نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 245038
سخنی پیرامون یادداشت احمد توکلی
بخش تعاملی الف - سعید فتحی‌سارانی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۰۸
دکتر احمد توکلی در یادداشتی با نام "آیا احمدی‌نژاد در حفظ سطح نقدینگی سه برابر روحانی بهتر عمل کرد؟" به نقد متنی پرداخت که در آن ذکر شده بود که دولت روحانی نقدینگی بیشتری نسبت به دولت سابق به جامعه تزریق نموده‌ است و این تحلیل را از نظر علمی مخدوش، از نظر سیاسی مضر و از نظر دینی مسئولیت‌آور است.

تحلیل دکتر توکلی صحیح است و آن‌چه مهم است رشد نقدینگی است و حجم نقدینگی اهمیتی ندارد. اما چرا دکتر توکلی زمانی که منتقدین دولت احمدی‌نژاد با همین نوع استدلال به تخریب علیه دولت سابق می‌پرداختند احساس تکلیف نکرد که به بیان حقیقت بپردازد؟ در طول حیات دولت نهم و دهم به طور مداوم دولت را متهم به افزایش حجم نقدینگی می‌نمودند و با مقایسه با دولت خاتمی به تخریب دولت می‌پرداختند. بارها در رسانه‌ها مطرح شد که ۸۰ درصد نقدینگی کشور در دوره احمدی‌نژاد اتفاق افتاده است. در حالی‌که در دولت احمدی‌نژاد نسبت به دولت‌های خاتمی و هاشمی کمترین رشد نقدینگی را شاهد بودیم.

جناب دکتر توکلی، بزرگترین مشکل اقتصاد کشور سیاسی‌بازی است که زمانی یک تحلیل خوب است و زمان دیگر غیرعلمی! دولت می‌بایست فکر می‌کرد که تخریب‌های غیرعلمی که علیه دولت سابق می‌کند مانند چاقویی است که روزی دست خود را خواهد برید. من هم می‌دانم که سخنان مصباحی‌مقدم در مجلس، پیرامون انتقاد از رشد مثبت اقتصادی کاملا غیرعلمی است.

متأسفانه در فضای سیاسی کشور شاهد رفتارهای دوگانه هستیم. معیاری برای صحت یک عمل وجود ندارد. همان‌گونه زیر سؤال بردن آمارهای رسمی کشور توسط منتقدین دولت یازدهم به مصلحت نیست زیر سؤال بردن آمارها در دولت دهم توسط افرادی مانند دکتر توکلی نیز صحیح نبود که رهبرمعظم‌انقلاب متذکر شدند.

البته قصد دفاع از دولت احمدی‌نژاد را ندارم و از نظر من هیچ کدام از دولت‌های چهل سال اخیر در حوزه اقتصاد کلان قابل دفاع نیستند اما تا زمانی که سیاسی‌بازی در کشور حاکم باشد هیچ‌گاه مشکلات اقتصادی حل نمی‌شود و اصولا تحلیل‌های علمی طرفداری نخواهند داشت.

البته از صداقت جناب دکتر توکلی اطمیان داریم اما ایشان به دلیل دشمنی که با احمدی‌نژاد دارند که از روی [...] است راه نادرستی می‌روند. چون یک سایت به اشتباه از دولت احمدی‌نژاد طرفداری کرده‌است خود را ملزم می‌دانند که تبیین‌گری کنند اما در یک سال گذشته هیچ‌گاه به این فکر نیفتادند که در برابر ادعاهای پوچ دولت در تخریب دولت احمدی‌نژاد به تبیین‌گری بپردازند. بارها رئیس‌جمهور و تیم اقتصادی دولت اعلام کردند که توانستند رشد پایه‌پولی و نقدینگی را کنترل کنند در حالیکه طبق آمارهای رسمی همین دولت، رشد نقدینگی یک سال اخیر تقریبا هیچ فرقی با سال قبل از آن نکرده‌است و این چه ادعای پوچی است!

خوب است خاطره‌ای را تعریف کنم حدود دو ماه پیش در سایت پیشنهادات مردمی ریاست‌جمهوری نامه‌ای فرستادم مبنی بر اینکه کاهش تورم در یک سال گذشته ربطی به دولت یازدهم و عملکردش ندارد و برای اینکه حرفم را ثابت کنم دو پیش‌بینی می‌کنم یکی اینکه برخلاف نظر دولت، کشور در رکود قرار ندارد و رشد اقتصادی سال ۹۲ هم مثبت بوده است و تنها به دلیل شیوه اشتباه محاسبات کم به دست آمده‌است اما در نیمه دوم سال با همین شیوه اشتباه رشد اقتصادی مثبت به دست آمده‌است.

دیگری اینکه تورم نقطه‌به‌نقطه که طبق اظهارات مسئولین زیر ۱۵ درصد است در پاییز افزایش می‌یابد و تا پایان سال به ۲۵ درصد می‌رسد و نه آن کاهش به دولت مربوط بود و نه این افزایش. بعد از حدود یک ماه از دفتر اقتصادی وزارت اقتصاد پاسخی برای من نوشته شد و مهم‌ترین استدلال آنها این بود که دولت با کنترل پایه‌پولی و رشد نقدینگی توانسته است تورم را کنترل کند. آن‌جا بود که به حال مردم تأسف خوردم که چنین مسئولینی دارند که حتی به آمارهای رسمی خودشان نیز توجه نمی‌کنند. یعنی یک بار توجه نکردند که آیا توانست‌اند پایه‌پولی و رشد نقدینگی را کنترل کنند؟

جناب دکتر توکلی برخی از سخنان شما هم بویی از تحلیل علمی نبرده است. برای مثال اینکه مانند دولت معتقدید که مسکن مهر عامل تورم چند سال گذشته بوده‌است. این ادعا یعنی هیچ شناختی از تراز پرداخت بانک مرکزی ندارید و با یک نگاه ساده به تراز پرداخت به تحلیل پرداختید.

چرا برای یک بار بیان نمی‌شود که بخش اعظمی از کاهش رشد اقتصادی در سال ۹۱ به دلیل کاهش فروش نفت بوده‌است. چرا بیان نمی‌شود که در سال ۹۱ رشد اقتصادی بدون نفت بیش از ۵ درصد نسبت به رشد اقتصادی با نفت بهتر بوده‌است و رشد منفی ۵ درصدی آن سال به دلیل‌های تحریم‌های مالی و نفتی بوده‌است و وضعیت اقتصادی آن سال به آن میزانی که تبلیغ می‌شود وخیم نبوده است؟

جناب دکتر آیا در برخورد با تخریب دولت احمدی‌نژاد هم یاد دین و آخرت می‌افتید؟

پایان برای اینکه پی ببرید که در طول سه سال گذشته چه اتفاقی در اقتصاد کشور افتاد به یادداشتی با عنوان دولت یازدهم و نرخ تورم ارجاع می‌دهم که در وبلاگم منتشر کردم. البته می‌توان به یادداشتی که در همین سایت الف با عنوان "نوبخت از کدام تلاش دولت سخن می‌گوید؟" نیز رجوع شود.
کلمات کلیدی : سعید فتحی‌سارانی
 
علی
۱۳۹۳-۰۷-۲۱ ۲۰:۱۸:۱۲
یک سوال آیا قرار هست تورم بیشر شود؟ (2424824) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۰۸:۲۷:۳۹
تورم نقطه به نقطه قطعا افزایش می یابد زیرا در زمستان سال گذشته نرخ رشد تورم کاهش یافت طبیعی هم هست کسی ادعا نکرده که باز هم کاهش خواهد یافت .

به تدریج تورم نقطه به نقطه با تورم میتگین سالانه برابر می شود این کاملا قابل پیش بینی ست و غیبگویی لازم ندارد. اساسا تورم نقطه به نقطه زمانی با تورم میانگین فاصله زیادی می گیرد که شوک وارد جامعه شود چه اقتصادی باشد و چه سیاسی .

کاهش نرخ تورم بیشتر به دلیل ثباتی ست که همین دولت ایجاد کرده و هیچ شوکی چه اقتصادی چه سیاسی اجتماعی وارد نیاورده است .

همینکه دولت موفق شده است ثبات نسبی در این هیجانات شدید مخالفان و صدا و سیما و عوامل خارجی ایجاد نماید کاری کارستان کرده است .حداقل امروز کسی نگران نیست که فردا مقامی بلندپایه حرفی بزند که همه محاسبات فعالان اقتصادی را و فراینده اقتصادی ملت را دچار مشکلات عدیده کند .

دولت یازدهم خود موجب رفتارهای غیرمتعارف سیاست خارجی بود و تحریم ها را کاغذ پاره می دانست و نهایت چهار قطعنامه تحریم هم به ارث گذاشت و ده ها هزار میلیارد بدهی و بانکهایی برج ساز و بدون نقدینگی .

مشکل دولتهای دهم و یازدهم تنها تورم نیست که توجیه کنید رکود عمیق را چه می کنید که قاعدتا باید تورم موجب رونق و اشتغال می شد!

معوقات بانکی ، بدهی های هزاران میلیاردی دولت و معوقات بانکی که توان تسهیلات را از انها گرفته است را چکارشان می کنید؟

اقای دکتر توکلی مومنانه موضوع رشد نقدینگی را بیان کردند و پیشینه رفتار سیاسی ایشان هم مشخص است ایشان از رشد نقدینگی دولت فعلی هم دفاع نکردند صرفا نظرشان این بود که مقایسه حجم نقدینگی بی معناست باید نرخ رشد را مقایسه کرد و انتقاد منتقدان را غیرمنصفانه و غیرعلمی دانستند و کاملا بجا و اخلاقی بود .

اگر هیچ کاری دولت نکرده باشد همین وقار رفتاری و ثبات کاری لااقل بر خرابی نیفزوده خودش بعد از سبکسری های دولت قبل موجب خرسندیست چگونه است که یک سال گذشته را اینهمه به نقد غیرمنصفانه می کشید ولی نه تنها از 8 سال به باد دادن ثرون و فرصت و عمر یک ملت دم نزدید که طلبکار هم شدید !

در مورد 8 سال گذشته تاریخ همه چیز را عریان تر از امروز خواهد کرد . (2425511) (alef-10)