نظر منتشر شده
۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 447962
مشکلات مالی طرحی که قرار بود منابع آب زیرزمینی کشور را نجات دهد
بخش تعاملی الف - نقی عبدالجوادی دستجردی
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۰۵:۴۸


وضعیت منابع آب زیرزمینی کشور در سال‌های اخیر به وضعیت بحرانی رسیده است. این وضعیت بحرانی به دلایل مختلفی ایجاد شده است که از دلایل مهم آن می‌توان موارد زیر را نام برد:

- مدیریت ضعیف در بخش آب و کشاورزی
- استفاده بی رویه کشاورزان در استحصال و مصرف آب زیرزمینی
- کاهش نزولات آسمانی به ويژه در سال های اخیر.

بنابراین با پيگيري‌هاي وزارت نيرو در سال 1384، طرح احیا و تعادل بخشي آب­‌هاي زيرزميني کشور تعريف و داراي رديف اعتباري شد. ولي متأسفانه اعتبار مذکور از سال 85 تا سال 93 بدون انطباق با شرايط تورمي و نيز بسترسازي انجام شده، از رشد لازم برخوردار نشده و حتي سير نزولي به خود گرفته و تقريباً تمام پروژه‌­هاي طرح مذکور در سال 1393 متوقف و يا بسيار کند شده است. روند نزولي تخصيص اعتبار به طرح‌­هاي احیا و تعادل‌بخشي پيامدهاي ناشي از افت و کسري مخزن را تشديد نموده است.

لذا با عنايت به موارد برشمرده مذکور و شرايط بسيار بحراني به وجود آمده در آبخوان‌­هاي زيرزميني و ضرورت حرکتي همه شمول که حضور همه آحاد جامعه و دستگاه­‌هاي کشوري و لشکري را در اصلاح شرايط پيش ­آمده مي‌طلبد، مجدداً وزارت نيرو به طور جدی با کار کارشناسي و تعريف طرح احيا و تعادل بخشي منابع آب زيرزميني کشور، ضمن ارايه آن در پانزدهمين جلسه شوراي عالي آب و تصويب آن با هدف کنترل کسري مخزن در برنامه‌­ای 20 ساله و کنترل کسري متوسط سالانه 6 ميليارد مترمکعب آب­خوان­‌هاي کشور را در دوره 6 ساله (سال آخر برنامه پنجم و 5 ساله برنامه ششم) را دارد. به همين منظور در اين طرح 15 پروژه تدوين گردیده است که نگارنده در تاریخ 95/08/17 طی یادداشتی 15 پروژه مذکور را معرفی نمود.

در سال 1394 با تخصیص بخشی از اعتبارات تصویب شده به پروژه ها این طرح کج‌دار و مریز انجام و این سال پشت سر گذاشته شد. اما متاسفانه با ادامه مشکلات مالی دولت و عدم تخصیص اعتبارات مصوب، به رغم گذشت بیش از 11 ماه از سال جاری هنوز حتی یک ریال به مشاوران و پیمانکاران پروژه‌های طرح مذکور در شرکت‌های آب منطقه ای و سه مشاور راهبری طرح در تهران پرداخت نشده است. با توجه به پیش بینی یک دوره 6 ساله برای جبران کسری مخازن آب زیرزمینی، اگر روند عدم پرداخت مطالبات پیمانکاران و مشاوران طرح به همین صورت ادامه یابد گزیری نیست مگر تعطیلی و توقف ادامه انجام پروژه‌های طرح. تعطیلی طرح نیز مساوی است با سرعت گرفتن روند تخریب آبخوان‌های کشور. تخریبی که این بار تمدن و موجودیت کشور را تهدید می‌کند.

امیدواریم دولت تدبیر و امید با درایتی که در او سراغ داریم با اهتمام بیش‌تری اعتبارات این طرح را تامین نماید تا خدایی ناکرده خللی در اجرای این طرح ملی و نجات بخش ایجاد نشود.

دریغ از تخصیص یک ریال به طرح. امسال از اعتبار تصویب شده طرح به ریالی به شرکت های آب منطقه ای بابت اجرای پروژه های طرح داده اند و نه ریالی به سه مشاور راهبری طرح.
 
کلمات کلیدی : نقی عبدالجوادی دستجردی
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۴ ۰۷:۵۲:۰۹
در بخش آب یک نفر باید جلوی مشاوران و پیمانکاران را بگیرد . طرح های این ها برای ملت آبی ندارد ولی برای خوشان بدجوری نان دارد ! (4171805) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۴ ۰۷:۵۹:۴۶
ای کاش میفرمودید که سر فصلهای این طرح احیا و تعادل بخشی چیست. (4171812) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۴ ۰۸:۳۴:۴۴
با سلام
با توجه به تغیرات اقلیمی ما شاهد باران های سیل آسا و سنگین حتی 40 سانتی و طغیان شدید و کوتاه مدت رودخانه ها هستیم و خواهیم بود. اما به دلیل نداشتن پوشش گیاهی و شیبدار بودن زمینها کنترل آنها در دست ما نیست و فایده ای هم ندارد و حتی برای سدها هم به دلیل رسوب گذاری زیاد چندان مفید نیستند؛ و منجر به بروز سیلاب و خساراتی چون خرابی راهها و پلها و بندها و خانه ها حتی کشته شدن چند نفر و تلفات دامها و مزارع و غیره هم می شود. می توان با تقویت پوشش گیاهی و جنگلی و آبخیز داری و آبخوانداری و دیگر طرحهای آب شناختی (هیدرولوژیک) و هدایت سیلابها به حفره های عظیم معادن شن و ماسه این بارشهای سیل آسا را به درون زمین و سفره های خالی آن فرستاد و این تهدید را به فرصت تبدیل کرد. و اگر به موقع اقدامی صورت نگیرد با خراب شدن و نشست و متراکم شدن لایه های متخلخل زمین ( که از روز اول با آب شکل گرفته و آبدار بوده اند) و همچنین تغیرات منفی طبیعی دیگر، این مسایل دیگر عادی شده و حساسیتها و تعصب ها به این مسایل از بین می رود و حتی اگر اقدامی هم صورت بگیرد حکم نوش دارو را خواهد داشت. (4171841) (alef-11)
 
نقی عبدالجوادی
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۰۴ ۱۰:۳۲:۵۵
سلام. دوست عزیز سرفصل های طرح احیا و تعادل بخشی قبلا در یادداشتی در همین سایت ارایه شده است. این هم پیوند مقاله قبلی:
http://alef.ir/vdciqza53t1azu2.cbct.html?411069 (4171968) (alef-11)
 
حسن احمدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۲ ۱۵:۵۷:۳۴
متاسفانه این مشکل در طرح های دیگه وزارت نیرو هم وجود دارد. امسال اعتبار داده شده به طرح های آبی خیلی کمتر از سال قبل بوده. (4183276) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۲ ۱۹:۳۷:۳۲
کوه نوردان و کردشگران طبیعت میتوانند شهادت دهند که موانعی که در کوهستان ها در مسیر آبهای جاری بقصد تغذیه سفره های زیر زمینی ساخنه شدند در همان سال های اولیه از رسوبات پر شده و این سئوال مطرح میشود که مگر این پدیده قابل پیش بینی نبوده . (4183420) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.