نظر منتشر شده
۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 210397
بخش دوم؛
تقاضای القایی خدمات سلامت مهمترین چالش بخش سلامت
دکتر سعید کریمی، 11 دی 92
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۴۷
در این بخش دو موضوع محوری عناصر تقاضای القایی و شیوه های تقاضای القایی را مورد توجه قرار خواهیم داد.
عناصر تقاضای القایی از نگاه صاحب نظران عبارت است از:

الف - شروع کننده القای تقاضا

شروع القای تقاضا در خدمات سلامت می تواند از سمت پزشک، بیمار یا شخص ثالث و یا ترکیبی (پزشک، بیمار و موسسه) باشد.

۱ - القای تقاضا از سوی پزشک
نقش اصلی پزشک به عتوان تعیین کننده مسیر درمان که می تواند آگاهانه ( به دلیل کسب درآمد بیشتر یا ... ) و یا ناآگاهانه (به دلیل عدم علم ، تجربه و مهارت ) القای تقاضا کند.

۲ - القای تقاضا از سوی بیمار
بیمار می تواند به دلیل عدم آگاهی، ارزان بودن خدمات، تحت پوشش بیمه تکمیلی بودن ویا مبتلا بودن به بیماری های روان تنی درخواست خدمات مختلف بخش سلامت ( سرپایی، تشخیصی، بیمارستانی خصوصا دارو ) را بنماید، جالب توجه اینکه تیم سلامت در کاهش میزان ابن تقاضا ار طریق افزایش سطح آگاهی نقش تعیین کننده ای دارند.

۳ - القای تقاضا از سوی شخص ثالث
شخص ثالث می تواند سیستم بهداشتي درمانی، موسسات، همراه بیمار و پرسنل بهداشتی درمانی به غیر از پزشک باشد که هر کدام اراین افراد یا موسسات می توانند به دلایلی مشابه با دلایل بیان شده در بندهای دو و سه این القای تقاضا راانجام دهند.

۴ - القای ترکیبی تقاضا (پزشک، بیمار و شخص ثالث)

ب - نقش نیاز و خواسته بیمار در تقاضای القایی
خواسته بیمار که در اغلب مواقع به دلیل عدم آگاهی یا سطح پایین آگاهی به شکل نیاز تجلی پیدا می کند می تواند نقش مهمی در القای تقاضا ایفا نماید به این مطلب بحث اولویت بندی نیازها را می توان اضافه نمود.

۱ - ابهام در تشخیص محدوده نیاز واقعی بیمار
نیاز بیمار مساله بسیار مهمی است چرا که تعیین حدود نیاز برای بررسی صحت وجود تقاضای القایی اهمیت دارد. صاحب نظران معتقدند که در تشخیص نیاز واقعی بیمار ابهام وجود دارد. تعریف شاخص های منطقه ای و کشوری برای تعیین محدوده واقعی نیاز بیمار را می توان به عنوان راه حل مطرح می نمود .همچنین شرایط اقتصادی اجتماعی می تواند مشخص كننده محدوده واقعی نیاز بیمار باشد.

۲ - نقش خواسته بيمار در تقاضاي القايي

خواسته بیمار هم در پدیده تقاضای القایی مطرح می شود چرا که خواسته بیمار می تواند باعث القای تقاضای غیر ضروری به پزشک شود و به نوعی مخاطره اخلاقی ایجاد می کند. صاحب نظران تمایل بیمار به استفاده حداکثری از خدمات تحت پوشش بیمه(مخاطره اخلاقی) را به عنوان یکی از عوامل برمی شمرند عامل دیگری که در این موضوع موثر است میزان ازاطلاعات و آگاهی بیمار است.

ج - ابهام مفهوم "خدمت" به عنوان تقاضای القایی
صاحب نظران ابهام مفهوم "خدمت" در نظام سلامت را به عنوان عنصری در تعریف تقاضای القایی مطرح می کنند. آنان معتقد ند در برخی موارد خدمت به درستی تعریف، توصیف و ارایه نمی شود و در مواردی یک تقاضای غیرضروری به عنوان خدمت تعریف می شود. در اینجا عواملی مانند زمان و نظام سلامت اهمیت دارند.
شیوه های تقاضای القایی

شیوه های تقاضای القایی از نگاه صاحب نظران عبارت است از:
الف - افزايش خدمات - این شیوه معمولا در قالب شیوه های درمان ( سرپایی، تشخیصی، بیمارستانی و دارو ) بیش از حد نیاز واقعی تبلور می یابد.

ب. تكرار خدمات – صاحب نظران تکرار خدمات را در قالب زیر موضوعات؛"ارجاع به مطب های خصوصی برای پیگیری درمان، فرستادن بیمار به دنبال خدمات غیر ضروری ( تشخیصی ، بیمارستانی ودارو ) و ویزیت مکرر پزشک" بیان نمودند.

ج. تغییر در ترکیب خدمات؛ ارایه شیوه های درمان داخل مطب، ارايه تجهيزات خاص به بيمار، تشخیص و درمان بیماری با تکنولوژی پیشرفته به جای روش های ساده، ارایه درمان های ناقص به بیمارو ارایه خدمات تعریف نشده در مطب ها، از جمله زیر موضوعاتی است که در مبحث تغییر در ترکیب خدمات توسط صاحب نظران بیان گردیده است.

منبع
کیوان آرا محمود، کریمی سعید ، خراسانی الهه ، ادراک صاحب نظران از پدیده «تقاضای القایی در خدمات سلامت» شهر اصفهان پایان نامه کارشناسی ارشد 1391.

بخش اول: تقاضای القایی خدمات سلامت مهمترین چالش بخش سلامت
 
میهن
۱۳۹۲-۱۰-۱۱ ۲۰:۳۸:۳۹
آیا این تقاضای القایی است؟!!!!
» فراموش کردن عدالت» خود به خوبی مویدی است ...

»ما منتظر پاسخ مناسب از سوی دولت حقوقدان به معلولین ایران هستیم«

»از آنجائکه هر چه توسط مجلس برای جانبازن تصویب شود لازم الاجرا است و طبعا دولت ناچار به اجرا آن هست،
ولی چرا برای معلولین لازم الاجرا نیست؟؟؟!!!
«مشکلات درمانی و هزینه‌های بالای درمانی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های معلولان ایران است»

در حال حاضر معلولان برای زندگی در جامعه با مشکلات فراوانی مواجه هستند و بحث درمان به عنوان مهم‌ترین مشکلات معلولان محسوب می‌شود.
هزینه‌های درمانی معلولان روز به روز افزایش پیدا می‌کند و در حال حاضر بسیاری از معلولان به خصوص معلولان آسیب نخاعی با زخم بستر مواجه هستند.
با اینکه ایران الحاق به کنوانسیون جهانی را پذیرفته است، دولت کی در کنار معلولين خواهد بود؟

دولت باید قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، الحاق به کنوانسیون جهانی حقوق معلولان،
که هشت سال است در پیچ و خم دولتی مانده است؟ را بصورت جدي پيگير و جرایی کند.
تا معلولان بتوانند در چرخه توسعه شركت كرده و از آن بهره ببرند. این حق طبیعی آنان است. (1880286) (alef-6)
 
زیبا
۱۳۹۲-۱۰-۱۹ ۲۲:۰۹:۵۷
به نظر من یکی از دلایل تقاضای القایی توجه کادر درمان به منافع مالی است تا سلامتی فرد .نهادینه کردن حس انسان دوستی در افراد در حال تحصیل است که البته این روزها بسیار کمرنگ شده است می تواند نقش موثری داشته باشد،از طرفی افزایش امنیت مالی کادر درمان ، افزایش مهارتهای تشخیصی پزشکان وافزایش آگاهی جامعه هم کمک کننده خواهد بود.
به امید روزی که این تقاضای القایی در سطح متعادلی قرار گیرد. (1898335) (alef-10)
 
دانشجو
۱۳۹۲-۱۰-۱۳ ۱۴:۲۵:۱۴
امیدوارم مسئولین به بحث تقاضای القایی توجه خاص داشته باشن چون واقعا هم به بیماران خیلی ظلم میشه وهم اینکه منابع حیاتی بهداشت ودرمان به شدت به هدر میره (1883843) (alef-6)
 
حسن دانشجو
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۱۲:۴۵:۱۷
بحث بسيار جالبى است كه نشأت كرفته از مديريت،دلسوزى و علا قه مندى نويسنده ميباشد. متأسفانه در كشور ما افرادى كه در نظام بهداشت و درمان،صاحب نظر هستند، تصميم كيرنده نبوده و جايكاهى ندارند. (1891548) (alef-10)
 
واحد گسترش استان اصفهان
۱۳۹۲-۱۰-۱۹ ۰۸:۱۰:۳۶
در ابتدا از نویسندگان محترم مقاله برای پرداختن به بحث تقاضای القایی تشکر میکنم.
تقاضای القایی، انجام مراقبت یا فروش خدمت غیر ضروری به بیماران یا مراجعین به سیستم سلامت است که با اعمال قدرت و سفارش افراد متخصص این سیستم اجرا می شود و از مباحث مهمی است که در اقتصاد سلامت مطرح میشود و نباید این معضل مهم از طرف سیاستگزاران عرصه سلامت نادیده گرفته شود.
از عوامل موثر بر ایجاد تقاضای القایی میتوان به در آمد بیشتر توسط ارائه کنندگان خدمت، پائین بودن سطح دانش و آگاهی گیرندگان خدمت، موثر نبودن سیستم نظارت بر کیفیت و استاندارد های ارائه خدمات، نارسایی سیستم نظارت و کنترل شرکت های بیمه گر در پرداخت سهم بیمه و .... اشاره کرد که عوارض قابل توجهی را هم در سطح فردی از قبیل اتلاف سرمایه، اتلاف وقت، تحمل درد و رنج و استرس، کاهش کیفیت خدمت ارائه شده ( در صورتی که گسترش خدماتی که هر پزشک ارائه می دهد افزایش یابد از فراغت او کاسته می شود و به دنبال آن از کیفیت خدمت کاسته می شود)، بالا رفتن سهم مردم در هزینه های درمانی، بروز عوارض ناشی از داروهای غیر ضروری، بروز عوارض ناشی از اعمال جراحی غیر ضروری به دنبال دارد و هم در سطح اجتماعی اتلاف منابع مالی کشور، بروز مقاومت میکروبی در برابر آنتی بیوتیک ها در اثر مصرف نابجا، افزایش تقاضای کاذب برای دریافت خدمات، تراکم کار و عدم صرف وقت کافی جهت مراقبت از بیماران توسط کارکنان سلامت را باعث میشود.
پیشنهاد میکنم محققین مطالعاتی را در هر سه بعد تقاضای القایی یعنی سیستم سلامت،سازمان های بیمه گر و بیمار طراحی و اجرا کنند تا با نتایج کمی مستند و مستدلی که در اختیار دست اندکاران قرار می دهند اهمیت این مشکل در خور توجه را بیشتر نمایان کنند. (1897127) (alef-6)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.