توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 403230
پیشنهاد کتاب/ «با چه تیپ شخصیتی ازدواج کنم؟»؛ حسن زارعی محمودآبادی؛ دانژه
پیوند شخصیتها
سیده زهرا حسینی*؛ 6 آبان 1395
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۶ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۲۳:۲۱
«با چه تیپ شخصیتی ازدواج کنم؟»
نویسنده: حسن زارعی محمودآبادی
ناشر: دانژه، چاپ چهارم 1394
136 صفحه، 5000 تومان
 
شما می‌توانید کتاب «با چه تیپ شخصیتی ازدواج کنم؟» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.
 
****
 
خانواده مهمترین و نیرومندترین نهاد اجتماعی تلقی می­‌شود. تاکنون کتاب‌های متعدد و متنوعی در خصوص تشکیل خانواده، ازدواج و مسائل مربوط به آن منتشر شده است اما  کتاب «با چه تیپ شخصیتی ازدواج کنم» از جمله کتاب‌هایی است که نویسنده در نگارش آن طیف وسیع مخاطبان، یعنی جوانان و خانواده‌هایشان و هم متخصصان امر ازدواج و خانواده را در نظر گرفته است. چاپ چهارم کتاب که توسط نشر دانژه راهی بازار شده است نیز گواه این موضوع است که دکتر حسن زارعی محمود آبادی، نویسنده کتاب، در ارائه کتابی علمی به رغم سادگی، موفق عمل کرده است.
 
دکتر حسن زارعی محمود آبادی، عضو هیئت علمی دانشگاه یزد است که زمینه پژوهشی وی خانواده و ازدواج، مدل ساختاری برای طلاق، درمان زوجین به شیوه هیجان مدار، خیانت، شناخت درمانی و فراشناخت، کیفیت زندگی، تیپ‌شناسی افراد در ازدواج و شغل، ناباروری، نوجوانان و تمایز یافتگی می‌باشد. از جمله تالیفات دیگر این استاد و محقق دانشگاه کتاب «پیشگیری از طلاق و جدایی(مفاهیم، نظریه ها و کاربست مدل بومی آموزشی)» انتشارات دانشگاه یزد  است.
کتاب مذکور دارای چهار فصل است. در فصل اول نویسنده به اختصار به بیان ضرورت ازدواج و تفاوت‌های جسمانی و روانی زن و مرد می‌پردازد. مهمترین اصول قبل از انتخاب همسر، اصل ضرورت و اصل خواستگاری عنوان شده است. بنابر اصل ضرورت وقتی چیزی ضروری شد دیگر نمی‌توان برای آن جانشینی تصور کرد. مثلا برای زنده ماندن هوا ضرورت دارد از این‌رو نمی‌توان به جای هوا آب نوشید.
 
دومین اصل برای ازدواج خواستگاری است که آن نیازمند آشنایی طرفین می‌باشد. نویسنده در این قسمت به ملاک‌های طرفین برای انتخاب اشاره می‌کند و معتقد است مهمترین ملاک جذابیت ظاهری طرفین است. بعد از آن ایمان، اصالت خانوادگی و اخلاق مهم هستند. در مورد انتخاب همسر به دو دیدگاه اشاره شده است؛ یکی انتخاب بر اساس شباهت طرفین و دیگری انتخاب بر اساس تفاوت‌ها. دیدگاه اول تمایل زوج به ازدواج بر اساس شباهت‌های فردی، اجتماعی وغیره را مدنظر قرار می‌هد و در مورد تفاوت‌ها، فرد تمایل دارد با کسی ازدواج کند که مکمل خودش باشد. در ادامه فصل نویسنده تفاوت‌های جسمانی و روانی زن و مرد را مورد بررسی قرار داده است. مهمترین مطالبی که در مورد تفاوت روانی زن و مرد می‌توان به آن اشاره کرد: جرئت و جسارت مرد در مقابل پرهیز و کناره گیری زن، سرعت بالا (مرد) در مقابل کندی روانی (زن)، دید عمقی (مرد) در مقابل دید سطحی زن، مردها جذب اشیاء می‌شوند و زن ها جذب اشخاص، مردها به راه حل و زن‌ها به همدلی احتیاج دارند، توجه به کلیات (مرد) و توجه به جزئیات (زن)، و در فرایند تصمیم‌گیری مردها بیش از اندازه بسته و متمرکز عمل می‌کنند ولی زن‌ها بیش از حد باز و غیرمتمرکز.
 
یکی از ویژگی‌های بارز این کتاب ذکر مثال‌های زیاد و متنوع و بازگویی تجربیات نویسنده از جلسات مشاوره، و نیز بیان راه‌کارهایی برای درک بهتر زوجین از وضعیت جسمانی و روانی یکدیگر است. برای مثال در بخش تفاوت‌های روانی زن و مرد چنین مثالی آورده شده است: «یکی از شکایت‌های رایج آقایان این است، زمانی که قصد بیرون رفتن از منزل را دارند همسرشان دیر آماده می‌شود. گاهی ممکن است یک ربع تا 20 دقیقه طول بکشد تا زن آماده‌ی بیرون رفتن شود. این موضوع چگونه توجیه می‌شود؟ این مطلب دلالت بر این دارد که روان زن کندتر از مرد است.»
 
در فصل دوم به تفصیل در مورد جلسه خواستگاری، سوالات متداول جلسه خواستگاری، سن ازدواج، انواع بلوغ و در پایان توصیه‌هایی طلایی به زوجین، مطالبی ارائه شده است. در ادامه این بخش نویسنده به بررسی اشتباهاتی که طرفین در اتاق گفتگو ممکن است مرتکب شوند و عواقب آن پرداخته است. نپرسیدن سوالات کافی، جدی نگرفتن برخی مشکلات (مثل مسائلی از قبیل خشم، خشونت، اعتیاد همسر)، سازش عجولانه، شیفته موقعیت طرف مقابل شدن و یا ایجاد علاقه بعد از ازدواج از جمله مشکلاتی است که زوجین ممکن است در جلسات گفتگو با آن مواجه شوند.
 
قسمت عمده این فصل به 20 سوال مهم در جلسه خواستگاری اختصاص یافته است. این سوالات دامنه وسیعی داشته به طوری که از اطلاعات شخصی تا اعتقادات و مسائل مذهبی، ارتباط با فامیل، اشتغال همسر، مسائل مالی، مسائل جنسی، بچه‌دار شدن و غیره را دربر می‌گیرد. نویسنده در نهایت توصیه می‌کند «همسری را انتخاب کنید که قبل از ازدواج بتوانید او را با تمامیت وجود (رفتارها و عقایدش) بپذیرید و هرگز به فکر تغییر دادن او نباشید.»
 
ملاک‌های ازدواج، بخش دیگر این فصل را تشکیل می‌دهد که در آن ذکر ده عامل موثر برای انتخاب همسر منجر به داشتن زندگی زناشویی بهتر خواهد شد.  ملاک‌ها شامل ایمان و دینداری، اخلاق، رضایت زوجین، تشابه عاطفی و عطش جنسی، تناسب در ظاهر و غیره می‌باشد. در انتهای این فصل نویسنده 20 توصیه طلایی به زوجین ارائه داده است که شامل مسائل ریز و درشتی است که نویسنده به زوجین گوشزد کرده است. برای مثال در توصیه‌ای به آقایان «یادتان باشد به هیج وجه با لباس کثیف و چروک، موی سر و صورت آشفته در محل کار همسرتان، یا در بیرون از منزل حاضر نشوید که برای زن اصلا قابل تحمل نیست.»
 
از آنجایی که صحبت‌کردن در مورد مسائل جنسی در کشور ما همیشه تابو بوده است، طبیعتاً آموزشی هم در این‌ زمینه داده نشده و ناآگاهی‌ها عموماً از این مسئله نشأت می‌گیرد. درواقع می‌توان گفت نبود آموزش در مسائل جنسی یکی از بزرگ‌ترین معیارهای ناکامی در ازدواج است. این جنبه مهم از نظر دکتر زارعی مغفول نمانده و وی یک فصل از کتاب خود را به نکاتی پیرامون مسائل جنسی اختصاص داده است. به عقیده دکتر زارعی «در رابطه جنسی، زوجین هرگز نباید تصور کنند که صرفا با یک عمل جسمی سر و کار دارند. در اینصورت هم خود را از لذت عمیق جسمی و روحی محروم و هم به حسن تفاهم بین خود لطمه زده اند.» در ادامه این فصل نویسنده به موضوع زودانزالی، عوامل ایجاد کننده انزال زودرس و روش‌های درمان آن پرداخته است. دست آخر این فصل با علل کاهش میل جنسی در زنان و راهکارهای درمان آن به پایان می‌رسد.
 
فصل آخر کتاب به پاسخ حول محور این سوال می‌پردازد که «با چه تیپ شخصیتی ازدواج کنم؟» برای پاسخ به این پرسش 16 تیپ شخصیتی بر اساس تحقیقات مایرز-بریگز که از اعتبار خوبی در ایران برخوردار است، ارائه شده است. تیپ مایرز- بریگز چهار بعد شخصیت انسان را مشخص می‌سازد: برون گرا در برابر درون گرا، حسی در برابر شهودی، فکری بودن در برابر احساسی بودن، و با ساختار در برابر منعطف. نویسنده آزمون سنجش تیپ شخصیتی را در اختیار خوانندگان قرار داده و نیز نحوه تعیین آنرا را به خوبی تشریح کرده است. فرد پس از تعیین تیپ شخصیتی خود می‌تواند با مراجعه به تیپ‌های شانزده‌گانه تشریح شده توضیحاتی شامل ویژگی‌ها، نقاط ضعف احتمالی و غیره را مطالعه کند. در این تیپ‌شناسی، هیچ تیپ شخصیتی باهوش‌تر یا اخلاقی‌تر از دیگری نیست. شما به عنوان فردی که ازدواج کرده یا در شرف ازدواج هستید با تعیین تیپ شخصیتی خود و همسرتان متوجه نقاط ضعف خود و قوت یکدیگر می‌شوید و از خصوصیات یکدیگر آگاهی پیدا می‌کنید.

* کارشناس ارشد روان‌شناسی عمومی
 
۱۳۹۵/۰۸/۲۲ ۱۳:۲۲
 
 
کلمات کلیدی : نشر دانژه
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
پیوند شخصیتها