توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 446161
گزارش؛
ورود وزارت ارتباطات به طرح شبکه ملی غیر قانونی است/مسئولان امر رسیدگی کنند
بخش دانش و فناوری الف،28 بهمن95
مومن نسب کارشناس فضای مجازی می‌گوید: ورود وزارت ارتباطات به راه اندازی شبکه ملی بدون تصویب طرح آن در شورای عالی فضای مجازی و تعریف وظیفه برای وزارت خانه یاد شده غیر قانونی است.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۲۸
 باشگاه خبرنگاران جوان؛ به سرانجام رسیدن راه اندازی طرح عظیم و حیاتی شبکه ملی اطلاعات در طول 11 سال گذشته دستخوش تغییرات و فراز و نشیب هایی شده است که از عدم تصمیم گیری واحد و تقسیم کار ملی برای به ثمر نشستن شبکه ملی نشات می گیرد، برای ساماندهی مباحث فضای مجازی کشور که شبکه ملی اطلاعات نیز بخشی از آن است در اسفند سال 90 شورای عالی فضای مجازی به دستور مقام معظم رهبری شکل گرفت تا عالی ترین نهاد تصمیم گیر در حوزه مجازی کشور باشد اما انفعال این شورا نیز نتوانست گره سردر گم شبکه ملی را باز کند تا اینکه وزارت ارتباطات به این حوزه ورود کرد و فازهایی از شبکه ملی را به بهره برداری رساند آن هم شبکه ای که هنوز طرح آن به تصویب شورای عالی فضای مجازی نرسیده و وزارت ارتباطات وظیفه تعریف شده ای در اجرای آن از سوی شورا ندارد و کارشناسان می گویند ورود وزارت ارتباطات به این مساله غیر قانونی است.

    مردم باید شبکه ملی را حس کنند

برای بررسی روند آنچه در دو فاز با نام شبکه ملی اطلاعات به افتتاح رسیده است و البته مسئولان شورای عالی فضای مجازی آن را اصلاح وضع موجود می نامند در گفتگو با روح الله مومن نسب کارشناس و پژوهشگر فضای مجازی نشستیم.

وی می گوید: بحث شبکه ملی مبحثی مفصل است و بخش های مختلفی دارد اما می توان شبکه ملی اطلاعات را در چهار کلمه تعریف کرد، شبکه ای سالم، سریع، امن و ارزان، هر زمانی این چهار کلمه به معنای واقعی محقق شد می توان گفت شبکه ملی اطلاعات راه اندازی شده است و مردم باید در ارتباطات مجازی خود این چهار کلمه کلیدی را حس کنند، اما تا زمانیکه نرم افزارهای خارجی در کشور رونق دارد و ترافیک در انحصار این نرم افزارها است نمی توان از شبکه ملی سخن گفت.

    راه اندازی شبکه ملی تماما در اختیار وزارت ارتباطات نیست

این پژوهشگر با بیان اینکه راه اندازی شبکه ملی تماما در اختیار وزارت ارتباطات نیست، اظهار داشت: بر اساس نص صریح سخنان مقام معظم رهبری در نامه ای خطاب به رئیس جمهور ، وزارت ارتباطات تنها یکی از سازمان هایی است که در راه اندازی شبکه ملی نقش دارد، رهبری معظم در این نامه می فرمایند که دستگاه ها، وزارت خانه ها از قبیل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، صدا و سیما، دستگاه های فرهنگی و نیز نهادهای مردمی و بخش خصوصی هم در این پروژه عظیم و حیاتی نقش دارند، همچنین ایشان در حکم انتصاب اعضای شورای عالی فضای مجازی در دور دوم بر تسریع در راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات پس از تصویب طرح آن در شورای عالی تاکید دارند و می فرمایند باید نظارت مستمر و مؤثر مرکز ملی بر مراحل راه‌اندازی و بهره‌برداری از شبکه ملی اطلاعات وجود داشته باشد، این در حالی است که به گفته اعضای شورا هنوز طرح شبکه ملی به تصویب شورای عالی نرسیده است.

همچنین باید گفت شبکه ملی اطلاعات باید تحت نظر مرکز ملی فضای مجازی و شورای عالی تصویب و شورا مجریان راه اندازی این شبکه را تعیین کند و هیچ اسمی از وزارت ارتباطات به چشم نمی خورد و افتتاح فازهای شبکه ملی از سوی وزارت ارتباطات مخالف سخنان رهبری معظم است.

    صدور مجوز صوت و تصویر در انحصار صدا و سیما

مومن نسب ادامه داد: در نامه یاد شده از سوی مقام معظم رهبری خطاب به رئیس جمهور مسئولیت صدور مجوز و تنظیم صوت و تصویر منحصرا بر عهده سازمان صدا و سیما است و این انحصار گویا رعایت نشده است، سازمان صدا و سیما باید اعلام کند که آیا بر این امر نظارت دارد یا خیر و اگر این مهم رخ نمی دهد خلاف دستور مقامم معظم رهبری است.

این کارشناس فضای مجازی با تاکید بر اینکه شبکه ملی اطلاعات با روبان افتتاح نمی شود و بخش های اساسی از جمله تولید محتوا، سرویس ها، مباحث مالی و دولت الکترونیک را در خود جای داده است، اعلام کرد: باید سه مرحله مهم در شبکه ملی اطلاعات به سرانجام برسد، ابتدا مباحث فنی است که بر اساس آن سیستم عامل، دیوایس دیتا سنتر، IXP ، زیر ساخت و نت ورک باید بومی و ایرانی باشد و وزارت ارتباطات باید صراحتا اعلام کند که این موارد رعایت شده است یا خیر، در مرحله دوم باید از موازی کاری پرهیز شود و برای خروج از انفعال امور به صورت ملی تقسیم کار شود و همچنین قوانین و مقررات مشخص در حوزه های مختلف و مرتبط با این فضا به تصویب برسد زیرا تا زمانیکه وجود نداشته باشد به نتیجه نخواهیم رسید.

    پیشرفت مخابرات در پوشش شبکه ملی اطلاعات

وی افزود: در مخابرات از نسل دو به نسل سه ورود کردیم و در حال حاضر مخابرات به سمت نسل 4 در حال حرکت است و بسیاری از تغییراتی که در این حوزه دیده می شود و متعلق به ورود به نسل های بعدی مخابرات است و به نام شبکه ملی رقم خورده در حالی که این امور، برنامه های روتین برای پیشرفت مخابرات بوده و درآمدهای وزارت ارتباطات را افزایش داده است در حالی مسئولان می گویند کاهش درآمد داشته ایم.

این پژوهشگز حوزه فضای مجازی بیان داشت: به اعتقاد بنده افتتاح شبکه ملی اطلاعات به نوعی فرار رو به جلوی وزارت ارتباطات است، فضای مجازی کشور نیازمند یک انقلاب است و روز به روز مطالبات مردمی و مراجع تقلید برای کنترل این فضا و تحقق خواسته های مقام معظم رهبری در حوزه فضای مجازی بیشتر می شود و وزارت ارتباطات در تدارک برنامه ای است که این مطالبات را آرام کند و برای این کار از نام شبکه ملی اطلاعات بهره می برد.

    انفعال مرگ گونه شورای عالی فضای مجازی مورد انتقاد است

مومن نسب با اشاره به اینکه باید از انفعال مرگ گونه شورای عالی فضای مجازی نیز انتقاد شود، گفت: این شورای از مهمترین و تاثیرگذار ترین مسئولان کشور تشکیل شده است چرا باید در برابر طرح مهم و حیاتی شبکه ملی اطلاعات در وضعیت کنونی کشور در حوزه مجازی سکوت کند، شورای عالی فضای مجازی باید صراحتا اعلام کند که دو فاز افتتاح شده با نام شبکه ملی از سوی وزارت ارتباطات هیچ ارتباطی با شبکه ملی اطلاعات ندارد.

وی تاکید کرد: مردم با این برنامه افتتاح از سوی وزارت ارتباطات به شبکه ملی اطلاعات امیدوار هستند در حالی هنوز شبکه های خارجی بدون دسترسی مسئولان کشور در حال جولان هستند، محتوای مستهجن و ضد دین و غیر اخلاقی و دورغ پراکنی و .... همچنان در شبکه ها فعال است و این امر مردم را نسبت به شبکه ملی اطلاعات که در اصل خود امنیت را برای مردم رقم می زند، بد گمان می کند و قطعا در نظر مردم این شبکه ملی که وضعیت فضای مجازی کشور را نسبت به قبل هیچ تغییری نداده دردی را دوا نخواهد کرد.

    وزارت ارتباطات به وظایف تعریف شده اش عمل کند

این کارشناس بیان داشت: توصیه می شود وزارت ارتباطات وظایف قانونی خودش را دنبال کند، بخشی از این وظایف در مصوبه 427 شورای فرهنگ عمومی کشور آمده است که بر طبق آن هشت وظیفه مهم برای این وزارت تعریف شده و همچنین مجلس شورای اسلامی نیز قوانینی در حوزه وظایف و اختیارات این وزارت خانه به تصویب رسانده است.

شبکه ملی اطلاعات

مومن نسب گفت: از سویی دیگر در طرح شبکه ملی اطلاعات دو مساله مهم مطرح است ابتدا چرایی ورود وزارت ارتباطات به بحث شبکه ملی اطلاعات است و مساله دوم اگر وزارت ارتباطات توانایی اجرای شبکه ملی اطلاعات را داشت باید سالها پیش این اتفاق رخ می داد، باید گفت یکی از مهمترین سازمانهایی که باید به بحث شبکه ملی ورود کند شرکت مخابرات ایران است و که به تمامی نقاط کشور دسترسی داشته و مشترک دارد و همچنین سازمانی خصوصی به شمار می رود، شبکه ملی اطلاعات باید به بخش خصوصی سپرده شود، نهادهای مردمی و به خصوص صدا و سیما باید در این حوزه ورود کنند.

وی به اساس ورود نسل سه، چهار و پنج مخابرات اشاره و تصریح کرد: ورود این نسل ها به مجموعه مخابرات برای پخش زنده برنامه های تلویزیونی از طریق اینترنت و مشاهده فیلم های با کیفیت HD است، ویدئو که شامل صوت و تصویر است بر اساس نامه مقام معظم رهبری خطاب به رئیس جمهور باید در انحصار صدا و سیما باشد.

    ورود وزارت ارتباطات به راه اندازی شبکه ملی غیرقانونی است

مومن نسب در ادامه تاکید کرد: ورود وزارت ارتباطات به اجرای طرح شبکه ملی اطلاعات بدون تصویب طرح در شورای عالی فضای مجازی و تعریف ماموریت از سوی این شورای فراقوه ای برای وزارت ارتباطات، غیر قانونی تلقی شده و قطعا مشکلاتی به وجود خواهد آورد که شورای عالی امنیت ملی، شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی انقلاب فرهنگی باید به این مساله ورود کنند تا مشکلات دامن گیر مردم نشود.

این پژوهشگر اعلام کرد: مجریان اصلی شبکه ملی اطلاعات در بخش های تولید محتوا و مباحث فنی پس از تصویب طرح در شورای عالی فضای مجازی مشخص می شوند و این شورای باید بر روند اجرای این امر مهم نظارت داشته باشد.

مومن نسب در پایان گفت: انتظار می رود و تاکید می شود مجلس شورای اسلامی از انفعال خارج شده و طرح تحقیق و تفحص جامع از وزارت ارتباطات برای صرف اعتبارات با نام شبکه ملی اطلاعات داشته باشد و همچنین مجلس در قوانین مصوب در حوزه اختیارات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی بازنگری کرده و این اختیارات را به شورای عالی فضای مجازی محول کند.


 
 
کلمات کلیدی : دانش و فناوری+شبکه ملی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.