توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 397184
پیشنهاد کتاب/ «هنر و مالتیتود»؛ آنتونیو نگری؛ ترجمه فرهاد اکبر زاده؛ چشمه
نامه‌های سرگشاده یک فیلسوف
بخش فرهنگی الف؛ 8 مهر 1395
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۸ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۵۲
«هنر و مالتیتود»
نوشته: آنتونیو نگری
ترجمه: فرهاد اکبر زاده
ناشر: چشمه، چاپ اول ۱۳۹۴
۱۶۹صفحه، ۱۱۰۰۰تومان

شما می‌توانید کتاب «هنر و مالتیتود» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.

****

فلاسفه در طول تاریخ روش های مختلفی برای بازگویی نظریات فلسفی خود در پیش گرفته اند، برخی شفاهی بوده‌اند و در کوچه و خیابان جماعت را به گرد خویش جمع می کردند؛ برخی دیگر در عین شفاهی بودن، تنها برای شاگردان خود از فلسفه سخن به میان می آوردند، کسانی فلسفه را مکتوب کرده اما سخن خود را به شکل شفاهی از زبان دیگران باز می گفتند، بعضی با زبانی دشوار و فنی فلسفه خویش را به روی کاغذ می آوردند و کم نبودند کسانی هم که برای بازگویی اندیشه های فلسفی خود زبان داستان را برگزیده و یا در قالب نمایشنامه این مهم را به انجام رسانده اند.

آنتونیو نگری نیز در کتاب «هنر و مالتیتود*»، سبکی منحصر به فرد را تجربه کرده است که جذابیت هایی ویژه را نیز از این منظر برای کتاب به همراه آورده است. البته آنتونیو نگری به شخصه نیز نامی جذاب و کنجکاوی برانگیز است. نه تنها به واسطه نوع دیدگاه های فلسفی‌اش، بلکه به واسطه فراز و نشیبهای نامتعارفی که زندگی او داشته است، از محکوم شدن به فعالیت تروریستی، به عنوان رهبر گروهی کمونیست که گذر او را به زندان انداخت تا انتخاب شدن به عنوان نماینده مجلس به نمایندگی گروهی رادیکال در حالی که خود در زندان بود و از این فرصت برای بیرون آمدن از زندان و گریختن به فرانسه استفاده کرد! از این ها که بگذریم او از جمله اندیشمندان سوسیالیستی است که در دوران افول کمونیسم، همچنان تمایل دارد خود را کمونیست بنامد، در حالی که کمونیست های سنتی قرائت ارائه شده توسط او را به رسمیت نمی شناسند!

در چنین میدان پر تقابل و پرفراز و نشیبی شاید صفت مارکسیست پست مدرن بیشتر مناسب حال او باشد. خاصه اینکه او نیز با نقطه پایان گذاشتن بر شکل سنتی باورهای قدیمی نسل خود درباره مارکسیسم، کوشیده قرائتی مبتنی بر زمانه از آن ارائه کند و بر این اساس راهی برای سرپا نگه داشتن باورهایی پیدا کند که به زعم بسیاری دهه هاست تارخ مصرف آنها تمام شده است. حاصل تلاشهای درازدامن او در این زمینه به نوشتن کتاب امپراتور انجامیده که مهمترین و معروف ترین دستاورد مکتوب او محسوب می شود.

اما اگرچه کتاب مورد اشاره به دلیل ارائه ساختارمند، واپسین اندیشه های آنتونیو نگری درباره فلسفه سیاسی مارکسیسم و هم چنین اقتصاد سوسیالیستی در عصر پست مدرن و پس از آن، دربرگیرنده مباحث کلان‌تری است؛ اما برای آنها که به مباحث هنری و فلسفی در حوزه زیبایی شناسی و از این دست علاقمند هستند کتاب حاضر اثری جذاب تر خواهد بود. مهمتر از همه اینکه مخاطبان کتاب حاضر دایره وسیع تری را می توانند در بر بگیرند تا آثار دیگر آنتونیو نگری که تخصصی ترند و به تناسب آن نیز مخاطبانی ویژه را نیز طلب می کنند.
«هنر و مالتیتود» اثر آنتونیو نگری دهمین کتاب از مجموعه خواندنی پرتاب های فکر است که به همت نشر چشمه منتشر شده و به دست علاقمندان حوزه اندیشه می رسد. یکی از دغدغه های آنتونیو نگری سبک سنگین کردن پست مدرنیسم و نسبت آن با حوزه های مختلف است. این مسئله در کتاب حاضر نمودی بارز دارد، کتابی که حاصل ایده‌ای ست که در اواخر دهه هشتاد به ذهن او رسید .

آنتونیو نگری در این ایام تصمیم گرفت از طریق نامه نگاری با پاره از دوستانش به طرح دیدگاه های فلسفی خود در حوزه هنر و زیبایی شناسی و ... بپردازد. او هفت نامه برای دوستانش که غالبا فیلسوف هستند نوشته و با توجه به سابقه ذهنی و مراوده که پیشتر با هم داشته اند و در هر یک از این نامه ها به طرح موضوعی پرداخته و می کوشد بر اساس موضوعات مطرح شده به مسائل سیاسی و هستی شناختی از منظر اندیشه خود پاسخ دهد.

آنتو نیو نگری این نامه ها (هفت نامه اول کتاب) را در دورانی که از ایتالیا گریخته و در فرانسه زندگی می کرد نوشته است. اما او بعد از اینکه به ایتالیا بازگشت (۱۹۹۷) دوباره محکوم به زندان شد. در سال‌های ۱۹۹۹ و ۲۰۰۱ دو نامه دیگر هم به همین سبک نوشت که به کتاب افزوده شده است. او همچنین در سال ۲۰۰۸ سخنرانی با عنوان «دگردیسی و کار غیرمادی» انجام داد که به عنوان ضمیمه‌ای تکمیلی در‍ پ‍ایان کتاب قرار گرفته است. مقدمه ای که بعد از یادداشت ویراستار انگلیسی کتاب آمده نیز مقدمه ای است که آنتونیو نگری به مناسبت گرد آوردن این نامه و انتشار آنها در قالب کتابی واحد نوشته است.


نامه های آنتونیو نگری در این کتاب موضوعاتی همانند امر انتزاعی، پست مدرن، امر والا، کار جمعی، زیبایی، ساختن، رخداد، و بدن و امر زیست شناسی را در برمی‌گیرد. نگری در این نامه ها با نگاهی فلسفی به موضوع های مورد اشاره پرداخته است و کوشیده دریافت هایی هستی شناختی از آنها ارائه کند.

در هفت نامه نخست که در اواخر دهه هشتاد نوشته شده اند، آنتونیو نگری متاثر از اوضاع و احوال زمانه به پست مدرنیسم و تاثیر آن در حوزه های مختلف نگاهی پر رنگ داشته است، نکته ای که در دو نامه دیگر کتاب کمرنگ شده و به جای آن تکامل یافتگی نگاه نویسنده بیشتر خودنمایی می کند. به هر روی استفاده از زبان نامه نگارانه در این نوشته تا اندازه ای آنها را از حال و هوا و دشواری‌های متون فنی فلسفی دور ساخته و این انعطاف پذیری را به وجود آورده است. همچنین نویسنده با ارجاعاتی که غالبا به واسطه روابط دوستانه‌اش با طرف مقابل داشته به جذابیت و طراوت متن افزوده است. در مجموع این نامه ها به گونه ای نوشته شده اند که گیرندگانشان تنها کسانی نیستند که از آنها نام برده شده، بلکه همه آن کسانی هستند که می‌توانند با خواندن آنها از محتوای آنها بهره مند شوند.

پی نوشت:
* مالتیتود به گروهی از افراد اشاره دارد که نمی توان آنها در هیچ طبقه خاصی دسته بندی کرد؛ جز واقعیت وجود خودشان. سابقه استفاده از این مفهوم به دوره یونان باستان برمی گردد و فلاسفه مختلف مفاهیمی مشابه از آن در زمینه هایی بعضا متفاوت استفاده کرده اند. متفکران چپگرا در دهه های گذشته مجددا از این واژه بهره بسیار گرفته اند، به خصوص به عنوان نیروی جدید جمعی دربرابر نظام قدرت.
 
کلمات کلیدی : نشر چشمه
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
نامه‌های سرگشاده یک فیلسوف