فتنه گرانی بودند که نامه نوشتند به کنگره و دولت آمریکا تا تحریم ها افزایش یابد تا بتوانیم از این طریق رای ملت را بدزدید (3449962) (alef-11)
 
احمد یاداور
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۴:۵۴:۰۱
مگه دیگه الان میشه جمعش کرد ضربه ای که از ان دوران خوردیم از جنگ نخوردیم پولدارهایی شکل گرفتن که طلاهاشان را با تبر تقسیم میکردند اشرافیگری سلب اعتماد عمومی و.......... ایشان چه پاسخی در پیشگاه الهی خواهد داشت خودش میدونه (3447874) (alef-11)
 
عليرضا
۱۳۹۴-۱۰-۱۸ ۱۲:۴۹:۱۶
جنگ كه تمام شد
بيشتر كشور در روز چند بار برق قطع ميشد
پنير ومرغ وتخم مرغ وگوشت وشير و خيلي چيزهاي ديگه به سختي بدست مردم ميرسيد
صنايع وابسته بقدري اسيب ديده بودن كه حتي نميتونستن دستمال كاغذي توليد كنند واز كاغذ كاهي بجاي دستمال كاغذي استفاد ميكرديم
از نظر سياسي در منزوي ترين زمان كشور قرار داشتيم
و از نظر امنيتي بيم جنگ با امريكا و تهديد جدي بحران اجتماعي ناشي از فقر و مهاجرت مردم بيش از ٤٠ شهر مرزي به ساير نقاط ايران و خانواده هاي بي سرپرست بي شماري كه جنگ مسبب ان بود و افزايش جمعيت بصورت انفجاري و از طرفي كمبود زير ساخت هاي لازم
واقعاً شرايط سختي بود
من به شخصه به تمام مسئولان چه چپ چه راست و يا با هر سليغه سياسي ديگر درود ميفرستم كه با وجود چنين وضيعتي وچنين دشمنان قسم خورده اي ( نظير همين عربستان ) توانستند با تلاش وتدبير ايران قدرتمند وامن را براي ملت فهيم وبزرگ ايران فراهم كنند
تنها درخواست من از تمام گروه هاس سياسي اين است كه نوبت اصلاح ساختار اقتصادي وعدالت اجتماعي است كه سروسامان بگيرد ، خدا قوت (3452158) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۵:۴۸:۴۷
درود بر آیت ا... هاشمی رفسنجانی....سردار سازندگی. فکر می کنید مثلا اگر آنزمان شخص دیگری به مانند احمدی نژاد رییس جمهور بود الان چه اوضاعی داشتیم!! (3448077) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۷:۴۱:۰۷
اگر سیستم اقتصاد دولتی رو نگه داشته بودیم مشکلات الان رو نداشتیم. من بخوبی سیستم دولتی یادمه این همه اختلاف طبقاتی و گرفتاری و فساد و بیکاری و گرانی و قدرت خرید پایین و مسکن بالا و...نبود. خیلی چیزها رو در ازای یک سری چیزهای اندک نابود کردیم من جمله اخلاق رو. (3448417) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۹:۲۶:۴۲
درود بر مرد عدالت احمدی نزاد (3448668) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۱:۵۴:۴۴
بسیاری از مشکلات اقتصادی امروز ناشی از همون سیاستهای تعدیل اقتصادی دوران هاشمی است (3448970) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۷:۲۸:۱۳
قیاس دولت هاشمی با دولت هاین دیگر قیاس مع الفارق هست چرا چون تاز ه جنگ تمام شده بود قبل از ان هم انقلاب شده بود که دولت های قبلی وقتی برای درست کردن امورات کشور با توجه به جنگ تحمیلی و کنار زدن مخالفین نطام نداشتند.خدا این بزرگ مرد انقلاب را حفظ کند ش (3448371) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۷:۳۸:۴۶
برای مردم چه کار کرد
....
دوره و زمون طوری شده بود که مردم از هر راهی می خواستند به پول برسند
دولت مواد مخدر رانت پیمانکاری پارتی بازی تاسیس دانشگاه و مدرسه غیر انتفاعی احتکار قاچاق خلاف های زیر زمینی شرکت های صوری غصب اموال دیگران زمینخواری....دوران ایشون بد روزگاری بود
امیدوارم دیگر هیچ جوان فقیری در عمرش چنین روزگاری رو نبینه (3448405) (alef-11)
 
نان و نمک
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۷:۳۹:۳۶
اگر کارهای هاشمی نبود حالا دو تا کره شمالی می داشتیم
احمدی‌نژاد و حامیانش به تاریخ و ملت ایران جفا کردند (3448411) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۷:۴۳:۱۲
لیبرالهای سرمایه دار، دلتان را به همین چند کامنتی که در چند سایت میدهید خوش کنید، تفکر هاشمی سالهاست که شیفت دیلیت شده و به تاریخ پیوسته. خودتان را خسته نکنید. (3448424) (alef-11)
 
روستایی
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۸:۱۹:۴۴
ماطعم شیرین زندگی را در دوران احمدی نژاد چشیدیم . الف مدیونی اگر منتشر نکنی (3448525) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۳:۱۱:۰۷
روستایی عزیز احمدی نژاد به جای تزریق ثروت به تولید مستقیما ثروتو در اختیار ملت گزاشت درسته یه دوره وضعیت اقتصادی بهتر شد ولی بعد اون رکودی که امروز مواجه با اونیم نتیجه همون سیاسته و معلوم نیست تا کی این شرایط ادامه خواهد داشت .... کاری که احمدی نژاد کرد یه ... (3449148) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۰۹:۲۸:۳۲
همه ی مشکلات اقتصادی امروز کشور به خاطر سیاست های غلط اقتصادی است که از دوره هاشمی شروع شد (3449713) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۰۹:۲۹:۵۸
ما هم طعم شیرین زندگی در دوره هاشمی و له شدن دنده هایمان زیر چرخ طرحهای توسعه اقتصادی هاشمی را چشیدیم (3449717) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۸:۲۸:۱۷
ریاست جمهوری قبلی بیچاره مملکت عزیزمان کرد (3448539) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۸:۲۹:۱۵
باسمه تعلی

ما نباید بخاطر مسایل سیاسی از مسیر انصاف و حقیقت منحرف شویم .من این خانم محترم زینب مقیم پور یثربی را نمی شناسم خودم هم دانش آموخته اقتصاد از دانشگاه ملی سابق (شهید بهشتی)هستم در زمینه های اقتصاد و بانکداری اسلامی از دانشگاه الازهر قاهره و همینطور کارشناسی ارشد در زمینه برنامه ریزی ملی مرکزی از دانشگاه ورشو وکارشناسی ارشد در زمینه اقتصاد انرژی از دانشگاه آزاد و همه بعد از انقلاب شکوهمندارسلامی و دو دیپلم از موسسه عالی مدیریت ذخایر ارزی هند و بانکداری بین الملل از دانشگاه کلرادوی آمریکا و یک دوره منتهی به دکترای (نا تمام) از دانشگاه دلاور آمریکا و همانطور که ذکر شد همه از انقلاب اسلامی.اینها را نگفتم که از خودم تعریف کنم بلکه عنوان کنم که بی سواد نیستم و افتخار میکنم که نزدیک 37 سال به مردم فهیم کشور عزیزم خدمت کردم، آغاز از بانک مرکزی بعد بانک ملی بعد سازمان امور اداری و استخدامی سابق و در آخر وزارت نفت و هم اکنون باز نشسته.من شخصا تحقیقی در زمان ریاست جمهوری حضرت آیت ا... رفسنجانی در مورد نرخ واقعی سرمایه گذاری (که دانش آموختگان محترم اقتصاد می دانند که با توجه به نرخ کاهش ارزش ریال در اثر تورم محاسبه می شود) خدا وکیلی تنها در زمان ریاست جمهوری ایشان نرخ واقعی سرمایه گذاری مثبت بود.و همه می دانیم که سرمایه گذاری تنها موتور قدرتمند رشد و توسعه اقتصادی است.والسلام (3448542) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۹:۵۶:۲۲
آمار جدول را از کجا آوردید یادمه نرخ تورم در سال90 نزدیک 50 درصد رسید (3448723) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۲:۰۴:۲۲
جستجو کنید امار درسته در اینترنت موجوده (3448997) (alef-11)
 
حسین
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۹:۵۷:۲۹
مهمتر از بررسی پرونده عملکرد اقتصادی هاشمی توجه کردن به گروههائی است که از ایشان حمایت کرده و مخالفین ایشان را مخالف پیغمبر میدانستند
باید توجه کرد که الان همان گروهها از چه کسی دارند حمایت میکنند تا دوباره کلاه گشاد سر ملت نرود (3448727) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۲:۰۱:۱۰
سئوال از نویسنده خوشبینی مفرط
1- آیا سیاست تعدیل اقتصادی اجرا شد یا آنکه نیمه کاره رها شد .
2- زیر بنای صنایع مس و فولاد و سیمان از همه مهمتر پتروشیمی که در دوران تحریم بیشترین ارز آوری را داشت در چه زمانی گذاشته شد .
3- تمام کشورهائیکه از عقب ماندگی رها شدند بغیر از چین جز آن بود که راه اقتصاد بازار را در پیش گرفتند .
4- توصیه های صندوق بین الملل پول و بانک جهانی را مارکسیست ها و طرفداران سرمای داری دولتی سند بد بختی دنیای سوم میدانستند که تجربه های موفق بطلان نظرشان را ثابت کرد ولی متاسفانه در ایران فراوان خریدار دارد .
5- برخلاف نظر شما در امریکای لاتین فقفط برزیل نبود که از گردونه دنیای سومی رها شد . (3448988) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۲۳:۴۲:۰۱
یادم در دولت هاشمی همین اصلاح طلبان که به چب معروف بودن در دسته عزاداری شب تاسوعا بر علیه هاشمی شعار می دادند ابوالفضل علمدار سرمایه دارو وردار تعدادی از انها را دستگیر کردند حالا همانها شدن طرفدار هاشمی (3449233) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۰۰:۳۸:۰۷
هیچکدوم از دولت ها بعد از انقلاب کارایی لازم رو نداشتن چون به طور کلی منابع انسانی تو این مملکت ضعیفه. اونم برمیگرده به آموزش و پرورش و دانشگاه های ضعیف و خانواده های سنتی که معمولا برپایه علاقه واقعی بنا نشده اند و آموزش های افراطی گرایانه که از جامعه به فرد داده می شود . (3449325) (alef-11)
 
محبوب
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۰۰:۴۲:۰۶
بار روی کار امدن دولت اقای هاشمی جنگ هم تمام شده بود درست است که در مدت 8 سال کشور به وبرانه تبدیل شده بود ولی این دلیل نمی شود که چون در زمان جنگ خسارت زیادی را متحمل شده بودیم زندگی اشرافی را شروع کنیم . متاسفانه در دولت اقای هاشمی اشتباه بزرگی که اتفاق افتاد خصوصی سازی بود چون خصوصی سازی واقعی نبود اگر با برنامه و مدیریت صحیح این کار انجام می گرفت بهتر می شد به جای خصوصی سازی خودمونی سازی انجام گرفت بنده دی یکی از شرکتهای بزرگ تبریز کار می کردم و به چشم خودم دیدم به جای خصوصی سازی کارخانه را تاراج می کنند و دستگاها را با نازلترین قیمت می برند . در زمان دولت هاشمی متاسفانه کسی جرات انتقاد نداشت چون اگر کسی به دولت ایشان انتقاد می کردند با پرخاش و اتهامات واهی از صحنه خارج می کردند جناب ایشان بودند که نظامیان را وارد اقتصاد کردند و حالا انتقاد می کنند جناب هاشمی اسم دولتش را گذاشته بود سازندگی و لی سازندگی کجا بود اگر سازندگی زیر بنایی انجام می گرفت حالا گرفتار نمی شدیم هر روز تو بوق کرنا می کردند چند تا پروژه و کارهای عمرانی و نمی دانم کارخانه افتتاح شد و از خروج ملیونها دلار ارز جلوگیری شد از این تبلیغات انقدر گفتند که مردم می خواستند باور کنند اینقدر ارز که به خرج نرود دیگر کشور بی نیاز از ارز می شود اخر سر هم دیدیم همه اش مثل دولت مهرورز شعار بود .در زمان ایشان پایه فاصله طبقاتی ریخته شد اموزش و پرورش از ارزش افتاد با تاسیس مدارس نمونه دولتی و مردمی و غیر انتفاعی اموزش و پرورش را از ریخت انداخت مگر در قانون اساسی تحصیل رایگان نبود مگر قرار نبود در کشور توزیع عادلانه ثروت انجام شود و کرامت انسانی حفظ شود کجا رفت اینها . انهایی که در کشور کار ها را خراب کرده اند الان انتقاد می کنند و مسولیت قبول نمی کنند شجاعت می خواهد انسان اعتراف به اشباهاتش اعتراف کند و بگوید من اشتباه کردم نه اینکه طلبکار شود اگر مسولین در تمام دوره به قانون عمل می کردند وضع ما الان این نبود چه شده بود در اخر دولت سازندگی تمام کشور های اروپایی سفرایشان را از ایران فرا خوانده بودند چرا به خاطر مسایل سیاسی بود که دولت ایشان مرتکب شده بود بیاییم کلاه خود را قاضی کنیم و اعتراف کنیم که کار های نسجیده در کشور خیلی انجام شده و چوبش را مردم خورده است الان شما فکر کنید یک عده حالا به نام خودسر و به اصطلاح خود جوش به سفارت عربستان حمله کردند تاوان این را چه کسی پرداخت خواهد کرد این اقایان با این کارش هم به کشور ظلم کردند و هم به خون ناحق ریخته شد شیخ نمر براینکه دولت عربستان به جای اینکه متهم شود الان طلبکار هم شده است ایا غیر از این است که این افراد در جهت منافع دشمن قدم بر می دارند . (3449333) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۰۶:۱۰:۴۴
ماشین های خارجی چه قیمت های بالایی در ایران دارند چطور شد که دولت نگفته این دیگه چه قیمت هایی است (3449463) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۰۶:۳۵:۴۵
من کاری به این اعداد و ارقام ندارم فقط چیزی که در جامعه شاهدش هستم و حداقل اطرافیان خودم رو می بینم اینه که قشرهای کم درامد جامعه اکثرا از هاشمی متنفر بودن چون تمام بدبختی هاشون رو به او نسبت می دادن و باالعکس دعاگوی احمدی نژاد بودن.شماهایی که درامد خوبی دارید درک نمی کنید ولی بسیاری از اقشار کم درامد زندگیشون رو دارن با همین پول یارانه ها می گذرونن که اگر همین یارانه ها نبود معلوم نبود چطوری زندگیشون طی میشد (3449482) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۱۵:۲۹:۵۲
نه كه قبلا يارانه را غير مستقيم نمي دادند بنزين ونان وخيلي چيزها را گران كرد و مقدار كمي پول داد ذوق كرديد كمكتان كرده اين يارانه حتي نصف يارانه دولتهاي قبل هم نيست مگدر زمان جنگ تا پنير تخم مرغتان را دولت نمي داد و.... (3450534) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۷ ۰۷:۱۱:۲۵
دوران خاتمی به جز مسئله مجلس بقیه سیاستهای اقتصادی ومالی کشور خیلی خوب بود بطوریکه نرخ رشد فقد در ان دولت ۸درصد شد ودردولت احمدی نژاد همه زحمات دولت خاتمی وهاشمی هدر داده شد واقتصاد ایران را به نابودی کشاند وحالا چهار سال اول روحانی باید بتواند نرخ رشد را از منفی خارج کند ودر چهار سال سر وسامانی به اقتصاد بدهد بطوریکه بتوانیم به ۱۶سال قبل برسیم واین بود ۸سال دولت اصولگرایان (3449508) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۱۸ ۰۳:۲۰:۴۹
فرق هامش و احمدی نژاد در این بود که: هاشمی تلاش کرد تور ماهیگیری رو به ولت بده تا خودشون شکمشونو سیر کنند اما احمدی نژاد تلاش کرد که ماهی رو به مردم بده. (3451667) (alef-11)
 
مرتضی
۱۳۹۴-۱۰-۲۳ ۰۲:۱۶:۱۴
دوران هاشمی دوران تلخ وبی تجربه گی بود و امید وارم درس گرفته باشیم و دیگر تکرار نشود زندگی و عمر ما در آن دوران نابود شد ما متولدین چهل که شغل نیافتیم هنوز بیکاریم (3464114) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.