نظر منتشر شده
۲۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 384485
دولت «محرمانه»ها
علی رضایی، ۲ شهریور ۹۵
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۰۰
حسن روحانی آن زمان که در جریان انتخابات خرداد ۹۲ به پیروزی رسید، بر ضرورت «پاسخگو» بودن دولت تاکید کرده و رقبای خود را متهم می کرد که به دلیل نگاه «سرهنگی» به حوزه سیاست، مردم را محرم نمی بینند.

سه سال پس از آن روزها، این پرسش پیش روی افکارعمومی قرار گرفته است که آیا دولت روحانی به وعده پاسخگو بودن و شفاف بودن با مردم عمل کرده یا اینکه سیاستهای خود را در بستری از تصمیم گیری های محرمانه متوقف کرده و اهمیتی به تقویت تیم رسانه ای دولت برای اقناع افکارعمومی نداد؟

۱) مذاکرات محرمانه

۲) یکی از مصادیق محرمانه نگاه داشتن تصمیمات دولتی، مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ بود. با وجود اهمیت موضوع و نیز تلاشی که افکارعمومی برای اطلاع از مفاد مذاکرات هسته ای می کرد، دولتمردان تا روز آخر، از انتشار حتی یک بند از این گفتگوها خودداری کرده و دیپلماتهای حاضر در مذاکرات با عبارت هایی پرابهام درباره اختلافات خود با شش کشور طرف مذاکره سخن می گفتند. جالب اینجا بود که به رغم محرمانه ماندن مذاکرات برای ایرانیان، رسانه های غربی هرازچندگاهی پرده از برخی موضوعات مورد مذاکره برمی داشتند. سنت محرمانه نگه داشتن موضوع مذاکرات هسته ای نشان داد که دولت برای موفقیت در موضوعی به آن اهمیت، عملا قائل به توضیح دادن به افکارعمومی نبود چراکه بهانه محرمانه ماندن مذاکرات به دلیل عدم سوءاستفاده لابی های عبری و عربی، عملا با توجه به جاسوسی آنها از اتاقهای مذاکره یا نقشی که در مذاکرات پنهانی با مقامات غربی حاضر در محل مذاکرات داشتند، چندان قابل قبول به نظر نمی رسید.

۳) قراردادهای محرمانه

۴) اما این فقط مذاکرات هسته ای نبود که از دید افکارعمومی پنهان ماند و تنها زمانی فاش شد که دیگر امضای دو طرف در زیر توافقنامه به چشم می خورد. دولت روحانی در موضوع قراردادهای نفتی هم که منتقدان فراوانی دارد، عملا باز هم به همان شیوه محرمانه عمل کرد تا نشان دهد هرکجا که منتقدان دولت حرفی در مخالفت با نظر دولت دارند، روحانی و کابینه اش مهر محرمانه بر موضوع می زنند. طبیعی است که دور نگه داشتن قراردادهای نفتی از چشم افکارعمومی، سنخیتی با شعار پاسخگویی دولت ندارد و دولت باید جوابگوی پرسش هایی که نخبگان در حوزه های مختلف در این رابطه مطرح می کنند، باشد.

این نگاه بسته تا جایی پیش می رود که مسولان وزارت نفت حاضر به ارایه اطلاعات لازم درباره قراردادهای جدید نفتی به مرکز پژوهشهای مجلس هم نمی شوند.

۵) سکوت معنادار دولت:

تیم رسانه ای دولت حسن روحانی، حتی صدای متحدان رئیس جمهور را هم درآورده است. در موضوعات انتقاد برانگیزی چون شیوه اعطای سبد کالا، حذف یارانه بگیرها، فیش های نجومی مدیران، رایزنی های انتخاباتی دولتی ها، چالش مسکن مهر، نقدها به خودروسازان، اعطای کارت خرید کالا، حرف و حدیثها درباره سوابق برادر رئیس جمهور و مسائلی از این دست، تیم رسانه ای دولت به بهانه نیفتادن در دام حاشیه ها، سکوت اختیار کرده و از ارائه پاسخ لازم به افکارعمومی طفره می رود. در واقع دولتمردان درست همان زمانی که باید به افکارعمومی بابت تصمیمات خود توضیح داده و جلوی شایعات و فضاسازی ها را بگیرند، سکوت اختیار می کنند. این همان نقدی است که حتی متحدان اصلاح طلب رئیس دولت نیز با آن همراهی دارند.

به این ترتیب باید گفت که دولت یازدهم به رغم شعاری که مبنی بر پاسخگو بودن می دهد، تا آنجا که می تواند، تلاش دارد تا مسائل را به طور غیرعلنی حل و فصل کرده و از کشیده شدن نقدها به حوزه های عمومی بپرهیزد. سفرهای سوال برانگیز چهره های غربی به ایران، مذاکرات گسترده با سرمایه گذاران، حرف و حدیث ها درباره آمارهای اقتصادی، از نرخ تورم گرفته تا نرخ رشد اقتصادی، همه و همه مسائلی است که مردم تشنه کسب اطلاعات درباره آن هستند اما دولت با سکوت یا محرمانه خواندن مسائل، از زیر بار پاسخگویی نسبت به آن شانه خالی می کند.

انتظار بیجایی نیست اگر مردم از دولت بخواهند تا دست کم در آخرین سال دولت یازدهم، کمی درهای اطلاع رسانی را بازتر کند و افکارعمومی را نیز در جریان تصمیمات خود بگذارد. برای بسیاری از مردم پذیرفته نیست که دیپلماتها یا شرکت های غربی و شرقی از مفاد قراردادها و یا توافقنامه های پرسش برانگیز آگاه باشند اما افکارعمومی در جریان این تصمیمات قرار نگیرند.

طبیعی است که محرمانه نگه داشتن تصمیم گیری ها از ترس انتقادهای مطرح شده، نمی تواند در بلندمدت منافع ملی کشورمان را حفظ کند و این همان واقعیتی است که دولت یازدهم باید آن را در نظر داشته و حداقل در یک چهارم پایانی دولتش، کمی شفاف تر عمل کند، چراکه به قول رئیس جمهور، عدم شفافیت، بسترساز فساد است.
کلمات کلیدی : آمار محرمانه
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۸:۱۲:۳۰
ياد ان سخنراني هاي زيباي. اقاي روحاني و رفسنجاني به خير كه مي گفتند, دانستن حق مردم است و نمی شود مردم را بی خبر نگه داشت و...! (3900214) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۸:۳۱:۰۱
نقض محرمانه اصل 146 (3900241) (alef-11)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۴:۰۹:۱۲
شما شرارت نکنید و اتوبوس آتش نزنید. پاسداری از اصول قانون اساسی پیشکش. (3900984) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۴ ۱۳:۲۷:۲۰
یه اصلی هم به وجود داره به نام اصل 176 (3902842) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۸:۳۱:۲۸
دولت در سایه !!! (3900243) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۸:۳۶:۳۷
محرمانه بودن نه به این گونه ای که شما توصیف کردید ، خیلی هم مشکلی ایجاد نمی کند و تمامی دولتها در کشورهای مختلف از این موضوع استفاده می کنند.با تمامی این توصیفات بنده این دولت را از جان ودل دوست دارم و مطمئنم با تمامی تلاشهائی که جهت ضربه زدن به آن انجام می پذیرد ،موفق و سربلند از آن بیرون می آید (3900252) (alef-13)
 
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۸:۴۳:۳۰
آقای روحانی شخص محترمی هستند ولی حقیقت این است که رییس جمهور یک کشور مثل ایران بودن کار هرکسی نیست.

در دور بعد باید دنبال گزینه ای بهتر گشت. (3900260) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۸:۵۶:۵۴
متأسفانه این دولت معانی تعداد زیادی از واژه ها را کاملا" تغییر داد !!

آیا بهتر نیست لغت نامه ی جدیدی منتشر کنند !! تا مردم معانی استخراج شده را راحت تر اخذ کنند ؟؟ !!

تدبیر !! امید !! راستگویی !! شفافیت !! دانستن حق مردم است !! ادب !! کلاس !! کدخدا !! برنامه جامع اقدام مشترک !!! (ب ر ج ا م ) !!! بهشت !!مدنیت !! قانونگرایی !! انصاف !! مردمسالاری !! اقتدار !! اخلاق !! ایجادآرامش !! فرهنگ !! محرومیت زدایی !! تولید محور !! عزت پاسپورت ایرانی !! تکریم !! شرع !! ولایتمداری !! مبارزه با رانتخواری !! ذخایر انقلاب !! امانتداران نظام !! مبارزه با مفاسد اقتصادی !! آزادگی !! شایسته سالاری !! مبارزه با برادر بازی و فامیل بازی !! مبارزه با اختلاس !! کرامت !! دین باوری !! وطن دوستی !! اعتماد عمومی !! فراجناحی !! خداباوری !! درایت !! عقلانیت !! فریب ندادن ملت !! بازی نکردن با کلمات !! تواضع !! عدم تکبر !! استکبارستیزی !! توهم زدایی !! واقعگرایی !! و ................... (3900282) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۱:۲۰:۳۵
و از همه مهم تر ذخیره نظام (3900630) (alef-11)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۸:۵۶:۵۵
جز راست نباید گفت هر راست نشاید گفت. اینقدر احمدی نژاد اسرار مملکتی رو عیان بیان می کرد که همه عادت کردیم همه چیز رو عیان بشنویم. اما بعضی چیزها اسرار نظام هستند. (3900283) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۱:۲۱:۲۸
بعضی!!!؟ کلا شما یه چیز بگو این دولت از مردم مخفی نکرده باشه.(البته جز اتهاماتی که به دولت قبل زده رو) (3900632) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۳:۵۱:۱۹
اینهایی که در متن گفته شده هیچ کدوم اسرار نظام نیستن (3900953) (alef-13)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۸:۵۷:۳۲
دولتی که منافع ملی را در نظر بگیرد ترسی از شفاف بودن ندارد (3900286) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۹:۱۱:۴۷
hطلاعاتیکه به درد عوام نمیخورد دانستن ان چه سودی دارد ولیدیگران ومنتقدین غیر منصف و....و دول بیگانه منتظردریافت مجانی این اطلاعاتهستند پس چرا دولت بی احتیاطی کند (3900310) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۲۰:۳۰:۴۹
لابد مجلس هم جزو دول بیگانه است!!!!
البته این مجلس با این نمایندگان لابد!!! (3910261) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۹:۲۱:۰۰
دولت مشکل داره (3900330) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۹:۳۶:۳۳
ولی ما غیر محرمانه در سال 96 عمل می کنیم ! (3900360) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۹:۴۹:۱۱
تازه اين دولت تدبير واميد ....كه منظور از تدبير همون واژه يواشكي محرمانه مردم چيكاره هستند ما همه كاره (3900391) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۰:۵۲:۵۹
تا چند ماه دیگه بیشتر نیست...راحت میشیم از دولت حسن و فریدون (3900540) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۶ ۰۰:۲۱:۲۹
دوست عزیز چیزی تا اون موقع باقی نميذارند خاطرت جمع نفت مملکت را هم تا ۲۵ سال بین ۸تا شرکت از خودشون تقسیم کردند (3905173) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۰:۵۶:۰۰
فعلا که دولت محرمانه دولت قبل هست که هنوز هم مسیولین نمی توانند مشکلات ان را بیان کنند (3900553) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۱:۲۴:۴۴
دقیقا یکی از مواردی که نمی تونستن بیان کنن رو بگو. والا اینا دیگه چیزی پیدا نکردن وگرنه تعارف نداشتن برای زدن ضربه به احمدی نژاد ولی حیف که با این اتهامات بی پابه ای که زدن احمدی نژاد عزیزتر شد اینجاست که "میگن مکرو و مکرالله و الله خیرالماکرین" (3900641) (alef-11)
 
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۲:۳۲:۲۶
آخه آدم چی بگه که الف منتشر کنه؟ دولت محرمانه ها؟ نه که تو مذاکرات قبلی که نتیجه اش میانگین 2 تا قطعنامه شورای امنیت تو هفته بود و هر روز داشت پول کشور دست امثال زنجانی ها و خاوری ها و مرتضوی ها دست به دست میشد نظر مردم مهم بود؟ هر کی اومد بگه آخه 400 میلیارد دلار هزینه هسته ای چه منطقی داره گفتین انرژی هسته ای حق مسلم ماست و هر کی جز این بگه خائنه! در مورد یارانه ها مگه نظر مردم یا حتی اقتصاددان های این مملکت رو پرسیدن؟ مگه تا حالا کسی در مورد کمک های ایران به کشورهای دوست و برادر از بیت المال به مردم توضیح داده؟ تو رو خدا یه چیزی رو نقد کنین که آدم احساس ....نکنه بابا! چاپ نمی کنین ولی حداقل بدین نویسنده بخونه (3900777) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۶-۰۴ ۲۳:۲۳:۳۱
نه اینکه دولت قبل گم شدن 30 میلیون دلار ، گم شدن دکل ، فروش سه کشتی ایرانی توسط تبعه یونانی و ... را علنی کرد! (3903562) (alef-11)
 
بی نام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۱:۴۸:۱۰
من هم با دوستمون موافقم یعنی اگر این دولت از دولت قبلی چیزی پیدا می کرد یا سندی داشت از کارهای به اصطلاح نادرست آنها ، حتما تا حالا فاش می کردند
چه کنند که چیزی تو دستشون نیست و فقط در حد حرف هستش (3900694) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۴:۲۵:۰۴
سايت الف چرا اينقدر غير منصفانه نقد مي كنند ميشه لطفا متن مذاكرات غير محرمانه را كه منجر به قطعنامه هاي شوراي امنيت شد را روشن بيان بفرماييد ما هنوز هم اون مذاكرات را نمي دونيم و بحثي براي اون دوران نشده است و اينقدر نظرات ارا ئه شده يك جانبه و مغرضانه هست پاسخگويي به اونها را كاري بچه گانه مي دانم اميدوارم انتشار بديد ولي با اينگونه نوشتار كه خور هم مي دانيد قبلا هيچ كدام از موارد غير محرمانه مطرح نمي شده تنها اعتبار خودتون را زير سوال مي بريد (3901022) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۲۰:۵۱:۱۳
آنچه که منجر به صدور قطعنامه های شورای امنیت شد زیاد هم محرمانه نیست نورچشمی های داخلی گرا دادند. (3910281) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.