نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 182885
گزارش اندیشکده بلفر از تغییر الگوی جمعیتی در جهان اسلام
اندیشکده آمریکایی بلفر در گزارشی به تغییر نمودار جمعیتی در جهان اسلام و روند رو به کاهش زاد و ولد در میان مسلمانان پرداخته و آینده نه چندان روشنی را برای جمعیت مسلمانان جهان ترسیم کرده است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۱ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۰۹:۳۰
اندیشکده آمریکایی بلفر در مطلبی به اتفاق خاموشی پرداخته است که در دنیای اسلام در حال وقوع است... اتفاقی که نه بهار عربی‌ است و نه افزایش بنیادگرایی اسلامی... بلکه بنا به گفته یک جمعیت‌نگار برجسته، نرخ باروی در میان مسلمانان به شدت کاهش و "فرار از ازدواج" در میان زنان عرب و مسلمان افزایش یافته است.

 کاهش بارداری مسلمانان بیش از متوسط نرخ جهانی/ ایران در صدر!

به گزارش مشرق، نیکولاس اِبِرشتات، از محققان انستیتو انترپرایز آمریکا، این یافته‌ها را به تازگی در دو مقاله ثبت کرده است. این مقالات تصویر متفاوتی با تصویر معمول از افزایش متداوم جمعیت در سرزمین‌های اسلامی نشان می‌دهد.البته جمعیت در این کشورها رو به افزایش است، اما با ادامه روند کنونی، این افزایش جمعیت دیری نخواهد پایید.

نمودار کاهش نرخ باروری در جهان و پیش‌بینی آن تا سال 2050 - منبع: سازمان ملل

عنوان نخستین مقاله اِبِرشتات "کاهش باروری در جهان اسلام: تغییری فاحش که در کمال تعجب کسی متوجه آن نشده است". وی با استفاده از داده‌های بدست‌آمده از 49 کشورها و قلمروهای دارای اکثریت مسلمان دریافت که به طور میانگین نرخ باروری در سال‌های 1975 تا 80 و 2005 تا 2010، 41 درصد کاهش یافته است، حال آن که کاهش نرخ بارداری در کل جهان 33 درصد بوده است.

22 درصد از کشورها و قلمروهای مسلمان شاهد 50 درصد یا بیشتر کاهش باروری بوده‌اند. بیشترین کاهش در ایران، عمان، امارات متحده عربی، الجزیره، بنگلادش، تونس، لیبی، آلبانی، قطر و کویت و در حدود 60 درصد یا بیشتر طی سه دهه گذشته بوده است.

کاهش 70 درصدی نرخ باروری در ایران طی 30 سال / هشدار سازمان ملل نسبت به کاهش جمعیت ایران

کاهش نرخ باروری در ایران طی 30 سال گذشته حیرت‌انگیز و معادل 70 درصد بوده ، که به گفته اِبِرستات "یکی از سریع‌ترین و چشمگیرترین آمارهای کاهش باروری در تاریخ بشر" بوده است. به گفته ابرشتات، تا سال 2000، نرخ باروری ایران به دو زایمان در هر زن کاهش یافته بود، که پایین‌تر از سطح موردنیاز برای جایگزینی جمعیت کنونی است.

نرخ باروری در ایران طی 30 سال، 70 درصد کاهش یافته است

در مقاله‌ای در تایمز مورخ ژوئیه 2012 نرخ باروری در ایران از این نیز کم‌تر عنوان شده و به هشدار سازمان ملل در گزارشی اشاره کرد. بنا بر این گزارش، جمعیت ایران در دو دهه آینده رو به کاهش می‌رود و درصورت تداوم روند کنونی، تا پایان این قرن بیش از 50 درصد کاهش می‌یابد.

تهران و اصفهان در صدر کاهش نرخ باروری

شهرهای بزرگ جهان اسلام شاهد کاهش شدیدی بوده‌اند. اِبِرشتات خاطرنشان می‌کند که تنها شش ایالت در آمریکا دارای نرخ باروری کمتری نسبت به استانبول هستند. در ایران نیز، در شهرهای تهران و اصفهان، نرخ باروری نسبت به تمامی ایالات آمریکا پایین‌تر است.

عامل اقتصادی تنها دلیل کاهش باروری نیست

این محقق موسسه امریکن انترپرایز بیان می‌کند با این که افزایش درآمد و توسعه اقتصادی در کاهش باروری نقش داشته است، تنها دلیل آن نیست: "کاهش باروری در نسل گذشته در کشورهای عربی نسبت به دیگر نقاط جهان سریع‌تر بوده است."

میزان کاهش باروری در میان مسلمانان در مقایسه با آمریکا، چین و آلمان - منبع: سازمان ملل

سرمه‌ای: مسلمانان،صورتی: آمریکا،سبز: چین،مشکی: آلمان

به گزارش اطلاعات‌نامه جهانی سیا، نرخ باروری در میان مسلمانان اندکی نسبت به برآورد اِبِرشتات بالاتر است، اما در کل به نسبت بسیاری از کشورهای آفریقایی زیرصحرایی، آمریکای لاتین و آسیایی کم‌تر است.

سرایت فرهنگ غربی "زندگی مجردی" به کشورهای مسلمان

در این گزارش با اشاره به عوامل دیگری به جز عامل اقتصادی، عامل فرهنگی و رواج سبک زندگی "مجردی" و افزایش تمایل جوانان به "فرار از ازدواج" اشاره شده است. فرهنگی که ابتدا در سبک زندگی جوامع غربی راه پیدا کرد و پس از آن با گسترش راه‌های ارتباطی و نفوذ فرهنگی در کشورهای شرقی، اکنون این تمایل به زندگی مجردی و روابط خارج از چارچوب خانواده و ازدواج در کشورهای مسلمان نیز بسیار شایع شده است.

آن چه بر کاهش باروری مزید بر علت شده را اِبِرشتات "فرار از ازدواج" می‌خواند، که وی در مقاله‌ای که در ماه گذشته در دوحه، قطر ارائه کرد به توصیف آن پرداخت. داده‌های وی نشان می‌دهد که در بسیاری از مناطق جهان، مردان و زنان یا در سنین بالا ازدواج می‌کنند یا مجرد باقی می‌مانند. نرخ طلاق نیز، به خصوص در اروپا، به موازات درصد تولدهای خارج از زناشویی، رو به افزایش است.


فرار از ازدواج، اصلی‌ترین عامل کاهش باروری و جمعیت در میان مسلمانان

حرکت شانه به شانه کشورهای مسلمان و اروپایی در کاهش ازدواج

کاهش ازدواج در اروپا امری شناخته‌شده اما همچنان چشمگیر است: نرخ ازدواج زنان در آلمان از 0.98 در سال 1965 به 0.59 در سال 2000 کاهش یافته است. این رقم در مدت مشابه در فرانسه از 0.99 به 0.61، در سوئد از 0.98 به 0.49، در انگلیس از 1 به 0.54 کاهش یافته است.در آسیا نیز نرخ ازدواج رو به کاهش است: در ژاپن درصد زنان بین 30 تا 34 ساله که هرگز ازدواج نکرده‌اند از 7.2 در سال 1970 به 26.6 در سال 2000 افزایش یافته است. این رقم در میانمار از 9.3 درصد به 25.9 درصد، در تایلند از 8.1 به 16.1 درصد و در کره جنوبی از 1.4 به 10.7 درصد افزایش یافته است.

با این که نرخ ازدواج در جهان عرب بالاتر است، آن‌ها نیز با سرعت در همین مسیر در حرکت‌اند. به گفته اِبِرشتات آن چه مایه شگفتی است این است که در جهان عرب فاصله گرفتن از ازدواج "از بسیاری لحاظ هم‌اکنون همانند اروپای دهه 80 است- و این اتفاق در حال وقوع در سطح پیشرفت به مراتب پایین‌تر از اروپا و آسیای شرقی توسعه‌یافته است.اِبِرشتات می‌گوید "اتفاق بزرگی در شرف وقوع است- و عملاً هیچ کس متوجه آن نشده است، حتی در دنیای عرب."

آینده کشورهای مسلمان: کاهش نیروی کار و افزایش جمعیت بازنشسته

این مطالعات به ما یادآوری می‌کند که گرایش‌های بزرگ جمعیت‌نگاری که به جهان شکل می‌دهند ناشناخته و اغلب مورد غفلت هستند. درست است که جهان عرب در حال حاضر شاهد افزایش شدید جمعیت جوان است، که یکی از عوامل انقلاب‌های مردمی در تونس، مصر و نقاط دیگر بوده است، اما بنا به گفته این کارشناس جمعیت و نگاهی به آمار موجود، آینده پیش‌روی نسل بعدی کاهش تعداد نیروی کار و افزایش جمعیت بازنشسته است.

ترویج سبک زندگی غربی مهمترین عامل "فرار از ازدواج" در جوامع مسلمان است

ترویج سبک زندگی غربی، سختی روز افزون ازدواج در جوامع مسلمان – از جمله کشورمان – و هجوم بی‌سابقه شبکه‌های ماهواره‌ای به شیوه زندگی ایرانی – اسلامی، پدیده‌های نظیر "تجرد" ، "فرار از ازدواج" ، "بی علاقگی به خانواده" ، "روابط خارج از دایره عرف و شرع" و در نهایت بحران جمعیت و خانواده را بگونه‌ای دامن زده است که صدای زنگ خطر آن به گوش مراکز و اندیشکده‌های غربی نیز رسیده‌ است.

 
نادر
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۰:۳۰:۵۹
احسنت! (1210183) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۲:۱۸:۵۵
من نفهميد شما به چي احسنت گفتي به نظرهاي مخالف يا به نظرهاي موافق!! (1210316) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۱:۰۱:۱۶
در ایران ب خصوص در سالهای اخیر فقط دلیل اقتصادی دارد. (1210215) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۳:۱۸:۱۷
یه بچه داریم.
می خواستیم سراغ بچه دوم و سوم بریم. هنوز هم اعتقاد دارم بچه نباید از 3 تا کمتر باشه.
ولی با این وضع اقتصادی که الان اتفاق افتاده میگم همین یکی هم زیادیه. (1210410) (alef-15)
 
United States
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۸:۵۴:۱۶
نمیشه گفت فقط دلایل اقتصادی داره! من الان تز فوق لیسانسم راجع به سیستم های حمایتی و بازنشستگی در جهان سومه و از ایران هم به عنوان جامعه آماری استفاده کردم! جالبه بدونید در تحقیقاتم دیدم کشورهایی مثل اندونزی و برمه هنوز سیستم جامع خدمات اجتماعی ندارند! اندونزی تا 1998 اصلا چیزی به نام بازنشستگی نداشته! دلیل این کاهش شدید جمعیت به نظر من اینه که جامعه ی ایران بسیار پیشرفت کرده و الگو و تعریفخانواده توش عوض شده ولی کسانی که خودشون رو مصداق عرف و اجتماع میدونن حاضر نیستن این تغییرات رو به رسمیت بشناسن! همینمقاله فرار از ازدواج رو یک مسیله ی عادی عنوان میکنه که باعث شده نرخ رشد جمعیت در ایران شدید کاهش پیدا کنه ولی میگه فرار از ازدواج یک عمل غیر عرفی است! این تناقض در مقاله رو ببینید! اگر چیزی غیر عرفی است نباید به اکثریت جامعه سرایت کند! این چیزی که من دیدم این بود که ازدواج و خانواده ی سنتی غیر عرفی است! (1210935) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۱:۴۱:۱۹
برای جمعیت جوانمان چه کرده ایم و خواهیم کرد که انتظار داشته باشیم جمعیت جوان افزایش پیدا کند (1210258) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۲:۰۲:۱۷
اگر مثل خيلي از كشورها( كويت و 00) آينده بچه هاي ما تامين ميشود تا بيشتر بچه دار شويم در غير اينصورت بچه داري كاري بيهوده است و فقط يك سربار وارد جامعه ميشود كه آينده اي مبهم در انتظار اوست (1210289) (alef-7)
 
محمد
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۲:۴۹:۰۱
اقتصاد یک بخش از دلایل هست.
هیچ جا و تو هیچ تحقیقی گفته نشده که کاهش جمعیت یعنی افزایش رفاه.
یک تحقیق اینجا بیارید که این توش اومده باشه (1210375) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۳:۵۹:۳۲
چرا چند بار است این گزارش را می گذارید همگی سایت های خبری می گذارند؟! منظورتان را دقیقا اعلام کنید؟! تیتر زده اید مسلمانان منظورتان مسلمانان باید انقدر تولید نسل بی حساب داشته باشند تا از غیر مسلمین عقب نمانند؟! منظورتان را اعلام کنید (1210482) (alef-15)
 
Sweden
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۲:۲۸:۵۳
یک نگاهی به بیمارستانها-دانشگاهها-بازار کار و... بزنید تا متوجه شوید مردم ایران شجاعانه ترین کاری است که کردند و نسل بعد را نجات دادند.
(1210334) (alef-15)
 
United States
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۲:۳۲:۴۹
وقتی همه چیز توی این کشور به هم ریخته وقتی قیمت خونه قیمت ماشین قیمت هرچیزی رو نگاه میکنی حمله قلبی بهت دست میده وقتی خود ما با خودمون مشکل داریم معلومه که وضعمون اینه. وقتی احمدی نژاد میگه هوگو چاوز قراره با مسیح برگرده وقتی کارهایی رو انجام میدیم که اصلا توی دین ما نبوده همه اینها برای ما هزینه داره. من میگم برگردیم به خدا فقط خداست که تصمیم میگیره چه اتفاقی بیوفته اگر اشتباه کردیم میتونیم جبران کنیم فقط باید به خدا توکل کنیم متناسب با اعمالمون نتیجه می گیریم. (1210347) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۲:۳۶:۵۰
بچه داری به چه امید ؟

خانه 1000 متری
پس انداز آتیه یک میلیونی
نداشتن شغل و مسکن
بنگلادشوپاکستان کمبود همه را پوشش میدهند

حیدر (1210355) (alef-15)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۲:۴۸:۲۳
وقتی " دهانت را می بویند مبادا گفته باشی دوستت دارم " عاقبت همین می شه.
میل به ازدواج و بچه دار شدن هم مثل هر چیز دیگه ای زمان به خصوصی داره که اگه سپری بشه همین مشکلات بروز پیدا می کنه. اقتصاد و مادی گرایی و مسائل حقوقی مثل مهریه و ... همه تاثیر گذار هستند اما مهمترین عامل اینه که در ایران عشق رو خیلی کمرنگ کردن. می خوان تفکیک جنسیتی رو تو همه جا اعمال کنن.
وقتی دختر و پسری رو به جرم اینکه با هم توی خیابان راه رفتن یا حرف زدن بازداشت می کنن و هزار جور تعهد می گیرن که دیگه تکرار نکنن خوب اونا هم دارن به تعهد شون عمل می کنن.تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل. (1210373) (alef-15)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۳:۱۴:۱۹
رشد اقتصادی و امنیتی و کاهش مرگ و میر کودکان باعث کاهش تمایل به تعداد زیاد فرزند در خانواده هاست. اشتغال و تورم و مسایل فرهنگی گرچه بی تاثیر نیستند ولی بسیار کم اهمیت اند. مثل بی سوادها با اولین چیزی که به ذهنتون می رسه اعصاب همه رو خرد نکنید. اظهار نظرهای عوامانه د مورد یه مسئله ی علمی توی نظرات کاربران خیلی واقعا مسخره ست. (1210406) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۳:۲۰:۴۶
و ما نه تنها هیچ کار نکرده ایم که کارهای اشتباه بسیار هم مرتکب شده ایم.
- آموزش و پرورش بی هدف
- اقتصاد نابسامان
- تحصیل کرده های بیکار
- کارگرها بی تحصیل
..... (1210415) (alef-15)
 
رضا
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۳:۲۵:۴۴
باید جمعیت حد تعادل داشته باشد که ایده ال خواهد بود ولی در جوامع شرقی مثل ایران خودمان مسایل اقتصادی ضربه مهمی رو وارد کرده و دیگر نسل کنونی نمی تواند نسلی زاینده و مولد باشد حتی اگر وضع اقتصادی بهبود پیداکند در بلند مدت کمتر کسی حاضر است به شیوه سابق فرزند اوری داشته باشد (1210421) (alef-15)
 
صبا
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۳:۴۳:۲۶
زیاد خوشحال نباشید وزارت بهداشت ایران وسایل ضد بار وری را جمع اوری کرده وبودجه انرا نیز حذف نموده ! به کوری چشم دشمنان ایران امسال 70 درصد را با این اوضاع بسامان جبران میکنیم !!! (1210457) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۴:۱۵:۲۷
مردم عقل دارن با چه حسابی ازدواج کنن (1210515) (alef-15)
 
دایی
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۴:۴۳:۳۴
من الان خانواده ای رامی شناسم 6پسر دارد که همه تحصیلکرده و آماده ازدواج اند ولی چون فقط یکی از اون ها توانسته استخدام بشه هیچکدام ازدواج نکرده اند. خوب فرض کنید فردا هم همینطور شد مگه مردم از جونشون سیر شده اند که بچه بیاورند و 23 سال درس بخونه و بعدش هیچ . (1210561) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۱۱ ۱۶:۳۲:۴۳
با نبود امنیت شغلی با چه امیدی باید بچه‌دار شویم (1210722) (alef-10)
 
مهرداد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۱۲ ۰۲:۲۷:۵۵
خوبه حداقل ازدواج کردی و یه شغل (بدون امنیت) هم داری.
من چی بگم که فوق لیسانس دارم و کار ندارم و دوست دارم (یعنی نیاز دارم) که ازدواج کنم. (1211373) (alef-10)