دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه گزارشهایی از اجرای بخشهایی از سند 2030 وجود دارد گفت: بنده گزارشی از چنین مواردی ندیدم اگر منظور اجرای سند 2030 در حوزه آموزش و پرورش است که اصلا و ابدا چنین اتفاقی نیفتاده وقتی اجرای سند 2030 با رای بالای شورای عالی و حتی شخص رئیس جمهور لغو شده است اجرای آن دیگر معنایی ندارد و اگر گزارشی از این مورد به ما برسد مانع آن میشویم. در حال حاضر سند تحول آموزش و پرورش در دستور کار وزیر قرار دارد و به زودی نقشه راه سند تحول که به تاخیر افتاده بود به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه میشود اگر منظور از این گزارشها در حوزه توسعه پایدار است که موضوع باید از طریق دستگاههای ذیربط پیگیری و پرسیده شود.
مخبر دزفولی در ابتدای این نشست؛ با اشاره به ارزیابی خروجی جلسات این شورا در این سی و سه سال گفت: در مورد میزان فعالیتها و خروجی و کارآیی هر نهادی باید تمام مولفههای کمک کننده یا بازدارنده یا چالشهای پیش روی آن نهاد را در نظر گرفت. واقعیت این است که با نقطه مطلوب فاصله داریم و اگر امکانات و پشتوانههای بیشتری از سوی دیگر نهادها با ما همراهی میکرد؛ شاهد اجرایی شدن بخش بیشتری از سیاستگذاریها میبودیم.
وی افزود: با تمام این تفاسیر برنامهریزیها و سیاستگذاریهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت متعددی در زمینههای مختلف علمی، آموزشی و فرهنگی صورت دادهایم که خود گام بلندی است. امروز دیگر کسی نمیگوید که در حوزههای علم و فناوری و فرهنگ برنامه نداریم. حالا چالشهای فرهنگیای وجود دارد که با برنامهریزی دقیق میتوان با آنها مقابله کرد. یکی از مشکلات ما این است که فکر میکنیم با سلیقه، ذوب یا نظر یک مسئول یا بخش میتوانیم جلوی هجمههای فرهنگی دشمنان را بگیریم اما باید به کار اثباتی مبتکرانه توجه داشته باشیم. موفقیت وقتی به سراغ ما میآید که برنامهریزی داشته باشیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: هرچه برنامهریزیها و سیاستگذاریها را به اجرا نزدیکتر کنیم و مدیران و مسئولان ما باور داشته باشند که باید با برنامه وارد عرصههای کاری شوند؛ توفیق بیشتری نصیبمان میشود. امروز در زیرساختهای علمی و پژوهشی گامهای بلندی برداشتیم و در علم و فناوری هم برنامهریزی درستی کردیم و هم متولیان کار مشخص شدهاند. اگر سند راهبردی و مهندسی فرهنگی را نیز به همین شیوه نهایی و اجرایی کنیم؛ مطمئن باشید شاهد یک تحول فرهنگی اساسی خواهیم بود.
مخبر دزفولی سپس با اشاره به محدودیتهای بودجهای که کشور به آن مبتلاست، اظهار داشت: میدانیم که کشور از محدودیت بودجه رنج میبرد و میبینیم که بسیاری برنامهها بعضا موازی و تکراری اجرا میشود و این هم همپوشانیها امکانات و انرژی کشور را به هدر میدهند. برای همین است که اصلیترین اهداف مسئولیت ما برنامهریزی و سیاستگذاری در حوزههای علم، فرهنگ و آموزش است. هر قدر هم این برنامهها به مطالبه عمومی تبدیل شوند در اجرایی شدن آنها موفقیت بیشتری به دست میآوریم. البته اگر مسولین و دستاندرکاران مقید شوند به این برنامهها عمل کنند.
او همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه گزارشهایی از اجرای بخشهایی از سند 2030 وجود دارد، گفت: بنده گزارشی از چنین مواردی ندیدم. اگر منظور اجرای سند 2030 در حوزه آموزش و پرورش است که اصلا و ابدا چنین اتفاقی نیفتاده. وقتی اجرای سند 2030 با رای بالای شورای عالی و حتی شخص رئیس جمهور لغو شده است؛ اجرای آن دیگر معنایی ندارد و اگر گزارشی از این مورد به ما برسد مانع آن میشویم. در حال حاضر سند تحول آموزش و پرورش در دستور کار وزیر قرار دارد و به زودی نقشه راه سند تحول که به تاخیر افتاده بود؛ به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه میشود اگر منظور از این گزارشها در حوزه توسعه پایدار است که موضوع باید از طریق دستگاههای ذیربط پیگیری و پرسیده شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در معرفی نقطه عطف کار این شورا در این سی و سه سال اظهار داشت: پیروزی و نقطه عطف ما این است که یک دانشگاه منهدم شده تحویل گرفتیم و این دانشگاه وابسته را به دانشگاه مستقل تبدیل کردیم. در حقیقت ظرفیت علمی دانشگاهها از زیر صفر را به ظرفیتی قابل قبول در عرصه جهانی رساندیم و قله افتخار ما همین توسعههای علمی و الکترونیکی است. در این دستاوردها نیز همه دولتها دستاندرکاران و مدیران و شخص خود مقام رهبری نقش ایفا کردهاند. اگر امروز دو درصد تولید علم در جهان را به خود اختصاص دادهایم و مثلا صنایع دفاعی و هوا و فضا داریم؛ یعنی برنامهریزی درستی داشتهایم و قلههایی را فتح کردهایم. اگر شورا راهاندازی نشده بود واقعا مشخص نیست که آیا به چنین دستاوردهایی میرسیدیم یا خیر. در واقع اگر کمبودها و ضعفهایی است مسلما توفیقاتی نیز بوده است و از مهمترین آنها همین قدرت علمی است که برای کشور امنیت میآورد.
مخبر دزفولی سپس در توضیح ضمانت اجرایی مصوبات و قوانین شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: مساله ضمانت اجرایی موضوعی جدی است ولی بسیاری از مصوبات شورا اجرا شدهاند و برخی هم مشکلاتی دارند. ما در کشور حتی قوانین مصوب مجلس هم داریم که تا به حال اجرا نشده مثل قانون برنامه پنجم که تاکنون تنها 28 درصد از آن اجرایی شده است آنهم وقتی مجلس ابزار قویتری مثل اصل 90 سوال و استیضاح در اختیار دارد. واقعیت همین است که بخش عمده مصوبات شورای عالی در حوزه علمی و پژوهشی عملیاتی شده اما در حوزه فرهنگ و فرهنگ عمومی نیازمند سازوکار منسجمتری هستیم. در کل میتوان گفت 60 درصد از مصوبات شورا اجرایی شدهاند.
او سپس در توضیح روند اجرای مصوبات شورا نیز گفت: به عنوان مثال سند مهندسی فرهنگی چندین سال است که به تصویب رسیده و حتی ستاد راهبردی اجرایی کردن آن نیز مشخص شده ولی هنوز به مرحله اجرایی اصلی نرسیده است. در این میان شما خبرنگاران هم باید محترمانه درخواست کنید تا این ضمانتهای اجرایی محقق شوند. تنها نظارت خود شورا کفایت نمیکند و نیازمند نظارت عمومی و پرسش از نهادها وارگانهای درگیر و ذینفع هستیم همین سوالات را میتوان از وزیران و معاون اول هم پرسید وظیفه شورا تدوین نگاههای راهبردی و استراتژیک است و البته نظارت هم بخشی از وظایف ما است که ابزار خودش را نیاز دارد.
این کارشناس فرهنگی سپس در تشریح نقشه جامع علمی کشور بیان کرد: اتفاقا این نقشه یکی از موفقترین سیاستگذاریها از لحاظ اجرایی است ولی خب ممکن است در بخشهای مختلف نقاط قوت و ضعف داشته باشد به عنوان مثال در حوزه نانو پیشرفت واقعا قابل قبولی داشتهایم و انتظار ما این است که در علوم مختلف پیشرفته به همین توفیق برسیم.
مخبر دزفولی درباره آخرین وضعیت مدیریت دانشگاه فرهنگیان نیز متذکر شد: این دانشگاه مدتی است که با سرپرست اداره میشود و به تازگی نیز سرپرست جدیدی برای آن معرفی شده است. در همین یکی دو هفته آینده که سرپرست فعلی به صورت رسمی به شورا معرفی شود؛ درباره او تصمیمگیری میکنیم.