نظر منتشر شده
۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 393584
غدیر از نگاهی دیگر/ مسئولیت اهل سنت و شیعیان
فاطمه ناظم زاده، 29 شهریور 95
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۹ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۳۸
از مفاهیم مشترک و مورد توجه همه‌ی فرق اسلامی، حدیث غدیر است. این حدیث شریف یکی از روایات متواتر و مسلمی است که بسیاری از محدثان و بزرگان اهل سنت ـ علاوه بر محدثان شیعه ـ از رسول خدا صلی الله علیه و آله روایت کرده‌اند (۱(. از این‌رو در صحت صدور و قوت اسناد این حدیث جای شک و شبهه‌ای نیست.

آنچه محل اختلاف است، برداشت از معنا و مفهوم کلمه‌ی مولی است که آیا به معنی دوستی است و یا به معنای سرپرستی و جانشینی پیامبر اسلام؟ شیعیان معنای سرپرستی و برخی از اهل سنت معنای دوستی اختیار کرده‌اند و هر کدام هم دلایل و مستندات خود را ارائه می‌کنند.

این نوشتار قصد اثبات یا رد هیچ‌یک از این معانی را ندارد، بلکه می‌خواهد از زوایه‌ای دیگر به حدیث غدیر توجه کند. همه مسلمانان آرزوی خود را پیروی از پیامبری می‌دانند که قرآن کریم ایشان را به عنوان الگوی حسنه معرفی می‌فرماید (احزاب/۳۱) و شرط محبوب بودن نزد خداوند را اطاعت بی‌چون و چرا از حضرتش بیان می‌کند. (آل‌عمران/۳۳) با توجه به این مهم،در این سطور به مسئولیت مسلمانان نسبت به غدیر توجه می‌شود.

در این مسئولیت و وظیفه هیچ فرقی بیت اهل سنت و شیعیان وجود ندارد؛ چرا که:
اگر شیعیان بواسطه دلایل قرآنی و با استناد به سیره و روایات پیامبر اسلام (که بسیاری از آن را ازمنابع اهل سنت نقل می‌کنند) حدیث غدیر را به عنوان یکی از دلایل اصلی اثبات خلافت حضرت علی (که درود خدا بر او باد) می‌دانند، باید از خود سؤال کنند که برای ترویج و تبلیغ این اعتقاد تاکنون چه کرده‌اند؟ برای بزرگداشت غدیر و معرفی حقیقت آن به دیگران چه برنامه‌ و تدبیری اندیشیده‌اند؟ چگونه می‌توانند رابطه غدیر را با بندگی خداوند و حرکت در مسیر سعادت و انسانیت به همه انسان‌ها به زیبایی تبیین نمایند؟

اهل سنت هم بنا به دلایل خود و به استناد به برخی از روایات پیامبراسلام و توضیحات علمای خود، حدیث غدیر را نشانه‌ای از میزان علاقه بسیار عمیق حضرت رسول اکرم به حضرت علی می‌دانند. بر این اساس آنها تأکید می‌نمایند که دوستی نسبت به حضرت علی از دستورات اکید پیامبر به همه مسلمان است. در نتیجه باید از خود سؤال کنند که برای ترویج این محبت و توجه به سفارش پیامبر چه کرده‌اند؟ چه تلاشی برای بیان فضایل حضرت علی و آشنا نمودن شخصیت الهی ایشان به دیگران انجام داده ا‌ند؟

آیا اگر فضایل و کمالات ایشان و فرمایشات بسیار پیامبر در مورد اهمیت و جایگاه محبت به حضرت علی به خوبی و به درستی بیان و تبلیغ شود، شدت محبت مردم به حضرت علی افزایش پیدا نمی‌کند؟ آیا جز این است که هر کس ـ از هرفرقه و مذهب و آیینی ـ آنگاه که با کمالات و شخصیت این یار و صحابی بزرگ رسول خدا آشنا شد، نام و راه علی را جز حق و عدل و انسانیت نیافت؟

البته امروزه توجه به غدیر، توجه به مسئولیت خطیر همه‌ی مسلمانان است؛ زیرا مسلمان امروز شاهد غربت اسلام بواسطه گسترش افکار انحرافی و افراطی هستند که هیچ قرابتی با اسلام و سیره نبوی ندارد. بی‌تردید اگر اهل سنت و شیعیان به مسئولیت خطیر خود در قبال غدیر عمل نمایند، چهره حقیقی اسلام آشکار شده و تفرقه‌ها و اختلافات به وحدت و یکدلی و آتش و خونریزی به صلح و امنیت و آرامش تبدیل خواهد شد.

قطعا امروزه تمام مسلمانان از شیعه و سنی اظهار برائت و بیزاری از جنایات داعش و القاعده و سایر خلفای خود خوانده این گروه ها دارند و آنها را جزء مسلمانان نمیدانند، لذا شاید بزرگداشت فضایل و نحوه برخورد مرد اول غدیر با دیگران بتواند چهره دیگری از اسلام و آن بعد رحمانی را نشان جامعه بشریت امروز دهد.

آنجایی که به خاطر دزدیدن خلخال از پای یک زن یهودی در بلاد اسلامی خود و دیگران را سرزنش می کند و پس از پیروزی در جنگ جمل دستور به نیکی و احسان به دشمن از پای افتاده و اسیر میدهد. قطعا معرفی این اسلام برخواسته از غدیر دیگر جایی برای اسلام داعشی که هر غیرمسلمان اعم ازمسیحی ، ایزدی و یهودی و ... را کشته و اسیران را اعدام کرده یا میسوزاند نمی گذارد.

اگر امروزه غیر مسلمانان با صدای الله اکبر به یاد جنایات داعش میا فتند تقصیر ما مسلمانان اعم از شیعه وسنی است که اسلام برخواسته از غدیر را معرفی نکردیم و چهره حضرت علی را به جهانیان نشان ندادیم، در آن جایی که مسیحیانی چون جرج جرداق زبان به مدح او گشودند.

آری؛ بی‌تردید توجه به غدیر و شخصیت و کمالات حضرت علی عامل سعادت انسان و نجات انسانیت از تاریکی به روشنایی است؛ این سفارش پیامبر خاتم است که هیثمى (۷۳۵ـ ۸۰۷ق)، یکی از بزرگان و عالمان برجسته اهل سنت، در کتاب ارزشمند خود "مجمع الزواید و منبع الفواید" (از مهم ترین منابع حدیثى اهل سنت) نقل نموده است:

«عمر بن خطاب به ابن عباس گفت: ای فرزند عباس به خدا سوگند همانا شنیدم از رسول خدا که به علی بن ابی‌طالب می فرمود: کسی که تو را دوست بدارد مرا دوست داشته و کسی که مرا دوست بدارد خدا را دوست داشته و کسی که خدا را دوست بدارد خداوند او را وارد بهشت می کند» [۶/۳۹۱]

پس این مسوولیت تمام برادران مسلمان است که حضرت علی را دوست بدارند و قطعا دوست داشتن این شخصیت والا منجر به الگو قراردادن وی در جامعه بحران زده امروز جهان شده و هویت واقعی اسلام را برای بشریت معلوم میکند.

-------------------------------
۱- برای آگاهی بیشتر از منابع مختلف مراجعه شود به مقاله غدیریه نگاری در جهان اسلام آقای رسول جعفریان و یا کتاب الغدیر مرحوم امینی مراجعه شود.
 
کلمات کلیدی : غدیر، اهل سنت، شیعیان
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۲۹ ۱۳:۵۰:۱۸
وحدت وحدت و باز هم وحدت وظیفه امروز شیعه و سنی است (3941000) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۰:۰۶:۳۴
مقاله ای زیبا، متین و فاخر بود.
بدون غوغا، شیعه و سنی را در مسیری درست به هم نزدیک میکند (3948272) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۱:۲۲:۳۲
وحدت شیعیان (3943148) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.