نظر منتشر شده
۵۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 252959
چند نکته درباره فسادی که «اقتصادی» نمی‌ماند
احمد توکلی، 26 آذر 93
سایت khamenei.ir برای بررسی آثار فساد اقتصادی بر نظام سیاسی مصاحبه ای با احمد توکلی انجام داده است که آن را به شرح زیر منتشر نموده است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۱۴
اگر یک رابطه‌ی مالی غیرقانونی بین دو فرد در بخش خصوصی رخ دهد که مالی را به‌طور ناحق بین افراد جابه‌جا کند، اسمش را معمولاً کلاهبرداری یا اختلاس می‌گذارند، اما اگر یک طرف این رابطه‌ی غیرقانونی دولت و حکومت باشد و طرف دیگرش مردم، به آن «فساد سیاسی» می‌گویند. بنا بر تعریف بانک جهانی، فساد سیاسی «استفاده از منابع عمومی برای مقاصد خصوصی» است که تعریفی خوب و در عین حال کوتاه و رسا است. البته اگر بخواهیم تفصیل دهیم، من در کتابم تعریف دیگری ارائه داده‌ام: «تغییر ملاک تصمیم‌گیری از منافع و مصالح عمومی به منافع شخصی، تباری، گروهی یا خارجی.» این تعریف بر این نکته استوار است که هر تصمیمی که حکومت در بخش عمومی می‌گیرد، بر این پیش‌فرض استوار است که مصلحت عمومی اقتضا کرده است تا آن کار صورت بگیرد. حالا اگر کسی ملاکش را عوض کند و به‌جای مصلحت عمومی، منافع شخصی، خانوادگی، قومی یا منافع همشهری‌ها و هم‌حزبی‌هایش و یا بدتر از آن‌ها، منافع خارجی را مدنظر قرار دهد، از ملاک تصمیم‌گیری‌اش، یعنی منفعت عمومی، منحرف می‌شود. هرکدام از این‌ها فساد است. بنابراین ممکن است کسی منافع شخصی نداشته باشد، ولی می‌خواهد یک روپوشی روی مقصدش بکشد که هم‌استانی‌های من مظلوم هستند و حقشان ضایع شده است و با زدوبند، بودجه را به آن سمت ببرد. این هم فساد سیاسی است؛ چراکه در بخش عمومی، بودجه باید جایی برود که بیشترین خیر را برای اکثریت تأمین کند.

اگر به این شکل به مسئله نگاه کنیم، یک فایده‌ی دیگر هم دارد و آن اینکه مسئولیت را متوجه ساختار سیاسی و سیاست‌مداران می‌کند؛ برای اینکه هرکاری به دست حاکمان یک کشور رخ دهد، مسئولیتش با آن‌ها است. امیرالمؤمنین علیه‌السلام در نهج‌البلاغه در خطبه‌ی ۱۶ می‌فرمایند که من شنیدم در سرحدات حکومت، سپاهیان معاویه ریختند و در حالی که غارت می‌کردند، خلخال یک زن اهل کتاب را به‌زور از پایش می‌کشیدند. آن‌ها استرحام می‌کردند و کسی نبوده جوابشان را بدهد. آن‌وقت امیرالمؤمنین علیه‌السلام آه و ناله می‌‌کنند و مسئولیت این اتفاق را متوجه خودشان و لشکریان خودشان می‌دانند و می‌‌فرمایند اگر مؤمنی از شنیدن این خبر دق کند، من او را ملامت نمی‌کنم، بلکه در نزد من حق دارد که از غصه دق کند. پس این اصطلاح فساد سیاسی، که من آن را جای فساد اقتصادی و اداری به کار می‌برم، خاصیت دومی هم دارد که مسئولیت سیاست‌مداران را زیاد می‌کند.

* خرابکارها
امیرالمؤمنین علیه‌السلام نکته‌ی کلیدی دیگری هم می‌فرمایند. ایشان می‌گویند سه دسته می‌توانند کار تو را خراب کنند: یکی خودت، دیگری خانواده و اطرافیانت و سوم دسته‌ای از مردم که تو به دلیلی به آن‌ها گرایش داری. ببینید از درون شروع می‌کند. اگر درون محکم باشد، بیرون را می‌توان حل کرد. اگر یک طرف خدا و مردم بودند و یک طرف خودت، خانواده‌ات، هم‌حزبی‌ها، هم‌خطی‌ها و هر چیز دیگری، تو طرف خدا و مردم را بگیر. به‌صراحت می‌فرمایند که اگر این کار را نکنی، دچار ظلم می‌شوی و کسی که به بندگان خدا ظلم کند، خدا به‌جای مردم با او دشمنی می‌کند. بعد که خدا با او دشمنی کند، نفوذ کلام را از او می‌گیرد.

امیرالمؤمنین علیه‌السلام در ادامه می‌فرماید که هیچ‌چیز به اندازه‌ی ظلم حکومت، نعمت قدرت را سلب نمی‌کند و دشمنی خدا را با عجله بر ما نازل نمی‌کند. خدا آه و ناله‌ی مظلومان را می‌شنود و در کمین ستمکاران است. اینجا ریشه‌ی صلاح روشن شد. حکومت اگر بخواهد سالم بماند، باید این گرایش‌ها را کنار بگذارد. عرض بنده این است همچنان‌که تا الآن عوامل خارجی حتی در لباس افراد داخلی، نتوانسته‌اند حکومت جمهوری اسلامی را ساقط کنند، بنده معتقدم در چشم‌اندازهای سیاسی، باز هم نخواهند توانست، اما اگر با فساد برخورد نشود، این مقوله می‌تواند حکومت را ساقط کند. امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمودند: هیچ‌چیز به اندازه‌ی فساد، حکومت را باسرعت از بین نمی‌برد.

* سرمایه‌داری رفیقانه
وقتی شایسه‌سالاری وجود نداشته باشد و وابسته‌سالاری پیدا شود، بهره‌وری و تولید در هر بنگاهی پایین می‌آید. این امر ثابت‌شده‌ای در اقتصاد سیاسی است. در مطالعاتی که درباره‌ی بحران سال ۱۹۹۷ آسیای جنوب شرقی صورت گرفت، اصطلاحی جعل شد به نام «سرمایه‌داری رفیقانه». این مطالعات نشان می‌دهد سرمایه‌داری آن کشورها رفیقانه بوده است و یکی از عوامل آن بحران همین رفتاری بود که رفیقان خود را سر کار می‌گذاشتند. یا نتایج تحقیقی درباره‌ی فساد سال ۲۰۰۳، که چند سال بعد از وقوع آن بحران صورت گرفت، نشان می‌دهد وقتی نهادهای مالی در اختیار رفیقان آدم قرار می‌گیرد که صلاحیت‌ آن کار را ندارند، آن وقت اعتبارات گسترده به مشتریان خاص پرداخت می‌شود و این امر موجب انحراف در توزیع منابع می‌شود و به کارایی اقتصادی لطمه می‌زند.

یکی دیگر از قالب‌های نقض شایسته‌سالاری، «تبارگرایی» است که در مورد اقوام و نزدیکان صورت می‌گیرد. یکی دیگر از قالب‌ها «حمایت ویژه» یا همان «پارتی‌بازی» است. بدین معنا که خارج از مقررات، امکاناتی به فرد یا گروه خاصی تخصیص داده می‌شود؛ یعنی از فرد یا گروه خاصی حمایت مالی و اداری می‌کنیم. در عالم سیاست، اگر بالاتر برویم، می‌رسیم به جایی که این کار برای کسبِ رأیِ مردم صورت می‌گیرد.

یکی دیگر از اَشکال فساد، «رانت‌خواری» یا «ویژه‌خواری» است؛ یعنی اینکه از مناسبات ساختاری و سیاسی کشور برای کسب منافع اقتصادی، بهره‌برداری غیرقانونی یا غیرمتعارف شود. اصطلاح «غیرمتعارف» را به این جهت بیان کردم که برخی افراد قانون را دور می‌زنند و دریچه‌ای پیدا می‌کنند و هرکاری خواستند انجام می‌دهند. در محیط رانت‌خواری، شرکت‌ها برای افزایش سود، به دنبال این نیستند که کیفیت را افزایش دهند، بلکه در پی این‌ هستند که چگونه خود را به کسی که رانت توزیع می‌کند بچسبانند. در نتیجه، رقابت از بین می‌رود و به‌جای آن، تلاش برای جلب نظر دیوان‌سالاران یا سیاست‌مداران مدنظر قرار می‌گیرد. در این شرایط، به‌جای اینکه شرکت‌ها تلاش بیشتری کنند، باید با هم رقابت کنند که چگونه پنجه بیندازند و به یک صاحب‌منصب آویزان شوند که رانت توزیع می‌کند.

* تجارت نفوذ
آخرین نمونه از اشکال فساد که کارایی را از بین می‌برد، «تجارت نفوذ» است؛ یعنی من به‌عنوان فردی که می‌خواهم چیزی از حکومت به دست بیاورم، می‌روم پیش صاحب قدرتی از حکومت و او برای من این خواسته را تأمین می‌کند و من هم در عوض، در انتخابات، خواسته‌‌ی او را اجرا می‌کنم. در نتیجه، منابع جایی می‌رود که دیگر کارایی ندارد و چون در تخصیص منابع، رقابتی صورت نمی‌گیرد، منجر به فساد می‌شود.

مطالعات میدانی نشان می‌دهد که عدم شایسته‌سالاری، سرمایه‌گذاری را هم پایین می‌آورد. مثلاً در مطالعه‌ای که روی پنجاه کشور انجام شد، در جایی که میزان فساد زیاد و غیرقابل محاسبه بود، نرخ سرمایه‌گذاری به تولید ۱۲.۵ درصد برآورد شد، اما جایی که در آن میزان فساد پایین و قابل پیش‌بینی بود، این عدد به ۲۸.۵ درصد رسید؛ یعنی سرمایه‌گذاری این‌قدر تحت تأثیر این فضا تغییر می‌کند.

مطالعات دیگری صورت گرفته است که نشان می‌دهد اگر شایسته‌سالاری نقض شود، هم کارایی اقتصادی و هم کارایی ایکس (مجموعه‌ی انگیزه‌های مناسب و هنر مدیریت که بتواند از مجموعه‌ی ثابتی از نهاده‌ها تولید بیشینه را به دست دهد) کاهش می‌‌یابد. وقتی کارایی پایین می‌آید، تولید کم می‌شود و قیمت بالا می‌رود. فساد سیاسی انحصارها را هم افزایش می‌دهد که وجود انحصار، مترادف است با افزایش قیمت. تحقیقات نشان می‌دهد که ضعف حقوق مالکیت، موانع گمرکی و فساد، سه مانع مهم جلب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی هستند. به‌عنوان مثال، نزدیک به نیمی از ریسک سیاسی جلب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در بازارهای رو به رشد، مربوط به فساد است.

* تجمل و فقر احساسی
نتیجه‌ی اول بروز فساد سیاسی اینکه موجب انحراف در تخصیص منابع و کاهش سرمایه‌گذاری می‌شود. این یک ناکارایی اقتصادی است که خودش کاهش اشتغال را در پی دارد. اما فساد سیاسی با عدالت اجتماعی چه می‌کند؟ فساد سیاسی معمولاً با تجمل‌گرایی مسئولان همراه است. از آنجا که مسئولان الگوی مردم هستند، رواج تجمل‌گرایی در بین آن‌ها، فقری را در بین مردم ایجاد می‌کند به نام فقر احساسی. یعنی اینکه من خودم را با کسانی الگو می‌دانم مقایسه می‌کنم و اگر کمتر باشم، احساس فقر می‌کنم، ولو اینکه دارا باشم. احساس فقر خطرناک‌تر از فقر واقعی است. فقیران واقعی ممکن است کم باشند، اما کسانی که فقیر احساسی هستند، بسیار زیاد هستند. اگر فاصله‌ی زندگی مسئولین با مردم زیاد شود، این نوع فقر شیوع پیدا می‌کند.

در برخی دوره‌ها، با اینکه سهولت زندگی ما براساس امکاناتی مثل آب، برق، حمام، مدرسه، جاده و... خیلی بهتر شده و نسبت به قبل فرق کرده بود، اما چون شکاف بین انتظارات و واقعیات بیشتر شده بود، فقر احساسی به وجود آمد. فساد سیاسی باعث می‌شود تجمل‌گرایی، تبدیل به قاعده‌ای عمومی و اجتماعی شود و به این واسطه، الگوی مصرف تغییر می‌کند. الگوی مصرف که تغییر کرد، تقاضای کالای لوکس بالا می‌رود و به این ترتیب، منابع تولید کالاهای عمومی صرف کالاهای لوکس می‌شود. در نتیجه، تولید نسبی کالای ضروری کم می‌شود، چون منابع آن برای تأمین کالای لوکس مصرف می‌شود. بنابراین قیمت نسبی کالای لوکس هم بالا می‌رود. قیمت که بالا برود، فشار به چه کسی می‌آید؟ به همان فقرا و این موضوع، فقر واقعی را زیاد می‌کند و موجب افزایش واردات می‌شود، چون با افزایش میل به مصرف کالای خارجی، تولید داخلی سرکوب می‌شود، اشتغال پایین می‌آید و باز هم فقر بالا می‌رود.

آسیب دیگر تجمل‌گرایی این است که توجه به فقرا کم می‌شود و توزیع درآمد را مختل می‌کند. توزیع درآمد صحیح برای زمانی است که حاکمان مثل مردم زندگی کنند. این کار دو اثر دارد. یکی اینکه فقر احساسی پیدا نمی‌شود و دیگری اینکه منابع به طبقات پایین اختصاص پیدا می‌کند؛ افرادی که اصطلاحاً به آن‌ها «گروه‌های منزوی‌شده» می‌گویند که در حکومت صدا ندارند. در اینجا باید خود حاکمان همدردی کنند تا صدای آن‌ها را بشنوند.

زمان آقای رجایی در منزل ایشان جلسه داشتیم. در اتاق یک بخاری بود که وقتی دست زدیم، دیدیم سرد سرد است. ایشان با آن بارانی قهوه‌ای‌رنگ و پیژامه چای آوردند و گفتند: سردتان است؟ کوپن نفت من تمام شده است، بنشینید چای و کشمش بخوریم و بحث کنیم تا گرم شوید. این آدم وقتی صادقانه این‌گونه عمل می‌کرد، مردم شدیداً به او علاقه داشتند.

* نزدیک‌بینی سیاسی
نکته‌ی دیگری که به فساد سیاسی مربوط می‌شود، این است که فساد سیاسی، فردگرایی و مال‌دوستی را زیاد می‌کند و به این ترتیب، تابع مطلوبیت ثروتمند به فقیر تغییر می‌کند. وقتی مال‌دوستی زیاد نباشد و خیرخواهی ثروتمندان زیاد باشد، همه دعاگو هستند؛ یعنی فقرا می‌گویند خدا مالت را زیاد کند که به ما رسیدی. در واقع در تابع مطلوبیت فقیر، افزایش ثروتِ ثروتمند هم وجود دارد و در نتیجه، تفاهم و اتحاد در جامعه بیشتر می‌شود. اما اگر نگاه خیرخواهی غالب نباشد و ثروتمندان یا مسئولین به دنبال ثروتمند شدن و مال‌اندوزی باشند، خودشان و فرزندانشان به‌گونه‌ای زندگی می‌کنند و رفتارشان با مردم طوری دیگر خواهد بود. آن‌وقت مثل تابع مطلوبیت ثروتمند که دیگر بهبود وضع فقرا مطلوبش نیست، در تابع مطلوبیت فقرا هم بهبود وضعیت ثروتمندان مطلوب نیست. بنابراین جامعه رودرروی هم قرار می‌گیرند و این موضوع به‌شدت برای جامعه مضر است؛ هم از نظر اقتصادی و هم از نظر فرهنگی.

مطالعات میدانی، این واقعیت را کاملاً تایید می‌کند که هرچه فساد بیشتر باشد، ضریب جینی و نابرابری بیشتر است و شاخص توسعه‌ی انسانی پایین‌تر می‌آید. بنابراین نتیجه‌ی دوم این است که فساد سیاسی، فقر مطلق، فقر نسبی، فقر احساسی و شکاف طبقاتی را افزایش می‌دهد.

* هم‌زیستی تسلیم‌طلبانه
فساد سیاسی همچنین گرایش‌های وطن‌دوستانه‌ی مسئولین را تضعیف می‌کند و به این ترتیب، فرد به دنبال تأمین منافع کشور نخواهد بود، بلکه منافع بیگانگان را تأمین می‌کند. این مسئله، قدرت چانه‌زنی خارجی را از ما می‌گیرد و میل به هم‌زیستی تسلیم‌طلبانه را زیاد می‌کند. فساد سیاسی، استقلال کشور و تمامیت ارضی را تهدید می‌کند و کسب منافع خارجی را به خطر می‌اندازد.

نکته‌ی دیگر اینکه فساد سیاسی باعث می‌شود اعتماد به صداقت و خیرخواهی مسئولان و همه‌ی اجزای سیستم پایین بیاید. در سوره‌ی شعرا آمده است اولین حرفی که پیغمبران زدند این بود که ما، هم خیرخواه شما هستیم و هم امین. غیر از این باشد به درد نمی‌خورد. آدم دنبال کسی که خیرخواهش نباشد راه نمی‌افتد. وقتی فساد سیاسی وجود داشته باشد و منافع فردی و خانوادگی بر منافع مردم ترجیح داده شود، حاکمیت به انحصارطلبی متهم می‌شود؛ عین همان تهمتی که فرعون به موسی می‌زد، ولی خلاف واقع بود. عین این تهمت را به امام رحمت‌الله‌علیه و حضرت آقا هم می‌زدند، ولی تهمتی ناروا و بی‌اثر بود: «قَالُوا أَجِئْتَنَا لِتَلْفِتَنَا عَمَّا وَجَدْنَا عَلَیهِ آبَاءَنَا وَتَکُونَ لَکُمَا الْکِبْرِ‌یاءُ فِی الْأَرْ‌ضِ وَمَا نَحْنُ لَکُمَا بِمُؤْمِنِینَ» (یونس: ۷۸) یعنی شما می‌خواهید انحصاراً قدرت را در دست بگیرید؟ اما با وجود فساد سیاسی، تأثیر تبلیغات ضددینی بالا می‌رود و بر اخلاق مردم اثر منفی می‌گذارد. فساد سیاسی، اخلاق و دین مردم را تضعیف می‌کند.
*khamenei.ir
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۳:۲۳:۲۲
فساد ناشی از قدرت است. قدرت هم آنقدر جاذبه دارد که متاسفانه همه آن را دو دستی چسبیده اند. برای مبارزه با فساد باید قدرت بین افراد تقسیم شده و مورد نظارت قرار گیرد. (2552989) (alef-13)
 
شهروند مسلمان
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۶:۲۷:۳۷
خيلي دلايل باعث وجود فساد دركشور شده است و جالبه ما از كساني كه خودشان دست كم متهم رديف اول فساد هستند ميخواهيم كه با فساد مبارزه كنند . كساني ميتوانند با فساد مبارزه كنند كه دستشان به فساد آلوده نباشد و هيچ نگاه سياسي و حزبي و قومي قبيله اي به موضوع فساد نداشته باشند (2553334) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۹:۳۴:۵۹
پست های تعویضی همه تو دایره است! (2553621) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۷:۰۲:۱۱
برای تشخیص باندهای شکل گرفته، همین کافیه که ببینید هیچ مدیری (حتی با کارنامه خلاف و منفی) هرگز از سازمانهای اقتصادی دفع نمی شود.
اینها از یک سازمان به بانک یا سازمان دیگری منتقل می شوند.
این شبکه، مافیای غالب بر اقتصاد دولتی ما هستند که منافعشان به یکدیگر وابسته است.
آیا اراده ای برای جایپزینی مدیران سیستم وجود دارد؟ یا فقط شعار می دهند؟ (2553389) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۷:۴۳:۱۹
قدرت نه خدمتگذار مردم!!!!!!!!!
شوق خدمت نه لهله قدرت (2553451) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۳:۲۹:۱۱
سود ۲۵ درصدی بانکها خود بزرگترین فساد است، چون عملا از جیب مردم محروم و به بهای نقدینگی بالا و تورم بالا به وجود میاید، در واقع از این جیب به آن جیب است ... نمونه دیگر دو نرخی بودن قیمت ارز و رانت به وجود آماده... و از این نمونه‌ها بسیار است... ضمن اینکه شایسته سالاری در همه دولتهای بعد از انقلاب محلی از عرب ندارد و هر که ظاهرش را بهتر جور کند و در با چفیه در صاف اول تظاهرات سمت دار باشد جلوتر است... مانند آقای خاوری و بسیار بسیار دیگر! (2553004) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۳:۳۳:۰۵
جناب آقاي توكلي
ضمن تشكر از مطلب بسيار ارزشمندتان

آيا در ساختار مصلحتي مبارزه با فساد ممكن است ؟
آيا در فضاي بسته رسانه اي مبارزه با فساد ممكن است ؟
آيا در ساختار بيمار دولتي امكان برخورد با فساد ممكن است ؟ (2553020) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۳:۳۴:۲۹
آقای توکلی عزیز، این مطالب را همه آقایان می دانند. سالهاست که حجت بر ایشان تمام شده. سالهاست که مدیران فاسد اقتصادی جانماز آب می کشند و بیت المال به یغما میبرند.
الان زمان آن است که باید دنبال راه چاره بود. سیستم بازرسی و رسیدگی کشور ناتوان از درافتادن با باندهای قوام یافته است.
در باندهایی که در سازمانهای اقتصادی (وابسته و نیمه وابسته به دولت) شکل گرفته، همه هوای هم رو دارند. همه وامدار هم هستند. امکان ندارد که بتوان فردی از آن باند را محکوم کرد زیرا فوری سایر افراد باند برای شما دردسر ایجاد می کنند.
من تجربه شخصی دارم و مدتها پیگیرش بودم.

چــــــــــــــــــــــــــــــه بــــــــــــــــایـــــد کـــرد؟؟؟؟؟؟ (2553024) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۲۱:۵۴:۴۳
نهايتا. در گفتن تاثيري. هست كخ در نگفتن نيست بايد انقدر بگيم. كه مفسدين از وو برند و خجالت بكشند وگر نه ما كه زورمان. به انها نمي رسد باخره وصف العيش نصف العيش يعني صحبت مبارزه با فساد هم نشاط اور است البته تا حايي كخ ديكه حال ملت از اين صحبتها بهم نخورد . ما كه اميدواريم چون انسان به انيد زنده است (2553820) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۳:۵۱:۳۵
شما اگر دنبال فساد اقتصادی هستید از نمایندگانی شروع کنید که برای تبلیغات انتخاباتی در زمانی‌ که نامزد نمایندگی مجلس بودند از معاون اول احمدی‌ نژاد پول گرفتند و خرج تبلیغات کردند این رقم کلان را یک مفسد اقتصادی به رحیمی داده بود. این بهترین نمونه فساد اقتصادی است که به فساد سیاسی تبدیل میشود چون این نمایندگان منافع آن مفسد اقتصادی و البته واسطه پرداخت پول را در نظر دارند نه منافع مردم (2553070) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۰۶:۰۰:۲۱
عزیز من شما ببین این همه سایت و روزنامه الان از سال 74 به بعد تشکیل شده و همه دارند از یک جناح خاص سیاسی دفاع می کنند فقط یک حساب سرانگشتی بنما که هزینه نویسندگان این سایتها و روزنامه ها چقدر می شود و از کجا می آید چرا کسانی که از ابتدای انقلاب در کشور مسئولیت داشتند و حتی زمانی مورد طعنن قرار می گرفتند الان محبوب این روزنامه ها و سایتها هستند و هر روز از آنان به نیکی یاد می کنند یه روز عالیجناب سرخپوش می گفتند یک روز ناطق را زوری می خواندند یک روز لاریجانی را از هیئت دولت بیرون می کردند حالا که همه کنار همند همه خوب هستند یعنی پیام این است آقایان چسبیده به قدرت اگر حرف ما را بزنند خیلی خوب و احسن می باشند اگر حرف ما را نزنند بدند این به همه زوایا رسیده است الهام چرخنده بد است چون چادری شده و .... اکا گل شیفته خوب است و نباید به وی گیر داد... افتخاری بد می شود چون یک جا با رئیس جمهور وقتها مصافحه کرده است و شجریان خوب می شود و استاد چون در خارج از کشور هر چه می توانسته بهنظام توهین کرده است.... مریلا زارعی بد می شود چون در فیمی بازی کرده و سخنانی گفته که به مذاق جو غالب خوش نمی آید حاتمی کیا بد می شود چون سخنانی گفته که جو غالب را بد مذاق کرده است یعنی الان نان در فحاشی و توهین به نظام و انقلاب است این نان را کی به کی می دهد؟؟ هزینه این نان از کجا می آید از راه رضای خداست که این همه سیات و خبرنگار دارند برای آگاهی مردم نسبت به بد بودن نظامفعالیت می کنند؟؟؟ (2554089) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۳:۵۱:۵۴
جناب توکلی
این یکی از بهترین تعاریف بود.
«تغییر ملاک تصمیم‌گیری از منافع و مصالح عمومی به منافع شخصی، تباری، گروهی یا خارجی.»

متاسفانه با تعریف شما باید در مجلس فعلی را بست! (2553071) (alef-13)
 
علي صلاحي
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۳:۵۳:۰۹
جناب اقاي توكلي با سلام
حضرتعالي وبسياري ديگر از مسئولين دغدغه فساد سياسي را دارند ولي در عمل مقدمات كشف و پيگيري ان را جدي نميگيرند. شما مطبوعات ازاد و بحث شايسته سالاري را جدي بگيريد بسياري از مشكلات پيش نمي ايد. دقت فرموده ايد كه اين دايره خودي و غير خوديتان چقدر هر روز تنگ تر ميشود . اين خوديها برايشان امكانات بسياري فراهم است و از همه مهم تر بهره مند از اطلاعات اقتصادي شما بگوييد رانت اطلاعاتي ميباشند. در ساليان گذشته هزاران نخبه علمي واقتصادي با اين ملاحظات كشور را ترك كردند كه ضربه مهيبي براي ما به شمار مي ايد. حضرتعالي و همكارانتان در مجلس چه كرديد .وقتي يك تحقيق و تفحص ماهها و سالها به طول مي انجامد و يا اينكه از ابتدا بنا به ملاحظاتي راي نمي اورد (خاطرتان كه نرفته شهرداري تهران را عرض ميكنم) چه توقع داريد كه بار رانت اقتصادي سبك تر گردد.
من در دلسوزي شما شك ندارم ولي ملاحظات شما را ملتفت نميشوم . (2553076) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۴:۰۳:۰۲
رفتار شهيد رجائي اشتباه محض است رييس و نخست وزير يا مدير كل بايد در رفاه باشد تا برسه به كار مردم مار اقاى رجائي افتخار نيست اشتباه محض مديريت (2553089) (alef-13)
 
شهروند مسلمان
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۶:۳۲:۵۸
البته اولا اين سليقه شماست دوست عزيز ، دوما كي گفته معيار شهيد رجايي اين بوده ، تاآنجايي كه من ميدانم ايشان ساده زيست بودند و مثل عوام مردم زندگي ميكردند و معيار انتخابشون شايسته سالاري بوده ، فقر با ساده زيستي فرق ميكنه ... (2553338) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۷:۴۸:۱۶
اگر قراردر رفاه کامل باشند خوب چرا انقلاب کردیم خوب اون موقع که بهتر بود هم بخور بخور کمتر بود هم یک سری تازه به دوران رسیده یکشبه ملیاردل نشدن به من و تو فخر بفروشند
من باشیوه احمدی نژادی مخالفم ولی وقتی یک مدیر نداند بربری سر خیابان چند است چه می فهمند کارگری زیر دستش چه سختی برای خرید بربری می کشد و بعد نمی گوید محله ما بربری دونه ای 1 تمون بیایید نارمک از محل ما خرید کنید (2553458) (alef-13)
 
تقوی
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۷:۵۰:۱۳
با نظر شما دوست عزیز مخالفم .شاید منظور شما این باشد که مسیولین برای صرفه جویی در وقت مثلا از هواپیما یا برای ارتباطات از آخرین امکانات و یا موارد دیگر استفاده بکنند اما اگر این واقعا و واقعا برای افزایش کارایی و در نهایت افزایش منفعت جمعی باشد قابل توجیه است اما در عمل چون مرز منافع شخصی و عمومی و مرز راحت طلبی و مصلحت اندیشی عمومی باریک است و عموما مسیولین را به بیراهه می کشاند به عملکرد افرادی مثل شهید رجایی که بسیار هم معدودند خیلی راحت نمیشود خرده گرفت. با سپاس (2553461) (alef-13)
 
حق گو
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۰۱:۴۲:۰۵
درست میفرمایید باید آن که مسئولیت و کارش سنگین تر است در آمد مکفی داشته باشد تا به بیت المال دست درازی نکند باید با خودمان صادق باشیم و خودمان را گول نزنیم و واقعیتها را بپذیریم نه اینکه سرمان را مثل کبک زیر برف ببریم یا ریا کنیم که مثلا چقدر خوب است که مسئولین ساده زیست هستند بعداً میبینیم بیت المال توسط همین به اصطلاح ساده زیستها چپو بشود. (2554036) (alef-13)
 
مرد بارانی
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۴:۰۵:۴۸
دکتر توکلی خدا قوت
از بس هر چند وقت یکبار خبر هایی از فساد(انواع آن بویژه اقتصادی) را شنیده ایم که دیگر نسبت به آنها شرطی شده ایم.

ای مسئولان خدا را ناظر بر کار خود بدانید و به جای به یغما بردن مال و ثروت ملی، اندکی نیز به فکر مردم باشید.

خدا در همین نزدیکی ست... (2553097) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۴:۱۰:۵۳
با کمال احترام تعریف شما از فساد بر اساس منافع مشکل دارد. منافع فقط مادی نیست. مثلا برای یک بازاری متدین تامین منافع اخروی از طریق حمایت از فقرا هم مطرح است و این البته یک منفعت شخصی محسوب می شود.
انسان در هر وضعیت تنها به دنبال حفظ منافع خودش است منتها منافع فقط مادی نیست. قرآن هم شما را به کسب بیشترین منفعت جلب می کند.
پس تعریف شما مبهم است و بی فایده.
اما تعریف دوم یعنی استفاده از منابع عمومی برای مافع شخصی گاهی فسادهایی را در بر می گیرد که از دید شما فساد نیست. مثلا اینکه شما از طریق پول بیت المال به فلان گروه از فقرای فلان کشور کمک کنید. این فساد است. (2553112) (alef-13)
 
زهرا اکبری
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۴:۲۸:۰۴
سلام
جالبه ما همه موارد رو با هم داریم (2553143) (alef-13)
 
حسام
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۴:۳۰:۲۷
جناب آقاي دكتر توكلي ضمن تشكر بابت مطالب روشنگرانه و دغدغه اي كه بسيار در شما احساس ميكنم اما متاسفانه در هم قطاران شما خير
به نظر شما راهكار چيست؟مردم يكبار بدنبال عدالت و مهرورزي مي روند اما نتيجه اش اين ميشود كه ميبينيد نابودي زيرساخت هاي اقتصادي و اختلافات عديده سياسي و حرمت شكني
يكبار به دنبال اصلاح طلبان مي روند نتيجه اش را باز ديديم بازهم عدم توجه كافي به اقتصاد و اجراي مسكن هاي اقتصادي و در پي علاج درد نرفتن و تنش هاي بيهوده سياسي و فرهنگي
يكبار به دنبال اعتدال و تدبير و اميد رفتند -كه البته براي قضاوت كمي زود است- اما تا حدودي همان راه اسلاف را در پيش گرفتن و سرگرداني اقتصادي و وجود و حضور برخي مفسدين و مجرمين اقتصادي دولت گذشته كه در اين دولت نيز در حد معاون معاون رئيس جمهور حضور دارند!
پس به كدام طيف و رنگ اعتماد كرد؟با كدام برنامه اقتصادي و سياسي و فرهنگي؟
متاسفانه هر ساله در استانه يك انتخابات جريان هاي سياسي با ايجاد هيجانات كاذب مانع از تصميم گيري درست مردم مي شوند-البته به اعتقاد بنده- با راه انداختن دعواهاي حيدري نعمتي .الان چه وضعيت اسف باري در فضاي سياسي ما حاكم شده است چرا سياسيون عمدتا درد مردم و ملت را ندارند؟شما در اين چند ساله اخير چند نامه اقتصادي و تخصصي براي روساي جمهور و مسئولين نوشتيد چند نفر از همكارانتان شما را همراهي ميكرد؟در نامه اخيرتان فقط دونفر! اصلا همكاران شما به اين مسائل توجه دارند يا مطالعه ميكنند؟خير بنده با برخي دوستان شما در ارتباطم صادقانه بگويم اصلا دغدغه ندارند.
حال اگر جنابعالي مثلا نامه اي در باب خائن بودن و وطن فروش بودن و فتنه گر بودن-البته به زعم برخي همكارانتان- مذاكره كنندگان هسته اي و ظريف مي نوشتيد چند نفر از همكارانتان آن را امضا ميكردند؟بالاي دويست نفر
البته مذاكرات هسته اي حساس هست و سران نظام در حال رصد موضوع هستند اما اين دوستان متاسفانه دغدغه هسته اي هم ندارند دغدغه جناحي دارند و قبيله گرايي سياسي...
جناب آقاي دكتر من بعنوان يك جوان اين مملكت واقعا از اين فضاي آلوده سياسي خسته شده ام و به بن بست رسيده ام! راهكار چيست چرا به نصايح بزرگان نظام كم توجهي ميكنند؟تا كي مصلحت نديشي؟ (2553148) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۲۰:۴۷:۴۸
ضمن تأييد شما اين نكته قابل توجه است كه همه إفرادي كه ميتوانند در دولت بكار گرفته شوند از كانالهاي خاصي تأييد مي شوند. پس دائره افراد انتخاب شده محدود است و تفاوت أساسي با هم ندارد (2553722) (alef-13)
 
علي
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۵:۱۶:۲۶
جناب توكلي از ديدگاه حقوق جرم اختلاس اختصاص به كارم ند دولت دارد أشخاص عادي نمي توانتندمرتكب اختلاس شوند (2553213) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۵:۲۸:۰۵
برای این سخنان دیگر دیر شده است (2553225) (alef-13)
 
محسن
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۵:۲۹:۵۲
برادر عزیز یادتان هست سال ها قبل به شما عرض شد با فساد ساختاری وسیستماتیک نمی شود با مدیران وتعویضشان بر خورد کرد. شما منتظر چه کسی بودید؟11 آمد ودیدید فساد بیشتر شد . روحانی هم کاری نخواهد کرد زیرا روشنگری منصافانه جایش را به تقابل جناح ها داده است. یک ماه ست در بورس دارد فساد آشکار رخ می دهد فهم ودرکش ساد ست بفرمایید چرا خودتان واین سایت و..ساکتید؟ وحتی از انتشار نوشتار ارسال شده ممانعت می شود . بعد صدایمان در می آید چرا در دانشگاه به فلانی اجازه سخن گفتن داده نمی شوا !!!! شما هم برادر من سیاسی هستید . (2553228) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۵:۵۳:۰۲
مولوی می فرماید :ماهی از سر گنده گردد نی زدم
آقای توکلی عزیز پرسش من از شما این است که آیا تاکنون در این اشکال فساد که ذکر کردید وزیری - وکیلی یعنی کسی که به بدنه حاکمیتی وصل باشد دستگیر -مجکوم و یا رد صلاحیت شده است؟حتما جریان عتاب امیرالمومنین(ع) به والی بصره را که تنها در میهمانی یکی از متمولین شرکت کرده بود شنیده اید توجه کنید گناه والی فقط شرکت در میهمانی ای بود که شرکت کنندگان آن فقط اززمره مال داران بودند و فرودستان به آن راهی نداشتند.راستی در رفتار زعمای قوم ما اقتدا ی واقعی به مولای متقیان نه صرف شعاردادن چقدر برادر عزیز وجوددارد؟
دولتی عوض شد که دردوره زمامداریش بزرگترین دزدی های تاریخ ایران رخ داد ولی آب از آب تکان نخورد و هیچ یک از عواملش زندانی نشد. (2553276) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۵:۵۹:۱۳
جناب آقاي دکتر توکلي بعنوان تحصيلکرده رشته دکتراي اقتصاد حتما اگر ١٠٠% راه حلها را ندانند به ٩٠% آن آگاهي کامل دارند . اما شايد گرفتار مصلحت انديشي باشند (2553294) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۱۸:۰۱:۲۲
سواد به طور کامل به تحصیلات وابسته نیست.
برای اینکه بفهمیم ایشان واقعا عالم به اوضاع اقتصادی مملکت هست یا نه باید جهت گیری هایشان برای طرح های اقتصادی کلان مملکت به خصوص در ده سال گذشته را بررسی کرد (2554562) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۶:۰۹:۵۱
آقای توکلی
شعار کافی است (2553308) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۶:۱۲:۳۳
کوچک شدن دولت باعث کاهش فساد در دستگاههای دولتی میشود تا این دستگاه عریض طویل هست فساد موج میزنه (2553313) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۷:۲۴:۲۸
راه مبارزه با فساد از بگیر و ببند نمیگذرد. از تسهیل فضای کسب و کار و رقابت سالم اقتصادی میگذرد و بس. هر چقدر موانع بر سر راه فعالیت آزادانه اقتصادی مردم بیشتر باشد، رانت ها بزرگتر و طبعا زمینه فساد بیشتر خواهد شد. (2553424) (alef-13)
 
نون میم
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۱۷:۱۱:۳۰
یعنی بی خیال آنانیکه ارقام چند هزار میلیاردی را بردند و خوردند؟ (2554506) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۷:۵۳:۳۳
جناب آقای دکتر توکلی
سلام علیکم
علاوه بر ضعف فرهنگی که ام الفساد است، در نظام مقدس جمهوری اسلامی بدعت هایی گذارده شده که بطور سیستماتیک تولید فساد میکند. خواص به این بدعت ها ظاهرا کمتر توجه میکنند. بنده هم چندین بار آزموده ام. هیچ سایت و روزنامه ای جرات انتشار مطالب جدی در این قلمرو را ندارد. بعضا هم چیزی منتشر میشود گمان میکنم منتشر کننده متوجه مطلب نشده!!! (2553469) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۱۶:۳۷:۱۵
بدعت را خوب گفته ايد ، بعداز سي وپنج سال دارند همان قانون ماليات دوران شاه را كه در تمام دنيا منسوخ شده را براساس مميز سالاري و سازمان مالياتي را مدعي وبازپرس وكارشناس ودادستان وقاضي و قاضي تجديد نظر ومجري احكام خودش ، ديده (ماده 219 ) تصويب مي كنند كه قطعا بدعت دراسلام در جمهوري اسلامي است (2554481) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۱۷:۱۴:۱۶
مقدس و فاسد در یک ظرف نمی کنجند برادر (2554511) (alef-13)
 
غزالی
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۱۷:۲۶:۰۶
در کشوری زندگی میکنیم که عده ای با غارت ارقام هزاران میلیاردی به علت مصلحت اندیشی تحت تعقیب قرار نمیگیرند در حالیکه در استانهای جنوبی و شاید همین بغل دو خواهر برای رفتن به مدرسه یک روپوش را نوبتی میپوشند و نان خالی هم برای سیر کردن شکم ندارند.
ﺗﻮ ﻛﺰ ﻣﺤﻨﺖ ﺩﻳﮕﺮﺍﻥ ﺑﻲ ﻏﻤﻲ ﻧﺸﺎﻳﺪ ﻛﻪ ﻧﺎﻣﺖ ﻧﻬﻨﺪ ﺁﺩﻣﻲ (2554519) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۸:۱۵:۴۸
نکته اینجاست اگر از خود تحریمی در مقابل تحریم ها و فشار های اقتصادی خارجی صرف نظز کنیم و با افتخار گزینه مقامت را در برابر سازش انتخاب کنیم
چرا فشار ناشی از مقاومت عادلانه توزیع نمی شود و از آن به توزیع فقر تعبیر میشود (2553500) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۸:۳۴:۵۷
چقدر خدا خدا میکنید/بسه دیگه/خدا عقل وشعور داده/موقع حرکت ملته/اول از خودمان بلافاصله دست خلاف کاران را باید قطع کرد/تا دیر نشده مردم/75ملیون/مردم زیر فشار زندگی هستند وبچه های این ها میبینند/هیچ فکر کردین؟ (2553524) (alef-13)
 
الف ر
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۸:۳۷:۵۵
مقاله ای پر بار بوده متاسفانه انچه که امروز ما شاهد ان تو جامعه هستیم گسترش فساد در انواع گوناگونش اداری .اقتصادی هستیم متاسفانه بیشتر ازجایی است که میباست ناظر بر امورباشه بیشتر منشا ومزید برآن است همین مجلسی ها عموما در این اداره کل تو اون اداره کل برای نوصیه دوستانشون هستند خودشو ن الوذه اند دیگر نه فرصت بر نظارت را دارند نه توان انرا تا مجلس سالم نداشته باشیم وضع از این بدتر خواهد شد نه بهتر . بایستی چاره ای برای انتخابات مجلس اندیشیده بشه (2553534) (alef-13)
 
حسابدار
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۹:۰۶:۲۷
تا زمانیکه جمله تحریف شده ی" من احساس تکلیف کردم" در این مملکت خریدار دارد همین آش است وهمین کاسه .هر شخصی برای هر مقامی کاندید میشود احساس تکلیف میفرماید.هر شخصی برای شغلی در نظر گرفته میشود احساس تکلیف میفرماید-هر نهادی وسازمانی برای خودش وظیفه و تکلیف تعیین میفرماید-و............نکند منظور ریاست محترم جمهوری از تفنگ .روزنامه .سایت و.....اداره شکاربانی بوده است؟ (2553577) (alef-13)
 
نادر
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۹:۱۱:۵۷
سلام. خدا وکیلی همه تان غیر از حرف قشنگ زدن هیچ کار دیکری بلد نیستید. نه ماه از سال گذشت مقاومت اقتصادی نمایندگان مجلس کجاست. قوه قضاییه توضیح بده فقط از باب مقاومت اقتصادی چکار کرده چند تا پرونده اقتصادی را جلو انداختید چند تا پرونده فرهنگی را زودتر رسیدگی کردید.مقامت اقتصادی بدون افزایش بهرهوری کار حتی به اندازه یک در صد ماهیانه امکانپذیر نیست. اقایان نماینده میخواهید مقاومت کنید اعلام کنید از این ماه روزانه یکساعت اضافه تر کار میکنیم بدون اینکه افزایش حقوق بخواهیم. شعار شعار شعار. فقط اد گرفتیم بقیه دیکته بنویسند ما غلط املایی بگیریم. نوبت غلطهای خودمان کی میرسد (2553584) (alef-13)
 
ذوالفقار صادقی
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۹:۴۶:۴۱
بسمه تعالی
با تشکر از مطلب آموزنده و دلسوزانه و شناخته شده، چند نکته قابل توجه است؛
1-مطالب طرح شده آنقدر با واقعیات جامعه ما منطبق است که کتمان آن خیانت به عقل و فهم آدمی است. و از واقعیات گفتی.
2-فسادی که با تعریف حضرتعالی در جریان است، از کنترل خارج شده است؟ بدلیل اینکه همه گیر و ریشه دوانیده است، چاره کار چیست! بایستی فکری کرد و چگونه؟
3- راه کار مقابله با این فساد گسترده در ساختارهاست؟ اقتصادی صرف است؟ در سیاست است؟ در تحرمیهاست و . . . در کجاست؟! شماها که با رای ملت در رأس امورید بایستی پاسخ دهید؟
4- جای تشکر دارد از جنابعالی که طرح موضوع کرده اید یعنی شجاعت لازم را دارید . (2553639) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۹:۴۸:۵۳
آقاي توكلي شما علي رغم اختيارات قانوني و ابزارهاي مختلف صرفاً به شعار مبارزه با فساد بسنده مي كنيد و همواره هم اينچنين كرديد كه البته خود محل پرسش است؟ كار شما شعار و نوشتن مطلب در مزمت فساد نيست بلكه عمل قانوني در اين خصوص است كه صد حيف نشاني از آن در رفتار شما يافت مي نشود؟؟ (2553643) (alef-13)
 
رسولیان
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۲۰:۴۷:۳۳
در بانکی که فساد 12000 میلیاردی صورت گرفته با روی کار امدن افراد غیر بانکی به محض خصوصی شدن مقامات ارشد به یکباره وام مسکن 18 میلیونی خود رابه70 برابر حقوق خود افزایش داده وهر کدام مبالغ بسیار سنگینی وام انهم برای تعمی مسکن گرفتند به نحوی که با اسناد داخلی وطی یک قرارداد داخلب بدون محضری هر کدام چند صد میلیون 7سال قبل را برای تعمیر مسکن گرفتند که جالب استبدانید در بسیار موارد وام ها مربوطه از قیمت اصل خود خانه ببستر بوده است هم چنین مقادیر زبادی سهام ترجیحی بانک را بنام خود کردند در بانک مربوطه فساد برادران ربخته گران در مدیربت بانک ت اصفهان وصدها تخلف عمده از جمله معوقات گروه العقیلی صورت گرفته که تا این لحظه هنور هیچ اقدام موثری صورت نگرفته در بانک مذکو با ترفندی خاص وباایجاد حسابی بنام جاری کارت مسیر حساب های فرضالحسنه منحرف شده وتمامی وجوهی که قبلا در قرضالحسنه جمع می شد با پرداخت جوایز هفتگی ایجاد کرده اند هم چنین حساب سود روز شماری برای کارکنان ایجاد کرده اند که موجب دور زدن بانک مرکزی شده وباعث تبانی های زیادی ببن پرسنل بانک ومشتربان براب سپرده گذاری در ان حساب شده مسولان اگر واقعا در مبارزه با فیاد مصصم هیتید رسیدگی وبدخورد اداری وقضایی با مسولان بانکی بنمایید راستی تخلف اخبر مسولان مدیریت بانک ت اصفهان که به امارات رفته ومعوقات گروه العقیلی را که ممنوع الورود به کشور می باشد را سربعا رسیدگی فرمایید (2553721) (alef-13)
 
مصطفی
۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۲۲:۰۳:۱۰
فساد در همه کشورها وجود دارد اما انچه که موجب کنترل ان میشود گره نزدن مصلحت واعتبار نظام به افراد است .در اروپا وامریکا وژاپن وقتی شخص بلند مرتبه در عالی ترین سطح مرتکب خطا میشود بی هیچ ملاحظه ای با او برخورد میشود نمونه های انرا حتما شنیده اید .انچه که فساد را تشدید میکند .عمل کرد نهادهای است که مسئولیت کنترل را بعهده دارند مانند مجلس وقوه قضایه ودوم ساختار قدرت سیاسی است که اجازه خلاف را میدهد .اولی برای مقابله با فاسدان است ودومی برای تنگ وکوچک کردن زمینه های ان است .اگر مجلس وقوه قضاییه اراده ای برای مقابله نداشته باشند حتی اگر فضای عمل برای فساد تنگ باشد موجب باز شدن ان میشوند .باید واقعا بی رودربایستی با ان برخورد شود .همه با واژه اقازاده هااشنا هستند اما فقط شایعات ان شنیده شد ونه صدق وکذب ان معین نشد .چه بخواهید وچه نخواهید بیشتر مقامات در بین مردم متهم به فسادند شاید هم اغراق باشد اما چون تا بحال مبارزه وافشاگری به دادگاه و صدور رای نرفته این شائبه در بین مردم قوت میگیرد که دعواها سر استفاده از موقعیت برای حضور در مدیریت یا به تعبیری نشستن بر سر سفره رنگین واشتها اور است نه برای سالم سازی .تا وضع باین ترتیب باشد نه تنها از فساد کاسته نمی شود بلکه روز بروز به گستردگی ان اضافه میشود.و به داستان موریانه وعصای سلیمان ختم میشود .البته مفسدان تا لحظات اخر دست از مکیدن بر نمی دارند وانواع توتئه ها ردیف میکنند تا خلق اله را خام کرده وجیب انها را خالی کنند .این اعمال هرگز از چشم مردم دور نمی ماندو بی اعتباری نهادها وکسانی که پاکی وصداقت را به مصلحت می فروشند هر روز زیاد تر میشود حتی اگر بظاهر صدایی شنیده نشود .اما مضحک تر از همه انست که مسئولین از فساد گله وشکایت میکنند یعنی فکر میکنند که این وظیف کسی است که باید از اسمان واز کره مریخ بیاید و نیامده این توهم است که باور کنندمردم فریب میخورند کسی که خود در هر مقامی که هست مسئول مبارزه با فساد است وقتی حرف وشعار مبارزه رامیدهد در حقیقت خود را زیر سئوال میبرد سخره عام میشود.بهر حال نباید انتظار معجزه داشت تا وقتی در به این پاشنه میچرخد بله بیل بله چغندر (2553830) (alef-13)
 
دروغگوی بالقوه
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۰۰:۲۰:۵۰
اقای دکتر فرمایشات شما کاملا صحبح وقابل استفاده است اما به جای اشاره به ریشه انواع فاسد به شاخ وبرگهای آن پرداخته اید که شاید علت آن عدم توجه عمدی یا غیر عمدی جناب عالی به تفاوت نوع حکومت در کشور ما با دیگر کشور هاست . میدانیم که اکثریت مفسدان از فیلتری به نام گزینش چه بسا با نمره ای عالی عبور کرده اند ولی چرا این افراد سواره وافرادی مثل شما پیاده در تعقیب انها هستید؟ چون معیارهای گزینش افراد غلط است. به جای توجه به درستکاری مردم داری میهن پرستی وجدان کاری افراد تبدیل شده اند به مرکز تفتیش عقاید و کارخانه تولید انسانهای دروغگو وچاپلوس.گویا این اشخاص خود را به خداوند نزدیکتر از دیگران میدانند وسوالات و در خواستهائی میکنند که تنها حق پروردگار میباشد. (2553983) (alef-13)
 
سيد
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۰۰:۵۶:۰۲
جناب توكلي : ظلم وفساد نهادينه شده وفرياد رسي نيست . چهار سال است چند اتحاديه مانند طلا وآهن از 140 اتحاديه را مجبور كرده اند تا قانون آزمايشي ارزش افزوده را اجرا كنند واين در حالي است كه رئيس سازمان مالياتي همين امروز هم مجددا گفت كه نه ساختارش را داريم ونه ابزارش مانند اينكه كسبه بايد صندوق داشته باشند ونه توان شفاف سازي ونه توان تغيير قوانين مغاير مانند قانون بورس كالا كه حق فروش كالا به كسبه داراي پروانه كسب را نداشته وبايد به شركت هاي واسطه بفروشد ، حالا چرا اين آقا با سازمانش با تعيين ماليات وجرائمي نجومي ونابود كننده ، اكثريت كسبه چند اتحاديه به خصوص افراد متعهد را به بستن مغازه وادار نموده ، الله اعلم !!!. چهار سال است اتحاديه هاي مربوطه به همه جا شكايت كرده اند ، اما همانطور كه مرقوم فرموده ايد ، ظلم عادي شده است وخدا عاقبت مارا به خير گرداندوچوب ناشكري انقلاب عزيزمان را نخوريم . (2554010) (alef-13)
 
ر-ر
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۰۹:۴۵:۳۱
زیربنای فساد از فساد سیاسی شروع میشود یعنی کسانی بر سر قدرت میایند که شایستگی ندارند و فقط با رابطه صاحب مقام و منصب شده اند. و تاموقعی که نظام مبارزه با فساد را از فساد سیاسی شروع نکند آش همان است کاسه همان. به طور مثال همین نمایندگان مجلس که در مورد مبارزه با فساد داد و بیداد میکنند اکثرشان فقط به مدد نگاه جناحی شورای نگهبان توانسته اند نماینده بشوند. و اگر روزی نظارت استصوابی برداشته بشود شاید 80 درصدشان هم نتوانند به مجلس راه پیدا کنند. رطب خورده کی منع خرما کند این آقایان خودشان با رانت و بله قربان گویی به این مناصب رسیده اند چطور میتوانند تا فساد مبارزه کنند (2554169) (alef-13)
 
منتقد
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۱۰:۰۱:۰۲
وقتی نماینده مجلس جناح بازی میکند ورشوه میگیرد واز منابع بیتالمال به نفع شخصی بره میبرد واز نماینده بودن فقط استیضاح وکلمه فتنه گر را بلد است معلومه نامبرده بجای نظارت بر اجرای صحیح قانون فساد گراییی را اجرا میکند.اولا باید جناح بازی از بین برود /ثانیا نمایندگان واقعی جدید انتخاب شوند ثالثا دولت مقتدر بدون وابستگی حزبی وجناحی بر سرکار اید وروسای قوا هیچ ارتباط نسبی وسببی با هم نداشته باشند ووجدان تنها محکمه باشد مثل کشور ژاپن که با توجه به اینکه مسلمان نیستند ولی خداپسندانه کار وعمل میکنندو حتی در خلوت خود نیز فساد نمیکنند .مشکلات کشور باید ریشه یابی شود (2554177) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۱۰:۵۶:۳۱
آش آنقدر شور شده که دیگر هیچ انسان سالمی حاضر به کار کردن در این سیستم نیست. امید کوکبی نمونه بارز آن است باشد که پند گیرید (2554204) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۱۱:۲۶:۰۹
تا نفس عماره که به گتاه می کشاند فغال است و تا شیطان وجود دارد وسوسه هایش ادامه دارد و هیچ جناه و گروهی و هیچ شخصی مصونیت ندارد مگر اینکه نفس یقینش قوی باشد لذا قوه قضائیه و این همه بازرسی و محاسبات برای جلوگیری از فساد ایجاد شده و این همه پبغمبران الهی و امامان معصوم برای جلوگیری از فساد بر گزیده شدند وقتی می گویند هر جا زن و مرد نامحرم باشد شیطان انجاست این برای همه صادق است و هر جا پول باشد و نظارت نباشد انجا هم فساد وجود دارد و همه جنگ های تاریخ خق علیه باطل و یا باطل با باطل همه یا برای جلوگیری از فساد و یا برای فساد بیشتر صورت گرفته این همه دعوای جناحی وقتی امام می فرماید اگر همه پیامبران یکجا باشند اختلافی بینشان بوجود نمی اید الان در فرود گاه کتابهای مذهبی را گرفتند جایش رمان گذاشتند این خودش شروع یک نزاع عقیدتی است چونکه کتابهای موذد علاقه مذهبی تویش نبوده و من ناراحت بودم چه بخونم (2554221) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۱۱:۲۷:۲۹
اینترنت هم شبیه گوشت کوب شده (2554223) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۱۲:۰۴:۱۴
قوانین ضعیف وروشهای دورزدن قوانین که درواقع همان کلاه شرعی است که متاسفانه تادلتان بخواهدراههای فرعی وشرعی وغیرشرعی ایجادمیکنند تاقانون دورزده شود.
ریاوتزویرکه بطوروحشتناکی فراگیراست همه درظاهربسیارمتشرع هستندوبقدری درامردین بزرگنمایی میکنندکه گویی زاهدوعابدندواین ازجایمهربرپیشانی گرفته تایقه راسفت بستن واینهامتاسفانه ملاک شده به خودنمایندگان مجلس توجه کنیدظاهرشان انگارازکره ای دیگرآمده اندازدورنگی ریش ویقه ولباس گرفته تاالفاظی که بکارمیبرند.
خوب ضعف قانون که هست افرادمتظاهرکه هستندزیرپوشش دین قایم بشی خوب فرزندناخلفی چون بابک زنجانی هامتولدمیشوندآقایان چنان این جوان رانابغه معرفی میکردند که انگارکشفیات علمی کرده.
تاوقتی زیرپوششهایی به ارگانهایی رانت میدهندوحساب پس نمیگیرندخوب این انسان دوپاازقدرت بدش میآد (2554252) (alef-13)
 
بشیر محمدی
۱۳۹۳-۰۹-۲۷ ۱۷:۰۵:۱۸
جناب اقای ....
سلام افسوس که سخنوری در بین افرادی که احساس می کنند با یک سری بجه مدرسه و دانشجو که برای کسب نمره قبولی ، هرچه که انها میگوید بایدمردم قبول کنند ، شده است.
الحمدالله به خاطر لطف خدا و انقلاب شکوهمند اسلامی اکثر مردم به رشد لازم فکری رسیده اند اگر بازیچه دست همین سخنوران نشوند ویا به خاطر قوت
لا یموت ، خود را به ثمن بخس نفروشند
رطب خورده کی می تواند منع رطب کند بعضی از مدیران نظام بعد از قبول مسؤلیت حرفشان با عملتان یکی نیست تازه متوجه کمبودهای خانواده و گروه خود می شوند و از جمله ....
الان مردم می بینند نو کیسه ها از هر قشری مشغول جبران عقب ماندگی های خود هستند و هر لحظه فسادهای جدیدی رسانه ای می شود البته این هم به خاطر فضای باز رسانه ای که اساسا باید باشد افشا می شود.
به نظر من اولا فضای رسانه ای با قبول مسولیت باید بازتر شود دوما نظارت باید بیشتر شودو سوما برخورد قانونی باید بهتر و کامل تر شود و چهارما فرمایشات رهبر انقلاب باید کامل تر اجرا شود .
همه مدیران باید از حال افراد حوزه انتخابیه خود خبر داشته و خود را در غم و اندوه انان شریک بدانید و مانند مولا علی (ع) . حتی شاید درامدی که طبق قانون به انها تعلق می گیرد را با انان شریک شوند نه دنبال ازدیاد قدرت مالی و سیاسی خود و گروه متبوع شان باشند. (2554500) (alef-13)
 
حسن
۱۳۹۳-۰۹-۲۸ ۱۲:۵۷:۰۱
تجمع قدرت و پول نزد هر فرد ،نهاد وسازمانی و عدم شفافیت و نظارت پذیری
حتی با این توجیه که تحت مدیریت افراد صالحی هستند،بیشک منشائ فساد است. همه جا باید در معرض دید ونظارت عامه باشد و مبارزه واقعی با فساد از همینجا شروع میشود. (2555203) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۹ ۱۳:۵۱:۰۱
جناب اقاي توكلي اينها را دارند عنوان ميكنند چون الان جامعه مثل ديگ زودپز شده و اقاي توكلي سوپاپ اطمينان ان كه يه كمي سوپاپ را بالا برده تا فشار بخار انفجاري ديك زودپز بياد بيرون و ديگ زودپز منفجر نشه و اين حرفها براي دل خوشي مردم و بلكه مردم فريبي است تا به مردم بگند ما هم از خودتانيم و درد كشيده و در مشكلات مردم سهيم ولي دروغي بيش نيست ملت نان را در اب جوش بدون چاي و شكر قاطي كنند بخورند و اينها شيشليك بريان و از درد ملت و فساد بگويند برادر اينهمه دادگاه تشكيل و هزينه كرد كه اقاي مرتضوي را 200 هزار تومان ناقابل جريمه كنه دارند به شعور ملت بي احترامي ميكنند و مردم را به بازي گرفتند و حرف از سخنان ائمه و امامان معصوم ميزنند كه خودشان ذره اي به ان اعتقاد ندارند چون همين مجلسي كه سالها كاري براي مردم به جزء گرفتن هدايا از وزرا و ريس جمهور و مرتضوي نكرده حرفي به اصطلاح بري گفتن بايد داشته باشد؟!!!! و شگفتا كه پنداري مردم عوام و اينها خواصند و خودشان فقط همه چيز را بلد و حاليشان است و مردم در نهايت هم بايد كور و كر و لال باشند چون نظام در خطر مي افتد و انقلاب و خون شهيدان پايمال ميشود. چون گفتن گراني است باعث شاد شدن دشمن فرضي خواهد شد. (2556739) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۹ ۲۲:۱۴:۲۹
مشکل مملکت ما این شده که امثال آقای توکلی که باید به مبارزه با فساد برخیزند از روی مصحلت اندیشی به تذکر لسانی در این باب همواره بسنده کرده اند. خصوصا در دهه اخیر. جناب توکلی صرفا برای این که به زعم خودشان ادای تکلیف کرده باشند سخنی می گویند و خوشحالند که ادا کرده اند وظیفه خویش را در باب مبارزه با فساد؟؟؟ (2557525) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.