نظر منتشر شده
۱۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 260454
در مصاحبه الف با دکتر محسن شریعتی نیا بررسی شد؛
آیا چین گره گشای مذاکرات هسته ای ایران و غرب خواهدشد
بخش خارجی الف، 28 بهمن 93
سفر وزیر امور خاجه چین به ایران در دو روز گذشته، بهانه ای شد تا با محسن شریعتی نیا، دکترای روابط بین الملل از دانشگاه علامه طباطبایی و کارشناس مسائل چین گفت و گویی در زمینه نقش چین در پرونده هسته ای و دیگر مناسبات این کشور با تهران داشته باشیم.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۵۴
به عنوان اولین سوال برای مخاطبان الف بفرمایید که به طور كلي رويكرد چين را در پرونده هسته اي ايران از ابتدا چگونه ارزيابي مي كنيد؟
چین از ابتدا رویکرد مشخصی را در قبال این موضوع داشته است، بدان معنا که با حساس شدن موضوع هسته‌ای ایران، همکاری های خود در زمینه هسته ای را با ایران در دهه ١٩٩٠ قطع کرد و از راه حل دیپلماتیک برای حل و فصل بحران هسته ای جانبداری کرده و اکنون هم همان رویکرد را تداوم بخشیده است. در این قالب چین هیچگاه نخواسته در متن این بحران قرار گیرد و نقش کلیدی ایفا کند بلکه بیشتر به عنوان نوعی موازنه گر به ایفای نقش پرداخته است. زمانی در تشدید فشارها بر ایران شریک شده( در سالهای ٢٠٠٥ تا ٢٠٠٨) و در مقاطعی نیز روزنه هایی برای ایران در جهت کاهش فشار تحریم ها باز کرده است. البته برخی معتقدند که دغدغه کلیدی چین در این بحران، بهره گیری از آن به عنوان ابزار چانه زنی در تعامل با ایران، آمریکاْْ، اسراییل و کشورهای عربی بوده و نه حل و فصل این بحران.

سفر وزير خارجه چين را در حال حاضر و در ارتباط با پرونده هسته اي و رسيدن به توافق چگونه ارزيابي مي كنيد؟ و چين چه نقشي مي تواند در اين زمينه ايفا كند؟
نقش چین همچنان حاشیه ای است و حاشیه ای باقی خواهد ماند. چین از انگیزه چندانی برای حل و فصل این بحران برخوردار نیست. بعلاوه غرب موافق نقش آفرینی کلیدی چین در این بحران نیست. نکته دیگر آنکه چین از توانمندی چندانی در حل و فصل بحران های کلیدی امنیت بین الملل برخوردار نیست و بیشتر به کنش ها و ابتکارات غرب واکنش نشان می دهد. تمرکز چین بر بحران هایی است که در محیط فوری امنیتی این کشور رخ می دهد.

بنابراین نقش چین در بهترین حالت نوعی نقش تسهیل کننده خواهد بود و نه بیشتر. بحران هسته ای بحرانی میان ایران و آمریکا ست و حضور سایر کشورها تا حد زیادی بی معناست.

اين سفر چه تاثيري مي تواند در گسترش روابط اقتصادي و تقويت مبادلات تجاري دو طرف داشته باشد؟
در چین نوعی سرمایه داری دولتی حاکم است و دولت نقش کلیدی در تسهیل یا تحدید مناسبات اقتصادی با کشورهای مختلف بویژه کشورهایی مانند ایران، روسیه و کره شمالی ایفا می کند. ظاهرا بحث های مهم اقتصادی میان روسای جمهور دو کشور در یکسال اخیر در جریان بوده است. این سفر می تواند این بحث ها را تا حدی به پیش ببرد. البته آینده روابط اقتصادی و تجاری ایران با چین بیش از اینکه از اینگونه سفرها متاثر گردد، از سرنوشت مذاکرات هسته ای متاثر خواهد شد.

چین چگونه با پارادوکس منفعت های حاصل از تحریم و ضرر های حاصل از رفع تحریم ایران کنار می آید؟

جهان دیپلماسی جهان مدیریت تناقضات است و چینی ها در این حوزه از توانمندی ویژه ای برخوردارند. البته نمی توان گفت که رفع تحریم ها لزوما به ضرر چین خواهد بود، زیرا سرمایه گذاری های عمده چین در ایران از ناحیه تحریم ها ضربات سختی متحمل شده است. به عنوان مثال چین در سال ١٣٨٣ یک یادداشت تفاهم ١٠٠ میلیارد لاری در حوزه نفت و گاز با ایران امضا کرد. اگر شرایط ٨ سال اخیر پیش نمی آمد، این سرمایه گذاری به احتمال فراوان اجرایی می شد.

اکنون هم اگر تحریم ها رفع شود احتمالا مناسبات اقتصادی ایران و چین بر خلاف تصورات رایج افزایش خواهد یافت. چین شریک اصلی تجاری بسیاری از موتلفین آمریکا در جهان است، کشورهایی که هیچ مشکلی برای مراوده با غرب ندارند. بنابراین رشد مناسبات اقتصادی با چین یک روند در تقریبا همه کشورهای جهان است. بعلاوه تصور اینکه با نیل به توافق هسته ای، شرکت های غربی سرمایه گذاری های استراتژیک در ایران انجام خواهند داد بیش از حد خوشبیانه است.

دیگر آنکه مجموع تجارت ایران و چین رقم قابل توجهی در تجارت خارجی چین محسوب نمی شود. مجموع تجارت خارجی چین در سال ٢٠١٤ حدود ٣١٦٠ میلیارد دلار بوده که از این رقم تنها حدود ٤٠ میلیارد دلار با ایران بوده است.

آيا دو قدرت شرق يعني روسيه و چين واقعا موافق رسيدن به توافق هسته اي هستند؟ به نظر مي رسد چين در بحران اوكراين به طور زيركانه اي خود را از مركز درگيري ها دور كرده است تا به تصادم جدي با غرب منجر نشود ايا ممكن است در ارتباط با ايران هم چنين رويكردي اتخاذ كند.
موافقت یا مخالفت چین و روسیه چندان تعیین کننده نخواهد بود. به دیگر سخن تفاهم یا عدم تفاهم ایران و آمریکا ست که بیش از هر عاملی بر سرنوشت مذاکرات اثر خواهد گذاشت. در مورد نقش این دو کشور در سرنوشت موضوع هسته ای ایران بزرگنمایی می شود. همانگونه که اشاره کردم چین در بحران هسته ای ایران نیز عامدانه می کوشد تا خود را در کانون قرار ندهد. رفتار چین در قبال این بحران، بحران اوکراین، بحران کره شمالی، سوریه، سودان و... همگی در راستای استراتژی کلان خیزش مسالمت آمیز طراحی می شود.
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۷:۰۰:۲۵
چه عجب که نرفتید تو توهم و نقش واقعی چین رو ارائه دادید، کارشناس خوب جواب داده و چین نقش حاشیه ای در مشکل ما داره عوضش خوب هم ما رو سرکیسه می کنه (2688214) (alef-9)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۹:۳۸:۳۸
چین در حال یک اصلاحات و پوست اندازی عظیم اقتصادی است که بٔر محور تغییر از یک کشور در حل توسعه به یک اکشور توسعه یافته متکی‌ بٔر بازار داخلی‌ است که ۵ تا ۱۰ سال زمان نیاز دارد... در این مرحله چین، هرگز و هرگز،ایران که جای خود حتی اگر روسیه و کره شمالی به دامن غرب بیفتند وارد تنش با بزرگترین بلوک اقتصادی و سرمایه گذاری و بازار صادرات چین، یعنی‌ آمریکا و غرب نمی‌افتد، ایران و روسیه باید بسیار ساده دل‌ باشند که گمان کنند که چین در این مقطع برای گل روی لبخند آقای ظریف یا روحانی یا پوتین ، با غرب تنش ایجاد کند... به خاطر تایوان شاید، ولی‌ به خاطر روسیه ،ایران، کره شمالی، سوریه... هرگز (2688524) (alef-10)
 
رضا
۱۳۹۳-۱۱-۲۹ ۰۷:۴۸:۴۶
اولشوخوب اومدی ولی متاسفانه به اخرش که رسیدی نیتت رافاش کردی (2689209) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۹ ۰۲:۱۶:۱۵
باید از خودمان بپرسیم که چرا چین کمونیستی دهه های گذشته اینچنین آرام و مادی شده است، پرجمعیت ترین کشور دنیا چگونه از سرکشی به رام شدن رسید؟
در توده های مردم و قشر روشنفکر چین چه می گذرد؟ (2689084) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۷:۰۲:۴۶
این هم نظر کارشناس محترم مهر تاییدی بود بر نظر اکثر دوستان ولی کو گوش شنوا (2688222) (alef-9)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۷:۱۲:۴۳
چينى هاى تاجر پيشه بدنبال منفعت حداكثرى هستند حتى ميخواهند از وضعيت موجود مذاكرات نيز سود ببرند اگر سودشان در ادامه تحريمها باشد و بابت ان امتيازاتى بگيرند مخالفت نخواهند كرد ، كارى كه تا كنون كرده اند . (2688254) (alef-9)
 
1360
۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۷:۲۵:۱۲
چين ورژن جديد روسيه است ياد گرجستانو اذربايجان جدا شده از ايران ميوفتم (2688278) (alef-9)
 
صابر
۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۷:۳۱:۵۵
خیر...نخواهد شد. (2688293) (alef-9)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۷:۳۷:۰۸
تحريم مساوي است با حضور گسترده خودروهاي چيني ، رفع تحريم يعني بازگشت فرانسوي ها يا شايد هم حضور آلمان و ايتاليا و حتي امريكا .

هنرنمايي شركت هاي چيني در ميدان نفتي ازادگان ، آزادراه تهران شمال و غيره هم كه همه مي دانند .

آيا مي دانستيد پله برقي هاي مترو را هم كارگران چيني نصب مي كنند .
ميلياردها دلار پول بلوكه شده در بانك هاي چيني هم محفوظ است (2688310) (alef-9)
 
علی
۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۸:۱۳:۴۰
یه قرون بده آش بهمین خیال باش. (2688360) (alef-9)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۸:۲۹:۱۲
چین در مناسبات سیاسی یک آماده خور سیاسیست . (2688383) (alef-9)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۹ ۰۱:۱۵:۰۳
امیدواری به چین و روسیه برای حل مشکل هسته و توافق احمقانه ترین امیدی است که تا بحال وجود داشته است . (2689040) (alef-10)
 
فرهاد
۱۳۹۳-۱۱-۲۹ ۰۳:۳۹:۲۱
به نظرم تحلیل دقیقی بود،
پرونده هسته ای در واقع ما بین ایران و آمریکاست
الباقی کشورها حضورشون بی معناست
فقط با کارت ایران دارن از اسرائیل ، عربها و خود ایران و آمریکا باج میگیرن
مانند گام نخست که فرانسه اولش سنگ اندازی کرد که مستقیم توسط اسرائیل شانتاژ شده بود ای کاش پرونده هسته ایران به شورای امنیت و فصل هفتم نمی رفت تا واقعا نیاز نبود مذاکرت جدی انجام بشه
واقعا دست آقای سعید جلیلی درد نکنه با گندی که زد
باز به آقای لاریجانی
به نظر پرونده هسته ای انقدر قفلش زنگ زده که کلید روحانی نتونه توش بچرخه باید دیلم رهبری این قفل رو خورد کنه یا برای همیشه این قفل بر درب روابط ایران و جهان بمونه و حتی هر روز زنگ زده گیش بیشتر بشه
رهبری درست گفتن انرژی هسته ای بهونه هستش اگر این رفع بشه میرن سراغ چیز دیگه اما مثل اینکه غرب در انرژی هسته ای پر زور تره باید نرمش کرد
ما هدفمون مشخصه کوتاه مدتمون نابودی اسرائیل و بلند مدتمون امتداد انقلاب تا دادن رهبری ان به منجی عالم بشریت حضرت قائم
ما باید برای سپردن سکان کشور به دست خود امام زمان باید استراتزی بهتری داشته باشیم (2689107) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۹ ۰۶:۴۵:۵۷
کشور ی مانند چین به درستی و براساس منافع ملیش خود را آن چنان درگیر بحران های منطقه ای نمی نماید تا مزیت صادراتیش به خطر نیفتد. (2689144) (alef-10)
 
علی عسک
۱۳۹۳-۱۱-۲۹ ۰۷:۳۰:۵۷
چین جز به منافع شخصی کشورش و صادرات کالاهای بنجل خود به هیچ چیز فکر نمیکند این را باید دولت مردان ما خوب بدانند ... (2689173) (alef-10)
 
یکی
۱۳۹۳-۱۱-۲۹ ۰۸:۳۸:۰۶
چین و روسیه هردو به دنبال تلکه کردن ایرانند چون سود اونها در تحریم ایرانه و اصلاً دوست ندارند ایران به توافق برسه مثل خیلی از همین دوستان زودجوش خود جوش داخلی (2689256) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۹ ۰۹:۳۶:۰۶

این دو کشور به تحریم ما در شورای امنیت رای مثبت دادند.
حتی رای ممتنع هم ندادند. (2689334) (alef-10)
 
رشید
۱۳۹۳-۱۲-۰۵ ۱۰:۵۳:۳۱
چین با مسئولین باهوش و شم اقتصادی دنبال کشورهای می گرددکه بجای اقتصاد دانان رانتخوران مسئول امور میشعت مردم آن باشند-پس نباید نقط ضعف مردان کشوری را ناسزا گفتن به کشور قوی که بفکر منافع مردمانش است -جای سوال و جواب را عوض کنیم (2703081) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.