نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 240475
دو قطبی بزدل و شیردل ادامه خواهد داشت
بخش تعاملی الف - سید محمد رضا قدردانی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : جمعه ۱۴ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۱۲
۱. فضای اجتماع، طیف گونه است و به لحاظ سلایق سیاسی - اجتماعی، شهروندان، گرایش‌های متفاوتی دارند. واقعیتی که در انتخابات‌های مختلف شاهدش هستیم و نتیجه طبیعی‌ آن، تعدد و تکثر نامزدهای انتخاباتی است. در عین حال، تجربه چند دوره اخیر انتخابات‌ ریاست جمهوری نشان می‌دهد، در ایام منتهی به روز انتخابات، فضای سیاسی کشور به سمت دو قطبی شدن، کشیده شده است.

این دو قطبی ساختگی را باید زاییده گفتار و رفتار برخی چهره‌ها و گروه‌های سیاسی دانست؛ گفتار و رفتاری که گاه، ناشیانه و از روی بی تدبیری مطرح می‌شدند و گاه، عامدانه و با برنامه ریزی قبلی!

۲. برای بررسی مصداقی این مسأله، انتخابات ریاست جمهوری سال قبل شاهد مثال خوبی است. انتخاباتی که به فضای دو قطبی «حفظ و تداوم وضع موجود» (یعنی ادامه گرانی‌های افسار گسیخته، رکود اقتصادی، رخ دادن فسادهای اقتصادی کلان مثل فساد ۳ هزار میلیاردی، پر و بال گرفتن جریان انحرافی و ...) و «تغییر وضع موجود» بدل شد و حسن روحانی هم توانست خود را به عنوان «نماد این تغییر» معرفی کند.

هر چند اصل دو قطبی ایجاد شده، کاذب بود و با واقعیت‌های صحنه انتخابات تطابق نداشت؛ چرا که هیچ کدام از کاندیداها، نماینده وضع موجود آن دوره نبودند- نه خود آن‌ها چنین ادعای داشتند و نه دولت وقت، احدی از نامزدها را وابسته به خود می‌دانست – و بلکه، با شدت و ضعف، منتقد عملکردهای گذشته بودند.

۳. مصالح و منافع ملی اقتضاء می‌کند انتخابات که سپری شد، بحث‌ و جدل‌های مربوط به فضای دو قطبی ایجاد شده نیز خاتمه یابند و فصل همکاری و همدلی و تلاش برای تحقق وعده‌های انتخاباتی آغاز شود.

با این حال، رصد اظهارات چند ماه اخیر آقای رئیس جمهور، گویای نیش و کنایه‌ها و گاه حملات تند ایشان به منتقدان (۱) است و این فرضیه را تقویت می‌کند که «حسن روحانی ترجیح می‌دهد فضای جامعه، دو قطبی باقی بماند!» بدیهی است رئیس جمهور حقوقدانی که چهره امنیتی بوده و در عین حال، خطیب توانمندی هم هست، کلمات و جملات خود را با وسواس و کاملاً هوشمندانه انتخاب می‌کند. بنابراین، وارد کردن تعابیری مثل «بی‌سواد، بی شناسنامه، ترسو و بزدل» به ادبیات سیاسی- رسانه ای کشور، بی منظور و بدون هدف نبوده است.

۴. تاکتیک دو قطبی سازی فضا، تاکتیک آشنایی است که محمود احمدی نژاد هم با توسل به همین شیوه، سعی در بقای دولت خویش داشت.

رئیس جمهور پیشین، با دو قطبی «احمدی نژاد - هاشمی رفسنجانی و یاران» به دنبال جلب و جذب افکار عمومی بود و این سیاست را در تمام طول دوره ۸ مسئولیت تعقیب می‌کرد. نام بردن از هاشمی رفسنجانی در جریان مناظره‌های انتخاباتی سال ۸۸ و ثبت نام همزمان مشایی و رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲، دو نمونه از تلاش‌هایی است که برای القای دو قطبی مورد اشاره صورت می‌گرفت.

۵. حالا رئیس جمهور فعلی هم با همان تاکتیک بازی می‌کند. اگر چه آقای روحانی تأکید دارد از انتقاد – حتی انتقاد تند- استقبال می‌کند (۲) اما از سوی دیگر، گروهی را تحت عنوان «تخریب گران» مورد حمله قرار می‌دهد و حتی تهدید می‌کند «هرگز در برابر تخریب‌گران دولت ساکت نخواهد بود.» (۳)

به نظر می‌رسد دو قطبی «روحانی و طرفداران شیردل‌اش - تخریب گران بزدلی که تا حرف مذاکره پیش می‌آید می‌گویند می‌لرزیم!» دو قطبی خواهد بود که تا انتهای مسئولیت حسن روحانی زیاد شنیده می‌شود.

احتمالاً حلقه مشاوران دولت یازدهم به این جمع بندی رسیده‌اند برگ برنده آن‌ها برای حفظ پایگاه اجتماعی خود و توجیه قصور و تقصیرهای احتمالی، آن است که با «موضع‌گیری‌های مقطعی» پاسخ رقیب را بدهند تا هم آن‌ها بدانند دولت در برابرشان سکوت نخواهد کرد (۴) و هم با فضای احساسی ایجاد شده در سطح جامعه، طرفداران دولت هم چنان امیدوار باقی بمانند!

۶. اما واقعیت آن است که دو قطبی سازی فضای جامعه، هیچ گرهی از مشکلات کشور را باز نخواهد کرد و اساساً انداختن توپ در میدان قطب مقابل، چیزی از بار مسئولیت مسئولان کم نمی‌کند.

حتی اگر به طور مقطعی، هواداران دولت را تهییج کند تا آن‌ها هم تمام مشکلات را زیر سر قطب مقابل بدانند، این فایده در بلند مدت جوابگو نیست و همان طور که دو قطبی سازی‌های صورت گرفته از سوی رئیس جمهور پیشین، بالاخره عقیم ماند و حنایش بی رنگ شد؛ این بار هم چنین سرنوشتی رقم خواهد خورد.

پی نوشت ها:

۱. برخی از اظهار نظر های خاص رئیس جمهور حسن روحانی:
«یک عده شده‌اند متولی و همه مردم از نظر آنها شده‌اند مشکوک و همه مورد تردید و مورد شک هستند. شما چه کاره هستید که خود را متولی همه چیز می‌دانید؟ ... چرا یک عده بی‌سواد که از بخش‌هایی خاص پول می‌گیرند باید حرف بزنند اما بزرگان،‌ دانشگاهیان و اساتید ما سکوت می‌کنند؟» (۱۵ بهمن ۹۲، اجلاس رؤسای دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی)

«ما از همه می‌خواهیم با شناسنامه حرف بزنند و بگویند از کجا هستند؛ بگویند وابسته به کدام جناح هستند؛ با نام جناح خود سخن بگویند و نه با نام ملت ایران.» (۹ اردیبهشت ۹۳، مراسم افتتاح نمایشگاه کتاب تهران)

«یک عده به ظاهر شعار می‌دهند ولی بزدل سیاسی هستند و تا حرف مذاکره پیش می‌آید می‌گویند ما می‌لرزیم. به جهنم؛ بروید یک جای گرم برای خود پیدا کنید. خداوند شما را ترسو و لرزان آفریده است.» (۲۰ مرداد ۹۳، همایش رؤسای نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور)

«مخاطب من در جمله و کلمه‌ای که در وزارت امور خارجه بیان کردم نقطه مقابل «شیردل» بود، نه منتقدین و مخالفین، بلکه کسانی بودند که صرفاً به دنبال تخریب و کارشکنی هستند و مدتی است که از اتاق فکر به اتاق عملیاتی وارد شده‌اند و بدانند که در برابر تخریب گران سکوت نمی کنیم.» (۲۲ مرداد ۹۳، جلسه هیأت دولت)

۲. رئیس جمهور در جلسه هیأت دولت، ۲۲ مرداد ۹۳: «از روز اول از انتقاد استقبال کرده و امروز بیش از دیروز و فردا، بیش از امروز از انتقاد استقبال می‌کنیم. معتقدیم اگر انتقاد در جامعه نباشد، آن جامعه دچار انحراف شده و حتی ممکن است دچار فساد شود ... گاهی ممکن است فردی به هر دلیلی با دولت مخالف باشد، یا منافع خود را در این دولت نبیند و یا اساساً افرادی باشند که قواعد بازی را در دنیای سیاست بلد نیستند، آنها هم حق دارند با دولت مخالفت کرده و انتقاد کنند، مگر همه مردم جامعه موظف هستند حامی دولت باشند؟» (۲۲ مرداد ۹۳، جلسه هیأت دولت)

۳. رئیس جمهور در مراسم تجدید میثاق اعضای هیأت دولت با امام خمینی، ۱ شهریور ۹۳ : «دولت و رئیس‌جمهور همواره تا پایان به‌حول و قوه الهی به منتقدین احترام خواهد گزارد، اما هرگز در برابر تخریب‌گران دولت و نظام ساکت نخواهد بود.»

۴. رئیس جمهور در جلسه هیأت دولت، ۲۲ مرداد ۹۳: «افرادی که بخواهند در مسیر توسعه کشور معضلی بیافرینند، فکر می‌کنم همین موضع‌گیری‌های مقطعی برایشان کافی باشد تا بدانند که از اقدامات آنها مطلع بوده و در مقابل آن‌ها سکوت نخواهیم کرد ... امروز به جایی رسیده‌ایم که برای حفظ منافع ملی و رفع معضلات و توسعه کشور اگر ببینیم، گروه و اقلیتی در گوشه و کنار از اتاق فکر خارج شده و وارد اتاق عملیاتی شده‌اند، باید بدانند که دولت هم از اقدامات آنها آگاه است و هم در این زمینه جملات متناسب با تخریب آنها را بکار خواهد برد.»
 
کلمات کلیدی : سید محمد رضا قدردانی
 
بهنام
۱۳۹۳-۰۶-۱۴ ۱۱:۲۷:۴۲
اگریادتان باشد امام همواره می فرمود وحدت کلمه داشته باشید . رمز پیروزی وموفقیت این کشوراتحاد است نه دوگانگی و تفرقه . والسلام (2359453) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۶-۱۴ ۱۳:۴۳:۰۰
نمیدانم اگر اینها به قیامت و روز حساب ایمان دارند چگونه جواب خون شهدا و پدران و مادران و فرزندان شهدا را خواهند داد ... که برای حفظ نام و جاه خود به هر قیمتی حاضرند هر کاری را بکنند حالا از هر طیفی و حزبی هم که می خواهند باشند فرق نمی کند . (2359614) (alef-10)