نظر منتشر شده
۵۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 492656
مردم؛ در انتظار وعده و وعیدها/ آیا مشکلات ثامن حل و فصل می‌شود؟
مریم جمشیدی/26تیر96
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۶ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۰۰

بیش از یک ماه است که هر روز جمع زیادی از مردم مقابل شعب موسسه مالی ثامن یا همان ثامن الائمه سابق، صف می بندند تا بلکه بتوانند بخشی از پولشان را بگیرند. برخی دورن شعب و برخی دیگر مقابل دستگاه‌های خودپرداز این شعب؛ در هر دو حالت، نتیجه یکی است: ساعتها ایستادن در صف و رسیدن به مبلغی ناچیز ؛ پس دوباره فردا روز از نو؛ روزی از نو!

داستان ثامن از یک خبر و یک فیلم شروع شد؛ خبری که از ادغام موسسه مالی واعتباری کوثر، تعاونی ثامن و بانک مهراقتصاد سخن می ‌گفت و فیلمی که در پی اشکال و قطع سیستم نرم افزاری یکی از شعبات ثامن در تهران و عدم دریافت وجه نقد توسط مراجعه کنندگان، توسط یکی از حاضران گرفته و به یک  شبکه ماهواره‌ای فرستاده شد و در نتیجه، در اولین روز هفته، هجوم سپرده گذاران را به شعبات ثامن برای بازپس گرفتن پولهایشان، در پی داشت.

 آنان با نگرانی از وضعیت سپرده های خود به شعبه ها مراجعه کردند و البته با این پاسخ مواجه می‌شدند که: « نگران پولهایتان نباشید،‌ثامن ورشکست نشده و اگر همین تعداد مردم به هر یک از بانکهای کشور هم مراجعه کند، قطعا به دلیل عدم وجود نقدینگی، نمی ‌توانند به هر میزان که می‌خواهید به شما پول بدهند».

همچنین رضایی رییس هیات مدیره تعاونی ثامن که همزمان مدیرعاملی موسسه کوثر را نیز بر عهده دارد، به مردم اطمینان داد: « نگران سپرده های خود در ثامن نباشند و آرامش خود را در این شرایط حفظ کنند زیرا جای هیچ نگرانی در تامین نقدینگی مورد نیاز مردم نیست».
 با شدت گرفتن نگرانی ها، مسئولان بانک مرکزی نیز به میدان آمدند و در برنامه‌های خبری تلویزیونی، بارها اعلام کردند که مردم نگران سپرده‌هایشان نباشند. در همین راستا؛ حیدری معاون نظارتی بانک مرکزی بعد از تکذیب و تاییدهای متعدد که از سوی مسئولان بانکی و موسسات مالی مطرح می‌شد؛ گفت که بانک مرکزی تاکنون برنامه ای برای ادغام ثامن، کوثر و مهر اقتصاد نداشته است.

به گفته وی« هر سه موسسه و بانک اکنون در حال فعالیتند و تاکنون هم مشکلی نداشته اند» و « بانک مرکزی به این موسسه ها اشراف کامل دارد و در صورت ادغام نیز به طور حتم با بهترین وجه ممکن که صدمه به سپرده گذاران وارد نشود، اقدام می شود».

این سخنان اگرچه ارامش بخش بود اما نتوانست در طول سه هفته اخیر، کارساز باشد و همچنان سپرده گذاران به خصوص آنانی که به پول خود نیاز ضروری دارند؛ برای دریافت پولشان با مشکل مواجهند و صحنه های تلخ و دردآوری در مقابل شعبات ثامن به وجود آمده است.

زنی جوان نامه‌ای به دفتر مدیرعامل ثامن آورده و در حالیکه قولنامه‌ای دستش است، التماس می کند یکی از آنسوی میله‌های شعبه آمده و نامه و مدارکش را بگیرد تا باور کنند باید بقیه پول خانه‌ای را که قولنامه کرده‌اند بدهد و اکنون بخاطر دیرکرد در موعد پرداخت، مجبور است به ازای هر روز تاخیر، روزی 50 هزارتومان ضرر و زیان بدهد. البته می گوید « فروشنده آپارتمان با ما کنار آمده چون قرار بوده روزی 100 هزارتومان ضرر و زیان بدهند  اما وقتی دفترچه ثامن را دید که پول در آن هست ولی نمی‌توان آن را برداشت کنم؛ قبول کرد که نصفش را دریافت کند چون می گفت که خودش هم روی این پول حساب کرده بوده و خانه‌ای خریده و حالا نیز باید به آن طرف‌؛ ضرر و زیان بدهد.»

زن میانسال دیگری صورتش از گرما سرخ است؛ خودش را به میله‌های حائل که می رساند، اول طلب یک لیوان آب می کند تا یکی از درون شعبه به دستش بدهد. یکی از دو سه کارمند موسسه ثامن که در سوی دیگر میله‌ها، سعی در آرام کردن مردم دارند، به دست زن یک لیوان آب می دهد. حال زن که کمی جا می ‌آید، نسخه ای از کیفش در آورده و می‌گوید هشت روز دیگر دوره جدید شیمی درمانی همسرش شروع می شود و نیاز به پولشان دارد. زن التماس می کند که پولش را بدهند اما هیچ کسی وقعی نمی‌گذارد.

در میان مراجعه کنندگان،‌مردی میانه قامت، ته برگ بلیط هواپیمایش را نشان می‌دهد و در حالیکه دیگر قادر به کنترل صدایش نیست و فریادش بلند شده است، می گوید :« از شیراز آمده ام چکم برگشت خورده و به زودی حکم جلبم را می گیرند.  صبح با هواپیما آمده ام تهران بلکه مدیرعامل به دادم برسد». همه نگاه‌ها به سمت مرد است و سرو صدای مرد باعث می شود تا چند نفر دیگر از کارمندان هم به خود را به میله ‌ها برسانند و از مرد بخواهند داد و بیداد راه نیندازد چون با داد و بیداد نمی تواند مشکلش را حل کند. مرد شیرازی که انتظار همدردی داشت، عصبانی تر شده و جواب می دهد: « داد می زنم، بلندتر هم داد می زنم. چرا متوجه نیستید چکم برگشت خورده...».

دیگران که شاهد این بگو و مگو هستند، از مرد شیرازی می خواهند ارامش خود را حفظ کند و نامه ای به مدیرعامل بنویسد. در این حین توجهم به دختر جوانی که مشخص است اصالتا افغانستانی‌است، جلب می شود. او به همراه مادرش به آنجا آمده و نامه‌ای در دست دارد و اصرار می کند آن را تحویل بگیرند اما کسی این کار را نمی کند و در عوض به او می گویند که به شعبه سرپرستی هفت حوض برود و نامه اش را به آنجا تحویل بدهد. دخترک هم که فکر می کند درست راهنمایی‌اش کرده‌اند، ادرس دقیق هفت حوض را می گیرد و دیگر نمی پرسد چرا همین جا نامه‌اش را تحویل نمی‌گیرند. دختر و مادرش می گویند که از باقرشهر آمده‌اند و صاحب خانه شان برای تمدید اجاره، طلب کرایه کرده است و چون آنها امکان پرداخت کرایه بیشتر ندارند، باید خانه ای دیگر رهن کنند و حالا به پولشان نیاز دارند تا برای رهن خانه جدیدی که یافته اند بدهند و کمتر از 10 روز دیگر فرصت دارند تا خانه فعلی‌شان را تخلیه کنند اما در این سه هفته شعبه شان فقط مبلغ 2و نیم میلیون از پولشان را داده و برای گرفتن بقیه پولشان دچار مشکل هستند و به آنها گفته شده که به شعبه جردن مراجعه کنند.

در این میان،‌زنی دیگر هم در حالی که دائما ذکری بر لب دارد و به نظر می رسد صلوات می فرستاد، هر از گاهی به سمت میله ها می آید و از یکی از کارکنان می پرسد :«پس چه وقت شماره نامه‌ای که حدود یک ساعت قبل تحویلتان داده ام، می‌دهید؟». می گوید مددکار است و در یک موسسه خیریه در جنوب تهران کار می کند و بخشی از پول موسسه را در ثامن گذاشته بودند و حالا که به این پول برای یک مددجودی مستمند و بیمار نیاز دارند، معطل مانده‌اند و گفته اند اگر به مدیرعامل ثامن نامه بنویسد و مدارکی برای اثبات ادعایش ارائه دهد، این امید وجود دارد که به پولش برسد.

آنچه شرح داده شد،‌گوشه ‌ای از مشاهدات حدودا چند ساعته‌ای است که روز گذشته مقابل شعبه مرکزی و محل دفتر مدیرعامل موسسه ثامن صورت گرفت و بیان گر بخشی از مشکلات مردمی است که حدود یک ماه است گرفتار شده‌اند و برغم قولها و وعده‌هایی که به آنها داده شده، هنوز گرفتارند و نمی توانند به پولهایشان برسند. البته برخی اقدامات از جمله امکان دریافت وجه نقد از دستگاه‌های خودپرداز بانک صادرات باعث شد تا روزهای آخر هفته قبل، صف‌های مقابل ثامن، کم شود. همچنین از اواسط هفته گذشته از سوی کارکنان ثامن به مراجعین گفته شده که در روزهای آتی خط اعتباری از سوی بانک مرکزی به ثامن اختصاص می‌یابد و اگر چند روز دیگر صبر کنند؛ به زودی مشکلشان حل خواهد شد. با این وجود، بخاطر آنچه که درخصوص موسسات آرمان، فرشتگان و ثامن الحجج رخ داده است، باعث شده تا دل‌ سپرده‌گذاران ها آرام نباشد. در واقع مردم آنچه را که می‌بینند باور دارند، ‌اینکه یک ماه قبل، در هفته اول، روزی دو میلیون به هر سپرده گذار می ‌دادند و هفته بعد، این مبلغ به یک میلیون تومان کاهش پیدا  کرد و اکنون به 200 هزارتومان رسیده است!

این در حالی است که هفته گذشته، رخدادهای متعددی در خصوص موسسات اعتباری صورت گرفته است. از حضور رئیس بانک مرکزی در جلسه غیرعلنی مجلس گرفته تا بررسی گزارش بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در مورد مؤسسات مالی و اعتباری در هیأت وزیران به ریاست رئیس‌جمهوری. بنابر اخبار منتشرشده ، رئیس جمهوری برای حل گرفتاری سپرده گذاران مؤسسات دارای مشکل ، دستور داده است. در خصوص تعاوني اعتباري ثامن نیز وعده داده شده است که مشکلش با تزريق منابع جديد به تدريج حل خواهد شد و در عین حال، اين موسسه در جلسات آتی شوراي پول و اعتبار تعيين تكليف شده و از بحران مالی عبور خواهد كرد. البته حدود یک ماه و نیم است که شورای پول و اعتبار تشکیل جلسه نداده است و همه اینها بر دغدغه سپرده‌گذاران افزوده است.

اینک همه منتظر اقدام بانک مرکزی هستند و ضروری است تا قبل از آنکه بحران دیگری از طریق موسسات مالی دامنگیر کشور شود، هرچه زودتر نسبت به بازگرداندن آرامش به ثامن اقدامی صورت گیرد تا بدین طریق به تعداد مردمی که سالهاست دچار معضل مالی شده اند، افزوده نشود.
 
 
 
 
کلمات کلیدی : موسسه مالی ثامن+موسسات اعتباری+ثامن الائمه
 
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۰۸:۱۷:۱۵
همه گرفتارند و مدیران موسسه پاسخگو نیستند. حداقل اطلاعیه ای مبنی بر اینکه از چه موقع می توان به پس اندازها دسترسی داشت یا اینکه مدیران در چه مرحله ای از پیگیری هستند مردم را آرام خواهد کرد.
من نگرانم که ناگهان خبر ورشکستگی اعلام شود و آنان که نجیبانه به سخنان مسئولین بانک مرکزی و سخنگوی دولت اعتماد کردند خسران عظیم ببینند. (4477409) (alef-2)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۰:۴۰:۴۱
اگر از صبح تا شب هم آقای سیف تکذیب کند
قطعا با پرداخت 20 % سود کاغذی، بحران بانکی به وجود خواهد آمد
دیر یا زود! (4477668) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۳:۰۴:۴۳
اکثر بانک هایی که مجمع عمومی میخواهند برگزار کنند یکی از بند های جلسه را تعیین پاداش هیت مدیره قرار داده اند در ضمن مدیران بانک ها همه ساله معادل 6 ماه حقوق جدای از پاداش مجمعرعنومی به مدیران خود بابت تصویب صورت های مالی پاداش می دهند تلزه اینها در کنار حقوق های انچنانی که به نجومی مشهور است می باشد (4477925) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۰۸:۳۴:۳۶
خواهشمندم یکی از صاحبنظران و کارشناسان و اقتصادانان محترم ، اقتصاد مریض و بسته را با رسم شکل توضیح بدهد (نمره 25/.) (4477431) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۵:۰۴:۱۹
بشکه های نفت صادراتی باید به کمک این معضل خطرناک بیاید .
دولت پاسخگو باشد (4478123) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۰۸:۳۴:۵۸
چرا نمی روند قوه قضاییه شکایت کنند؟
چه ربطی به بانک مرکزی دارد؟
اینها زمانی که پول سودی میگرفتند چرا داد نمیزدند؟ (4477434) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۰:۰۳:۰۰
موقع نظر داردن اگه فقط یک ثانیه فکر بکنی به شما قول میدهم یک ساعت بعد گواهی دکترا بهت بدهند (4477586) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۷ ۰۱:۱۳:۴۶
مگر میشود هرکسی بدون مجوز موسسه ایجاد کند وبعد اگر مجوز نداشتند چرا بانک مرکزی مسدودشان نکرد شما اگر یک مغازه کوچک باز کنید فورا اگر مجوز از اتحادیه نداشته باشی تعطیل میکنند چگونه اینها چندین سالست که پول مردم را بدون مجوز میگیرند وبسته نشدند مقصر اصلی بانک مرکزیست وبعد درهم وبرهم بودن اداره کشور است والا دلیلی ندارد که... (4478870) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۲:۱۴:۴۶
از کجا امده ای؟ وظیفه بانک مرکزی نظارت بر عملکرد بانکها و ضمانت اصل سپرده مردم است بهمین دلیل ذخیره قانونی از بانکها و موسسات می گیرد و مجوز می دهد. اینها هم مانند سایر مردم برای سپرده هایشان در این موسسات و بانکها سود می گرفتند که همواره کمتر از نرخ تورم بوده... شما مگروکیل این کلاهبردارها هستید ؟! (4477831) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۳:۲۵:۳۸
پول سودی؟؟؟؟؟؟؟؟
قانون بانکداری ایران به تصویب شورای نگهبان رسیده و دریافت سود حلال است
بانک مرکزی متولی و متضمن موسسات پولی کشوره

امثال تو از نظر روانی و روحی نرمال نیستند
یه جور خوشحالی در نظرت هست که ... (4477956) (alef-11)
 
فرشید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۷ ۱۵:۰۹:۵۹
دریافت سودهای اینچنینی در کشور ما که هیچ فعالیت سالم اقتصادی سود بالای بیست درصد نداره در حکم رباخواری و حرام است ... (4479819) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۲۰:۱۳:۲۱
تو پولاتو چکار می کنی؟؟ خوب بندگان خدا مطابق قوانین بانکی عمل کردن راه بهتری سراغ داری بگو ؟ (4478556) (alef-2)
 
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۰۸:۵۶:۴۵
6 تومن وام گرفتم و بايد 9.5 پس بدم.اخه خدا راضيه (4477467) (alef-2)
 
سپرده گزار شعبه خیابان حاجی اباد رشت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۰۹:۰۱:۴۳
درشهر رشت با دادن تعدادی کارت بمشتریان مسولین ثامن خود را خلاص نموده اند وکارتها نیز اگر در روز دههابار مراجعه بخودپرداز بانک صادرات نمایی یکبار تراکنش مثبت انجام نمیدهد مردم در این گرمای طاقت فرسا از ساعت 5 صبح در جلو شعبات تشنه ومانده له له میزنند کارمندان عزیز شعبات در زیر سرما کولر ها بتماشا نشسته وهربار اگر از طرف مشتری اعتراضی گردد چند نفره باو نهیب میزنند این شد اخر وعاقبت کلید مشکل گشا مردم چرا مدعی العموم در اینگونه موارد دخالت نمیکند ایا این مشوش نمودن افکار عمومی نیست ؟در بعضی اشعبات اگر وجهی پرداخت گردد اول دفترچه های سفارشی که در جیب کارکنان وجود دارد الویت دارند البته مبالغ انها نیز با عموم مشتریان تفاوت دارد .وچند برابر سقف معمول است . (4477477) (alef-2)
 
علی
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۰۹:۰۳:۰۳
سلام

مسئولین محترم، رئیس جمهور محترم ، ریاست محترم بانک مرکزی، اونایی که می تونند کاری بکنند تو رو خدا کاری بکنید.
پول وام ازدواجمو که خیلی سخت تونستم بگیرم. گفتم تا وفتی که وسایل هامو بخرم بزارم موسسه ثامن تا شاید سودی بتونم بگیرم چند روز دیگه عروسیمه ولی هیچکدوم از وسایل هامو نگرفتم از استرس شب ها خوابم نمیبره، با همسرم به اختلاف کشیده...
تو را خدا
تو رو جون هر کی دوست دارین ... کاری بکنین ... زندگیم در خطره (4477478) (alef-2)
 
مهدی
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۰۹:۰۵:۱۴
بنام خدا- ورشکستگی یا کلاهبرداری موسسات مالی چند نکته دارد:
یکی اینکه در نقاط مختلف شهر حتی در مناطق پایین شهر هر روز مردمی را می بینی که جلوی این موسسات تجمع کرده اند. مردی که اگر همسایه اشان از ایشان 100 تومن پول دستی می خواست می گفتند که گرفتاریم و نداریم!
دیگر اینکه ورشکستگی یا کلاهبردای موسسات از دهه و یا دو دهه قبل را همه دیده اند و لی به طمع سود بیشتر باز به این موسسات روی آروده اند. حال سوال اینجاست: چه کسی باید تاوان طمع ورزی دیگران را بدهد؟ دولت از جیب ملت یا خود افرادای که ترجیح داده اند و ریسک این کار را پذیرفته اد. در حساب پس انداز ایشان تعهد برگرداندن اصل سپرده یا سود با چه کسی بوده که امروز طلب کار دولت اند؟ البته این مطلب نافی وظیفه مسئولین از جمله بانک مرکزی نیست. والله عالم (4477481) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۳:۲۸:۰۹
خیلی بی انصافی

مردم پولشون رو که به بقالی ندادند به موسسه ی پولی با تضمین بانک مرکزی این کشور دادند

در ضمن دریافت سود بیشتر از نظر عقلی کاملا منطقیه مشکل بانک مرکزی بی عرضه ی این کشوره (4477962) (alef-11)
 
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۵:۰۷:۳۴
تضمین بازگرداندن پول را بانک مرکزی تعهد کرده یا خود موسسه مالی (4478130) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۰۹:۲۱:۴۵
مردم ساده لوح و زود باور..جرا یکی از شما مردم نمی پرسد که چطور میشود 500 شعبه یک موسسه بدون مجوز فعالیت داشته باشد ولی اگر من یک مغازه 1 متری باز کنم در عرض 1 ثانیه به علت نداشتن جواز و هزار مدرک دیگر پلمب میشود.. (4477511) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۰۹:۳۹:۴۶
کنترل کارهای مجاز وغیر مجاز در این حجم ومدت حاکمیتی است وجدا سازی وظایف به بخشهای مختلف رفع مسئولیت نمی کند به ویژه انکه حمایت از پس انداز ونه مصرف وسپرده گذار مسئولیت قانونی بانک مرکزی است این موسسه از هنگامی که با بانک مرکزی هماهنگ گردید دچار مشکل گردید سود های پرداختی ان کمتر از بانک های مجوز دار شده بود ومدت طولانی در بلا تکلیفی نگه داشته شد وهمانند بقیه در یک شرایط خاص مشگل دار گردید در چند سال اخیر این روند در همه موسسه های مشابه تکرار شده بانک مرکزی اگر مسئولانه عمل میکرد بعداز اولین مورد حداقل برای کمک به سپرده گذاران مشکل را حل میکرد چون پس انداز نه تنها حمایت بلکه باید تشویق هم شود ودولت نباید در دام رقابتی مافیای بانکی گرفتار شود وریشه دومینو ورشکستگی بنگاههای اقتصادی که در جهت مسیر خواسته شده گام برداشته اند گردد (4477539) (alef-2)
 
Moldova, Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۰۹:۴۷:۵۲
این موسسات تو سال 91 ودر ایام گران شدن ملک ودلار چنان سودی به جیب زدند البته برای صاحبان خودشون وسهامداران اصلی خودشون.حالا الانم باید تاوان این مدیران رو دولت وبانک مرکزی بدن.مردم هم که انگار باید طمع دودرصد سود بیشتر به دامشون بندازه .یکی نیست بگه این دودرصد سود بیشتر مگر در سال چه قدر میشه .اونهایی که میلیاردی از این موسسات سود میگیرن خیالشون راحته وپولشون سر جاش هست اما این مردم عادی با سپرده های خرد عموما زیر ده میلیون هستند که تاوان باید بدهند.البته هجوم مردم هم بی تاثیر نیست . (4477556) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۰:۰۳:۲۷
سلام من تعجب میکنم از نحوه نظراتی که بعضی از افراد نوشته اند که متاسفانه همیشه لفظ طمع و موارد مشابه را بیان میکنند و جالب اینجا است که هیچ حرفی از مدیریت عالی بانک مرکزی نمیکنند مطابق قانون بانک مرکزی وظایفی دارد که متاسفانه به ان وظایف عمل نکرده است و این همه مشکل از جمله عدم اعتماد به سیستم مالی و پولی کشور ایجاد شده است بهتر است از فضای انتخابات خارج شویم و به بررسی و حل مشکلات مردم بپردازیم (4477587) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۰:۱۱:۵۸
چرا این موسسات مثل موروملخ پیداشدند؟؟؟؟ کی مجوز صادر کرده؟؟؟؟؟ (4477610) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۱:۱۰:۴۵
پول رو یکی دیگه خورده حالا دولت باید پاسخگو باشه از بودجه بیت المال (4477714) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۲:۰۳:۴۲
وظیفه بانک مرکزی است جوابگو باشه (4477804) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۳:۲۹:۱۰
خوب میخواست مجوز نده (4477963) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۴:۰۳:۴۴
مگه این دولت مجوز داده ؟ اصلا این موسسه مجوز نداشته چرا نیرو انتظامی تعطیلش نکرده ؟ (4478026) (alef-11)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۱:۱۲:۲۶
ظاهرا دوران سرقت مسلحانه از بانکها و موسسات مالی به سر اومده و این خود مدیران برخی بانکها و موسسات مالی هستند که خیلی شیک و با کلاس ،با کت وشلوار زحمت برادران سارق رو کم کردن و با چه حجم عظیمی دارند در این راه تلاش میکنند و هیچ کس هم نیست که نظارتی بر کارشون داشته باشه. (4477717) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۱:۲۷:۱۶
با سلام
من یک شرکت کامپیوتری دارم که مجوز از شورای عالی انفورماتیک داره و مراجع قانونی اگه من ورشکست شم یا تو یه قرارداد که با مشتری دارم کم بیارم و نتونم تعهدم و انجام بدم آیا شورای عالی انفورماتیک میاد خسارت مشتری رو جبران کنه یا یه کارگاه تولیدی ورشکسته رو کسی به دادش میرسه که تعهدات و چکهای برگشتیشو پاس کنه با اینکه صدها مجوز فعالیت داره و کارش هم کاملا قانونیه؟ مردم ما همه خوب میدونن چقد پول گذاشتن تو این موسسات و سود بالا گرفتن ریسکیه اما فقط سمت سودشو میخوان که از نظر شرعی هم این مشکل اساسی داره. (4477742) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۲:۳۳:۰۱
سلام روز خوش متاسفانه شما دو مثال زدید که اصلا قابل قیاس با هم نیستند شما اگر ماشین خود را بیمه کنید و آن ماشین خسارت خود آیا انتظار ندارید بیمه به شما خسارت پرداخت کند؟
خوب موسسه مالی و اعتباری هم اگر بخواهند در کشور فعالیت کنند علاوه بر مجوز باید ساله مقداری از سپرده های جذب شده را به عنوان ضمانت به بانک مرکزی پرداخت کند خوب آیا آن مبالغ دریافت شده به چه دلیل میباشد ؟
ضمنا ما در دنیا موسسات مالی و اعتباری و بیمه هایی داریم که کامل مستقل هستند و به صورت کاملا مستقل کار میکنند ایرادی ندارد ولی آن موسسات کامل مشخص است و اعلام میکنند تازه در مورد این موسسات اول با مدیریت بد بانک مرکزی این مشکلات ایجاد میشود و بعد از این که کاملا از بین رفت اعلام میکنند موسسه مشکلی ندارد نمونه آن موسسه میزان است که بعد از دو سال گفتند موسسه سود ده بوده است الان بحث عملکرد درست و صحیح است و متاسفانه اقتصاد یک کشور که یکی از نهاد های مهم آن بانک مرکزی است باید مدیران قوی و کارآمد و سالم داشته باشد (4477873) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۲:۳۸:۵۳
سلام آیا شورای عالی انفورماتیک از شما ساله 10 درصد یا بیست درصد از درآمد شما را دریافت میکند بانک مرکزی از این موسسات ساله مبالغی را دریافت میکند!!! (4477886) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۴:۳۱:۴۴
اگر شورای عالی انفور ماتیک 13 درصد از کل فروش شمارا بدون هیچ گونه سودی 20 سال نگه میداشت مدیرعامل وهیئت مدیره وسهام دار طبق ضابطه خودش تعیین میکرد و شما بجای اقلام مجاز اقلام غیر مجاز کتبی با مهر وامضا تحویل میداد در همان ابتدا یا جلو فعالیت شما را میگرفت وجبران خسارت میکرد یا بلافاصله اصلاح میکرد نوش دارو بعد از مرگ سهراب عکس العمل دولت پاسخ گو ومسئول نیست (4478064) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۵:۲۵:۲۳
شما نزد (به قول خودت) شورای الی انفورماتیک 300 میلیارد تومان آن هم به مدت چندسال پول گذاشتی ؟ بعد شورای عالی انفورماتیک این چند سال از این 300 میلیارد تومان استفاده کرده که حالا بیاد چک های تو پاس کنه داداچ از چیزای که خبر نداری لطفا اظهارنظر نکن و به هم ربط نده (4478162) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۲:۳۶:۴۵
با سلام. قابل توجه نگارنده ی مطلب فوق
مردم در انتظار وعده هستند نه وعید. وعید درز بان عرب به وعده های بد و سوء گفته می شود. (4477881) (alef-2)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۲:۳۶:۵۸
مسول دولت و به طبع آن بانک مرکزی است چرا پاسخگو نیستند . اگر مجوز نداشتند چرا همان در اولین روز کاری جلویشان را نگرفتند البته این را هم باید بگویم مسئولین بانک مرکزی وقت باید دستگیر و محاکمه شود چون متهم اصلی ایشان است جناب آقای سیف تقصیری ندارد چون آب از چشمه آلوده است . (4477883) (alef-11)
 
طايفه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۲:۵۹:۰۰
تا همين چند وقت پيش روسا و كارمندان شعبه ها وعده 25 تيرماه و براي روشن شدن وضعيت موسسه و سپرده گذارا مي دادن الان ميگن 20 مرداد فعلا دارن وقت مي خرند . يه ضرب المثل هست كه ميگه قبل از اينكه از راه رفتن كسي انتقاد كني مقداي با كفشهاش راه برو. (4477911) (alef-11)
 
على
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۳:۱۲:۱۳
تمام اينكه مردم به حرفهاى مسئولين توجه نميكنند ! و با وجود اين همه وعده و وعيد ، باز هم به شعبات هجوم ميارن ، فقط به خاطر بى تدبيرى بانك مركزى براى مجوز دادن به كاسپين است (مجوز خودشو بى اعتبار كرد ) كه مردم رو گرفتار كرد و هنوز ادامه داره، وبه نظرم اين مسئله اگه هر چه زودترجلوش گرفته نشه مثل دومينو همه رو گرفتار ميكنه !!! (4477939) (alef-2)
 
سیمین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۴:۰۳:۴۸
واقعا امکان داره یک موسسه 20 سال بدون مجوز فعالیت کرده باشه و بانک مرکزی و مسئولین خبری نداشته باشن؟ و اگه خبر داشتن چرا همون اول جلوی موسسات رو نگرفتن که حالا ما نسوزیم . بالاخره مردم به موسسه ای که 20 سال در حال کار کردن بوده و در هیچ شرایطی دچار بحران نشده اعتماد کردن . من به شخصه یکی از دلایلی که در ثامن حساب باز کردم این بود که سرعتی کار راه می انداختن و این جور نبود که برای یه افتتاح حساب 4 ساعت معطل شم. ضمن اینکه بعضی از کارمنداش هم واقعا کار راه انداز بودن .ولی کاشکی بانک مرکزی برای سامان دادن موسسات غیر مجاز یک راهی رو انتخاب می کرد که به مردم صدمه ای وارد نمی شد . مسئولین لطفا هر چه سریعتر پاسخگو باشن . الان یک ماه هست که از جریان ثامن گذشته هر وقت که به بانک مرکزی زنگ می زنیم میگن ثامن مشکلی نداره نگران نباشین فقط باید جلسه ی شورای پول و اعتبار تشکیل بشه . واقعا در عرض 32 یا 33 روز مسئولین هنوز فرصت نکردن جلسه ی شورای پول و اعتبار تشکیل بدن ؟ مسئولین ازتون خواهش میکنیم یه خورده سریعتر ما هزار گرفتاری داریم. (4478027) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۴:۴۱:۳۱
در وانفسای سیاست و مدیریت منابع مالی وبانک مرکزی این منابع مالی است که قربانی سیاست بازان می شود؟این پس لرزه مالی چند صباحی دیگر دامن دولتی ها را هم خواهد گرفت؟هرچیزی که روال عادی نداشته باشد به بحران ومعضل تبدیل می شود ؟ در حال بانک ... 22 درصد سود می دهد اما بانک ... یا بانک های دیگر تاکی می توانند به این روند ادمه دهند ؟
در حال حاضر بیشتر بانک ها وموسسات به سپرده های بالای 100 میلیون تومان بالای بیست درصد سود می دهند / (4478084) (alef-2)
 
عبداله
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۵:۰۷:۰۴
به نظرمن باید ثامن را جمع کرد برای سه میلیون وام سه نفر از من ضامن خواستند بادو چک ویک کسر حقوق که کاملا غیرقانونی بود تخلف که شاخ ودم ندارد ثامن را جمع کنیدلطفا (4478129) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۵:۲۱:۴۲
همه این مشکلاتی که برای این موسسه به وجود آمده سیاسی است یه نو تسویه حساب بین جناح هاست درد این است که ضرر این کش و قوس ها فقط برای مردم است مردمی که فقط زمان انتخابات برای مسئولین عزیز می شوند (4478153) (alef-2)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۵:۳۶:۴۰
ای مردم وقتی با یک شایعه چنین بهم میریزید این بلاها حقتونه سرتون بیاد

وقتی همگی مراجعه و طلب پول میکنید قویترین بانکهای دنیا هم مشکل پیدا میکنند بهتر است برین بشینین خونه و به اندازه نیاز مراجعه کنید تا موسسه بتونن کارشونو انجام بدن (4478183) (alef-2)
 
رسول
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۵:۳۸:۴۸
جالبه که فقط در این چند روز مردم به اصل پولشان نیاز پیدا کردند قبلا چون سود می گرفتند مشکلی نبود. داداش من هم 20 میلیون آنجا سپرده گذاری کرد هر چقدر بهش گفتم ببر یک بانک درست حسابی بذار قبول نکرد و گفت سود این موسسه بیشتره. حالا مجبور بره پولش را گدایی کنه.
ضمنا بزرگترین بانک آمریکا هم ورشکست خواهد شد اگر همه سپرده گذاری همزمان بخواهند پول هایشان را بردارند.
دولت مقصر است نظام اقتصادی مریض است شکی در آن نیست ولی ما مردم ایران نیز تفصیر کاریم. به کم راضی نیستم دوست داریم بدون زحمت پول پارو کنیم (4478187) (alef-2)
 
سامان
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۵:۵۰:۳۵
هر موسسه یا بانکی اگه همه با هم مراجعه کنن دچار مشکل میشه این بحران فقط واسه ثامن نیست مسئولین بانک مرکزی تو این اوضاع باید جوابگو باشن که چرا با همچین موسسات خوبی این رفتار میکنن وچرا فقط از بانکها دولتی خودشون حمایت میکنن ما مردم رو خیلی ساده ایم (4478205) (alef-2)
 
111111111
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۶:۵۵:۵۳
چرا کسانی که مجوز صادر کردند و .... نباید محاکمه بشن؟چطور زمانی که چندرغاز بهت وام میدن اگر 2 ماه قسط ندی میان چوب حراج به زندگیت میزنن؟ولی خودشون وقتی به اینجا میرسن برای مردم خط و نشان هم میکشن؟ (4478326) (alef-2)
 
بی دفاع
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۹:۰۷:۴۰
باسلام خدمت ملت فهیم ایران من به گفته های بانک مرکزی ویک عده دونباله رو آنها کاری ندارم واز اینکه داخل این مردم نیستن وازسبک زندگی این مردم اطلاعی ندارند ولی شما عزیزان خوب میدونید که اگر یک فردی که نون آور خانواده با چند سر عایله هست بخواهد خودش با تخصصی که دارد در کوچه پس کوچه های این مملکت کاسبی راه بیاندازد از هر اورگان ویا اداره ای که توی کشور هست به سرش آوار میشوند وبا قانون های مختلف جلوی کارش را میگرند تمام ما دراطراف خود یا فامیل از این نمونه ها داریم اونوقت چطور بانک مرکزی می آید به مردم اعلام میکند این موسسات بدون مجوز بوده اند به طور مثال موسسه ثامن ومهر الان حدود 20واندی سال است که با صدها شعبه وهزاران کارمند ونقل وانتقال ملیاردی درروزومیلیونها مشترک دارند در جلوی چشم اینها فعالیت میکنند وبه قول خودشان تمام مراحل اخذ مجوز را هم چندین سال است انجام داده اند چرا به یکباره بعد از پخش اون فیلم کذایی از شبکه ضد انقلاب اینها هم میگویند که این موسسات مجوز ندارند اگر اینها از یک جا دستور نمیگرند تامردم را از نظام بانکی ناامید کنند وخوانوادها یچه سپرده گذار چه کارمند را در برزخ نگه دارند وبادشمنان این نظام هم صدا بشوندپس اسمش را چه باید گذاشت؟؟؟ (4478504) (alef-2)
 
وطن دوست
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۹:۰۸:۳۵
تعاونی اعتبار ثامن‌الائمه به عنوان یکی از موسساتی است که قرار است به بانک تبدیل شود و در این راستا مدیرعامل تعاونی اعتبار ثامن‌الائمه تاکید کرده که 100 درصد سهام بانک ثامن‌الائمه به اشخاص حقیقی واگذار خواهد شد.
حسین توکلی درباره مراحل پیشرفت بانک شدن این موسسه اعلام کرد که باوجود قول مساعد رییس کل بانک مرکزی، هنوز بانک شدن موسسه در دستور کار شورای پول و اعتبار قرار نگرفته است.
وی با اشاره به جلسه هفته گذشته خود با رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: در این جلسه کارشناسان مربوطه اعلام کردند که تعاونی اعتبار ثامن‌الائمه مشکلی برای بانک شدن ندارد و دکتر بهمنی هم قول مساعد دادند که این موضوع در نخستین جلسه شورای پول و اعتبار مطرح شود که متاسفانه این مهم، تاکنون محقق نشده است. توکلی از دلایل مطرح نشدن موضوع صدور مجوز بانک این موسسه در شورای پول و اعتبار اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت: ما همه شرایط مورد نظر بانک مرکزی را فراهم کرده‌ایم، مشکلی برای بانک شدن نداریم و فقط منتظر هستیم تا شورای پول و اعتبار با این موضوع موافقت کند.
مدیرعامل تعاونی اعتبار ثامن‌الائمه با اشاره به تامین وجوه قانونی مورد نظر بانک مرکزی از سوی این موسسه ادامه داد: حدود یک سال است که یک هزار میلیارد ریال وجوه قانونی را پرداخت کرده‌ایم و با وجود اینکه قول داده بودند که به محض واریز وجه، موضوع مطرح شود ولی هنوز موضوع مجوز موسسه برای بانک شدن، در دستور کار شورای پول و اعتبار قرار نگرفته است.
وی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه مجوز بانک شدن موسسه تا قبل از پایان سال صادر شود، ادامه داد: ما اعلام آمادگی کرده‌ایم که بقیه سرمایه مورد نیاز را هم به موقع تامین کنیم.
توکلی با اشاره به معرفی 75 درصد سهامداران حقیقی به بانک مرکزی، یادآور شد: 25 درصد سهام موسسه برای تبدیل شدن به بانک، از طریق پذیره‌نویسی عمومی، به عموم عرضه خواهد شد و ما آمادگی داریم تا ظرف مدت کوتاهی، این پذیره‌نویسی را به انجام برسانیم.
وی در عین حال تاکید کرد که کارهای کارشناسی برای این کار انجام شده ولی هنوز بانک عامل پذیره‌نویسی مشخص نشده است.
به گفته مدیرعامل تعاونی اعتبار ثامن‌الائمه، سهامدار موسسه، سهام خود را واگذار خواهد کرد و 100 درصد سهامداران جدید، اشخاص حقیقی خواهند بود به عبارت دیگر، هیچ موسسه‌ای در بانک ثامن‌الائمه دارای سهام کلان یا مدیریتی نخواهد بود. (4478507) (alef-2)
 
منطقی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۹:۱۰:۲۰
اصلا سود معنی ندارد با گذشت زمان ارزش پول کمتر میشود این جبران حداقلی به سپرده گذار است آقایان شما تورم را در جامعه مثل بعضی کشور های صنعتی پیشرفته به صفر برسون بیکاری وخدمات درمانی واجتمایی را به صفر برسونید اونوقت ما هم یک ریال سود از نظام بانکی طلب نمیکنیم من الان 3تا بچه بیکار دارم که از سن قانونیشان گذشته وهیچ گونه شغلی ویادرآمدی ندارند تشکیل زندگی ندادن هزینه های درمانی بیچاره کرده مردم رو تورم بیچاره تر مردم چکار کنند (4478510) (alef-2)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۹:۵۰:۳۵
با سلام
خیلی ممنون از خانم جمشیدی که این گزارش را تهیه نموده وتشکر ار سایت محترم الف که این گزارش را منتشر نموده است.
ازهمه خبرنکاران محترم خواهشمندموضوع بلاتکیفی موسسه ثامن را پیگیری فرمایند شاید صدای ما سپرده گذاران به گوش مسولین محترم یرسد ودر چارجوب قانون ونظم عمومی مشکلات سپرده گذاران حل شود. (4478535) (alef-2)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۷ ۰۲:۴۳:۴۲
تمام مشکل از موسسه آرمان (وحدت) شروع شد و چون بانک مرکزی تا الان هم از آن اسم نبرده و نمی خواهد مشکل آن حل بشه و باعث بی اعتمادی به موسسات و بانک های خصوصی شد و تمام تقصیرات متوجه سیف می باشد (4478896) (alef-11)
 
سینا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۷ ۰۲:۵۰:۱۸
بانک مرکزی مشکل موسسه آرمان (وحدت - فردوسی) را حل نکرد باعث شد خروج منابع از موسسه ملل، ثامن، مهر اقتصاد، آینده شد و کلا مردم به بانک های خصوصی بی اعتماد بشوند و الان داره پول از تمام بانک ها خارج میشه و به سمت مسکن میره موج گرانی مسکن و دلار و طلا در راه است این هم از بی تدبیری دولت تدبیر و بی لیاقتی سیف، رییس بانک مرکزی است (4478901) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۷ ۰۸:۱۸:۴۶
یعنی اگر ثامن مجوز بانک بگیره از آسمون پول میریزه توش. چه ربطی داره نقدینگی را تامین کنید (4479031) (alef-11)
 
عبداله
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۷ ۰۹:۴۶:۲۲
وقتی در یک پیامی تاکید داشتم که نظارت ، نظارت و نظارت یعنی همین که چندسال یک موسسه در کشور خون مردم با سود بانکی بالا می مکد بعد تازه به فکر مجوز می افتیم آیا دردناک نیست ؟؟؟ (4479170) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۷ ۱۱:۱۰:۰۳
ثامن از نظذ بانک مرکزی جز مجازها نیست. باید به قوه قضایی شکایت کنن (4479339) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۹ ۱۴:۳۶:۴۵
پس توی این 20 سال چه طور کار میکرده!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (4482191) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۸ ۲۰:۲۹:۴۷
از ارمان وحدت چرا هیچ حرفی نمیزنید؟ چرا گزارش تهیه نمیشه، مگه سیصد هزار سپرده گذار موسسه ارمان وحدت که دو ماهه هیچ برداشتی نمیتونن انجام بدن چه گناهی کردن؟؟؟ خواهش میکنم از مشکلات اونها هم مطلب بنویسید، همه اش شده کاسپین، فرشتگان، ثامن ها!! پس ما ارمانی های وحدت چی؟؟؟؟ (4481430) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۰ ۰۰:۲۰:۵۰
شاید انچه که سپرده گذران را به دریافت پول خود ترغیب میکند عدم اعتمادی است که به امنیت مالی دارند  و گران شدن همه چیز از مسکن ، دلار و... مردم یادشان نرفته است که در دوره چهار ساله دوم احمدی نژاد گرانی چگونه هر روز وهر روز افزایش می یافت ومردمی که حاصل زحماتشان را در بانکها گذاشته بودند هر روز فقیرتر می شدند در واقع تا این اعتماد را که در سالهای آینده خبری از جهش ناگهانی قیمتها نیست ودر عمل ان را ثابت کند ،میتوانداعتماد مردم به بانکها راافزایش  دهد .همانطور که  بانک مرکزی در مورد قیمت دلار اینکار را  انجام میدهد و تا سوداگری واحتکار دلار توسط عدهای شروع می شود با واردکردن دلار به بازار قیمت ان را حتی به قیمتی کمتر از انچه که احتکار کنندگان خریده اند کاهش میدهد دولت در سایر موارد نیز گاه می تواند حتی  با یک سری پیام واجرایی کردن بعضی قوانین کنترل قیمتها از جمله قیمت مسکن واجاره  را تنظیم کند ومانع پیروزی احتکار کنندگان شودا (4482682) (alef-11)
 
بهنام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۲۲:۳۷
باسلام خدمت همه سپرده گذاران بنده هم مثل شماهاسپردهگذارم با مبلغ بالا مردم عزیز چرا فکر میکنید کار تراز مالی وحسابرسی یه موسسه با بیش از 560شعبه کار سهل واسانیه وبسرعت ظرف مدت یک یا دوماه حل وفصل میشود چرا معنی انحلال وادغام را وصدور مجوز قبل از ادغام را مورد توجه قرار نمیدهید تازه ایجاد نقدینگی جدید با گذر زمان مقدور میباشد همه جای دنیا کسب ثروت وپول با کار وطی گذشت زمان مقدور میباشد خط اعتباری کمکی موقت براساس پرداخت ضمانت موسسه راه اندازی میشود مگر اعلام ورشکستگی شده که توقیف اموال واعطای خط اعتباری بلند مدت صورت بگیرد شما مردم عزیز با اتحاد وهجوم یکباره ومداوم ....عوض نمودید پس بدانید اگر صبروحوصله بخرج ندهید وهجوم برای باز پسگیری سپرده داشته باشید بطور حتم بساط ثامن را خودتان از روی زمین برمیدارید وهیچکس قادر به انجام کمک وکار خاصی نیست .موفق پیروز صبورباشید تاهمه بحق وحقوق تمام وکمالمان برسیم. (4486445) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.