توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 298201
موگرینی: احتمالا از قالب مذاکرات هسته‌ای با ایران برای حل بحران سوریه استفاده شود
تاریخ انتشار : سه شنبه ۷ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۴۲
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از نشست وزرای خارجی ۱+۵ و ایران در نیویورک گفته است که احتمالا از قالب مذاکرات هسته‌ای با ایران برای حل بحران سوریه استفاده شود.

به گزارش تسنیم، فدریکو موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بعد از نشست وزرای خارجی۱+۵ و ایران در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل نشست خبری برگزار کرد. وی دیدار آمانو از ایران را گامی مثبت توصیف کرد و گفت از اینکه توافق از سوی بسیاری از کشورها استقبال شده است خرسند هستیم و این امر نشان از لزوم روی آوردن به دیپلماسی و چند جانبه گرایی به جای تقابل است.

موگرینی درباره برداشته شدن تحریم های آمریکا علیه ایران همزمان با اتحادیه اروپا گفت همه ما ملزم و متعهد به برداشتن گام های لازم در این خصوص هستیم. وی گفت در نشست اخیر درباره سوریه نیز صحبت و تبادل نظر شده است.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: ممکن است از قالب استفاده شده در مذاکرات با ایران برای حل و فصل بحران سوریه نیز استفاده شود. موگرینی در بخش پاسخ به سوالات خبرنگاران، درباره سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا موضوع آیا آمریکا نیز می تواند همزمان با اتحادیه اروپا تحریم های خود را علیه ایران بردارد و اینکه آیا موضوع سوریه نیز در نشست مطرح شده بود، گفت همه ما کاملا متعهد به ایفای تعهد خود در اجرای همه بخش های توافق هستیم. همه ما به خوبی می دانیم که این توافقی است که هر کس باید تعهد خود را به جا آورد. از این رو من اطمینان دارم که این توافق به صورت کامل از سوی طرف ها و بدون مشکل به اجرا گذاشته می شود.

وی افزود: درباره سوریه، البته ما مذاکرات و تبادل نظر داشتیم. همانطور که توانستیم دستاوردی بسیار بزرگ برای دنیا از سوی مذاکره و دپیلماسی، چند جانبه گرایی و تعامل در این زمینه (توافق با ایران) به دست آوریم، این کار می تواند برای دیگر بحران ها نیز مفید باشد و قطعا این احتمالی است که در روزهای بعدی بررسی می شود و آن را به مذاکره می گذاریم.

خبرنگار تلویزیون ایران از موگرینی درباره برنامه جدید در خصوص توافق گفت شکی نیست که ما در ابتدا در انتظار تصمیم مجلس ایران هستیم و بعد همانطور که گفتیم، مهلت در توافق برای روز تصویب در اکتبر تعیین شده است. در صورتی که قبل از آن آماده باشیم، می توانیم از چند روز سرعت پیش افتادن بهره بگیریم ولی این مساله بسته به این دارد که آیا آمادگی داریم یا نه و پیش از همه تصمیم مجلس در تهران و نیز گام های فنی در فرایند فنی در این ماه ها مطرح است ولی من یقین دارم که روز و تاریخ تصویب و روز اجرا بدون مشکل رد می شود. می توانم بگویم که این به شکلی دریچه آرامشی برای ماست. برای کسانی مثل ما که در سیاست خارجی هستیم، همیشه اینطور نیست ولی نتایج مثبت و سازنده ای به دست آمده و نیز فضایی خوب و روابط شخصی مناسب در این گفتگوهای دشوار ایجاد شده است. باید بگویم که در این دو ماه از زمان امضای توافق، (فرایند) اجرا بسیار خوب پیش می رود.

وی درباره اینکه آیا تایید می کند کمیته مشترک در نیویورک برگزار می شود، گفت من نمی توانم چنین چیزی را تایید کنم ولی نشست اولیه بلافاصله بعد از زمان تعیین شده برای تصویب، برگزار می شود. ما صحبت و توافق کردیم که در اولین فرصت ممکن بعد از تاریخ تصویب، این نشست برگزار شود.

موگرینی درباره اینکه آیا امکان دارد نشست وزرای خارجه پنج بعلاوه یک و ایران در ماه های آتی نشستی که موضوع آن فقط سوریه باشد برگزار کند و اینکه آیا روز اجرا اوایل دو هزار و شانزده خواهد بود، گفت فرمت های متفاوت و راه های متفاوتی وجود دارد. یکی از آنها فرایندی است که سازمان ملل دنبال می کند و همه امروز به آن استناد می کردند. پیش از این دیدار، نشست بیست و هشت وزیر خارجه اتحادیه اروپا برگزار شده بود. ما با دیمستورا دیدار کردیم و تصمیم گرفته شد حمایت کامل و فعالی از فرایند تحت رهبری اتحادیه اروپا با برخی گام های کاملا مشخص که در اروپا می توانیم برداریم، صورت بگیرد و نیز از ارتباط های منطقه ای و اعتباری که بعد از توافق به دست آورده ایم استفاده شود. ما امشب از احتمال استفاده از این فرمت برای حل و فصل برخی مسائل منطقه ای که سوریه از نظر اهمیت و اولویت در صدر قرار دارد، استفاده شود.

موگرینی افزود: البته ممکن است از این فرمت یا فرمت های دیگر استفاده شود ولی به نظر من می بایست دیپلماسی فعالانه بیشتری صورت گیرد. اهمیت دارد که همه عاملان منطقه ای و جهانی که روی اوضاع سوریه تاثیر دارند در کنار هم باشند این دو مسیر را دنبال کنند، مبارزه با داعش و پایان دادن به جنگ داخلی و در کنار آن انتقال سیاسی در سوریه؛ جمع کردن نیروهای جهانی و منطقه ای می تواند فرصتی برای این کار باشد و در عین حال دشواری های خود را دارد. همچنین از فرمت های دیگر در صورتی که مفید تشخیص داده شوند، استفاده می شود.

وی درباره سوال خبرنگاری که به نقل از روحانی گفته بود قطعنامه شورای امنیت کاستی هایی نیز دارد گفت: البته من نمی تواند از جانب رئیس جمهور ایران صحبت کنم ولی من دیداری دو جانبه با آقای ظریف و رئیس جمهور روحانی داشتم. رضایت زیاد و تعهد برای اجرای کامل توافق را در طرف مقابل دیدم. همچنین اراده سیاسی را برای اطمینان از اینکه موضوع مشاهده کردم که توافق به دست آمده گام و صفحه نخست از روابط بین المللی و منطقه ای برای ایران باشد. البته این کتابی است که هنوز باید نگاشته شود ولی من قصد و نیت این کار و منافع این کار را از سوی ایران، جامعه جهانی و البته اتحادیه اروپا دیدم. ما علاقمند به اجرای کامل توافقی هستیم که در ژوئیه به دست آمد و نیز این توافق در صلح و ثبات منطقه ای نیز نقش داشته باشد.

مسئول سیاست خارجی‌ اتحادیه اروپا گفت: در صورت تائید توافق هسته ای در مجلس ایران، کمیسیون مشترک نظارت و اجرای برجام از همان روز اجرای توافق، آغاز به کار خواهد کرد. هیئت‌های کشور‌های مختلف، مقدمات اجرایی کردن توافق هسته‌ای از جمله تعیین روز آغاز اجرای برجام را دنبال می کنند.

وی همچنین افزود: کمیسیون مشترک نظارت و اجرای برجام نخستین جلسه خود را پس از روز اجرای توافق برگزار خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی‌ اتحادیه اروپا از مطرح شدن موضوع توافق هسته‌ای توسط اکثر سخنرانان روز نخست نشست سران مجمع عمومی سازمان ملل به عنوان پیروزی بزرگ دیپلماسی و گفتگو‌های چندجانبه ابراز خرسندی کرد.

موگرینی در پاسخ به سوالی درباره تعهد آمریکا به لغو تحریم ها گفت: همه طرف ها به اجرای کامل و به موقع تعهدات خود پایبند هستند.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به اعتباری که پس از دستیابی به توافق هسته‌ای در منطقه به دست آورده‌اند، گفت: احتمال برگزاری جلسات توسط پنج بعلاوه یک وجود دارد و هدف ، گردهم آوردن بازیگران و تاثیر‌گذران بین‌المللی و داخلی‌ سوریه در این جلسات است.
موگرینی در پایان به دیدار خود با وزیر امور خارجه و رئیس جمهور کشورمان در نیویورک اشاره کرد و گفت: طرفین توافق به خصوص اتحادیه اروپا، اشتیاق خوبی‌ برای بهره‌بردن از توافق حاصله برای صلح و امنیت در منطقه دارند و آن را سنگ بنائی برای روابط متفاوت بین‌المللی و منطقه‌ای می‌دانند
 
کلمات کلیدی : موگرینی، هسته ای
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.