نظر منتشر شده
۹۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 239440
 
خزر در راه ارومیه
سهیل انوشفر*، 5 شهریور 93
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۰۷
از مهم‌ترین مباحث اکولوژیک دهه ۶۰ می‌توان از نوسانات سطح آب دریای خزر و تحلیل‌های مختلف اساتید فن نام برد. از انحراف رود ولگا برای تشکیل دریاچه آرال توسط روس‌ها تا فرو رفتن و برآمدن کف دریا! بازگشت آب ولگای خروشان به مسیر اصلی خود و توجه روس‌ها به خطری که برای خزر پدید آورده بودند و حیات آن را تهدید می‌کرد تمام فرضیات را فرا نهاد. سطح آب به‌تدریج به تراز ۲۸ متر پایین‌تر از سطح آب‌های آزاد که تراز بلندمدت خزر است نزدیک شد و از سال ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۵ ثابت ماند. با کمال تأسف اندازه‌گیری‌های انجام‌شده نشان‌دهنده این واقعیت تلخ و بسیار خطرناک هستند که از سال ۱۳۸۵ به بعد سطح آب بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین جهان سالی ۶ سانتی‌متر افت کرده است! با احتساب سطح دریای خزر آب ازدست‌رفته بیش از ۲/۲ میلیون مترمکعب است که قادر به تأمین ۷۰ درصد نیاز آبی سالانه دریاچه ارومیه می‌باشد. به‌این‌ترتیب خزر در راهی گام نهاده که ارومیه از حدود ۴۰ سال پیش آغاز نموده.

بخشی از افت سطح آب خزر به کم شدن بارش بر سطح آن و بخش دیگر به کاهش دبی ناشی از تغییر اقلیم رود ولگا که تأمین‌کننده ۸۵ درصد آب مورد نیاز خزر است نسبت داده می‌شود. بر اساس شواهد موجود به نظر می‌رسد مسئله به این سادگی‌ها هم که گفته می‌شود نیست. منفعل، بی‌تقصیر، ناتوان و بالاخره فاقد نقش پنداشتن خودمان سبب خواهد شد مسئله موجود به معضل تبدیل شده و به شکلی بسیار خطرناک‌تر و غیرقابل‌بازگشت‌تر از خشکیدگی ارومیه گریبان کشور را بگیرد. معضلی که با تمام پیچیدگی‌هایش در حال پیشروی است و ما کماکان بی‌تفاوت به آن می‌نگریم.

فاجعه دیگری که مدت‌هاست این پهنه آبی بسیار ارزشمند را تهدید می‌کند آلودگی آن است. ما از آستارا تا گیلداغی و سایر همسایه‌ها در نقاط مربوط به خود انواع و اقسام آلودگی‌های شیمیایی را در مقیاس وسیع وارد دریاچه می‌کنیم و باوری کودکانه به خود پالایی نامحدود آن داریم. در هیچ نقطه‌ای از دنیا در حاشیه دریا به توسعه صنعتی حتی توجه هم نمی‌شود. دلیل آن هم کاملاً مشخص است. آلودگی صنعتی نابودکننده اکوسیستم‌های آبی است. گفته می‌شود هم‌اکنون ۷۵ گونه گیاهی، ۱۳۳۲ گونه جانوری و ۸۵۰ نوع ماهی در خزر زندگی می‌کنند (این تنوع زیستی احتمالاً مربوط به نیم قرن پیش است) و معیشت حاشیه‌نشینان خزر کاملاً به ماهیان اقتصادی این دریا وابسته است. در مقابل آنچه بر سر این اکوسیستم بی‌نظیر آمده، نابودی ذخایر ماهیان خاویاری با همه اهمیتش مسئله‌ای پیش‌پاافتاده محسوب می‌شود. کاهش جمعیت فک خزر از بیش از یک میلیون به ۱۰۰ هزار سبب کاهش تنوع گونه‌ای و ساده شدن اکوسیستم بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین جهان گردیده. مرگ کفال ها که تا چند سال پیش تا ۵۰ درصد صید را شامل می‌شد معیشت صیادان را به خطر انداخته است.

در آینده نزدیک چند میلیون شغل از بین خواهد رفت و ایجاد معیشت جایگزین بسیار دشوار می‌نماید. با افزایش آلودگی آب، حیات انسانی در تمام سواحل به خطر خواهد افتاد. مرگ‌ومیر سایر آبزیان و همه پرندگانی که رژیم غذایی‌شان به‌نوعی به دریا وابسته است زنگ‌های خطر کاملاً جدی این زمینه بسیار مهم هستند. بدیهی است هرکه خود را به خواب نزده باشد صدایشان را خواهد شنید.

شاهکارهای ما به آنچه گذشت ختم نمی‌شود؛ تمام نوار ساحلی را تبدیل به آبکشی بزرگ نموده و با برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی که منشأ همه آن‌ها دریا است، با کمترین راندمان ممکن به «تولید» محصولات کشاورزی مشغولیم. کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی که عموماً تاریخ گذشته بوده و با دز چندین برابر مصرف می‌شوند، به‌تنهایی برای نابودی حیات در این اکوسیستم بی‌نظیر کفایت می‌نمایند. زباله‌های رهاشده در کنار دریا، شیرابه زباله‌های دفن شده در جنگل که درنهایت راه خود را به‌سوی دریا یافته‌اند، فضولات و ضایعات انسانی حاصل از خانه‌ها و ویلاهای بی‌شمار ساخته‌شده از ساحل تا جنگل‌های مشرف به دریا و بسیاری موارد دیگر که ذکر آن‌ها در ظرفیت این مقال نیست به‌مثابه تشدیدکننده اثر عوامل ذکرشده عمل کرده و دریای حیات‌بخش و زیبای خزر را به ورطه نابودی کشانده‌اند.

در این شرایط صحبت از انتقال آب خزر به هر جای کشور به‌هیچ‌روی منطقی نمی‌نماید. با فرض محال وجود آب کافی برای انتقال، این سوأل مطرح است که آب آلوده چه کاربردی برای ساکنین مناطق مرکز خواهد داشت؟ ناچاریم بپذیریم که با مدیریت فعلی مصرف آب در کشور، جمعیت ساکن در فلات مرکزی در آینده نزدیک ناگزیر از کوچ خواهد بود و طبیعی است مقصد ایشان جز دامنه‌های غربی زاگرس و شمال البرز نخواهد بود، مناطقی که به لحاظ اکولوژیکی قادر به تأمین این تعداد انسان نبوده و با سرعت تمام تخریب خواهند شد. در این صورت کشور عزیزمان تبدیل به زیست بومی مرده خواهد شد، فلاتی که جز تعدادی دکل حفاری نفت و تعدادی کارگر و دستگاه که بر آن‌ها فعالیت می‌کنند واجد سکنه دیگری نخواهد بود.
وقت بسیار اندکی باقی است. تفکر «به من چه» را فرانهاده و در انتظار حرکت از سوی همسایه‌ها نمانیم، به خود آییم و ضرورت‌ها را درک کنیم. در صورت به‌کارگیری صحیح اصول کشاورزی سازگار با تغییرات اقلیمی که به‌اختصار «هوشمند» نامیده می‌شود می‌توان خزر را نجات داد، ارومیه را احیا کرد، آب را به زاینده‌رود برگرداند و حیات را در کشور پایداری بخشید.

* کارشناس منابع طبیعی و سردبیر نشریه دهاتی/ بازنشر از شماره شهریور، ۱۳۱
 
عدالت
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۱:۱۷:۰۶
فعلا که به نظر ایران در تخریب سواحل دریای خزر از همسایگان پیشی گرفته و روند آپارتمان سازی و ویلا سازی غیرقانونی ولی به ظاهر قانونی و سواحل اختصاصی و حتی خشک کردن دریا برای محوطه سازی به شدت در سواحل خزر سمت ایران، اوج گرفته و هیچکسی هم نظارتی نمیکند یا نمیخواهد نظارت کند. مردم هم که مثل همیشه میگویند به من چه و گاهی خودشان هم در این تخریب سهیم هستند چون به هر حال این ویلاها و آپارتمانها را مردم میخرند دیگر، موجوداتی از مریخ که نمیخرند. متاسفانه باید بگویم که امیدی به آینده با این نوع فرهنگ نیست. (2344041) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۲۲:۱۹:۲۶
باید از مسئولان و اقوام ایشان که غیر قانونی به حریم دریا و جنگل تعرض می کنند برخورد کرد
رئیس سازمان محیط زیست باید متوجه شود که حفظ جنگل که همین چند روز پیش چند صد هکتار آن آتش گرفت بر عهده ایشان هم هست
مردم کار سیاسی و حرف های سیاسی نمی خواهند
اینکه تمام تقصیر ها بر گردن موجود بی زبانی به نام بنزین بیافتند درست نیست (2345600) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۲۳:۰۲:۱۴
کار ندارم که آمار بالا اشتباهه یا درسته
ولی خوب اینکه ما داریم محیط زیست رو ازبین می بریم آمار رو ارقام نمی خواد
واقعیت اینه که بارندگیها کم شده و خشکسالی چند سالی میشه گریبان کشور رو گرفته
طبق آمار اعلامی 95 درصد آب مصرفی کشور در کشاورزیه
3 درصد صنعتی
دو درصد خانگی
95 درصد کشاورزی
کل آب مصرفی ایران در سال232687500000متر مکعب در ساله ( آمار وزارت نیرو)
5 درصدش میشه11634375000 متر مکعب سهم صنعت و خانگی
95 درصدش221053125000 متر مکعب
حالا اگه با بهینه سازی روشهای آبیاری بتونیم 30 درصد( که بیشتر هم میشه ) صرفه جویی تو زمینه کشاورزی انجام بدیم
عدد حاصل میشه 66315937500 یعنی شش برابر مصرف فعلی خانگی
یعنی 3 برابر اون آبی که هر ساله از دریای خزر داره کم میشه
یعنی دوبرابر کل حجم دریاچه ارومیه
مردم درست مصرف کنن
ولی کشاورزی ما با متد 100 سال پیش کار میکنه تازه بازدهیشونم کمه (2345679) (alef-13)
 
فرهاد
۱۳۹۳-۰۶-۰۸ ۲۰:۳۶:۵۵
در واقع قیمت یک کیلو سیب تولید داخل کشور چند میلیون تومان است. (2349853) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۶-۰۸ ۲۳:۵۵:۴۰
نمی فهمم چرا ما روی اشتباهات خود و حتی اجدادمان اینقدر تعصب داریم اگه اینقدر که روی روش ها سنتی کشاورزی ، حمایت بی خود از خودرو سازی و هواپیماسازی و ... تعصب داریم روز ارزش ریال تعصب داریم الان ریال جانشین دلار و یورو بود (2350378) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۲ ۲۲:۲۸:۳۹
یعنی هر چقدرم هم آب کمتر بخوریم تاثیری نداره تو کم آبی.ای بابا این همه تشنگی کشیدم (2357645) (alef-3)
 
حمید
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۱:۲۱:۵۵
"اندازه‌گیری‌های انجام‌شده نشان‌دهنده این واقعیت تلخ و بسیار خطرناک هستند که از سال ۱۳۸۵ به بعد سطح آب بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین جهان سالی ۶ سانتی‌متر افت کرده است! با احتساب سطح دریای خزر آب ازدست‌رفته بیش از ۲/۲ میلیون مترمکعب است."
جناب آقای انوشفر! با سلام، این رقم صحیح نمی باشد. با افت 6 سانتی متری آب دریای خزر، چیزی در حدود 25 میلیارد متر مکعب آب از حجم ذخیره خزر کاهش می یابد نه 2/2 میلیون متر مکعب. (2344049) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۰۹:۰۷:۵۷
تازه خزر آب شیرین هم نداره (2346077) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۱:۳۴:۰۵
متاسفانه فعالیت نماینده های دو استان اطراف دریاچه ارومیه برای احداث ده ها سد و افزایش سطح زیر کشت تا 7 برابر و حفر ده ها هزار حلقه چاه اطراف دریاچه باعث خشک شدن این دریاچه شد.به نظر من نماینده ای این دو استان در ادوار گذشته به سبب تلاش برای بهره برداری حداکثری از اب دریاچه و همچنین تلاش برای احداث جاده علی رغم مخالفت سازمان محیط زیست و همچنین کسانی که هزاران حلقه چاه حفر کرده اند مسولان اصلی از بین رفتن این دریاچه هستند.امیدوارم این افراد مسولیت خود و اشتباهات خود را بپذیرند. انتقال اب از خزر به هر نقطه ای باز به نظر بنده اشتباه بزرگتری خواهد بود.
این اقدامات اشتباه نماینده ها و مردمی که بیش از چندین برابر توسعه داده اند باید عبرتی برای سایر مناطق دنیا باشد.هر چیزی حدی دارد ظرفیت منابع ما بینهایت نیست.متاسفانه برای تعطیلی این چاه ها و کاهش سطح زیر کشت و پس دادن اب دریاچه ارومیه مردم همکاری نکرده اند و تمایلی هم ندارند که اب دریاچه را پس دهند. (2344086) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۲۱:۵۴:۱۳
مشکل از خود سد نیس

کشاورزای منطقه احتیاج به سرمایه و تکنولوژی آبیاری قطره ای داشتند که دولت بودجه خیلی کمی برایش در نظر می گرفت و نصف نصف همان را هم تخصیص نمی داد!!! کشاوزای منطقه مجبور بوده ان که آبیاری سنتی کنن.

سد بعدش باس شبکه آبیاری مدرن هم راه بندازن که یک دهمش هم راه ننداختن. (2347104) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۸ ۲۰:۳۸:۵۱
آن نماینده مجلس هم اینها را می دانست که شما برشمردید؟ (2349857) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۱:۴۴:۳۶
خشکسالی یک مسئله جهانی است ولی در کل باید پذیرفت که زیست بوم ایران گنجایش 75 میلیون نفر را ندارد،تازه باید خدا را شکر کرد که سیاستهای تعدیل جمعیت در اواخر دهه 60 و دهه 70 اتفاق افتاد. به احتمال خیلی زیاد فلات مرکزی ایران تا چند سال دیگر شاهد مهاجرتهای کثیری به سمت مناطق پرآب تر خواهد بود. (2344111) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۲:۰۳:۳۱
احمدی نژاد رفت! اما ایده های احمدی نژادی همچنان هستند!!!

بعد از طرح انتقال آب خزر برای کویر!

حالا نوبت انتقال آب خزر به دریاچه ارومیه است!!!

پس درود بر احمدی نژاد!



حالا که هر کی به هر کیه! منم یه پیشنهاد دارم:

متصل کردن دریای خزر به خلیج فارس ! با حفر یک کانال که دقیقا از وسط تهرون بگذره !!

کلی هم آثار مثبت اقتصادی و اکولوژیک داره... (2344191) (alef-13)
 
محمد ملک
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۴:۱۳:۰۸
بهتره که کانالش مستقیم نباشه! مارپیچ باشه بهتره. مثلا بره از گرگان تا مشهد بعد بیاد سمنان و بعد بره همدان و آذربایجان و بعد بیاد پایین توی کردستان و و بعد کرمانشاه و بره تا زابل و بعد بیاد کرمان و شیراز و ... تا برسه به خلیج فارس
این جوری همه دریادار و رودخانه دار میشن. اوننم چه رودخانه ای. رودخانه اوزونبرن دار! (2344587) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۴:۲۴:۲۵
ایده متصل کردن دریای خزر یه خلیج فارس مال آقای هاشمی رفسنجانی در دوران سازندگی است.

لطفا" ایده های نو بدهید! (2344626) (alef-13)
 
حسین
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۹:۴۷:۰۹
اتصال خزر به قطب شمال
جالب نیست
یا به گاوخونی (2346996) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۹:۳۴:۴۳
با فناوری هسته‌ای امکان شیرین کردن آب خلیج فارس وجود دارد. منظور احمدی‌نژاد این بود. مردم آن منطقه خودشان باعث خشکی دریاچه ارومیه شده اند. سد و چاه برای کشاورزی سمنان که نبوده. در جریان تحریم گندم و سعی بر خودکفایی منابع آب فارس و خوزستان نابود شد. اگر به شیراز سفر کنید تاثیر عدم وجود تعرق و خشکی و گرمی هوا را احساس خواهید کرد. دریاچه بختگان که زیست بوم آن نیاز به توصیف ندارد تبدیل به زمین فوتبال شده. ترکیبات سدیم موجود در بستر این دریاچه هم اثراتی مانند دریاچه ارومیه دارد. کاش ما هم به اندازه اینها سر و صدا داشتیم. (2345387) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۰:۲۸:۵۰
داداش پیشنهاد بده کاناله یه پیچی هم تو خمین بزنه.

دوست عزیز با متصل شدن دو دریا به هم باعث میشه که یک حجم عظیمی از آب به سمت دریای حزر راه بیفتهو تمام زمین های شمال کشور برن زیر آب و از اون سمت هم احتمالاً تا حدی آبهای کل دنیا کمی نشست میکنه.
با این کار یه مشت تو دهن آمریکا می زینیم و یک لگد محکم به خودمون (2346244) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۲ ۲۲:۳۱:۴۱
آقا پس یه کانالم بزنید تا مشهد. یه دریاچه هم اینجا داشته باشیم.قبلا از همکاری شما سپاسگذارم (2357647) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۲:۱۲:۰۷
فعلا وطن پرستان سر نامش با هم درگیرند ! بگذار از بین برود سپس نوبت به متهم کردن این و آن می رسد !
در خبری خوانده بودم بهترین راه حفظ این زیست بوم ، اتصال خزر به دریای سیاه است . در این صورت می شود دریاچه ارومیه و قم را هم احیا کرد . ولی این آب به درد کشاورزی نمی خورد . فقط جلوی گسترش بیابان را می گیرد و برای ایجاد آب و هوای معتدل هم مناسب است . حتی می شود دریاچه مصنوعی هم در فلات مرکزی ایجاد کرد . ولی با برنامه ریزی و مطالعه و نه شرایط حاضر . (2344216) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۲:۱۲:۵۱
تاوقتی که مردم هرروز شاهد سرریز آب از فضاهای سبز به کف خیابانها باشند بطوری که با رد شدن ماشین سروصورت عابرین پیاده خیس می شود کمبود آب را باور نمی کنند 2- شهرداری ها می توانند بجای چمن از سنگهای تزینی استفاده نمایند و درختها را از طریق آبیاری قطره ای آبیاری نمایند و پرسنلی که از صبح تا شب مشغول آب پاشی به چمنها هستند به لوله های آبیاری قطره ای رسیدگی کنند تا یک قطره نیز هدر نرود 3- ای کاش در این 10سال اخیر 10 درصد منابعی که خرج انرزی هسته ای شد خرج آب می کردیم (2344219) (alef-13)
 
کارن
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۲:۱۹:۴۸
خزر نامی بیگانه هست. دریای مازندران (2344237) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۳:۴۲:۵۳
تا اونجا که من می دونم اسمش کاسپین هست ولی چه ارزشی داره؟ به زودی خشک خواهد شد!!! (2344479) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۷ ۱۵:۴۳:۲۲
دوست عزیزبرای اطلاع شما کاسپین همان قزوین است وسابقا این در یا بنام دریای قزوین بوده . خزر هم نام قومی در شمال دریاچه ، در خاک روسیه است که ما آنرا برای این در یا استفاده می کنیم اگر از کاسپین استفاده کنیم باید لفظ قزوین را به کار ببریم ویا همان دریای مازندران (2347719) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۵:۴۶:۱۱
همانطور که دوست نداریم دیگران به خلیج فارس چیز دیگری بگویند ما هم به مقررات بین المللی احترام بگذاریم و نام بین المللی این دریاچه را که کاسپین است دیگه به مازندران تغییر ندهیم (2344833) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۶:۰۳:۰۷
جمع کنید این تعصبهای بی منطق تون رو دیگه خسته شدیم یه نگاه به دریاچه ارومیه بکنید چه فرقی می کنه اسمش چی باشه یا همین خزر اوضاعش چطوره؟ هامون چی شد؟ و ...
حالا شما به جای راهکار عملی مدام اسم برامون بسازید. (2344869) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۷:۰۱:۱۳
زنده باد دریای مازندران (2345067) (alef-13)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۰۸ ۱۵:۰۱:۵۲
با این توصیفاتی که از وضعیت دریای(مازندران، خزر، کاسپسن، هیرکانی) در متن مقاله به عمل آمده است احتمالاً در آینده ای نه چندان دور باید بگوئیم: "زنده یاد دریای مازندران" (2349130) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۸:۱۴:۴۵
نامش کاسپین که همان قزوین است می باشد. (2345258) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۰۳:۳۳:۰۴
قزوین هم همون کاشوین بوده معرب شده شده قزوین (2345924) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۲۲:۳۶:۲۰
خزر نامی یگانه است احتمالا دچار اشتباه تایپی شده. کارن فکر کنم بیگانه باشد (2345640) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۰۳:۳۳:۲۷
کارن نامی پارتی (وکاملا ایرانی) است (2345925) (alef-10)
 
علي
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۰۸:۰۲:۰۹
خزر نام قومي است كه در سال هاي نه چندان دور ، در اين حوالي مي زيستند ولي كاسپين ريشه در 2500سال دارد اما مازندران در دل همه ايرانيان جاي دارد . (2345985) (alef-10)
 
alpazar
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۶:۱۴:۰۸
پس من و همه ترکهای ساکن در این کشور بیگانه هستیم. (2346784) (alef-14)
 
مهندس
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۲:۲۰:۲۳
اینگونه طرح های بزرگ و بی منطق تبدیل به پروژه های بسیار نان و آب داری برای برخی نهادها و ... می شود. نتیجه فاجعه بار آن هم سالها بعد مشخص می شود که کسی زیر بار مسولیت آن نخواهد رفت. (2344239) (alef-13)
 
حرف حساب
۱۳۹۳-۰۶-۰۷ ۰۲:۳۷:۴۹
قبل از انجام هرکاری باید طرح توسط کارشناسان از هر جهت مطالعه شود. (2347305) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۲:۳۴:۰۱
دنیا باید تکلیفش را با محیط زیست مشخص کنه بحران ابی دراینده نه چندان دور کشورهای خاورمیانه را تهدید میکنه اب شیرین این منطقه جوابگوی این جمعیت نیست اب شیرین کنها محیط زیست دریا رو به مخاطره انداخته باید همه با هم به فکر باشن (2344276) (alef-13)
 
فتاح ملکی
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۲:۳۸:۴۲
اقای رئیس جمهور ووزیرنیرو بدانندوآگاه باشندکه مسئله آب امنیتی ترین وحیاتی تری مسئله کشور می باشد.اگربخواهیم مشکلات کشورراالویت بندی کنیم اب درراس ان خواهدبود.حرف بنده این است که ازخواب غفلت بیدارشویم به خودمان بیایم .ازافرادمتخصص وشایسته دربدنه وزارت نیرو وشرکت های زیرمجموعه استفاده کنیم.بدانید دراستانی ماننداذربایجان شرقی انتصاب خوبی صورت نگرفته افراد پاک دامن ومحترمند ولی دیگر باید وارد گود شد استین هارابالازد بایدازفازحرافی بیرون امد."به من چه "را باید کنارگذاشت.اقای روحانی شما رابخدا بیایید ادارات وجوحاکم برانها انتصابات مدرک تحصیلی محل تحصیل و....رابررسی کنید.تابدنه اجرایی کارامد نشود حاصلی جزهدررفتن اعتبارات نخواهدبود. (2344288) (alef-13)
 
امیر
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۲:۴۷:۰۶
با سلام و تشکر از مقاله دلسوزانه شما
با این همه خودخواهی که گریبان انسانیت را چه در بین هموطنان عزیز و همسایگان گرامی گرفته بعید است بتوان کاری کرد مگر به کمک دولتمردان و عزمی جهانی و یاری خداوند متعال بشود جلوی این فاجعه زیست محیطی را گرفت.
انشالله (2344314) (alef-13)
 
افشين - اورميه
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۲:۵۰:۳۵
با عرض ادب واحترام

خشك شدن درياچه زيباي اورميه داراي فجايع بسيار دردناك وغير قابل تصور به لحاظ زيست محيطي(EIA) براي منطقه و فراتر از منطقه آزربايجان ميباشد كه با درك آن به راستي بايد خواب خرگوشي از چشم مسولان بپرد.

پيروز وموفق باشيد. (2344326) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۴:۱۷:۵۶
چند سوال ساده
مردم اون منطقه بیش از صد هزار چاه غیر مجاز دارد کدومتون چاه رو برای نجات دریاچه تعطیل کرده اید؟
نماینده هایی یکه اون همه سد زدن و کشاوزی را 7 برابر گسترش دادند چرا الان قبول مسولیت نمیکنند؟
اب دریاچه کجا داره مصرف میشه؟غیر اینه که صرف کشاورزی و صنعت اون هم با رشد 7 برابری میشه؟ (2344606) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۲۲:۴۰:۲۰
چند جواب ساده
کشاورزی را تعطیل کنند در کارخانه های اصفهان کار کنند؟
در ادارات تهران استخدام شوند؟
بودجه برای احداث صنایع داده شده؟
محصولات کشاورزی را که صادر نکرده اند به قیمت مفت داده اند استانهای دیگر خورده اند (2345650) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۶:۳۲:۲۱
اگر قرار باشه که هر منطقه به بهانه نبود کار برود و محیط زیست را تخریب کند به نظر شما سنگ روی سنگ بند میشود؟اینها جواب نیست بیشتر توجیه هست
وانگهی اگر میپذیرید که خودتان تخریب کرده اید دیگه داد و بیداد نداره بالاخره یا باید دریاچه باشد و شما دنبال کار دیگه بروید و طمع نکنید یا اینکه دریاچه برای طمع انسان خشک بشود. (2346798) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۶:۳۳:۵۷
این به قیمت مفت داده اند از اون حرفها است کسی شما را مجبور نکره به نابودی طبیعت عزیزم منت نذار چرا دارید اب را صرف محصولی می کنید که مفته و میشه از خارج واردش کرد؟ محیط زیست را تخریب کرده اید طلبکار هم هستید؟بیشترین صنایع کشور در تبریز و اصفهان مستقر هستند محرومیت شما بیشتر از بوشهر و ایلام و سیستان که نیست .هر چیزی حد و مرزی اره (2346802) (alef-14)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۰۸ ۲۰:۲۵:۲۲
تبریز، اصفهان + تهران، اراک (2349832) (alef-13)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۰۸ ۱۳:۴۶:۵۳
در تأیید گفته های کاملاً منطقی و برحقّ "۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۶:۳۲:۲۱" و "۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۶:۳۳:۵۷" خدمتتان عرض میکنم:
ننه من غریبم!!!! (2348935) (alef-10)
 
امیر
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۸:۰۹:۰۵
دریاچه ی ارومیه متعلق به کشور عزیزمان است و مختص یه منطقه خاص نمی شود. قبلا بنده سفری به شهر ارومیه داشتم(سال 73) و به جرأت می توان گفت که این دریاچه یکی از شگفتی های خلقت است ولی متأسفانه الان خبرهای ناگواری درباره خشک شدن این دریاچه به گوش میرسد.
آقاییون مسئولین برای احیای دریاچه ی ارومیه عمل لازم است به حد کافی شعار دادید!!! (2345247) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۶:۳۵:۲۶
مسولین نمیتوانند کار کنند اب نیست و اب هم صرف کشاورزی میشه مردم خودشان باید اب را پس دهند به هر حال شای براشون کشاورزی مهمتره در نتیجه دریاچه هم خشک میشه و اینجا دیگه ادم طلبکار نباید داشته باشیم یا دریاچه را انتخاب کنید یا کشاورزی چندین برابری را (2346804) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۳:۱۴:۲۳
واي برما.مردم شمال كجائيدكسي به فكر مانيست (2344388) (alef-13)
 
سعید
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۳:۱۶:۳۱
تنها چیزی که اصلا مطرح نبود دریاچه غمگین ارومیه بود...

صحبت از انتقال آب خزر به سمنان است ونه ارس به ارومیه (2344398) (alef-13)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۱:۰۳:۴۴
با توجّه به اینکه رودخانۀ ارس بین ایران، جمهوری آذربایجان و ارمنستان مشترک میباشد بنابراین ایران نمیتواند بدون جلب موافقت آن دولتها جهت احیای دریاچۀ ارومیه از رودخانۀ ارس، آب برداشت کند. تا آنجا که من میدانم چند سال پیش جمهوری آذربایجان با انتقال آب از رود ارس به دریاچۀ ارومیه مخالفت کرد. ایران در برداشت و بهرهمند شدن از رودخانۀ ارس یک حق آبه ای دارد که آنهم بحش اعظمش صرف مصارف کشاورزی میشود. (2346316) (alef-10)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۴:۴۸:۱۲
با توجّه به اینکه رودخانۀ ارس بین ایران، جمهوری آذربایجان و ارمنستان مشترک میباشد بنابراین ایران نمیتواند بدون جلب موافقت آن دولتها جهت احیای دریاچۀ ارومیه از رودخانۀ ارس، آب برداشت کند. تا آنجا که من میدانم چند سال پیش جمهوری آذربایجان با انتقال آب از رود ارس به دریاچۀ ارومیه مخالفت کرد. ایران در برداشت و بهرهمند شدن از رودخانۀ ارس یک حق آبه ای دارد که آنهم بحش اعظمش صرف مصارف کشاورزی میشود. و دیگر اینکه هرچند نزدیک به هشتاد درصد آب دریای کاسپین از رود ولگا تأمین میشود ولی بیست درصد باقی آن از رودخانه های دیگر من جمله ارس تأمین میشود. (2346689) (alef-14)
 
ايمان
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۳:۱۷:۲۳
مقاله موجز و ارزشمندي است.اميد كه مسولان وزارت نيرو توجه كافي نمايند ؛ اولا از حالا به فكر سلامت خزر باشند و ثانيا طرحهاي از بين برنده ثروت ملي مثل انتقال اب خزر به درياچه اروميه و يا سمنان را كنار بگذارند. (2344401) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۳:۱۹:۱۶
مواد لارم براي اين طرح ، يك كاسه ماست است ، با آب درياي خزر كه هم بزنيد ، كل دريا به دوغ تبديل مي شود .

ضمنا"‌ به اذربايجان معترضيم كه چرا نفت استخراج مي كند ، ان و قت خودمان مي خواهيم آن را خشك كنيم (2344404) (alef-13)
 
جواد
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۳:۳۲:۲۳
موارد خوبی در بالا بدانها اشاره شده اما همیشه این سخنان هر از گاهی در روزنامه ای مجله ای سایتی درج می شود و بعدا به فراموشی سپرده می شود . تنها چیزی که برای مدیران مهم است ساعت است انهم ساعت پایان وقت اداری . (2344444) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۳:۳۲:۵۳
لطفا مطلب را لایک کنید و منتشر (2344446) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۳:۳۳:۵۲
عالي بود (2344449) (alef-13)
 
یه هموطن
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۳:۴۲:۳۵
دریاچه آب شیرین؟ اونم خزر؟ آقا شما اصن شمال رفتی؟ (2344477) (alef-13)
 
حسن بافنده
۱۳۹۳-۰۶-۰۹ ۱۰:۱۱:۴۳
بله هموطن، به خود اندکی زحمت داده و درباره تعریف آب شور و شیرین مطالعه فرمایید. در این خصوص تعاریف واضع علمی موجود است. (2350885) (alef-3)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۱۱ ۱۲:۱۶:۳۳
هر چند مورد خطاب شما "هم وطن" بود ولی بدنبال مطالعۀ پاسخ شما، من هم در این مورد کمی تحقیق کردم که نتیجۀ آنرا برایتان بازگو میکنم. در ابتدا باید بگویم که از میان منابع مختلف اطّلاعاتی که به واسطۀ اینترنت در دسترس میباشد، سعی کردم، معتبرترین را در نظر گرفته و معیار قرار دهم. در ضمن در ترجمۀ بعضی از واژه های زبان انگلیسی که معنای آنها را نمیدانستم از دیکشنری آنلاین http://dictionary.reference.com بهره بردم.

الف) با مراجعه به سایت وابسته به سازمان زمین شناسی ایالات متّحدۀ آمریکا، که به تصوّر بنده از اعتبار علمی و تخصّصی کافی و وافی برخوردار است، تعاریف دقیق ارقامی برای آب شور و آب شیرین شده است که در پی ذکر میگردد.

1- آب شیرین(ّFresh Water): میزان نمک موجود در آب کمتر از 1000ppm
2- آب کمی شور(Slightly Saline Water): میزان نمک در آب از 1000ppm تا 3000ppm
3- آب بطور میانگین شور(Moderately Saline Water): میزان نمک در آب از 3000ppm تا 10000ppm
4- آب بسیار شور(Highly Saline Water): میزان نمک در آب از 10000ppm تا 35000ppm

مأخذ: http://water.usgs.gov/edu/saline.html

ب) با مراجعه به سایت FAO(سازمان کشاورزی و غذا) که یکی از زیرمجموعه های سازمان ملل متّحد است تعاریف دقیق ارقامی برای آب شور و شیرین قابل حصول است که در پی ذکر میگردد.

1- آب غیر شور(Non-Saline): میزان نمک موجود در آب کمتر از 500mg/l
2- آب کمی شور(Slightly Saline):میزان نمک موجود در آب از 500 تا
1500mg/l
3- آب بطور میانگین شور(Moderately Saline): میزان نمک موجود در آب از 1500 با 7000mg/l
4- آب بسیار شور(Highly Saline): میزان نمک موجود در آب از 7000 تا 15000mg/l
5- آب بسیار بسیار شور(Very Highly Saline): میزان نمک در آب از 15000 تا 35000mg/l
6- شورآب(Brine): بیش از 45000mg/l

مأخذ: http://www.fao.org/docrep/t0667e/t0667e05.htm

میزان شوری آب دریای کاسپین تقریباً برابر است با :
12g/l=12000mg/l=12000ppm=12ppt=1.2%

حال با ملاک قرار دادن تعاریف علمی ذکر گردیده در بالا، آیا منطقیست که بگوئیم، آب دریای کاسپین شیرین است؟! (2354678) (alef-14)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۴:۴۰:۴۲
چرا در متن مقاله به دریای کاسپین به عنوان دریاچۀ آب شیرین اشاره شده است؟! تا آنجا که من میدانم دریای کاسپین، یک دریاچۀ آب شور بوده و میزان نمک آن نیز دوازده گرم بر لیتر یا به عبارت دیگر دوازده کیلوگرم بر متر مکعّب است. هرچند درجۀ شوری این دریاچه، یک سوّم آبهای آزاد میباشد ولی به هرحال میزان دوازده گرم بر لیتر نیز دلالت بر شوری آب دریاچه دارد.
در ضمن با فرض اینکه دریای کاسپین به میزان کافی و وافی نیز آب میداشت، علاوه بر مسائل قابل توجّه دیگر، بازهم آب آن جهت احیای دریاچۀ ارومیه و یا ایجاد دریاچه در کویر سمنان کاملاً نامناسب میبود چرا که آب آن شور بوده و برای احیای دریاچۀ ارومیه و یا ایجاد دریاچه در کویر سمنان، آب شیرین مورد نیاز و مناسب است و نه آب شور. (2344668) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۴:۵۶:۵۴
با توجه به اینکه این دریاچه مشاع می باشد و سایر کشورها نیز در استفاده از آن مشترک هستند چگونه می توان این مشکل را حل کرد بر فرض آنکه طرح انجامش هم امکانپذیر باشد. (2344712) (alef-13)
 
درياي‌خزر
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۷:۵۴:۱۶
نفس‌تان ازجاي‌گرم‌بيرون‌مي‌آيد!!!! (2345215) (alef-3)
 
رودسري
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۵:۲۵:۳۶
با سلام: در جمله زير 2/2 ميليارد مترمكعب صحيح است .
"با کمال تأسف اندازه‌گیری‌های انجام‌شده نشان‌دهنده این واقعیت تلخ و بسیار خطرناک هستند که از سال ۱۳۸۵ به بعد سطح آب بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین جهان سالی ۶ سانتی‌متر افت کرده است! با احتساب سطح دریای خزر آب ازدست‌رفته بیش از ۲/۲ میلیون مترمکعب است" (2344784) (alef-13)
 
الف - الف
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۵:۳۹:۵۵
اولأ - خزر نام يك قوم ايراني است كه در شمال ايران مي زيسته است .
ثانيأ - كاسپين همان قزوين است كه در زبان انگليسي به كاسپين تبديل شده و در 400-500 سال پيش ( زمان صفويه كه اولين جاسوسان انگليسي به دربار شاهان ايراني نفوذ كردند از جمله برادران شرلي و ... كه يكي وزير جنگ ايران شد و ديگري سفير شاه عباس در پايتخت هاي اروپايي ) قزوين بزرگترين شهر نزديك به درياچه شمالي ايران بود و سابقه پايتختي در زمان شاه طهماسب صفوي داشت لذا اين درياچه را به انگليسي كاسپين ناميدند
ثالثأ- آب درياچه شيرين نيست
رابعأ - ايده اتصال درياي عمان به درياچه خزر مربوط به قبل از انقلاب است و در سال 1353 حدود 200 ميليارد دلار هزينه داشت و جزء ايده هاي بلند پروازانه شاه بود و در زماني كه درآمد سالانه ايران از نفت از 20 ميليارد دلار تجاوز نمي كرد عملي نمي نمود.
خامسأ- بحث حفاظت از محيط زيست يك بحث مهم درحقوق بين الملل است و سابقه اي تقريبأ 50 ساله در نهادها و سازمانهاي بين المللي مثل ارگانهاي زير مجموعه سازمان ملل دارد و هرچند ما در حفظ محيط زيست و اكو سيستم جنگل هاي شمالي و درياچه خزر كارنامه قابل قبولي نداريم ( بلكه مردود مي شويم ) ولي در پائين تر رفتن سطح درياي خزر ايران سهم چشمگيري ندارد. كار چنداني هم از دست ما بر نمي آيد .
سادسأ- عميق ترين نقطه خشكي در جهان در كوير هاي ايران و در نقطه اي بنام شهداد است كه حدود 250 متر پائين تر از سطح درياهاي آزاد است . عميق ترين نقطه خليج فارس كمتر از 100 متر و عميق ترين نقطه درياي خزر بيش از 900 متر است . اگر درياي عمان ( آب هاي آزاد ) از طريق كوير هاي مركزي ايران به درياچه خزر وصل شود از يكسو دريايي در ميان كشور ايران ايحاد مي شود كه مساحت آن تقريبأ نصف مساحت خليج فارس مي شود . از سوي ديگر آب درياي حزر بيش از 25 متر بالا مي آيد و تعداد كثيري از شهرهاي ساحلي شمال ايران زير آب مي روند . آثار اكو سيستمي و اقتصادي و سياسي فراواني دارد كه ازحوصله اين مختصر خارج است . فعلآ ايران از لحاظ شرايط اقتصادي در وضعيتي نيست كه براي چنين موضوعي برنامه ريزي شود . كم هزينه ترين قسمت اين طرح اتصال كوير هاي مركزي ايران به درياي عمان است و پر هزينه ترين قسمت آن شكافتن رشته كوه البرز و اتصال به درياي خزر . (2344815) (alef-13)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۰:۰۲:۵۱
مطلب زیر از ویکیپیدیای انگلیسی هست:
The lowest point on dry land is the shore of the Dead Sea, shared by Israel, Palestine and Jordan, 418 m (1,371 ft) below sea level.
کشور کنونی ایران به غیر از نیمۀ جنوبی استان خوزستان که سرزمینی جلگه ایست بخشی از فلات بزرگ ایران است که از تمام سرزمینهای اطراف خود مرتفعتر بوده و هیچ قسمت از خشکیهای طبیعی آن پائین تر از سطح آبهای آزاد قرار ندارد.
اگر منظور از شهداد ناحیه ای واقع در استان کرمان و حاشیه بیابان لوت است، پست ترین نقطۀ خشکی در آن منطقه در قسمت میانی بیابان قرار داشته و ارتفاع آن 190 متر بالاتر از سطح آبهای آزاد است. (2346193) (alef-10)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۰۷ ۰۸:۱۸:۲۴
http://en.wikipedia.org/wiki/Caspian_Sea
http://fa.wikipedia.org/wiki/دریای_خزر
در ارتباط با نام دریاچۀ مورد اشاره، مراجعه به مقالۀ ویکیپیدیای فارسی و انگلیسی به آدرسهای داده شده، میتواند مفید وافع شود(مقالۀ ویکیپیدیای انگلیسی دقیقتر و جامع تر است). (2347364) (alef-10)
 
حمید - گیلان
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۵:۵۴:۳۵
باسلام این مطلب مربوط به همین دو روز گذشته در گیلان است....
عقب نشینی آب در محدوده طرح سالمسازی تازه آباد رضوانشهر در شمال غرب گیلان موجب خشک شدن محل شنا شده.
پایین آمدن آب دریا، کمی بارندگی، گرمای کم سابقه، خشک شدن بستر رودخانه ها دلیل این امر اعلام شده .
کارشناسان این امر را یک پدیده بسیار نادر می دانند که هم اکنون بستر دریای خزر را با این مشکل دچار کرده است.
گفته می شه میزان عقب نشینی آب دریا در این منطقه ساحلی حدود 100متر است.
خود بخوان حدیث مفصل از مجمل .....
حمید - گیلان (2344852) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۶:۳۱:۳۷
با این همه متفکر که بر ما ریاست می کنند و تمام منصب های علمی و اقتصادی و فرهنگی و سیاسی را اشغال نموده اند ! حال روز ما هر روز بدتر خواهد شد !
فاصله مستقیم دریاچه وان ترکیه تا دریاچه ارومیه حدود 100 کیلومتر است ! اما مدیریت های ما از تمام جهان مستثنی است و واقعا باید بگوییم مردم آزاده جهان به حالمان گریه کنند تا شاید خداوند بخاطر آنها به ما رحم کند ! (2344958) (alef-13)
 
ساغشکی
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۶:۳۹:۲۷
منم یک زمانی فکر میکردم انتقال آب از دریای خزر به دریاچه ارومیه راه حل باشد ولی با مطالعه بیشتر نظرات کراشناسان از جمله جناب استاد کردوانی، متوجه شدم مشکل اصلی دو است:

1- خشک سالی ماندگار فلات ایران

2- برداشتهای بیش از حد و حتا غیر قانونی از جمله حفر چاهها.

در واقع دریاچه ارومیه بیشتر آبش از راه چشمه های کف دریاچه است و خود سد سازی چه بسا باعث توقیت این چشنه ها شود. مشکل اصلی برداشت بیش از حد آب از سفره های زیر زمینی است و این مشکل کل کشور است گفته میشود: به صورت کلی ایران 560 هزار چاه مجاز و نزدیک به 170 هزار چاه غیر مجاز ثبت شده دارد! البته این مقدار کشف شده است. شایعات اینست برخی در حیاط منازل روستای یو ویلایی چاه حفر کرددند و کسی اطلاع ندارد!

خشک شدن فلات ایران از حدود چهار هزار سال پیش آغازیده و همچنان ادامه دارد.

خشک شدن فلات ایران یکی دلایل اصلی مهارجت ایارنیان به اروپا و هند و جاهایی دیگر بود که موجب تغیرات زیادی در تمدن زبان و قومیت جهان شد.
من نقشه یی از وضعیت دوران پرابی فلات ایران حدود هشت هزار سال پیش تهیه کردم

http://s5.picofile.com/file/8120416034/iran_4t012.jpg


ما بایست قبول کنیم فلات در حال خشک شدن بیشتر است.

البته عمق دریای خزر سمت ایران بیش از 900 متر است. در واقع مشکل سمت شمال و شرق این دریا بسته است و نه سمت ایران. حتا کاهش عمق چه بسا به نفع ایران استف چرا میتواند راضی بیشتر در اختیار ما بگذارد و همچنین کار استخراج گاز و نفت در این ردیا سهلتر کند. با توجه عمق زیاد سمت ایران هزینه استخراج گاز و نفت برای ایران بالاست!
ولی به نظرم خشک شدن دریاچه خزر/کاسپین نسلها طول خواهد کشید و ما فرصت برنامه داریم! مسئله داخل فلات ایران است.

بایست سیستم ابیار ی و کشاورزی تغییر کند.
جلوی کشت محصولات پرآب بگیریم. بازده محصوات در سطح کشت افزایش دهیم.
مثلا کاشت چغندر قند و باغات پر مصرف آب به صرفه نیست. (2344985) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۷:۱۳:۴۱
مقصر اصلی اش روسها بعدهم همین کشور های تازه تشکیل شده اطراف این دریاچه میباشند. بعد هم روند بی رویه ساخت و ساز در ایران کنار بستر این دریا چه زیبا و عظیم. اشغالریزی مردم محترم هم بماند. (2345108) (alef-3)
 
j
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۷:۴۲:۴۸
طرح متصل کردن دریاچه ارومیه به قطب جنوب عملی تر به نظر می رسد بودجه آنرا هم می توان از آقای بابک زنجانی گرفت ! (2345190) (alef-13)
 
احمد ك
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۷:۴۲:۵۲
1-بپذيريم كه ما ايراني ها ضدطبيعت وضد هوا واب وخاك ونفت وگاز ومعادن ومرتع وجنگل دشت وبيابان وشهر وروستا وهرانچه خداي بزرگ به اين كشور عطا فرموده هستيم استثنا هم ندارد همه زباله سازيم ،همه پرمصرفيم ،همه مخربيم ميفرماييد نه اگر شما باغي در تهران در شميرانات در تجريش در كن وسولوقون در دماوند ودرهر جاي اين كشور ايا به نگهداري ان وفرحبخش بودنش فكر ميكرديم يا به خشكاندنش وفروختن زمينش ،ديدي همه ما فقط به خودمان فكر ميكنيم زور وقانون بهترين وسيله است، در اطراف درياچه اوروميه 22هزار چاه غير مجاز زده اند هر جايي كه ميشد تخريب كرديم زاينده رود ،لواسانات ،شمال ،كوير ،غرب جالب است چشمه اي در اورامانات كرمانشاه در زير كوه هاي سربه فلك كشيده دبي اب 2ميليون نفر را دارد كه به رودخانه سيروان ميريزد وزارت نيرو اول اين منطقه زيبا را به تلي از خاك تبديل كرده ده ها روستاي متعلق به قيل ميلاد وزمان زرتشت كه هنوز پير شاليارش باقي است دارد تخريب ميكند ان چشمه اب معدني كه ده ها كارخانه بران داير شده بود را درحال تخريب است كه به نحوي بتن ريزي كند كه اب سد داريان را كه برسيروان ميزند از ان دهانه بزرگ چشمه فرار نكند كساني كه سياه بيشه را ديده اند وان طرح سال 46 كه روي كاغذ بود وان منطقه را براي چند مگاوات برق تخريب كردند اين داستان در سيروان اورامانات تكرار شده نماينده مجلس نشسته دارد توي سر خودش ودولت ميزند كه كدام قدرت را از دست دولت دراورد وبع شما ميفرماييد درياي خزر ايا تركيه در انتاليا واناليا واستانبول فاضلابش را به دريا ميريزد ،تمام شهرهاي شمال فاضلاب تصفيه نشده را روانه دريا كرده اند ،درههاي عباس اباد ،نكا وديلمان گيلان وماسوله وماسال وطارم وطوالش پراز زباله ونايلون شده ايا ان نماينده محترم فكر كرده كه مثل كشور اروپايي كيسه نايلوني را از كشور جمع كنند ،ايا پياز وسيب زميني ازت دار وهزاران ميوه وسبزي وغلات وجبوبات با كود غير مجاز وبا فاضلاب ابياري شده وغير بهداشتي كه به خانه هاي مردم ميرود چه هزينه بيمارستاني وعناصر سنگين كه به خورد مردم ميدهند نماينده ومجلس ودولت مسئول نيستند باز عرض ميكنم كه ما ضد خود وطبيعت ونعوذبالله دستورات واحكام هم هستيم (2345191) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۷:۵۷:۱۳
دریای مازندران (یا کاسپین) دریای آزاد نیست و طرح انتقال اب از ان کاملا اشتباه است.
شیرین سازی اب دریای پارس، هرچند که بسیار پر هزینه خواهد بود، بهترین گزینه هستش. (2345224) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۸:۱۲:۴۵
فکر رژیم قضایی تقسیم خزر باشید تا وقتی که خشک شد لااقل زمینش به ما برسد.
با عراق8سال جنگیدیم،یک وجب خاکمان را ندادیم
اما ما برای خزر جنگی نداشتیم اما خیلی از حقوقمان را .... (2345253) (alef-13)
 
احمد
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۸:۵۷:۳۵
به نظر من بهترین راه مبارزه با خشکسالی و نجات ایران از تبدیل شدن به یک کویر انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان به مرکز ایران است به هر شکلی که ممکن باشد مثلا لوله و کانال یا تونل یا هر راه دیگری این کار باعث ایجاد یک دریا در مرکز شده و بکلی آب و هوا را از حالت خشک به مرطوب تبدیل میکند و مساله خشکسالی برای همیشه از بین خواهد رفت شاید هزینه خیلی زیادی داشته باشه ولی بجای احداث سد و دیگر پروژه های آبخیز داری نتیجه طولانی مدت تری دارد (2345333) (alef-13)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۰:۳۶:۵۸
سطح آب دریای عمان و خلیج فارس خیلی پائین تر از کویرها و بیابانهای ایران است بنابراین به صرف احداث تونل ها و کانال ها نمیتوان آب آنها را به داخل فلات ایران منتقل کرد.
با توجه به اینکه آب دریای عمان و خلیج فارس کاملاً شور میباشد، بنابراین با فرض عملی بودن انتقال آب آنها به کویرها و بیابانهای داخلی ایران، این کار نه تنها باعث عمران و آبادانی آن مناطق نخواهد شد بلکه به مرور زمان، تنها شوره زارهای وسیع و بسیار پرنمکی ایجاد میگردد. در این ارتباط میتوان ظرفی را تصوّر کرد که با آب شور پرگردیده است و دائماً به آن برای جبران تبخیر آب، آب شور اضافه شود، آیا نتیجۀ آن در نهایت چه خواهد بود؟ سرانجام آب داخل ظرف، از لحاظ نمک موجود در آن به حالت اشباع رسیده و نمک شروع به رسوب در کف ظرف خواهد کرد و نهایتاً تمام ظرف از نم پر خواهد شد و جائی برای ذخیرۀ آب باقی نمیماند. (2346268) (alef-10)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۴:۵۴:۲۳
سطح آب دریای عمان و خلیج فارس خیلی پائین تر از کویرها و بیابانهای ایران است بنابراین به صرف احداث تونل ها و کانال ها نمیتوان آب آنها را به داخل فلات ایران منتقل کرد.
با توجه به اینکه آب دریای عمان و خلیج فارس کاملاً شور میباشد، بنابراین با فرض عملی بودن انتقال آب آنها به کویرها و بیابانهای داخلی ایران، این کار نه تنها باعث عمران و آبادانی آن مناطق نخواهد شد بلکه به مرور زمان، تنها شوره زارهای وسیع و بسیار پرنمکی ایجاد میگردد. در این ارتباط میتوان ظرفی را تصوّر کرد که با آب شور پرگردیده است و دائماً به آن برای جبران تبخیر آب، آب شور اضافه شود، آیا نتیجۀ آن در نهایت چه خواهد بود؟ سرانجام آب داخل ظرف، از لحاظ نمک موجود در آن به حالت اشباع رسیده و نمک شروع به رسوب در کف ظرف خواهد کرد و نهایتاً تمام ظرف از نمک پر خواهد شد و جائی برای ذخیرۀ آب باقی نمیماند. (2346695) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۹:۲۶:۱۰
راه حل اینست که شهر سازی را در سواحل جنوب آغاز کنیم. آب مصارف شهری همانند سایر کشورهای منطقه میتواند از شیرین کردن آب دریا تامین شود. (2345377) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۹:۴۰:۴۵
وقتی مطالبی در خصوص کاهش منابع آب وبروز بحران کم آبی را میخوانم تغییر سیاست کنترل جمعیت را توجیه نمی شوم ممکنه از کارشناسان مطلع در این خصوص خواهش کنم در این خصوص اظهار نظر فرمایند (2345393) (alef-13)
 
کم صواد
۱۳۹۳-۰۶-۰۵ ۱۹:۴۹:۳۳
ظاهرا هر آنچه که ما به صورت خدادادی در اختیار داریم با سوء مدیریت همه از مسئولان تا اغلب مردم به بلای جانمان تبدیل شده است مثل نفت و معادن و جنگل و.... (2345400) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۰۰:۴۴:۰۲
آب خلیج فارس و دریاچه خزر رو وارد کویر و جاهایی که پشتش کوه و رشته کوه هست کنین تا آب و رطوبت ناشی از اون اون منطقه رو بارور کنه.ضمن اینکه از شدت طوفان شن و ... هم کاسته میشه.
دریاچه های نمک و خشک رو خیلی راحت میشه پر کرد.
فک کنم دولت به خاطر بودجه کمی ترس داره وگرنه کار چندان سختی هم نیست.
دست من بود یه دریاچه بزرگ تو وسط کویر ایران درست میکردم که برای خودش یه اکوسیستم مشتی تو اطرافش درست کنه. (2345835) (alef-10)
 
خزرنشین
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۰۱:۲۳:۲۰
معضلات خزر
خارجی :
عدم تفاهم منطقی بر سر مسایل مرتبط بین کشورهای حاشیه ای
استفاده داخلی از رود ولگا و سایر رودهای ورودی به خزر و تهدیدات موثر از آن
حجم عظیم ورود آلودگی توسط تمامی کشورهای حاشیه ای
عدم اهمیت به محیط زیست توسط تمامی کشورهای حاشیه ای
موضوع حساس برداشت نفت
داخلی :
تهرانی ها و سایر مسافران شمالی
بیکاری خزر نشینان و عدم توان مدیریت در برداشت از منابع خزر
بی اهمیت بودن مناطق شمالی برای مدیریت کلان (توجه به مناطق نفتی و معدنی مانند جنوب یا اصفهان.... ویا حتی خراسان و قم و تبریز و سمنان اولویت شان بالاتر از استانهای شمالی ست)
پوشش سبز چهره محروم را مستور کرده، عدم توجه به مناطق محروم در شمال
ضعف توان اجرایی مدیریت های مرتبط (محیط زیست، جنگلبانی، حراست دریا، آبخیزداری ) استانهای شمالی مردابها و تالابها اطراف خزر در وضعیت قرمز است.
شش سانت کاهش سطح در دریا نه، بفرمایید خشک هکتارها تالاب و مرداب
.... خیلی مطالب دیگر
خشکی زاینده رود و دریاچه ارومیه و رود هامون و هیرمند و انقراض نسل پلنگ و یوز پلنگ و کفتار ایرانی و پرندگان خاص و ماهیان خاویاری و جنلگهای تراشیده و سوخته و انتشار آلاینده و فاضلابها کم است، دیگر چه اتفاقی باید بیفتد تا حرکتی شود
روزها هکتارها درختان کهن گلستان سوخت، فقط یک هلوکوپتر بعد از چند روز !!!
هنوز مجوز شکار و سلاح داده میشود !!!
کشت سنتی برنج در اوج بی آبی !!!
ساخت و ساز در زمینهای کشاورزی و جنگلی !!!
عدم تکمیل طرح تصفیه فاضلابها !!!
همه میدانند ولی فقط نظاره گر هستیم
امروزی که هستیم، فردای دیروز بوده، زود دیر میشود... (2345869) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۰۹:۱۳:۳۷
خوب به سلامنی طرح خشکانده خز هم مانند ارومیه و زاینده رود و گا و خونی هم رقم خورد..خسته نباشید با اینهمه خدمت.. (2346087) (alef-10)
 
اصغر
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۱۵:۴۸:۴۶
۲/۲ میلیون مترمکعب رو اشتباه نوشتيد مقدارش بايد ميليارد متر مكعب باشه (2346751) (alef-3)
 
حسین بافنده
۱۳۹۳-۰۶-۰۹ ۱۰:۱۳:۵۳
ضرب بفرمایید. یک میلیارد معادل است با هزار میلیون. (2350892) (alef-14)
 
INFO
۱۳۹۳-۰۶-۰۶ ۲۱:۱۹:۴۰
خطاب به "الف"
از بابت توجهی که به اعتراض من مبذول داشتید، سپاسگزارم. برقرار و پاینده باشید (2347079) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۷ ۱۲:۵۴:۴۰
در کامنت هامردم نظرات گوناگون ومتفاوتی دارند ولی نظرات ناآگاهانه مسئولین ارشد تاسف برانگیز است.معاون انسانی محیط زیست میگوید برای انتقال آب خزر یک لوله به اندازه یک اتوبان نیاز است واین یعنی تخریب جنگل ها و...؟ این خانم حتی یک دو دو تا چهارتا نکرده که بفهمد لوله ای به قطر مثلا 40 متر چه "دبی آبی "دارد (سرعت یک متر بر ثانیه جریان آب در این لوله یعنی ساعتی 4.5 میلیون متر مکعب آب .ایشان درک صحیحی از این حجم آب در ساعت ندارد. )یا در مطلب فوق ""در این شرایط صحبت از انتقال آب خزر به هر جای کشور به‌هیچ‌روی منطقی نمی‌نماید. با فرض محال وجود آب کافی برای انتقال، این سوأل مطرح است که آب آلوده چه کاربردی برای ساکنین مناطق مرکز خواهد داشت؟ ناچاریم بپذیریم که با مدیریت فعلی مصرف آب در کشور، جمعیت ساکن در فلات مرکزی در آینده نزدیک ناگزیر از کوچ خواهد بود و طبیعی است مقصد ایشان جز دامنه‌های غربی زاگرس و شمال البرز نخواهد بود ""ایشان نمی فهمد که وجود آب در کویر یعنی تغییر اکوسیستم یعنی تغییر آب وهوا یعنی ...... (2347550) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۰۷ ۱۶:۵۵:۳۰
بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین جهان???? (2347794) (alef-3)
 
شهرونداورميه اي ساكن تهران
۱۳۹۳-۰۶-۰۷ ۲۱:۵۰:۴۶
اين نظريه نشريه دهاتي علمي نيست مثل نظريه كردواني كه پاسخش دررسانه ها همه گيربود.
براي هموطناني كه با اين تزهاي منحرف كننده فكر ميكنند از طوفان نمك درياچه اورميه خلاس ميشوند متاسفم با اين كامنتهاي رفع تلكبيف !!! (2348036) (alef-13)
 
حسین بافنده
۱۳۹۳-۰۶-۰۹ ۱۰:۱۴:۱۸
کدام تز برادر؟ (2350894) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.