توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 385844
مخالفت مجلس با سازوکار جدید ابطال انتخابات مجلس /مطهری:شورای حل اختلاف حکمی درباره مینو خالقی نداشت
تاریخ انتشار : يکشنبه ۷ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۲۱
استفساریه‌ای که علی مطهری به همراه جمعی از نمایندگان درباره امکان ابطال آرای یک منتخب به تنهایی و تایید کل آرا مطرح شد و نظر کمیسیون شوراها در این باره، با همراهی اکثریت نمایندگان مجلس همراه نشد.

به گزارش خبرآنلاین، استفساریه ای که موضوع آن بیش از همه ماجرای آرای مینو خالقی را در ذهن متبادر می کرد، در دوبند به مجلس ارائه شده بود. کلیات و بند اول آن در جلسات گذشته مجلس رای آورده بود اما بند دوم آن به تایید مجلس نرسید.

در بند دوم استفساریه آمده بود: آیا عبارت ابطال انتخابات در ماده ۷۳ قانون انتخابات صرفا ناظر به کل حوزه انتخابیه است یا می‌تواند ناظر به هر یک از منتخبان نیز باشد؟ و کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس پاسخ داده بود: بلی، منظور قانونگذار صرفا ناظر به کل حوزه انتخابیه است و نه برخی از منتخبان. ابطال آرای یکی از منتخب ها صرفا درصورتی است که از مصادیق ماده ۱۹ این قانون باشد.

حاجی دلیگانی: موضوع در هیات حل اختلاف قوا رد شده بود،‌ نمی توانید استفساریه بیاورید
در جریان بررسی این بند، حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مردم شاهین‌شهر اظهار کرد: این استفساریه یک قانونگذاری جدید است و در واقع اصلا استفساریه نیست. دوستان باید طرح می دادند.

وی ادامه داد: نکته دیگر اینکه، موضوع بر خلاف اصل ۱۱۰ قانون اساسی است. چون موضوع این استفساریه، مصداقی است که بر اساس اصل ۱۱۰ به هیات حل اختلاف قوا داده شده، در آنجا رد شده و بعد از اینها استفساریه نوشته شده است.

حاجی دلیگانی خطاب به لاریجانی توضیح داد: این موضوع تنها در مورد یک فرد است و مورد به خصوص، توسط جنابعالی به هیات حل اختلاف رفته و آنجا رد شده است.

نماینده مردم شاهین شهر تاکید کرد: همچنین مخالف اصول ۹۸ و ۹۹ قانون اساسی است که تفسیر قانون اساسی با شورای نگهبان است اما اینجا موضوع تفسیر قانون اساسی است.

وی گفت: اگر یک نامزدی خودش تخلف کرد، چرا باید آرای همه باطل شود؟ فقط باید آرای متخلف باطل شود. مثلا در تهران یک نفر تخلف کرد، مگر می شود آرای ۳۰ نفر را نگه داشت؟ اصلا اگر دوستان می خواهند، اگر یک نفر تخلف کرد، آرای کل کشور را نگه دارید.

مطهری: شورای حل اختلاف، هیچ حکمی صادر نکرد
نماینده مردم تهران در مقام موافق طرح سخن گفت. علی مطهری در ابتدا از نمایندگان بابت رای به کلیات استفساریه و بند اول آن از نمایندگان تشکر کرد و سپس گفت: علت اینکه بند دوم آمده این بوده که اتفاق افتاده که شورای نگهبان به ماده ۷۳ استناد کرده و گفته و انتخاب فلان حوزه به سلامت برگزار شده، اما انتخاب یکی از آنها باطل می شود ما خواستیم این راه را ببنیدیم. برای همین این سوال را مطرح کردیم. ممکن است کسی سوال کند اگر یکی از حوزه ها که ۵ جایگاه دارد، یکی از آنها تخلف کرده یا خرید آرا کرده باشد ما هم گفتیم شورای نگهبان می تواند بر اساس ماده ۱۹ آرای یک منتخب را باطل کند.

مطهری در پاسخ به حاجی دلیگانی تاکید کرد: در هیات حل اختلاف، این مورد بررسی شد اما هیچگاه رایی صادر نکرد، گفتند تفسیر قانون اساسی است، در صورتی که چنین چیزی نیست.

نایب رئیس مجلس ادامه داد: همچنین مخالف محترم گفتند قانون گذاری شده است، خیر اینطور نیست. بلکه پس از عبارت بلی تنها توضیحی داده شده است.

در این جلسه، نماینده دولت درباره طرح سخن نگفت بلکه تنها به ابراز موافقت بسنده کرد.

در نهایت نمایندگان مجلس با ۱۰۹ رای موافق، ۷۴ رای مخالف و ۱۳ رای ممتنع از مجموع ۲۲۱ نماینده حاضر با این بند از استفساریه مخالفت کردند.

گفتنی است بند اول استفساریه که پیشتر تایید شده بود به تبصره ۳ ماده ۵۲ قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي مربوط می شد، به این شرح بود: اگر فردي تأييد صلاحيت شده باشد و بعد از رأي گيري صحت انتخاباتش تأييد شود،‌آيا پس از تأييد صحت انتخابات، شوراي نگهبان در رابطه با صلاحيت اين فرد مي‌تواند ورود كند؟ كميسيون شوراها اين گونه پاسخ داده است: پس از اعلام نظر رسمي شوراي نگهبان در مدت ۲۰ روز و پس از تأييد صلاحيت انتخابات، اين شورا نمي‌تواند نظر مجددي در رابطه با صلاحيت آن منتخب داشته باشد و چنانچه مدارك جديدي در رابطه با منتخب به شوراي نگهبان رسيده باشد،‌اين مدارك در زمان بررسي اعتبارنامه منتخبان مورد بررسي قرار مي‌گيرد.
 
کلمات کلیدی : مجلس دهم+شورای نگهبان
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.