نظر منتشر شده
۲۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 201810
«باداب سورت» می رود تا خشک شود
سارا زیباکلام، 22 مهر 92
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۲۵
این که صنعت توریسم و گردشگری در کشور ما تا حدود زیادی مهجور است و اینکه به هیچ عنوان بهره برداری های صحیح و کاملی از نعمت های خدادادی و طبیعت کشورمان نداشته ایم، موضوع جدیدی نیست و همه ما از آن مطلع ایم! حتی این را هم همه می دانیم که نه تنها نتوانسته ایم برای جهانگردان و توریست های سایر نقاط دنیا آن طور که شایسته و بایسته است، منابع طبیعی و آثار باستانی ایران را بشناسانیم، بلکه برای مردم خودمان هم، در این حیطه، کاستی های بسیاری داشته ایم. اما بعضی از این موارد، دیگر واقعاً غیر قابل تحمل و بی نهایت اسف انگیز است. یکی از اینگونه موارد که افراد و خانواده هایی بسیار کمتر از آنچه توقع می رود، از آن آگاهند و به دیدن آن رفته اند، چشمه های آب شور «باداب سورت» می باشد. چشمه هایی که زیباترین چشمه دنیا خوانده شده است و پس از چشمه «پاموکاله» ترکیه، دومین چشمه آب شور در جهان است. چشمه ای که شبیه به آن فقط در شش نقطه دیگر دنیا وجود دارد و از این شش مورد، فقط سه تای آن ها تا حدودی قابل قیاس با باداب سورت می باشند. آن سه دیگر، واقع در نیوزیلند، آمریکا و ترکیه هستند. تفاوت عمده باداب سورت با شش چشمه دیگر، این است که آب آن رنگین بوده و بواسطه مواد معدنی و رسوبات آب آن، به رنگ های خاکستری، سیاه، نارنجی، قرمز، سفید، آبی آسمانی و بعضاً در تلالو نور خورشید، طلایی و سبز می باشد.

چشمه های باداب سورت حدود سه هکتار را دربرمی گیرند و در ارتفاع ۱۸۴۱ متری از سطح دریا قرار دارند. سورت به معنای «شدت زیاد» و مفهوم لغوی باداب، «آب گازدار» می باشد. این چشمه ها در استان مازندران، جنوب شرقی شهرستان ساری، بخش چهاردانگه، دهستان پشت کوه و در روستای سورت در حد فاصل روستاهای اِروست و مال خواست واقع شده اند. چشمه های سورت از شمال به ارتفاعات و تپه هایی پوشیده از جنگل هایی با درختان سوزنی برگ می رسد و از جنوب مشرف است به دره های زیردست آن. همچنین از شرق در مجاورت ارتفاعات پوشیده از گیاهان بوته ای و درختچه ها و از غرب هم توسط روستای اروست احاطه شده است. این منبع طبیعی آب معدنی، در سال ۱۳۸۷ بعنوان دومین اثر طبیعی مازندران ثبت ملی شد اما متاسفانه حتی وضع ظاهری آن هم با تمام قوا گویای آن است که هنوز بین دستگاه ها سرگردان است و هرچند گفته شده است که بودجه هایی برای آن درنظر گرفته اند، اما متاسفانه هیچ گونه رسیدگی حتی در حد ابتدایی هم حول آن دیده نمی شود.

جاده ای که از پی این ارتفاعات و از حدود سه کیلومتر مانده به اصل چشمه ها کشیده شده است آنقدر جاده سخت و بدی است که وسایل نقلیه معمولی مطلقاً نمی توانند از آن بالا بروند. موتور، تراکتور، وانت مزدا و برخی ماشین های شاسی- بلند تنها وسایل نقلیه ای هستند که در آن رفت و آمد می کنند. این اولین دافعه برای بازدید گردشگران از اثری چنین بی همتا می باشد! جاده ای خشک، سربالا و خسته کننده که بسیاری، مجبورند آن را پیاده طی کنند! برای چنین اثری، حتماً مامور لازم است. افرادی که بر اوضاع راه و خود اثر کاملاً مسلط باشند و در راه حفظ هرچه بهتر اثر و نیز رضایت و آسایش بازدیدکنندگان، مسئول باشند.

حتی یک تابلو با توضیحات ایمنی، تاریخی و جغرافیایی، و هشدارهایی در جهت حفظ و تمیز نگه داشتن این محیط وجود ندارد. بازدید کنندگان اصلی باداب سورت، محلی ها و روستاییان اطراف هستند که متاسفانه به دلیل عدم آموزش و نظارت صحیح، به عنوان یک تفرج گاه مقطعی، در کنار سایر هموطنانی که کمی سهل انگارانه برخورد می کنند، در آلودگی و کثیفی محیط سهیم اند. ناگفته نماند که حتی یک سطل زباله در محل موجود نیست و در لابلای آب های روان، انواع ظروف و سفره های یک بار مصرف و زباله هایی از این دست، پراکنده است. موتور و تراکتور در دهانه های زیبای حوضچه ها پارک شده اند. حوضچه هایی که در طی هزاران هزار و حتی میلیون ها سال، اندک اندک شکل گرفته اند و به شکل پلکانی در اطراف این ارتفاعات، منظره باورنکردنی و بی نظیری را رقم زده اند. حوضچه هایی که حتی نباید در آن ها با کفش وارد شد، چه رسد به اینکه با تیشه، جداره های آن را کَند و آنها را داغ کرده، برای گرم کردن آب، درون آن بیاندازند!!

دهانه چشمه اصلی شامل دریاچه کوچکی است که در آن آب تنی می کنند. در مرکز و ابتدای چسبیده به صخره آن، حفره ای وجود دارد که آنرا «برمودای سورت» خوانده اند چرا که می گویند عمق آن را هیچ کس هنوز نفهمیده است و جزو پدیده های اسرارآمیز است؛ فرد یا شیء را به درون می کشد و حتی شایعاتی وجود دارد بر این مبنا که انتهای آن، به سایر آب های عظیم در ساری متصل است! آب های این چشمه ها، با فاصله اندکی از هم، رنگ، بو و مزه های متفاوتی دارد. آن یکی که از چند نقطه کوچک در بالای تپه می جوشد و همچون نوشابه، گازدار است، به رنگ نارنجی و قرمز، رگه هایی بی نظیر در سطح صخره های صیقلی شده، ایجاد کرده است. آب آن برای درمان امراض و دردهای مربوط به معده استفاده می شود. مزه آن ترش است وته مزه ای شبیه گوگرد و آهن دارد. این مجموعه که کوچکتر می باشد، به باداب کوچک، «شورمست» و همچنین «اکسیر حیات» شهره است.

از چشمه دیگر که سرشار از نمک است و رسوبات سیاه و سفید دارد، برای آب درمانی استفاده می شود. گفته شده است که این آب و رسوبات آن – که همچون ماسک پوست، بر پوست بدن و صورت می مالند- در درمان کمر و پا، میگرن، روماتیسم و امراض پوستی موثر است. آب آن انقدر شور است که در زمستان یخ نمی زند و جانوری هم در آن زیست نمی کند. سنگ های دایره شکل ویژه ای از رسوبات این آب ها ایجاد می شود. به جای آنکه مثل سنگ های دیواره های غارهایی چون «علی صدر» همدان، «کتله خور» زنجان و «نخجیر» نراق، از این سنگ های زیبای رسوبی محافظت شود، بسیاری از آن ها زیر چرخ وسایل نقلیه، له می شوند.

اگر برای چنین اثری، هزینه ورودی و بلیط دریافت کنند، اگر راهنماهای گردشگری و تورگاید گذاشته شود، اگر آلاچیق، سطل زباله، دستشویی و چند دوش که حتماً بواسطه نمک های آب و هوا در آن جا لازم است، تعبیه شود؛ اگر استراحتگاه و رستوران باشد و جاده های پیاده روی کوچک، راهِ رفتن و دیدن را مشخص کند، اگر آموزش ها و اطلاعات لازم داده شود، اگر درجایی که اقتضای آن عطش است، یا آب- سرد- کن وجود داشته و یا لااقل آب خوردن به فروش برسد و ... آنوقت فقط در همین یک نقطه به تنهایی، می توان در عین محافظت از چنین موهبتی، رونقی چشمگیر به صنعت گردشگری مان ببخشیم.

خوب است بدانیم که در ترکیه، برای چشمه پاموکاله – که قصر سفید می خوانندش- درنزدیکی شهر دنیزلی، در سال ۸۸، به نرخ پول ما، پانزده هزار تومان هزینه ورودی گرفته می شد، از همان ابتدا، سرتاسر آن مامور و ناظر وجود داشت برای مراقبت از عدم آلودگی، کثیفی و تخریب آن، راهنماهایی آموزش دیده بودند برای توضیحات لازم و سوال های مردم، از تجمع آب چشمه اصلی آن، یک استخر تمیز و زیبا ساخته اند و با نظارت، به افراد، اذن شنا می دهند، قوانینی سخت دارد از جمله همین که باید از یک مسافتی به بعد، کفش ها را از پا درآورد، از خیلی پیش از این ها بروشور و دفترچه راهنما و تابلوهای متعدد در آن نصب بوده است و ...
ما کفران نعمت می کنیم، همین!
 
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۰:۴۳:۲۵
باید در صحنه بین الملل چهره یک کشور آرام، صلح طلب و امن را ارائه دهیم تا گردشگران خارجی رغبت کنند وارد خاک ما شوند. مادامیکه توریستها فکر کنند در ایران با خطراتی ممکن است روبرو شوند یا خدای نکرده ما هم مثل طالبان هستیم (دور از جان ما ایرانیها) صنعت گردشگری رشد نمی کند. (1716315) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۱:۵۷:۲۵
این موضوع که در جای خود اما جدای از گردشگران بین المللی خودمان نیز باید فرهنگ احترام به طبیعت را یاد بگیریم و بکار بندیم (1716467) (alef-13)
 
معصومه
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۱:۰۵:۰۷
من حدود 2 ماه پیش سفری به این چشمه ها داشتم. به گفته راهنمای تور ما، فقط 10 درصد از چشمه ها باقیمانده و همان 10 درصد هم به علت راه رفتن بازدیدکنندگان روی آن ها دارند از بین می روند. اثر از بین رفتن آنها کاملا پیدا بود. جالب است بدانید برخی مردم با ماشین هم روی قسمت مسطح بالایی حرکت می کردند. از این نوع چشمه در جهان فقط چندتا هست که یکیش در ایران است و البته در حال نابودی.
چشمه های و منظره بسیار بسیار دیدنی و زیبایی که به حال خود رها شده و در حال نابودی است. واقعا تاسف برانگیز است.
من از طریق این سایت تقاضا دارم تا قبل از اینکه این چشمه ها هم به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار شوند، افراد مرتبط و مسوول فکری به حال آن بکنند. (1716356) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۳ ۱۴:۳۶:۴۴
نخیر. در ایران این نوع چشمه ها کم نیست . در منطقه ما ، جنوب کشور چندین چشمه فوق العاده شور داریم که خوشبختانه هنوز مورد توجه قرار نگرفته و ما از این بابت خوشحالیم که هنوز سالم مانده . (1719314) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۳ ۲۱:۳۶:۵۰
برات متاسفم. (1720035) (alef-10)
 
1360
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۱:۰۷:۵۳
توریسم ما ایرانی ها شده دریا خودمونم که انقدر در نگهداری دریا تلاش میکنیم که نگو فرهنگ ما ایرانی ها در همه موارد رانندگی محیط زیست و......... بسیار بسیار پایینه باید از خودمون شروع کنیم به رعایت کردن الودگی زیست محیطی که خود ما ایجاد میکنیم تخریب بناهای تاریخی عدم رعایت خیلی خیلی از مسایل که روزی بشه فرهنگی بشه همه رعایت کنن (1716363) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۱:۲۱:۰۰
ما امسال بهار رفتیم و بسیار زیبا بود. البته مسیر نسبتا سختی داره به خصوص برای سالمندان و خردسالان.
مشکل اینه که اگر کمی تبلیغ کنند و همه چیش رو درست کنند ملت میریزن دو روزه نابودش میکنند. اول مشکلات فرهنگی رو حل کنیم بعد این مکانها رو درست کنیم و تبلیغ کنیم! (1716387) (alef-13)
 
نسترن
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۱:۳۴:۱۵
واقعا متاسفم درست است .ما كفران نعمت ميكنيم. با اين وضع بيكاري در هر كدام از اين مراكز ديدني اگر امكانات باشد حداقل 500 شغل از هتل داري تا مامور امنيت و نظافت ايجاد ميشود و در كل ايران ميليونها شغل . بهتر است اين كارها به بخش خصوصي سپرده شود . درياچه شورمست نيز وضعيت اسفباري دارد . براي همه جاي جاي كشورمان متاسفم. همان بهتر نريم و نبينيم... (1716418) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۱:۴۷:۳۶
دو هفته پیش آنجا بودیم متاسفانه هیچ حفاظ فیزیکی وجود ندارد و گاهی دیده می شود با موتور و خودرو وارد فضای چشمه می شوند (1716449) (alef-13)
 
محمد تقي سورتيچي
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۱:۵۷:۵۱
سورت به معناي چاربيداريا كاروان سالار است نه شديد؟باد هم به زبان مازندراني يعني دردهاي روماتتيسمي.بادو كه شمافارسي زبانهابه ان باداب مي گوييد به ابي گفته مي شودكه اب تني دران سبب كاهش دردهاي روماتيسمي مي شود.مثل چشمه هاي اب گرم .متاسفانه فارسي زبانهااسم هاي روستاهارابه فارسي واشتباهي ترجمه مي كنند."بادوسر" رابادابسرترجمه كرده اند وastel راكه معناي واقعي ان باتلاق مي باشداستخرترجمه كردند.وسورتچي راخانم زيبا كلام "شديدچي" ؟؟معنا كرده اند. مقاله تحقيقي خانم زيبا كلام خوب بودواين ترجمه ها چيزي ازارزش ان نمي كاهد (1716468) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۲:۳۰:۲۶
در نابودي محيط زيست تنها دولت مقصر نيست تا زماني كه مردم ما به خاطر فقر فرهنگي و سواد پايين نفهمند كه نابودي طبيعت يعني نابودي اينده خود و فرزندانشان هيچ چيز درست نخواهد شد (1716566) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۲:۵۶:۱۶
عزيز من چرا معرفي مي كنيد؟ همون بهتر كه ناشناخته بمونه تا بلكه از دست "طبيعت دوستي و با فرهنگي " ما ايرانيان در امان بماند (1716637) (alef-13)
 
فرهنگی
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۳:۲۰:۰۰
تاوقتی مردم نسبت به محله. شهر.روستای خود احساس تملک نکنندوخودشان درصددمحافظت ازان نباشنددایه ای مهربان ترازمادرپیدانخواهدشد.وقتی تملک برمحله رافریادزدی تاازآلودگی پاکش کنی وهمیاری دیگران هم باشدمحیط زیست ازآلودگی نجات پیدامی کند.شخصن سالهاست بایک گاراژدرمحل مبارزه می کنم امادریغ ازهمیاری اهل محل . ازماست که برماست. (1716709) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۳:۳۷:۳۰
توریست نیاز به تفریح ،آرامش و حقوق اولیه انسانی داره تا وقتی قوانین دست و پاگیر حاکم بر کشور باشه و توریست درآمدی نداشته باشه محلهای با ارزش و دیدنی هم رو به نابودی میرن چون درامدی برای ساکنان و دولت ندارن.
شما در نظر بگیرین اگه از مثلا دریاچه ارومیه سالی 20 میلیارد دلار درآمد توریست داشتیم هیچ وقت نمیزارشتیم به این روز بیافته .
بهتره حقیقت رو دریابیم و دست از لجبازی با خودمون بر داریمنن (1716764) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۴:۰۳:۲۱
كيه كه گوش كنه (1716833) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۲ ۱۶:۰۴:۲۲
سلام
معرفی نکنید
تبلیغ نکنید.
اگر محیط زیست را دوست دارید نکنید این کار را
میرویم خرابش می کنیم. (1717161) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۳ ۰۸:۱۷:۳۰
همه مواردی که راجع به سورت نوتید درسته نه سطل زباله نه مامور نه راه درست حسابی نه فرهنگ نگهداری هیچ چیزی اونجا رعایت نمیشه ! (1718565) (alef-6)
 
محسن
۱۳۹۲-۰۷-۲۳ ۱۱:۰۴:۲۳
از خانم زیباکلام به خاطر این مطلب خوبشون تشکر می کنم ... (1718882) (alef-10)
 
naser
۱۳۹۲-۰۷-۲۳ ۱۲:۴۰:۵۲
بیایید یه برنامه ای تهیه کنیم که مرتب یک چیز را به ما مردم تذکر بدهد و ان اینکه ما ایرانیها بی ادب ترین بی نزاکت ترین بی اخلاقترین و بی.........خیلی چیرهای دیگر هستیم .البته واضح است که فقط یک درصد خیلی کمی از ما شامل این تعریفها نیستیم .شاید فقط شاید بهمان بر به خورد و احتمالا بخودمان بیاییم.

تو در و دیوار بزرگ بنویسیم " لعنت خدا بر انسانهای بی تفاوت " (1719061) (alef-6)
 
فرهنگی
۱۳۹۲-۰۷-۲۳ ۱۶:۵۱:۳۸
جناب نظردهنده بالامن هم بانظرتان کاملاموافقم .مردمی باحداقل 3000سال تاریخ اینقدربی فرهنگ وطماع ورشوه خواربی ادب ومنفعت طلب چاپلوس دروغگوکجاسراغ دارید؟آنوقت می خواهیم کشورمان گل وبلبل هم بشود.همه دستاشون درجیب هم است .این ازاون کش می ره اون یکی ازاین یکی کش میره مودبانه گفتم.
همیشه فکرمی کنم ژنتیکی یک مشکلی درماهست اتفاقاًامروزفکرمی کردم یک پیشنهادی به سایت الف بدهم درموردتبارشناسی جامعه ایرانی . (1719580) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۴ ۲۰:۵۳:۲۸
ما یه چند وقت پیش رفتیم ولی به چه مصیبتی. از ده نفر آدرس گرفتیم، سه چهار دفعه اشتباه رفتیم، ....
نه تابلویی، نه راهنمایی، هیچی نداره که مسیر رو نشون بده. تا لحظه آخر فکر می کنی اشتباه رفتی.
جادشم که نگو، حتی مالرو هم نیست.
جای قشنگیه، اما حیف. (1722023) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۲۷ ۰۹:۱۲:۰۹
شما هم که فقط اخبار ناخوشایند درج میکنید مگه آفای توکلی توی محلس نیستند چرا از مسائل به این مهمی که با حیات و سلامت مردم سزو کار داره اینقدر بی تفاوت میگذرید . فقط اعلام خبر مر گ این همه تالاب و دریاچه و چشمه که کافی نیست شما را به خدا کار مثبتی بکنید و این زبان بسته ها رو نجات بدید. چرا این موارد مثل سایر مواردی که با دو فوریت سه فوریت به مجلس میره براش اقدامی در مجلس صورت نمیگیره . نماینده ها فقط اونجا نباید بنشینند و سر صرفا مسائل سیاسی عکس العمل نشون بدن اینها از خیلی از اون مسائل واجب ترو حیاتی تر هست. آقای توکلی لطفا کاری کنید ما که دستمون از همه جا کوتاهه. (1726551) (alef-13)
 
علي آبادي
۱۳۹۲-۰۷-۲۷ ۱۶:۰۰:۵۶
دست به دلم نذار كه خونه ... امان از خودمون .. ما خودمون براي نابودي هرچه بيشتر اين چشمه ها تلاش زيادي مي كنيم.. من به تازگي از اين چشمه ها بازديد كردم .. و واقعا به جز دلتنگي و غصه خوردن و افسوس و تذكر به ديگران و حرص خوردن و جمع كردن زباله و ... چيزي عايدم نشد . اين دومين اثر ملي ما بعد از دماونده . از مسئولين خواهش مي كنيم رسيدگي كنن. يكي از تور ليدرهاي محلي به نام آقا ميلاد با هزار تلاش چند تا سطل زباله تهيه كرده بود كه فرداي روز نصب ميره و مي بينه سطل ها رو از جاي خودش كندن... بايد اونجا حفاظت بشه .. بايد ناظرين دائمي و نگهباناني از افراد دلسوز طبيعت داشته باشه تا اين اثر رو براي آيندگان حفظ كنيم . (1728006) (alef-13)
 
مرتضوی کیاسری
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۳:۱۸:۳۲
خوش بحال ایرانی ها بااین همه منابع اقای استانداریکبارتشریف بیاوریدشایدچیزی به فکرشمابرسد. (1753319) (alef-6)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
«باداب سورت» می رود تا خشک شود