توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 223627
روزنامه ترک زبان: ترکیه عوض نفت، طلا به به ایران می داد
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۴۲
روزنامه صباح- چاپ ترکیه- گزارش داد: اتهامات موجود علیه هالک بانک ترکیه درباره‌ انتقال طلا به ایران تلاشی برای سرنگون‌ کردن حزب حاکم ترکیه و مختل ‌کردن تجارت نفتی چندین ساله ترکیه و ایران بوده است.

به گزارش ایسنا، این روزنامه ترکیه‌ای نوشت: هالک بانک ترکیه در کانون اتهامات مبنی بر نقض تحریم‌های بین‌المللی علیه تجارت نفت و فلزات گرانبها با ایران بوده است، در حالیکه این بانک هرگونه عمل خلاف را رد کرده است.

هالک بانک پس از مطرح شدن اولین اتهامات در سال گذشته اعلام کرد: پرداخت‌های این بانک از طرف شرکتهای صادر‌کننده طلا به ایران شفاف و قابل پیگیری بوده است.

ترکیه که ذخایر نفتی کمی دارد سالانه بیش از ۱۸ میلیون بشکه نفت وارد می‌کند. وزارت انرژی ترکیه، ایران را یک تامین‌کننده مناسب انرژی برای ترکیه با توجه به ذخایر گسترده و مجاورت آن با این کشور می‌داند. ترکیه همچنین وارد‌کننده گاز طبیعی از ایران است.

این در حالی است که به دلیل تحریم‌های اقتصادی و سیاسی آمریکا و کشور‌های اروپایی علیه ایران تجارت نفتی ترکیه با ایران محدود شده است در حالیکه منابع وزارت انرژی ترکیه گفته‌اند در همین دوره سوییس و ایتالیا سال گذشته زمانیکه تحریم‌ها علیه ایران برقرار بود با ایران به توافق رسیدند.

جمیل ارتم کارشناس مسائل انرژی درباره این مساله به روزنامه صباح گفت: ترکیه باید برای واردات نفت از ایران راهی را پیدا می‌کرد بدون اینکه واکنش کشور‌های غربی را برانگیزد و تنها راه انجام این کار استفاده از طلا برای انجام معامله بود.

ارتم با اشاره به سیستم ارتباطات مالی جهانی بین بانکی (سوئیفت) که با ایجاد شبکه‌ای موسسات مالی سرتاسر جهان را قادر به ارسال و دریافت اطلاعات تراکنش‌های مالی می‌کند، گفت: ترکیه مجبور بود پول نفت را بدون استفاده از روش‌های مرسوم انتقال بانکی پرداخت کند.

دولت ترکیه برای انجام این کار، از طریق هالک بانک به ایران طلا صادر کرد. براساس تحقیقات پایگاه خبری بلومبرگ، ترکیه در فاصله ماه‌های ژانویه تا ژوئن ۲۰۱۳ در ازای نفت خام وارداتی از ایران، ماهانه حدود ۲۳۳ میلیون دلار فلزات گرانبها و جواهرات به ایران صادر کرده است. هالک بانک ترکیه اعلام کرده که تجارت طلا را در اول ژوییه ۲۰۱۳ به دلیل اجرای تحریم‌های سخت‌تر آمریکا متوقف کرده است.

براساس اطلاعات اداره آمار ترکیه، در ماههای ژوئن تا اکتبر نیز حدود ۴۵ میلیون دلار طلا به ایران صادر شده است. اقتصاددانان می‌گویند: صادرات طلا به ایران کسری بودجه جاری این کشور را که باعث کاهش ارزش لیره به پایین‌ترین سطح شده است، کم کرده است.

براساس برآورد ۲۹ اقتصاد‌دان که با بلومبرگ صحبت کردند: این کسری بودجه ممکن است امسال از ۶.۱ درصد در سال ۲۰۱۲ به ۷.۲ درصد تولید ناخالص داخلی در سال جاری برسد.

هالک بانک اعلام کرده، تا اول ژوئیه هیچ قانون و مقرراتی علیه تجارت فلزات گرانبها با ایران وجود نداشت و بانک ترکیه‌ای این تراکنش‌ها را در تاریخ ۱۰ ژوئیه پس از اعلام تحریم‌های جدید آمریکا متوقف کرد.

وقتی که عملیات ماه دسامبر با هدف تضعیف و بی‌اعتبار کردن دولت منتخب ترکیه آغاز شد، رضا ضراب - تاجر ایرانی - توسط شاخه رسانه‌ای جنبش گولن که مخالف دولت اردوغان است، به عنوان یک شخص دارای فساد مالی معرفی شد.

ارتم گفت: برخی کشور‌های غربی هستند که ایران به رغم تحریم‌های آمریکا و کشور‌های اروپایی به تجارت با ایران ادامه می‌دهند، اما آنها از تجارت طلای ترکیه با ایران ناراحت هستند بنابراین تصمیم گرفتند که این تجارت نفتی را متوقف و تجارت طلا با ایران را زیرسوال ببرند.

او گفت: افرادی که برای بی‌ثبات کردن نظام سیاسی ترکیه تلاش کردند همان‌هایی هستند که برای تخریب تجارت نفتی بین ترکیه و ایران تلاش کردند.