نظر منتشر شده
۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 313726
چرا طرح‌های "ضد طلاق" شکست می خورد؟
تاریخ انتشار : يکشنبه ۸ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۱۷
طبق آخرین آمار، طلاق باز هم در ایران افزایش داشته است. بنابر گفته مدیر کل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال در ۶ ماه نخست سال ۹۴ شاهد افزایش ۹.۳ درصدی طلاق بوده‌ایم. آمار طلاق در حالی رو به افزایش است که دولت بر لزوم کاهش آن تاکید دارد.

به گزارش فرارو، علی‌اکبر محزون گفته آمار ازدواج نیز با افزایشی ۲.۷ درصدی روبرو است. با این‌حال رشد آماری طلاق نزدیک به ۷ درصد از ازدواج بیشتر است.

در چندسال اخیر حرف‌های زیادی درباره طلاق و ازدواج زده شد. طرح‌های مختلفی هم از جانب دولت و نهادهای مرتبط با آن پیشنهاد داده و اجرا شده تا آمار ازدواج افزایش و آمار طلاق کاهش پیدا کند. اما عملا هیچ کدام از این طرح ها و اقدامات تاثیر مشخصی نداشته اند.

یکی از این طرح‌ها راه‌اندازی سایت همسرگزینی توسط وزارت ورزش و جوانان بود. در اقدای تازه نیز با راه‌اندازی کمپین "همسر خوب من" روبرو بودیم.

کارشناسان تاثیر این طرح‌ها و تصمیم‌های دولتی را بر کاهش طلاق و افزایش ازدواج چندان موثر نمی‌دانند. یک جامعه‌شناس در این‌باره می‌گوید: آیا فردی که سرطان دارد نیاز به شیمی‌درمانی دارد یا خوردن داروهای تقویتی و ویتامین؟ مسلما این فرد نیازمند درمان و سپس تقویت است. این مثال به خوبی نشان می‌دهد که ما با پدیده طلاق چگونه برخورد می‌کنیم؛ درمان را رها کرده‌ایم و به سراغ داروهایی رفته‌ایم که اثری بر درمان نخواهند داشت.

افسر افشار نادری در گفتگو با فرارو اظهار کرد: جامعه ما بیمار شده است چراکه ساختارهای آن غلط کار میکنند. بنابرانی ما نمیتوانیم با وجود ریشه‌دوانی آسیب‌ها در همه سیستم‌ها یک‌راست به سراغ خانواده برویم و انتظار داشته باشیم تا حالِ آن خوب باشد. باید تمام نهادهای ما اصلاح شوند و سپس به سراغ تقویت و محکم‌کردن نهاد خانواده برویم.

وی تصریح کرد: اگر ما ابتدا سیستم‌ها را اصلاح کردیم، پس از آن می‌توانیم انتظار داشته باشیم که طرح‌های مختلف پاسخ‌گو باشند و در غیر اینصورت هر طرح و ایده‌ای بی‌فایده خواهد بود.

این استاد دانشگاه همچنین با تاکید بر لزوم انجام پژوهش بر خانواده گفت: بارها گفته شده که در ابتدا باید پژوهش‌های لازم بر روی نهاد خانواده انجام بگیرد تا متوجه شویم مشکل اصلی کجاست؟ اما متاسفانه ما آماری را از زبان مسئولان می‌شنویم که مشخص نیست چه پژوهشی این آمار را ثابت می‌کند.

وی در ادامه درباره سایت همسرگزینی دولت اظهار کرد: کارشناسان چندین‌بار درباره اشتباه‌بودن تاسیس سایت همسرگزینی سخن گفته‌اند. به اعتقاد آن‌ها این کار با افراد رفتاری ابزاری خواهد داشت. با این حال دولت همچنان به سیاست‌های خود در زمینه خانواداه ادامه می‌دهد. از نظر من بسیاری از طرح‌های دولت هم تلاش جامعه‌شناس و روان‌شناسان را بی اثر می‌کنند و هم خودشان هیچ نتیجه‌ای در بر نخواهند داشت.

علت اصلی ز علت‌ها جداست
امان‌الله قرایی‌مقدم –جامعه‌شناس- نیز در گفتگو با فرارو دلایل متعددی را برای طلاق برمی‌شمرد. وی گفت: تفاوت در دیدگاه دختران و پسران نسبت به ازدواج فرق میکند. جامعه دوساختی شده یعنی ذهن پسران گذشته‌نگرتر و ذهن دختران امروزی‌تر فکر می‌کند.

این استاد دانشگاه همچنین درباره دلایل دیگر افزایش طلاق اظهار کرد: شکل‌گیری ازدواج‌ها به طور مجازی، بالا رفتن توقعات دختران از ازدواج و در نهایت نارضایتی آن‌ها از زندگی مشترک، عدم مسئولین‌پذیر در دو طرف، نداشتن درک درست از تشکیل زندگی مشترک در میان دختران و پسران، آموزش از همسالان به جای مجازی آموزشی صحیح و... همگی طلاق را در جامعه ایران زیاد کرده است.

وی در ادامه تصریح کرد: ما در حال حاضر زوج‌هایی را در جامعه داریم که هیچ ملاکی برای ازدواج ندارند. این را بگذارید در کنار تاثیر رسانه‌ها. قطعا طلاق افزایش باید داشته باشد؛ افزایشی که به این زودی‌ها نیز به کاهش نخواهد انجامید.

قرایی مقدم در ادامه با بی‌فایده خواندن اقدامات دولت برای بالابردن آمار ازدواج گفت: طرح‌های دولت تاثیر زیادی بر تغییر وضع موجود نخواهد داشت. چراکه ما دچار آنومی اجتماعی شده‌ایم و ارزش‌هایمان فروریخته است.

این جامعه‌شناس همچنین تصریح کرد: علاوه بر این ازدواج هیچ جای دنیا دولتی نیست! ازدواج و طلاق در همه‌جا از خود مردم برمی‌خیزد و هیچ نسخه‌ دولتی آن را در دست نخواهد گرفت. بنابراین دولت تنها و تنها باید امکان ازدواج و آموزش درست به افراد برای مسئولیت‌پذیر شدن را فراهم کند. چرا که مسائل اجتماعی با دودوتا چهارتا حل نخواهد شد.

مسیرِ اشتباه دولت برای رسیدن به خانواده سالم
یک کارشناس اجتماعی نیز با اشاره بر اینکه طرح‌ها و تصمیمات به اشتباه اتخاذ می‌شوند در گفتگو با فرارو اظهار کرد: رویدادهای اجتماعی را نمی‌توان به سادگی قضاوت کرد و گفت که یک مورد یا چند مورد طلاق را زیاد کرده یا حتی یک اقدام یا چند اقدام می‌تواند آن را کاهش دهد.

این کارشناس همچنین اظهار کرد: اینکه طلاق بیشتر از ازدواج رشد داشته از نظر من در پی مجموعه‌ای از فرآیندها رخ داده است. مثلا تغییر در روابط زناشویی، تغییر نگاه به اقتصاد خانواده، فشارهای مختلف اجتماعی و فرهنگی که بر روی خانواده سایه گسترانده و به طور کلی بالا و پایین‌هایی که خانواده ایرانی در سال‌های اخیر تجربه کرده همگی روی ازدواج و طلاق موثر بوده‌اند.

حسین رسولی در ادامه درباره اقدامات دولت توضیح داد: اینکه طرح‌هایی برای کاهش طلاق یا افزایش ازدواج از طرف دولت و نهادهای دولتی صورت می‌گیرد، به خودیِ خود امری منفی نیست. اما متاسفانه طرح‌ها یا مسائل خانوادگی را اشتباه برداشت کرده‌اند و یا آن‌ها را همسو با نظرات یک عده کارشناس و در قالب یکسری نظریات خاص محدود کرده‌اند. مثلا در رابطه با سایت همسرگزینی دولت ما به یک اشتباه بزرگ مواجهیم و آن اینکه خواسته ایم افراد را با یکدیگر آشنا کنیم تا ازدواج کنند، اما به جای اینکه این را به جامعه و محیط های مردمی بسپاریم آن را در قالبی از پیش تایین شده و مجازی که پر از سوگیری است جای داده‌ایم.

وی در انتها تصریح کرد: گذشته از این‌ها، ما باید این موضوع را بپذیریم که طلاق تنها در کشور ما نیست که رو به ازدیاد دارد. ما در یک شبکه جهانی و گسترده زندگی می‌کنیم که هر تغییری در جهان بر روی خانواده ایرانی ما هم اثر می‌گذارد. بنابراین هم عوامل داخلی و هم عوامل جهانی و در ابعاد بزرگتر باید درباره خانواده مورد واکاوی قرار بگیرد.
 
کلمات کلیدی : طلاق
 
آریابان
۱۳۹۴-۰۹-۰۸ ۱۴:۴۶:۳۵
یک پایان تلخ ، بهتر از تلخی بی پایانه !!! ؛
بنیاد و ریشۀ افزایش پدیدۀ شوم طلاق را باید در این یافت که یک دختر و یک پسر، پیش از هر چیز، باید خودشون، خواستۀ خودشون و نیازخودشون رو بشناسن تا بعدا بتونن بدونن که واقعا دنبال چه چیزی باید بگردن تا شاید اونو پیداش کنن ؛
از اون بد تر هم چون نه دختر و نه پسر، اساسا ارتباطی نهادینه و بنیادین با اون یکی جنس نداشته اند، متأسفانه شناخت حداکثریشون خیلی کم عمق و خیلی سطحیه ؛
در یک همچنین شرایط فکری-ذهنیه که وقتی دختر و یا پسر، با یک وضعیت جدیدی روبرو میشن و شرایطی غیر همیشگی !!! رو تجربه میکنن ، بدون ذره ای تردید و دو دلی، باورشون میشه که گمشدۀ ناآشنا و ناشناس !!!!! ، ولی "همیشه-جستۀ " خودشون رو "یافته" اند ؛
اینجاست که با چشم و گوشی که کور و کر شده ، به ناگاه خود را بر سر سفرۀ عقد می بینن تا کمتر از یک سال بعد از امضای قبالۀ عقد ، پای برگۀ "طلاق توافقی" !!!!! را امضاء کنن ؛
طلاق " توافقی " یعنی نقطۀ اوج ناکامی دو جوان که فقط با قصد و نیت تشکیل یک کانون پر مهر و محبت پا پیش گذاشته بودند (و نه کلاشی و کیسه دوختن !!!) ولی در ادامه ، بر ناجوری قطعۀ جورچین و نامناسب بودن گزینۀ انتخاب شده برای پازل زندگی خود آگاه شده و چاره را فقط در کاستن از میزان ضرر و قطع کردن پیوند نامناسب یافته اند ؛
... و البته بد تر از اینهم طلاق عاطفیست که هر چند همه-گیر است ولی آمار و انبوهیش هیچگاه قابل اندازه گیری نیست !!! ؛ (3355386) (alef-11)
 
تبریزی
۱۳۹۴-۰۹-۰۸ ۱۹:۳۲:۲۷
معلومه چرا. چون اصل این تصور که "همه" با هر جور شخصیت یا وضع مالی و...."حتما" باید ازدواج کنن از اساس غلطه. یه جوکی یادمه که می گفت "دانشمدان به تازگی کشف کرده اند که دلیل این همه طلاق.....ازدواجه". این جوک نیست بلکه واقعیته. اگه می بینید که ایران یکی از بالاترین امار طلاق در دنیا رو داره به خاطر اینه که یکی از بالاترین آمار ازدواج رو هم داره. تو کشورهای غربی دو نفر فقط وقتی با هم ازدواج می کنن که چندین سال با هم زندگی کرده باشن و کاملا مطمئن باشن که می خوان با هم باشن ولی اینجا ازدواج در عرض چند روز انجام می گیره و معمولا مسائل مهمی مثل آمادگی مادی و روانی برای ازدواج، ویژگی هایی مثل مسئولیت پذیری، استقلال فکری و مادی، گرایش جنسی و....نادیده گرفته می شن. بعد که زندگی مشترک شروع شد تازه مشکلات رو یکی یکی شروع می کنن به کشف شدن و در نهایت طلاق. (3355957) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۰۹ ۰۸:۱۲:۵۷
لازم است در روابط میان خانمها و آقایان یک بازنگری با توجه به شرایط روز جامعه صورت پذیرد . راهکارهای جدیدی ابداع شود که با فرهنگ ایرانی و اسلامی ما سازگار بوده و نیازهای جامعه را رفع نماید.

سماجت عده ای بر فقط و فقط ازدواج سنتی بعنوان تنها راهکار قابل قبول از پس مشکلات جامعه برنمی آید حتی اگر منتهای آسان گیری در مراسم ازدواج را فرض نمائیم.

ازدواج دائمی نیاز به ثبات در اخلاق ، شغل ، محل سکونت ، درآمد پایدار یا حداقل 80% این فاکتورها دارد. این شرایط تا حدود سن 30 سالگی محقق نمیشوند. با ساده سازی مراسم ازدواج که نمیتوان این مشکلات را حل کرد. فاصله بلوغ جوانان هم تا سن 30 سالگی که زمان قابل تحملی نیست.

بنابراین وقت آن رسیده که از ظرفیت دینی و فرهنگی خود استفاده نموده راهکارهایی متناسب با سلیقه خود خلق کنیم یا راه دیگر آنکه فرصت سوزی کنیم و ببینیم در فرهنگ غربی غرق شده ایم. فرهنگی که دیگران مطابق سلیقه و نیاز جامعه خود ساخته اند .

نگاهی به سابقه تحصیل دختران آموزنده است . دین اسلام ظرفیت و پذیرش تحصیل خانمها را دارد اما حضور دختران جامعه ما در کلاسهای درس ، مرهون استفاده از ظرفیتهای بالای دینی نیست بلکه اقتباسی از فرهنگ غربی است .

وقتی شعار طلب العلم فریضه علی کل مسلم و مسلمه را بر سر دست گرفتیم که کار از کار گذشته و به اسم غربگرایان کار ثبت شده بود. (3356596) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۰۹ ۱۰:۰۱:۴۷
در بعضى از كشورهاى غربى امار طلاق نزديك به ٥٠ درصد ازدواج ها است ،

عوامل وجود طلاق در كشور ...عدم مشاوره قبل از ازدواج .. مشكلات اقتصادى كشور ...سست شدن سنتهاى خانوادگى ...از بين رفتن قباحت طلاق ... سهل گيرى قضات دادگاههاى خانواده ...
وجود بعضى وكلاى پول پرست كه براى دريافت حق الوكاله و سرعت بخشيدن در پرونده هاى طلاق تلاش و اعمال نفوذ و وو انجام ميدهند ، در حاليكه ميتوانند در كاهش تنش بين زوجين تلاش نموده و وضعيت را بجاى طلاق به آشتى تبديل نمايند و دادگسترى و قوه قضاييه بايد روى اين امر دقيق باشد...افزايش بى بند و باريهاى اخلاقى نيز در افزايش طلاق موثر بوده و هست ... مسئله تجمل گرايى و چشم و همچشميهاى ناشى از آن ... عدم آموزش زندگى و تاهل در سيستم اموزشى كشور ... از بين رفتن مرامهاى مردانگى و فتوت در پسران و كدبانوگرى و گذشت در دختران ...افزايش و ترويج فرهنگ فمينيستى بصورت خزنده در كشور ...توجه و عمل بيشتر مسئولان كشور به ارتقاء سطح علمى دختران ، در حاليكه همزمان بايد در ترويج و ارتقاء بزرگترين وظيفه يك زن كه همانا همسر بودن و مادر بودن كه وظيفه تربيت نسلها بردوش آنها است تلاش ميشد ....
و بسيارى مسائل ديگر ...... (3356812) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۰۹ ۱۰:۱۴:۰۹
به شتر گفتند کوهانت کجه گفت : کجایم درسته که این یکی باشد
اقتصادمریض ، دلال بازی ، زمین و هوا و دریا خواری ، فساد در یسستم بانکی و اداری ، رانت خواری و مافیا بازی و... (3356850) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.