نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 415408
75 درصد بارش‌ها در ایران تبخیر می‌شود
تاریخ انتشار : شنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۳۴
معاون آبخیزداری و امور مراتع و بیایان کشور با اشاره به تبخیر 75 درصدی بارش‌های کشور گفت: تنها 20 درصد از پروژه‌های آبخیزداری برنامه پنجم توسعه کشور انجام شده است.

پرویز گرشاسبی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به بازدید از پروژه‌های آبخیزداری حوضه آبخیز شهری اراک گفت: انجام این پروژه‌ها اقدامات مطلوبی است که برای ترویج آن با توجه به پتانسیل گردشگری این منطقه باید اقدامات بیشتری انجام گیرد.

وی با اشاره به طرح پارک آبخیز منطقه گردوی اراک که مشابه آن در بسیاری از استان‌های کشور انجام شده است، اظهار کرد: احداث این پروژه می‌تواند پیام ترویجی در خصوص اقدامات آبخیزداری نیز به همراه داشته باشد. به عنوان مثال در شمال تهران اقدامات آبخیزداری بسیاری انجام گرفته است، اما پرسشنامه‌ای نشان داد که 15 درصد مردم و گردشگران نسبت به پروژه‌های آبخیزداری اطلاعات دارند.

گرشاسبی دلیل این عدم آگاهی مردم را عدم معرفی و تبیین چنین اقداماتی دانست و با تاکید بر لزوم معرفی این اقدامات افزود: استان مرکزی از دیرباز سابقه خوبی در انجام اقدامات و عملیات‌ آبخیزداری با کمک مردم داشته است و در شهرستان‌های کمیجان، آشتیان و شازند این مشارکت‌ها دیده شده است به نوعی که در مزارع دیم و باغات بادام و انگور اقدامات خوبی به انجام رسیده است و موفقیت بیشتر آن منوط به ادامه این فعالیت‌ها و مشارکت‌هاست.

وی تاکید کرد: آبخیزداری تنها محدود به اراضی ملی نیست، بلکه باید اراضی مردم حفاظت و رواناب‌ها کنترل شوند.

معاون آبخیزداری و امور مراتع و بیایان کشور یکی از اقدامات مناسب در اراضی دیم و رها شده مردم را علوفه‌کاری و تولید انگور و بادام عنوان کرد و بر لزوم سرعت و دقت عمل و مشارکت بهره‌برداران در این زمینه تاکید کرد.

وی با اشاره به اینکه در این منطقه گرم و خشک انجام علملیات‌های آبخیزداری نیاز است، اظهار کرد: اقدامات چندسازه آبخیزداری تاثیر مثبتی روی قنوات داشته است علاوه بر آن هدف ما در آبخیزداری جدای از کاهش فرسایش باد و رسوب، افزایش پوشش گیاهی و حفظ تنوع‌زیستی، کاهش تبخیر است. در ایران 290 میلیارد مترمکعب از حجم بارش‌ها تبخیر می‌شود.

گرشاسبی افزود: عملیات‌های آبخیزداری آب را به زمین نفوذ می‌دهد و از در معرض آفتاب قرار گرفتن و تبخیر شدن آن جلوگیری می‌کند، این امر باعث می‌شود که آب ذخیره شده از مکان و فضای درست به بیرون زمین راه پیدا کند.

وی بهترین سد برای جمع آوری آب در کشورهای گرم و خشک همچون ایران را عمق زمین عنوان کرد و گفت: تبخیر 75 درصد بارش‌های کشور عدد خیلی بزرگی است و ما در آبخیزداری می‌توانیم 40 میلیارد مترمکعب از 290 میلیارد مترمکعب را حفظ و ذخیره کنیم که انقلاب بزرگی را در زمینه حفاظت منابع آب رقم خواهد زد و دولت باید به این مهم توجه داشته باشد.

معاون آبخیزداری و امور مراتع و بیابان کشور افزود: براساس اسناد بالادستی در بحث تعادل‌بخشی سفره‌های آب زیرزمینی تا افق 1404 باید بیلان منفی 100 میلیارد مترمکعبی آب را جبران کنیم که 50 میلیارد مترمکعب آن از طریق عملیات‌های آبخیزداری باید انجام گیرد.

گرشاسبی با اشاره به اینکه در بحث تامین و اختصاص اعتبارات حرکت لاک‌پشتی داریم و اعتبارات برای اهدافی چون کاهش سالانه یک تن فرسایش خاک کشور و نفوذ 7.5 درصد نزولات جوی به داخل زمین که از کاهش سطح آب‌های سفره‌ها جلوگیری می‌کند کفایت ندارد، گفت: سالانه باید سه میلیون هکتار عملیات آبخیزداری در کشور انجام گیرد، اما تنها در سال‌های اخیر برنامه پنجم به رقم حدود 400 هزار هکتار رسیده‌ایم که این وضعیت با شرایط ایده‌آل همچنان فاصله بسیار زیادی دارد و باید برای جبران آن 5 برابر بیشتر کار کنیم.
 
کلمات کلیدی : بارش پاییزی
 
۱۳۹۵-۰۸-۲۹ ۱۳:۲۳:۲۵
کافیه بارونی که می باره با تصفیه جزیی به زمین ببریم و قناتها رو احیا کنیم.
باید وزارت آبخیزداری تشکیل بشه (4022262) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.