نظر منتشر شده
۱۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 10630
نشانه های بیماری هلندی در بدنه اقتصاد
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۸۶ ساعت ۱۲:۱۶
گسترش بي رويه‌ي واردات، بندرهاي جنوبي كشور را با انبوهي از كالاهاي وارداتي مواجه ساخته است.

به گرارش الف، حجم اين كالاها به انداره‌اي است كه انتقال آنها به داخل كشور  با دشواري صورت مي‌گيرد و قيمت كرايه تريلي و كاميون را به شدت افزايش داده است.
 ادامه اين وضعيت، ايران را به بارانداز واردات كالاهاي خارجي تبديل مي‌كند. دولت خاتمي در آخرين سال فعاليت خود، واردات 35.4 ميليارد دلاري را به ارث گذاشت اما اين روند با شدت ادامه يافت و در سال 1384 واردات كل كشور به 39.8 ميليارد دلار و در سال 1385 به 41.4 ميليارد دلار رسيد.

پيش‌بيني‌ها حكايت از ادامه وضعيت كنوني دارد. واحد اطلاعات اقتصادي اكونوميست نیز در گزارش ماه مارس خود پيش‌بيني كرد كه اين ميزان در سال جاري به 48 ميليارد دلار و در سال آينده به 50 ميليارد دلار افزايش يابد. مجموع واردات كشور طي سال‌هاي 88 و 89 به ترتيب برابر با 53 ميليارد دلار و 55 ميليارد دلار خواهد بود كه با افزايش دو ميليارد دلاري اين شاخص در سال 1390 به 56 ميليارد و 700 ميليون دلار خواهد رسيد.

نكته مهم اينكه افزايش بي‌رويه و لجام گسيخته واردات از سوي صاحبنظران و دلسوزان اقتصادي در اسفند 84 به دولت تذكر داده شد و آثار ويرانگر تزريق گسترده درآمدهاي نفتي به اقتصاد و امكان بروز بيماري هلندي هشدار  داده شد كه امروزه هم شاهد گسترش واردات كالاهاي قابل تجارت و هم افزايش قيمت كالاهاي غيرقابل جابجايي مانند مسكن هستيم.
 وضعیت کنونی حجم واردات در نتیجه افزایش درآمدهای نفتی، یادآور شوک نفتی دهه 50 است که به افزایش واردات و انباشت چندین ماهه کالاها در بنادر کشور انجامید.  نكته بسيار با اهميت ديگر اينكه مقايسه عملكرد واردات کالا در سال 1385 با رقم پيش بيني شده 34390  میلیون دلاری در برنامه چهارم بیانگر این مطلب است که عملکرد واردات کالا  حدود 20 درصد بیش از میزان پیش بینی شده در برنامه چهارم تحقق یافته است و اين مساله غيرقابل اعتماد بودن برنامه‌ها را به اذهان متبادر مي‌كند.
  سهم ارزشی واردات و صادرات غیر نفتی کالا از کل مبادلات تجاری کشور در سالهای 1385-1384 هر چند صادرات غیر نفتی در این مدت به سیاق سال های گذشته افزایش نشان می دهد، اما سهم ارزشی واردات کالا در دوازده ماهه سال 1385 در حدود 72 درصد از کل مبادلات تجاری کشور (صادرات کالاهای غیر نفتی و واردات کالا) بوده  که نسبت به مدت زمان مشابه در سال قبل 6 درصد کاهش داشته است.   با نگاهي به تركيب كالاهاي وارداتي درمي‌بايم كه سهم كالاهاي سرمايه اي از كل واردات در سال 85 معادل 19.3% ،كالاهاي واسطه اي 61.5%  و كالاهاي مصرفي 19.2% بوده است.     در سال 1385 بيشترين سهم واردات مربوط به «چدن ، آهن آلات و فولاد» با 11درصد سهم ارزشي است . ‏‎«لوازم صنعتي برقي» و «مواد پلاستيكي و اشياء ساخته شده از آن» به تـرتيب با6.2 و 3.4 درصد سهم ارزشي، رتبه‌هاي دوم و سوم را به خود اختصاص داده‌اند.    مجموع سهم ده قلم فوق الذکر درسال 1385 حدود 33.4 درصد از کل ارزش و  43.8 درصد از کل وزن واردات كالا می باشد، این در حالی است که در سال 1384 مجموع سهم ده قلم یاد شده 28.6 در صد از کل ارزش و39.5  درصد از کل وزن واردات بوده است.
 واردات این اقلام در مدت مذکور نسبت به مدت زمان مشابه در سال قبل از لحاظ ارزشی حدود  21.5 درصد و از لحاظ وزنی حدود 36.7 درصد افزایش پیدا کرده است.  

 
افسر وظيفه
۱۳۸۶-۰۳-۲۱ ۱۲:۴۲:۱۱
اميدوارم رئيس جمهور فرصت ديدن اين اخبار را داشته باشد. لطفا درباره وضعيت اسفناك حقوق سربازها نيز مطلب تهيه كنيد (29318)
 
۱۳۸۶-۰۳-۲۱ ۱۵:۳۱:۲۵
جناب سروان
رئيس جمهور وظايف مهمتري دارد
كي گفته حقوق 25 هزار توماني براي ليسانس وظيفه و 31 هزار توماني براي فوق ليسانس به بالاتر اسفناك است
مگر نمي دانيد با اين پول مي توانيد هر رورز پفك بخريد و خوش بگذرانيد (29359)
 
۱۳۸۶-۰۳-۲۱ ۱۸:۱۷:۴۹
حالا رئيس جمهور وقت نداره اينها را ببينه.
دیگران که می بینند. ايشان چرا طرحي براي منطقي كردن حقوق سربازان ندارند؟
در ضمن حق و حقوق ديپلمه ها را نگفتيد 10 هزار تومان در ماه!
مجردها يك كاريش مي كنند، بدبخت سربازهاي متاهل! (29388)
 
۱۳۸۶-۰۳-۲۱ ۱۲:۴۸:۱۱
پیشرفت فقط با تحمل سختیها میسر میشود . اگر دلار را به قیمت 3000تومان واقعی عرضه بکنیم (کنترل واردات ) -اگر بنزین را با قیمت واقعی 800تومان عرضه کنیم ( بدست آوردن منابع برای سرمایه گذاری صنعتی ) - اگر نرخ بهر ه را افزایش دهیم ( جمع کردن نقدینگی جهت کنترل تورم)و فقط دوسال سختی را تحمل کنیم . (29324)
 
۱۳۸۶-۰۳-۲۱ ۲۰:۱۷:۱۱
اقای کارگزارانی محترم،
16سال در این کشور از این کارها کردید و نتیجه اش را همه دیدیم...
نمی خواهید ار رو بروید لطفا؟ (29420)
 
یه ایرانی
۱۳۸۶-۰۳-۲۱ ۱۳:۲۶:۱۴
چرا با دشمن هم نوا هستید و دکتر احمدی نژاد رئیس جمهور مردمی رو تضعیف می کنید؟ ایرادی هم اگه هست، نباید گفت. (29332)
 
۱۳۸۶-۰۳-۲۱ ۱۳:۴۰:۴۳
متاسفانه در دولت هاي گذشته اقدامات جهت توليد ورق هاي ويژه و تامين نياز كشور در توليد تيرآهن و ميله گرد با كندي پيش مي رفت و اميد است با همت بالايي كه در مجموعه مديران كلان صنعت ايجاد شده تا دو سال آينده واردات فلزات از نصف ميزان نشان داده شده هم كمتر شود. (29333)
 
۱۳۸۶-۰۳-۲۱ ۱۵:۱۹:۴۴
اين ميراث يک اقتصاد بيمار مزمن است و ربطي هم به خاتني و بقيه ندارد همه اش مشکل فرهنگ کار و زندگي است تا وقتي که ما راحت طلبيم و بيشترين سود رو از کمترين فعاليت مي خايم هر روز بدتر هم ميشويم (29355)
 
شمس
۱۳۸۶-۰۳-۲۱ ۱۷:۵۳:۲۶
مگر رئیس جمهور مشاور اقتصادی ندارد مگر آقایان دانش جعفری و شیبانی اقتصاددان نیستند ،مگر کمسیون های اقتصادی و تلفیق بودجه مجلس محترم به عواقب این روند که قطعا با موافقت آنها صورت می گیرد آگاه نیستند. دوستان عزیز الف شما امروز در بدنه حکومت هستید و این مسائل را باید عملا سر و سامان بدهید .نحوه ی طرح موضوع از سوی شما بیشتر در خور کسانی است که از خارج از ساختار حکومت،اقتصاد را نقد می کنند. (29386)
 
مجتبي
۱۳۸۶-۰۳-۲۱ ۱۸:۲۹:۳۰
ببينيد چطور سفسطه ميكنيد.دوست دانشمند نويسندة مطلب معيار در هيچ جاي اقتصاد و دنيا افزايش واردات نيست بلكه افزايش فاصلة واردات و صادرات غير نفتي كه به رغم ادعاي شما بنابر آمار رسمي كشور تو اين يك سال ونيم نزديك 1.5 ميليارد دلار كم شده.
لا اقل مي خواهيد تخريب كنيد دروغ نگيد ايرادات رو بزرگ كنيد (29396)
 
مانی
۱۳۸۶-۰۳-۲۱ ۱۹:۰۰:۵۸
وقتی قیمت کالاهای غیرقابل واردات افزایش و واردات کالاهای قابل جابه جایی به منظور کنترل تورم ناشی از تزریق پول شدیدا بالا می رود و وقتی که نسبت صادرات غیر نفتی به واردات کم می شود اقتصاد بیمار است. بیمار درد پوپولیسم. حالا شما و دانشمندان سایت الف هر چه می گویند بگویند. می خواهید مظلوم نمایی کنید لااقل اول کمی تاریخ اقتصاد این مملکت را بخوانید بعد اقتصاد بخوانید و بعد اظهار فضل کنید. (29407)
 
۱۳۸۶-۰۳-۲۲ ۱۶:۵۶:۲۶
نقطه ضعفها را بايد گفت ولی نقطه قوتها را نیز باید دید و گفت شما هم که بهانه دست شرق و اعتماد ملی و ... می‌دید تا تیتر کنند و عقده هاشون را خالی کنند اگه یک نقطه قوت هم دیدید بگید (29549)
 
۱۳۸۶-۰۳-۲۲ ۱۷:۳۴:۲۸
ببينيد چطور سفسطه ميكنيد.دوست دانشمند نويسندة مطلب معيار در هيچ جاي اقتصاد و دنيا افزايش واردات نيست بلكه افزايش فاصلة واردات و صادرات غير نفتي كه به رغم ادعاي شما بنابر آمار رسمي كشور تو اين يك سال ونيم نزديك 1.5 ميليارد دلار كم شده.
لا اقل مي خواهيد تخريب كنيد دروغ نگيد ايرادات رو بزرگ كنيد

دوست عزیر
ظاهرا این تنها نقطه مثبتی است که در کارنامه اقتصادی دولت دیده می شود. اما نگاه دقیقتر به همین وضعیت نشاندهنده آن است که چنین افتخاری تنها تصادفا حاصل شده است :
1- در سال 85 متوسط قیمت فلزات در بازارهای جهانی نسبت به سال قبل حدودا دو برابر افزایش یافت. به این ترتیب درآمد حاصل از صادرات کنسانتره و شمش فلزاتی مانند روی، سرب، آلومینیوم و مس که از معادن کشور استحصال می شوند به دو برابر افزایش یافت در حالیکه تولید واقعی ( وزنی) این محصولات در اکثر موارد لبه دلیل سیاستهای متمرکز دولتی ماهش یافته است.
2- قیمت مواد پتروشیمی نیز در همین دوره افزایش بیش از 60 درصدی نسبت به سال گذشته داشته است و بنا بر این درآمد حاصل آن به ازای وزن مساوی، به همین میزان افزایش یافته است.
3- تعدادی از پروژه های پتروشیمی عسلویه که ساخت آنها از اوایل دهه 80 آغاز شده بودند، با حدود یکسال تاخیر ناشی از بی توجهی دولت جدید به پروژه های بزرگ از اواسط سال به تولید و صادرات محصولات خود پرداخته اند که نتیجه آن بیش از دو میلیارد دلار مثبت شدن تراز فوق بوده است. در حالیکه علیرغم بالا رفتن قیمت مواد پتروشیمی ، صادرات عسلویه در حال حاضر حدود 5 میلیارد دلار در سال است، اما اگر طبق برنامه های قبلی، پروژه ها به درستی مدیریت و اجرا می شدند در سال گذشته باید با 15 میلیارد دلار افزایش درامد از این محل مواجه می شدیم.

جالب است که عیلرغم فاجعه ای که در توسعه صنعتی کشور در دو سال گذشته رخ داده است، ابعاد آن هر سال رو به افزایش است، دولت برای توجیه افکار عمومی و ارایه کارنامه مثبت تنها به دست آوردی اشاره می کند که بخش عمده آن حاصل سیاستهای اقتصادی دولت قبلی (که به شدت مورد حمله هستند) است و بخش دیگر بدون هیچ تلاشی توسط وی و تنها بر مبنای نوسانات قیمتهای جهانی رخ داده است.

خداوند به همه توفیق صداقت و شناسایی جایگاه خود را عطا کند. (29558)
 
انسان
۱۳۸۶-۱۲-۱۸ ۲۲:۰۷:۰۸
جناب آقای رییس جمهور

مردم ایران به خوبی شرایط را درک می کنند و میدانند داشتن ایران ازاد و سربلند حتی از جان آنها با ارزش تر است .
اگر دولتمردان در بیان علل انجام امور دقت بیشتری کنند مردم نیز شرایط را بهتر درک میکنند .
چه اشکالی داشت اگر می گفتیم علت سهمیه بندی بنزین اینه که این نیاز کشور به یک اهرم فشار از سوی بیگانگان تبدیل نشود؟
به خدا این مردم عاشق ایرانند و برای ابادانی ان هر کاری می کنند ، هنوز تحریم تنباکو یادمان هست که چگونه مردم قلیانها را شکستند . ما این چنین ملتی داریم که هرگز به پشتوانه آن تن به خواری نخواهیم داد .
در اینجا چند مسئله رو بیان می کنم که شاید درست و شاید اشتباه باشه !
بر اساس چشم انداز 20 ساله در سال 1404 ما باید به قدرت اول سیاسی ، علمی و اقتصادی منطقه تبدیل شویم . هدف بسیار ارزشمندی ست . اما ایا تنها ارمانگرا بودن کفایت می کند ؟ تنها صحبت و شعار ما را به این هدف می رساند ؟
مسلما نه .
به گذشته نگاه کنیم ، کشور کره جنوبی طرح های توسعه خود را تقریبا با ما آغاز کرد ، ولی اکنون پیشرفت های آنها قابل مقایسه با ما نمی باشد . چرا ؟
ترس ما از این است که این بار هم برنامه ما به جایی نرسد .
متاسفانه به نظر من دولت های مختلفی که سر کار می آیند تنها به اهداف کوتاه مدت توجه می کنند و هدف نهایی را زیاد مورد توجه قرار نمی دهند .
همه می دانند تزریق بی برنامه درامد های نفتی چه عواقبی را برای اقتصاد به همراه دارد ، اما در راستای اهداف کوتاه مدت این کار را انجام می دهند!
میدانیم نشانه های بیماری هلندی دیده می شود ولی باور نمی کنیم !
تورم بیداد می کند ولی هنوز حد نرمال است !
طرح سهمیه بندی بنزین به نظر من یک طرح شکست خورده است ، به چند دلیل :
1 - اگر تا قبل از این طرح در چند استان مرزی قاچاق صورت می گرفت اما اکنون مردم از مناطق دیگر کارت خود را به این استان ها می اورند و به فروش میرسانند.
2 - بار روانی منفی در جامعه ایجاد کرد .
3 - مردم استفاده از سهمیه تعیین شده را حق مسلم خود دانسته و اگر نیاز نداشتند اقدام به فروش ازاد می کردند .
4 - اگر هدف کاهش مصرف بود چرا بین مردم تبعیض قائل شدند و مثلا به بازیکنان فلان باشگاه سوخت اضافه تحویل می شد ؟
اما حالا که سهمیه بندی شد و مخارج دولت کم شد و این هزینه که باید برای واردات بنزین صورت می گرفت ، چه شد ؟ کدام پالایشگاه ساخته شد ! کدام مدرسه ! کدام ازاد راه و ....
از طرفی در انجام این کار بسیار گسترده هزینه های هنگفتی خرج شد و حالا بعد از 2 سال لغو می شود ؟ چرا ؟
در کشوری که مسافر کشی شغل جوانان از سربازی برگشته است ، بعد از سهمیه بندی تازه یاد این قضیه مسافربر های شخصی افتادید ؟ (53077)
 
نرگس
۱۳۸۷-۰۱-۲۲ ۲۲:۴۲:۱۵
نظرمن در مورد بیماری هلندی در ایران و تشدید ان اینست که وقتی دولت از ذخایر ارزی برداشت و به اقتصاد تزریق میکند و نقدینگی ایجاد میکند و به دنبال ان تورم و بالا رفتن قیمت کالاهای غیر قابل تجارت اما یکی از عواملی که باعث برداشت شده از ذخیره ارزی میشود همین فشارهای مردم برای بودجه های عمرانی است و دولت محترم هم که مطیع و دوستدار مردم است از محل ذخایر این هزینه را تامین میکند اما چرا منافع کوتاه مدت مردم را ببینیم و چرا از دارایی که متعلق به ایندگان هم هست؟وچرا به تبعات بعدی این اقدام یعنی تورم و پایین امدن قدرت خرید همین مردم عزیز توجه نکنیم؟ (56985)
 
نرگس
۱۳۸۷-۰۱-۲۲ ۲۲:۵۲:۴۵
البته با توجه به اینکه ما ایرانی هستیم و باید با افتخار از ایرانمان دفاع کنیم لازمست اجازه ندهیم که دشمنان به خود اجازه اظهار نظر در امور داخلی ایران را بدهند زیرا تجربه تاریخی نشان میدهد هیچ بیگانه ای دلسوز ما نیست باید با صبر توصیه ها را خودمان برای بهبود اوضاع در اختیار دولت بگذاریم و در مورد بحثی که در مورد بیماری هلندی در ایران برایتان ارسال کردم تامین هزینه های جاری و عمرانی دولت از طریق درامد ارزی بشدت نقدینگی به اقتصاد ایران تزریق کرده و تورم زاست و در اینده تبعات ان را مشاهده خواهیم کرد به نظر من نباید تنها به فکر مقبولیت عامه و راضی کردن مردم در زمان حال بود (56987)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.