خراسان نوشت: چین و هند که تا پیش از موج جدید تحریم های اخیر، نزدیک به یک و نیم میلیون بشکه نفت ایران را می خریدند و بخش زیادی از کالاهای کشورمان را تامین می کردند، اکنون در حالی که در یک جنگ اقتصادی تمام عیار با آمریکا به سر می بریم، بدون سفیر اداره می شوند. آن هم دقیقاً در شرایطی که نمایندگان آمریکا روزی نیست که به یکی از این دو کشور و دیگر کشورهای هدف تجارت ایران، سر نزنند و رایزنی هایی برای اجرای تحریم های ایران انجام ندهند.
«تحت تعمیر» است!
در این بین وضعیت چین به عنوان اولین شریک تجاری کشورمان و بزرگ ترین خریدار نفت و کالاهای غیرنفتی ایران، جالب توجه است؛ وقتی سایت سفارت ایران در پکن را باز می کنید و به صفحه سفیر ایران در چین می روید با این پیغام روبه رو می شوید؛ «Under Construction» این یعنی هنوز خبر جدیدی از سفیر ایران وجود ندارد. بعد از آن که ناصر همتی رئیس بانک مرکزی شد، سفارت ایران در چین هم بی سفیر اداره می شود تا ظرفیت های زیادی از کشورمان دریغ شود. جالب تر این که همتی خود میراثدار هفته ها بی سفیری ایران در پکن بود. چرا که از 26 اسفند 96 تا تیر ماه 97 که خداحافظی علی اصغر خاجی، سفیر اسبق کشورمان در پکن روی سایت منتشر شد، خبر دیگری از او مشاهده نمی شود.
بی سفیری در چین در حالی است که طی یک هفته گذشته دو مقام عالی رتبه کشورمان یعنی وزیر دفاع و رئیس شورای روابط خارجی مهمان کشور چین بوده اند و مشخص نیست مضرات نبود سفیر برای این دو سفر مهم نظامی و سیاسی چیست؟ بماند که در این شرایط جنگ اقتصادی که ایران نیاز به فروش نفت دارد، وجود سکاندار سیاست های ایران در این کشور می تواند چقدر راهگشا باشد و باز بماند که نگاه چینی ها به دولتی که در این شرایط سخت اقتصادی سفارتش را بدون سفیر رها کرده چیست! همه این ها در حالی است که چهارم مرداد امسال سخنگوی وزارت خارجه کشورمان اعلام کرد که به زودی فرد جدیدی به عنوان سفیر جدید ایران در چین انتخاب و معرفی خواهد شد. از این وعده، بیش از یک و نیم ماه می گذرد اما هنوز خبری از انتخاب سفیر جدید نیست و در ظاهر هنوز «به زودی» نرسیده است.
قصه پرغصه هند
هند، دومین شریک راهبردی ایران در حوزه اقتصاد و یکی از بزرگ ترین خریداران نفت ایران برای مجری تحریم ها یعنی آمریکا این قدر ارزش داشته که تا کنون چهره های متعددی را به این کشور فرستاده تا خرید نفتش از ایران را کم کند. در هفته های گذشته هیئت های بلندپایه سیاسی اقتصادی متعددی از کاخ سفید به دهلی نو رفته اند که حضور وزیر خارجه آمریکا و نیکی هیلی در سفرهای جداگانه ای از جمله این رایزنی هاست. اواخر سال گذشته بود که غلامرضا انصاری سفیر سابق کشورمان در هند به عنوان معاون اقتصادی وزیر خارجه منصوب شد. درست زمانی که همه تصور می کردند با ایجاد معاونت اقتصادی و تغییر ساختار در وزارت خارجه، تحولات گسترده و مثبتی در حوزه دیپلماسی اقتصادی ایجاد می شود.بر اساس گزارش سایت الف، وی از دی ماه ۱۳۹۱ برای اداره نمایندگی ایران در دهلینو عازم هند شده بود و تا اواخر سال ۹۶ این مسئولیت را برعهده داشته است. به گزارش مهر در نهایت دوم مرداد امسال علی چگینی مدیرکل فعلی کنسولی وزارت امور خارجه به پیشنهاد محمدجواد ظریف و موافقت رئیسجمهور به عنوان سفیر جدید ایران در «هند» منصوب شد، اما با گذشت 1.5 ماه از این زمان، هنوز سفیر کشورمان به هند نرفته است. این در حالی است که چگینی 25 مرداد امسال به عنوان مدیرکل کنسولی وزارت امور خارجه درباره حادثه فرودگاه تفلیس و هتک حرمت به بانوان ایران موضع گیری کرده است.
فلاحت پیشه: خلا دیپلماسی ایران در دهلی نو و پکن باعث میشود تا فضا برای جولان آمریکا فراهم شود
نبود سفیر در چین و هند، چند روزی است که مورد انتقاد نمایندگان مجلس هم قرار گرفته است. دو روز پیش بود که حسینعلی حاجیدلیگانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده شاهین شهر گفت: لازم است وزارت امور خارجه هر چه سریعتر به انتصاب سفیر در این دو کشور استراتژیک برای ایران اقدام کند. همچنین فلاحت پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس هم با بیان این که خلا دیپلماسی و دیپلماتیک ایران در دهلی نو و پکن باعث میشود تا فضا برای جولان آمریکا فراهم شود، گفت: آمریکا همواره سعی میکند کشورهای همسوی سنتی ایران را از ایران دور کند بنابراین نداشتن سفیر در کشورهایی همچون چین و هند به هیچ وجه قابل توجیه نیست و حتی یک ساعت تاخیر هم ضربه به منافع ملی کشور تلقی میشود. وی در گفت و گویی با اشاره به تاخیر دولت در تعیین سفرای ایران در کشورهای چین و هند گفت: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خواستار تسریع در تکمیل نمایندگیهای ایران در خارج از کشور است.
ایران رقمی حدود ۵۰ میلیارد دلار توافق نامه فاینانس با چین دارد
به گفته این نماینده مجلس هم اکنون ایران رقمی حدود ۵۰ میلیارد دلار توافق نامه فاینانس با چین دارد که این مسئله نیازمند پیگیریهای روزمره است علاوه بر آن موضوع نفت و حفظ مناسبات نفتی ایران در شرایطی که آمریکاییها تلاش میکنند بازار نفت ایران را محدود کنند باید مورد توجه باشد که این خود موضوع اساسی دیگری است. وی بیان کرد: البته برخی از مسائل هم در این باره در قالب شورای عالی امنیت ملی مطرح است که نقش حضور ایران را در چین چند برابر میکند بنابراین بیش از این دیگر قابل توجیه نیست که دولت ایران در چین و هند سفیر نداشته باشد. به این سفارتخانه های بدون سفیر باید وزارتخانه های کانونی کشور در جنگ اقتصادی را هم افزودکه بدون وزیر اداره می شوند؛ وزارتخانه های اقتصاد و کار و رفاه اجتماعی! سوالی که دولت در این زمینه باید به آن پاسخ دهد یک سوال ساده است: آیا در میدان جنگ می توان یک لشکر، تیپ یا حتی یک گردان را بدون فرمانده گذاشت؟