نظر منتشر شده
۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 387545
رسانه‌ها تا کی باید نقش نظارتی نظام اداری را بر عهده داشته باشند؟
احمدرضا هدایتی، 11 شهریور 95
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۱ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۱۴
سال‌هاست که رهبر معظم انقلاب اسلامی(دامت برکاته) موضوع ضرورت تقویت و توسعه سیستم کنترل و نظارت در نظام اداری کشور را متذکر می‌شوند، البته قبل از آن نیز بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) نیز بارها مسئولین قوای سه‌گانه را به انجام این مهم توصیه کرده‌اند، اما فرمان ۸ ماده‌ای رهبری یکی از صریح‌ترین مطالبات ایشان در این خصوص به‌شمار می‌رود که علی‌رغم گذشت بیش از ۱۱ سال از زمان صدور آن، متآسفانه هنوز به شکل کامل محقق نشده است.

شاید به همین دلیل است که از حدود ۷ الی ۸ سال گذشته تابه‌حال، رسانه‌ها به‌ویژه رسانه ملی در اقدامی تحسین برانگیز و البته غیرمعمول، بخشی از این وظیفه بسیار مهم را بر عهده گرفته‌اند، این موضوع از آن جهت غیر معمول است که این مهم در ردیف وظایف ذاتی مدیران محترم در قوای سه‌گانه قرار دارد و رسانه‌ها تنها وظیفه اطلاع‌رسانی و نهایتاً نقش تکمیلی در این زمینه را برعهده دارند، در حالی‌که به‌نظر می‌رسد، هم‌کنون رسانه‌ها همه مسئولیت در این خصوص را بر عهده گرفته‌اند.

گزارش‌های ارزشمند پیک بامدادی رادیو ایران، گزارش‌های بخش زیر ذره‌بین و گزارش‌های بخش سرزده خبر بیست‌وسی شبکه دو سیما و نیز گزارش‌های حرفه‌ای و مستندهای تأثیرگذاری نظیر برنامه «ثریا»، برنامه «غیرمحرمانه»، برنامه «متن، حاشیه» و سایر گزارش‌های خبری و تحلیلی صدا و سیما و همچنین گزارش‌های افشاگرانه و جنجال‌برانگیز برخی از مطبوعات و سایت‌های خبری در زمینه مفاسد پنهان و آشکار اقتصادی، از مصادیق این اقدام متعهدانه و انقلابی محسوب می‌شوند.

افشای ده‌ها مورد ناهنجاری خُرد و کلان ناشی از ضعف سیستم کنترلی و نظارتی در قوای سه‌گانه از جمله؛ افشای اختلاس‌های کلان در نظام بانکی، افشای فیش‌های حقوقی نجومی، افشای زمین خواری افراد فرصت‌طلب و همچنین بیان تخلفات مربوط به واردات بی‌رویه و قاچاق کالا به کشور یا فعالیت غیرقانونی شرکت‌های هرمی و همین‌طور گزارش‌های مربوط به موسسات متعدد و متنوع و فاقد مجوز در کشور و آشکارشدن فعالیت‌های غیرقانونی این مؤسسات در مورد موضوعاتی مانند؛ فروش پایان‌نامه‌های تحصیلی و یا واسطه‌گری برای فروش دارو یا معرفی توریست برای درمان و یا مسائل نسبتاً کم‌اهمیت‌تری مانند؛ تخلفات دفاتر گردشگری، تخلفات موسسات مشاوره‌ای و امثال آن در شهرها و حتی انعکاس خبر مربوط به سوء‌استفاده از مقوله پارکبانی در خیابان‌ها و معابر شهری، بخش از این تلاش است که باعث شده تا سرانجام رفع مشکلات مربوط به برخی از این ناهنجاری‌ها در دستور کار مسئولین محترم قرار گیرد.

اما صرف‌نظر از این‌که آیا اقدامات مسئولین دستگا‌ه‌های ذیربط در مورد هریک از موضوعات مورداشاره و سایر موارد مشابه به نتیجه مطلوب و نهایی خواهد رسید یا مشکلات همچنان تداوم خواهد یافت، اینک این پرسش اساسی مطرح است که اصولاً چرا کار به‌جایی رسیده که رسانه‌ها تمام این نقش را برعهده بگیرند؟ تا کی قرار است، این مهم، یعنی تقویت و توسعه سیستم کنترلی و نظارتی و نیز نظارت بر کار ناظران مهجور و مغفول بماند؟ آیا کمک رسانه‌ها برای حل مشکلات، در نهایت منجر به تحقق فرمان رهبری در این زمینه خواهد شد یا با حذف صورت مسئله، مدیران دستگاه‌ها از همکاری با رسانه‌ها برحذر خواهند شد؟

کلام آخر این‌که؛ آیا بهتر نیست، دستگاه‌های ذیربط با پرداختن جدی به فرهنگ‌سازی، رفع نواقص ساختار اداری و به ویژه موضوع بسیار مهم کنترل و نظارت در سیستم اداری و اقتصادی، از بروز جرائم و تخلفات جلوگیری و از تحمیل هزینه‌های سنگین مادی به نظام اقتصادی کشور و واردشدن خسارت‌های جبران‌ناپذیر معنوی به جامعه پیشگیری نمایند؟ به‌عبارت دیگر آیا بهتر نیست که مسئولین و مدیران محترم، قبل از مواجهه با گزارش‌ رسانه‌ها و قول مساعد برای رفع مشکلات، با انجام دقیق و کامل وظایف خود و در عملی پیش‌دستانه، مانع از بروز آنها شده و یا نسبت به رفع‌ آنها اقدام نمایند؟
کارشناس ارشد مدیریت
کلمات کلیدی : نظارت رسانه ها
 
۱۳۹۵-۰۶-۱۱ ۱۳:۱۲:۳۸
گردش آزاد اطلاعات در جامعه و آزادی رسانه ها از پیش نیازهای اولیه کاهش فساد در کشور هست، اما کافی نیست. در کنار نظارت افکار عمومی و رسانه ها ما نیازمند قانونهايي صريح و شفاف و بستن راه های سو استفاده و فساد هستیم. در پله بعدی نهادهای نظارتی مثل بازرسیهای داخلی ارگانها، نهادهای نظارتی دستگاه قضا و مجلس باید بدون تعارف بر اجرای دقیق قوانین ضد فساد اداری و قاچاق و ... نظارت مستمر داشته باشند.
رسانه ها و افکار عمومی معمولا پس از وقوع فساد وارد عمل میشوند و پیشگیری از فساد باید با وضع قوانین و عملکرد صحیح نهادهای نظارتی صورت بگیرد، هرچند، آزادی رسانه ها و افکار عمومی در بلند مدت، نقش پیشگیرانه هم دارند. (3914634) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۶-۱۲ ۱۰:۲۷:۴۴
میشه یکی به من بگه آخرین افشاگری رسانه ها کی بوده؟
اول گندش توسط خود مردم توی تلگرام دراومده، بعد رسانه ها واکنش نشون دادن.
غیر از اینه؟ (3915663) (alef-13)
 
Ukraine
۱۳۹۵-۰۶-۱۱ ۱۷:۱۴:۵۸
چرا فقط نظام اداری! رسانه ها باید آزاد باشند که در مورد هر موضوعی، نهادی بخصوص نهادهای انتظامی و قوه ای تحقیق و مطلب منتشر کنند. اگر در این کشور رسانه ها آزاد بودند موضوعاتی مانند فیش های حقوقی ، اختلاسهای آنچنانی و بخشش اراضی تهران از سوی شهرداری اتفاق نمی افتاد. در کل دیگر مهم نیست چرا که با وجود شبکه هایی مانند تلگرام و مشابه آن هر شهروندی یک خبرنگار است (3914929) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۱ ۱۷:۴۲:۳۹
برنامه ثریا هم که با فشار دوستان روی انتن نرفت!
آن را که حساب پاک است از محاسبه چه باک است ؟! (3914957) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۱ ۱۹:۱۰:۰۸
یک کلام، فساد سیستمی (3915072) (alef-13)
 
حسنی
Romania
۱۳۹۵-۰۶-۱۱ ۱۹:۲۴:۵۵
تا زمانی که انتصاب در اداره ها بر اساس روابط است نه ضوابط (3915081) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۱ ۲۱:۱۲:۱۲
اتفاقا پای رسانه ها از همه گیر تر است ولی چون رقیب ندارند به موقع حق بجانب ادعا می کنند (3915183) (alef-13)
 
کارشناس مدیریت دولتی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۱ ۲۱:۲۲:۱۲
مهمترین ریشه اصلی اجرای امور نا متعارف در کل ساختار فعلی و قبلی دولت ها ،انتخاب ها و انتصاب های نادرست بوده و هست .
پیشنهاد می گردد دولت محترم فقط در همین یک موضوع هم نظارت کافی و کامل داشته باشد بقیه موارد به خودی خود حل خواهد شد .
موضوع بسیار پر اهمیت اموزش های شغلی در دولت کاملا مغفول مانده است و حتی در سازمان مدیریت هیچ واحد مستقلی برای این موضوع بسیار مهم وجود ندارد ؟! (3915193) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۳ ۰۹:۴۷:۵۷
وقتي براي فعاليت مشابه در سازمانهاي مختلف شاهد پرداخت حقوقهاي گوناگون هستيم و كسي هم به فكر سامان اين وضعيت نيست بديهي است نياز به نظارت و بروز بي انگيزگي و تخلفات را شاهد خواهيم بود.
تنها وجدان افراد(معدود) باعث ايفاي صحيح وظايف است و در اكثر مواقع سازمان و فضاي جامعه در جهت ترغيب ضدارزشها كار مي كند. (3916748) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.