نظر منتشر شده
۹۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 213934
ضرورت و راه‌های احیای دریاچه ارومیه/ ۲
توصیه‌هائی برای نجات دریاچه ارومیه
غلامعلی نجفی*، پویا نجفی، 11 بهمن 92
تاریخ انتشار : جمعه ۱۱ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۰۹:۱۵
در بخش اول این مقاله {اینجا} کارشناسی به مقدمات بحث و تطبیق وضعیت کنونی دریاچه ارومیه با وضع دریاچه آرال به وقت خشک شدن پرداختیم. بخش دوم که در ذیل می خوانید به راهکارهای ایجابی می پردازد. الف خوانندگان محترم را موکدا به مطالعه هر دو بخش توصیه می کند.

۸- اقدامات كلی توصیه شده
برخی از مهم‌ترین بحث‌های مطرح شده برای حل مشكل عبارتند از:
الف. انتقال آب از رود ارس: مطالعات طرح انتقال آب ارس به آذربایجان شرقی از سال ۱۳۵۸ شروع شده است. این طرح عمدتا با هدف تامین نیازهای شرب و صنعت بیش از ۵/۳ میلیون نفر از جمعیت استان، جبران کسری سفره‌های آب زیرزمینی، تعادل بخشی تراز دریاچه ارومیه و بهبود اراضی کشاورزی موجود در محدوده طرح با استفاده از روش آبیاری مدرن اجرا می‌شود. از اهداف دیگر طرح، پیشگیری از بروز بحران آبی در افق ۱۴۲۵ و کاهش تنش‌های اجتماعی ناشی از کم‌آبی است.

واقعیت این است كه انتقال آب از یك حوضه به حوضه دیگر كار و تصمیم ساده‌ای نیست. اولا، باید حوضه انتقال دهنده به آبی كه انتقال می‌یابد نیاز نداشته باشد و در واقع آن چنان آب مازاد داشته باشد كه هیچ حقی در حوزه‌های پائین دست آن ضایع نگردد. ثانیا، این انتقال اشكالات زیست محیطی بدنبال نداشته باشد. ثالثا، چنین طرحی از نظر فنی، عملیاتی، و اقتصادی امكان پذیر باشد. این موارد به خوبی نشان می‌دهد كه این ایده مستلزم انجام مطالعات كافی و لازم در این زمینه توسط متخصصین و مشاورین بی‌طرف است. مضافا اینكه انتقال آب از ارس مشکل دریاچه ارومیه را به تنهایی حل نمی‌کند.

ب. انتقال آب از دریای مازندران:
این ایده نیز علاوه بر مواردی كه در مورد انتقال آب رود ارس گفته شد با دو مشكل عمده دیگر نیز روبرو است:
یك- ارتفای سطح معمول دریاچه ارومیه از سطح دریای آزاد ۱۲۶۷ متر و ارتفاع دریای مازندران منفی و ۵/۲۶ تا ۲۸ متر پائین‌تر از سطح دریا است، یعنی تفاوت ارتفاعی این دو در حدود ۱۳۰۰ متر است و انتقال حجم سنگین آب به چنین ارتفاعی بسیار مشكل و هزینه‌بر است.
دو- در بین این دو، سلسله جبال البرز واقع شده است كه عبور از آن نیز بسیار هزینه‌بر و مشكل است.
مشكلات حاكم بر چنین تفكری بقدری عظیم است كه بسیاری آن را غیرممكن می‌دانند.

ج. برچیدن بساط كشاورزی از حاشیه‌های دریاچه:
این امر خود مستلزم مطالعه و تعیین نواحی است كه برای احیای دریاچه ارومیه نكاشتن و مصرف نكردن آب در آن ضروری است. بعلاوه اگر چنین مطالعه دقیقی بتواند انجام گیرد، اجرای آن نیازمند یك برنامه به همراه مشوق‌ها و جبران‌هائی برای نکاشتن و رها كردن زمین‌های مربوطه است.

د. تخریب یا تخلیه سد:
گاه گفته می‌شود كه برای نجات دریاچه ارومیه باید برخی از سدهای منطقه خراب شود و همه سدها بطور كامل تخلیه شده و از ذخیره كردن آب در آنها جلوگیری گردد.
برخی از سدها مدتها است كه مورد بهره برداری قرار گرفته و از این رو شغل و معیشت مردم به كاركرد این سدها بستگی دارد و لذا تخریب یا تخلیه و عدم آبگیری سد موجب به مخاطره انداختن معیشت مردم می‌گردد. برای مثال بیش از ۴۰ سال است که در میاندوآب کشاورزی و صنایع رشد پیدا کردند و جمعیت كثیری از منافع سد بهره‌مند می‌شوند، بنابراین تصمیم‌گیری در این حوزه مستلزم مطالعه همه جانبه و پیدا كردن راهكارهای تركیبی و مكمل است، مثل تخلیه قسمتی از آب سدها و عدم ساخت سدهای جدید، به تعویق انداختن سدهای در دست اجرا یا عدم انجام مطالعات مربوط به سدهای جدید.

هـ . بستن چاه‌های غیرمجاز یا جلوگیری از برداشت آب آنها: بستن تمامی چاه‌های غیرمجاز یا جلوگیری از برداشت غیرمجاز آب، اگرچه تا حدود زیادی ضروری به نظر می‌رسد، اما بنا به تجربه تقریبا غیرممكن است. با این حال چنین اقداماتی در قسمت‌های خاصی از حوزه‌های مشرف بر دریاچه ارومیه ضروری است، به‌ویژه آنكه گروهی یكی از دلایل مهم مشكل دریاجه را پائین رفتن شدید سفره آب زیرزمینی می‌دانند.

برخی دیگر از راهكارهای دیگری مثل باروری ابرها در حوضه دریاچه ارومیه نام می‌برند، كه نه كار ساده‌ای است و نه اطمینانی به نتیجه علیرغم هزینه آن وجود دارد.

هیچ یك از راهكارهای پیشنهادی بالا به تنهائی راه‌ چاره نیستند. زیرا عوامل مختلفی دست به دست هم داده‌اند، و این وضع را به‌وجود آورده‌اند. لذا محتاج مطالعات متعدد و تلفیق و تعیین علل بوجود آورنده و سپس ترسیم راه‌حل‌ها براساس آنها هستیم. به عنوان مثال شاید نیاز به این باشد كه میزان زیادی از آب سدها به سوی دریاچه رها شود (اینكه چقدر؟ نیازمند مطالعه است)، الگوی كشت و كشاورزی منطقه مطالعه شده و روش‌های مدیریت آب و آبیاری با توجه به وضع جدید منطقه بررسی دوباره طراحی شود، از توسعه سدها جلوگیری شود، مناطق جدید مورد حفاظت زیست محیطی قرار گیرد، آبخوان‌ها تغذیه شود، قسمت‌هایی از مزارع و باغات تعطیل گردد، از برداشت بی‌رویه آب زیرزمینی جلوگیری شود، از توسعه صنایع و به ویژه صنایع آب‌بر ممانعت بعمل آید، ایجاد شهرك‌ها و توسعه بی‌رویه شهرهای اطراف مورد مطالعه و كنترل قرار گیرد، و ...

این موارد به خوبی نشان دهنده پیچیدگی موضوع است و نیازمند تعاطی افكار و ایجاد یك سیستم راهبری برای بررسی و شروع مطالعات و سپس اقدامات براساس مطالعات است. ما محتاج برنامه‌های تلفیقی و گسترده هستیم. بنابراین حق این است كه ضمن اطمینان به یك سیستم راهبری برای این امر، هر كمكی كه از هر كس ساخته باشد ارائه گردد. یك راه خوب در این زمینه ایجاد یك وب سایت عمومی برای ارائه نظرات و پیشنهادات به‌ویژه توسط متخصصین امر است.

۹- چه باید كرد؟
برخی از اقدامات قابل انجام به شرح زیر است:
۱- بررسی آنچه كه در ۲۰ سال گذشته در حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه اتفاق افتاده است به منظور درس آموزی برای پیدا كردن راه حل‌ها و برنامه‌ریزی احیای دریاچه. گفته می‌شود كه در سال ۷۴ میزان آب دریاچه ارومیه به قدری زیاد بود که ایجاد نگرانی کرد و وزارت نیرو را مجبور کرد دایپ‌هایی را در اطراف دریاچه برای نفوذ نکردن آب به تاسیسات نصب کنند. اگر این حرف درست باشد، كه درست است، باید به دقت بررسی شود كه در ۱۸ سال گذشته در حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه چه كردیم و چه اتفاقی افتاده است كه این دریاچه به چنین مصیبت عظمائی دچار شده است.

۲- بررسی و اصلاح الگوی كشت در حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه با دو هدف:
یك- تغییر كشت به منظور كاهش تقاضای آب

دو- كاهش سطوح كشت در این نواحی در صورت لازم. قابل ذكر است كه در ۳۰سال اخیر سطح کشت اراضی پیرامون دریاچه ارومیه، از ۱۵۰هزار هکتار به ۴۱۵ هزار هکتار افزایش یافته است.

۳- بررسی و اصلاح روش‌های آبیاری. از آقای چیت چیان وزیر نیرو نقل شده است كه وزارت جهاد کشاورزی به همراه کشاورزان منطقه می‌توانند با اقدام به تغییر الگوی کشت و آبیاری حداقل یک میلیارد مترمکعب از محل صرفه‌جویی آب استحصال کند و آب وارد دریاچه شود. محقق این سطور به پیش بینی عددی اعتقادی ندارد، و جهت گیری درست و تلاش در آن جهت را اصل می‌داند، و می‌داند كه انجام چنین كاری مشكل و زمان‌بر است.

۴- اجرای طرح‌های آبخیزداری می‌تواند در احیای دریاچه ارومیه تاثیر بسزایی داشته باشد. تاكنون ۵۷۰ هزار هكتار از اراضی حوضه‌های آبریز ارومیه در استان آذربایجان غربی مطالعه شده و آماده اجرا است.

۵- ساماندهی چاه‌های غیرمجاز، و برداشت‌های غیرمجاز از چاه‌ها. طی ۲۵سال گذشته بیش از ۲۲ هزار حلقه چاه عمیق برای آبیاری باغ‌ها و مصرف آب شهرها حفر شده‌ و مورد استفاده قرار گرفته است.

۶- پایان بخشیدن به مطالعات شروع شده برای احداث سدهای جدید

۷- بررسی و جلوگیری از تکمیل سدهای در حال احداث در منطقه.

۸- بررسی و تجدیدنظر در مورد ذخیره کردن آب‌های منطقه ارومیه در پشت سدها. امکان رهاسازی آب از سد‌های فعال وجود دارد، اما برای رها كردن آب آنها به سوی دریاچه باید هماهنگی‌هائی صورت بگیرد، چرا که این سد‌ها آب‌ شرب، صنایع و کشاورزی را تامین می‌کند. بنابراین قبل از تخلیه مخزن باید مثلا به کشاورزان اعلام شود که مثلا برای سال جاری آب ۵۰ هزار هكتار از اراضی را نمی‌توان تامین کرد.

۹- تجدید نظر در خصوص احداث نیروگاه‌های پیش بینی شده برای آینده

۱۰- تجدید نظر در خصوص احداث صنایع بزرگ و به‌ویژه صنایع آب‌بر، و جلوگیری از توسعه شهرك‌های جدید در اراضی نزدیك به دریاچه ارومیه.

۱۱- استفاده از دانش و تجارب سایر كشورها و سازمان‌های بین‌المللی. علاوه بر استفاده از همكاری‌های كشورهای پیشرفته، سازمان‌های بین‌المللی مثل UNDP، یونسكو، و بانك جهانی كه در مطالعات مربوط به دریاچه آرال همكاری داشته‌اند، می‌توانند به مطالعه و اقدامات مربوط به احیا كمك نمایند.

۱۲- فرهنگ سازی و ارائه آگاهی‌های لازم به مردم برای جلب همكاری آنها و ایجاد عزم عمومی برای احیای دریاچه. در حال حاضر حدود شش میلیون نفر در این منطقه كار و زندگی می‌كنند و ۵/۴ میلیارد مترمكعب مصرف می‌نمایند و بدون کمک آنها نمی‌توان کاری کرد.

۱۰- تشكیل كارگروه نجات دریاچه ارومیه
وزیر نیرو در دولت یازدهم در ارائه برنامه خود به مجلس گفت كه «تشکیل کارگروهی ویژه برای سر و سامان دادن به دومین دریاچه بزرگ آب شور جهان» مهم‌ترین اولویت‌ وی در روزهای اول کاری است. دولت نیز در اولین روزهای فعالیت رسمی خود کارگروه ویژه‌ای با حضور ۸ وزیر را مامور کرد تا ظرف دو ماه همه راهکارهای موجود برای نجات دریاچه را بررسی و نتیجه را برای تصمیم گیری به دولت ارائه کند.

این کارگروه در مدت ۵۰ روز، ۲۴ راهکار را برای نجات دریاچه ارومیه پیشنهاد کرد. از میان این راهکارها، ۱۹ مورد آن از سوی دولت تصویب شد. متاسفانه خبر در همین حد محدود مانده است و در هیچ یك از پورتال‌ها و وب‌سایت‌های دولت، وزارت نیرو، و سازمان حفاظت محیط زیست فهرستی از این تصمیمات ویژه ۱۹ گانه ارائه نمی‌گردد. اما از مصاحبه‌های كوتاه برخی از مسئولین و به‌ویژه مسئولین استانی می‌توان فهمید که برخی از این تصمیمات عبارتند از:
۱- توقف کامل سدسازی‌ها و پروژه‌های مطالعات سدسازی در حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه

۲- رهاسازی منابع آبی ذخیره شده در پشت سدها و رفع موانع ورود آب ۳- انتقال آب از رودخانه‌هایی مانند ارس، و انتقال آب از دریای خزر
۳- لایروبی رودخانه‌های موثر بر دریاچه ارومیه
۴- تعیین تکلیف چاه‌های غیرمجاز و بدون پروانه، و جلوگیری از برداشت‌های غیرمجاز آب زیرزمینی
۵- جلوگیری از توسعه اراضی کشاورزی با استفاده از سازوکارهای تشویقی و تنبیهی
۶- اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوان داری برای تقویت سفره‌های آب زیرزمینی حاشیه دریاچه ارومیه به شرط حفظ حقابه رودخانه‌ها
۷- اجرای برنامه‌های آگاه سازی و اطلاع رسانی عمومی درخصوص وضعیت دریاچه و نقش جوامع محلی
۸- تهیه نقشه های کاداستر زراعی و باغی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه
۹- تغییر الگوی کشت
۱۰- ارتقای کارآیی آبیاری و کشاورزی در این حوضه

۱۱- اقدامات پیشنهادی
اقدامات مختلفی غیر از تهیه و اجرای برنامه‌های احیای دریاچه ارومیه و در كمك به آن باید صورت پذیرد:
۱- ایجاد یك ساختار مناسب برای كار از سطح راهبردی تا سطح عملیاتی
۲- جلوگیری از تصمیمات شتابزده و یك بعدی براساس قضاوت‌های دستگاهی و انجام مطالعات همه جانبه با لحاظ كلیه اثرات تحمیلی
۳- تعامل با دیگر کشورها و سازمان‌های بین‌المللی برای استفاده از تجارب و كمك‌های مالی و كارشناسی و فنی
۴- بررسی قوانین و مقررات موجود به منظور حذف قوانین زائد و تسهیل و تصویب مقررات لازم
۵- توسعه آگاهی‌های عمومی و تلاش برای حذف ناهنجاری‌های فرهنگی مزاحم از نظر احیای دریاچه
۶- اطلاع رسانی به بخش خصوصی به منظور استفاده از همراهی‌های بخش خصوصی و مردمی
۷- ایجاد بانك اطلاعاتی متمركز
۸- تدوین سلسله مراتب برنامه براساس تصمیمات ۱۹ گانه و تعیین پروژه‌های لازم و اولویت‌بندی آنها
۹- تامین منابع از منبع‌های مختلف داخلی و خارجی

۱۲- ساختار مورد نیاز برای كار در زمینه احیای دریاچه ارومیه
وزارتخانه های نیرو، كشور، جهاد كشاورزی، صنعت و معدن و تجارت و راه و شهرسازی و معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور، سازمان حفاظت محیط زیست، و استانداری‌های آذربایجان غربی و شرقی با موضوع احیای دریاچه مرتبط هستند. برای این منظور ساختار زیر پیشنهاد می‌گردد:
۱- كمیته راهبری مركب از چند وزارتخانه به ریاست معاون اول، و نیابت وزیر نیرو و متشكل از وزرا یا معاونین طرح و برنامه (یا امور مشابه) وزارتخانه‌ها و ادارات مرتبط

۲- كمیته برنامه‌ریزی و تلفیق به ریاست معاون طرح و برنامه وزارت نیرو، و متشكل از مدیران كل برنامه‌ریزی و توسعه (یا عنوان مشابه) وزارتخانه‌ها و ادارات مرتبط

۳- هشت كمیته تخصصی در وزارتخانه‌ها و ادارات مرتبط به منظور بررسی و تهیه و تدوین برنامه‌های تخصصی مربوطه

۴- كمیته امور بین‌الملل به ریاست یكی از معاونین یا مشاورین وزیر نیرو و متشكل از مدیران روابط بین‌المل (یا عنوان مشابه) وزارتخانه‌ها و ادارات مرتبط برای ارتباط با سازمان‌های بین‌المللی و دیگر كشورها

۵- كمیته ارتباطات و مشاركت‌های مردمی به ریاست یكی از معاونین و مشاورین وزیر نیرو و متشكل از مدیران روابط عمومی (یا عنوان مشابه) وزارتخانه‌ها و ادارات مرتبط و نمایندگان انجمن‌های علمی و حرفه‌ای و سازمان‌های مردم نهاد مرتبط برای تدوین برنامه‌های خاص به منظور اطلاع رسانی عمومی و آگاهی جامعه و استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی برای كمك به احیای دریاچه ارومیه

۶- كمیته همكاری با اساتید و صاحب نظران و دانشگاه‌ها- این كمیته با توجه به گستردگی تخصص اساتید و وجود دانشگاه‌های متعدد در كشور باید یك كارگروه رهبری به ریاست یكی از معاونین یا مشاورین وزیر نیرو و ده نفر از كلیدی‌ترین روسای دانشگاه‌ها و دانشكده‌های رشته‌های مرتبط و از جمله در استان‌های آذربایجان غربی و شرقی داشته باشد. این كارگروه در جلسات خود به تشكیل كارگروه‌های تخصصی مركب از اساتید متخصص و مطلع در زمینه مشكلات دریاچه ارومیه اقدام خواهد نمود.

۷- كمیته حقوقی به ریاست یكی از معاونین و مشاورین وزیر نیرو و متشكل از مدیران حقوقی وزارتخانه‌ها و ادارات مرتبط برای بررسی مسائل حقوقی و قوانین و مقررات راهكارهای احیا، و به‌ویژه راهكارهای ممانعت از فعالیت‌های نامناسب كشاورزی، خانه سازی و سكونت، توسعه یا بهره‌برداری صنایع، و غیره

۸- كمیته فرهنگی به ریاست یكی از معاونین و مشاورین وزیر نیرو و متشكل از مشاورین فرهنگی (یا عنوان مشابه) وزارتخانه‌ها و ادارات مرتبط و نهاد ائمه جمعه استان‌های آذربایجان غربی و شرقی برای بررسی مسائل فرهنگی و دعوت مردم به كمك به احیای دریاچه. برنامه‌های تخصصی هر یك از وزارتخانه‌ها و كمیته‌های امور بین‌المل، ارتباطات و مشاركت‌های مردمی، همكاری با اساتید و صاحب نظران و دانشگاه‌ها، حقوقی، و فرهنگی درباره احیای دریاچه ارومیه به كمیته برنامه‌ریزی و تلفیق پیشنهاد می‌گردد، و پس از بررسی و تائید و تلفیق در این كمیته به كمیته راهبری جهت تصویب پیشنهاد می‌شود.

۹- كمیته بودجه و تامین منابع مالی به ریاست یكی از معاونین معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور، و متشكل از مدیران كل برنامه‌ریزی و بودجه (یا عنوان مشابه) وزارتخانه‌ها و ادارات مرتبط

این ساختار هم چنین دارای سیستم پشتیبانی به شرح زیر خواهد بود:
الف- سیستم بانك اطلاعاتی پشتیبانی به عنوان دستاورد این حركت ملی طراحی شود و همه نوشته‌ها و تحقیقات مرتبط جمع‌آوری و در آن نگهداری گردد.
ب- سیستم دیده‌بانی و پایش فضایی برای بررسی مستمر وضعیت دریاچه ارومیه از طریق عكس‌های ماهواره‌ای
پ- سیستم ارتباطات و اطلاع رسانی ملی كه بتواند با همه اجزای این ساختار و نیز با مسئولین و دولت و مجلس دسترسی داشته و بتواند در حل مشكلات كارگروه و كمیته‌ها از طریق سازمان‌ها و مسئولین ذیربط به آنها كمك كند.
این سیستم دارای دبیرخانه برای ارتباطات همگانی بوده و در سال اول به تشكیل همایش‌های فصلی و در سال دوم همایش‌های شش ماهه و از سال سوم به بعد به همایش سالانه و از این طریق ضمن ارائه نتایج و برنامه‌ها به تضارب آرا بپردازد.
ت- ایجاد و راهبری وب‌سایت برای ارتباط با متخصصان و صاحب نظران و مردم.

۱۳- ایجاد و راهبری صندوق احیای دریاچه ارومیه و تامین منابع مالی
تشكیل این صندوق به این منظور است كه وجوه آن تابع مقررات بودجه‌ای سالانه نبوده و بعد از گذشت سال مربوطه به خزانه برنگردد، بلكه منابع آن بطور مستمر صرف احیای دریاچه ارومیه شود. منابع تامین وجوه این صندوق را به شرح زیر پیشنهاد می‌نماید:
۱- نیم درصد از درآمدهای صادراتی كشور اعم از صادرات نفتی و غیرنفتی
۲- منابع دولتی قابل تامین در بودجه‌های سالانه با عنوان طرح احیای دریاچه ارومیه
۳- مالیات ارزش افزوده یك درصدی برای مردم دو استان آذربایجان شرقی و غربی
۴- پنج درصد از درآمدهای حاصل از موقوفات استان‌های آذربایجان غربی و شرقی
۵- یك درصد از درآمدهای كمرگی استان‌های غربی و شرقی
۶- كمك‌های بلاعوض و مشاركت‌های مردمی داوطلبانه (ارقام اندك ماهانه ولی مستمر در چند سال اجرای طرح)
۷- درخواست از مراجع تقلید برای امكان اختصاص نذورات، وقف، و غیره به این امر
البته تصویب این موارد از حد كمیته راهبری احیای دریاچه ارومیه فراتر است و نیازمند تائید و تصویب دولت و مجلس می باشد.

۱۴- پایش و نظارت مستمر بر اقدامات
برنامه احیا وقتی موفق خواهد بود كه مستمرا پایش و مورد نظارت و كنترل قرار گیرد. معنای دقیق كنترل در مدیریت اندازه گیری و سنجش آنچه انجام گرفته است، مقایسه انجام شده‌ها و نتایج آن با برنامه‌ها، تعیین فواصل و شكاف‌های احتمالی، بررسی و تحلیل شكاف‌های به‌وجود آمده، تدوین برنامه‌های اصلاحی، و در نهایت اجرای برنامه‌های اصلاحی است كه خود منجر به پایش و نظارت بعدی می‌گردد، و بدین ترتیب مفهوم چرخه‌ای بودن برنامه و مستمر بودن مدیریت معنا پیدا می‌كند.
این مفاهیم به‌دقت درباره برنامه‌ها و طرح‌های تهیه و اجرا شده برای نجات دریاچه ارومیه نیز باید مجری گردد تا انشاءا.. حیات شاداب این دریاچه را بتوان به نسل‌های بعدی هدیه داد.

* آقای دکتر نجفی مدیرکل اسبق طرح و برنامه وزارت کشاورزی بوده اند. این مقاله با اندکی تلخیص از شماره دی ماه مجله دهاتی بازنشر شده است.
 
ناصر
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۰۹:۲۷:۲۲
همه این مواردی که بر شمردید مهم هستند تعدادی در حد رویا مانند انتقال آب از حوزه ای دیگر که غیر از تشدید و تعمیق مشکل به سایر مناطق نتیجه ای ندارد باید در نحوه مصرف فرهنگسازی و در دراز مدت اقدام کرد که سالیان متمادی باید وقت گذاشت تا این شرایطی که اکنون با آن دست به گریبان هستیم را درمان نمود که کاری است عملی ولی زمانبر / راه حل بسیار آسانتری دارد که متاسفانه برای تامین منافع طرح برای طراح تضمینی وجود ندارد لذا ... (1942102) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۴:۵۰:۵۸
آقای محترم :

همانطور که برای تیم ملی فوتبال، دستیار فرگوسن را با حقوق مکفی استخدام کردید، بروید بهترین متخصصان جهان را استخدام کرده و از آنها بپرسید که چکار باید بکنیم.

اگر راهکارهای جنابعالی و دیگران کارساز بود و یا قابل اجرا می بود، حال و روز این دریاچه این نبود. (1942382) (alef-13)
 
ناصر
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۸:۵۸:۵۳
طرحی که عنوان کرده ام فعلا در هیچ کجا مطرح نشده و در حال حاضر در خارج از ایران در حال ثبتش هستم بعد از ثبت انشاالله از اثراتش همه بهره مند خواهند شد (1942611) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۰:۱۵:۳۵
چرا در خارج؟ به داخل اطمینان ندارید که برده اید خارج ثبتش کنید؟

برای نجات دریاچه ارومیه به یک کننده نیاز است و نه یک طراح! (1942684) (alef-13)
 
ناصر
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۰:۴۵:۲۷
اگر ایده و طرجی نداشته باشید چه چیزی را می خواهید اجرا کنید؟ موضوع اصلی این است که منابع آب محدود است و مصارفش در صنعت و کشاورزی و نفوس دایم در حال افزایش پس باید راه حلی منطقی و درست ارائه داد و سپس اجرایی اش کرد لطفا اگر می توانید برای افزایش و تامین بیشتر آب طرح دهید مخلص شما هم هستیم / متاسفانه در ایران مشکلات ثبت بسیار زیاده و از هر دری که رفتم بسته بود. (1942712) (alef-10)
 
حسن
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۶:۱۶:۲۴
یکی به فکر دریاچه آب شیرین هامون باشه طی ده سال گذشته 70درصد خشک شده است
اگر بحث قومیت مطرح نیست ما مردم شرق ایران (سیستان وبلوچستان ) هم حق داریم (1942485) (alef-13)
 
ناصر
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۹:۰۹:۵۵
این مشکل برای کل ایران هست شرق و غرب و شمال و جنوبش درگیر بی آبی است انشاالله خدا کمک میکنه و قابل حله ولی با تامین منافع طراح و تضمین لازم (1942621) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۲:۲۷:۱۰
مگر رود ارس متعلق به ایران که اب انرا منحرف نمایند به ارومیه؟ (1942785) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۰۹:۲۸:۱۷
هر چه ضربه مي خوريم از بي كفايتي مسئولين است! (1942104) (alef-9)
 
سعید تمر
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۰۹:۳۵:۳۲
با سلام
در قسمت اول که تعریف صورت مساله دریاچه ارومیه بود، برخی از هموطنان با استدلالهای درست، نتیجه نادرستی را اتخاذ میکردند. کلیت ماجرا این بود که دریاچه ارومیه داخل محدوده دو استان محصور است و خود مردم، کشاورزان و نمایندگان مقصربودند که تاحالا کاری نکردند و حتی اصرار به سدسازی داشتند لذا انگار هیچ کس حق ندارد برای دریاچه درحال مرگ، مرثیه سرایی کند یا راه حلی ارائه کند! این کاملا غیر منطقی است و نشانه خوبی نیست.
همه معضلات زیستی، بایستی نگاهی ملی پشتش باشد.
اما سوالی که از ان دوستان میشود پرسید این است نتیجه سیاستهای توسعه نامتوازن در منطقه، شده صحرای ارومیه، آیا الان نمی شود درخواست تجدید نظر کرد؟ چرا مطرح شدن موضوع دریاچه ارومیه اینقدر در این دوستان حساسیت ایجاد می کند؟ مگر خطر جابجایی حداقل سه میلیونی جمعیت، کم خطری است؟
اما من اگر حاشیه امنی داشتم، مساله دریاچه ارومیه را در همان شهرهای اطراف دریاچه به روش ایجاد بحث های مشارکتی روشنگری می کردم و از دل مردم، راه حل ها را استخراج می کردم.. بماند
فعلا دریاچه امتحان بزرگی برای همه ایرانیان است
یاحق (1942107) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۷:۱۹:۵۲
پاسخ سوال شما
1-مرثیه سرایی برای دریاچه در حال مرگ هیچ ایرادی ندارد به شرطی که:
الف: دوستان خود را مقصر بدانند نه سایر ملت را و به حالت طلبکارانه با قضیه روبرو نشوند
ب: از این مساله جهت ضربه زدن به امنیت ملی و سوء استفاده هایی که خود شما مطلع هستید از طرف برخی کشورهای همسایه میشود استفاده نکنند
ج: از این مساله جهت باج خواهی و پیراهن عثمان ساختن استفاده نشود
2-همیشه میتوان درخواست تجدید نظر کرد حرف ما این بود که دقیقا خود دوستانی که مساله را افریده اند الان همین ها امده اند و انگشت اتهام را به طرف دیگران نشانه گرفته اند .خطر جابجایی 3 میلیون ادم هم خطر بزرگی است اما تا حالا اثبات نشده که این جابجایی اتفاق می افتد و نمیشه باز اومد و به این بهانه حاروجنجال درست کرد.اگر که قراره تا این حد مساله خطرناک باشه باید کشاورزی کامل تعطیل شده اب به دریاچه برگرده چون زندگی 3 میلیون ادم بسیار مهمتره بنابراین در بدترین شرایط هم با اختصاص اب به دریاچه قضیه حل میشه
3-مساله دریاچه ارومیه به خاطر اینکه عده ای دنبال سوء استفاده از این ماجرا هستند بسیار حساسیت برانگیز است بنده با دقت این مساله و تحرکات را زیر نظر دارم و دقفیقا دارم دونه به دونه نظرات را میخوانم متوجه شده ام عده ای دارند به سمتی حرکت می کنند که خشک شدن دریاچه را گردن دیگر اقوام بیندازند که این قضیه به لحاظ امنیت ملی مهم است
خلاصه:با مطرح شدن دریاچه ارومیه و بحث در مورد ان و اختصاص برنامه های تلویزیونی به ان مشکلی نداریم به شرطی که در مورد سایر دریاچه ها(هامون بختگان و..) و مشکلات رودخانه ها هم صحبت شود و از این قضیه جهت مظلوم نمایی و و سوء استفاده و بهانه ساختن و باج گیری استفاده نشود و ضمنا نماینده هایی که این همه سد و جاده را ساخته اند بیایند توضیح بدهند که هدفشان چه بوده اب را برای کجا میخواسته اند و دوستانی هم که اب را مصرف می کنند شفاف بیایند بگویند داریم اب را مصرف می کنیم دوست نداریم اب را پس بدهیم اگر اینها گفته شود و با این روش جلو برویم مشکلی نیست اما اگر قصد باج گیری و...باشد خیر ما سفت و سخت جلوی این جور سوء استفاده ها ایستاده ایم اگر بنا باشد که این بار درامدی اختصاص داده شود نوبت دیگر استانهای محروم است برادر من .اگر قرار است هزینه شود باید از جیب دوستانی که اب را نمیخواهند پس دهند هزینه شود نه از جیب مردم سیستان و بویراحمد و بوشهرر و بختیاری
امیدوارم توضیحات برای شما شفاف بوده باشه (1942537) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۰:۱۶:۵۷
احسنت به اين منطق!!!
پس بعد از اين در هر كجاي كشور مشكلي پيش آمد بايد فقط مردم همان جا آنرا حل كنند
خوب براي شروع مشكل آب تهران را خود تهراني ها حل كنند نه آب از ساير استانها وارد كنند چون با استدلال شما خود جمعيت تهران باعث كم آبي تهران شده اند
يا مثلا مناطق مرزي خودشان سرباز براي دفاع از خودشان داشته باشند چون با انتخاب زندگي در نزديكي مرز اين مشكل بوجود آمده!!!! (1942685) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۳:۰۴:۳۰
خودتان هم میدانید که دارید مغالطه می کنید حضرتعالی مغالطه قیاس مع الفارق را مرتکب شده اید اولا که اب تهران با صرف هزینه های میلیاردی از کیلومترها انطرفتر تامین نمیشود ثانیا بحث اب شرب است نه کشاورزی اب تبریز شما داره از اینطرف و اونطرف تامین میشه کسی هم اعتراضی نداره اب یزد از کوهرنگ تامین میشه شما اب دریاچه را صرف کشاورزی کرده اید اکنون میفرمایید دریاچه داره خشک میشه عرض می کنیم خب اب دریاچه را پس دهید میفرمایید پس نمیدهیم اب نقاط دیگر را میخواهیم این یعنی زیاده خواهی
به بهانه اینکه فارسا نمیذارن ما جاده بکشیم و فارسا نمیذارن سد بزنیم و...اون همه بودجه کشور را صرف سد و توسعه کشاورزی کرده اید الان هم میخواهید محیط زیست یک شهر دیگر را تخریب کنید که همه ما مخالفیم الان بحث شده فارسا دریاچه را خشک کردن خدا میدونه بحث بعدیتون چیه
اگر دریاچه واقعا براتون اهمیت داره اگر خشکی دریاچه باعث بحران میشود اب دریاچه را پس بدهید .ما یک سری بحث ملی داریم مثل تهران که پایتخته و مرزها که وظیفه همه است یک سری بحثهای استانی داریم این بحث شما استانیه دارید با جارو جنجال تبدیلش می کنید به مساله ملی ما باید از شما بپرسیم این همه درامد نفت چرا صرف سد سازی شده چرا اب دریاچه را صرف کشاورزی کرده اید همه چی الان بر عکس شده میخواهید با جنجال قضیه را پیش ببرید ولی ما اینجاییم که نذاریم اینجوری بشه
خیلی شهرها مشکل اب شرب دارند اگر بنا باشد هزینه ای بشود اونها در اولویت هستند.بسیاری از شهرهای خوزستان اب شرب ندارند چه دلیلی داره این همه هزینه برای استان شما بشه ؟صدها هزار حلقه چاه زده اید اونها رو تعطیل کنید تا دریاچه خشک نشه
اگه قرار بر این باشه که هر منطقه منابعشو تموم کنه بعد بگه ما منابعمون تموم شد یالا قضیه ملیه اب میخایم که سنگ روی سنگ بند نمیشه
باور کنید با جارو جنتجال و با حرفای ما مظلومیم و...اصلا ره به جایی نمیبرید اب دریاچه را به هر نحو ممکن که خودتان صلاح میدانید به دریاچه پس دهید جارو جنجال هم نکنید خریدار نداره این حرفا
میزان اب مشخصه میزان توسعه کشاورزیتون مشخصه میزان توسعه صنعتتون مشخصه میزان چاه های غیر مجاززتون مشخصه تعداد سدهایی که زدید مشخصه اسناد سازمان محیط زیست و فشار برای احداث جاده مشخصه همه و همه نشون میده که شما خودتان این را خواسته اید اصلا جا برای انداختن تقصیر گردن دیگران نداره فقط با این کارها مرگ دریاچه رو رقم مینید اگر دریاچه را میخواهید برادرانه عرض میکنم این راهش نیست.
کسی نمیگوید به بقیه ربطی نداره ما هم از این مشکلی که برای دریاچه درست کرده اید ناراحتیم اما هر چیزی حساب کتابی داره اب شرب خوزستان و بقیه استانها بر دریاچه ای که باغدار داره خشکش میکنه قطعا ارجحیت داره
پروفسور کردوانی معتقده با این روندی که در پیش گرفته اید دریاچه خشک میشه و ریختن اب شیرین داخلش فقط هدر دادن منابع ابه
شما بیشاز 100 هزار چاه زدین برو حساب کن ببین اندازه چند تا رودخونه بزرگ دارید در ثانیه اب از زمین بیرون میکشید سفره ها را کاملا خالی کرده اید کار شما اشتباهه اشتباه رو با یه اشتباه دیگه هم درست کنن فاجعه بوجود میاد
بنده به هیچ وجه مساله دریاچه ارومیه رو ملی تنمیدونم اگر هم مساله ملی باشه باز فرق نمیکنه راه حل در دست خودتونه هزار تا مقاله بنویسید هزار بار بگید فارسا نمیذارن و..هم ذره ای فایده نداره مساله مشخصه راه حل هم مشخصه خدروشکر فارسها هم کیلومترها از دریاچه فاصله دارن نمیشه انداخت گردن اونا
من مطمنم اگر که ذره ای از این اب رو از دیگر اقوام مصرف کرده بودن تا حالا هزار بار مطرحش کرده بودین
ما اینجاییم که نذاریم بیشتر از هزینه اون 60 تا70 تا سد برای اونجا هزینه بشه مردم سیستان و بوشهر و مناطق محروم هم از درامد نفت حقی دارند.لطفا توقتان را در حد معقول نگه دارید.
تشکر می کنم امیدوارم که توضیحات کافی بوده باشه (1942826) (alef-10)
 
سعید
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۹:۲۴:۳۴
دوست عزیز
گیرم صد هزار چاه زده اند درست. خب چرا مسوولان دولت محلی بی توجهی کرد؟ خب بی قانونی شد، چرا توسعه اقتصادی موازی کشاورزی در منطقه نشد؟ خب کوتاهی شد. خب چرا الان راه درست را شروع نکنیم؟

بحث سیاسی نیست، بحث در مورد سرنوشت دو استان پرجمعیت است. بحث امنیت ملی هم مطرح است. آیا شما کوچ آذربایجانی ها از استان استراتژیک آذربایجان غربی را با چه جبران خواهید کرد؟ به تحولان آن سوی مرز که توجه دارید؟ بحث به هیچ وجه کم اهمیت تر از تغییر پایتخت نیست!
هشدار (1943091) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۱:۲۸:۵۲
تصمیم بگیرید کشاورزی 600 هزار هکتاری را میخواهید یا دریاچه را،اگر خشک شدن دریاچه برایتان مهم بود قطعا حق ابه دریاچه را از کشاورزی میدادید ولی فعلا دریاچه برایتان اهمیتی ندارد اگر توفان نمک راه بیفتد ان موقع به این نتیجه میرسید که اب برای دریاچه مهمتر از اب برای کشاورزیه بعد با اکراه اب دریاچه را رها می کنید.نگران نباشید طبیعت همه چیز را حل می کند.فقط زمان نیاز دارد.با تذکر و ارشاد و اقا لطفا چاه نزن و اب دریاچه را پس بدهید و...محترمانه حل نمیشود وقفتش که برسه خودش حل میشه (1943407) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۲:۱۶:۲۵
من هم فکر می کنم بهتر است به جای احیای دریاچه فقط فکری به حال خطر نمکها کنیم. مثلا به ژاپن پیا چین یشنهاد کنیم نمکها را رایگان ببرند. (1943470) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۳:۳۶:۴۳
هامون که خشک شد شما کجا بودین؟چرا هامون مساله ملی نیست؟خون شما از مردم سیستان رنگینتره؟یک دهم بودجه سذهاتون رو میدادن سیستان الان اباد شده بود چرا باید در اختصاص درامدها شما اولویت باشید؟این همه سذ اونجا چیکار میکنه؟مردم پل ساده ندارن چرا روی دریاچه جاده احداث کردین؟
مساله اب شرب خوزستان چرا ملی نیست؟
دریاچه های فارس چرا ملی نیست؟
خشکی زاینده رو چرا ملی نیست؟
هدف شما از این همه سرو صدا چیه؟
اب دریاچه رو چه کسی مصرف میکنه؟چرا اب رو پس نمیده؟ (1942861) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۹:۲۶:۴۹
احسنت
کاملا موافقم اکثر مدیرای وزارت نیرو از این دو استان هستند و بیشترین طرح ها با هزینه های بسیار زیاد در تبریز اجرا شده باید عدالت برقرار بشود.تهران و تبریز و چند تا شهر درامد کشور را به خود اختصاص داده اند باید جلوی این کار گرفته بشود همین الان بنده اطلاع دارم باز دارند برای تبریز طرح های بسیار سنگین انتقال آب اجرا می کنند. (1943095) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۹:۳۱:۰۲
با منطق شما ملي نيست با منطق ما همه اينها ملي هستن
شما ناراحتي چون موقع خشك شدن هامون كسي صداش درنيومد به جاي اينكه شما هم ياد بگيرين منسجم باشين
چنان ميگي احداث كردين انگار استانهاي ديگه مظلوم نشستن يه سوال ساده
بودجه مشهد اصفهان چقدره بودجه سيستان چقدره؟ (1943102) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۰:۲۱:۳۵
چند تا استان هستید دارید بودجه کشور را میخورید یکی از اون استانها شما هستید که درامد را صرف ایجاد یک فاجعه کرده اید الان هم باز طلبکار هستید که چرا اینحجوری شد. (1943215) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۱:۰۳:۲۱
انسجام از طریق زیر سوال بردن امنیت ملی و متهم کردن دیگر اقوام؟این به نظر شما انسجامه؟انسجام یعنی اینکه هماهنگ شویم برای احداث 60 تا سد و گرفتن بودجه و...و بعد طلبکار شدن؟ اینها انسجامه؟انسجام یعنی متحد شدن برای تخریب محیط زیست استان دیگر؟
نه من اسم این را زیاده خواهی می گذارم (1943340) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۶:۰۷:۲۶
بله دوستان الان 20 ساله برای خشکاندن دریاچه از طریق باغداری و کشاورزی و صنعت منسجم شده اند الان هم منسجم شده اند برای خشکاندن یه جای دیگه حالا باید دید این دریاچه و رودخانه یا اقیانوس نگون بخت جدیدی که دوستان میخواهند بخشکانند کجاست و قرعه به نام کدام منطقه میفته،
الان نمیشه مثلا برای تعطیلی چاه های غیر مجاز یا کاهش برداشت اب منسجم بشوید؟حتما این انسجام باید به صورت اعتراض به افرادی که تقصیری در مساله ندارند و به صورت توقعات عجیب ظهور و بروز پیدا کنه؟بعد اینکه خزر رو خشکاندیم سراغ کجا باید برویم؟اقیانوس منجمد شمالی ؟ (1944102) (alef-15)
 
سعید
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۹:۲۱:۴۱
عزیزم، منظورم این نبود که عدم سرمایه گذاری دولت مرکزی در بهینه کردن مصرف آب کشاورزی یا توسعه های اقتصادی غیرکشاورزی را من میخواهم با مردم آذربایجان به تنهایی حل کنیم. منظورم یافتن راه حل هایش بود. راه حل هایی که یکی از آن می تواند درخواست از دولت در بازبینی طرح توسعه استانهای دریاچه باشد، طرحی که آمایش اقتصادی منطقه را محیط زیست دوست کند.
ممنون از نظرتان (1943089) (alef-10)
 
سعید
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۹:۱۹:۳۶
احیانا شما اسم هم دارید؟ لطفا با اسم خودتان حرف بزنید تا جواب بهتر بدهم.

اما در مورد شرط های شما،
اولا شما کی هستید که برای مردم شرط تعیین می کنید؟
دوما، شرطهایی که گذاشتید بر مبنای پیش فرضهایتان است که آن بخش از ملت ایران جدایی طلب هستند و حرفهایشان سیاسی!! همین جا متوقف باشید که شرطهایتان غلط است.
سوما، شما همان کامنتهای قبلی هستید و با محدودیتهایی که من دارم الان نمی توانم شما را متوجه اشتباه هایتان و تهمت های ناروایتان به ملت ایران کنم.

امیدوار نباشید که شفاف نبود، تکراری بود. متاسفم که فضایی خلق کرده اید که مردم استانهای آذربایجان را به شدت می رنجانید. مطمئنم این هدف شما نبوده است دوست گلم.
ترجیح می دهم به جای پاسخ به شما، مطلب دیگری برای سایت الف بنویسم و در آن، این همه حساسیت و مجادله تخیلی را تئوریزه کنم. پس
یا حق (1943086) (alef-10)
 
اراده ملت
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۰:۵۸:۴۴
در مطلبی که مینوسید لطفا به این سوالات جواب بدهید:
1-چرا این همه بودجه کلان برای احداث اون همه سد اختصاص داده شده؟تقاضای ایجاد سد از طرف چه کسی بوده از طرف چه کسانی پیگیری شده چقدر بودجه این سدها شده و بودجه این سدها را با بودجه کل استان مثلا ایلام مقایسه بفرمایید.
2-چرا این همه بودجه مثلا بر ای بختیاری یا بویراحمد یا سیستان اختصاص داده نشده؟ چرا مردم مثلا در بویراحمد پل ندارند دانش اموزانشان غرق می شوند ولی شما جاده روی دریاچه ای احداث میکنید که سازمان محیط زیست با احداث ان مخالف بوده؟چه کسانی هستند که با فشار دارند بودجه کشور را به اون سمت میبرند؟چرا اولویت بودجه مثلا با اب شرب اهواز یا ابادان نیست؟
3-چرا نماینده های شما به سازمان محیط زیست فشار اوردند و باعث احداث جاده شدند؟الان اون نماینده ها کجا هستند چرا جواب نمیدهند؟
4-اب در کجا دارد مصرف می شود؟اب دریاچه را چه کسی مصرف کرده؟
5-چرا دائما اقوام دیگر را متهم میکنید که انها نمیگذارند و...؟
6-حق مردم سیستان و فارس و سایر مردمی که دریاچه ها و رودخانه هایشان خشک شده از بودجه کشور چیست؟چرا باید توجه ویژه به استان شما بشود؟
7- این افرادی که با خشک کردن دریاچه ارومیه به ملت خسارت زده ان باید تنبیه شوند یا نه؟نظر شما راجع به افرادی که 30 هزار حلقه چاه غیر مجاز در ان منطقه دارند چیست؟
8-هزینه انتقال اب از ارس یا خزر را چه کسی باید پرداخت کند؟چرا ملت باید تاوان ندانم کاری یک عده را بدهند؟
9-علت اینکه دائما مظلوم نمایی میکنید و جارو جنجال راه میااندازید که اینها دارند حقمان را میخورند چیست؟مشخصا بفرمایید چه کسی و کجا حق شما را خورده شفاف سازی کنید
10- چرا به جای اینکه سراغ افرادی بروید که بیخ گوش شما 30 هزار حلقه چاه غیر مجاز و صد هزار حلقه چاه مجاز حفر کرده ان و به انها تذکر بدهید ماها را متهم کرده اید؟
11-ایا به نظر شما مساله دریاچه ارومیه را به صورت منطقی دارید دنبال میکنید یا با همان منطقی که در ورزشگاه شعار خلیج...میده یا پرچم فلان کشور را به ورزشگاه میاورد یا پارچه نوشته های ضد امنیت ملی میاورد میخواهید مساله را دنبال کنید؟
12-این دوستانی که اب دریاچه را مصرف کرده اند هم نگران هستند؟چه اقدامی انجام داده اند؟با اونها صحبت کرده اید؟نتیجه چه بوده؟چرا باید هزینه اقدامات اینها را ملت متحمل شوند؟
13-بسیاری از استانها درامد نفت کشور را تامین می کنند اما اب شرب ندارند بوشهر گاز کشور را تامین می کند گاز کشی نیست اگر فرض کنیم بودجه کشور محدود باشد شما اولویترا به اونها میدهید یا خودتان؟
14-کشاورزی برای شما سود داشته یا نه؟اگر سود دارد چرا با سودش باغها را قطره ای نمیکنید؟اگر سود ندارد چرا تعطیلش نمی کنید؟
15-هر جا مردم بیکار بودند به نظر شما باید محیط زیست را نابود کنند و بگویند که ما کار نداریم میخواهیم منابع را نابود کنیم؟ایا این منطق درستی است؟
16-چرا هامون و بختگان و زاینده رود مساله ملی نیست و دریاچه ارومیه مساله ملی فقط باید باشه؟موافقید اول از هامون و بختگان و زاینده رود و اب شرب خوزستان شروع کنیم؟
17-در صورتی که عده ای که اب را مصرف کرده اند نخواهند همکاری کنند و دریاچه خشک بشود و عده ای بخواهند از این مساله سوء استفاده کنند شما کدام طرف هستید؟ایا با برخورد قاطع ملت با این عناصر موافق هستید یا نه؟
ممنون میشویم یک سری اماری هم در این زمینه ها در تحلیلتان ارائه دهید:
مقایسه شهرکهای صنعتی دو استان شما مثلا با شهرستان بویراحمد که 3 شهرک صنعتی دارد که نیمه فعال هستند و مقایسه میزان اب مصرف شده و میزان توسعه ظرف این دهه گذشته
مقایسه میان توسعه اراضی کشاورزی اطراف دریاچه از 15 سال پیش تا الان با اراضی استانی مثل کردستان که بغل دست شما است(مشخصا لطف کنید میزان توسعه را در 15 سال اخیر مقایسه کنید دلیل توسعه بیش از حد را بیان کنید)
مقایسه میزان سدهای احداث شده و بودجه اختصاص داده شده در دو استان و مقایسه ان با استانهای دیگر
مقایسه میزان چاه های حفر شده با نقاط دگیر
نظرتان را میخواستم در این رابطه بدانم :اگر که مردم کردستان و کرمانشاه فرضا بخواهند ده برابر کشاورزی را توسعه بدهند و بعد با کمبود اب مواجه شوند ایا موافق اختصاص اب به اونها از استان خودتان هستید؟توجه دارید که این دو استان نرخ بیکاری بالایی دارند و اینکه کشاورزی را مثل شما توسعه دهند کاملا با منطق شما جوره موافقت می کنید که از طرف شما اب به اون حوضه ها برده شود؟یا دست کم از ارس اب به این دو استان اختصاص داده شود؟یا استانهای دیگر هم ناچار به کشاورزی شوند و اب ارس یا ابهای رودخانه های استان شما به این امر اختصاص داده شود؟یا حداقل بودجه استان شما کاهش پیدا کند تا مردم سایر نقاط کشاورزی را مثل شما ده برابر توسعه دهند؟نظرتان چیست؟
چه عیبی داره که همه جا مثل شما توسعه دهند و بعد خواهان اب مناطق دیگر بشوند؟مشکلی داره؟
با تشکر (1943325) (alef-15)
 
حاجی پور
Germany
۱۳۹۶-۰۲-۱۰ ۱۹:۵۳:۳۴
ما داریم چه سرمایه بزرگی رو از دست میدیم بیایید از این نعمت الهی که خدا دراختیار ما قرار داده محافظت کنیم چون اگه بره دیگه بر نمیگرد٧😰😰😰😰😰 (4301026) (alef-11)
 
اراده ملت
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۱:۰۹:۰۷
تهمت ناروا چیه برادر من
شما دریاچه را خشک کرده اید ما چند تا سوال داریم چهار تا سوال پرسیدیم بالاخره شما بودجه را برده اید صرف کشاورزی کرده اید ما چند تا سوال ساده پرسیدیم تهمت کی زده شده؟شما به نظر من دارید از این قضیه سوء استفاده می کنید ما هم اینجاییم که نذاریم جریان اونجوری پیش بره و کشور را زیر سوال ببرید اتفاقا شما تهمت به ملت میزنید شما هستید که میفرمایید دریاچه ما را خشک کرده اید و طلبکار هستید باز هم تاکید می کنم جارو جنجال برای شما هیچ سودی نداره ما این حربه ها را کاملا میشناسم مظلوم نمایی داد و بیداد و اینها هیچ سودی نداره صورت مساله و افرادی که باعث خشکی دریاچه شده اند کاملا بر ملت اشکاره راه حل هم مشخصه (1943358) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۷:۳۷:۵۲
امید که اون دوستان، باز حرفهای تکراریشون را اینجا کپی پیست نکنند. دوستانی که انگار چشم دیدن دریاچه پرآب ارومیه را ندارند.. (1942558) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۸:۵۵:۱۶
چیزی که دنبالش هستید رو اینجا نخواهید یافت امید که بپذیرید دریاچه را خشک کرده اید و متعرض دیگر دریاچه ها و رودخانه ها نشوید و امید که روی کتار اشتباه اصرار نورزید (1942608) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۹:۰۸:۳۴
شما دنبال این هستید بحث را منحرف کرده و تقصیر را گردن دیگر اقوام بیندازید ما هم اینجا هستیم که نذاریم این اتفاق بیفته حواسمون خیلی جمع هست عزیزم (1942617) (alef-13)
 
یوسف
۱۳۹۲-۱۱-۱۴ ۱۱:۵۳:۲۸
اونایی که میگن اب دریاجه صرف کشاورزی شده نمی فهمند آب دریاچه ارومیه شوره (1948927) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۸:۰۹:۳۷
روی تعرض به محیط زیست استانهای دیگر همه ما حساس هستیم دلیل نمیشود که مردم یک منطقه با کشاورزی دریاچه خشک کنند بعد خواستار اب اوردن از استان های دیگر شوند و بزنند رودخانه دو تا استان انطرفتر را برای پر کردن دریاچه، خشک کنند.
مردم استانهای دیگر چرا باید تاوان تعرض به محیط زیست را در این دو استان بدهند؟اگر جایی استانهای دیگر از آب این دو استان بهره برداری کرده اند مشخصا بیان کنید تا پی گیری شود.
استدلالها همه درست و منطقی بوده افرادی که بانی خشک شدن دریاچه هستند اونهایی که به دولت فشار میاوردند اکنون باید پاسخ دهند .منابع آب محدوده نمیتوان برای پر کردن یک دریاچه حیات اکوسیستم دیگری را نابود کرد.
راه حل میخواهید ارائه بدهید از داخل همان دو استان ارائه بدهید لطفا کاری به محیط زیست ما نداشته باشید اخه اینجوری که نمیشه شما خشک کردید میگویید اب جای دیگه باید بیاد اینجا
اگه به نظر شما صحراست که باید کلی هزینه کرد تا این صحرا پر اب شود مردم مناطق دیگر چرا باید تاوان افرادی را بدهند که اب را صرف باغ کرده اند و نمیخواهند اب دریاچه را پس بدهند اگر به این منوال است که در سایر استانها هم مردم کشاورزی کنند اب شرب این دو استان را بردارند ببرند. چنین چیزی محال است و باعث تنش خواهد شد بنده به عنوان یک ایرانی کاملا مخالف اوردن اب از دیگر نقاط هستم.در خود اون دو استان قضیه را حل کنید.این صحبتها ذره المثقالی ارزش ندارد. (1942581) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۰:۲۴:۳۲
عزيزم شما گندم يارانه اي توليد اين استانها رو كه نخوردي احيانا؟؟؟
يا نكنه از جيب شخصيتون از خارج گندم خريد كردين يا شايدهم مثلا موقع خريدن نان 50 تومني چند سال پيش به نانوا گفتي بيا اينم 200 تومن!!! كه حالا اين مشكل به شما مربوط نميشه؟
وقتي تا اين حد قبيله گري تو مملكت هست ولش كن اين كه به شما مربوط نميشه... (1942694) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۳:۱۹:۵۳
اتفاقا همین تولید گندم با اب دریاچه باعث این وضعیت شده
دوست عزیز بسیاری از استانها گندم تولید می کنند حدود 90 درصد گندم کشور خارج استانهای اذربایجان غربی و شرقی تولید میشود و ده درصدی که این استانها تولید می کنند هم اکثررا صرف خودشان میشود.هیچکس به زور شما را مجبور به تولید گندم نکرده همه ملت میگویند کشاورزی را متوقف کنید به داد دریاچه برسید سطح تولید را از 100 هزار هکتار به بالای 500 تا 600 هزار هکتار رسانده اید وارد کردن گندم برای مملکت ما صرفه بیشتری دارد تا اینکه دریاچه برای تولید گندم نابود شود.
هیچ کس از شما نخواسته گندم یا میوه تولید کنید لطف کنید سطح زیر کشت را به سطوح 10 سال قبل برگردانید نه خودتون رو اذیت کنید نه ما رو منت هم نذارید بسیباری از تولیدات دیگر استانها در استانهای شما مصرف میشوند هر استانی هم الان به اندازه مصرف خودش داره گندمشو تولید میکنه
قبیله گری را شما عزیزان مطرح کرده اید این هم جوابش هست وقتی دائما میفرمایید فارسا نمیذارن و...جوابش هم این میشه
میفرمایید دریاچه خشک شده عرض میکنیم خودتان خشکش کرده اید میفرمایید چگونه عرض می کنیم با توسعه بیرویه کشاورزی و صنعت در هیچ استانی رشد 800 درصدی نداشته ایم شما وقتی 800 درصد اراضی کشاورزی را گسترش میدهید خب منابع هم به اتمام میرسه
منابع تمام شده میفرمایید دریاچه خشک شد میگیم کشاورزی را تعطیل کنید راه حلش دست ما نیست دست خودتونه میفرمایید قبیله گری هست و دیگران را متهم می کنید.به محیط زیست دیگ استانها دست نزنید خودتان هر کاری میخواهید بکنید کشاورزی را تمایل دارید تعطیل کنید یا بهینه مصرف کنید و...توسعه کشاورزی و صنعت و احداث سد با مسئولیت و فشار خودتان بوده اکنون عواقبش رو هم باید خودتان تحمل کنید بارها سازمان محیطزیست هشدار داد که دریچه رو با جاده نابود نکنید گوش نفرمودید. فدات شم عزیزمی
بنویس انتقاد کن خیلی خوبه منم بیکارم اتفاقا جوابتو میدم تا کاملا روشن بشی (1942841) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۹:۲۴:۱۹
دوست عزیز شما میتوانید راه حل ارائه کنید مردم هم حق دارند نظرشان را بیان کنند سوال اولتان که جوابش مشخصه سوال دومتان را هم اگر کامنتهای بحثهای قبلی را بخوانید متوجه میشوید که کسی دوست نداره به بهانه نجات یک دریاچه محیط زیست نقاط دیگر از بین برود یا به مردم هزینه های تحمیل شود.
سوالی که از شما داریم این است که چرا فکر میکنید راه حل دریاچه در دست مردم نقاط دیگر کشور است؟چرا اصرار دارید که قضیه را به یزد و مشهد و سایر استانها تعمیم دهید؟
سوال اساسی این بود که آب دریاچه کجا دارد مصرف میشود؟چرا این آب اونجا برده شده؟چرا باغداران به کشتهایی که اب زیادی میخواهد رو اورده اند و اب دریاچه را به دریاچه باز نمیگردانند؟
مردم آبادان و اهواز اب شرب ندارند الان به نظر شما اولویت هزینه کردن با کجاست؟چرا در مورد خوزستان صحبت نمیشود؟ابا مردم استان خوزستان حق ندارند بپرسند و جویا شوند که چرا میخواهید با صرف این همه هزینه از کیلومترها انطرف تر برای یک دریاچه اب بیاورید تا یک عده باغداری کنند ولی ما اب اشامیدنی نداشته باشیم؟
منصفانه جواب بده (1942637) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۰:۲۱:۴۸
اگر آب ندارن اولويت با اون هاست
ولي اينكه چرا به اون پرداخته نميشه از خودشون بپرسين دليل نميشه چون به اون پرداخته نميشه به اين هم پرداخته نشه!
در ضمن معني كشور از نظر شما چيه؟ خوب زمان جنگ اگر آذربايجاني هم نظر شما رو داشتن چي ميشد؟
راه حل اينه يك سال از كشاورزها حمايت مالي بشه تا كشاورزي نكنن قدم دوم آبياري تحت فشار تو تمام كشور نه آذربايجان اجرا بشه ، سيستم فرسوده آب شهري اصلاح بشه(اگر مردم ببينن داره واقعا اجرا ميشه اولا تحمل مي كنن ثانيا دنبال طرحهاي تخيلي نمي رن)
قدم سوم بازيچه پانترك ها نشويم چه اين طرفي چه اون طرفي ما تو يه وطن هستيم درد شما درد منه خشك شدن هامون درد منه باشد كه خشك شدن اروميه هم درد شما باشه
گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله من --- آنچه البته بجائي نرسد فريادست (1942904) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۹:۰۹:۲۸
به نکته بسیار کلیدی اشاره کردید : چرا به اونها پرداخته نمیشه ؟
چون شما عزیزان درامد نفت رو صرف سد سازی ها و احداث جاده و... کردید چیزی به این بندگان خدا نرسید .اگر هم کسی با شما مخالفت می کردیمیفرمودید اینها نمیذارن ما پیشرفت کنیم
اولویت اول اب شرب مردم کشوره
بعد که پذیرفتید با فشار اوردن روی دولت و با گرفتن بودجه های کلان اون همه توسعه داده اید و باعث خشکی دریاچه شده اید و به صورت کامل دست از جنجال و بحثهای انحرافی و... برداشتند می رویم سراغ راه حل
راه حل هم این است که کسانی که با اب دریاچه تجارت کرده اند و پول به جیب زده اند دست در جیب مبارکشان میکنند و ابیاری شان را قطره ای میفرمایند(اگر میفرمایید کشاورزی اینها سودی نداشته اینها پولی ندارند و...که دیگر تکلیف کاملا مشخص است و کشاورزی که سود ندارد بهتر است تعطیل شود چرا باید این همه اب صرف کشاورزی شود که سود نداشته اگر سود دارد هم هزینه ها را بدهند) اگر هم تمایل دارند اب از نقاط دیگر مثل خزر بیاورند:
1-مردم منطقه ای که میخواهید ابش را منتقل کنید و کارشناسان موافق باشند
2-باز دست در جیب مبارکشان میکنند و هزینه انتقال را می دهند
3-طی این مدت دولت باید کاملا هوشیار بوده و هرگونه بحث انحرافی را با قاطعیت تمام پیگیری کرده اجازه اخلال به عناصر مزدور کشور همسایه ندهد.
ان زمان که با فشار بودجه ها را میبردید به سر رسیده است باید متوجه شوید که درامد نفت علف خرس نیست سایر مردم کشور هم حق دارند ایران فقط سه استان تهران و اذربایجان غربی و شرقی نیست.
خلاصه ما اینجاییم که برسونیم بهتون نمیشه بیش از این سوء استفاده کرد.بنده نمیتوانم دیوار خانه ام را با وام دولت و با درامد ملت بیارم بالا بعد که خراب شد داد بیدداد کنم بگم ای وای مساله ملیه چرا کسی توجه نمیکنه شما چرا توجه نمیکنید و...هر مساله ای ملی نیست دائم دارید مغالطه قیاس مع الفارق مرتکب می شوید همه ما از اینکه دریاچه را نابود کرده اید ناراحتیم همه ما نگرانیم اما راه حل هم در دست خود شما است. کسی نمیتواند کاری برای شما انجام دهد.سوء استفاده از این جریان و غوغا راه انداختن و...هم ذره ای فایده نداره مردم بسیار هوشیار هستند بسیار مراقب هستند دقیقا با وضعیت و توقعات اشنا هستند بهانه ها را خوب میشناسد جریان پان ترک بر همه ملت اشکاره انگیزه ها بهانه ها و...همه اینها کاملا مشخصه سه کشوری که در امور ایران مداخله می کنند کاملا بر همه مردم اشکار هستند.جارو جنجال هیچ نتیجه ای نداره فقط نتیجه عکس میدهد.
اذربایجان مهمه برای ما همونقدر که سیستان مهمه و همه با هم برابر هستند اما هر چیزی حساب کتابی داره همین تهران هم باید تکلیفش مشخص بشه و امکاناتش کم کم به نقاط دیگه داده بشه بودجه اش هم باید محدود بشه (1943076) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۱۸:۵۹:۱۱
قابل توجه شما که این قدر بودجه را بخشیدید به اذربایجان شرقی و غربی بودجه این 5 استان اذربایجان شرقی و غربی و اردبیل وزنجان و همدان کمتر از استان اصفهان است ،استان تهران دیگه جای خود.
-ژاپنیها طرح پل کابلی در ازای 30 سال عوارضی ان را داده بودند که تصمیم گرفته شد مهندسان مملکت خودمان بسازند که نتیجه اش ساختن خاکریز شد تا پل.
-اگر دست در دست هم ندهیم تا مشکل را حل نکیم ،گاهی طبیعت طور دیگری مشکل را حل میکند ،مثلا در فکر آبادانی شهرهای بزرگ باشیم و از روستاها غافل شویم نتیجه اش این خواهد شد که میبینیم و مهاجرت 50 الی90 درصدی جمعیت روستاها به شهرهای بزرگ.میگید نه بررسی کنید شهرها و روستاهای کمتر توسعه یافته را. (2002890) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۹:۳۱:۲۹
مظلوم نمایی نکنید.بسیار بیش از انچه تصور میکنید به این مساله بها داده شده ولی وقتی خودتان نمیخواهید مساله حل شود حل نمیشود. (1943104) (alef-15)
 
سعید
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۹:۲۹:۴۷
دوست عزیزم
ما هنوز در این که راه حل دریاچه تخریب یک حوزه دیگر است توافق نداریم ها
شاید راه حل نزدیک تر از این حرفها باشد
پس لطفا دقت کن دچار مغالطه نشیم (1943099) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۰۹:۵۳:۳۱
دریاچه ارومیه مریضی بود که به علت پرستاری بد مرده است. مرده هیچوقت زنده نمی شود.

مواظب مریض های دیگر باشید. (1942123) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۰۹:۵۸:۵۰
خدا کنه اجراش کنند. (1942128) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۰:۲۵:۴۸
بجای بند 3 از طرحهای پیشنهادی، چرا بجای دست زدن در اکوسیستم طبیعی منطقه و دخالت در اقلیم های طبیعی دیگر برای ترمیم یک اقلیم در حال نابودی، که خود منجر به تضعیف اکوسیستم های دیگر می شود، از تکنولوژی باردار کردن ابرهای غیربارانزا استفاده نمی کنید؟
این شیوه سالهای مدید است که در جهان استفاده می شود و تا جایی که بخاطر دارم در استان یزد (سالهای ابتدایی دهه 70) انجام شده است.

از آنسو، در ماده 12 (ساختار) این بخش در نهایت سازمان عریض و طویلی بنام سازمان حفظ دریاچه میسازد با خدم و حشم فراوان که چندصباحی دیگر خود به یک معضل جدید تبدیل می شود.
لذا با توجه به شرایط اقتصادی کشور ، سازمان محیط زیست در ترکیب فعلی خود، موظف است نسبت به احیای این دریاچه اقدام کند.
از آقایان طراحان و پیشنهاددهندگان محترم متشکریم ولی لطفا برای بازاشتغالی خود طرح ندهند! (1942141) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۲:۳۲:۰۷
ابرهای منطقه کلا انقدر اب ندارد که دریاچه ارومیه را احیا کند. (1942790) (alef-10)
 
گذرانی
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۰:۳۳:۳۵
با سلام
وجود بیش از یکصد چاه عمیق در بخش تسوج و دیزج شیخ مرجان و قره تپه که با توجه به نفوذی که دارند کسی نمی تواند جلوی آنها را بگیرد نمونه ای از عدم موفقیت در نجات دریاچه ارومیه است تا باند بازی و اعمال نفوذ وجود دارد امکان ندارد کاری کرد (1942149) (alef-9)
 
A Teacher 4 All Seasons
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۰:۳۵:۵۳
... خیلی دیر شده است خیلی (1942151) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۰:۴۱:۰۸
این دریاچه بر اثر حرص و طمع بی حد و مرز انسان نفس های اخرش را می کشد و قطعا خشک خواهد شد، حرص و طمع ادمی بر قدرت طبیعت غلبه یافته است.به نظر من این دریاچه به هیچ عنوان دیگر روی اب را نخواهد دید.اب دریاچه به کشاورزی و صنعت اختصاص داده شده و کسانی که اب دریاچه را مصرف می کنند هم حاضر به باز پس دادن آن نیستند ضمنا انگشت اتهام را به سمت دیگران نشانه گرفته اند.
وقتی که یک منبع اب مفت پیدا کنید و تا میتوانید از اب آن بهره گیری کنید و بیش از 100 هزار حلقه چاه حفر کنیدو...بالاخره یک زمانی باید برسد که آن منبع اب از بین برود منابع که بی نهایت نیستند.تازه این دریاچه یک نمونه است در سایر نقاط هم با حفر چاه منابع را نابود کرده ایم منتها در ارومیه دوستان سد های بیشمار هم زدند و اب را به کشاورزی اختصاص دادند.
به صورت خلاصه:دریاچه خشک خواهد شد این اقدامات هم کاملا بی فایده است سرنوشت دریاچه باید عبرتی برای مردم دیگر نقاط گردد. (1942153) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۲:۵۳:۳۶
خشک شدن دریاچه عواقب خیلی وخیمی داره مث طوفانهای نمک که مضرات اون هزار بار بیشتره از چیزی که تا حالا پیش اومده. (1942268) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۹:۰۶:۲۱
بله عواقبش وخیمه کشاورزی را تعطیل کنید اب دریاچه رو برگردانید تا عواقب وخیم نیاد سراغتون
کشاورزی 700 هزار هکتاری براتون مهمه؟خب دیگه پس منتظر عواقب وخیمش باشید.هر دو رو نمیشه با هم داشت سطح زیر کشت را برگردانید به سطح 10 سال قبل مساله حل میشود. (1942614) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۲:۵۷:۳۹
علت ندانم کاریهای مسولانه

علت سهل انگاریهای مسولانه

علت عدم تامین بودجه برای آبیاری بارانی یا آبیاری قطره ای بوده (1942276) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۷:۳۷:۰۱
شما به کامنت دوم ـآقای سعید تمر مراجعه کن. اونجا به شما اشاره شده! (1942557) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۹:۰۲:۵۴
افتخار می کنیم حرف حق میزنیم و جلوی زیاده خواهی ایستاده ایم اب دریاچه را پس بدهید جارو جننجال و مغالطه های عجیب و غریب هم نکنید دریاچه را خشک کرده اید و دندان تیز کرده اید برای نقاط دیگر هیچ استانی راضی نیست اب رودخانه اش یا دریاچه اش را ببرید صده ها کیلومتر انطرفتر ضمنا انتقال اب هزینه بر هست از جیب کسانی که دارند اب درییاچه را میخورند باید پرداخت شود نه سایر مردم ایران
هر چقدر دوست دارید مرثیه سرایی کنید اما حق ن ارید از این جریان علیه دیگر اقوام استفاده کنید ما حرفهاییی مثل " فارسا دریاچه را خشک کرده اند و فارسا نمیذارن" را بارها شنیده ایم و اجازه نخواهیم داد کسانی که دریاچه را خشک کرده اند با مظلوم نمایی به دنبال سوء استفاده باشند حرفای ما خیلی واضحه (1942612) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۰:۰۹:۵۵
شما افتخار کن انگار یادتان رفته لشکر های خط شکن و سرداران خط شکن مال این مرز و بوم بودند حالا ... (1943183) (alef-15)
 
اراده ملت
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۲۳:۵۷:۴۴
باز که داری مغالطه میکنی به سوالات جواب بده. همه جای ایران خط شکن داشتند ارامنه هم برای ایران جنگیده اند این جواب سوالات ما نیست.بحث تخریب محیط زیست را با مسائل دیگر و شهدای عزیز قاطی نکنید شهدا مخالف تخریب محیط زیست بودن اونها انسانهای وارسته ای بودند که برای ایران جانشان را دادند
شما چی؟حاضری بخاطر دریاچه اب دریاچه رو بهش پس بدی؟ (1945424) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۰:۵۲:۲۴
کشور ما بعلت عقب ماندگی صنعتی و سیاستهای بغایت غلط دولتهای گذشته بخش خصوصی نتوانست وارد صنعت شود.در آمدهای باد آورده نفتی و بجای اینکه بسمت پیشبرد صنایع سوق داده شود در دست عدهای صرف واردات بیرویه از کشورهائی نظیر ترکیه چین و...وتهایتا وسیلهای برای پیشرفت صنعتی و اشتغال آنها گردید.طوریکه امروزه بازار ایران در دست کمپانیهای کرهای نظیر سامسونگ ال جی هیوندا کیا زاپنی نظیر تویوتا توشیبا و....دهها و صدها کمپانی دیگر از تکیه هند و.... از اقصی نقاط دنیاست .کشاورزی و دامداری هم بصورت سنتی و در قطعات خرد و پراکنده با عدم امکان استفاده از پیشرفتهای حیرت انگیز با راندمان فوقالعاده کم به هن هن افتاده است.
افزایش جمعیت تسلط مصنوعات بیگانگان بر بازارهای کشورمان در تمام زمینه ها ترخ بیکاریرا بصورت فاجعه باری افزایش داده است لذا بیشترین فشار اشتغال متمرکز در بخش کشاورزی و خدمات گردیده است.افزایش جمعیت بدو برابر موجب گردیده اراضی در جه چندم کشاورزی از نظر آبیاری هم تحت کشت قرار بگیرد
کاهش نزولات آسمانی ونیاز بآب دوبرابر 30 سال قبل اتلاف اب در شبکه های سنتی و با روشهای قرون وسطائئی در بیش از 90 در صد مزارع تحت کشت فشار بر آبهای سطحی و زیر زمینی را آنچنان بالا برده است که سال به سال سطح آبهای زیر زمینی و مخازن در سدها تالابها و دریاچه ها کاهش یافته طوریکه امروزه تالابهای زیادی خشک گردیده دریاچه ها قسمت عمده حجم مخازن خود را از دست دادهاند و در صورتیکه وضع بهمین منوال پیشرفت نماید در ده سال آینده اکثر قریب باتفاق چاهها خشک شده و مناطق وسیعی از زمینهای کشاورزی مبدل به کویر شده و فاجعه اجتماعی و انسانی نکبت باری بوجود خواهد آورد.لذا لازم است مشکل از جهات مختلف اقتصادی جامعه شناسی جرم شناسی صنعتی فنی و تکنیکی وووو... ................گر چه دیر شده تا بیش از این دیرتر نشده چاره جوئی شود (1942157) (alef-13)
 
اردبیلی
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۲:۰۲:۵۵
تغییر شغل ساکنین اطراف دریاچه از کشاورزی به دامداری، توریسم، صنعت با سرمایه گذاری و احداث کارخانه های مادر. امری که در این استانها مغفول مانده و هرچه بوده مربوط به بخش خصوصی بوده (1942216) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۲:۵۴:۲۹
و با طوفانهای نمک چیکار باید کرد؟ (1942269) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۶:۵۱:۱۴
استغفرالله !!! توریست ؟!! کفر نگو !!! (1942510) (alef-13)
 
خسرو سلجوقی
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۳:۰۴:۵۲
یکی از راههای تصفیه فاضلاب شهر و روستا و بازچرخانی آب با استفاده از باکتری است و بدون نیاز به هزینه فقط و فقط از طریق الزامی کردن اهالی شهر و روستا و منوط کردن به دریافت پایان کار پس از نصب ایمهاف تانک یا همان دستگاه سامانه شیخ بهایی که استاندارد آن هم به تصویب سازمان استاندارد رسیده است و دستور رییس جمهور از دوازده فرودین ماه در هیات دولت و شورای مسکن خاک می خورد.
راهکار دیگر با تولید و استفاده از کود ورمی کمپوست توسط روستاییان که علاوه بر کاهش بیست درصدی از مصرف آب و بهره وری از منابع تجدید پذیر و مانع تخریب محیط زیست شویم
برای کسب اطلاعات بیشتر به وبگاه خوشه زمین سالم مراجعه شود
www.hecc.ir (1942283) (alef-13)
 
محسن
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۳:۳۴:۴۶
این ها همه اش نتیجه مدیریت های هیئتی است که طی سال های گذشته داشتیم مدیریت هایی که میگن امروز را بگذرانیم تا فردا خدا بزرگه. مدیریت و سیستماتیک فکر کردن یک فرهنگ است یک علم است که یک شبه در انسان ها بوجود نمیاد از زمان مدرسه باید توی کله دانش آموز کرد که باهاش بزرگ شه و وقتی مدیر شد این را بفهمد نه در سن 50 سالگی یک شبه انتظار داشته باشیم یم مدیر دارای تفکرات استراتژیک خواهد شد!؟در مورد ارومیه باید 20 سال قبل پیش بینی امروز میشد و الان خیلی دیر است و ارومیه 100% خشک خواهد شد و هیچ کس هم نمیتواند نجاتش دهد همانطور که بقیه تالاب های ایران هم خشک خواهند شد .متاسفانه . (1942322) (alef-13)
 
198
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۴:۲۲:۳۸
در کوتاه مدت بهتره ابیاری قطرهای در دستور قرار بگیره و بلند مدت انتقال اب از دریایی مازندران سخترین ولی بهترین گزینه هست چرا چون اب دریای مازندارن زیاد شور نیست (1942359) (alef-13)
 
صفا
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۵:۱۳:۳۶
بیشتر از این پول این کشور را صرف یک مرده نکنید و زندها را نمیرانید
حالا سعی کنید دیگرا نمیرند اورومیه یک مرده بیش نیست و جز ضرر برای کشور چیزی به ارمغان نخواهد آورد (1942432) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۵:۱۶:۱۴
باید از همه پرسی دادن پول بی زبان به این مرده ای که دیگر زنده نمی شود را از مردم پرسید اگر حاضر شدند پولشان را در زباله دان بریزند بعد پول خرج کرد و ارس و مازندران را با آن ویران کرد (1942438) (alef-13)
 
حسن
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۶:۰۴:۵۹
پيشنهاد:
١_ نصب کنتو حجمي روي چاهها براي کنترل ميزان مصرف آب از چاه بميزان مجاز
٢تشويق کشاورزان به کشت هاي پائيزه و ممانعت از کشت هاي بهاره
٣ _ استفاده ازروشهاي آبياري باراني و قطره اي و کمک دولت به کشاورزان منطقه در جهت تبديل آبياري غرقابي به روشهاي جديد
۴_ايجاد صنايع مناسب و احيانا تبديلي براي جذب نيروي کار معطل ناشي از بسته شدن تعدادي از چاهها
۵_تخريب جاده احداثي وسط درياچه که خود عامل مهمي در بروز اين فاجعه زيست محيطي است. (1942474) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۶:۲۸:۱۶
این کمیته ها که بر شمردید همه خوب است به شرطی که افراد کارشناس دلسوز ولایق در آنها به کار گمارده شوند وگرنه میشوند پایگاه کسب در آمد واشتغال یک عده که برای حفظ منافع ! هرچه دریاچه در حال مرگ بماند برایشان بهتر است !!!! (1942498) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۶:۳۴:۰۴
با تصویری که در کنار تیتر مطلب زده بودید فکر کردم یکی از راه های حل مشکل انتقال کوه یخ از شمال روسیه کشور دوست وبرادر برای انداختن در دریاچه است !! ومی خواهید آن را پیشنهاد دهید ! راستی به آن هم فکر کنید بد نیست !!! (1942504) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۶:۴۴:۰۲
برداشتن پل میان کذر درج نکردید که مهم ترین دلیل خشک شدن دریاچه است کارشناسی نشده است (1942509) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۷:۱۳:۴۶
برادران محترم نجفی کاری بسیار ارزشمند را ارائه فرمودیدکه باید ارجگذاشت وهمه اقدام کنند ولی دوستان عزیز این دوقسمت گزارش که نمونه دریاچه اورال واورومیه را بامستندات محکم ارائه فرمودید مربوط به قسمتی از اکوسیستم است که یامرده ویا در حال مردن است بیایید فکری به حال بقیه کشور بکنید که وزارت نیرو ودراصل دولت برمبنای سیاستهایی جنوب غرب وغرب را با همان فاکتورهایی که دریاچه اورومیه را نابود کردند انتقال ابهای منطقه غرب وجنوب غرب را چند سالی است به بهانه تامین اب مناطق مرکزی شروع کردهاند که اولین عوارض ان خشک شدن زاینده رود تحولات نابجای کارون وشور شدن اب مناطق ابادان وخرمشهر به دلیل پیشروی دریاوانتقال اب از هزاران کیلومتر نقاط مرزی درسمت غرب به مرکز کشور انهم از مناطقی که خود نیمه خشک هستند من لوله قطر دومتر دیدم کهاز طرف مریوان به سمت مرکز کشور میرفت این جابجایی های عظیم اینگونه به نظر میرسد که مهندسان وزارت نیرو انگار دکل برق کار میگذارند کوچکترین توجهی به اکوسیستم واینده گان ندارند هرجا جمعیت میبینند انجا برایشان هدف میشود تمام حاشیه شهرهای ایران که مهاجر هستند بدون اطلاع شهرداری ها اب وبرق داده میشود درحالی که خدمات شهری اصولی دارد واین فقط وزارت نیرو است که با بی برنامه گی کشور را از همه نظر با هدف گذاری های انتزاعی متضرر میکند از همان خاکریزی دریاچه اورومیه ساختن سدهای بیهدف شما همین سد سیاه بیشه را مطالعه بفرمایید این طرح سال 47 است که اول امدند ویلاهای 200متری در ان نقطه بهشتی ساختند وان طرح کذایی را که کل طبیعت زیبای شمال کشور را تخریب کردند در دوره دولت اقای خاتمی دستور بسته شدن وتوقف کامل داده شد وتوجیه این بود یک نیروگاه سیکل ترکیبی ان زمان در گیلان 45 میلیارد هزینه برده بود وبراوردی کهشد نیروگاه سیاه بیشه سه برابر هزینه دارد ولی ظاهرا همان حکایت مقنی های دوره قاجار بود که وزیر مربوطه به اعتراض انها که این چاه اب ندارد گفت برای شما که نان دارد که انهمه تخریب دران نطقه زیبااتفاق افتاد وهمه دیدند وکسی حتی سئوال هم نکرد که چرا (1942529) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۷:۵۳:۵۷
آقا هر کارشناسی میدونه که دریاچه ارومیه احیا شدنی نیست! ده سال پیش باید به فکر میبودید! برید به فکر کارهایی باشید که هنوز براشون دیر نشده. (1942569) (alef-13)
 
همسایه دریاچه
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۸:۱۵:۲۶
در مورد دریاچه فقط حرف زیاد است عمل هیچ. واقعا لااقل یکی می تونه بگه چه کار عملی صورت گرفته؟ اگر نگرفته چرا؟ (1942583) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۳ ۲۲:۳۲:۰۳
من در ارومیه
زندگی میکنم ما هیچ گلی رو بیرون نمی تونیم بزاریم چون زود از بین میره خواهش خواهش عمل کنید مسولان همه در خواب هستند زندگی زهر شده است (4097648) (alef-11)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۸:۵۴:۲۷
چرا ما همیشه بعد از اینکه اتفاق میفته به فکر راه چاره می شیم ، (1942605) (alef-13)
 
رها
۱۳۹۴-۰۱-۲۴ ۱۷:۵۳:۲۹
باهات موافقم (2819237) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۹:۱۱:۳۴
بنظر من بررسی علل بوجود آورنده جنین وضعی بعد از سال 74 اولین قدم ضروریست که بایستی برداشته شود دومین قدم جلوگیری از روشهای آبیاری غرغابی و کشت محصولاتی که کمتر آب مصرف میکند زیرا در زمینهای زیرکشت ارومیه عمدتا سه نوع محصول کاشته میشود { انگور سیب درختی و صیفی جات }
که محصول نوع اول کمترین میزان مصرف آب را نسبت بدو نوع دیگر دارد { سه دفه در سال } در صورتیکه صیفی جات هر سه روز و باغات سیب هر 12 روز نیاز به آبیاری

دارند در بقیه موارد بعلت فاقد اطلاعات کافی نظری نذارم کشتیبان (1942624) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۱۹:۴۰:۱۸
اب درياي خزر در حال اضافه شدن است و موجب گسترش سطح ان ميشود و همچنين ايران حقابه خود را از ارس برداشت نميكند بهترين را انتقال اب از اين منابع است تا هم كشاورزي پايدار بماند و هم درياچه احيا گردد . (1942651) (alef-13)
 
حبیب شایان فر
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۰:۵۷:۲۵
دریاجه ارومیه به لطف خدا و با عزم عمومی فرزندان غیور این آب وخاک نجات پیدا خواهد کرد به شرط آن که :
1- به سرمایه های اجتماعی مان بیش از سرمایه های فیزیکی و انسانی ارزش قائل شویم
2- به منافع عمومی بیش از منافع شخصی بیندیشیم .
3- به فردایمان بیش تر از امروز اعتقاد داشته باشیم .
4- با نجات دریاچه ارومیه و با استفاده از تجارب به دست آمده ، تمام حوضه های آبریز را در سراسر کشور از خطر بی آبی و تخریب نجات دهیم .
بنابراین ، لازم است :
دست در دست هم نهیم به مهر میهن خویش را کنیم آباد (1942723) (alef-10)
 
سعید تمر
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۹:۳۲:۵۶
آفرین بر شما آقای شایان فر عزیز
کامنت پرمغزی بود

حالا برگردید ببینید در کامنت اول من، چگونه سرمایه اجتماعی اعتماد ملی را در مردم آذری هدف قرار داده ایم! واقعا که برخی چقدر با ادعای وطن دوستی به ایران ظلم می کنند.
یاحق (1943106) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۱:۰۲:۲۶
با خواندن کامنتهای بالا خیلی متاسف شدم تعداد قابل توجهی از کامنتها مساله را قومی و منطقه ای کرده است اگر دریاچه احیا نشود عدم عزم ملی را نشان میدهدو ممکن است مردم منطقه در مورد وجود اراده از سوی مرکزنشینان تردید کنند و رسانه های خارجی هم که مترصد اوضاع هستند اگر برنامه ریزی شده زودتر اجرایی شود (1942724) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۱ ۲۲:۲۴:۱۶
مهم نیست اصلا این دریاچه به چه درد میخورد نمکش رابفروشید برود پی کارش . (1942781) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۲:۱۱:۳۷
موافقم (1943459) (alef-15)
 
ardi
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۳:۳۲:۲۰
استفاده ازآب بطریقه قطرهای وازبین بردن تمام وسایل غرقابی درکشاورزی ونظارت برحیف ومیلهای نجومی درآب وتربیت کارشناسان لازم دراین کاربطورتشکیل کلاسهای لزم ویادگیریهای کوتاه مدت برای استفاده های بهینه........... (1942975) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۰۴:۳۷:۴۸
دست کم نمک رو ستخراج کنید و برای مردم محلی از این طریق درامد زایی داشته باشید
دزدان اب دریاچه رو هم که روی پولهای باد اورده مصرف بیش از اندازه اب خوابیدند را د همان نمک نمک سود کنید تا ایینه دزدان و میهن فروشان دیگر باشند (1942983) (alef-10)
 
عماد
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۳:۱۷:۴۸
طی 400 سال اخیر سواحل دریاچه ارومیه از حدود جاده تبریز - مرند تا محدوده های کنونی عقب نشسته. دریاچه ارومیه در حال خشک شدن است و این یک روال طبیعی است. حالا ما بیاییم آبهای شیرین محدودی را هم که در اختیار داریم شور و بلا استفاده کنیم که چه؟ چه مشکلی پیش می آید اگر کنار تبریز و ارومیه منطقه ای مثل دریاچه نمک قم وجود داشته باشد؟ مگر ورامین را از بابت این دریاچه نمک قم خطری تهدید میکند که حواشی دریاچه ارومیه از این بابت نگران باشند؟ همین حالا هم سطوح نمکی وسیعی وجود دارد و صدمه این به بابت به کسی نمی زند. ما که قرار نیست تمام اتفاقات طبیعی را برعکس زور بزنیم . تمام منطقه فارس و شیراز یک زمانی جنگل های انبوه سرو و کاج بوده . خوب اگر خیلی حرص طبیعت را میزنید بفرمایی آنجا را به حالت اول برگردانید . کلی مرتع در اثر چرای بی رویه از بین رفته و مرد میدان میطلبد. (1943627) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۵:۱۳:۳۰
مطمئن اید از مازندران قراره براش آب بکشند من که شنیدم قراره آب کردستانو بدن ، ما که داریم از بی آبی تابستونا زجر می کشیم خوب بذار خشک شه ترکا همشون منقرض شن. (1943963) (alef-15)
 
حبیب شایان فر
۱۳۹۲-۱۱-۱۶ ۲۰:۵۹:۱۸
الف جان ..... توهین به اقوام ، مغایر وحدت ملی است . باز هم تاکید می کنم :
دست در دست هم نهیم به مهر میهن خویش را کنیم آباد (1955889) (alef-1)
 
امیر . ط
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۲۰:۴۵:۵۶
با سلام
چرا وزارت نیرو همه را قول میزند؟
اگر وزیر محترم می خواهد دریاچه ارومیه را نجات دهد امسال در حوضه آب نفروشد ، سدهارا بازکند چاه های غیرمجاز را تخریب کنند و یادمان نرود که این وزیر خودش از مدیران همین وزارت خانه بود ...جالب اینجاست که این کار نتیجه بی کفایتی مدیران محلی است ... بیایید جایگاه مدیران محلی در وزارت خانه را ببینیم ..... این وزیر جز حقدار کردن آ.شرقی از انتقال اب ارس به ارومیه هدف دیگذی ندارد (1944922) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۲۳:۵۸:۵۸
کشاورزان داد بیداد می کنند و موافقت نمی کنند. (1945428) (alef-10)
 
فربد
۱۳۹۲-۱۱-۱۳ ۰۹:۱۹:۳۶
بهترين راهكار براي احياي در ياچه اروميه احدث يك كارخانه يخ در جوار اين درياچه است.واگر اين كارخانه راه اندازي شود و شش ماه توليد كند و داخل درياچه ريخته شود قطعا احيا خواهد شد و مثل زمان شاه محل رفت و آمد توريست خواهد شد.؟؟؟ (1945684) (alef-10)
 
ایران رود
۱۳۹۲-۱۱-۱۳ ۱۳:۵۶:۲۵
در برخی از نظرات کارشناسان خوانده ام که اگر آب دریای عمان جنوب به فلات داخلی ایران بیاید و یک دریاچه ایجاد گردد بسیاری از مشکلات کم آبی و خشکسالی ایران را حل می کند
ظاهرا مناطقی در مرکز ایران وجود دارد که پست تر از دریاهای آزاد می باشد و
با دانش و امکانات علمی فعلی امکان ایجاد کانال انتقال آب دریاهای آزاد وجود دارد
که در نتیجه
باعث کاهش دمای ایران و افزایش بارندگی در کل کشور می شود (1946649) (alef-10)
 
زیبا
۱۳۹۲-۱۱-۱۹ ۰۲:۲۴:۴۹
با این همه برفی که به شمال کشور باریده بهتر ایت تا برفها آب نشده و شهرهای شمالی را سیل برنداشته آنها را به زاینده رود یا دریاچه ارومیه انتقال دهید (1961697) (alef-13)
 
عزت
۱۳۹۲-۱۲-۰۸ ۰۰:۲۹:۳۲
آنهایی که حنجره پاره میکردند ما میتوانیم بیایند جوابگو باشند نه دریاچه اورمیه بلکه
به همه سیستم های مملکت این ضربه را زده اند (1997403) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۰۴ ۱۶:۲۱:۵۶
تنها راه فوری و منطقی احیای دریاچه ارومیه انقالب آب از دریاچه وان ترکیه است. دریاچه وان در ارتفاع بیشتری نسبت به دریاچه ارومیه قرار دارد و لذا نیازی به هزینه های سنگین پمپاژ آب ندارد و به طور طبیعی می شود آب این دریاچه را به دریاچه ارومیه منتقل کرد. لیکن نیاز به همکاری با ترکیه دارد. (2272917) (alef-13)
 
ساحل
۱۳۹۳-۱۲-۰۴ ۱۶:۵۷:۵۲
دریاچه اورمیه دیگه به تاریخ پیوست!
با این پشتکار مسئولان هم حتما بعد 100سال به نتیجه می رسیم! (2701465) (alef-3)
 
مریم
۱۳۹۴-۰۱-۲۴ ۱۷:۵۰:۵۱
خوب بود ولی چیزی که من می خواستم نبود نه فقط تواین سایت هیچ جا نبود (2819230) (alef-10)
 
كامراني
۱۳۹۴-۱۰-۱۸ ۱۵:۴۹:۴۷
باسلام آوردن آب مهم است ولي حفظ آن مهمتر
بنابراين هم به فكر آوردن آب باشيم و همزمان براي حفظ آن تلاش كنيم . با شيارشياركردن درياچه بخصوص درمناطق كم عمق
يعني كندن كانال ازدريا به سمت خشكي حاقل عمق 3 متر وپهنا به قدر امكان وهدايت آبهاي سرگردان سطحي به اين كانالها و
پوشاندن روي كانالها با پلاستيك سفيدرنگ حباب دار كه هر مترمربع آن حدودا 2000 تومان هزينه دارد. (3452530) (alef-11)
 
لنخت
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۱۵ ۲۱:۰۷:۲۷
خشک شدن دریاچه ارومیه شروعی برای خشک شدن حیات همه ماست نمی دونم چرا مسئولین نمی فهمن. (4002989) (alef-11)
 
م
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۱ ۲۲:۱۹:۱۲
واقعا مسولین مارا درک نمی کنن من یکی از اهالی شهرستان عجبشیر هستم که درست در ساحل در یاچه ارومیه قرار گرفته خدا شاهده از همین الان هوامون به قول مسولین نمکی شده و سینه های ههمون میسوزه واین نه از آلودگی هواست نه چیز دیگه فقط و فقط نمک این دریاچه ست (4043870) (alef-13)
 
تبریزی
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۰۲:۰۵:۱۲
به نظر من دریاچه رو باید محدود کرد یعنی انتظار نداشته باشیم مثل روز اولش باشه چون فعالیت های انسانی اطرافش مثل روز اول نمی تونن باشن پس دریاچه باید کوچکتر باشه اما چند نکته مهم دیگه اولا واسه نمکهاش باید یه فکری کرد( مثلا استخراج نمکها) دوما روشهای کشاورزی مدرن رو به کار گرفت تا در استفاده از آب مونده نهایت صرفه جویی رو کرد سوما باید مردم منطقه رو از عمق فاجعه آگاه کرد خیلی ها هنوز نمی دونن به چه مصیبتی گرفتار شدیم این مورد رو نباید دست کم گرفت. مسلما گفتن اینها راحت است اما عملی کردنشان کار سخت. برنامه ریزی مشترک و همکاری کل مسئولان و مردم را طلب می کند. مرد عمل می خواهد.
یادمان باشد از نعمت الهی درست استفاده نکردیم و خدا نعمتی را که به مردمی داده پس نمی گیرد مگر اینکه مردم صلاحیت داشتن آن نعمت را از دست بدهند، باید تلاش کنیم تا وضع موجود را بهبود بخشیم( توبه کنیم) در این صورت رحمت الهی را بار دیگر درک می کنیم و حتما شاهد افزایش بارش ها هم خواهیم بود. (4453179) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.