نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 460921
راهنمای کتاب/«جهانی شدن و تنوع فرهنگی»؛پيپا نوريس و رونالد اينگلهارت؛ عبدالله فاضلي و ساجده علامه؛ کویر
جهاني پیش روی خانه ما
سیاوش کیمیایی؛ 9 خرداد 1396
تاریخ انتشار : سه شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۲۳:۴۷
«جهانی شدن و تنوع فرهنگی»
نويسندگان: پيپا نوريس و رونالد اينگلهارت
مترجمان: عبدالله فاضلي و ساجده علامه
ناشر: کویر، 1395 چاپ اول
400صفحه، 28000تومان

شما می‌توانید کتاب «جهانی شدن و تنوع فرهنگی» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب خرید کنید.

****

از هنگامي كه مارشال مك لوهان رساله آيينه هاي جيبي را كه مفهوم اوليه دهكده جهاني و كهكشان رسانه اي را مطرح كرد، نوشت و در آن عنوان شد كه در دوران پس از آن، هيچ رويدادي از چشم هيچ كسي پنهان نخواهد ماند، تاكنون كه پيپا نوريس و رونالد اينگلهارت كتابي با محتواي جهاني شدن و تنوع فرهنگي – به زعم مترجمان اثر – نوشته اند، جامعه جهاني هنوز نتوانسته است چالش هايش را با طيفي از رسانه هايي چون راديو، تلويزيون و روزنامه كه حالا ديگر رسانه هايي سنتي هستند با رسانه هاي امروزي شامل: اينترنت و شبكه هاي اجتماعي حل و فصل نمايد.

ايده اصلي اين كتاب، جهاني شدن است كه با گسترش ارتباطات جمعي در سطح جهان همراه بوده و تأثير عمده اي در تحولات فرهنگي دارد، اما اين تأثيرات، تنها در مناطقي از جهان كه به ميزان زيادي در معرض ارتباطات جمعي جهاني قرار دارند، كارگر است. همچنين، فرضيه و پيام اصلي كتاب اين است كه با وجود فرايند جهاني شدن در مقابل ارتباط جمعي جهاني، هسته اصلي فرهنگ هاي ملي در بخش هاي عمده اي از جهان به واسطه وجود ديوارهاي آتش (Fire Wall) همچنان پابرجا مانده و استمرار يافته است.

به عبارت ديگر، با وجود فرايند جهاني شدن، همچنان مي توان شاهد تنوع فرهنگي در سطح جهان باشيم و آنچنان كه برخي نظريه ها ادعا مي كنند، جهان به هيچ وجه به سوي يك فرهنگ غربي يا آمريكايي به پيش نمي رود. اين اثر در دو بخش تهيه و تدوين شده است كه در بخش نخست، مفاهيم بنيادي چون بازارها، فقر و رده بندي جوامع و در بخش دوم شهروندان ، مصرف كنندگان، اخلاق و فعاليت هاي سياسي، مطمع نظر نويسندگان اثر  مي باشد.

در پايان و به هنگام نتيجه گيري نيز نويسندگان تمام تلاش خود را به منظور پاسخ به چالش همگرايي فرهنگي به كار برده اند و تلاش كرده اند تا بگويند نسخه هاي متعدد همگرايي فرهنگي از بحث امپريالسم رسانه اي تا ادعاي كوكاكولايي شدن كه در طول دهه هاي 1970 تا 1990 مطرح بود، يكسره دچار كاستي است و نتوانسته است به مفاهيم اصلي اين حوزه شامل جهاني شدن و همگرايي فرهنگي، پاسخي درخور و منطقي ارائه نمايد. گفته شده است كه تز همگرايي فرهنگي مبتني بر اين فرضيه است كه قرارگيري مكرر در معرض تصاوير و ايده هاي منتقل شده توسط ابررسانه هايي چون سي. ان. ان. بين المللي، ام تي وي و هاليوود، به تدريج ارزش ها و هنجارهاي بومي را تحت الشعاع خود قرار مي دهد.

در نتيجه به زعم نويسندگان كتاب، بسياري از فرهنگ هاي شديداً محافظه كار، نگران هستند كه گشودن درها به سوي رسانه هاي آمريكايي و غربي، پايبندي به دين، احترام به ازدواج و خانواده و تمكين نسبت به منابع سنتي اقتدار را تضعيف كند. از سوي ديگر، اين چالش با بهره گيري گسترده تر رسانه هاي سنتي در فرهنگ هاي كمتر غربي در برابر رسانه هاي ديجيتال در فرهنگ هاي غربي به شدت مشهود است؛ به نحوي كه نوريس معتقد است، بازار روزنامه در هر كشوري به واسطه عواملي چون: سنت هاي ديرينه تاريخي و فرهنگي هر منطقه، سطوح توسعه اجتماعي بر حسب تحصيلات، سواد و در آمد؛ نظام سازماني، اقتصادي، توليدي و توزيعي صنعت اخبار؛ و ساختار كلي يارانه هاي عمومي، قوانين و مقررات دولتي و سطوح ملي دموكراسي، متفاوت است و شكاف ديجيتال در دسترسي به فناوري هاي ارتباطي و اطلاعاتي جديد حتي در كشورهاي نسبتاً مرفه منطقه مديترانه و اسكانديناوي نيز به طور گسترده، قابل مشاهده است.

 به عنوان مثال، دو سوم تا سه چهارم از تمام پاسخ گويان كشورهاي نروژ، سوئد، ايالات متحده و هلند، گزارش كرده اند كه به صورت منظم از اينترنت و ايميل استفاده مي كنند، در حالي كه اين ميزان براي ايتاليايي ها 4/0 و براي اسپانيايي ها حدود يك چهارم است. بازخواني  و تأمل در بهره گيري از رسانه هاي سنتي، نشان مي دهد كه عليرغم تلاش هاي صورت گرفته، اين رسانه ها همچنان جايگاه ويژه اي در جوامع و فرهنگ هاي مختلف به خود اختصاص داده اند.

نكته برجسته ديگر اين اثر، بهره گيري از نقطه نظرات علمي و پژوهشي بالغ بر 137 چهره و شخصيت مطرح و شناخته شده در حوزه فرهنگ و رسانه جهاني از جمله: دكتر تقي آزاد ارمكي است كه در پيمايش جهاني ارزش ها گردآوري شده و مجموعه پژوهش هايي را كه با حمايت مالي 6 بنياد فرهنگي و اقتصادي بين المللي جمع آوري و تدوين شده است، در اختيار علاقه مندان و دانشجويان حوزه هاي متنوع علوم ارتباطات اجتماعي قرار داده است.

نكته ديگر اين كه مطالعه ارائه شده در اين كتاب، ادامه آثار و كتاب هاي پيشين پيپا نوريس و رونالد اينگلهارت است كه مبتني بر داده هاي پيمايش جهاني ارزش ها هستند. اين آثار كه مطالعه متن اصلي آن ها، پيش نياز خوبي براي درك و برداشت صحيح تر از اين اثر است، عبارتند از: جريان نوظهور: برابري جنسيتي و تغيير فرهنگي جهان كه در سال 2003 نوشته شده كه به بررسي تغيير نگرش ها نسبت به نقش هاي جنسيتي پرداخته است و مقدس و عرفي: سياست و مذهب در جهان چاپ سال 2004 كه به بررسي نقش دين در جهان معاصر مي پردازد.

به نظر مي رسد، بخشي از طرح و ايده هاي اوليه اين كتاب ابتدا در همايش هاي تخصصي از جمله اجلاس انجمن علوم سياسي غرب ميانه در شيكاگو به تاريخ مارس 2008 (اسفند ماه 1386) و اجلاس سالانه انجمن علوم سياسي آمريكا در بوستون در آگوست 2008 (شهريور ماه 1387) كه در آن ها از نظرات كارآمد شركت كنندگان و همكاران اين اثر بهره گيري شده است، گرفته شده و همچنين اين ايده ها فرصت هايي را فراهم آورده تا براي بحث پيرامون اين ايده ها در كارگاه بانك جهاني و دانشگاه هاروارد در مورد نقش رسانه ها در حكومت كه به تاريخ ماه مي 2008 (ارديبهشت ماه 1387) برگزار گرديده، استفاده شود.

تلاش درخور توجه نويسندگان و البته مترجمان اثر باعث شده است كه با بهره گيري از حدود 300 عنوان نمايه و نزديك به 750 عنوان ارجاع، اثري كاملاً كاربردي به وجود بيايد تا پژوهشگران و دانشجويان بتوانند از آن به عنوان يكي از منابع به روز و معتبر در اين زمينه بهره گيري نمايند. 
 
 
کلمات کلیدی : کویر
 
..
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۰ ۱۱:۲۷:۲۷
شاید یکی از بهترین راههای جهانی شدن استفاده از شبکه های مجازی باشه (4403272) (alef-15)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
جهاني پیش روی خانه ما